Connect with us

ΥΓΕΙΑ

4 καθημερινές συνήθειες που προστατεύουν από το Alzheimer

Published

on

Η νόσος Alzheimer πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και παρά τις συνεχείς έρευνες οι επιστήμονες δυσκολεύονται να την κατανοήσουν πλήρως.

Και όμως, υπάρχουν αποδείξεις πως οι παρακάτω καλές συνήθειες μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξής της. Ποιες είναι αυτές;

Η γυμναστική
Ίσως το καλύτερο φάρμακο για τα εγκεφαλικά μας κύτταρα δεν χρειάζεται καν… συνταγή! Η γυμναστική είναι η νούμερο ένα προστασία από την άνοια και το Alzheimer, σύμφωνα με πολλές μελέτες. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για μισή ώρα έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, ακόμα και αν υπάρχει ο παράγοντας της κληρονομικότητας.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε εύκολα; Προσπαθούμε να περπατάμε ενάμισι χιλιόμετρο καθημερινά. Μέσα από έρευνες, ανακαλύφθηκε πως οι άνθρωποι που περπατούσαν συνολικά εννέα με δεκατέσσερα χιλιόμετρα εβδομαδιαίως είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους. Εναλλακτικά (και ίσως πολύ πιο διασκεδαστικά) ρίξτε το στον χορό. Ο χορός με παρτενέρ ή με ομάδες, όχι μόνο είναι μια κοινωνική δραστηριότητα, αλλά κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση.

Οι σωστές τροφές
Αν θέλετε η διατροφή σας να προστατεύει τον εγκέφαλό σας, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τρώτε περισσότερα λαχανικά, να περιορίσετε τις επεξεργασμένες τροφές και να λαμβάνετε πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής που δημιουργήθηκε στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο, χαμηλώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Alzheimer μέχρι και κατά 53% μέσα σε πέντε χρόνια. Η βάση του είναι τα λαχανικά, και ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα μούρα, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ψάρια, τα πουλερικά, το ελαιόλαδο και το κρασί. Περιορίζονται δραματικά το κόκκινο κρέας, το βούτυρο και η μαργαρίνη, το τυρί, τα γλυκά και τα τηγανιτά.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε εύκολα; Ξεκινούμε προσθέτοντας περισσότερα λαχανικά στην καθημερινή μας διατροφή. Επιπλέον, αντικαθιστούμε το βούτυρο και το αλάτι, δίνοντας γεύση στο φαγητό μας με μπαχαρικά, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προφυλάσσουν την υγεία μας.

Ο χρόνος με τους φίλους
Οι άνθρωποι που έχουν παρέα είναι και άνθρωποι με δυνατότερο εγκέφαλο! Οι ηλικιωμένοι που περνούσαν αρκετό χρόνο με άλλους ανθρώπους (όπως το να βρίσκονται με φίλους για φαγητό, χαρτιά ή να επισκέπτονται την οικογένειά τους) είχαν σχεδόν 70% λιγότερη επιδείνωση των γνωστικών τους δεξιοτήτων μέσα σε διάστημα 12 χρόνων.
Πώς μπορούμε να το κάνουμε εύκολα; Καλέστε τους φίλους σας για φαγητό. Ολόκληρη η διαδικασία, από το να αποφασίσετε ποιους θα καλέσετε, τι φαγητό θα φτιάξετε, μέχρι το να προλάβετε να τα έχετε όλα έτοιμα προτού φτάσουν, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παραμείνετε δραστήριοι.

Η άσκηση για τον… εγκέφαλο
Αν δεν δίνουμε στον εγκέφαλό μας κίνητρο να μαθαίνει καινούρια πράγματα, όπως και οι υπόλοιποι μύες του σώματος, χαλαρώνει. Οι ηλικιωμένοι που εξακολουθούν να ασχολούνται με δραστηριότητες που κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Το διάβασμα, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η ενασχόληση με τη μουσική—όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, και μάλιστα να προωθήσουν την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε εύκολα; Διαβάζοντας! Γεμίζοντας τον εγκέφαλό μας με νέες γνώσεις, δημιουργείται – κατά κάποιο τρόπο – ένα απόθεμα αναμνήσεων. Καθώς η νόσος αρχίζει να μας στερεί κάποιες αναμνήσεις, όσο μεγαλύτερο απόθεμα έχουμε, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται αυτή μέχρι να αρχίσει να επιδρά σοβαρά στην καθημερινή μας ζωή. Επιπλέον, ποτέ δεν είναι αργά για καινούρια χόμπι. Ζωγραφίστε, κάντε σκίτσα ή ασχοληθείτε με τη γλυπτική. Οι ηλικιωμένοι που ξεκίνησαν να ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να μειώσουν δραματικά τις πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανίχνευση συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας με χρήση smartphone

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μια νέα διαγνωστική τεχνική, που αξιοποιεί ένα smartphone, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά της καρδιακής ανεπάρκειας γρηγορότερα από ό,τι επιτρέπουν οι παραδοσιακές μέθοδοι.

Η τεχνική που αναπτύχθηκε από οργανισμούς στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί τους αισθητήρες κίνησης που είναι ενσωματωμένοι στα σημερινά smartphones για την ανίχνευση δονήσεων στο στήθος.

Οι δονήσεις αυτές εμφανίζονται συχνά ως αποτέλεσμα υποκείμενων καρδιακών προβλημάτων που οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση και όχι μια ασθένεια από μόνη της. Προκαλείται ή επιδεινώνεται από οποιονδήποτε αριθμό οξέων διαγνώσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, οι διαταραχές των καρδιακών βαλβίδων, η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα.



Η καρδιακή ανεπάρκεια σηματοδοτεί την αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει επαρκή ποσότητα αίματος. Ακόμη και αν η καρδιά είναι ημιλειτουργική, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επιτύχει το επίπεδο απόδοσης που απαιτεί το υπόλοιπο σώμα, οδηγώντας με τον καιρό σε βλάβη των νεφρών, βλάβη του ήπατος, θρόμβους αίματος – ακόμα και θάνατο.

Οι ασθένειες που προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια συχνά προκαλούν ασυνήθιστες καρδιακές δονήσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς σκοπούς.

Αυτές οι δονήσεις παρεκκλίνουν από τις τυπικές κινήσεις της καρδιάς όταν η καρδιά δεν μπορεί να συστέλλεται ή να χαλαρώνει τακτικά, μια βαλβίδα δεν ανοίγει ή δεν κλείνει σωστά ή ένας θάλαμος της καρδιάς είναι διογκωμένος.

Και ενώ οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν όργανα σεισμοκαρδιογραφίας για την καταγραφή αυτών των δονήσεων, τα όργανα αυτά δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Αφού λάβουν παραπεμπτικό από έναν πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι ασθενείς που ανησυχούν για την υγεία της καρδιάς τους πρέπει συχνά να περιμένουν εβδομάδες για ένα ραντεβού με έναν καρδιολόγο.

Σύντομα, οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να εντοπίζουν τα καρδιακά συμπτώματα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Turku εργάζονται τα τελευταία 10 χρόνια για την αξιοποίηση των αισθητήρων κίνησης των smartphone, που συνήθως χρησιμοποιούνται για δεδομένα γυμναστικής, βοήθεια πλοήγησης και παιχνίδια, για την κινητή σεισμοκαρδιογραφία.

Σε μια δημοσίευση για το Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure, γράφουν ότι ένα smartphone μπορεί να εντοπίσει με επιτυχία τις καρδιακές δονήσεις.



Για να χρησιμοποιηθεί η τεχνική τους, ο ασθενής απλά ξαπλώνει ανάσκελα και στη συνέχεια τοποθετεί το smartphone του με την όψη προς τα πάνω στο στήθος του. Καθώς οι δονήσεις της καρδιάς μεταδίδονται μέσω του θωρακικού τοιχώματος του ασθενούς, το επιταχυνσιόμετρο και το γυροσκόπιο του τηλεφώνου καταγράφουν κάθε κίνηση, επιτρέποντας την απεικόνιση των δονήσεων σε ένα γράφημα.

Η διαδικασία διαρκεί μόνο ένα λεπτό.

Μόλις πάνω από 1.000 ασθενείς έχουν δοκιμάσει την τεχνολογία σε πειράματα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Turku και Ελσίνκι της Φινλανδίας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στάνφορντ.

Από αυτούς, 217 ασθενείς είχαν ήδη διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέθοδος ανίχνευσης δονήσεων μέσω smartphone τους εντόπισε τα μοτίβα δονήσεων που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια με ακρίβεια 89% – ένα ποσοστό επιτυχίας περίπου 9 στους 10 ασθενείς.

Το Πανεπιστήμιο του Turku συνεργάστηκε με την CardioSignal, μια φινλανδική startup, για την τελειοποίηση της τεχνολογίας. Η CardioSignal προσφέρει αυτή τη στιγμή ανίχνευση κολπικής μαρμαρυγής μέσω της εφαρμογής CardioSignal για smartphone.

Ανάλογα με μελλοντικές δοκιμές, η εφαρμογή θα μπορούσε τελικά να ενσωματώσει τη γενική ανίχνευση καρδιακής ανεπάρκειας του Πανεπιστημίου του Turku.

Πηγή: techgear.gr


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εργασιακή ανασφάλεια στους νέους ενήλικες συνδέεται με μετέπειτα αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η εργασιακή ανασφάλεια στην πρώιμη ενήλικη ζωή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας που σχετίζεται με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μακροχρόνιας μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Occupational & Environmental Medicine».

Η προσωρινή εργασία των νέων ενηλίκων, που είναι κακοπληρωμένη και ανασφαλής, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όμως λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις πιθανές συνέπειές της στην ψυχική υγεία, όπως σημειώνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 339.403 συμμετέχοντες στη Σουηδία, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1973 και 1976 και τα δεδομένα τους συνδέθηκαν με διάφορα εθνικά μητρώα για τους Σουηδούς κατοίκους. Οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησής τους συλλέχθηκαν μεταξύ 1992 και 2006, όταν οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 19-30 ετών.

Η κατάσταση απασχόλησής τους κατηγοριοποιήθηκε σε πέντε ομάδες: επισφαλής απασχόληση, μακροχρόνια ανεργία (τουλάχιστον 180 ημέρες), υποαπασχόληση, κανονική απασχόληση και άλλες κατηγορίες, όπως αυτοαπασχόληση.



Στη συνέχεια ελήφθησαν πληροφορίες σχετικά με επακόλουθη ασθένεια, που απαιτούσε νοσοκομειακή περίθαλψη, οι οποίες ελήφθησαν από το Εθνικό Μητρώο Εξιτηρίων Νοσοκομείων, συγκεκριμένα για ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς λόγω αλκοόλ, αλκοολική ηπατική νόσο και τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ.

Το 32% των συμμετεχόντων εντάχθηκαν στην ομάδα της υποαπασχόλησης και το 39% στην κανονική απασχόληση. Επίσης, το 12,5% είχαν επισφαλή απασχόληση.

Αφού ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την κατάσταση, όπως τα προηγούμενα προβλήματα ψυχικής υγείας και ζητήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, διαπιστώθηκε ότι οι νέοι σε επισφαλή απασχόληση είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ από ότι οι νέοι σε κανονική απασχόληση.

Οι μακροχρόνια άνεργοι είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ, ενώ όσοι υποαπασχολούνταν είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες.

Οι άνδρες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα. Η συσχέτιση μεταξύ επισφαλούς απασχόλησης και ασθένειας που σχετίζεται με το αλκοόλ ήταν ισχυρότερη στους άνδρες (50% αυξημένος κίνδυνος) από ό,τι στις γυναίκες (32% αυξημένος κίνδυνος).



Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα. Επίσης, ότι σημαντικές διαστάσεις της επισφαλούς απασχόλησης, όπως τα εργασιακά δικαιώματα και οι ώρες εργασίας, δεν καταγράφονται στα στοιχεία του μητρώου απασχόλησης στη Σουηδία.

Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις αυτές, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα απηχούν και ενισχύουν εκείνα προηγούμενων μελετών.

«Μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματά μας θα μπορούσε να είναι ότι η νεαρή ενηλικίωση είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος της ζωής όσον αφορά στην έναρξη και τη διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία, όπως η χρήση αλκοόλ», υπογραμμίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αυξημένο χρόνο μπροστά στις οθόνες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι όσο κινητικά δραστήρια θα έπρεπε και περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, δύο συμπεριφορές με αρνητικές συνέπειες στην υγιή ανάπτυξή τους.

Την ίδια ώρα, ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα κράτη στην Ευρώπη δεν έχουν δημιουργήσει εθνικές πολιτικές για να θωρακίσουν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία των μελλοντικών πολιτών τους.

Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε για πρώτη φορά 24ωρες οδηγίες που αφορούν στη σωματική κίνηση των παιδιών κάτω των πέντε ετών δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές για τρεις συμπεριφορές άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους: τη φυσική δραστηριότητα, τις καθιστικές συμπεριφορές (με έμφαση στον χρόνο οθόνης) και τον ύπνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες, ένα παιδί κάτω των πέντε ετών για να αναπτυχθεί υγιώς θα πρέπει να έχει καθημερινά τουλάχιστον τρεις ώρες φυσικής δραστηριότητας, με μία από αυτές τις ώρες να είναι μέτρια προς έντονη.

Επίσης, να μην περνάει καθόλου χρόνο μπροστά σε οθόνες αν είναι ηλικίας έως δύο ετών και να μην έχει πάνω από μία ώρα την ημέρα χρόνο οθόνης στην ηλικία των 2-5 ετών. Τέλος, να έχει 10-13 ώρες το 24ωρο ποιοτικού ύπνου στην ηλικία των 3-5 ετών (12-17 ώρες για τα βρέφη κάτω του έτους και 11-14 ώρες για τα παιδιά 1-3 ετών).

Πριν από την έκδοση των οδηγιών είχε προηγηθεί η διαπίστωση ότι ένας κοινός μύθος έχει καταρριφθεί.

Τα παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας, σε όλο τον κόσμο, δεν είναι πλέον επαρκώς κινητικά δραστήρια και ο σημερινός τρόπος ζωής τα έχει εγκλωβίσει σε μη εποικοδομητικές καθιστικές συμπεριφορές και κυρίως σε πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες.



Στην Ελλάδα έρευνες επιστημονικών ομάδων, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, Φωτεινή Βενετσάνου, που δημοσιεύθηκαν το 2019 και το 2020, σχημάτισαν την ίδια εικόνα: τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι επαρκώς σωματικά δραστήρια και μάλιστα τα Σαββατοκύριακα που περνούν ελεύθερο χρόνο με τους γονείς τους η σωματική δραστηριότητα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις καθημερινές που πηγαίνουν σχολείο.

Επίσης, τρία στα δέκα παιδιά περνούν πάνω από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος οθόνης καθορίζει τη σωματική δραστηριότητα.

«Ψάξαμε αν καθορίζει τη σωματική δραστηριότητα το μορφωτικό ή το οικονομικό επίπεδο των γονιών και ο δείκτης μάζας σώματος των παιδιών. Τίποτα από αυτά δεν έδειχνε συνεπή σχέση, εκτός από τον χρόνο οθόνης που φαίνεται ότι καθορίζει τη σωματική δραστηριότητα. Δηλαδή φαίνεται ότι καθώς ο χρόνος οθόνης αυξάνεται, η σωματική δραστηριότητα μειώνεται, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν την έμφυτη τάση τους να είναι κινητικά δραστήρια», εξηγεί η κ. Βενετσάνου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη ανάπτυξη των παιδιών.



«Ένας πολύ μεγάλος όγκος ερευνών καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της φυσικής δραστηριότητας ιδιαίτερα γι’ αυτή την ηλικία. Καθώς η κίνηση αποτελεί έκφραση και επίκεντρο της ζωής των παιδιών, μέσα από την κίνηση και το σώμα τους, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, γι’ αυτό η κίνηση συμβάλλει πάρα πολύ και στη γνωστική και στη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Οπότε η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Ειδικά με τις οθόνες δέχονται πάρα πολλές πληροφορίες, τις οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να επεξεργαστούν με αποτέλεσμα να έχουμε μπλοκάρισμα πολλών λειτουργιών τους», επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι συγκεντρωτική ανάλυση ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Γουόλονγκονγκ στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι περίπου το 75% των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ευρώπη δεν πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, με το ποσοστό να είναι πιθανό να είναι ακόμα υψηλότερο σε ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις ή/και αναπηρία.

Η έρευνα διεξήχθη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι από τότε λίγα άλλαξαν και μάλιστα προς το χειρότερο, καθώς τα μέτρα περιορισμού μείωσαν περαιτέρω τη φυσική δραστηριότητα και αύξησαν τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες.

Οι επίσημες πολιτικές για τα παιδιά

Πέντε χρόνια μετά την έκδοση των 24ωρων οδηγιών του ΠΟΥ, μέλη της διεθνούς ερευνητικής ομάδας SUNRISE, μεταξύ των οποίων η κ. Βενετσάνου στην Ελλάδα, αξιολόγησαν την εφαρμογή των οδηγιών σε 13 χώρες της Ευρώπης: την Ελλάδα, την Αλβανία, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Σκοτία, τη Σουηδία, την Τουρκία και την Φινλανδία.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «The Lancet».



Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τομείς: κατά πόσο τα κράτη έχουν υιοθετήσει αυτές τις οδηγίες (ή έχουν δημιουργήσει δικές τους), εάν έχουν οργανώσει ένα σύστημα παρακολούθησης των συμπεριφορών σωματικής κίνησης των παιδιών και εάν εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές σε αυτό το ζήτημα.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών που μελετήθηκαν δεν έχουν υιοθετηθεί οι οδηγίες του ΠΟΥ και δεν υπάρχουν εθνικές 24ωρες οδηγίες για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, με μοναδική εξαίρεση την Πορτογαλία και τη Φινλανδία και από το Βέλγιο μόνο στη Φλάνδρα.

Επίσης, παρακολούθηση της τήρησης των 24ωρων οδηγιών γίνεται μόνο στη Φινλανδία και μόνο για τα παιδιά 4-6 ετών.

Οι ερευνητές σημειώνουν, μάλιστα, ότι η έλλειψη επιτήρησης των συμπεριφορών κίνησης των παιδιών σημαίνει ότι αυτά τα προβλήματα στις συνήθειες των μικρών παιδιών είναι στην πραγματικότητα αόρατα και η έλλειψη ορατότητας οδηγεί σε αδράνεια της πολιτικής.

Τέλος, σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών για την τήρηση των 24ωρων οδηγιών δεν εντοπίστηκε σε καμία από τις 13 χώρες που συμμετείχαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφιών Genesis e.V

Ο σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Genesis.ev έκοψαν τη βασιλόπιτά τους μέσα σε κλίμα ευφορίας και διασκέδασης, μια εκδήλωση θεσμός πλέον για τα ομογενειακά δρώμενα.

Για ακόμα μια φορά  ο πολύ δραστήριος Ιατρικός σύλλογος Γένεσις/Genesis e.V συνεπής στην ετήσια συνάντησή του, κόβοντας τη βασιλόπιτα του 2024 το Σάββατο 1η Μαρτίου.

Πλέον έχει γίνει θεσμός με μεγάλη συμμετοχή και διάθεση επαφής, επικοινωνίας, διασκέδασης,  θέλοντας όλοι, μέλη και φίλοι να αφήσουν για λίγες ώρες τις ιδιαίτερες στρεσογόνες  πιέσεις του κλάδου.

Σημείο συνάντησης φυσικά η πρωτεύουσα της Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας το Ντύσσελντορφ στη φιλόξενη ταβέρνα «Τοξότης».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το παραδοσιακό τελετουργικό θρησκευτικό ανάγνωσμα και την κοπή της Βασιλόπιτας.



Με την ολοκλήρωση του τελετουργικού τον λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό, πήρε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος του Ντύσσελντορφ κ. Βασίλης Κοΐνης, ευχαριστώντας και επαινώντας τον σύλλογο για τις πολυδιάστατες δράσεις  και την ουσιαστική συνεργασία τους.

Στην συνέχεια του χαιρετισμού έκανε αναφορά στην επιστολική ψήφο και το δικαίωμα συμμετοχής του απόδημου ελληνισμού στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν στην διαδικασία των εκλογών.

Ακολούθησε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τα μέλη και φίλους για την συμμετοχή στην εκδήλωση, αλλά και γενικά για τις δράσεις του συλλόγου το περασμένο έτος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ, για τον καθοριστικό ρόλο τους στην επιτυχία της λειτουργίας του Γένεσις .


Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.


            Ανακεφαλαίωσε τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, όπως το ετήσιο ιατρικό φόρουμ και την υπογραφή συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που έγινε την άνοιξη του 2023 στο χώρο του Γενικού Προξενείου του Ντύσσελντορφ. Την συμμετοχή στο 2ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης.  Την ουσιαστική συνεργασία με τους Ιατρικούς συλλόγους της Ελλάδας και όχι μόνο.

Κλείνοντας την ομιλία του ενημέρωσε για τις επόμενες εκδηλώσεις που είναι το ετήσιο Ιατρικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Γενικό Προξενείο  και θέμα θα έχει την  «γυναίκα γιατρό», την αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στο ενοριακό κέντρο του Αποστόλου Ανδρέα,  τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά σχολεία και τέλος επισήμανε το μεγάλο στόχο του συλλόγου, οι Έλληνες γιατροί της Γερμανίας να ενωθούν δημιουργώντας τη δική τους Ομοσπονδία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Η εκδήλωση κύλισε όμορφα, ζεστά, με χαμόγελα, συζητήσεις, γνωριμίες και  πολλή διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο σύλλογος ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.e.V  είναι πραγματικά  παράδειγμα προς μίμηση για  τον ελληνισμό της διασποράς.

Του Βασίλη Βούλγαρη Εκδότη- Δημοσιογράφου Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζουν οι νευρολογικές παθήσεις

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η επιβάρυνση του παγκόσμιου πληθυσμού από τις νευρολογικές παθήσεις είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε γίνει κατανοητό μέχρι σήμερα και επηρεάζει το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 3,4 δισεκατομμύρια άτομα το 2021, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet Neurology».

Υπολογίζεται ότι οι νευρολογικές παθήσεις ήταν υπεύθυνες για 443 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής που χάθηκαν λόγω ασθένειας, αναπηρίας και πρόωρου θανάτου το 2021, γεγονός που τις καθιστά τον κορυφαίο παράγοντα που συμβάλλει στην παγκόσμια επιβάρυνση από ασθένειες, μπροστά και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μάλιστα, ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια λόγω και της αύξησης της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και της αυξημένης έκθεσης σε περιβαλλοντικούς και μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, καθώς και παράγοντες κινδύνου από τον τρόπο ζωής.



Οι κυριότεροι παράγοντες απώλειας της νευρολογικής υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νεογνική εγκεφαλοπάθεια, η ημικρανία, η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλοι τύποι άνοιας, η διαβητική νευροπάθεια, η μηνιγγίτιδα, η επιληψία, οι νευρολογικές επιπλοκές από πρόωρο τοκετό, η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και οι καρκίνοι του νευρικού συστήματος.

Οι πιο διαδεδομένες νευρολογικές διαταραχές το 2021 ήταν οι πονοκέφαλοι τύπου τάσης (περίπου 2 δισεκατομμύρια περιπτώσεις) και οι ημικρανίες (περίπου 1,1 δισεκατομμύρια περιπτώσεις).

Η διαβητική νευροπάθεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από όλες τις νευρολογικές παθήσεις, καθώς ο αριθμός των ατόμων με τη συγκεκριμένη ασθένεια έχει υπερτριπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1990 ως το 2021.

Συνολικά, οι νευροαναπτυξιακές και παιδιατρικές παθήσεις εκτιμάται ότι ευθύνονται για σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής νευρολογικής επιβάρυνσης παγκοσμίως, που ισοδυναμεί με 80 εκατομμύρια χαμένα χρόνια υγιούς ζωής το 2021.

Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2017, μόνο το ένα τέταρτο των χωρών παγκοσμίως διέθετε ξεχωριστό προϋπολογισμό για τις νευρολογικές παθήσεις και μόνο οι μισές περίπου είχαν κλινικές κατευθυντήριες γραμμές.



Επιπλέον, το ιατρικό προσωπικό που φροντίζει τα άτομα με νευρολογικές παθήσεις είναι άνισα κατανεμημένο σε όλο τον κόσμο, με τις χώρες υψηλού εισοδήματος να έχουν 70 φορές περισσότερους επαγγελματίες νευρολόγους ανά 100.000 άτομα από ό,τι οι χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές με την υψηλότερη επιβάρυνση του νευρικού συστήματος το 2021 ήταν η κεντρική και δυτική υποσαχάρια Αφρική, ενώ τη χαμηλότερη επιβάρυνση είχαν η Ασία-Ειρηνικός και η Αυστραλασία.

Τέλος, η ανάλυση υποδεικνύει ότι η τροποποίηση 18 παραγόντων κινδύνου κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, με σημαντικότερο την υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση, θα μπορούσε να αποτρέψει το 84% των ετών που χάνονται λόγω της νόσου παγκοσμίως.

Επίσης, ο έλεγχος της έκθεσης σε μόλυβδο θα μπορούσε να μειώσει την επιβάρυνση της νοητικής αναπηρίας κατά 63%, ενώ η μείωση της υψηλής γλυκόζης πλάσματος νηστείας σε φυσιολογικά επίπεδα θα μπορούσε να μειώσει την επιβάρυνση της άνοιας κατά περίπου 15%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μια εξέταση αίματος που προορίζεται για τον εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που διατρέχουν μέσο κίνδυνο και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ανίχνευσε σωστά τον συγκεκριμένο καρκίνο στο 83% των ατόμων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Τα ευρήματα προέρχονται από τη μελέτη ECLIPSE, μια κλινική δοκιμή σε πολλές χώρες με τη συμμετοχή σχεδόν 8.000 ατόμων ηλικίας 45-84 ετών.

Οι ερευνητές συνέκριναν την εξέταση αίματος, που ανιχνεύει σήματα καρκίνου του παχέος εντέρου στο αίμα από το DNA που αποβάλλεται από τους όγκους, με την κολονοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, από τα 7.861 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, το 83,1% των συμμετεχόντων που επιβεβαιώθηκε με κολονοσκόπηση ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου είχε θετική εξέταση αίματος και το 16,9% αρνητική εξέταση.



Το τεστ ήταν πιο ευαίσθητο για τους καρκίνους του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων σε πρώιμο στάδιο, αλλά λιγότερο ευαίσθητο για τις προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους ενήλικες στις ΗΠΑ και αναμένεται να προκαλέσει 53.010 θανάτους το 2024.

Ενώ τα ποσοστά θανάτου στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μειωθεί, τα ποσοστά μεταξύ των ατόμων κάτω των 55 ετών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1% ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.



Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τα άτομα μέσου κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου να αρχίζουν τακτικό έλεγχο στην ηλικία των 45 ετών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι μόνο το 50% με 60% των ατόμων που χρειάζεται να κάνουν προληπτικό έλεγχο, κάνουν αυτές τις εξετάσεις.

«Η ύπαρξη μιας εξέτασης με βάση το αίμα, την οποία οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων επισκέψεων στον γιατρό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν προληπτικό έλεγχο», επισημαίνει ο Γουίλιαμ Γκρέιντι, γαστρεντερολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Center και καθηγητής στον Τομέα Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ43 λεπτά ago

Επίσημη επίσκεψη Φ. Φόρτωμα στη Ν. Υόρκη και επαφές με την Ελληνική Ομογένεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ώρες ago

Γερμανία: Επιφυλακτική η κυβέρνηση περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ώρες ago

Σε εξέλιξη η “Εβδομάδα Ταχύτητας” στη Γερμανία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ6 ώρες ago

Διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για καινοτόμα συσκευή προστασίας θαλάσσιων ειδών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ16 ώρες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες ago

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης για την εποχή στον ιαπωνικό βορρά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Η καρδιά του ελληνισμού χτύπησε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το προφίλ της παγκόσμιας αυτοκίνησης το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV3 έτη ago

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis