Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

10 αναζητήσεις στην Google που θα σας ξαφνιάσουν με τα αποτελέσματα τους (vid)

Published

on

Η Google αποτελεί την κορυφαία μηχανή αναζήτησης στο Internet, αφού όλοι γνωρίζουν πως ότι θέλουν να ψάξουν θα το βρουν απλά γράφοντας το στο πεδίο αναζήτησης.

Αυτό όμως που μερικοί δεν γνωρίζουν είναι η «παιχνιδιάρικη» πλευρά της Google, η οποία έχει κρύψει ορισμένες αναζητήσεις – «easter eggs» στην ιστοσελίδα της.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να γράψετε μια συγκεκριμένη φράση και αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια, σίγουρα θα σας εκπλήξει!

Το Top Trending παρουσιάζει 10 τέτοιες αναζητήσεις, προκαλώντας σας να τις δοκιμάσετε:

do a barrel roll
google gravity
zerg rush
atari breakout
flip a coin
roll a die
askew
google pacman
(όνομα κάποιου ηθοποιού) bacon number
google in 1998

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες κατέγραψαν τα πρώτα στάδια ενός υπερκαινοφανούς αστέρα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, σε έναν όχι και τόσο μακρινό γαλαξία, ένα μεγάλο αστέρι εξερράγη και εκτόξευσε στο διάστημα στοιχεία που αποτελούν τους δομικούς λίθους της ζωής.

Πριν από έναν χρόνο, κατά τύχη, καθώς το φως που εξέπεμψε έφτασε στη Γη, μια ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ, παρατήρησε και για πρώτη φορά συνέλεξε δεδομένα από τα πρώτα στάδια μιας τέτοιας έκρηξης που αποκαλείται σουπερνόβα ή υπερκαινοφανής αστέρας.

Η εικόνα που συνέθεσαν προσφέρει μια λεπτομερή ματιά στην προέλευση στοιχείων κρίσιμης σημασίας για την ύπαρξή μας, όπως το ασβέστιο στα δόντια μας ή ο σίδηρος στο αίμα μας.

«Στην πραγματικότητα, βλέπουμε το συμπαντικό καμίνι όπου σχηματίζονται τα βαριά χημικά στοιχεία, τη στιγμή που σχηματίζονται. Το παρατηρούμε ενώ συμβαίνει. Είναι πραγματικά η μοναδική ευκαιρία», σχολίασε ο Αβισάι Γκαλ-Γιαμ, αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Επιστημών Βάιζμαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature και δείχνουν ότι το γιγαντιαίο άστρο, που βρισκόταν στον γειτονικό γαλαξία Μεσιέ 101 (γνωστός και με την ονομασία «Ακιδωτός Τροχός») πιθανότατα άφησε πίσω του μια μαύρη τρύπα μετά την έκρηξή του.



Ένας ερασιτέχνης αστρονόμος που έτυχε να παρακολουθεί τον γαλαξία αυτόν ενημέρωσε τους ερευνητές ότι κάτι συνέβαινε. Εκείνοι έστρεψαν αμέσως τα τηλεσκόπιά τους στο αστέρι και άρχισαν να καταγράφουν τα πρώτα στάδια της έκρηξης.

Η ομάδα, στην οποία μετείχε και ο διδακτορικός φοιτητής και βασικός συγγραφέας της μελέτης Ερέζ Ζίμερμαν, επικοινώνησε με τη NASA, η οποία άλλαξε τον προγραμματισμό της και έστρεψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στον υπερκαινοφανή αστέρα.

Έτσι παρατηρήθηκε το υπεριώδες φως της έκρηξης, το οποίο μπλοκάρεται από την ατμόσφαιρα και δεν φτάνει στη Γη.

Μαζί με τα χημικά στοιχεία που εκτοξεύτηκαν στο διάστημα, όπως άνθρακας, άζωτο και οξυγόνο, τα δεδομένα από τις υπεριώδεις ακτίνες έδειξαν μια ασυμφωνία μεταξύ της αρχικής μάζας του άστρου και της μάζας που εκτοξεύτηκε στο διάστημα κατά την έκρηξη.



«Υποψιαζόμαστε ότι μετά την έκρηξη έμεινε πίσω μια μαύρη τρύπα, μια καινούρια μαύρη τρύπα που δεν υπήρχε εκεί προηγουμένως. Είναι τα απομεινάρια της έκρηξης. Ένα μέρος της μάζας του άστρου κατέρρευσε βαρυτικά και δημιούργησε μια νέα μαύρη τρύπα», είπε ο Γκαλ-Γιαμ.

Οι μαύρες τρύπες είναι σώματα με τεράστια πυκνότητα και βαρυτικές δυνάμεις τέτοιες που τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές.

Αφού δημιούργησαν ένα είδος «αποτυπώματος» υπερκαινοφανούς αστέρα, από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Γκαλ-Γιαμ είπε ότι οι επιστήμονες θα μπορούν ενδεχομένως να εντοπίζουν επικείμενες εκρήξεις αστέρων σε άλλα μέρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκίνητο: Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην οδική ασφάλεια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Είναι γνωστό ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει και θα συνεχίσει να φέρνει πλήθος αλλαγών στην καθημερινότητά μας. Έχει μπει ήδη στο χώρο του αυτοκινήτου, αναλαμβάνοντας κυρίως το ρόλο της οδικής ασφάλειας.

Στο μέλλον και κυρίως όταν η αυτόνομη οδήγηση βρεθεί στο ανώτερο επίπεδο, θα έχει τον πρώτο λόγο στην ασφαλή κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Τις προηγούμενες δύο δεκαετίες είδαμε σταδιακά τα αυτοκίνητα να συνδέονται στο διαδίκτυο, προσφέροντας ενημέρωση και διασκέδαση, ενώ συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση της οδικής ασφάλειας μέσα από τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού.

Σήμερα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και θα πάει σε άλλο επίπεδο.



Πλέον τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και συστήματα, τα οποία διορθώνουν την οδήγηση ενός οδηγού που παρεκκλίνει από τον σωστό τρόπο οδήγησης.

Κλειδί σε αυτή την νέα τεχνολογία θα είναι (εκτός των υπολοίπων σημαντικών παραμέτρων) το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα μπορεί να αποτρέψει ένα ατύχημα σε περίπτωση που ο οδηγός είναι αφηρημένος.

Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στα αυτοκίνητα (V2V) αλλά και στις υποδομές (V2I), μέσω του οποίου θα ανταλλάσσονται χρήσιμες πληροφορίες και θα προβαίνουν αυτόματα σε διορθωτικές κινήσεις.

Αυτό σημαίνει πως το όχημα θα έχει τη δυνατότητα να αποφεύγει ένα κόκκινο φανάρι, θα ρυθμίζει την σωστή ταχύτητα και θα αποτρέπει μικροσυγκρούσεις.

Κάτι που προβληματίζει σήμερα κάθε φορά που αλλάζει ένας οδηγός μία λωρίδα κατεύθυνσης είναι τα τυφλά σημεία. Αυτή η ανησυχία πολύ σύντομα θα είναι παρελθόν στο σύνολο των σύγχρονων αυτοκινήτων, καθώς οι κάμερες του οχήματος θα λειτουργούν ως radars και θα δημιουργούν μία ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο οχημάτων.

Στα περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα, αυτή η ενημέρωση λαμβάνεται μέσω οπτικής λυχνίας στο καθρέπτη του αυτοκινήτου.



Η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει, τέλος, καθοριστικό ρόλο στην αυτόνομη οδήγηση, καθώς θα επιλέγει η ίδια τον τρόπο οδήγησης, χωρίς να δαπανά άδικα χρόνο.

Αν και σήμερα υπάρχει συζήτηση και επιφυλακτικότητα για την ασφάλεια κίνησης αυτοκινήτων με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με ειδικούς η χρήση της θα συμβάλλει στην οδήγηση ώστε αυτή να γίνει ασφαλής, με τα τροχαία ατυχήματα να μειώνονται σημαντικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο ρεύματα άστρων ξετυλίγουν την αρχαία ιστορία του Γαλαξία μας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Δύο ρεύματα άστρων, που σχηματίστηκαν πριν από περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) φωτίζοντας περαιτέρω την ιστορία του Γαλαξία μας.

Αυτά τα δύο ρεύματα, που ονομάστηκαν Shakti και Shiva, βοήθησαν στον σχηματισμό του Γαλαξία μας. Και τα δύο είναι τόσο αρχαία που πιθανότατα σχηματίστηκαν πριν ακόμα από τα παλαιότερα μέρη των σπειροειδών βραχιόνων και του δίσκου του σημερινού Γαλαξία.

«Αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε αυτές τις αρχαίες δομές», λέει ο επικεφαλής της έρευνας από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck, Khyati Malhan.

«Ο Γαλαξίας μας έχει αλλάξει τόσο σημαντικά από τότε που γεννήθηκαν αυτά τα αστέρια που δεν θα περιμέναμε να τα αναγνωρίσουμε τόσο ξεκάθαρα ως ομάδα, αλλά τα πρωτοφανή δεδομένα που λαμβάνουμε από το Gaia το κατέστησαν δυνατό».



Κάθε ρεύμα περιέχει τη μάζα περίπου 10 εκατομμυρίων Ήλιων, με αστέρια ηλικίας 12 έως 13 δισεκατομμυρίων ετών που κινούνται όλα σε πολύ παρόμοιες τροχιές με παρόμοια σύνθεση.

Ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται υποδηλώνει ότι μπορεί να σχηματίστηκαν ως ξεχωριστά θραύσματα που συγχωνεύτηκαν με τον Γαλαξία νωρίς στη ζωή του. Αν και μοιάζουν πολύ, τα δύο ρεύματα δεν είναι πανομοιότυπα.

Οι αστέρες Shakti περιφέρονται λίγο πιο μακριά από το κέντρο του Γαλαξία και σε πιο κυκλικές τροχιές από τους αστέρες Shiva.

Και τα δύο ρεύματα βρίσκονται προς την καρδιά του Γαλαξία. Το τηλεσκόπιο εξερεύνησε αυτό το τμήμα του Γαλαξία το 2022 χρησιμοποιώντας ένα είδος «γαλαξιακής αρχαιολογίας», που έδειξε ότι η περιοχή είναι γεμάτη με τα παλαιότερα αστέρια σε ολόκληρο τον Γαλαξία, όλα γεννημένα πριν καν σχηματιστεί σωστά ο δίσκος του Γαλαξία.



«Τα αστέρια εκεί είναι τόσο αρχαία που τους λείπουν πολλά από τα βαρύτερα μεταλλικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του Σύμπαντος. Αυτά τα βαρέα μέταλλα είναι εκείνα που σφυρηλατούνται μέσα στα αστέρια και διασκορπίζονται στο διάστημα όταν αυτά πεθαίνουν.

Τα αστέρια στην καρδιά του Γαλαξία μας είναι φτωχά σε μέταλλα, γι’ αυτό ονομάσαμε την περιοχή αυτή “φτωχή παλιά καρδιά” του Γαλαξία μας», λέει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, από το ίδιο Ινστιτούτο, ο Hans-Walter Rix, επικεφαλής «γαλαξιακός αρχαιολόγος» στην έρευνα.

Πριν από περίπου 12 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Γαλαξίας μας έμοιαζε πολύ διαφορετικός από σήμερα. Πιστεύεται ότι σχηματίστηκε, καθώς συνενώθηκαν πολλαπλά μακρόστενα, ακανόνιστα νήματα αερίου και σκόνης, τα οποία σχημάτισαν αστέρια και τυλίχτηκαν μεταξύ τους για να προκαλέσουν τη γέννηση του Γαλαξία, όπως τον ξέρουμε.

Φαίνεται ότι τα ρεύματα Shakti και Shiva είναι δύο από αυτά τα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένα κατά 82% τα ηλεκτρονικά απόβλητα μέσα σε 12 χρόνια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ρεκόρ 62 εκατομμυρίων τόνων σημείωσαν τα ηλεκτρονικά απόβλητα που παρήχθησαν το 2022, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 82% σε σχέση με το 2010, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση κατά 32% το 2030.

Παγκοσμίως, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται κατά 2,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με προοπτική να φτάσει τα 82 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Από τα 62 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν το 2022, το 33% (20,4 εκατομμύρια τόνοι) ήταν μικρές συσκευές, από τις οποίες ανακυκλώθηκε μόλις το 12%.

Περίπου 4,6 εκατομμύρια τόνοι ήταν μικρός εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών με τεκμηριωμένο ποσοστό συλλογής και ανακύκλωσης μόλις 22%.



Συνολικά, η παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων στον κόσμο αυξάνεται πέντε φορές ταχύτερα από την ανακύκλωσή τους, όπως αποκαλύπτει η τέταρτη Παγκόσμια Παρακολούθηση Ηλεκτρονικών Αποβλήτων του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, λιγότερο από το ένα τέταρτο των 62 εκατομμυρίων τόνων ηλεκτρονικών αποβλήτων του έτους καταγράφηκε ότι ανακυκλώθηκαν σωστά, αφήνοντας ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους αξίας 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και αυξάνοντας τους κινδύνους ρύπανσης για τις κοινότητες παγκοσμίως.

Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 42,8% στην Ευρώπη, αλλά σε κάτω από 1% σε χώρες της Αφρικής.



Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, δηλαδή κάθε απορριπτόμενο προϊόν με καλώδιο ή μπαταρία, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς περιέχουν τοξικά πρόσθετα ή επικίνδυνες ουσίες, όπως ο υδράργυρος που μπορεί να βλάψει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η έκθεση προβλέπει πτώση του τεκμηριωμένου ποσοστού συλλογής και ανακύκλωσης από 22,3% το 2022 σε 20% έως το 2030, λόγω της διεύρυνσης της διαφοράς στις προσπάθειες ανακύκλωσης σε σχέση με την τεράστια αύξηση της παραγωγής ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Τεχνολογία και καινοτομία σύμμαχοι στην προστασία του περιβάλλοντος

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η τεχνολογία και οι εφαρμογές της μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στη χώρας μας, επισημαίνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, που έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να εορτάζεται την 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, με στόχο την ευαισθητοποίηση πολιτών και κυβερνήσεων.

Για το 2024, η Παγκόσμια Ημέρα έχει θέμα «Δάση και καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο» και καθώς η κλιματική κρίση φέρνει τη διεθνή κοινότητα μπροστά σε ζωτικής σημασίας προκλήσεις για όλο τον πλανήτη, «η επέτειος αυτή έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων» επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο φορέας.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα μας να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών που θα θέτουν το περιβάλλον στο επίκεντρο, το ΓΕΩΤΕΕ αναφέρει ότι στην Ελλάδα απαιτείται η διαμόρφωση μιας σύγχρονης, σαφής και εφαρμόσιμης δασικής πολιτικής, που θα λαμβάνει υπόψη της τον κυρίαρχο δημόσιο χαρακτήρα των δασών στη χώρα μας.



Άξονας δε αυτής της πολιτικής, όπως επισημαίνει ο φορέας, θα πρέπει να είναι μια ισχυρή και καλά οργανωμένη Δασική υπηρεσία, που θα αξιοποιεί τους κανόνες της δασοπονίας πολλαπλών σκοπών, θέτοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας τους και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην αλληλεπίδραση των δασικών οικοσυστημάτων με τους πολίτες και την κοινωνική δραστηριότητα και προοπτικές για ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΓΕΩΤΕΕ υπογραμμίζει ότι παραμένει προσηλωμένο στον θεσμικό του ρόλο, παρουσιάζοντας και τεκμηριώνοντας επιστημονικά θέσεις και προτάσεις για την προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδας, ενώ προτείνει και καλές πρακτικές, η αξιοποίηση, των οποίων σε συνδυασμό με την τεχνολογία «μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία, την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των δασών» τονίζεται.



Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει ότι η προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδας αποτελεί καθημερινή του έγνοια και δηλώνει την πρόθεσή του να συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών, που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και θα συμβάλουν στην καθιέρωση περιβαλλοντικά βιώσιμων πολιτικών στη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η έλλειψη υποδομής φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανησυχεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της αγοράς των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) εξακολουθεί να είναι η ελλιπής υποδομή του δημόσιου δικτύου φόρτισης των αυτοκινήτων που δεν εκπέμπουν επικίνδυνους ρύπους.

Οι υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων EV εξετάζουν προσεκτικά το κριτήριο της εύκολης και απρόσκοπτης φόρτισης για να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία και την ολοκλήρωση του ταξιδιού.

Έως τώρα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το δημόσιο δίκτυο φόρτισης των EV έχει πολλές ελλείψεις ακόμη και στο εθνικό δίκτυο όπου είναι απαραίτητη η χρήση των υποσταθμών DC μεγάλης ισχύος για να φορτισθούν γρήγορα οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανησυχούν για τις ελλείψεις στο δημόσιο δίκτυο φόρτισης των EV και αναζητούν τις καλύτερες επιλογές για να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα εξασφαλίσει την γρήγορη και ασφαλή φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναφέρει το Bloomberg.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων επενδύουν μεγάλο μέρος από τους οικονομικούς πόρους τους για να εξελίξουν και να λανσάρουν νέα μοντέλα με αμιγώς ηλεκτρική κίνηση αλλά αντιμετωπίζουν τα παράπονα και τις αιτιάσεις των υποψήφιων αγοραστών σχετικά με τη δυνατότητα της φόρτισης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σημαντική μερίδα υποψήφιων αγοραστών θέτει σαν πρώτο προβληματισμό την εύκολη φόρτιση και όχι τις κρατικές επιδοτήσεις για την απόκτηση EV.



Ακόμη και σε χώρες όπου έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στην υποδομή φόρτισης των EV, όπως η Γαλλία, υπάρχουν ακόμη περιοχές όπου καταγράφονται ελλείψεις στο δίκτυο.

Ανώτατο στέλεχος αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσε: «Αν δεν εξασφαλισθεί σύντομα η απρόσκοπτη φόρτιση των EV, οι οδηγοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα το 2035 να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά τους παντού στην Ευρώπη».

Ένα γαλλικό μοντέλο που παρουσιάσθηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, έχει τη δυνατότητα να κάνει αμφίδρομη φόρτιση, δηλαδή, το αυτοκίνητο μπορεί να επιστρέψει την ηλεκτρική ενέργεια που δεν χρειάζεται για την κίνηση του πίσω στο δίκτυο, στο σπίτι είτε στις συσκευές.

Η διαδικασία για τη δημιουργία ενός γρήγορου σταθμού φόρτισης των EV έχει αυξηθεί, τα τελευταία χρόνια, κατά μέσο όρο σε δύο χρόνια από έξι μήνες, ανέφεραν τέσσερις εταιρείες φόρτισης EV, γιατί οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς των κρατικών φορέων και των δημοτικών αρχών, αναφέρει το Reuters.

Η ηλεκτροκίνηση των μεταφορών είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που στηρίζουν τον στόχο της ΕΕ για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050.



Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η ΕΕ έχει αποφασίσει να σταματήσουν οι πωλήσεις οχημάτων που εκπέμπουν CO2 από το 2035 και να αναπτυχθεί το δίκτυο σταθμών φόρτισης των EV.

Έως το τέλος τους 2023, μόνο το 5,4% των επιβατικών αυτοκινήτων κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών, σε σύνολο 286 εκατομμυρίων οχημάτων.

Η ΕΕ ενέκρινε νόμο για την εγκατάσταση ταχυφορτιστών έως το 2030 κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος καθορισμένων οδικών δικτύων για επιβατικά αυτοκίνητα και κάθε 100 χιλιόμετρα για τα βαρέα οχήματα.

Υπάρχει μια ισχυρή ώθηση για την κατασκευή κόμβων για επιβατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά ακόμη δεν έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για σταθμούς φόρτισης των φορτηγών, των λεωφορείων και των τουριστικών πούλμαν.

Τα βαρέα οχήματα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις οδικές μεταφορές της ΕΕ. Οι οδικές μεταφορές στο σύνολό τους ευθύνονται για το ένα πέμπτο των εκπομπών της ΕΕ.



Οι εταιρείες που ασχολούνται με τη δημιουργία των υποσταθμών γρήγορης φόρτισης επισημάνουν την έλλειψη υποδομής στην παροχή μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος από το δημόσιο δίκτυο και την ανάγκη να κατασκευασθούν υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κόστος αυξάνεται υπέρμετρα και οι επενδύσεις τους με τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά τη χρήση είναι επισφαλείς, εκτιμούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ44 λεπτά ago

Επιστήμονες κατέγραψαν τα πρώτα στάδια ενός υπερκαινοφανούς αστέρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας στην Stellantis

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 ώρες ago

Επιμελητήριο Ηρακλείου: 12ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ4 ώρες ago

Γερμανία- Νυρεμβέργη: Οι εκλογές για το 10ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Deutsch6 ώρες ago

Griechischer Abend am Frühjahrsvolksfest

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

ΠΟΥ: Σχεδόν ένα παιδί στα έξι έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Eurostat: Μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 ημέρα ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Νεκροί και τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Οικισμός στη Ροδόπη ιδρύθηκε το 6.300 π.Χ., σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί σε Αρχαιολογικό Συνέδριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis