Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

10 αναζητήσεις στην Google που θα σας ξαφνιάσουν με τα αποτελέσματα τους (vid)

Published

on

Η Google αποτελεί την κορυφαία μηχανή αναζήτησης στο Internet, αφού όλοι γνωρίζουν πως ότι θέλουν να ψάξουν θα το βρουν απλά γράφοντας το στο πεδίο αναζήτησης.

Αυτό όμως που μερικοί δεν γνωρίζουν είναι η «παιχνιδιάρικη» πλευρά της Google, η οποία έχει κρύψει ορισμένες αναζητήσεις – «easter eggs» στην ιστοσελίδα της.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να γράψετε μια συγκεκριμένη φράση και αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια, σίγουρα θα σας εκπλήξει!

Το Top Trending παρουσιάζει 10 τέτοιες αναζητήσεις, προκαλώντας σας να τις δοκιμάσετε:

do a barrel roll
google gravity
zerg rush
atari breakout
flip a coin
roll a die
askew
google pacman
(όνομα κάποιου ηθοποιού) bacon number
google in 1998

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανίχνευση συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας με χρήση smartphone

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μια νέα διαγνωστική τεχνική, που αξιοποιεί ένα smartphone, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά της καρδιακής ανεπάρκειας γρηγορότερα από ό,τι επιτρέπουν οι παραδοσιακές μέθοδοι.

Η τεχνική που αναπτύχθηκε από οργανισμούς στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί τους αισθητήρες κίνησης που είναι ενσωματωμένοι στα σημερινά smartphones για την ανίχνευση δονήσεων στο στήθος.

Οι δονήσεις αυτές εμφανίζονται συχνά ως αποτέλεσμα υποκείμενων καρδιακών προβλημάτων που οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση και όχι μια ασθένεια από μόνη της. Προκαλείται ή επιδεινώνεται από οποιονδήποτε αριθμό οξέων διαγνώσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, οι διαταραχές των καρδιακών βαλβίδων, η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα.



Η καρδιακή ανεπάρκεια σηματοδοτεί την αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει επαρκή ποσότητα αίματος. Ακόμη και αν η καρδιά είναι ημιλειτουργική, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επιτύχει το επίπεδο απόδοσης που απαιτεί το υπόλοιπο σώμα, οδηγώντας με τον καιρό σε βλάβη των νεφρών, βλάβη του ήπατος, θρόμβους αίματος – ακόμα και θάνατο.

Οι ασθένειες που προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια συχνά προκαλούν ασυνήθιστες καρδιακές δονήσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς σκοπούς.

Αυτές οι δονήσεις παρεκκλίνουν από τις τυπικές κινήσεις της καρδιάς όταν η καρδιά δεν μπορεί να συστέλλεται ή να χαλαρώνει τακτικά, μια βαλβίδα δεν ανοίγει ή δεν κλείνει σωστά ή ένας θάλαμος της καρδιάς είναι διογκωμένος.

Και ενώ οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν όργανα σεισμοκαρδιογραφίας για την καταγραφή αυτών των δονήσεων, τα όργανα αυτά δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Αφού λάβουν παραπεμπτικό από έναν πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι ασθενείς που ανησυχούν για την υγεία της καρδιάς τους πρέπει συχνά να περιμένουν εβδομάδες για ένα ραντεβού με έναν καρδιολόγο.

Σύντομα, οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να εντοπίζουν τα καρδιακά συμπτώματα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Turku εργάζονται τα τελευταία 10 χρόνια για την αξιοποίηση των αισθητήρων κίνησης των smartphone, που συνήθως χρησιμοποιούνται για δεδομένα γυμναστικής, βοήθεια πλοήγησης και παιχνίδια, για την κινητή σεισμοκαρδιογραφία.

Σε μια δημοσίευση για το Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure, γράφουν ότι ένα smartphone μπορεί να εντοπίσει με επιτυχία τις καρδιακές δονήσεις.



Για να χρησιμοποιηθεί η τεχνική τους, ο ασθενής απλά ξαπλώνει ανάσκελα και στη συνέχεια τοποθετεί το smartphone του με την όψη προς τα πάνω στο στήθος του. Καθώς οι δονήσεις της καρδιάς μεταδίδονται μέσω του θωρακικού τοιχώματος του ασθενούς, το επιταχυνσιόμετρο και το γυροσκόπιο του τηλεφώνου καταγράφουν κάθε κίνηση, επιτρέποντας την απεικόνιση των δονήσεων σε ένα γράφημα.

Η διαδικασία διαρκεί μόνο ένα λεπτό.

Μόλις πάνω από 1.000 ασθενείς έχουν δοκιμάσει την τεχνολογία σε πειράματα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Turku και Ελσίνκι της Φινλανδίας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στάνφορντ.

Από αυτούς, 217 ασθενείς είχαν ήδη διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέθοδος ανίχνευσης δονήσεων μέσω smartphone τους εντόπισε τα μοτίβα δονήσεων που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια με ακρίβεια 89% – ένα ποσοστό επιτυχίας περίπου 9 στους 10 ασθενείς.

Το Πανεπιστήμιο του Turku συνεργάστηκε με την CardioSignal, μια φινλανδική startup, για την τελειοποίηση της τεχνολογίας. Η CardioSignal προσφέρει αυτή τη στιγμή ανίχνευση κολπικής μαρμαρυγής μέσω της εφαρμογής CardioSignal για smartphone.

Ανάλογα με μελλοντικές δοκιμές, η εφαρμογή θα μπορούσε τελικά να ενσωματώσει τη γενική ανίχνευση καρδιακής ανεπάρκειας του Πανεπιστημίου του Turku.

Πηγή: techgear.gr


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκίνητο: Η τεχνολογία 5G θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο κατασκευής

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η τεχνολογία 5G θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο κατασκευής των αυτοκινήτων. Η ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο επιτρέπει όχι μόνο την ταχύτερη καταγραφή των δεδομένων παραγωγής, αλλά και την άμεση βελτιστοποίηση ολόκληρης της διαδικασίας.

Στο μέλλον, η τεχνολογία μπορεί να συνδράμει στο σχεδιασμό πιο αποδοτικών οχημάτων με εντελώς νέα χαρακτηριστικά.

Η τελευταία γενιά ασύρματων δικτύων παρέχει μεγαλύτερη αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερες ταχύτητες δεδομένων. Αυτό δημιουργεί εντελώς νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Σήμερα, η παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G είναι δυναμική, αλλά διαφέρει από ήπειρο σε ήπειρο.

Η έκθεση GSMA Mobile Economy Europe 2022 δείχνει ότι η κάλυψη δικτύου 5G στην Ευρώπη θα αυξηθεί στο 70% έως το 2025 από το 47% που ήταν το 2021.

Συγκριτικά, η κάλυψη δικτύου 5G στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να είναι στο 98% την ίδια στιγμή.



Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), τα χαρακτηριστικά του προτύπου 5G αντιστοιχούν σε ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 20 Gbps για λήψεις και έως 10 Gbps για μεταφορτώσεις με μέγιστη καθυστέρηση έως και 4 ms.

Το πιθανό φορτίο δικτύου είναι έως και 1 εκατομμύριο συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του προτύπου είναι η σταθερότητά του.

Η σύνδεση διατηρείται ακόμα και όταν ένα όχημα κινείται με ταχύτητες έως και 500χλμ/ώρα.

Μέσα από αυτήν την τεχνολογία οι κατασκευαστές ανταλλακτικών, αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τα οφέλη της, καθώς τα μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες που μπορούν να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιούν για να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία μαζικής παραγωγής.

Τα έξυπνα συστήματα που επικοινωνούν μεταξύ τους μπορούν να μειώσουν τα σφάλματα και να εξορθολογήσουν την κατανάλωση ενέργειας, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Η άμεση επικοινωνία με συσκευές σε ένα «έξυπνο» εργοστάσιο έχει ως αποτέλεσμα μικρότερους χρόνους ολοκλήρωσης μιας εργασίας και χαμηλότερο κόστος, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία στα διαφορετικά στάδια παραγωγής αυτοκινήτων.



Ορισμένοι κατασκευαστές ήδη εκμεταλλεύονται τις βελτιώσεις που προσφέρει η τεχνολογία 5G. Η Volkswagen στο εργοστάσιό της στο Βόλφσμπουργκ, για παράδειγμα, το χρησιμοποιεί για την ασύρματη μετάδοση λογισμικού και τη δοκιμή αυτόνομων αυτοκινήτων.

Η Ford στο εργοστάσιό της στην κομητεία του Έσσεξ έχει δημιουργήσει ένα ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ χειριστών και μηχανών, όπου η επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω smartphone.

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας 5G θα έχουν θέση και στην αυτόνομη οδήγηση. Τα δεδομένα θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο.

Με εκατονταπλάσια αύξηση στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, η ανάπτυξη δικτύων 5G θα επιτρέψει την ασφαλή πλοήγηση των αυτόνομων αυτοκινήτων.

Η τεχνολογία προσφέρει έως και διακόσιες φορές μικρότερο χρόνο αναμονής μεταξύ αποστολής και λήψης δεδομένων, σε σύγκριση με ένα δίκτυο 4G, με αποτέλεσμα ο χρόνος απόκρισης να είναι περίπου ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Τέλος, χάρη στην τεχνολογία 5G θα αναπτυχθεί και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), όπου τα μπροστινά και τα πλαϊνά παράθυρα ενός αυτοκινήτου θα μπορούν να μετατραπούν σε οθόνες, οι οποίες θα μπορούν να παρουσιάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία το 2024

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους πιο δυναμικούς και καινοτόμους τομείς της οικονομίας, που προσαρμόζεται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες, προσδοκίες και κανονισμούς της κοινωνίας.

Φέτος αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, τόσο τεχνολογικές όσο και στον τομέα των πωλήσεων, που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα πλάνα και τους στόχους της.

Οι πτυχές ανάπτυξης της αυτοκινητοβιομηχανίας τα επόμενα χρόνια είναι γνωστές: Μειώσεις στις εκπομπές ρύπων λόγω της βιωσιμότητας και των οικολογικών πεποιθήσεων, υψηλές απαιτήσεις για ασφάλεια και άνεση, καθώς και ανάπτυξη «έξυπνων» τεχνολογιών καθιστούν τις διαδικασίες παραγωγής όλο και πιο περίπλοκες.

Όλα αυτά μέσα στο φάσμα της απόλυτης ανταγωνιστικότητας και των μεγάλων επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες από τις κατασκευάστριες εταιρείες. Σήμερα είναι ακόμη αισθητές οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπό το φως όλων αυτών των πτυχών, οι κατασκευαστές αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση της περιορισμένης διαθεσιμότητας και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει μια σειρά από ζητήματα που απαιτούν ευέλικτη προσαρμογή σε δύσκολες οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις ή τεχνολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την απόλυτη ψηφιοποίηση.



Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η στροφή σε εναλλακτικά καύσιμα όπως η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ή το υδρογόνο αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα, ειδικά εν όψει του 2035.

Το Euro 7 αναγκάζει πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες να βγάζουν στην παραγωγή ηλεκτρικά μοντέλα και πολλά υβριδικά, για τα ρίξουν τον μέσο όρο των ρύπων.

Με δεδομένο ότι ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών μοντέλων, η λύση των plug-in μοντέλων με ακόμη μεγαλύτερες μπαταρίες και με μεγαλύτερη αυτονομία φαντάζει μονόδρομος – τουλάχιστον αυτό που θα επιδιώξουν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα επόμενα χρόνια.

Οι τεχνολογικές αλλαγές και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης κάνουν τους χρήστες να αναμένουν καλύτερη εξατομίκευση των οχημάτων και μεγαλύτερη οδηγική άνεση.

Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, η εμπειρία χρήσης ενός οχήματος θα αποτελέσει βασικό παράγοντα στην απόφαση αγοράς ενός μοντέλου. Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια θα είναι η ευελιξία της προσφοράς.

Η σχεδιαστική ταυτότητα του οχήματος, η άνεση και η ασφάλεια κάτω από διαφορετικές συνθήκες οδήγησης, καθώς και η μείωση του βάρους που συνεπάγεται μείωση καυσίμου ή της ηλεκτρικής ενέργειας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή.



Σύμφωνα με μια έκθεση που ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει να κάνει με τα καυσαέρια, αυτή αναφέρει ότι έως και το 55% των εκπομπών PM 10 από την αστική κυκλοφορία προκαλούνται από τριβή των ελαστικών και των φρένων.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα και σε αυτόν τον τομέα.

Από την άλλη μια έκθεση της DSR Consulting δείχνει ότι έως το 2030 το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη θα ανέλθει στο 40%, και στην Κίνα έως και στο 50%.

Τώρα, το νέο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων να έχουν ελάχιστη διάρκεια ζωής μπαταρίας. Τα δεδομένα για την καλή κατάσταση μιας μπαταρίας είναι να υπάρχει χωρητικότητα μέχρι 80% για τα πέντε πρώτα χρόνια ή στα 100.000 χιλιόμετρα ή χωρητικότητα μέχρι το 72% μετά από οκτώ χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα.

Στο μέλλον η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των νέων αυτοκινήτων θα είναι σαφώς μεγαλύτερη και τα δεδομένα θα είναι προς όφελος των πελατών. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις γραμμές παραγωγής, τις διαδικασίες της εφοδιαστικής διαδικασίας και τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας στις νέες τεχνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.



Οι απαιτήσεις για τη μείωση του βάρους και την απαίτηση αύξησης της αναλογίας ανακυκλώσιμων πρώτων υλών αναγκάζουν τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν πολύ λιγότερα μονωτικά υλικά.

Τα παχιά στρώματα από τσόχα, σφουγγάρια ή ασφαλτικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χρόνια έχουν αντικατασταθεί από άλλα υλικά τα οποία είναι πιο οικολογικά, ανθεκτικά και ελαφρύτερα.

Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte, το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας έως το 2035 θα χαρακτηρίζεται από αρκετά δυναμικές αλλαγές, που θα οδηγούνται από αλλαγές στις προτιμήσεις των πελατών, απαιτήσεις προστασίας του κλίματος και τεχνολογικές εξελίξεις.

Τα αυτοκίνητα που θα έχουν κινητήρες εσωτερικής καύσης θα δίνουν ολοένα και περισσότερο τη θέση τους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία θα αποκτούν πιο «έξυπνα» χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση τα πλήρως αυτόνομα οχήματα θα βγουν στους δρόμους αρκετά χρόνια έπειτα από σήμερα και αφού πρώτα επιλυθούν μια σειρά από προβλήματα...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αντικατασταθούν τα παλαιότερα οχήματα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν σήμερα την τρίτη πιο δημοφιλή κατηγορία στο κομμάτι των πωλήσεων με μερίδιο αγοράς σχεδόν 15%, αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,2% του συνόλου των οχημάτων στους δρόμους της ΕΕ.

Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, για να αντικατασταθούν παλαιότερα οχήματα από νεότερα τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με καθαρότερες και πιο πράσινες τεχνολογίες.

Αυτό αναφέρει η τελευταία έκθεση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων με τίτλο «Οχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους» που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο στόλος των οχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης.

Τα παλαιότερα οχήματα διαθέτουν συνήθως λιγότερο αποδοτικές τεχνολογίες, οι οποίες επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον σε περίπτωση που δεν αντικατασταθούν.



Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι υπάρχουν τώρα περίπου 290 εκατομμύρια οχήματα στους δρόμους της ΕΕ και ότι η μέση ηλικία όλων των τύπων οχημάτων συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των αυτοκινήτων στην ΕΕ είναι 12,3 έτη, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα αυτοκίνητα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 17 χρόνια, όπως συμβαίνει στην χώρα μας και στην Εσθονία.

Στα φορτηγά ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στα 13,9 έτη, ενώ ο μέσος όρος τόσο για λεωφορεία όσο και για φορτηγά είναι 12,5 χρόνια.

Από το 2018, η μέση ηλικία όλων των τύπων οχημάτων έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα χρόνο, δείχνοντας την τάση ότι στην Ευρώπη πλέον κυκλοφορούν πολλά γερασμένα οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Golf έγινε 50 ετών και είναι από τα μοντέλα με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πριν από 50 χρόνια, η Volkswagen ξεκίνησε τη σειρά παραγωγής του Golf στο Wolfsburg. Κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το συμπαγές αυτοκίνητο που ήταν ο διάδοχος του θρυλικού Beetle, θα γινόταν το πιο επιτυχημένο Volkswagen και το ευρωπαϊκό αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 37 εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν ακολουθήσει το πρώτο Golf σειράς παραγωγής του 1974.

Καθαρά με μαθηματικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επιλέξει να αγοράζουν ένα νέο Golf κάθε μέρα τα τελευταία 50 χρόνια.

Τα πρώτα νέα μοντέλα Golf εμφανίστηκαν στις εκθέσεις των αντιπροσώπων τον Ιούλιο του 1974. Από την αρχή όσοι το επέλεξαν ήταν εντυπωσιασμένοι από τη μοντέρνα φιλοσοφία κίνησης, το μεταβλητό εσωτερικό και τη νέα σχεδίαση. Το μοντέλο είχε συμπληρώσει ένα εκατομμύριο πωλήσεις τον Οκτώβριο του 1976.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 20 εκατομμύρια Golf έχουν κατασκευαστεί μόνο στο Wolfsburg.



Τα 17 εκατομμύρια Golf που κατασκευάστηκαν μέχρι στιγμής έξω από το Wolfsburg έχουν παραχθεί σε άλλα εργοστάσια όπως στο Βέλγιο, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Σλοβακία και τη Νότια Αφρική.

Οι γενιές του μοντέλου είναι:

Golf I: Η πρώτη γενιά ήταν αυτή που έφερε όλες τις τεχνολογίες και τις σύγχρονες τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτό δεν ίσχυε μόνο για την έξυπνη χρήση του χώρου, αλλά και για την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς. Με το πρώτο Golf GTI (1976), η Volkswagen ξεκίνησε τη δυναμική ανάπτυξη της συμπαγούς κατηγορίας. Το Golf D (1976) και το μετέπειτα Golf GTD (1982) έβαλαν την πετρελαιοκίνηση στην κατηγορία. Το 1979, η Volkswagen λάνσαρε το Golf Cabriolet. Συνολικά 6,9 εκατομμύρια μονάδες της πρώτης γενιάς του Golf πουλήθηκαν σε όλες τις ηπείρους μέχρι το 1983.

Golf II: Η δεύτερη γενιά κράτησε το DNA της πρώτης γενιάς. Τεχνολογίες όπως ο ελεγχόμενος καταλύτης, το ABS και η τετρακίνηση έκαναν το ντεμπούτο τους στο Golf II. Συνολικά 6,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα Golf II κατασκευάστηκαν μεταξύ 1983 και 1991.

Golf III: Ήταν το πρώτο μοντέλο που είχε μπροστινούς αερόσακους από το 1992 και η μεγάλη πρόοδος στον τομέα της σχεδίασης του αμαξώματος οδήγησε επίσης σε σημαντικές βελτιώσεις στις ιδιότητες πρόσκρουσης. Παράχθηκε σε 4,8 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το 1997.

Golf IV: Το Golf IV που παρουσιάστηκε το 1997 θεωρείται έως και σήμερα ως σύμβολο της εταιρείας. Με το συγκεκριμένο μοντέλο η Volkswagen πέτυχε ένα νέο πρότυπο ποιότητας στην κατηγορία. Παράλληλα, το ντεμπούτο του ESP συνέβαλε περαιτέρω στην οδηγική ασφάλεια. Το 2002, η εταιρεία παρουσίασε επίσης το πιο σπορ Golf μέχρι σήμερα. Το R32 με τελική ταχύτητα 250 χλμ/ώρα, με κιβώτιο άμεσης αλλαγής ταχυτήτων (DSG).

Golf V: Κυκλοφόρησε το 2003 και το σασί έγινε κατά 35% πιο άκαμπτο. Για πρώτη φορά, υπήρχαν επίσης έως και οκτώ προστατευτικοί αερόσακοι. Επιπλέον, το Golf V, το οποίο είχε κατασκευαστεί 3,4 εκατομμύρια φορές μέχρι το 2008, εντυπωσίασε με μια νέα πίσω ανάρτηση τεσσάρων συνδέσμων, προβολείς bixenon και το πρώτο 7-τάχυτο DSG.



Golf VI: Μέχρι το τέλος Ιουλίου 2012, άλλα 3,6 εκατομμύρια Golf είχαν παραχθεί σε μόλις τέσσερα χρόνια. Η ασφάλεια έκανε για άλλη μια φορά ένα μεγάλο άλμα, ενώ σημείωσε το μέγιστο των πέντε αστέρων στη δοκιμή πρόσκρουσης του Euro NCAP. Νέες τεχνολογίες όπως το Light Assist, το Park Assist, το Hill Start Assist και το Adaptive Chassis Control του έδωσαν τον τίτλο «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς» το 2009.

Golf VII: Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Volkswagen γιόρτασε την παγκόσμια πρεμιέρα του έβδομου Golf. Το βάρος του μειώθηκε έως και 100 κιλά σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, πράγμα που σήμαινε ότι η κατανάλωση καυσίμου μειώθηκε επίσης έως και 23%. Νέες τεχνολογίες όπως το Automatic Post-Collision Braking System, το Adaptive Cruise Control και το Front Assist, συμπεριλαμβανομένου του City Emergency Braking System, ολοκλήρωσαν τη γκάμα των συστημάτων υποβοήθησης. Το 2014, η Volkswagen χάραξε την πορεία της για την εποχή της ηλεκτροκίνησης με το νέο e-Golf. Μέχρι το 2019 κατασκευάστηκαν συνολικά 6,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα της συγκεκριμένης γενιάς.

Golf VIII: Η Volkswagen παρουσίασε το Golf VIII τον Οκτώβριο του 2019, με νέους ήπιες και plug-in υβριδικές εκδόσεις. Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνικές εφαρμογές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την παρατήρηση της Γης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Δύο εφαρμογές που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) για την παρατήρηση της Γης και για την πρόγνωση και διαχείριση δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα «Orion Lab» και διακρίθηκε στους διαγωνισμούς, όπου τις παρουσίασε.

Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα «Orion Lab» αποτελεί συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ασχολείται με την παρατήρηση της Γης κυρίως με δορυφορικά μέσα και με την αξιοποίηση των δεδομένων με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

«Δημιουργούμε εφαρμογές, όπου αξιοποιούμε δορυφορικά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής, την παρακολούθηση και διαχείριση φυσικών καταστροφών και την παρατήρηση του γήινου και θαλάσσιου περιβάλλοντος», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας Γιάννης Παπουτσής, επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνεργάτης ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο κ. Παπουτσής επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη «έχει κατακλύσει τον ερευνητικό χώρο της παρατήρησης της Γης».

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξάγει κανείς πληροφορία. Επίσης, από τη στιγμή που παρακολουθούμε αδιαλείπτως τη Γη με τα δορυφορικά μέσα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να μοντελοποιήσουμε όλες αυτές τις πολύ σύνθετες και μη γραμμικές αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των φυσικών φαινομένων και να δημιουργήσουμε κάποιες συνδέσεις μεταξύ φυσικών φαινομένων, οπότε να δούμε μια αλληλουχία βημάτων και να μπορούμε να προβλέπουμε πότε θα συμβεί ένα μεγάλο γεγονός, όπως πυρκαγιά ή πλημμύρα», περιγράφει.



Ένα… σύγχρονο μαντείο

Έχοντας ως στόχο την πρόσβαση του κοινού σε δορυφορικά δεδομένα, η ομάδα δημιούργησε το manteo.ai, ένα καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιώντας τέτοια δεδομένα παρέχει εύκολη πρόσβαση μέσω chat σε πληροφορίες για τη Γη.

Η εφαρμογή συνδυάζει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (όπως το ChatGPT) με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που είναι εξειδικευμένα για επεξεργασία και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων.

Ο χρήστης μπορεί μέσω chat να θέσει ερωτήσεις και να λάβει απαντήσεις σχετικά με την παρατήρηση της Γης, ενώ το σύστημα αναλαμβάνει και σύνθετες εργασίες, όπως η εκτίμηση ρίσκου ακραίων φαινομένων, η χαρτογράφηση φυσικών καταστροφών και η παρακολούθηση οικοσυστημάτων και δεικτών κλιματικής αλλαγής.

Στην πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής, οι ερευνητές έχουν εστιάσει στην καταγραφή των επιπτώσεων μιας πυρκαγιάς ή μιας πλημμύρας.

Το όνομα της εφαρμογής συνδυάζει την έννοια του μαντείου, που δίνει συμβουλές και προβλέπει το μέλλον, με την κατάληξη -eo, ακρωνύμιο για το Earth Observation, δηλαδή την παρατήρηση της Γης.

Η καινοτομία της εστιάζεται στο ότι δίνει την ευκαιρία σε χρήστες χωρίς εξειδικευμένη γνώση να τη χρησιμοποιήσουν για να αντλήσουν πληροφορία από δορυφορικά δεδομένα.



«Orion Lab»

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας «Cassini Challenges», που διεξάγεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) και στοχεύει σε καινοτόμες ιδέες και προϊόντα που σχετίζονται με το Διάστημα. Περιλαμβάνει τρία ανεξάρτητα στάδια: διαγωνισμός ιδέας, διαγωνισμός πρωτοτύπου και διαγωνισμός προϊόντος.

Το manteo.ai κέρδισε ένα από τα 15 βραβεία στον διαγωνισμό ιδέας και συνεχίζει στα επόμενα στάδια με την ομάδα να έχει ήδη καταθέσει την πρόταση και στον διαγωνισμό πρωτοτύπου. Η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ερευνητές Νίκος-Ιωάννης Μπούντος και Σπύρος Κονδυλάτος, θα συμμετέχει στις μέρες επιχειρηματικότητας του Cassini, αρχές Ιουνίου στην Πράγα, όπου θα γίνει η βράβευση και η επαφή με επενδυτές. Επόμενος στόχος της είναι να αξιοποιήσει την εφαρμογή και μέσω της δημιουργίας μιας νεοφυούς επιχείρησης (startup).

Διαχείριση κινδύνου πυρκαγιάς με το «Plato»

Η βράβευση στο «Cassini Challenges» έρχεται λίγο καιρό μετά τη διάκριση με το δεύτερο βραβείο του «Orion Lab» για μια άλλη εφαρμογή, το σύστημα «Plato», στον Διαγωνισμό Καινοτομίας του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το σύστημα αφορά στη διαχείριση κινδύνου πυρκαγιάς στην Ελλάδα με τεχνητή νοημοσύνη και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ και τον καθηγητή Μανόλη Κουμπαράκη.

Στην ομάδα συμμετέχουν εκτός από τους κ. Παπουτσή και Κουμπαράκη και οι ερευνητές Ιωάννης Πράπας, Γεώργιος Σταμούλης, Σουζάνα Τουλουμτζή, Ηλέκτρα Καρασαντέ και Σπύρος Κονδυλάτος. Στην ανάπτυξή του συμμετείχε και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το Plato είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα εκτίμησης κινδύνου και ρίσκου που προβλέπει και οπτικοποιεί τι θα απειληθεί από πυρκαγιά την επόμενη ημέρα, εστιάζοντας σε εκείνα τα γεγονότα που έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε μεγάλες πυρκαγιές.



Το σύστημα αποτελείται από τρεις βασικές υπηρεσίες. Η πρώτη αφορά στην εκτίμηση κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών για την επόμενη ημέρα για ολόκληρη την Ελλάδα (σε ανάλυση 1Χ1 χιλιόμετρο) αξιοποιώντας δορυφορικά, μετεωρολογικά και γεωχωρικά δεδομένα.

Επίσης, την επεξήγηση της πρόβλεψης κινδύνου με ιεράρχηση και ποσοτικοποίηση των σημαντικότερων παραμέτρων που οδήγησαν σε αυτή, μέσω εξηγήσιμης τεχνητής νοημοσύνης (explainable AI).

Τέλος, την εκτίμηση ρίσκου για υποδομές και περιοχές ενδιαφέροντος (όπως περιοχές Natura, νοσοκομεία, αρχαιολογικούς χώρους, οικισμούς και δασικές περιοχές), μέσω αναπαράστασης και αναζήτησης γεωχωρικών συνδεδεμένων δεδομένων.

Για να εντοπίσει τις περιοχές που έχουν υψηλή επικινδυνότητα για την έναρξη και εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα νευρωνικά δίκτυα, που εκπαιδεύονται με ιστορικά δεδομένα διαφόρων μεταβλητών που συμβάλλουν στον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το Plato χρησιμοποιείται ήδη πιλοτικά από το Πυροσβεστικό Σώμα, που αξιολογεί τη λειτουργία του.

Το σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «DeepCube», που χρηματοδοτείται από το Horizon 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ7 ώρες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες ago

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης για την εποχή στον ιαπωνικό βορρά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ18 ώρες ago

Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ19 ώρες ago

Η καρδιά του ελληνισμού χτύπησε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Προβολή της Μήλου σε Βρετανία και Αυστραλία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Γ. Κώτσηρας: Εξωστρεφής και ενεργητική εξωτερική πολιτική με σύμμαχο τον Απόδημο Ελληνισμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Μηδενικές εκπομπές ρύπων στα νέα φορτηγά που θα πωλούνται από το 2040 στην ΕΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Σχέδιο αναδιάρθρωσης για περιορισμό της παραγωγής ανακοίνωσε η Thyssenkrupp

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ2 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το προφίλ της παγκόσμιας αυτοκίνησης το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΒΙΝΤΕΟ2 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV3 έτη ago

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis