Μικρές Αγγελίες - Kleinanzeigen                Επαγγελματικός Οδηγός - Branchenbuch

  

Το γαλανόλευκο της Ελλάδας έδωσε χρώμα στο κέντρο των Βρυξελλών.

Η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών συμμετείχε με το χορευτικό «Κερασιά» στην εκδήλωση «DIVERCITY» που σκοπό έχει να φέρει τους πολίτες πιο κοντά

Στην ίδια εκδήλωση το παρών έδωσε και ο σύλλογος Ιατρική Αλληλεγγύη για την Ελλάδα (Solidarité Médicale pour la Grèce).

Υπενθυμίζεται, πως ο Δήμος των Βρυξελλών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο, και την Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, διοργανώνει το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 στην οδό Rue de Namur, 1000 Bruxelles, υπαίθρια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελλάδα. Η εκδήλωση έχει την ονομασία «Cosy Greek Day» η οποία θα διαρκέσει από τις 11.00 έως τις 20.00.

Μετά από τέσσερα χρόνια ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας αποχωρεί από το Ελληνικό Προξενείο στο Ντίσελντορφ.

Ο διπλωμάτης, που έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στους κύκλους της ομογένειας στην NRW και ανέπτυξε εξαιρετικές σχέσεις με τις γερμανικές τοπικές αρχές σε λίγες ημέρες θα αναχωρήσει και θα συνεχίσει τη σταδιοδρομία του στα Τίρανα.

Τη θέση του κ.Δελαβέκουρα θα πάρει η κ.Μαρία Παπακωνσταντίνου


Ο Δήμος των Βρυξελλών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο, και την Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, διοργανώνει το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 στην οδό Rue de Namur, 1000 Bruxelles, υπαίθρια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση έχει την ονομασία «Cosy Greek Day» η οποία θα διαρκέσει από τις 11.00 έως τις 20.00.

Σκοπός της είναι η προβολή της ελληνικής κουλτούρας, διατροφής, τουρισμού και πολιτισμού. Περιλαμβάνει έκθεση ελληνικών προϊόντων και εδεσμάτων σε ειδικά περίπτερα που θα διαθέσει ο Δήμος των Βρυξελλών στους ενδιαφερόμενους, πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα οργανώσει η Ελληνική κοινότητα και τουριστική προβολή της χώρας μας που επιμελείται το Γραφείο EOT Κάτω Χωρών και αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Καθώς αρχίζουν τα σχολεία ξανά, μια νέα αμερικανο-καναδική μελέτη συμπέρανε ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά στην τάξη έχουν συχνά καλύτερες σχολικές επιδόσεις, σε σχέση με τους συμμαθητές τους μικρότερης ηλικίας.


 

Μάλιστα, η ηλικία που ένα «πρωτάκι» ξεκινά το σχολείο, φαίνεται να έχει αντίκτυπο σε βάθος χρόνου. Το συγκριτικό ηλικιακό πλεονέκτημα που αρχίζει στο Δημοτικό, μπορεί να συνοδεύσει το παιδί έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τη μελέτη, αφού τα μεγαλύτερα παιδιά, όταν μεγαλώσουν, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες όχι απλώς να μπουν στο πανεπιστήμιο, αλλά να εισαχθούν σε κάποια καλή πανεπιστημιακή σχολή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Ντιούι του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ανέλυσαν στοιχεία για τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών της Φλόριντα, συσχετίζοντάς τις με τις ηλικιακές διαφορές των μαθητών μέσα στην κάθε τάξη.

Διαπιστώθηκε ότι τα πιο μεγάλα παιδιά της πρώτης τάξης του δημοτικού, που ανήκουν στη μεσαία εισοδηματική κατηγορία και έχουν γεννηθεί σχεδόν ένα έτος νωρίτερα από τα πιο μικρά παιδιά της τάξης τους, έχουν κατά μέσο όρο 2,6% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν στο μέλλον φοιτητές σε κάποιο «ελίτ» πανεπιστήμιο, σε σχέση με τους πιο μικρούς στην ηλικία συμμαθητές τους.

«Αν και δεν είναι τεράστια μια τέτοια διαφορά, είναι αρκετά μεγάλη για να θεωρηθεί σημαντική» δήλωσε η Ντιούι και πρόσθεσε ότι το πλεονέκτημα αυτό, που συνοδεύει το παιδί στη ζωή του, φαίνεται να υπάρχει λίγο-πολύ σε όλες τις κατηγορίες κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου των παιδιών.

Όπως είπε, δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν αυτές οι διαφορές στις σχολικές επιδόσεις, που οφείλονται πιθανώς στην καλύτερη νοητική ανάπτυξη του εγκεφάλου σε ένα μεγαλύτερο παιδί. Τόνισε, επίσης, ότι η μελέτη βασίζεται σε μέσους όρους και ότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά μικρότερης ηλικίας μέσα στην τάξη, που τα πάνε θαυμάσια στο σχολείο.

Παύλος Δρακόπουλος

ΑΠΕ ΜΠΕ

19 κιβώτια με σχολικά είδη, είδη υγιεινής, απορρυπαντικά και άλλα είδη δώρισαν Ελληνες της Βιέννη στο σύλλογο «Πνοή Ελπίδας» στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, τα είδη προσέφεραν ο Ελληνικός Χορευτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος «ο Βρακάς» με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας.

Ο Σύλλογος «Πνοή Ελπίδας» ευχαριστεί όλους τους δωρητές για την ευγενική τους κίνηση.

Ιδιαίτερα έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Χιμάρα της Αλβανίας με τις αρχές να προχωρούν σε προσαγωγές ομογενών.

Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιμάρας σε συνεδρίασή του θα επικύρωνε την κυβερνητική απόφαση για την ανάπλαση της περιοχής, που ισούται με την δήμευση περιουσιών που ανήκουν σε μειονοτικούς και κατεδαφίσεις κτιρίων.

Περίπου διακόσιοι κάτοικοι της Χιμάρας προσπάθησαν να παραστούν στη συνεδρίαση, η οποία διαφημίζονταν ως ανοιχτή για συμμετοχή όλων. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου παρενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και τους εμπόδισαν την είσοδο. Η συνεδρίαση ματαιώθηκε και στο εξής δράση ανέλαβε η Αλβανική αστυνομία.

Οι προσαγωγές τις τελευταίες 48 ώρες είναι δεκάδες και όπως τονίζουν κύκλοι της μειονότητας σκοπό έχουν να κάμψουν το ηθικό των κατοίκων.

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξέτασης των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Ομάδων Προσανατολισμού για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό, ανακοινώνεται ο τόπος εξέτασης και τα εξεταστικά κέντρα στα οποία θα εξεταστούν οι ανωτέρω υποψήφιοι.

ΤΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Οι εξετάσεις σ’ όλα τα μαθήματα, διενεργούνται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου.

Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το Δελτίο Εξεταζομένου τους, από το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα προσέλθουν για εξετάσεις, την ημέρα έναρξης των εξετάσεων.

Τα εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών θα λειτουργήσουν :

1) Στην Αθήνα και συγκεκριμένα:

α) στο 7ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Πρατίνου 19, είσοδος από Σπύρου Μερκούρη, Τ.Κ. 11634, Παγκράτι, τηλ.: 210-7217885, fax.: 210-7217889) θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Λ και

β) στο 9ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Τρώων 2, Τ.Κ.11851, Θησείο τηλ.: 210-3474157, fax: 210-3468766), θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Μ μέχρι και Ω.

2) Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

α) στο 1ο Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης (Πεσόντων Ηρώων 2, Τ.Κ. 56430 Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-656387 και fax: 2310-601231), θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Λ και

β) στο 2ο Γενικό Λύκειο Νεάπολης (Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, Τ.Κ. 56701 Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-607521 και fax.: 2310-641262) θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Μ μέχρι και Ω.

Υπενθυμίζεται ότι για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα ακολουθήσει νέο Δελτίο Τύπου για το Εξεταστικό Κέντρο στο οποίο θα εξεταστούν, σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα, τις ίδιες ώρες και στα ίδια μαθήματα.


Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

από τις  20:00

όλοι μαζί, μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές να ξεκινήσουμε τη νέα σαιζόν

δυναμικά με πολύ χορό  και τραγούδι  στη σάλα:

 «Dietrich Keuning Haus» Leopoldstr.50, 44147 Dortmund.

Το πρόγραμμα θα πλαισιώσουν πολλοί επώνυμοι καλλιτέχνες.

Συνάντηση γνωριμίας με τον εκπρόσωπο της Διακοινοβουλευτικής συνέλευσης της  Ορθοδοξίας κύριο Κώστα Μύγδαλη


είχε ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της ΟΣΕΠΕ κύριος Χρήστος Πεχλιβανίδης  και ο καθηγητής Θεολογίας  κύριος Θεοδόσης Κυριακίδης.


         Σε αυτήν την συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις για μία μακρά συνεργασία με το κοινοβουλευτικό όργανο, ώστε να προωθήσουν θέματα που αφορούν τα ζητήματα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, απο τα εθνικά κοινοβούλια στα οποία συμμετέχουν στην διακοινοβουλευτική συνέλευση της Ορθοδοξίας.


         Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τριμερή συνεργασία μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, της Γερμανικής Βουλής και της Ομοσπονδίας μας, με απότερω στόχο τις κοινές εκδηλώσεις στην Γερμανία, ώστε να προβληθεί το δίκαιο αίτημα μας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το γερμανικό κοινοβούλιο.


         Αποφασίστηκε μετά το πέρας των εθνικών εκλογών στην Γερμανία, να ξεκινήσουν οι επαφές με αντίστοιχους φορείς της γερμανικής βουλής που ασχολούνται με αντίστοιχα θέματα.

(Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, είναι ένα διακοινοβουλευτικό όργανο  στο οποίο συμμετέχουν τα εθνικά κοινοβούλια των παρακάτω χωρών: Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρος, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουκρανία και Φινλανδία καθώς και ομάδες βουλευτών από: Αυστραλία, Η.Π.Α., Ασία και Αφρική.

  

         Η φιλοσοφία της Δ.Σ.Ο. εκφράζεται από τη Διακήρυξη των μελών του Συνεδρίου με θέμα: «Η Ορθοδοξία στην Νέα Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα». Σύμφωνα με τη σχετική Διακήρυξη, η Ορθοδοξία, με την κοινωνική, ιστορική και πνευματική σημασία της αποτελεί κοινή ιστορική πολιτιστική παράδοση και θρησκευτική έκφραση για το μισό περίπου του πληθυσμού της Ευρώπης)

 

Λίγο πριν την έναρξη του πρώτου αγώνα της σεζόν, τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός του Ηρακλή Αννοβέρου.

Την Ακολουθία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης, ενώ το παρών έδωσε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αμβούργο Γεώργιος Αρναούτης.

Η ελληνική ομάδα μπήκε με το δεξί επικρατώντας της TuS Garbsen με 3-2.

Κατά το 4ο Τακτικό Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που διεξήχθη στην Πρέβεζα αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Προεδρείο:
Πρόεδρος: Χρυσόστομος Δήμου (ΦΩΤΟ)
Αντιπρόεδρος: Ελευθέριος Δημητρίου
Γενικός Γραμματέας: Σπύρος Κωσταδήμας
Ειδικός Γραμματέας: Χρυσούλα Ζηκοπούλου
Ταμίας: Ηλίας Γαλανός
Βοηθός Ταμία: Εύα (Ευανθία) Καντλή
Εκπρόσωπος Τύπου & Επικοινωνίας: Θεοφάνης Καλυβιώτης

Μέλη:
Νικόλαος Γκατζογιάννης
Δήμητρα Πέτσα
Κωνσταντίνος Μάντζιος
Βασίλης Βαγγέλης
Δημήτρης Βάρνας
Λεωνίδας Παππάς

Αναπληρωματικά Μέλη:
Θωμάς Γκίνης
Γεώργιος Καλλίδης

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία της FC Hellas München με τον προπονητή Δημήτρη Γεωργακόπουλο που θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία.

Ο νεαρός τεχνικός έχει εργαστεί μεταξύ άλλων σε Αχιλλέα Τριανδρίας, Ελπίδες Χαλάστρας, ΑΠΕ Λαγκαδά ,Εθνικό Προφήτη και Καμπανιακό.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε το προεδρείο και μέλη της  Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ).

Η Ομοσπονδία ενηµέρωσε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας για την ατζέντα της διεθνούς προσπάθειας που ανέλαβε µε άλλες αδερφές οργανώσεις της Οµογένειας για την συµπλήρωση 100 ετών από την Γενοκτονία το 2019, ενώ παράλληλα τον κάλεσε στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Γερµανία το 2018, πρόσκληση που ο πρόεδρος αποδέχθηκε µε µεγάλη χαρά.

Η ΟΣΕΠΕ ανέλαβε ενώπιον του Προέδρου την πρωτοβουλία να καλέσει στο Φεστιβάλ και τον Πρόεδρο της Οµοσπονδιακής ∆ηµοκρατίας της Γερµανίας Frank Walter Steinmaier για να τιµήσει από κοινού το µεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του Απόδηµου Ελληνισµού µε τον Έλληνα Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε µε ιδιαίτερο ζήλο την Οµοσπονδία Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη να τεθεί µπροστάρισα στους αγώνες συσπείρωσης και Ένωσης όλων των δυνάµεων,  καθώς η χώρα µας που ανήκει στον στενό πυρήνα της Ευρώπης πρωτοστατεί στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση µε τον πολιτισµό και την Ιστορία της, αναπόσπαστο κοµµάτι της οποίας αποτελεί ο Ποντιακός Ελληνισµός.  

Η ΟΣΕΠΕ ευχαρίστησε τον κύριο Παυλόπουλο και δήλωσε παρούσα στην προσπάθεια αυτή υπέρ των Ελληνικών δικαίων στην Γερµανική επικράτεια.

Στη συνάντηση από την πλευρά της ΟΣΕΠΕ, συµµετείχαν ο Πρόεδρος κ. Αναστάσιος Οσιπίδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Απατζίδης, ο γενικός Γραµµατέας κ. Χρήστος Πεχλιβανίδης και η Συντονίστρια Νεολαίας ΟΣΕΠΕ κ. Ιωάννα Μακρίδου

Ζωντανά από τον Ευρωπολίτη οι εργασίες του ανταμώματος στις 29 Ιουλίου

 

https://www.youtube.com/channel/UCq_Xh3j5xqAuNEXkU5b-WIg/live

Η Αλβανία ανεβάζει τους τόνος και προκαλεί με τη στάση έναντι της ελληνικής μειονότητας.

Οι αλβανικές αρχές προχώρησαν σε κατεδαφίσεις τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ένωσης Χειμαρριωτών "Η Χειμάρρα":

"Με συνοπτικές διαδικασίες οι κρατικές υπηρεσίες προχώρησαν σήμερα στην κατεδάφιση δύο κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας. Υπενθυμίζουμε ότι τα ειδοποιητήρια στάλθηκαν στις 17 Ιουλίου και έδιναν πενθήμερο περιθώριο εκκένωσης στους ιδιοκτήτες. Παρά τις προσπάθειές μας να κινητοποιήσουμε τους φορείς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις παράνομες κατεδαφίσεις, δυστυχώς το κακό έγινε. Δύο ακόμα οικογένειες, βρέθηκαν έρμαια της κυβερνητικής αυθαιρεσίας και είδαν τον μόχθο δεκαετιών να γίνεται συντρίμμια.

Οι κατεδαφίσεις είναι παράγωγο της αλαζονείας του Αλβανού πρωθυπουργού ο οποίος σε μια προσωπική επίδειξη δύναμης, επιβάλλει αυτές τις κατεδαφίσεις παραβιάζοντας δύο νόμους του αλβανικού κράτους:

Βάσει της αλβανικής νομοθεσίας απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική εργασία κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου (25 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου)

Για το ένα εκ των κτιρίων εκκρεμεί δικαστική απόφαση επιδίκασης αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες για την απαλλοτρίωση του.

Πέραν της καθαρά νομικής πλευράς το ζήτημα εγείρει και επιπλέον ερωτήματα:

Γιατί τόση βιασύνη να προχωρήσουν οι δύο κατεδαφίσεις στο μέσο της τουριστικής περιόδου και όχι τον Σεπτέμβριο;

Σε κάθε άλλη χώρα, ένα κτίριο του 1936 θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτά που πρέπει να προστατευτούν. Πως προστατεύεται η τοπική κληρονομιά αντικαθιστώντας το με μπετόν;

Το σχέδιο «αποκατάστασης» χάριν του οποίου κατεδαφίζονται τα δύο κτίρια, πως θα υλοποιηθεί χωρίς να υπάρχει οικοδομική άδεια;

Τα σχέδια «αποκατάστασης», «ανάπλασης», «προστασίας» κτλ. της κυβέρνησης Ράμα γιατί ποτέ δεν τίθενται σε δημόσια διαβούλευση;

Η καταπάτηση της νομοθεσίας από το κράτος σε βάρος πολιτών του, με πράξεις που οδηγούν στην οικονομική τους εξαθλίωση συντελούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε συνδυασμό με τα συχνά φαινόμενα άσκησης πίεσης κατά της ντόπιας οικονομικής δραστηριότητας, εξάγεται το συμπέρασμα πως μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός και η υποταγή στο νέο καθεστώς που προσπαθεί να θεμελιώσει ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε την παντελή αδιαφορία των εγχώριων ΜΜΕ αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών απέναντι στις καθεστωτικές αυτές πρακτικές.

Σε αυτή την προσπάθεια κατάργησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου θα απαντήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο. Δεν θα υποκύψουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τον τόπο μας παρά τις όποιες πιέσεις.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας περνά μέσα από το κράτος δικαίου και τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον το αλβανικό κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του, οργανώνουμε ήδη την προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας διοργανώνοντας μαζική διαμαρτυρία στις 14 Αυγούστου στην Χειμάρρα με την συμμετοχή όλων των τοπικών συλλογικοτήτων προκειμένου να διεκδικήσουμε την προστασία μας από το άγριο καθεστώς των Τιράνων".

Ζωντανά από τον Ευρωπολίτη οι εργασίες του ανταμώματος στις 29 Ιουλίου

 

Στην όμορφη πόλη των Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί το 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών.

 

Οι απόδημοι Θεσσαλοί σε ένα αντάμωμα με τους εν Ελλάδι συμπατριώτες τους συναντώνται στα Τρίκαλα στις 28,29,30 Ιουλίου 2017. Σε τρεις σημαντικές ενότητες θα κινηθεί η ατζέντα του 3ημέρου, Πολιτισμό (Τσιτσάνης), Επιστήμες (Τεχνολογία), Οικονομική ανάπτυξη περιοχής (Τουρισμός).

Με διάθεση για προσφορά και στήριξη της ιδιαίτερης πατρίδας τους οι απόδημοι Θεσσαλοί δηλώνουν παρών.

 

Παρακολουθήστε ζωντανά το 9ο αντάμωμα μέσα από την ιστοσελίδα του EUROPOLITIS.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου.

Έναρξη αναμετάδοσης   18.15 ώρα Ελλάδος.

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

 

 

 

Μια νευραλγική θέση στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέχει ένας Ελληνας.

Ο λόγος για τον Μιχάλης Καρλούτσο, που διορίσθηκε επικεφαλής του Πρωτοκόλλου.

Σε συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης είπε: «Είναι μία καταπληκτική ευλογία και τιμή για μένα και ελπίζω ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων ως επικεφαλής του Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον».

Σε ερώτηση για το αν θα μιλούσε στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τίλερσον για τα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνισμό, απάντησε: «Το όνομά μου είναι Μιχάλης Καρλούτσος και όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και τι πρεσβεύω. Είμαι πολύ υπερήφανος Ελληνοαμερικανός και πολύ υπερήφανος Ελληνορθόδοξος Χριστιανός και δεν θα ντραπώ ποτέ να εκφράσω τη γνώμη μου ιδιαίτερα για τα θέματα που γνωρίζω. Οπότε για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Κοινότητά μας, είτε είναι η Κύπρος, είτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε το όνομα της Μακεδονίας, είτε η Βόρειος Ηπειρος από την οποία όπως γνωρίζετε κατάγεται η μητέρα μου, αυτά είναι θέματα τα οποία σημαίνουν τα πάντα για μένα.

Θα εκφράσω τη γνώμη μου αλλά σεβαστικά στο γεγονός ότι τώρα είμαι μέρος μιας κυβέρνησης και θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά ελπίζω να κάνω τους ανθρώπους με τους οποίους θα συζητώ να καταλάβουν γιατί τα θέματα στα οποία πιστεύω είναι επίσης καλά για την Αμερική. Με την πολιτική, η Αμερική πρώτα, πρέπει πάντοτε να το έχει κάποιος αυτό στο μυαλό του, αλλά ξέρω πώς να το κάνω».

Σε δωρεά ύψους διασωστικού εξοπλισμού, αξίας περίπου 70.000 ευρώ, προς τον Σύλλογο των Ψαχνών, προχώρησαν οι εθελοντικές μονάδες Πυρόσβεσης του Αννόβερου.

Ο διοικητής των μονάχων, κ.Μιχάλης Ψαριανός βρέθηκε στην Εύβοια τις προηγούμενες ημέρες και είχε σειρά επαφών με τοπικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, έγινε δεκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας, Φάνη Σπανό και τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο. Στις συναντήσεις παρών ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ψαχνών Σπύρος Ραπτάκης.

«ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ BREXIT ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ»

 

 

Συνάντηση με εκπροσώπους των Ελληνικών Οργανώσεων στην Βρετανία είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη, με θέμα την Ουκρανία. Διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 38 κράτη και Διεθνείς Οργανισμοί.

 

Επίσης συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Κυπριακής Διασποράς, τον Πρόεδρο και την Γενική Γραμματέα της Εβραϊκής Οργάνωσης “Jewish Board of Deputies”, τους εκπροσώπους των Ομογενειακών και ανταποκριτές των Ελληνικών ΜΜΕ, ενώ ιδιαίτερη ήταν και η συνάντησή του με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κκ Γρηγόριο.

 

Σε όλες τις επαφές του ο ΥΦΥΠΕΞ συνοδευόταν από τον Πρέσβη κ.Δημήτριο Τζιρά και τον Διπλωματικό του Σύμβουλο κ.Βίκτωρα Μαλιγκούδη.

 

Με την Ελληνική Ομογένεια συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με το Brexit και τη διασφάλιση των Ελλήνων που ζουν, εργάζονται; επιχειρούν στην Βρετανία, όπως και των παιδιών που σπουδάζουν στα Βρετανικά Πανεπιστήμια.

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει καταρχήν συνεννοήσεις με την Βρετανική κυβέρνηση, αν και το θέμα της διασφάλισης των συνθηκών εργασίας, παραμονής και επιχειρείν των Ευρωπαίων πολιτών, όταν ολοκληρωθεί το Brexit θα αντιμετωπιστεί συλλογικότερα, στις συζητήσεις Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Πάντως το Υπουργείο Εξωτερικών με Διϋπουργικές Επιτροπές που έχει σχηματίσει με τα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία, είναι έτοιμο για να παρεμβαίνει, είτε στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε., είτε σε διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο», τόνισε ο κ. Κουίκ.

 

Υπενθύμισε επίσης, ότι σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και την Άνοιξη στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Μπόρις Τζόνσον.

 

Επιπλέον ο Υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που του τέθηκαν από πλευράς Ελληνικής Ομογένειας, ανέφερε ότι:

 

 • Η Νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο αυτό-οργανωμένο και αυτοχρηματοδοτούμενο ΣΑΕ, στα διεθνή πρότυπα, θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους για τις παρατηρήσεις τους και μετά θα εισαχθεί στην Βουλή. Οι διαδικασίες θα ανοίξουν Φθινόπωρο. Επανέλαβε, επίσης, για πολλοστή φορά, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ξανά-ανακατευτεί στα εσωτερικά και οργανωτικά της Ομογένειας. «Κόμματα και παρεμβάσεις κυβερνήσεων, είναι υπεύθυνα για το πώς κατάντησε και εν τέλει διαλύθηκε το παλιό ΣΑΕ», σχολίασε ο ΥΦΥΠΕΞ.

 

 • Η ψήφος των Ομογενών και η εκπροσώπησή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πέρα από τις συζητήσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Διασποράς, απασχολεί και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα κ. Κώστα Πουλάκη.

 

 • Οι Κεντρικές Υπηρεσίες γνωρίζουν το θέμα της ενίσχυσης με επιπλέον προσωπικό της Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής στο Λονδίνο , λόγω brain drain, δίνοντας το συντομότερο την προσφορότερη λύση.

 

 • Θα έβλεπε πολύ θετικά συνέργειες της Ελληνικής, Κυπριακής και Εβραϊκής Κοινότητας, όπως έχει συμφωνηθεί στη Τριμερή.

 

 • Τα θέματα Παιδείας και ειδικότερα της ελληνικής γλώσσας που του τέθηκαν υπόψη, θα τα μεταφέρει στον αρμόδιο Υφυπουργό για την απόδημη εκπαίδευση κ.Κώστα Ζουράρι.

 

Το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017 η δασκάλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ενταγμένου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Waldhof Grundschule της πόλης Mannheim με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμονων του σχολείου αποχαιρέτησαν τη φετινή σχολική χρονιά πραγματοποιώντας την ετήσια καλοκαιρινή γιορτή του σχολείου. Η αγάπη και η εργατικότητα δασκάλας και μαθητών σε συνδυασμό με το ταλέντο των παιδιών είχε καταπληκτικά αποτελέσματα. Στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο του σχολείου τα παιδιά παρουσίασαν θεατρικά έργα και χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς που διδάσκονται στο σχολείο. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι πολύ κέφι και χορό.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη γιορτή κρασιού του θεσσαλικού συλλόγου Νυρεμβέργης Μετέωρα.

 

6 έως 7 Ιουλίου Γερμανοί και Έλληνες της ευρύτερης περιοχής απόλαυσαν ελληνικό κρασί και θαύμασαν τους περήφανους χορευτές του συλλόγου στο Nachbarschaftshaus

Από σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουλίου, και για μία εβδομάδα μέχρι και τις 13 Ιουλίου, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, καθώς και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ' ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα, για το σκοπό αυτό, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο, στη διεύθυνση https://exams-expatriate.it.minedu.gov.gr.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, οι υποψήφιοι πριν την υποβολή, οφείλουν να μελετήσουν τις «Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό έτους 2017», οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, www.minedu.gov.gr, (Ενότητα «Εξετάσεις», υποενότητα «Έλληνες του Εξωτερικού»), προκειμένου να βεβαιωθούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της κατηγορίας που δηλώνουν ότι ανήκουν, και ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατηγορία τους.

Αθηνά Καστρινάκη ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι εξελίξεις στο θέμα της εκπαίδευσης θα συζητηθούν στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση που συνεκάλεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Tübingen.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Tübingen προσκαλεί τα μέλη του την
ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 και ώρα 17.00 στο
Weilheimer Kneiple
Alte Landstrasse 36
72072 Tübingen
σε έκτακτη Γενική Συνέλευση

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Εξελίξεις και νομοσχέδια του Υπουργείου για την νέα σχολική χρονιά
2 Μέλλον ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο ΤΕΓ Tübingen
3. Ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου
4. Διάφορα

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η παρουσία ΟΛΩΝ των μελών είναι απαραίτητη και θα ήταν πολύ ευχάριστη η συμμετοχή όσο το δυνατό περισσοτέρων εξ αυτών.
Ταυτοχρόνως για τον καλύτερο προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς, θα αρχίσουν από την ημέρα της Γενικής Συνελεύσεως και οι εγγραφές όλων των μαθητών/τριών για τη σχ.χρονιά 2017/18.

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου έδωσε δυναμικό παρών στο 6ο Interkulturelles Fest που διεξήχθη χθες το απόγευμα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Το περίπτερο της Ελληνικής Κοινότητας είχε έντονο το ελληνικό χρώμα με ούζο και μεζέδες να συνοδεύουν τη συζήτηση με τους επισκέπτες του τη διαπολιτισμικής γιορτής που τείνει να γίνει θεσμός και φέρνει πιο κοντά όλους τους λαούς και τις κουλτούρες.

Το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας και τα μέλη που έδωσαν το παρών συζητούσαν με τον κόσμο αλλά και τους επίσημους που πέρασαν από εκεί, ενώ έγινε πρόσκληση να επισκεφθούν σύντομα την Κοινότητα.

Στην όμορφη πόλη των Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί το 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών.

 

Οι απόδημοι Θεσσαλοί σε ένα αντάμωμα με τους εν Ελλάδι συμπατριώτες τους συναντώνται στα Τρίκαλα στις 28,29,30 Ιουλίου 2017. Σε τρεις σημαντικές ενότητες θα κινηθεί η ατζέντα του 3ημέρου, Πολιτισμό (Τσιτσάνης), Επιστήμες (Τεχνολογία), Οικονομική ανάπτυξη περιοχής (Τουρισμός).

Με διάθεση για προσφορά και στήριξη της ιδιαίτερης πατρίδας τους οι απόδημοι Θεσσαλοί δηλώνουν παρών.

 

Παρακολουθήστε ζωντανά το 9ο αντάμωμα μέσα από την ιστοσελίδα του EUROPOLITIS.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου.

Έναρξη αναμετάδοσης   18.15 ώρα Ελλάδος.

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

 

 

 

Το ΔΣ οι παίκτες και φίλοι της ομάδας σας περιμένουνε να γιορτάσετε όλοι μαζί τα 50 χρόνια του συλλόγου.

 

Σάββατο 15 Ιουλίου Alte Römerstr. 45, 85221  Dachau

 

Από τις 11:00 θα ξεκινήσει το ποδοσφαιρικό τουρνουά.

Από τις  15:00 το μουσικό πρόγραμμα.

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων

Αποστολή του Δήμου Τρικκαίων βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην πόλη Άμπεργκ (Amberg) της Γερμανίας, που είναι αδερφοποιημένη πόλη με το Δήμο Τρικάλων. Συγκεκριμμένα ο Δήμαρχος Τρικάλων κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Λάππας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δήμα, Ψύχος, Γούλας, ο κ. Στουρνάρας από τη μείζονα και ο κ. Λουλές από την ελάσσονα αντιπολίτευση, μαζί με την υπάλληλο του γραφείου Δημ. Σχέσεων κ. Νταούλα βρίσκονται στο Άμπεργκ από την Παρασκευή 23.06.2017 και θα επιστρέψουν την Κυριακή 25.06.2017.
Στα πλαίσια της επίσκεψης η ελληνική επιστολή είχε μεταξύ άλλων και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντή Γκίκα καθώς και με τον Αντιπρόεδρο του Τρικαλινού Συλλόγου Νυρεμβέργης κ. Ευθύμη Κερασοβίτη.


Ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άριστη φιλοξενία που έχει η αποστολή από το Δήμο Άμπεργκ και την ιδιαίτερή του χαρά που ο Δήμος Τρικάλων θα φιλοξενήσει το επόμενο 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών που φέτος θα διοργανωθεί στην όμορφη πόλη των Τρικάλων από τις 28 μέχρι 30 Ιουλίου 2017!

Ξεχωριστές στιγμές χθες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της FC Hellas München όπου οι ιθύνοντες του ελληνικού συλλόγου υποδέχθηκαν θερμά περίπου 150 άτομα την Ηπειρο.

Οι ακαδημίες του συλλόγου του ΠΑΣ Γιάννινα βρέθηκαν στη βαυαρική πόλη και αγωνίστηκαν σε φιλικούς αγώνες με τις αντίστοιχες ομάδες της FC Hellas.

Η υποδοχή ήταν θερμή το ίδιο και το κλίμα που επικράτησε αφού εκτός από το ποδόσφαιρο όλους τους ενώνει η αγάπη για την πατρίδα.

Στις 27 Μαΐου το Λούντβιγκσχαφεν σείεται. Δυναμικοί με ασβέστη φλόγα και πάθος μαζεύονται Πόντιοι από όλη τη Γερμανία και Ευρώπη για τη μεγάλη γιορτή, το φεστιβάλ των ποντιακών χορών νεολαίας. Μικροί και μεγάλοι κάθε χρόνο δίνουν ένα δυναμικό παρόν.


 

Η πιο συγκινητική στιγμή, στιγμή που προκαλεί δέος και ρίγος όσες φορές και αν τη δει κάποιος, η κοινή είσοδο των χιλιάδων χορευτών από τις διάφορες πλευρές της αίθουσας. Χρώματα, μουσική, νιάτα, πάθος, παλμός κατακλύζανε  την αίθουσα. Τα ρυάκια ενώνονται και σχηματίζουν ένα ποτάμι που βράζει. Η άσβεστη φλόγα της χαμένης πατρίδας αναπαράγεται με τους χορούς ενώνεται με τις μνήμες και τα πνεύματα των προγόνων και ανάβει ένα πάθος που διαπερνά την ψυχή.

 

Το φετινό φεστιβάλ άλλωστε ήταν από μόνο του συναισθηματικά φορτισμένο καθώς ήταν αφιερωμένο στη μνήμη ενός ανθρώπου που χρόνια στήριζε τόσο οικονομικά όσο και με την παρουσία και την προτροπή του την ομοσπονδία, τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη. 

 

Η ΕΝΑΡΞΗ  & ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΩΝ

 

Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται ή παρακολουθούν τον οργανωμένο χώρο των Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης  ότι η πραγματοποίηση του ετήσιου θεσμού που ακούει στο όνομα «Φεστιβάλ  Ποντιακών Χορών Νεολαίας Ευρώπης» δεν είναι μια απλή εορταστική διαδικασία, είναι η ολοκλήρωση μιας ετήσιας, πολύχρονης και πολύπλοκης οργανωτικής διαδικασίας που απαιτεί όραμα, διάθεση, συντονισμό και πολύ, πολύ χρόνο ώστε να καταφέρνουν επί 36 συναπτά έτη  να  παντρεύουν και να  αναπαράγουν, πολιτισμό, ήθη, αξίες.

 

Παρ΄ όλες τις δυσκολίες των καιρών, (οικονομικές κλπ) την απόσταση ( η πόλη του Λουντιβιχσχάφεν βρίσκεται κεντροδυτικά της Γερμανίας περιοχή που δεν αριθμεί πολλούς Έλληνες όπως άλλες περιοχές, δες Β.W, NRW) έδωσαν το παρόν πάνω από 2500 συμπατριώτες μας από όλες τις γωνιές της Ευρώπης.)

Τα πάντα είναι έτοιμα από το πρωί της Παρασκευής  26 Μαΐου όλοι βρίσκονται στο πόδι, στον Ιερό Ναό της πόλης «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου»  υποδέχονται τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος συνοδευόμενα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κκ. Παύλο. Στη συνέχεια και μετά τον εσπερινό πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή δεξίωση.

 

 Το καλωσόρισμα προς του προσκεκλημένους έκανε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Πεχλιβανίδης  αναφέροντάς τους έναν έναν ονομαστικά. Μεταξύ άλλων ανάφερε «...νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και είναι μεγάλη τιμή για εμένα από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας να σας καλωσορίσω σε αυτό το αντάμωμα της νεολαίας μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε το όραμα αυτών των ανθρώπων που με αγάπη και αγνά συναισθήματα ίδρυσαν αυτή εδώ την ομοσπονδία. Ανήκω σε εκείνα τα παιδιά που πρωτοχόρεψα  στα φεστιβάλ την δεκαετία του 80. Τί αγωνία, τι χαρά όταν μπαίναμε στα λεωφορεία με τη λύρα και το νταούλι τραγουδώντας και χορεύοντας σε κάθε στάση που κάναμε καθοδόν...» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον άνθρωπο που είναι αφιερωμένο το 36ο Φεστιβάλ τον κ. Δημήτριο Εμμανουηλίδη και ζήτησε να συνεχίσουν όλοι ενωμένοι χέρι-χέρι για να μπορέσουν να παραδώσουν στη νεολαία την κληρονομιά που αυτοί παραλάβανε. Αφού συγχάρηκε την συντονιστική νεολαία και την νεολαία του τοπικού συλλόγου κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ κ. Ανέστη Οσιπίδη.

 

  Ο Πρόεδρος κ.Ανέστης Οσιπίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε με τη σειρά του στους παραβρισκόμενους μιλώντας με λόγια  σεβασμού και χαράς για την παρουσία του Μητροπολίτη Δράμας κκ. Παύλου, του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Βουλευτή Α. Θεσσαλονίκη (Σύριζα) κ. Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, τον ακούραστο επίτιμο πρόεδρο κ.Χρήστο Γαλανίδη, τους ιερείς των τοπικών ενοριών και τους υπόλοιπους παραβρισκόμενους «...Το ΔΣ της Ομοσπονδίας και εγώ προσωπικά δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε  σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης θυσιάζοντας τους κόπους και τους αγώνες όλων αυτών των ανθρώπων που δούλεψαν για να βρεθεί ο ποντιακός ελληνισμός στο επίπεδο που βρίσκεται. Θέλουμε την ενότητα, θέλουμε την ομόνοια,   θέλουμε την αγάπη. Δεν πουλάμε το πνεύμα της σκέψης και δεν πουλάμε αυτά που μας μάθανε οι προκάτοχοί μας, διότι η δύναμη αυτής της ομοσπονδίας είναι οι σύλλογοι μας και η δύναμη των συλλόγων είναι η ποντιακή νεολαία και όσο η ποντιακή νεολαία είναι δίπλα μας, εμείς δυναμώνουμε πολύ περισσότερο...» 

 

 Από την πλευρά της η συντονίστρια της νεολαίας κ. Ιωάννα Μακρίδου τόνισε  τη λαχτάρα των νέων για την πραγματοποίηση αυτού του θεσμού «...ενός φεστιβάλ που με λαχτάρα περιμένουν οι νέες και οι νέοι κάθε χρόνο για να συναντηθούν αναμεταξύ τους, να γελάσουν να χορέψουν μαζί χέρι- χέρι, να νιώσουν την κοινή αγάπη τους στο στοιχείο, την παράδοσή μας...η νεολαία δείχνει έμπρακτα με τις πράξεις της τον δρόμο της ενότητας και αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον... ».

 

 Ο πνευματικός ποιμένας της ομοσπονδίας επίτιμος πρόεδρος κ. Χρήστος Γαλανίδης  αναφέρθηκε σε αυτό που λέγεται ποντιακός ελληνισμός και ομοσπονδία Ευρώπης τονίζοντας ότι ένας ζωντανός οργανισμός, δεν έχει μόνο ευχάριστες στιγμές και ότι στους ζωντανούς οργανισμούς υπάρχουν δράσεις και αντιδράσεις, κάνοντας αναφορά σε ένα γεγονός του παρελθόντος. Την ερώτηση ενός σύνεδρου σε ένα ταραχώδες συνέδριο  «...πρέπει να ξέρεις μέσα από τις αντιθέσεις αυτή η ομοσπονδία καταφέρνει και κάνει τη σύνδεση και αυτό είναι η δύναμη της ομοσπονδίας να συνθέτει, να προχωρεί να δημιουργεί...».

 

Μιλώντας για τους ανθρώπους που προσέφεραν σε αυτή τη μεγάλη διαδρομή των 36 ετών και  φύγανε από τη ζωή, επισήμανε  ότι δεν θα κουραζόμαστε ποτέ  να τους αναφέρουμε. Έτσι απλά,  έφτασε  στον άνθρωπο που έφυγε από την ζωή την 22 Φεβρουαρίου 2017,   τον αύμνηστο κ. Δημήτριο (Τάκης) Εμμανουηλίδη. «...ανάμεσα σε αυτούς τους αύμνηστους πια  συγκαταλέγεται και ο αγαπητός μου φίλος που δεν είναι πια στη ζωή ο Δημήτρης ο Εμμανουηλίδης ...ψάλλει η ποντιακή μούσα (ο ουρανός συννέφιασε τα ελατόκλαδα έγειραν  τα κλαδιά τους ευλαβικά και κλαίνε  και οι μεγάλοι οι αξιοσέβαστοι και ξεχωριστοί άνθρωποι ένας, ένας φεύγουν από τη ζωή). Με αυτά τα λόγια ο ποντιακός ελληνισμός αποχαιρετούσε τους άξιους και σημαντικούς ανθρώπους που όπως είπα ένας από αυτούς υπήρξε ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο Τάκης για εμένα και για τους φίλους του, που τον γνωρίσανε τον αγαπήσανε και σαν ελάχιστη ανταπόδοση για όσα με απλοχεριά και ανιδιοτέλεια μας προσέφερε του αποδίδουμε τούτη τη μικρή τιμή σήμερα. Ο Τάκης για εμένα και όλους μας ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος που ξεχώριζε για τις άπειρες αρετές του. Ήταν ένας άρχοντας σε όλες τις ενέργειές του, δημιουργικός επιχειρηματίας που ενέπνεε τους πάντες στο περιβάλλον του, εκλεκτός Πόντιος Έλληνας που τιμούσε την καταγωγή του, γαλαντόμος και σεμνός που αθόρυβα προσέφερε όπου χρειαζόταν χωρίς τυμπανοκρουσίες και κομπασμούς νεοπλουτισμού. Όλες του οι ενέργειες διακρίνονταν από σεμνότητα και ήθος, προσέφερε χωρίς να προσβάλει και να προκαλεί. Έτσι όπως πρέπει να φέρεται ένας άνθρωπος και δικαίως κατατάσσεται στη  χωρία των μεγάλων προσωπικοτήτων που υπηρέτησαν την ομοσπονδία, η οποία τον ανακήρυξε χορηγό της που ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει. Αυτά τα λόγια ας αποτελέσουν στον καλό μου φίλο και ευπατρίδη τον ίστατο χαιρετισμό και παρηγοριά στην αχώριστη και γλυκιά σύντροφο του Ευσταθία.»

 

 Με τη σειρά του ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου  Μιχάλης Ξανθόπουλος δεν απεύθυνε χαιρετισμό αλλά ένα ευχαριστώ προς όλα τα μέλη   και το ΔΣ του συλλόγου λέγοντας «Εμείς οι πρόεδροι έχουμε το πλεονέκτημα να φοράμε τα κουστούμια, να μιλάμε και να λέμε τα δικά μας αλλά υπάρχει ένα επιτελείο από πίσω μέλη και το ΔΣ που υποστηρίζουν και κάνουν αυτή τη δουλειά για να μπορούμε να είμαστε εμείς σήμερα εδώ...»

 

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κκ Παύλος μίλησε για τα συναισθήματα που κυριαρχούν στον εσωτερικό του κόσμο, χαρά και συγκίνηση «...χαρά διότι βρίσκομαι ανάμεσα σε συμπατριώτες οι οποίοι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της πολιτειακής ιδέας, κουλτούρας του ελληνισμού δηλαδή και συγκίνηση διότι ο Πόντος μας κυριαρχεί και πρωτοπορεί  εδώ στην καρδιά των εξελίξεων...Η συνάντηση αυτή της νεολαίας είναι συνάντηση ελπίδας γιατί οι νέοι μας είναι η ελπίδα και το μέλλον του ελληνισμού και του ποντιακού. Σε εσάς τους υπευθύνους της ομοσπονδίας νομίζω ότι ανήκει η ευθύνη της βοήθειας και της τόνωσης του φρονήματος των νέων μας ώστε να πετάξουν μόνοι τους χωρίς καθοδηγητές και χωρίς στεγανά.»

 

Από την πλευρά του ο Βουλευτής και Πρόεδρος της επιτροπής στη Βουλή για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είπε στο χαιρετισμό του «...εδώ θα διαφωνήσω με τον φίλο, αδελφό Ανέστη για την ενότητα, ότι είναι ζητούμενο η ενότητα, κάποιοι μπορεί να εννοούν την συνένωση νομικών προσώπων την σωματείων, ομοσπονδιών και λοιπά εγώ σήμερα ακούγοντας την ομιλία της Ιωάννας Μακρίδου και ταυτίζομαι με την τοποθέτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας, η ενότητα είναι ορατή είναι μπροστά μας η ενότητα υπάρχει και έχει πρόσωπο, είναι τα πρόσωπα της νέας γενιάς.»

 

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε δίνοντας χρώμα και ήχο τα όργανα και οι καλλιτέχνες , Αχχιλέας Βασιλειάδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης που ήτανε και οι παρουσιαστές της επόμενη ημέρας του φεστιβάλ, ο Αλέξης Παρχαρίδης, Δημήτρης Πιπερίδης, Αναστάσιος Ματσαρίδης και όλα τα παιδιά των συλλόγων που ακολουθούν τα βήματα των προγόνων τους. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στη σκηνική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Δράμας που με τη σειρά του διασκέδασε τους παραβρισκόμενους τραγουδώντας παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

 

Η φετινή δεξίωση μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα πετυχημένη προβάλλοντας την παράδοση. Τα  εδέσματα που προσφέρθηκαν  ήταν παραδοσιακά και προσφορά του Θεόφιλου Γεωργιάδη και της εταιρίας «Ραγιάν» που με τους συνεργάτες του την Μαρία και τον Τάκη κόπιασαν από το πρωί να τα ετοιμάσουν.

 

Το Σάββατο 27 Μαΐου είναι γεγονός  χιλιάδες άνθρωποι νέες, νέοι, παιδιά, γονείς συγγενείς φίλοι είναι εκεί στο μεγάλο ραντεβού.

 

Τι μπορεί να πει κανείς όταν βλέπει χιλιάδες ανθρώπων να αψηφούν την ταλαιπωρία, τα έξοδα και να βρίσκονται εκεί άλλοι για να ανέβουν στη σκηνή και να χορέψουν, άλλοι για να τους χειροκροτήσουν με ένα και μόνο σκοπό στο τέλος να γίνουν όλοι ένα.

 

 

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και η κοινωνική συμμετοχή και προσφορά των νέων που μαζί με την DKMS και ένα πολυπρόσωπο επιτελείο εμπλούτισαν για 3η συνεχόμενη χρονιά την τράπεζα δωρητών  μυελού των οστών.

 

 

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με την προβολή μιας μικρής ταινίας αφιέρωμα στους Έλληνες παραολυμπιονίκες ,  στη συνέχεια οι 1300 χορευτές με το ρυθμό που έδιναν τα όργανα, έκαναν την εμφάνισή τους από τις τέσσερις εισόδους της σάλας. Ο κόσμος σε ντελίριο πιο τυχεροί όσοι καθόταν στις εξέδρες. Μπορούσαν να απολαύσουν καλύτερα αυτό το ζωντανό ποτάμι, να γίνεται κύμα και να παρουσιάζει το μεγαλείο της ορμής του, όταν όλα τα χέρια ήταν ψηλά.

 

Ελάχιστοι οι χαιρετισμοί μεταξύ αυτών ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας, που ανάγνωσε ο πατέρας Κωνσταντίνος,  της Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη κας Μαρίας Ζήση και όλων των προαναφερόμενων από τη δεξίωση.

 

Το χορευτικό πρόγραμμα ξεκούραστο από την καλή επιμέλεια , ευχάριστο για την φρεσκάδα και ζωντάνια των παιδιών και ιδιαίτερα συγκινητικό με την παρουσία λιλιπούτειων χορευτών. Συλλογική γυναικεία σκηνική παρουσία και όπως πάντα στο κλείσιμο ο χορός των χορών ο Πυρρίχιος.

 

Βασίλης Βούλγαρης

 

 

Στη Θεσσαλονίκη έγινε η παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη της ελληνικής Διασποράς (GreekDiasporaMap).

Πρόκειται για την πρωτοποριακή ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση του συνόλου της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε το 2015, με τη συνδρομή των κατά τόπους αρχών του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, μεταξύ άλλων τόνισε πως πέρα από τη λειτουργική του χρήση, ο ψηφιακός χάρτης αποτελεί ταυτόχρονα, μια «μορφή άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, η οποία πολλές φορές εισχωρεί ευκολότερα σε περιβάλλοντα, στα οποία η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί.

Συμπλήρωσε σχετικά: «Στα αμέσως επόμενα βήματά μας εντάσσονται ο εμπλουτισμός του ψηφιακού χάρτη με δεδομένα του υπουργείου Παιδείας (ομογενειακά σχολεία, ομογενειακά διδακτήρια), όπως και η επέκταση της συνεργασίας με το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε ο ψηφιακός χάρτης να μετεξελιχθεί σε ψηφιακό χάρτη όλου του Ελληνισμού».

Ο ψηφιακός χάρτης για την ελληνική Διασπορά (GreekDiasporaMap) θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους Έλληνες πολίτες και διαδραστικός ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με δεδομένα για την παρουσία της ελληνικής Διασποράς σε όλο τον κόσμο. Ο ψηφιακός χάρτης αποτέλεσε την έμπνευση για την έναρξη μιας μόνιμης πλέον συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (South East European Studies at Oxford - SEESOX), η οποία πλέον επικυρώθηκε και επίσημα στο τέλος της εκδήλωσης με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η συνεργασία αυτή εκτιμάται θα ανοίξει τους ορίζοντες όχι μόνο για την ελληνική Διασπορά, αλλά και για την ευρύτερη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Για να τον δείτε πατήστε εδώ

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα μαθητές και γονείς το δημοτικού σχολείο Νταχάου στο Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης, στο Μόναχο.

Αιτία είναι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κλείσει το σχολείο και να προχωρήσει σε συγχώνευση με το αιτιολογικό του υψηλού ενοικίου του κτιρίου.

Μάλιστα, οι γονείς φαίνεται πως έχουν κάνει ενέργειες ώστε να μην μεταφερθεί τόσο μακριά το σχολείο, βρίσκοντας άλλο χώρο, αλλά φαίνεται πως ούτε αυτή η λύση θα γίνει δεκτή.

Η αντίδραση είναι έντονη, το ίδιο και η απογοήτευση και άπαντες περιμένουν να δουν τις κινήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της ελληνικής πολιτείας.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, συναντήθηκε με διάφορους ελληνικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία – ΟΕΚ, την οποία εκπροσωπούσε ο γραμματέας της Νίκος Αθανασιάδης.

Ο γραμματέας της ΟΕΚ έκανε μια σύντομη παρουσίαση του έργου της ΟΕΚ και των Ελληνικών Κοινοτήτων και ιδίως στη βοήθεια που προσέφεραν και προσφέρουν τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης στους νεομετανάστες. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία και την προσφορά των ομογενειακών φορέων στα εθνικά θέματα. Σε ό,τι δε αφορά το Eurogroup της 15.06.2017 τόνισε ότι είναι «πλέον καιρός οι δανειστές και οι εταίροι να αναλάβουν κι αυτοί τις υποχρεώσεις τους, όπως το έκανε η Ελλάδα».

ΦΩΤΟ (από αριστερά): Ο πρόξενος στο Βερολίνο Φώτης Φιλέντας, η γραμματέας της Ελληνικής  Κοινότητας Βερολίνου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου Παναγιώτης Ματλής, o γενικός γραμματέας του προεδρικού γραφείου Γεώργιος Γεννηματάς, ο γραμματέας της ΟΕΚ Νίκος Αθανασιάδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κυριάκος Φωτιάδης

Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου έλαβε χώρα την 1η Ιουνίου ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την Ελληνο-Γερμανική Συνεργασία στους τομείς Έρευνα και Επαγγελματική Κατάρτιση.

Οι συνομιλητές εξήραν ιδιαίτερα τα ακόλουθα δύο προγράμματα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας:

1. Το διμερές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο από το 2014 προωθεί μελέτες και έργα στους τομείς Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ενεργειακών Ερευνών, Βιοτεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας και

2.  το επιτυχές Δίγλωσσο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο διεξάγεται στην Ελλάδα από το 2013 με δύο Επαγγελματικές Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αθήνα και Κρήτη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMog) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου. 

Σπουδαία επιτυχία για την FC Hellas München που για πρώτη φορά στην ιστορία της θα αγωνιστεί στην Kreisliga.

Ο ελληνικό σύλλογος στην τελευταία περιπετειώδη αγωνιστική κατόρθωσε να πάρει ην πρωτιά, παρά την ισοπαλία 1-1 στον αγώνα με την TSV Großhadern II 1-1. Κι αυτό γιατί η έτερη διεκδικήτρια της ανόδου, η BSC Sendling έφερε κι αυτή ισοπαλία.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η απαρχή τρελού πανηγυριού για την FC Hellas München που καλείται την επόμενη σεζόν να κολυμπήσει στα βαθιά.

Πάντοτε γνώμονας είναι η ανάδειξη νέων ταλέντων και η στελέχωση της πρώτης ομάδας χάρη στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες.

 

 

 

 

Κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Ζουράρι, κλιμάκιο αποτελούμενο από  την Διευθύντρια του Πολιτικού του Γραφείου κ. Α. Μιχαηλίδου και τον Νομικό του Σύμβουλο κ. Γ. Καφύρα, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μόναχο μεταξύ 22 και 23 Μαΐου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση εναλλακτικών προτάσεων προκειμένου να δοθεί λύση στο ακανθώδες ζήτημα της μεταστέγασης του 2ου Γυμνασίου καθώς και του Λυκείου Μονάχου. Τελικά και ύστερα από πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δ/ντές Σχολικών μονάδων, Σχολικές επιτροπές, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, Γενική Πρόξενος), αποφασίστηκε η μετακίνηση του 2ου Γυμνασίου στον χώρο που στεγάζει το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου «Σωκράτης» καθώς και η μετακίνηση του Λυκείου σε κτήριο της περιοχής Obersendling.

Οι συγκεκριμένες λύσεις οι οποίες σημειωτέον έτυχαν της καθολικής αποδοχής όλων των προαναφερθέντων φορέων, προκρίθηκαν ως οι πλέον συμφέρουσες, δεδομένου ότι το μηνιαίο κόστος της ενοικίασης των προηγούμενων σχολικών κτηρίων, άγγιζε το υπέρογκο ποσό των 90 χιλιάδων ευρώ (65 χιλιάδες για το Λύκειο και 25 χιλιάδες για το Γυμνάσιο), με την δαπάνη αυτή να μειώνεται πλέον περίπου κατά το ήμισυ. 

Η οργάνωση «ΔΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ» κατήγγειλε πως εθνικιστές Αλβανοί κατέβασαν ελληνικές σημαίες από τρία μειονοτικά χωριά και η κατάσταση για τους Βορειοηπειρώτες παραμένει δύσκολη.

Με ανακοίνωση η «ΟΜΟΝΟΙΑ» καταγγέλει την αδιαφορία των αρχών της Αλβανίας που όπως τονίζεται, ανέχονται την κατάσταση.

Και η ανακοίνωση σημειώνει: «πως η βεβήλωση του εθνικού μας συμβόλου μπορεί να μας πονάει αλλά μας εμψυχώνει πιο πολύ. Τα αποθέματα είναι ανεξάντλητα και η σημαία μας θα κυματίζει πάντα εκεί που το επιτρέπει ο νόμος και οι καρδιές μας».

Για άλλη μια χρονιά Ελληνες και Γερμανοί τίμησαν τη μνήμη 1.200 Ελλήνων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Neuengamme.

Μια μέρα μνήμης που οφείλουμε όλοι μας να γνωρίζουμε και ποτέ να μην ξεχάσουμε. Η Ελληνική Κοινότητα του Bergedorf οργάνωσε την εκδήλωση μνήμης όπου τελέστηκε μνημόσυνο έγινε κατάθεση στεφάνων.

Το παρών έδωσε ο Ελληνας Πρόξενος στο Αμβούργο, Γιώργος Αρναούτης, τα μέλη Ελληνικής Κοινότητας του Bergedorf, πολλοί Ελληνες από το Αμβούργο και τη γύρω περιοχή.

Τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό της επίμονης και συστηματικής προσπάθειας για την προάσπιση της ιστορικής και της πολιτιστικής αλήθειας, την επανασύνδεση της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης και την προβολή της ταυτότητας και των αξιών των Βλάχων αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στην 7η παγκόσμια συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στην Βουδαπέστη.

«Η Ελλάδα ως κοιτίδα του βλαχόφωνου στοιχείου και της βλαχόφωνης διασποράς συνολικά, ανέλαβε την υποχρέωση να αγκαλιάσει τους απανταχού πολίτες βλαχόφωνης καταγωγής» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Μιχάλης Μαγειρίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα, κατά τρόπο συστηματικό, από διάφορα ποικιλώνυμα κέντρα του εξωτερικού μια προσπάθεια διαστρέβλωσης και αλλοίωσης της ιστορικής πραγματικότητας».

Τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος  Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ  Αρσένιος  και ο πρέσβης  της Ελλάδας στη Βουδαπέστη, κ. Δημήτριος Λέτσιος  ,  ο οποίος  επισήμανε  ότι «η κοινότητα των Βλάχων είναι γνωστή για την πολιτική, πολιτιστική και εμπορική δραστηριότητά της.
Με κοιτίδα την οροσειρά της Πίνδου, κατάφερε μέσα στους αιώνες να διατηρήσει πάντα την ελληνικότητά της και να διαμορφώσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα με τις δικές της παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά της και να καταστεί ένας από τους βασικούς πυλώνες του Έθνους μας. Μετά την επανάσταση, οι Βλάχοι έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην πορεία του νέου ελληνικού κράτους ως ευεργέτες, αγωνιστές, πολιτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων και της εκκλησίας».

 Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Μιχάλης Μαγειρίας απευθυνόμενος στους παριστάμενους είπε: «Αγαπητοί συμπατριώτες και αγαπητοί φίλοι της διασποράς της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης, καλώς ανταμωθήκαμε. Η Ελλάδα, ως κοιτίδα του βλαχόφωνου στοιχείου και της βλαχόφωνης διασποράς συνολικά, ανέλαβε την υποχρέωση να αγκαλιάσει τους απανταχού πολίτες βλαχόφωνης καταγωγής.
 Σ' αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία πρωτοστατεί σήμερα στην επανασύνδεση της διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο ώστε να αναδείξει με ενάργεια και κατά τρόπο εξωστρεφή και δυναμικό, εντός και εκτός των ελληνικών τειχών, τη γνήσια και αυθεντική έκφραση της λατινόφωνης ρωμιοσύνης, προβάλλοντας την ιστορική της ταυτότητα και τις ιστορικές της αξίες και ρίζες».


Αναφερόμενος σε «σημερινές πραγματικότητες και προκλήσεις», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε παράλληλα πλήρη επίγνωση ότι η Ελλάδα, ως διαχρονικό μητροπολιτικό κέντρο του βλαχόφωνου στοιχείου, αντιμετωπίζει σήμερα, κατά τρόπο συστηματικό, από διάφορα ποικιλώνυμα κέντρα του εξωτερικού μια προσπάθεια διαστρέβλωσης και αλλοίωσης της ιστορικής πραγματικότητας που εστιάζει κυρίως στην υπονόμευση του βλαχόφωνου στοιχείου ως αναπόσπαστο συστατικό του σύγχρονου ελληνικού Έθνους. 
Χαρακτηριστική είναι προκειμένου η δράση του αυτοαποκαλούμενου "Συμβουλίου των Μακεδονοαρμάνων", το οποίο επιδιώκει απολύτως αυθαίρετα και άνομα την εκπροσώπηση του βλαχόφωνου στοιχείου στα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα, παρόλο που στερείται παντελώς κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης και πραγματικής γεωγραφικής αντιπροσώπευσης».

Ο κ. Μαγειρίας παρουσίασε το σύνολο των δραστηριοτήτων, των επισκέψεων και των πρωτοβουλιών της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, εντός και εκτός Ελλάδας, σημειώνοντας κατά σειρά τις παγκόσμιες συνδιασκέψεις που έγιναν μέχρι σήμερα σε Μέτσοβο (αποτελεί και την έδρα της Αμφικτιονίας), Καλαμπάκα, Τορόντο (Καναδά), Κορυτσά (Αλβανία), Φρανκφούρτη (Γερμανία) Νέα Υόρκη (ΗΠΑ).

Στο επιστημονικό  μέρος παρουσιαστήκαν οι παρακάτω αξιόλογες εισηγήσεις:

 1. ΒασίλειοςΣταματόπουλος, (Οικονομολόγος-Ιστορικός επιμελητής): « Άγιος Ανδρέας - Οικογένεια Δούμτσα»
 2. .Δρ.Γεώργιος Χ. Τσιγάρας (Επίκουρος καθηγητής Δημοκρίτειου                          Πανεπιστημίου Θράκης): . « Η συνάντηση της Μεταβυζαντινής τέχνης με  το Μπαρόκ. Η περίπτωση των Ορθοδόξων εκκλησιών της Ουγγαρίας»
 3. Στο τέλος έγινε  παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλειου  Σταματόπουλου.:

 «ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΒΛΑΧΟΙ 17ος – 19ος αι..  ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ. Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ» με ομιλητές τους Μιχάλη Μαγειρία, Βασίλειο Σηφακάκη, Βασίλειο Σταματόπουλο.


Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Γερμανία .


Εκτός από ομιλίες και εκθέσεις ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων, παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, αναδεικνύοντας «μοναδικά κομμάτια» της βλάχικης λαογραφίας και παράδοσης που αποτελούν «αναπόσπαστο τμήμα», όπως ειπώθηκε, του ελληνικού Έθνους.

Στην 7η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας παραβρεθήκαν : ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτη Αυστρίας και  Έξαρχος  Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ Αρσένιος, ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Βουδαπέστη κ. Δημήτριος  Λέτσιος, η εκπρόσωπος   του δημάρχου κα ΚΟΜΠΟΡ ΕΝΤΙ, ο Πρόεδρος  της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας κ. Γεώργιος Κουκουμτζής,  η Πρόεδρος  της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Αγίου Ανδρέα κα  ΖΟΜΕΡ ΙΟΥΛΙΑΝΑ, η Πρόεδρος  της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Βουδαπέστης κα ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ, ο Βασίλειος Σταματόπουλος οικονομολόγος, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και πρόεδρος του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας, ο Σπύρος Αγκάρντι Α. Αντιπρόεδρος  της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

 Η 7η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας ήταν αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από το θάνατο του Έλληνα Βλάχου Ευγενίου Δούμτσα, Α΄Δημάρχου του Αγίου Ανδρέα Ουγγαρίας.  και τελούσε υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσενίου.

 

ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ  ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Πολύ σημαντική εκδήλωση πραγματοποίησε το Ελληνικό Προξενείο στο Αμβούργο με τον «Νύχτα των Προξενείων».

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ελληνικής υπηρεσίας και του Προξένου, Γιώργου Αρναούτη, και το γεγονός λάμπρυνε με την παρουσία του ο Υπουργός του κρατιδίου αρμόδιος για Οικονομία, Μεταφορές/Συγκοινωνίες και Καινοτομία κ.Andreas Rieckhof.

Το υπουργείο Παιδεία έκανε γνωστές τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων για τους Ελληνες του εξωτερικού για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, η περίοδος των εξετάσεών τους θα είναι από τις 4 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι εξετάσεις της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, για τα μαθήματα γενικής Παιδείας και ομάδων προσανατολισμού. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν στο διάστημα 11-18 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την Υγειονομική Εξέταση και την Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για επιλογή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), οι ημερομηνίες αναμένεται να γίνουν γνωστές στο επόμενο χρονικό διάστημα.

 Ο Ιούνιος του 2016 (αναγνώρισή την Γερμανική Βουλή η γενοκτονία των Αρμενίων) δείχνει τον δρόμο.


Αναγκαιότητα να συμπράξουν όλες οι οργανωμένες και  μη δυνάμεις του Ποντιακού Ελληνισμού παρακάμπτοντας αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η Ομοσπονδία Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, θέλει, πρέπει και μπορεί να προχωρήσει μπροστά το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας και όχι μόνο.

 

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, το 1ο Σεμινάριο Στελεχών της, διοργάνωσε η ΟΣΕΠΕ στην πόλη του Mannheim, με εντυπωσιακή συμμετοχή, που  άγγιξε το 70 % της δύναμης  των σωματείων της Ομοσπονδίας.

 

          Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  καθιερωμένης σύσκεψης των προέδρων των σωματείων-μελών της ΟΣΕΠΕ. Αρχικά τους προέδρους και εκπροσώπους των σωματείων απασχόλησαν τα οργανωτικά θέματα, τόσο σε επίπεδο του οργανωμένου ποντιακού ελληνισμού της Ευρώπης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα στα φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν τον παγκόσμιο οργανωμένο ποντιακό χώρο στην παρούσα συγκυρία, υπήρξε  απόλυτη στήριξη στις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες και τη γενικότερη στάση  του ΔΣ της ομοσπονδίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι εγκρίθηκε ομόφωνα η  εισήγηση - πρόταση των συμμετεχόντων προέδρων και εκπροσώπων για μη συμμετοχή της ομοσπονδίας στο επερχόμενο παγκόσμιο συνέδριο, εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί βάση του υπάρχοντος καταστατικού. 

 

          Στη συνέχεια και για δύο ημέρες οι εκπρόσωποι των σωματείων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξεχωριστές εισηγήσεις ειδικών, με στόχο την καλύτερη προώθηση και προβολή  του μεγάλου ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντιου, όπως επίσης και τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη ως τον τελικό στόχο. 

 

Ειδικότερα οι ομιλητές και οι εισηγήσεις τους ήταν οι εξής:

 

 • Κλαούντια Κορένκε, διευθύνουσα σύμβουλος εταιρίας δημοσίων σχέσεων στην Γερμανία και πρόεδρος της γερμανοεβραϊκής  κοινότητας στην Γερμανία.Θέμα της εισήγησης της:  «Τρόποι προβολής και δράσεις για την προώθηση του ποντιακού ζητήματος στην γερμανική κοινωνία, ως μέσο άσκησης πίεση στην πολιτική σκηνή τις Γερμανίας». 

 

 • Βασίλειος Παβέκος, συνεργάτης του Βουλευτή της Bundestag και προέδρου του Stefanuusreus, ενός φορέα στον οποίο συμμετέχουν πάνω από 100 βουλευτές και ασχολείται με τους διωγμούς των χριστιανών ανά τον κόσμο.Ο κ. Παβέκος αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία για τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για την αναγνώριση από το γερμανικό κοινοβούλιο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

 

 • Μπεντό Δεμιρτζιάν Κουρκτζιάν, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Ευρωπαϊκού εθνικού Συμβουλίου των Αρμενίων ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα και το στρατηγικό σχεδιασμό της Αρμενικής Κοινότητας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμένιων.Παράλληλα παρουσίασε τη δομή και λειτουργία των θεσμικών οργάνων των Αρμενίων. 

 

 • Καλλιόπη Χαΐνογλου, Λέκτορ Διεθνών και Ευρωπαικών Θεσμών στο Πανεπιστημιο Μακεδονία, η οποία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ομοσπονδία μας στα διεθνή fora, όπως επίσης για στην επιτακτική ανάγκη πιστοποίησης της ομοσπονδίας μας στους διεθνείς οργανισμούς.

 

 • Ηλίας Ιορδανίδης, στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου,ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που μπορούν υλοποιηθούν εντός των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

 

Ο διάλογος που προέκυψε μετά το πέρας των εισηγήσεων ανέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για τα θέματα των εισηγήσεων.  Με αυτό ως δεδομένο το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ δεσμεύθηκε να συνεχίσει στην ίδια  κατεύθυνση  με παρόμοιες πρωτοβουλίες.

 

         Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η πρωτοβουλία των συμμετεχόντων οι οποίοι -ενώ υπήρχε απόφαση του ΔΣ της ΟΣΕΠΕ να αναλάβει τα έξοδα διαμονής τους-  κάλυψαν τελικά οι ίδιοι το κόστος αυτό, θέλοντας να στηρίξουν και  αυτοί από την πλευρά τους την συγκεκριμένη προσπάθεια. 

 

Το ΔΣ της ομοσπονδίας ευχαριστεί θερμά πρώτα από όλα τους εισηγητές της διημερίδας αλλά και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν

 

                                                                                   Με αδελφικούς χαιρετισμούς

                                                                                         

                                                                                    για το Δ.Σ. της Ο.Σ.Ε.Π.Ε.

 

     Πρόεδρος                                                                                                                      Γεν. Γραμματέας

Αναστάσιος Οσιπίδης                                                                                                         Χρήστος Πεχλιβανίδης

Πηγή Φωτογραφιών: ΟΣΕΠΕ

Καλοκαιρινό́ εκπαιδευτικό́ πρόγραμμα σε συνεργασία με το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

 

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη και το Σωματείο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, συνδιοργανώνουν φέτος καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος,


που θα αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και παράλληλα ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

 

Η διάρκεια των κατασκηνώσεων θα είναι έξι (6) ημέρες, από ημέρα Πέμπτη έως Τρίτη και θα επαναληφθεί σε 3 περιόδους. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι νέοι μας που θα βρίσκονται στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

 

Η διαμονή και η διατροφή θα είναι δωρεάν. Η Ο.Σ.Ε.Π.Ε. θα αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς απο την Θεσσαλονίκη προς το Ροδοχώρι, Ν. Ημαθείας.

 

 1. Στόχοι

 

Οι στόχοι των ποντιακών κατασκηνώσεων είναι οι εξής:

 

- προσέλκυση ενδιαφέροντος της νεολαίας για θέματα σχετικά με τον πολιτισμό του Πόντου.

- δημιουργία φιλικών δεσμών μεταξύ των συλλόγων

- ανταλλαγή απόψεων

- συνεργασία μεταξύ των συλλόγων/ομοσπονδιών

 

 1. Συμμετέχοντες

Στις κατασκηνώσεις μπορούν να λάβουν μέρος, νέες και νέοι ηλικίας 16 έως 32 χρόνων, των συλλόγων - μελών των Ομοσπονδιών Συλλόγων Ελλήνων του Πόντου της Διασποράς.

Για κατάθεση αίτησης επικοινωνήστε με την συντονίστρια της Νεολαίας ΟΣΕΟΕ κα Ιωάννα Μακρίδου στο    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...