Μικρές Αγγελίες - Kleinanzeigen                Επαγγελματικός Οδηγός - Branchenbuch

  

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (643)

Βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Οκτώβριο, αν και μικρότερη της αναμενόμενης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το ινστιτούτο ZEW


 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε τον Οκτώβριο στις 17,6 μονάδες από τις 17,0 μονάδες του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 87,0 μονάδες από τις 87,9 τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να αυξηθεί στις 89,0.  

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η επιτάχυνση του πληθωρισμού αποτελεί καλό οιωνό για τη γερμανική οικονομία και αυξάνει την πιθανότητα να μεταβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την πολύ χαλαρή νομισματική της πολιτική. Σε ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ινστιτούτου Αχίμ Βάμπαχ δήλωσε ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη έχει βελτιώσει τις συνθήκες για τις γερμανικές εξαγωγές. «Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται και πάλι, και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, αποτελεί ένδειξη μιας θετικής οικονομικής εξέλιξης στη Γερμανία, καθιστώντας περισσότερη πιθανή μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Υποψήφιος στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές του 2019, θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, όπως είπε ο ίδιος στην συνεντευξή που παραχώρησε στο Euractiv.com. 


Στόχος του Γ. Βαρουφάκη με την εν λόγω υποψηφιότητα, είναι «να δείξει ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο είναι εφικτό, καθώς και ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Γερμανία είναι επιβλαβής και για τους Γερμανούς».

Επίσης ο Γ. Βαρουφάκης στηρίζει τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου για ομοσπονδιακής κατεύθυνσης βήματα στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο, εκφράζει τη θέση ότι μόνο μία πραγματική απειλή θα μπορούσε να μεταπείσει τη Γερμανία στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών.

Ειδικότερα, ο Μακρόν θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ντε Γκολ, ο οποίος είχε αποσύρει όλους τους υπουργούς του από το Συμβούλιο της ΕΕ, ασκώντας εκ των πραγμάτων βέτο σε όλες τις αποφάσεις. Η διαφορά θα είναι, κατά την εισήγηση Βαρουφάκη, ότι ο νυν Πρόεδρος θα υιοθετήσει την τακτική της «κενής έδρας», μία πολιτική «εποικοδομητικής ανυπακοής», για να προωθήσει το ομοσπονδιακό μοντέλο και όχι για να προασπίσει τα εθνικά κράτη, όπως ο πρώτος διδάξας. «Ο Μακρόν έχει κάποιες καλές ιδέες, αλλά έχει ήδη χάσει, έχει υποτιμηθεί από τη Γερμανία» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, ενώ παραμένοντας στο θέμα της Γερμανίας ισχυρίζεται ότι η άνοδος του ακροδεξιού AfD στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές προσφέρει στη Γερμανία την τέλεια δικαιολογία για να οπισθοχωρήσει στο επίμαχο ζήτημα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Σε ό,τι αφορά στις διερευνητικές συζητήσεις (για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού) ασφαλώς θα διαρκέσουν περισσότερο από αυτήν την εβδομάδα. Υπολογίζω ότι θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες» δήλωσε  στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ και εξήγησε την αναμενόμενη μακρά διάρκειά τους με τον «ασυνήθιστο πολιτικό συνδυασμό» ο οποίος προέκυψε από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

 

Οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι «το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έκανε άμεsως μετά το αποτέλεσμα γνωστό ότι θα μετακινηθεί στην αντιπολίτευση. Γι αυτό και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), oι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) έχουν σαφή εντολή από το εκλογικό σώμα να προσπαθήσουν μα σχηματίσουν κυβέρνηση».

 

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος θα συμμετάσχει στο διάλογο με «πολύ εποικοδομητικό τρόπο. Πρέπει να γίνουν μακρές διερευνητικές συζητήσεις για όλα τα σημαντικά θέματα, διότι η πίεση να στεφθούν με επιτυχία οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερη. Δεν θα πρόκειται επομένως απλώς για ένα πρόγραμμα προσωπικής γνωριμίας. Ως Χριστιανοδημοκρατική Ένωση πάμε στις διερευνητικές συζητήσεις με την αυτοπεποίθηση ότι είμαστε η ισχυρότερη δύναμη και επιθυμούμε να διαπραγματευτούμε έντιμα με όλους», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ. Προσέθεσε δε ότι «δεν θεωρεί ότι προσέρχονται στις διερευνητικές συζητήσεις αποδυναμωμένοι από το αποτέλεσμα των

εκλογών στην Κάτω Σαξονία ούτε η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, ούτε οι Φιλελεύθεροι, ούτε οι Πράσινοι».

 

Την ερχόμενη Τετάρτη τα κόμματα αυτά ξεκινούν τις συζητήσεις για τον σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης «Τζαμάικα», από τα χρώματα των κομμάτων αυτών τα οποία είναι ίδια εκείνα την σημαίας της εν λόγω χώρας της Καραϊβικής.

Πηγή: de.reuters

 Αντ.Π.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με εννέα εκθέτες εκπροσωπήθηκαν η Ελλάδα και η Κύπρος στη Διεθνή Κλαδική Έκθεση Τεχνολογίας Ποτών και Ρευστών Προϊόντων Τροφίμων (liquid food technolog), drinktec 2017, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μονάχου ενώ ήδη ξεκίνησε η ετοιμασία της επόμενης έκθεσης τον Σεπτέμβριο του 2021.


 

Η drinktec που πραγματοποιείται από το 1951 και κάθε τέσσερα χρόνια στο Μόναχο από τον Εκθεσιακό Οργανισμό του Μονάχου, έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στο είδος της. Τα εκθέματά της περιλαμβάνουν: μηχανήματα και εγκαταστάσεις για την παραγωγή και επεξεργασία μη αλκοολούχων ποτών, μπύρας, σαμπάνιας, κρασιού, αλκοολούχων ποτών και ρευστών προϊόντων τροφίμων, μηχανήματα και εγκαταστάσεις για την επεξεργασία βύνης, μηχανήματα εμφιάλωσης και συσκευασίας, υλικά συσκευασίας, βοηθητικά και εξοπλισμός συσκευασίας, πρώτες ύλες, τεχνολογία διήθησης και διαχωριστών, τεχνολογία μεταφορών και αποθήκευσης, τεχνολογία επιμέτρησης, αυτοματοποίηση εργασιών και επεξεργασία δεδομένων, κρουνούς, αντλίες και δεξαμενές, εγκαταστάσεις καθαρισμού και απολύμανσης, προστασία περιβάλλοντος, ανακύκλωση και ασφάλεια στο χώρο εργασίας, ύλες λειτουργίας και βοηθητικά υλικά, εξοπλισμό γαστρονομίας, εγκαταστάσεις άντλησης ποτών και συστήματα διανομής.

Η drinktec 2017, χαρακτηρίστηκε ως κορυφαία διοργάνωση από τους επισκέπτες της, που έφτασαν τις 76.000 από 170 και πλέον χώρες, ενώ ρεκόρ σημείωσε και στον αριθμό εκθετών, με 1.749 επιχειρήσεις από 80 χώρες.

Στο πλαίσιο της drinktec 2017 συμμετείχε για πρώτη φορά ως νέος εκθεσιακός τομέας η καταξιωμένη έκθεση SIMEI, η οποία παρουσίασε όλες τις τεχνολογίες και διαδικασίες εμφιάλωσης για την οινοβιομηχανία, αλλά και η ειδική έκθεση για το εμπόριο ποτών, PRO Fachhandel.

Επίσης, στο πλαίσιο της drinktec διεξήχθη και η διεθνής έκθεση για έλαια, λίπη και υγρά καύσιμα, παραγωγή και επεξεργασία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, "oils+fats".

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το τέλος του συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία σήμανε το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στο κρατίδιο, που φέρνει τα δύο κόμματα να υπολείπονται κατά δύο μονάδες της απόλυτης πλειοψηφίας. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Die Welt, η μία έδρα των Πρασίνων κρίνεται από 12 ψήφους. Το αποτέλεσμα αποτελεί πάντως σε κάθε περίπτωση μεγάλη νίκη για το SPD, το οποίο αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στο κρατίδιο έπειτα από 19 χρόνια, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έπεσαν στο χαμηλότερο ποσοστό τους από το 1959.

 

Αναλυτικότερα: το SPD έλαβε ποσοστό 36,9% (+4,3%) και 55 έδρες, το CDU 33,6% (-2,4%) και 50 έδρες, οι Πράσινοι 8,7% (-5%) και 12 έδρες, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,5% (-2,4%) και 11 έδρες, ενώ η Αριστερά (Die Linke) 4,6% (+1,5%) και έμεινε εκτός κοινοβουλίου, αντιθέτως με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία συγκεντρώνει 6,2% και εισέρχεται και σε αυτό το Κοινοβούλιο με 9 έδρες. 

 

Με δεδομένο το αποτέλεσμα, κυβερνητική πλειοψηφία μπορούν να συγκεντρώσουν ο «μεγάλος συνασπισμός» CDU και SPD, ο συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU, SPD και FDP και ο συνασπισμός «φανάρι» μεταξύ SPD (κόκκινο), Πρασίνων (πράσινο) και FDP (κίτρινο).

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ επέρριψε μερίδιο ευθύνης για την ήττα στην Άγγελα Μέρκελ και στην στάση της το βράδυ των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου: «Το κλειδί για την ήττα στο Ανόβερο βρίσκεται δυστυχώς στο Βερολίνο τη νύχτα των εκλογών, όταν οι καταστροφικές απώλειες άνω του 8% ωραιοποιήθηκαν ως

στρατηγική νίκη», δήλωσε ο κ. Στάιγκερ στην Bild και πρόσθεσε: «Οι χαμένοι των εκλογών, οι οποίοι εκείνο το βράδυ είπαν "καταλάβαμε", σήμερα το βράδυ στο Ανόβερο κέρδισαν. Εκείνοι που δήλωσαν ότι τα έκαναν όλα σωστά, είναι αυτή τη φορά οι ηττημένοι». Η ίδια εφημερίδα άλλωστε κάνει λόγο για «επιστροφή» του SPD και «τεράστια κατάρρευση» του CDU, αλλά και για «σημαντική τροχοπέδη» στον δρόμο της κυρίας Μέρκελ για τον σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολος, καθώς ήδη οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι έχουν ήδη ταχθεί κατά ενός ενδεχόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα». «Ζουν», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel-Online, που αναφέρεται στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για το SPD μετά την οδυνηρή ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές. «Τρίβουν τα μάτια τους. Το SPD μπορεί πράγματι ακόμη να κερδίζει. Το 154 ετών κόμμα δεν έχει ακόμη πεθάνει (...). Όλα καλά λοιπόν και ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να διασωθεί ως επικεφαλής του κόμματος; Τέλος πάντων. Οι τοπικές εκλογές είναι τοπικές εκλογές και αυτές οι εκλογές στην Κάτω Σαξονία ήταν κάπως ιδιαίτερες από ό,τι είναι συνήθως οι εκλογές στα κρατίδια (...). Το CDU δεν είχε μεγάλη βοήθεια από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό, ο οποίος μετά την μεγαλοπρεπώς θαλασσωμένη εκλογική νίκη του έπρεπε πρώτα να περάσει από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ίδιο το αδερφό κόμμα, το CSU».

Μια «ανάσα για τον Σουλτς» είδε η Handelsblatt, η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξονία αποτελεί καμπανάκι για τους Πράσινους, αλλά και ότι η νίκη του SPD αυξάνει τις πιθανότητες του Μάρτιν Σουλτς να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματός του. «Ας ελπίσουμε όμως ότι δεν θα βγάλει το λάθος συμπέρασμα από αυτό: δεν είναι πλέον ο άνθρωπος του μέλλοντος, αλλά μάλλον ο μεταβατικός άνθρωπος», καταλήγει η εφημερίδα. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung: «Κι όμως το SPD ζει ακόμη», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Τρεις εβδομάδες μετά την ιστορική ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές, το κόμμα επιστρέφει. Και μπορεί στο Ανόβερο να απολαύσει μια δεύτερη άνοιξη προς το τέλος του φθινοπώρου».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Σημαντική νίκη και αύξηση των ποσοστών για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ήττα για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) δείχνει η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος για τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία.

Συγκεκριμένα, το SPD λαμβάνει 37,4% (32,6% το 2013), έναντι 34,8% (32,6% το 2013) του CDU. Οι Πράσινοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα συγκυβερνούσαν με το SPD, υπέστησαν σοβαρές απώλειες, με 8,5% (13,7 το 2013), ενώ οι Φιλελεύθεροι λαμβάνουν 7% (9,9% το 2013) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) επιτυγχάνει την είσοδό της και σε αυτό το Κοινοβούλιο, με 5,6%. Η Αριστερά, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ARD συγκεντρώνει 4,8% και παραμένει οριακά εκτός Βουλής (3,9% το 2013).

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, το SPD θα έπαιρνε 54 από τις 135 έδρες, το CDU 51, οι Πράσινοι 12, το FDP 10 και η AfD 8. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να συνεχιστεί η συγκυβέρνηση SPD και Πρασίνων. 

«Το SPD είναι καθαρός νικητής. Είμαι υπερήφανος για το SPD», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, για να προσθέσει ότι «στην πολιτική υπάρχουν διαφορετικές ημέρες, διαφορετικές ατμόσφαιρες» και να εκφράσει την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης Σεπτεμβρίου δεν δίχασε το κόμμα.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Την τάση των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων ακολουθεί πλέον και το Βερολίνο μέσω του προγράμματος Bosch Coup το οποίο προσφέρει εύκολα και άμεσα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά σκούτερ μέσω smartphone.


Mε το car-sharing να απογειώνεται σε πολλά μέρη της Ευρώπης και να έχει γίνει πλέον συνήθεια για χιλιάδες χρήστες και τα σκούτερ ακολουθούν από κοντά. Όντας ιδανικά οχήματα για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων μέσα στις μεγαλουπόλεις και η μεγάλη γερμανική εταιρία ηλεκτρονικών Bosch αποφάσισε να μπει στον χορό.

Στο Βερολίνο ένα πρόγραμμα e-scooter sharing διαθέτει 200 σκούτερ που  είναι διαθέσιμα στις δημοφιλείς περιοχές της γερμανικής πρωτεύουσας.

Τα 200 ηλεκτρικά σκούτερ του προγράμματος Bosch Coup, όπως ονομάζεται, προέρχονται από την ταϊβανέζικη εταιρεία Gogoro, κατασκευάστρια ηλεκτρικών σκούτερ που υποστηρίζεται από την Panasonic. Τα μικρά ηλεκτρικά σκούτερ μπορούν να φτάσουν την ταχύτητα των 45 χλμ/ώρα, με αυτονομία 100 περίπου χιλιομέτρων. Για την επαναφόρτιση των μπαταριών φροντίζουν οι άνθρωποι του προγράμματος Bosch Coup.

Μέσα από εφαρμογή του κινητού μπορούμε να δούμε που υπάρχουν διαθέσιμα scooter κοντά στην τοποθεσία που βρισκόμαστε και να κάνουμε την κράτηση.

Το κόστος είναι 3 ευρώ για χρήση μισής ώρας ή 20 ευρώ για ολόκληρη την ημέρα. Με το smartphone (συνδεδεμένο μέσω Bluetooth) μπορείτε να ανοίξετε τη σέλα για να αποκαλυφθεί ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από αυτήν.

Σημειώνουμε ότι από την στιγμή που παρουσιάστηκαν τα ηλεκτρικά σκούτερ της Gogoro στην Ταϊβάν, έχουν πουληθεί περισσότερες από 10.000 μονάδες και έχουν δημιουργηθεί 225 σταθμοί επαναφόρτισης

Η παρουσία χθες Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Φρανκφούρτη ενός ηγετικού στελέχους του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προκάλεσε επεισόδια και η αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει για να χωρίσει αντίπαλες ομάδες.

 

Πολλές δεκάδες ακροαριστεροί διαδηλωτές φώναξαν: «Έξω οι ναζί», ενώ αντιδιαδηλωτές απαντούσαν: «Όλος ο κόσμος απεχθάνεται τους Antifa», όπως μετέδωσε το DPA.

 

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ο Μπγιορν Χέκε, ένα από τα ηγετικά στελέχη του AfD, πήγε στη Διεθνή Έκθεση για την παρουσίαση ενός βιβλίου του ακροδεξιού εκδοτικού οίκου Antaios.

 

Σε ένα άλλο σημείο της Έκθεσης η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσαν δύο άλλα στελέχη της ακροδεξιάς ακυρώθηκε διότι οι φωνές των ομιλητών καλύφθηκαν από τις διαμαρτυρίες διαδηλωτών, σύμφωνα με το DPA.

 

Τα επεισόδια αυτά σημειώνονται τρεις εβδομάδες αφού η Εναλλακτική για τη Γερμανία σημείωσε μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας το 13% των ψήφων και εισερχόμενη για πρώτη φορά στη βουλή, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της.

 

Ο Χέκε είναι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του AfD. Πριν τις εκλογές είχε προκαλέσει σάλο η δήλωσή του ότι η Γερμανία θα πρέπει να πάψει να προσπαθεί να επανορθώσει για τα εγκλήματα των ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

 

Η παρουσία φέτος ακροδεξιών εκδοτικών οίκων στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με κάποιους να κατηγορούν τους διοργανωτές ότι δίνουν λόγο σε δημαγωγούς.

 

Ο Antaios, ένας μικρός εκδοτικός οίκος ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί «τη νέα δεξιά», κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα ότι κάποια από τα βιβλία του που παρουσιάζονταν στην Έκθεση

εκλάπησαν και ότι άλλα λερώθηκαν με οδοντόκρεμα ή καφέ, σε μια προφανή ενέργεια διαμαρτυρίας.

Ε.Μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Καταπέλτης για τις γερμανικές αρχές είναι το πόρισμα του ειδικού ερευνητή αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση την παραμονή των Χριστουγέννων στο Βερολίνο με 12 νεκρούς. Ο Τυνήσιος Άνις Άμρι θα έπρεπε να είχε συλληφθεί. Ήταν η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία.


 Η πρώτη ενδιάμεση έκθεση παρουσιάστηκε το καλοκαίρι και έκανε λόγο για χαμένες ευκαιρίες, ακόμα και παραποίηση αρχείων. Τρεις μήνες αργότερα ο ειδικός ερευνητής Μπούνο Γιόστ παρουσίασε στο Βερολίνο το τελικό πόρισμα της έκθεσης, με το οποίο επιβεβαιώνεται ότι η τρομοκρατική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας λαθών και παραλείψεων των γερμανικών αρχών. Η έκθεση δεν απαντά με ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι αν οι γερμανικές αρχές θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο.

Κατά την εκτίμηση του ερευνητή η γερμανική αστυνομία δεν εκμεταλλεύθηκε τη χρυσή ευκαιρία που της δόθηκε τέλη Ιουλίου του 2016. Αστυνομικοί είχαν συλλάβει τότε τον Άνις Άμρι στην πόλη Φριντριχσχάφεν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Δεν κατάλαβαν με ποιόν είχαν να κάνουν και έτσι ο Τυνήσιος αφέθηκε μετά από μόλις δύο μέρες ελεύθερος. Όταν έγινε αυτό το λάθος οι γερμανικές αρχές γνώριζαν ότι ο Άνις Άμρι, είχε ζητήσει άσυλο σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με πλαστά ονόματα, ότι εμπορευόταν ναρκωτικά και ότι είχε εμπλακεί σε συμπλοκές. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες προέρχονται από παρακολουθήσεις της αστυνομίας του Βερολίνου. Το όνομα Άμρι ήταν τότε ήδη καταγεγραμμένο στο Κοινό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της ομοσπονδίας και των κρατιδίων (GTAZ). Με λίγα λόγια, ο ειδικός ερευνητής συμπεραίνει ότι ο μετέπειτα τρομοκράτης θα έπρεπε να είχε συλληφθεί όχι για ένα διήμερο, αλλά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Όλα δείχνουν ότι από τότε που ο Τυνήσιος εισήλθε στη Γερμανία από την Ιταλία μέχρι την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά ξεγελούσε τις γερμανικές αρχές. Όπως όμως υπενθυμίζει ο Μπρούνο Γιοστ, στην αρχή της προσφυγικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015 οι γερμανικές αρχές βρίσκονταν υπό τρομερή πίεση. Αναφέρει μάλιστα ως παράδειγμα ότι τότε τα δακτυλικά αποτυπώματα των προσφύγων και μεταναστών δεν αποθηκεύονταν ψηφιακά, αλλά σε χαρτί. Και γι' αυτό το λόγο ο Άμρι κατάφερνε συνεχώς να ξεφεύγει από τις αρχές και να χρησιμοποιεί πλαστά ονόματα στις μετακινήσεις του εντός Γερμανίας. Το γεγονός αυτό δεν δικαιολογεί ωστόσο τίποτα, υπογράμμισε ο ειδικός ερευνητής. Αντιδρώντας στο πόρισμα ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Χάρμπαρτ ζητά μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα Rhein-Neckar Zeitung περισσότερες εξουσίες για τις ομοσπονδιακές αρχές όταν πρόκειται για εν δυνάμει τρομοκράτες. Παράλληλα ζητά ενίσχυση προσωπικού τόσο στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος όσο και στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle, Rhein-Neckar Zeitung

 

Οι ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν κατά των αντιπάλων στη χώρα του οδηγούν όλο και περισσότερους Τούρκους αξιωματούχους μακριά από την Τουρκία, γράφει η εφημερίδα Die Welt.


Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Τουρκία στρέφει την πλάτη της στη δημοκρατία: 250 διπλωμάτες και 380 υψηλοί κρατικοί αξιωματούχοι από την Τουρκία υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία φέτος. Το άσυλο έχει ήδη χορηγηθεί σε μεγάλο αριθμό διπλωματών. Συνολικά περισσότεροι από 600 υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι από την Τουρκία υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία είναι διαθέσιμα στις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, 250 άτομα με διπλωματικά τουρκικά έγγραφα και 380 με υπηρεσιακά έγγραφα για ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. 

Προηγούμενες εκθέσεις του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών, οι 249 αιτούντες άσυλο με τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο έλαβαν θετική απάντηση στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός περιλαμβάνει επίσης μέλη της οικογένειας - δηλαδή συζύγους και παιδιά. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από τη χώρα είχε αυξηθεί σημαντικά. Το θέμα προκάλεσε τη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων διαφωνιών, τα γερμανικά κόμματα κατέληξαν τελικά σε μια προσωρινή συμφωνία που θα αναγκάσει τους βουλευτές του φιλελεύθερου FDP να καθίσουν δίπλα σε εκείνους της ακροδεξιάς στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Μετά τις εκλογές κανένα κόμμα, με επικεφαλής το CDU της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, δεν δεχόταν να βρεθεί δίπλα στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην Μπούντεσταγκ. Aποφασίστηκε όμως ότι για την πρώτη συνεδρίαση, στις 24 Οκτωβρίου, οι Φιλελεύθεροι θα είναι εκείνοι που θα αναγκαστούν να συνυπάρξουν με την ακροδεξιά.

Σύμφωνα πάντως με τη βουλευτίνα των Πρασίνων Μπρίτα Χάσελμαν αλλά και τον Νιλς Ντρόστε του FDP, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν. Η τελική "γεωγραφική κατανομή" των βουλευτών στην Μπούντεσταγκ θα αποφασιστεί αργότερα, με το FDP να ζητά να καταλάβει έδρανα στο κέντρο του ημικυκλίου, αφήνοντας τη δεξιά πτέρυγα για τους βουλευτές του CDU.

Την επόμενη εβδομάδα η καγκελάριος αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, παρά τις διαφορές των τριών κομμάτων σε βασικά θέματα.

Η είσοδος του ισλαμοφοβικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD στο κοινοβούλιο προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Γερμανία. Στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου η Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 13%.

Φ.Γ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Η ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας έχει διευρυνθεί και αναμένεται να  συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και είναι πιθανόν να χάσει μέρος της δυναμικής της μετά τις ισχυρές επιδόσεις στους πρώτους έξι μήνες του έτους, όπως ανέφερε  το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

«Η ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας διευρύνεται. Εκτός των καταναλωτικών δαπανών και των κατασκευών, έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό», ανέφερε το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση στους τρεις πρώτους μήνες τους έτους και κατά 0,6% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, χάρη στις αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών και του δημόσιου τομέα καθώς και υψηλές επενδύσεις σε κτίρια και εξοπλισμό.

«Οι δείκτες δείχνουν μια συνέχιση, σε ταχύ ρυθμό, της ανοδικής πορείας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και όχι ακριβώς με τη δυναμική του πρώτου εξαμήνου του έτους», ανέφερε το υπουργείο.

ΤΦ

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Περισσότεροι από 100 δήμαρχοι και εκπρόσωποί τους αναμένεται να συμμετάσχουν στην 7η ετήσια Ελληνογερμανική Συνέλευση, που προγραμματίζεται για τις 9-11 Νοεμβρίου στο Sindelfingen της Βάδης-Βυρτεμβέργης.


Κύριο θέμα της διάσκεψης θα είναι οι προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής στην τοπική οικονομία της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έχει δημιουργηθεί ένα δυναμικό δίκτυο πρακτικών συνεργασιών ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών: Έχουν εγκαινιασθεί νέες αγορές και καινοτόμες μέθοδοι προώθησης προϊόντων.

Έχει γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο περιπατητικός και ο ιατρικός τουρισμός. Έχουν γίνει πολλά εξειδικευμένα επαγγελματικά σεμινάρια. Έχουν οργανωθεί πολλές αποστολές πολιτιστικών ανταλλαγών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 75% των Γερμανών εκτιμά ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα», με τη συνεργασία της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων, ενώ το 21% προβλέπει αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Δημοφιλέστερος πολιτικός παραμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest dimap, για λογαριασμό του πρώτου καναλιού γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, τον συγκεκριμένο συνασπισμό θεωρεί «καλό» ή «πολύ καλό» το 57% των ερωτηθέντων, ενώ υπέρ ενός «μεγάλου» συνασπισμού, μεταξύ CDU/CSU και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εκφράζεται το 33%.

Σε ό,τι αφορά τον συμβιβασμό που επετεύχθη στο εσωτερικό της Χριστιανικής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το 56% τον εγκρίνει, ενώ αρνητική άποψη έχει το 41%.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει πάντως ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Γερμανία, με αποδοχή από το 69% και τις θετικές αξιολογήσεις να αυξάνονται κατά 7%, μετά την γνωστοποίηση των σχεδίων που τον θέλουν να αναλαμβάνει την προεδρία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Ακολουθεί η 'Αγγελα Μέρκελ με 62% και απώλεια μιας μονάδας, ενώ μεγάλοι «χαμένοι» στη μάχη της δημοτικότητας είναι ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς με 33% και απώλεια 13 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με 57% και απώλεια 11 μονάδων.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Η Γερμανία θα παρατείνει έως τον Μάιο του 2018 τους ελέγχους στα σύνορά της,  δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.


Η κατάσταση ασφαλείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, «επλήγησαν από δραματικές τρομοκρατικές επιθέσεις», παραμένει «τεταμένη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μεζιέρ, καθώς οι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα επρόκειτο να λάβουν τέλος στις 11 Νοεμβρίου.

Ακόμη, ο υπουργός έκανε λόγο για «ελλείψεις» που παρατηρήθηκαν «στο επίπεδο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» καθώς και για «σημαντική παράνομη μετανάστευση» στο εσωτερικό του χώρου Σένγκεν προκειμένου να δικαιολογήσει την παράταση «πέρα από τις 11 Νοεμβρίου» και για έξι μήνες, των ελέγχων στα σύνορα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα σύνορα με την Αυστρία και στις αεροπορικές συνδέσεις από την Ελλάδα, χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλη εισροή προσφύγων.

Η απόφαση ελήφθη «σε στενή συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας», σύμφωνα με τον ντε Μεζιέρ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, επανέφεραν, εκτάκτως, τους ελέγχους ταυτότητας στα σύνορά τους το 2015, αντιδρώντας στη μαζική εισροή προσφύγων, που προέρχονταν κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο κυριότερος προορισμός αυτών των αιτούντων άσυλο ήταν η Γερμανία η οποία, με την ώθηση του καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, έχει δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από το 2015. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι θα θέσει τέρμα τον Νοέμβριο στις παραβάσεις του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, με το επιχείρημα ότι η μεταναστευτική πίεση έχει μειωθεί.

Στη συνέχεια όμως πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, ζήτησαν μια χαλάρωση των κανόνων για την επαναφορά των ελέγχων προβάλλοντας τις απειλές για την ασφάλεια και με τον φόβο μιας νέας προσφυγικής κρίσης, καθώς όλο και περισσότεροι μετανάστες από την Αφρική φθάνουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι Βρυξέλλες πρότειναν την τροποποίηση των κανόνων αυτών, δίνοντας τη δυνατότητα επαναφοράς τους για μια περίοδο που μπορεί να φθάνει τα τρία έτη, προκειμένου να «προσαρμοστεί σε «νέες απειλές» όπως η τρομοκρατία. 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Η Lufthansa θα υπογράψει σήμερα συμφωνία για να εξαγοράσει μέρος των δραστηριοτήτων της Air Berlin, που έχει καταθέσει αίτηση χρεοκοπίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Κάρστεν Σπορ.

«Σήμερα θα δούμε ένα ορόσημο στην ιστορία της Lufthansa και της Air Berlin», δήλωσε.

Η Air Berlin, που την περασμένη δεκαετία πάλευε να επιστρέψει στην κερδοφορία, κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας στις 15 Αυγούστου, ενώ τα αεροπλάνα της συνέχιζαν να πετούν χάρη σε δάνειο της κυβέρνησης την ώρα που διαπραγματευόταν με πιθανούς αγοραστές για τμήματα των δραστηριοτήτων της.

 Ο Σπορ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει η επικείμενη συμφωνία με την Air Berlin να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τα τέλη του έτους, κάτι που θα επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η λειτουργία της μέσα σε έξι έως εννέα μήνες.

ΤΦ

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Το κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (ΑfD) στην Κάτω Σαξονία δεν θα διοργανώσει την εορταστική του εκδήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα στο εν λόγω κρατίδιο σε ελληνικό εστιατόριο, αναφέρει σε τηλεγράφημά του ειδησεογραφικού πρακτορείου «dpa». Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με  δήλωση του κόμματος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, «ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του χώρου που θα φιλοξενούσε την εκδήλωση υπαναχώρησε στην αρχική του δέσμευση εξ αιτίας της τεράστιας πίεσης». Με βάση τις πληροφορίες του dpa, ο εστιάτορας, ο οποίος κατάγεται από το Ιράκ, δηλώνει ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην διεξαχθεί η εκδήλωση στο εστιατόριό του.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κόμμα θεμελιώθηκε κυρίως μέσω της αντίστασης που προέβαλε έναντι την οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα προκειμένου να διασωθεί το ελληνικό κράτος από την χρεοκοπία. Εκτός αυτού, το κόμμα τάσσεται εναντίον της «πολυπολισμικότητας στην Γερμανία», ενώ κάποια από τα πολιτικά στελέχη του προειδοποιούν για τον κίνδυνο μίας "μεταλλαγής" του γερμανικού πληθυσμού μέσω της μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: dpa

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ταινία «Dance Fight Love Die» του Αστέρη Κούτουλα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του HOF στη Βαυαρία, που πραγματοποιείται φέτος από 24 έως 29 Οκτωβρίου.


Πρόκειται για ένα road movie γύρω από το σύμπαν του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ο Αστέρης Κούτουλας ακολούθησε τον Μίκη για περίπου τριάντα χρόνια, από το 1987 έως το 2017: τρεις δεκαετίες γυρισμάτων, τέσσερις ήπειροι, εκατό τοποθεσίες, εξακόσιες ώρες φιλμ. Η ταινία του περιέχει πολλές προσωπικές στιγμές τού σκηνοθέτη με τον Μίκη από αρχειακό υλικό και ντοκιμαντερίστικες λήψεις της κάμερας διανθισμένες με γκροτέσκ μυθοπλαστικά μέρη και προκλητικό χιούμορ. Πρόκειται για μια ταινία «πάνω στην έμπνευση, τον έρωτα και τον θάνατο» σημειώνει ο Αστέρας Κουτούλας: «Ως παιδί πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου μεγάλωσα με τη μουσική του Θεοδωράκη.

Η καλλιτεχνική Ελλάδα για μας τους Έλληνες της διασποράς ήταν πάντα η πατρίδα μας…. Ως καλλιτέχνης από το Βερολίνο είχα πάντα μπροστά στα μάτια μου το τείχος και τη χώρα του κανένα στην πλάτη μου. Η ταινία αυτή ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα» αναφέρει ο σκηνοθέτης. H ταινία του είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ (Hofer Dokumentarfilmpreis) «Granit» 2017. Ο Αστέρης Κούτουλας, γεννήθηκε το 1960 στη Ρουμανία, από Έλληνες, πολιτικούς εξόριστους, γονείς. Από το 1981 μετάφρασε στα γερμανικά πολυάριθμα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, μεταξύ άλλων, ποίηση, δοκίμια και πεζογραφία των Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Εγγονόπουλου και την αυτοβιογραφία, αλλά και συγγράμματα του Μίκη Θεοδοράκη.

Το 1980 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της οποίας παρήγαγε περίπου 40 CD με τη μουσική του και οργάνωσε πάνω από 150 συναυλίες σε όλον τον κόσμο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσικών έργων. Eπίσης υπήρξε σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε παραγωγές ταινιών ντοκιμαντέρ καθώς και δραματουργός σε θεατρικές παραστάσεις. 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (BKA) με έδρα το Βίζμπάντεν σημειώνει τις πρώτες επιτυχίες της κατά τις έρευνές της στην διερεύνηση της υπόθεσης των Panama Papers, αναφέρει η Sueddeutsche Zietung


Χάρη στις πληροφορίες οι οποίες περιέχονται στα έγγραφα αυτά κατέστη μεταξύ άλλων δυνατόν να κατασχεθούν δύο εκατομμύρια ευρώ τα οποία είχε προφανώς καταχραστεί πρώην μάναντζερ της γερμανικής εταιρείας και τα οποία  πρoέρχονται από μαύρα ταμεία της Siemens στην Λατινική Αμερική. Εχει ήδη κινηθεί δικαστική  διαδικασία εναντίον του για απάτη, φορολογικά αδικήματα και ξέπλυμα χρήματος.

Πιο συγκεκριμένα η Εισαγγελία του Μονάχου έκανε έρευνα στα υποκαταστήματα της γερμανικής Τράπεζας Commerzbank  στην Φρανκφούρτη και το Αμβούργο  και κατέσχεσε δύο εκαταμμύρια ευρώ, τα αποία φέρεται ότι έχει καταχραστεί ο εν λόγω  πρώην μάναντζερ. Πρόκεiται για την πρώτη μεγάλη ενέργεια της γερμανικής Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (BKA) από τότε που περιήλθαν σε γνώση της τα έγγραφα  από τον Παναμά, σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Οι έρευνες συνεχίζονται από ειδικό τμήμα της BKA, στις οποίας την κατοχή βρίκονται 11 εκατομμύρια έγγραφα  τα οποία δίνουν πληροφορίες για 290.000 εταιρείες γραμματοκιβωτίων σε 21 χώρες 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sueddeutsche Zeitung

 

To γεγονός ότι στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, αναμένοντας να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στην Γερμανία προκειμένου να συναντήσουν τις οικογένειές τους, η γερμανική κυβέρνηση επιταχύνει τώρα την επανένωση με τους συγγενείς τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung.


Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν δικού της ερωτήματος, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση έχει δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση του στενότερου συντονισμού με την Ελλάδα και για τον καλύτερο προσδιορισμό του πλαισίου των προαπαιτούμενων, προκειμένου η μετάβαση των προσφύγων στην Γερμανία να μπορεί να συντελεστεί μεσοπρόθεσμα και πάλι εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των έξι μηνών. Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο δεν έδωσε προς το παρόν μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Κατόπιν, σημειώνεται ότι εδώ και μήνες χιλιάδες Σύροι, αλλά και Αφγανοί και Ιρακινοί, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και παρά τη δέσμευση για την υποδοχή τους, μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF), η διαδικασία δεν προχωρά, διότι με βάση τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, υπήρξαν κωλύματα στον συντονισμό και τη διαχείριση και απουσιάζουν οι απαραίτητες δυνατότητες για την υποδοχή και τη στέγαση των ανθρώπων τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε επίπεδο κρατιδίων. Ακολουθεί αναφορά στην επιστολή του έλληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην οποία προέκυπτε εδώ και μήνες ότι η διαδικασία περιορίστηκε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής συμφωνίας στη βάση της επιθυμίας της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα, αυτός ο περιορισμός στη διαδικασία επανένωσης των οικογενειών τώρα αίρεται φανερά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι αριθμοί ακολουθούν την ανιούσα κατά τη διάρκεια των προηγουμένων εβδομάδων. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι καταγράφεται διπλασιασμός σε σχέσει προς τα αντίστοιχα μεγέθη του Αυγούστου, δεδομένου ότι εντός του Σεπτεμβρίου ταξίδεψαν συνολικά 262 πρόσφυγες από την Ελλάδα στις οικογένειές τους στη Γερμανία.

Παλαιότερα, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση είχε φρενάρει τη διαδικασία και η ελληνική πλευρά ενθαρρύνθηκε να "επιβραδύνει προσωρινά" το ταξίδι των συγγενών προσφύγων που διαμένουν στη Γερμανία, γεγονός που προκύπτει από σχετική επιστολή του Έλληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, που εστάλη το Μάϊο. Σύμφωνα, δε, με εκπρόσωπο του υπουργείου "η BAMF αποδέχεται και τη μετάβαση προσφύγων από την Ελλάδα που συντελείται εκτός της εξάμηνης προβλεπόμενης προθεσμίας, προκειμένου να συνεισφέρει στην εκτόνωση της κατάστασης στην Ελλάδα και για λόγους ανθρωπισμού".

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο στη Γερμανία πίεσε χτες για λιγότερες ώρες εργασίας και μισθολογικές αυξήσεις 6% για τους 3,9 εκατ. εργαζομένους στους κλάδους μεταλλουργίας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διεκδικώντας, όπως είπε, καλύτερη ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής.

 

Το αίτημα από το IG Metall αντανακλά την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση των εργατικών συνδικάτων καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2% φέτος και οι συνδικαλιστές λένε ότι οι εργοδότες θα επωφεληθούν σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη αυτή.

 

«Δεν υπάρχει λόγος για συγκράτηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του IG Metall Γεργκ Χόφμαν, υποδεικνύοντας την ισχυρή ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου και τη συνολική ισχυρή επίδοση της οικονομίας.

 

Το αίτημα για μισθολογική αύξηση 6% ξεπερνά το 5% που ήταν το αίτημα στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων στις αρχές τους 2016, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία για αύξηση 2,8% την 1η Ιουλίου του 2016 και περαιτέρω αύξηση 2,0% την 1η Απριλίου του 2017.

 

Ο Χόφμαν ζήτησε επίσης να υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που τα στελέχη αντιμετωπίζουν τον εργασιακό χρόνο. Οι εργαζόμενοι δίνουν τώρα μεγαλύτερη έμφαση στην ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής και αυτή η απαίτηση για μεγαλύτερη ευελιξία πρέπει να αντανακλάται στην όποια μισθολογική συμφωνία, δήλωσε.

 

Το IG Metall διεκδικεί το δικαίωμα μείωσης της εργασιακής εβδομάδας στις 28 από τις 35 ώρες – με δικαίωμα επιστροφής σε πλήρες ωράριο ύστερα από δύο χρόνια – για τους εργαζομένους που δουλεύουν με βάρδιες και αυτούς που φροντίζουν μικρά παιδιά ή άλλους συγγενείς.

 

Η στρατηγική του συνδικάτου αντανακλά την αλλαγή των εργασιακών προτιμήσεων των εργαζομένων που θέλουν περισσότερο προσωπικό χρόνο αντί για μεγαλύτερους μισθούς. Κάποιοι θέλουν να φροντίσουν τα παιδιά τους ή τους ηλικιωμένους γονείς τους, άλλοι να προσφέρουν εθελοντική εργασία. 

 

Ο επικεφαλής της ένωσης των εργοδοτών Gesamtmetall Ράινερ Ντούλγκερ έχει ήδη απορρίψει το αίτημα για την εβδομάδα 28 ωρών, λέγοντας ότι αυτό θα επιτείνει την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.

 

 

 

ΤΦ

 

Πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Με πλούσια συλλογή 200 βιβλίων από 60 εκδότες και πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα σηματοδοτηθεί η παρουσία της Ελλάδας στην 69η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που εγκαινιάζεται σήμερα 11 Οκτωβρίου. Στη Φρανκφούρτη φιλοξενείται κάθε χρόνο η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διεθνής έκθεσηβιβλίου στην Ευρώπη. Τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Γαλλία.

 

Την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής ανέλαβε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη και το γραφείο ΕΟΤ Φρανκφούρτης. Αυξημένος ο αριθμός των εκδοτών

που συμμετέχουν με δική τους βιβλιοθήκηφέτος, φτάνοντας τους 24, έναντι των 20 το 2016, και 11 το 2014.. Παιδικό βιβλίο, σύγχρονη ελληνική ποίηση και πεζογραφία, δοκίμιο, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία και λευκώματα τέχνης αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του ελληνικού περιπτέρου στη Φρανκφούρτη.

 

Σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου θα συναντηθεί, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης, με τη Γερμανίδα υπουργό Πολιτισμού Μόνικα Γκρούτερς μετά από επίσημη πρόσκληση της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν. Το ελληνικό περίπτερο θα εγκαινιάσει η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη Μαρία Ζήση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρώτη υιοθεσία παιδιού από ομοφυλόφιλο ζευγάρι στη Γερμανία εγκρίθηκε από δικαστήριο στο Βερολίνο, ανακοίνωσε μια ένωση για την υπεράσπιση των ομοφυλόφιλων και των λεσβιών.


Η απόφαση για την υιοθεσία ενός παιδιού από δύο άνδρες εκδόθηκε στις 5 Οκτωβρίου από το πρωτοδικείο του Τέμπελχοφ-Κρόιτσμπεργκ, μιας νότιας συνοικίας της πρωτεύουσας, έπειτα από την έναρξη ισχύος, την 1η Οκτωβρίου, του νόμου «Γάμος για όλους» που δίνει το δικαίωμα υιοθεσίας και σε ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Ο Μίχαελ και ο Κάι Κόροκ παντρεύτηκαν στις 2 Οκτωβρίου και το μόνο που χρειάζονταν πλέον ήταν την ληξιαρχική πράξη γάμου, δεδομένου ότι το αίτημά τους για υιοθεσία είχε κατατεθεί πριν από αρκετούς μήνες. Το παιδί, ένα αγοράκι δυόμιση ετών, ζει από τη γέννησή του με το ζευγάρι αυτό που ορίστηκε ως ανάδοχη οικογένεια, αλλά δεν είχε καταφέρει, παρά τις προσφυγές που είχε καταθέσει ενώπιον γερμανικών δικαστηρίων, να το υιοθετήσει. «Είναι άλλο ένα μεγάλο βήμα για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες με αυξημένη νομική προστασία. Είναι επίσης η απόδειξη πως ο ‘Γάμος για όλους’ δεν είναι μόνο συμβολικός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιοργκ Στάινερτ, εκπρόσωπος της ένωσης ομοφυλόφιλων και λεσβιών του Βερολίνου.

Ο νόμος «Γάμος για όλους», που εγκρίθηκε στις 30 Ιουνίου, τροποποίησε τον Αστικό Κώδικα ορίζοντας τον γάμο ως «ένωση μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ιδίου φύλου». Η Γερμανία έγινε έτσι η 15η ευρωπαϊκή χώρα που διευρύνει τον ορισμό του γάμου. ΒΧ

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP

 Η τελευταία συμμετοχή του απερχόμενου Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε Eurogroup δίνει αφορμή στον γερμανικό Τύπο για σχόλια και αναδρομές στην οκτάχρονη θητεία του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αναλάβει την προεδρία της γερμανικής βουλής.

 

Όπως παρατηρεί η Tagespiegel, η ελληνική υπόθεση έγινε «μόνιμος συνοδός» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα οκτώ χρόνια παρουσίας του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Η εφημερίδα του Βερολίνου γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα . Αυτό μάλλον χαροποίησε τον Β. Σόιμπλε (…) Διότι κανένα άλλο διεθνές θέμα δεν δοκίμασε τόσο πολύ τον μακροβιότερο υπουργό Οικονομικών του Eurogroup (…) όσο η κρίση χρέους στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «όταν το 2009 ανέλαβε το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, ο Σόιμπλε ενδέχεται να μην είχε καν υποψιαστεί πόσο εντατικά επρόκειτο να ασχοληθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια

με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται μεταξύ άλλων στην όξυνση της ελληνικής κρίσης και στην πρωτοβουλία του Β. Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επίσης υπενθυμίζει τους «θρυλικούς» διαξιφισμούς του με τον Έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η Tagesspiegel επισημαίνει πάντως ότι «το όνομα του Σόιμπλε ενδέχεται ειδικά στον Νότο της ευρωζώνης να μείνει συνδεδεμένο κυρίως με την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε».

Πηγή: DW

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πτήσεις της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας Air Berlin, που έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, θα διακοπούν έως τις 28 Οκτωβρίου το αργότερο, όπως ανακοίνωσε η εταιρία σήμερα.

Η Air Berlin κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης τον Αύγουστο και τα αεροπλάνα της συνεχίζουν να πετούν χάρη σε δάνειο της γερμανικής κυβέρνησης, δίνοντας χρόνο στην εταιρία να διαπραγματευθεί με επενδυτές για την πώληση τμημάτων των δραστηριοτήτων της. Επί του παρόντος, η εταιρία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Lufthansa και την easyJet.

Οι συζητήσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 12 Οκτωβρίου και μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τμήματα των δραστηριοτήτων της, η Air Berlin θα χρειαστεί την έγκριση των Αρχών ανταγωνισμού, το οποίο μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες.

«Αφού συμφωνηθούν τα συμβόλαια αγοράς, η εταιρία πρέπει να τερματίσει τις δικές της δραστηριότητες βήμα προς βήμα», ανέφερε η Air Berlin σε ανακοίνωση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και το συντηρητικό κόμμα της CDU αποδέχθηκαν  να ληφθούν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία, στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε με τους Βαυαρούς συμμάχους της του CSU, γνωστοποίησαν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

 

Αυτή η καταρχήν συμφωνία, που επιτεύχθηκε έπειτα από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο, στοχεύει στο να βάλει ένα τέλος στη διένεξη που διαρκεί ήδη δύο χρόνια μεταξύ των αδελφών κομμάτων και να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό, μαζί με άλλα κόμματα, μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

 

«Υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής, πρέπει να εργαστούμε στις λεπτομέρειες για μια τελική συμφωνία» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

 

Κομβικό σημείο του συμβιβασμού: η καγκελάριος και η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών αποδέχθηκαν για πρώτη φορά την θέσπιση μιας μορφής προσδιορισμού ενός καθορισμένου ανώτατου ορίου στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα δέχεται η χώρα. Έως σήμερα αντιτίθετο σε αυτό.

 

Στο μέλλον, τα δύο κόμματα προτίθενται να ορίσουν ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού αφίξεων των αιτούντων άσυλο σε 200.000 τον χρόνο, σύμφωνα με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στο Βερολίνο.

 

Εντούτοις, η συμφωνία φαίνεται να μιλάει για στόχο περιορισμού και όχι για θέσπιση ενός αυστηρού ανώτατου ορίου. Επομένως, μια μορφή «ήπιου» περιορισμού.

 

Επιπλέον, αυτός ο αριθμός αυτός δεν αφορά παρά μόνο στους αιτούντες άσυλο που μπορεί να ελέγξει η γερμανική κυβέρνηση, διευκρίνισαν πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις: στις ποσοστώσεις προσφύγων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση ή εκείνων που ήλθαν στο πλαίσιο της επανένωσης οικογενειών όταν αποκτήσουν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.

 

Στην περίπτωση μιας ανθρωπιστικής κρίσης, όπως στη Συρία, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την πιθανότητα να υποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό στο πλαίσιο της ΕΕ. Ωστόσο για να το κάνει αυτό η καγκελάριος θα πρέπει να προσφύγει στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με αυτό το προσχέδιο συμφωνίας.

 

Το συμβιβαστικό σχέδιο αναφέρεται στους αιτούντες άσυλο κι όχι στους οικονομικούς μετανάστες. Σχετικά με την οικονομική μετανάστευση, το CDU και το CSU συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός συστήματος που θα παραπέμπει στις ποσοστώσεις, όπως συμβαίνει στον Καναδά και την Αυστραλία, δηλαδή να καθορίζονται βάσει των αναγκών για εργατικό δυναμικό στη Γερμανία.

 

Α.Σ

 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

 

Η AfD της Κάτω Σαξονίας σκοπεύει να εορτάσει το εκλογικό της πάρτι για τις εκλογές του κρατιδίου - την ερχόμενη Κυριακή - στο ελληνικό εστιατόριο ενός Ιρακινού εστιάτορα στο Ανόβερο, αναφέρει τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa).


«Στο "Ουζερί- Ελληνική Πρεσβεία" οι οπαδοί του κόμματος θα αναμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα ανακοίνωσε το κόμμα, το οποίο ,μεταξύ άλλων αντιδρά στην οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ελλάδα», γράφει. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δεν έχει πάντως κανένα πρόβλημα με το θέμα: "Είμαστε εστιατόριο. Δεν έχουμε σχέση με την πολιτική", δήλωσε ο Ιρακινός ιδιοκτήτης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο ηγέτης των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), θέλει να παραμείνει επικεφαλής του κόμματός του ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επικείμενων τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, την 15η Οκτωβρίου.

«Στο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου του κόμματος. Δεν το συνδέω αυτό με οποιονδήποτε όρο ή με τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη ενός Landtag (σ.σ. κρατιδιακού κοινοβουλίου)», τόνισε ο Σουλτς ερωτηθείς σχετικά σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Bild am Sonntag.

Ο Σουλτς εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των μελών και των υποστηρικτών του κόμματος, σημειώνοντας ότι μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία κατάφερε να ενώσει τις διάφορες τάσεις στο SPD.

Μετά τις προηγούμενες εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, το 2013, σχηματίστηκε ένας κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών (49 έδρες) και των Πρασίνων (20 έδρες) στην τοπική Βουλή, με πλειοψηφία μιας έδρας. Αλλά όταν η βουλεύτρια των Πρασίνων Έλκε Τβέστεν αποχώρησε από το κόμμα και εντάχθηκε στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τον Αύγουστο, ο επικεφαλής της κρατιδιακής κυβέρνησης Στέφαν Βάιλ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τη 15η Οκτωβρίου.

Η Λάντσταγκ της Κάτω Σαξονίας διαλύθηκε επίσημα την 21η Αυγούστου, αφού τάχθηκαν υπέρ αυτού τα 135 από τα 137 μέλη της, ενώ απαιτούνταν 91 ψήφοι.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey για λογαριασμό της εφημερίδας Hannoversche Allgemeine Zeitung και του περιοδικού Spiegel, το 33,1% των ψηφοφόρων στην Κάτω Σαξονία έχει πρόθεση να ψηφίσει την CDU ενώ το SPD συγκεντρώνει το 32,8% της πρόθεσης ψήφου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik

Μία έρευνα της εταιρείας ΥouGov δείχνει ότι τα δύο φύλα στην Γερμανία βλέπουν το σεξ μάλλον διαφορετικά. Πολύ σημαντικό στη ζωή του δηλώνει ότι θεωρεί το σεξ το 43% των ανδρών στη Γερμανία, έναντι 22% των γυναικών.


Ένας στους δέκα Γερμανούς άνδρες δηλώνει εθισμένος στο σεξ και σχεδόν οι μισοί παραδέχονται ότι σκέφτονται το σεξ κάθε μέρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι μόνο 16%.

Τρεις στους τέσσερις Γερμανούς και των δύο φύλων δηλώνουν ότι έχουν καλή σεξουαλική ζωή, ενώ αναφέρουν ότι η διάρκεια της σεξουαλικής πράξης τους είναι κατά μέσο όρο γύρω στα 15 λεπτά. Είναι, επίσης, αρκετά «περιπετειώδεις», αφού το 16% λένε ότι έχουν κάνει σεξουαλικό τρίο, το 7% έχουν δοκιμάσει ομαδικό σεξ και το 6% έχουν ανταλλάξει συντρόφους.

Ένας στους τρεις Γερμανούς ομολογεί ότι έχει απατήσει τον ή την σύντροφό του (οι άνδρες συχνότερα από ό,τι οι γυναίκες). Σχεδόν οι μισοί άνδρες βλέπουν πορνογραφία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, έναντι 7% των γυναικών (το 75% από το διαδίκτυο).

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές έθεσαν στο αρχείο την έρευνα για τις φερόμενες μαζικές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις Γερμανών πολιτών από βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ανακοινώνοντας ότι δεν εντόπισαν ξεκάθαρες ενδείξεις για οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα.

Η απόφαση να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση έρχεται μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για τη δράση των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας που είχε ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για τη συμμετοχή τους στο ευρύ πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις το 2013 ότι η NSA παρακολουθούσε μεταξύ άλλων και το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ είχε θορυβήσει μέρος της κοινής γνώμης που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς ακόμη δεν έχουν σβήσει οι μνήμες της δράσης της ναζιστικής Γκεστάπο αλλά και της Στάζι, της ανατολικογερμανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας.

 Οι εισαγγελείς στην Καρλσρούη ανέφεραν ότι ωστόσο οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στις παρακολουθήσεις της NSA ήταν γνωστές στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτές έγιναν με στόχο την Γερμανία, καταλήγοντας ότι δεν θα συνεχίζουν να εξετάζουν την υπόθεση. 

«Οι έρευνες των εισαγγελέων και η έρευνα από την κοινοβουλευτική επιτροπή για την NSA δεν βρήκε κανένα απτό στοιχείο ότι οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν συστηματικές και μαζικές παρακολουθήσεις γερμανικών τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, που είναι ενάντια στον νόμο», ανέφεραν με ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

O Βέρνερ Μάους, o 77χρονος κατάσκοπος, γνωστός και ως ο Τζέιμς Μποντ της Γερμανίας για τις μυστικές αποστολές που εκτελούσε επί 40 χρόνια κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, καταδικάστηκε χτες για φοροδιαφυγή «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ» και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Με συμμετοχή στην εξάρθρωση τουλάχιστον 100 εγκληματικών συμμοριών και στις συλλήψεις περίπου 2.000 ατόμων, ο Μάους, ντυμένος με κουκούλα στο δικαστήριο, σε μια δίκη που ολοκληρώθηκε μετά από ένα χρόνο, κατηγορείτο για απόκρυψη «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ» από τις γερμανικές φορολογικές αρχές σε υπεράκτιους λογαριασμούς που διατηρούσε μεταξύ 2002 και 2011. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, το ποσό αυτό κυμαίνεται κοντά στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

«Βασικά, το μέγεθος της οικονομικής ζημίας, είναι μία μόνο πτυχή που εξετάστηκε (στην καθορισμό της ποινής), δήλωσε ο Βόλκερ Ταλαρόφκσι, εκπρόσωπος του δικαστηρίου στο Μπόχουμ.

«Όλες οι πτυχές πρέπει να εξεταστούν, ανάμεσα σε αυτές η ηλικία του κατηγορούμενου. Είναι 77 ετών και δεν έχει ποτέ καταδικαστεί ενώ έχει να επιδείξει ένα εξαιρετικό έργo ζωής», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Handelsblatt και Süddeutsche Zeitung, οι φορολογικές υπηρεσίες της Γερμανίας συνέλαβαν τον Μάους όταν αγόρασε δεδομένα που διέρρευσαν από ελβετικές τράπεζες το 2012.

Η Süddeutsche Zeitung ήταν εκείνη που αποκάλυψε την εμπλοκή του Μάους στο σκάνδαλο των Panama Papers περί εξωχώριων φορολογικών παραδείσων.

«Είναι μια από τις πλέον αινιγματικές προσωπικότητες στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Εργάστηκε ως πράκτορας για κράτη, εταιρείες και για ιδιώτες», είχε τονίσει τότε η εφημερίδα.

Είχε τουλάχιστον 100 διαφορετικές ταυτότητες και μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το γραφείο της καγκελαρίας, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι υπεράκτιοι λογαριασμοί ανοίχτηκαν από τρίτα πρόσωπα για πληρωμές μυστικών αποστολών, όπως την απελευθέρωση ομήρων.

Γνωστός ως «Θεσμός Μ» στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών, ο Μάους κατά τη διάρκεια της καριέρας του, βοήθησε στη σύλληψη στην Αθήνα του Ρολφ Πόλε, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) – γνωστή και ως Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ, διαπραγματεύθηκε με την σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ την απελευθέρωση ομήρων που είχαν απαχθεί στον Λίβανο και Γερμανών που κρατούσαν όμηροι οι αντάρτες του ELN στην Κολομβία.

Γ.Σ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν τη Γερμανία σήμερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα και οι αρχές να αναγκαστούν να ακυρώσουν δρομολόγια τρένων στο Βερολίνο και στο βόρειο τμήμα της χώρας, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

 

Η γυναίκα σκοτώθηκε όταν δέντρο έπεσε πάνω στο όχημα που επέβαινε στην πόλη του Αμβούργου, σύμφωνα με την αστυνομία. Η οδηγός διακομίστηκε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένη.

 

Κοντά στη Βρέμη (βόρεια) μια γυναίκα επίσης τραυματίστηκε σοβαρά όταν καταπλακώθηκε από το κλαδί ενός δέντρου.

 

Η γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn έκανε γνωστό ότι ανεστάλησαν πολλά δρομολόγια, περιλαμβανομένων εκείνων που συνδέουν μεγάλες πόλεις της χώρας όπως Ανόβερο- Αμβούργο, Ανόβερο- Βερολίνο και Ντόρτμουντ- Αμβούργο, χωρίς να γνωρίζει πότε η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί.

 

Στο Βερολίνο, τα τρένα επίσης ακινητοποιήθηκαν αργά το μεσημέρι, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι έφευγαν από τις δουλειές τους. Αποτέλεσμα: προκλήθηκε συνωστισμός στους σταθμούς του τραμ και του μετρό καθώς πολλοί Βερολινέζοι έσπευσαν εκεί για να προφυλαχθούν από τους ισχυρούς ανέμους.

 

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία της γερμανικής πρωτεύουσας αφού έλαβε 50 κλήσεις για βοήθεια σε διάστημα μόλις μισής ώρας. Στο Αμβούργο, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε τουλάχιστον 800 περιστατικά.

 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατευθύνονται προς το ανατολικό τμήμα της χώρας.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP

 

Μετά τους οικονομολόγους που ζητούν το ταχύτερο νέα κυβέρνηση, προειδοποιώντας για κινδύνους, η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων, εκτιμά ότι «η Γερμανία δεν αντέχει τη στασιμότητα», ζητώντας κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. 


Έκκληση για έναν όσο το δυνατόν ταχύτερο σχηματισμό κυβέρνησης απευθύνει στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB).

Ο επικεφαλής του DGB Ράινερ Χόφμαν σε συνέντευξη στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, τονίζει ότι «η Γερμανία δεν αντέχει τη στασιμότητα. Οφείλουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη».

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle 

Για «τείχη οργής πίσω από τα οποία υποδαυλίζεται η καχυποψία έναντι της δημοκρατίας» προειδοποιεί ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ από το Μάιντς όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις επανένωσης της Γερμανίας.


Ο Γερμανός πρόεδρος στην ομιλία του στην αίθουσα Rheinhalle, αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς, 28 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, και έκανε λόγο για «νέα τείχη που στήνονται, λιγότερο εμφανή, χωρίς συρματοπλέγματα, τείχη αποξένωσης, απογοήτευσης και οργής. Πίσω από αυτά τα τείχη υποδαυλίζεται η καχυποψία απέναντι στη δημοκρατία και τους αντιπροσώπους της».

Ενώ μιλώντας για την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής προσφύγων, ενώ παράλληλα ζήτησε τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. «Ζητούμενο είναι» είπε ο Γερμανός πρόεδρος «να συντονίσουμε όσο είναι εφικτό τις διεθνείς προκλήσεις με τις δυνατότητες της χώρας μας».

Την ίδια στιγμή, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι «η Γερμανία έχει σημειώσει σημαντική προόδο τις τελευταίες δεκαετίες: Από τον ναζισμό, τον πόλεμο και την καταστροφή της Ευρώπης, πέρασε στη διχοτόμηση της χώρας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και εξελίχθηκε σήμερα σε μια δημοκρατική και ισχυρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης».

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Προτεραιότητα στα ποδήλατα, λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερες δημόσιες συγκοινωνίες. Το Βερολίνο σχεδιάζει μια επανάσταση στο τομέα της αστικής κινητικότητας, καθώς το ποδήλατο,  σε πλήρη άνθηση στη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους πολίτες που προτάσσουν την ωφέλειά του στην υγεία και στην οικολογία, προτείνοντάς το ως καθόλου δαπανηρό μέσο μετακίνησης και συχνά πολύ πιο γρήγορο.

Τα σχέδια έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε. Το Βερολίνο σκοπεύει να γίνει πόλη φιλική στο ποδήλατο αρχίζοντας  μια επανάσταση στις μεταφορές με την ψήφιση νόμου για την κινητικότητα, τον πρώτο στη Γερμανία. Το ποδήλατο τοποθετείται για πρώτη φορά στο επίκεντρο του σχεδίου για την κυκλοφορία στην πόλη. Τα αυτοκίνητα θα έχουν δευτερεύοντα ρόλο. Τα λεωφορεία θα έχουν δικές τους λεωφορειογραμμές. Οι μεγάλες πολυσύχναστες διασταυρώσεις θα σχεδιαστούν εκ νέου. Με τα μέτρα αυτά οι αρχές εκτιμούν ότι θα αυξηθεί η ασφάλεια, θα μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και θα διευκολυνθεί η κινητικότητα.

Ποιος έδωσε την ώθηση για το πρόγραμμα αυτό;

  Οι περισσότεροι από 100.000 Βερολινέζοι που υποστήριξαν την έκκληση για τη θέσπιση ειδικού νόμου για το ποδήλατο, υπογράφοντας τους τελευταίους μήνες σχετικό αίτημα ενώ ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό. Η Γερουσία του Βερολίνου, δηλαδή η τοπική κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο δήμαρχος της πόλης, το προώθησε με το νομοσχέδιό της για την κινητικότητα, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των προτάσεων που έκαναν οι ακτιβιστές ποδηλάτες.

 

Η υποδομή για τα ποδήλατα θα κοστίσει 200 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει τη διαμόρφωση διαδρόμων και δρόμων αποκλειστικά για ποδήλατα σε όλο το Βερολίνο, τη διαμόρφωση 100.000 νέων

θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων στις στάσεις των λεωφορείων, του μετρό, του τρένου και μπροστά από σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, όπως και τη δημιουργία 60 νέων θέσεων εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες για την υλοποίηση του προγράμματος μετάβασης στον τομέα των μεταφορών. 

Πηγή: deutschland.de

ΑΠΕ ΜΠΕ

Την 27η επέτειο της επανένωσής της τίμησε χθες η Γερμανία, με το Μάιντς να βρίσκεται φέτος στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, η Γερμανία παραμένει ενωμένη περισσότερο στα χαρτιά παρά στην πράξη, όπως δείχνει (και) μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόνο ένας στους δύο δηλώνει ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία μεγαλώνουν πλέον ως ένας λαός. Στην ίδια ερώτηση, σε αντίστοιχη έρευνα το 2011, είχε απαντήσει το ίδιο το 47%. Στα ανατολικά κρατίδια ο πληθυσμός φαίνεται πιο σκεπτικός σε ό,τι αφορά την ενότητα της χώρας, με 55%, έναντι 45% των κατοίκων των δυτικών κρατιδίων. Το 2011 πάντως το 67% των ανατολικογερμανών δήλωνε ότι η διαίρεση παρέμενε σημαντική.

Σημαντικές διαφορές απόψεων διαπιστώνονται και μεταξύ των ηλικιακών ομάδων. Το 65% των νέων 14-21 ετών θεωρεί ότι μεγαλώνει ως ένας λαός. Αντίθετα, στις ηλικίες άνω των 60 ετών, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 40%.

Όπως αναφέρεται στη δημοσκόπηση, το 57% των Γερμανών θα ήθελε να διερευνηθεί περισσότερο το καθεστώς της ΛΔΓ, ενώ το 37% δεν το θεωρεί πλέον απαραίτητο. Αντίστοιχα, μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ηλικιακές ομάδες άνω των 45 ετών.

ΑΠΕ ΜΠΕ

-              Ποιοι είναι οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα;

Τα ποσοστά των κομμάτων θα επέτρεπαν περισσότερους συνδυασμούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο οι μόνες ρεαλιστικές πιθανότητες αφορούν τον συνασπισμό «Τζαμάικα» (Χριστιανική Ένωση, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) και τον «μεγάλο» συνασπισμό (Χριστιανική Ένωση, Σοσιαλδημοκράτες). Το SPD πάντως έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι επιλέγει να παραμείνει για την επόμενη τετραετία στην αντιπολίτευση.

-              Πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων;

Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος ξεκινάει 30 μέρες μετά τις εκλογές, σε αυτή την περίπτωση στις 24 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ο οποίος θα είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν και αυτό δεν αναμένεται πριν από τις 15 Οκτωβρίου, καθώς τότε διεξάγονται εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

-              Τι θα συμβεί αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν;

Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ. Αν πάντως υπάρξει πράγματι αποτυχία, θα διερευνηθεί και η πιθανότητα συνεργασίας με το SPD και στην περίπτωση νέας αποτυχίας, θα πρέπει και η Βουλή να αποτύχει να εκλέξει καγκελάριο και μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κηρύξει τη διάλυσή της προκειμένου να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Επειδή όμως δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, η διαδικασία είναι ακόμη ασαφής.

-              Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο νέων εκλογών;

Η «λαϊκή ετυμηγορία» λαμβάνεται στη Γερμανία πολύ σοβαρά υπ' όψιν και πάντα προκύπτει ένα κυβερνητικό σχήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, δήλωσε πρόσφατα: «Είναι σαν να λέμε στους πολίτες, κάνατε λάθος, σας δίνουμε μια ευκαιρία να το διορθώσετε».

-              Υπάρχει πιθανότητα για κυβέρνηση μειοψηφίας;

Μηδαμινή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα είτε να ορίσει Καγκελάριο, ακόμη και αν δεν συγκεντρώνεται το απαραίτητο 50% της Βουλής, είτε να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Δεν υπάρχει πάντως ανάλογο προηγούμενο και οι Γερμανοί προτιμούν τις σταθερές κυβερνήσεις.

-              Στο μεταξύ ποιος κυβερνάει τη χώρα;

Μετά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου (24 Οκτωβρίου), η σημερινή κυβέρνηση θεωρείται υπηρεσιακή. Δεν θα πρέπει, με άλλα λόγια, να αναμένονται μεγάλες αποφάσεις ή αλλαγές πολιτικής.

-              Ποιος διαπραγματεύεται για λογαριασμό των κομμάτων;

Τα κόμματα ορίζουν εκπροσώπους, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα μέλη της Bundestag. Μπορούν να είναι πρώην υπουργοί, ευρωβουλευτές ή κομματικά στελέχη. Το 2013 στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν 77 πολιτικοί, 15 εκ των οποίων συνέθεταν την κεντρική διαπραγματευτική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών των κομμάτων και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους.

-              Τι γίνεται όταν τα κόμματα συμφωνήσουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα υπογράφεται από τους αρχηγούς των κομμάτων. Οι Φιλελεύθεροι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα θέσουν το αποτέλεσμα στην κρίση των 63.000 μελών τους, όπως είχε κάνει το 2013 και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα είναι αναλυτικό και λεπτομερές. Είναι ενδεικτικό ότι το 1961 είχε καταγραφεί σε εννέα σελίδες, ενώ το 2013 χρειάστηκαν 185.

-              Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα εκλέξει αντιπρόεδρο της Bundestag, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό;

Υπάρχει γι' αυτό ήδη μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της Γερμανίας. Κάθε κόμμα εκλέγει από έναν αντιπρόεδρο, αλλά ο προταθείς από την AfD , 'Αλμπρεχτ Γκλάζερ, θεωρείται ιδιαίτερα ακραίος, καθώς έχει εκφράσει απόψεις αντίθετες προς το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα κόμματα να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις. 

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος καθώς κρίνει πως οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας του είναι αρκετά ισχυροί και θα αντέξουν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην Μπούντεσταγκ.

Ο Σόιμπλε, που αναμένεται να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει πρόεδρος της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας, τονίζει στην εφημερίδα Bild ότι οι περίπου 90 βουλευτές της AfD—το ακροδεξιό κόμμα αναδείχθηκε στην τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου—πρόκειται να ανακαλύψουν ότι υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς από το Σύνταγμα της Γερμανίας.

«Θέλω να δω περισσότερη αυτοπεποίθηση», σημειώνει ο Σόιμπλε στη συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη. «Το ελεύθερο, δημοκρατικό σύστημά μας, που βασίζεται στο κράτος του δικαίου, είναι τόσο ισχυρό που κανένας δεν μπορεί να το διαλύσει, ούτε από μέσα ούτε απ' έξω. Όποιος προσπαθήσει θα αποτύχει», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο 75χρονος συντηρητικός πολιτικός θα αναλάβει το νέο αξίωμα κατόπιν παροτρύνσεων από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Οι συντηρητικοί, των οποίων ηγείται η Μέρκελ, προσπαθούν να συμπήξουν έναν τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Το FDP απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών για να ενταχθεί στην κυβέρνηση.

Πολλοί στη Γερμανία εξάλλου θεωρούν ότι θα χρειαστεί κάποιος στο κοινοβούλιο για να ελέγξει την κατάσταση μετά την εκλογή στην Μπούντεσταγκ ακροδεξιών για πρώτη φορά έπειτα από πενήντα χρόνια. Ο Σόιμπλε είναι ο πολιτικός με την πιο μακρά θητεία στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας και το κύρος που διαθέτει συγκρίνεται με εκείνο της καγκελαρίου.

Δηλώνει βέβαιος πως θα συμφωνηθεί η συγκρότηση του νέου, τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ακόμη, ο Σόιμπλε απορρίπτει την απαίτηση να επιβληθεί όριο στον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία, κάνοντας λόγο για ένα «κάλπικο επιχείρημα». Υπερασπίζεται την απόφαση που είχε λάβει η Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας και η χώρα να υποδεχθεί έκτοτε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική για να σωθούν από τους πολέμους.

«Τα παιδιά μας θα θυμούνται με περηφάνια την προθυμία που έδειξαν οι Γερμανοί να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων», εκτιμά ο Σόιμπλε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Το ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία αποτελεί βασικό θέμα της ειδησεογραφίας στην Γερμανία, τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα.

Για μια «Ματωμένη Κυριακή στην Βαρκελώνη» κάνει λόγο η εφημερίδα Bild, η οποία επισημαίνει ότι ο κόσμος «έμεινε άναυδος μπροστά στην άγρια βία της αστυνομίας». «Ονειρεύτηκαν το νέο κράτος τους, την "Καταλονία". Αγνόησαν όλες τις προειδοποιήσεις, κατέλαβαν τη νύχτα τα εκλογικά κέντρα, διότι περίμεναν αντίσταση από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση. Αλλά τέτοια αιματηρή βία δεν περίμενε κανείς», γράφει η εφημερίδα.

«Βρείτε επιτέλους συμβιβασμό!», γράφει σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο σε σχόλιό του το περιοδικό Der Spiegel και σημειώνει: «Η άσχημη κατάσταση στην Καταλονία είναι το αποτέλεσμα μιας κλιμάκωσης την οποία επέτρεψαν ο Καταλανός Κάρλες Πουτζντεμόν και ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι. Αντί για τον διάλογο βασίζονται και οι δύο στην αντιπαράθεση. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

«Η Ισπανία συμπεριφέρεται σαν κράτος-οπερέτα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt. Η 1η Οκτωβρίου, αναφέρει η εφημερίδα, είναι μια θλιβερή μέρα για την Ισπανία. «Οι Καταλανοί και η κεντρική κυβέρνηση χάθηκαν σε μια εντελώς παράλογη αναμέτρηση. Ένα παράλογο, ανούσιο δημοψήφισμα δηλητηριάζει τη χώρα», συνεχίζει η αρθρογράφος και κάνει λόγο για ανεύθυνους πολιτικούς και από τις δύο πλευρές.

 Σε ανάλογο πνεύμα, η Süddeutsche Zeitung τονίζει στον κεντρικό τίτλο της «η Μαδρίτη απέτυχε θανάσιμα» και σε άρθρο γνώμης σημειώνει ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει δίκιο, τονίζει ωστόσο ότι η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε μειώσει την ένταση. «Η Μαδρίτη έχει το δίκιο με το μέρος της. Αλλά η Βαρκελώνη έχει τις τηλεοπτικές εικόνες που ήθελε: σε ολόκληρο τον κόσμο ο Ραχόι εμφανίζεται ως ένας πεισματάρης πολιτικός της ισχύος, ο οποίος επιτρέπει σε μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας να επιτίθενται βίαια σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Αυτή η 1η Οκτωβρίου σημαδεύτηκε από ένα θανάσιμο πολιτικό λάθος της Μαδρίτης. Ήταν μια κακή μέρα για την δημοκρατία», τονίζει ο αρθρογράφος.

Σε διαφορετικό τόνο το σχόλιο της Frankfurter Allegmeine Zeitung, με τίτλο «Γιατί η Ισπανία κάνει το σωστό» και υπότιτλο «με την συνεπή προσέγγισή της στην Καταλονία η Ισπανία αποδεικνύει ότι αποτελεί κράτος δικαίου - παρόλα αυτά η κυβέρνηση στην Μαδρίτη δεν είναι αθώα». Η εφημερίδα επιχειρηματολογεί ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει δίκιο στην υπόθεση της Καταλονίας. «Η κυβέρνηση υπερασπίζεται στην Καταλονία ένα από τα θεμέλια της δημοκρατίας: Οι πολιτικοί πρέπει να υποτάσσονται σε νόμους και δικαστήρια. Η κατάσταση στην Καταλονία διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη στις χώρες της Βαλτικής ή στα Βαλκάνια τις δεκαετίες του '80 και του '90. Η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία ήταν δικτατορίες, η Ισπανία αντιθέτως είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου», εκτιμά η εφημερίδα, αλλά τονίζει και ότι η ισπανική κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι η κατάσταση βγήκε τόσο εκτός ελέγχου. «Με την άγνοιά του σε ό,τι αφορά τις εθνικές φιλοδοξίες των Καταλανών και την αδράνειά του, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι εδώ και χρόνια ο καλύτερος διαφημιστής των καταλανών εθνικιστών», σημειώνει και εξηγεί ότι εδώ και καιρό θα έπρεπε να έχει αντιδράσει στην επιθυμία μεγάλου μέρους των Καταλανών για περισσότερη αυτονομία: «Ακόμη και με την αστυνομική επιχείρηση την ημέρα του δημοψηφίσματος έδωσε τροφή στους αυτονομιστές ότι η Ισπανία είναι ένα απολυταρχικό κράτος στην παράδοση του δικτάτορα Φράνκο».

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Από το Βερολίνο ως τη Φρανκφούρτη, η Γερμανία γιορτάζει σήμερα τους πρώτους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου προς μεγάλη ικανοποίηση των γκέι και των λεσβιών, οι οποίοι πλέον είναι για τον νόμο ζευγάρια όπως και τα υπόλοιπα.

Η υιοθέτηση του δικαιώματος του γάμου για όλους και το άνοιγμα της υιοθεσίας παιδιών στους ομοφυλόφιλους είναι δύο βήματα που γίνονται στη Γερμανία χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις, καθώς τόσο η κοινωνία όσο και οι πολιτικοί είναι στην πλειονότητά τους θετικά διακείμενοι.

«Είναι μια στιγμή γεμάτη συναισθήματα αλλά και με μεγάλο συμβολισμό: αν και με το σύμφωνο συμβίωσης είχαμε ήδη σχεδόν ίσα δικαιώματα, εξακολουθούσε να είναι μια ένωση “χαμηλότερης ποιότητας”», εξηγεί ο Καρλ Κράιλε, 59 ετών, ο οποίος θα είναι μαζί με τον σύντροφό του Μπόμπο Μέντε από τους πρώτους που θα παντρευτούν σήμερα στο Βερολίνο.

«Η αλλαγή αυτή αποδεικνύει ότι πλέον το κράτος μάς θεωρεί κανονικά ζευγάρια», συνεχίζει ο ακτιβιστής αυτός, ο οποίος είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του το 2002.

Σήμερα, αν και Κυριακή, πολλά δημαρχεία θα είναι ανοικτά, όπως αυτά του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Φρανκφούρτης, προκειμένου να γιορτάσουν τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων από την 1η Οκτωβρίου που τίθεται σε ισχύ η νομοθεσία που τους νομιμοποιεί.

Ωστόσο, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, το λογισμικό που χρησιμοποιεί η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία δεν θα είναι σε θέση να καταχωρίσει επισήμως ως παντρεμένους ένα ζευγάρι ανδρών ή ένα ζευγάρι γυναικών μέχρι τον επόμενο χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποια έγγραφα θα αναφέρονται ως «η σύζυγος» και «ο σύζυγος».

Ο νόμος για τον «Γάμο για όλους» ψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου και άλλαξε τον Αστικό Κώδικα της Γερμανίας, ορίζοντας τον γάμο ως «ισόβια ένωση μεταξύ δύο ατόμων διαφορετικού ή ίδιου φύλου». Έτσι η Γερμανία έγινε τη 15η χώρα της ΕΕ που επιτρέπει τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Τα ομόφυλα ζευγάρια που επισημοποιούν τη σχέση τους έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα, σε ό,τι αφορά τη φορολογία αλλά και τη δυνατότητα να υιοθετήσουν παιδί.

Ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα. Ακόμη τα παιδιά που γεννιούνται από ζευγάρια λεσβιών δεν μπορούν να έχουν και τις δύο ως «νόμιμες» μητέρες.

Ε.Μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters

Οι γερμανικές συνέλαβαν έναν άνδρα ως ύποπτο ότι δηλητηρίασε βρεφικές τροφές και απείλησε να μολύνει και άλλα προϊόντα τροφίμων που διανέμονται στη χώρα και την Ευρώπη.

Αυτός ο 53χρονος Γερμανός καταζητούνταν εδώ και ημέρες από τη γερμανική αστυνομία.

Συνελήφθη την Παρασκευή κοντά στο Τίμπινγκεν, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. νότια της Στουτγάρδης, ανέφεραν η εισαγγελία του Ράβενσμπουργκ και η αστυνομία της Κωνσταντίας που έχει αναλάβει την υπόθεση, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Ο άνδρας αυτός, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα εκβιασμού, αρνείται να δώσει εξηγήσεις, όμως «αποδείξεις» βρέθηκαν στην κατοικία του και φαίνεται πως έδρασε μόνος του, δήλωσαν οι αρχές.

Ο ύποπτος, ο οποίος περιγράφεται ως «εκκεντρικός», πάσχει από «ψυχολογικές διαταραχές», δήλωσε επίσης ο Ούβε Στίρμερ, υπεύθυνος της αστυνομίας της Κωνσταντίας.

Την Πέμπτη οι αρχές είχαν ανακοινώσει πως αναζητούν έναν εκβιαστή που απείλησε να δηλητηριάσει μια εικοσαριά προϊόντα του σουπερ-μάρκετ, αν δεν του καταβληθούν λύτρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Για να δείξει πως εννοεί στα σοβαρά την απειλή του, έδωσε ενδείξεις που επέτρεψαν να κατασχεθούν σε καταστήματα του Φρίντριχσχάφεν (νότια Γερμανία) πέντε βάζα με βρεφική τροφή που περιείχαν αιθυλενογλυκόλη, ένα προϊόν που υπάρχει στα ανντιψυκτικά και στα υγρά φρένων και μπορεί να αποβεί μοιραίο αν καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες και εφόσον δεν υπάρξει  ιατρική περίθαλψη.

Χάρη στο κλειστό σύστημα βιντεοπαρακολούθησης των καταστημάτων όπου κατασχέθηκαν τα βάζα με τις βρεφικές τροφές, η αστυνομία μπόρεσε να πάρει εικόνες που δείχνουν καθαρά το πρόσωπο του υπόπτου και οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία έλαβε στη συνέχεια εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ανήσυχους καταναλωτές, αλλά και από πρόσωπα που έδωσαν ενδείξεις που επέτρεψαν να ταυτοποιηθεί ο άνδρας που εικονιζόταν στο βίντεο.

Φανερά ανακουφισμένες, οι αρχές προτίμησαν να παραμείνουν επιφυλακτικές και να μην άρουν πλήρως τον συναγερμό. «Δεν μπορούμε ακόμη να διαβεβαιώσουμε ότι ο ύποπτος δεν έβαλε σε ράφια και άλλα δηλητηριασμένο προϊόντα», εξήγησαν σε ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Στο Τούμπιγκεν κοντά στην Στουτγκάρδη, συνελήφθη ο 55χρονος ο οποίος μόλυνε βρεφικές τροφές σε σούπερ μάρκετ της Βάδης Βυρτεμβέργης.

Ο συλληφθείς ζητούσε το ποσό των 10 εκ.ευρώ για να σταματήσει την πράξη του. Η αστυνομία προ ημερών είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου. Κάτοικοι της περιοχής τον αναγνώρισαν και κάλεσαν τις αρχές που τον συνέλαβαν.

Κι ενώ οι συζητήσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι σε εξέλιξη, μια νέα έρευνα δείχνει την τάση των πολιτών για την επόμενη μέρα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της η εταιρείας Infratest dimap για λογαριασμό της «Welt am Sonntag», το 56% των Γερμανών εκτιμά ότι ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (Χριστιανική Ένωση, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) είναι πιο κατάλληλος προκειμένου να ηγηθεί της χώρας. 30% τάσσεται υπέρ του συνασπισμού» μεταξύ CDU και SPD.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, την προοπτική του συνασπισμού «Τζαμάικα» στηρίζουν ιδίως οι οπαδοί των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, με 85% και 81% αντίστοιχα.

Παράλληλα τo 54% των Γερμανών θεωρεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ενώ το 38% ζητά τη παραίτησή του.

Την Κυριακή θα τελεστούν οι πρώτοι γάμοι ομοφυλοφίλων στην Γερμανία, μετά την προ εβδομάδων ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή.

Οι τελετές θα γίνουν σε Βερολίνο, Αννόβερο, Αμβούργο και αλλού.

«Επιτέλους η χώρα μας ακολουθεί την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Γεργκ Στάινερτ, επικεφαλής της ένωσης για τα δικαιώματα των γκέι LSVD στο Βερολίνο και στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου.

«Δεν θα είμαστε πλέον ένα ζευγάρι δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε στην εφημερίδα Neues Deutschland ο Μπόντε Μέντε, ο οποίος μαζί με τον σύντροφό του, Καρλ Κράιλ, θα γίνουν το πρώτο ζευγάρι που θα παντρευτεί στο Βερολίνο.

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...