Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Deutsche Bank: Οι «κρίσιμες» ημερομηνίες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας

Published

on

Τις «κρίσιμες» ημερομηνίες για την ελληνική κυβέρνηση που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας παρουσιάζει αναλυτικά η Deutsche Bank.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της Deutsche Bank:

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου: Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο τις προγραμματικές τις προτάσεις

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου: Θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου: -Θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup, η Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

– Πιθανή έκδοση εντόκων γραμματίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την άντληση 1,4 δισ. ευρώ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου: Είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπου αναμένεται να συναντηθεί ο A. Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου: Θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με πιθανό υποψήφιο τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο.

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί στη δεύτερη ψηφοφορία όπου θα απαιτούνται 151 ψήφοι.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου: Θα γίνει το προγραμματισμένο Εurogroup όπου αναμένεται η Ελλάδα να είναι στην κορυφή της ατζέντας

Τετάρτη 18-19 Φεβρουαρίου: Η νέα απόφαση της ΕΚΤ για το αν θα παραταθεί το ELA

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου: Λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λ. Αυγενάκης: Γνώση, νέες τεχνολογίες και συλλογική προσπάθεια, οι πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Η γνώση, οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια, είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στα 13α Βραβεία για τον Αγρότη της Χρονιάς και στο Συνέδριο με τίτλο «Ασυμμετρίες του Χθες, Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Νέα Μοντέλα Συνεργασίας στην Αγροτική Παραγωγή».

Παράλληλα, εμφανίσθηκε αποφασισμένος να πράξει ό,τι πρέπει για να νοικοκυρευτεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να λειτουργεί προς όφελος των αγροτών.

Βασικός στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ο αγροδιατροφικός κλάδος να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η καινοτομία. Γιατί, όπως είπε ο υπουργός, «οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της συνεργασίας στον χώρο της αγροτικής παραγωγής.

Στόχος του Υπουργείου είναι η αύξηση της παραγωγής και εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά την αξία των προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων, στόχος είναι η αύξηση για τα οπωροκηπευτικά από 12% σε 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς στο 60% έως το 2028.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

«Τα συλλογικά σχήματα, όπως οι συνεταιρισμοί, είναι ένας μοχλός των παραγωγών για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας. Με δεδομένο τον μικρό κλήρο της ελληνικής γεωργίας, η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων», σημείωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ΚΑΠ 2023-2027, όπως τόνισε ο Υπουργός, αποτελεί το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα.

«Η ΚΑΠ, με τις παρεμβάσεις της, θέλει να σηματοδοτήσει τη στροφή προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία, που εδράζεται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Συνδέοντάς το με συγκεκριμένα μέτρα, ενδεικτικά να αναφέρω τα 323 εκ. ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων που περιλαμβάνουν και ποικίλες δράσεις τεχνολογικής αναβάθμισης, όπως γεωργία ακριβείας, τηλεχειρισμός, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ αντίστοιχες δράσεις ενισχύονται και στο πλαίσιο άλλων μέτρων.

Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα συλλογικά σχήματα, κάτι που φαίνεται και από την πληθώρα μέτρων που αφορούν συνεργασίες παραγωγών. Πέραν του ειδικού μέτρου που υπάρχει, που ενισχύει με 31,2 εκ ευρώ τη σύσταση και ενδυνάμωση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, υπάρχουν και πολλά μέτρα που αφορούν καλλιεργητικά μέτρα, επενδύσεις, προώθηση των προϊόντων και άλλες δράσεις και απευθύνονται σε ενώσεις παραγωγών και συλλογικά σχήματα».

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του υπουργείου του επισημαίνοντας:

· Τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που θα αποτελέσει πρότυπο για επέκταση του θεσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Δώσαμε όλο τον εαυτό μας  βρισκόμενοι επί ένα μήνα στη Θεσσαλία. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Θεσσαλία να βρει τους ρυθμούς και το χαμόγελό της. Το project δεν είναι εύκολο, θα τραβήξει σε χρόνο. Πρέπει να εκπονήσουμε  πολιτική νερού και άρδευσης. Με διαφάνεια θα έχουμε Οργανισμούς που θα διαχειρίζονται το νερό με σωστό τρόπο”.

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει διαβούλευση για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Νερού.

· Τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ο νέος κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αυτών που σήμερα χαρακτηρίζονται «μη ασφαλίσιμοι», αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του.

· Τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια, συνέπεια και αξιοπιστία, σωστή και αποτελεσματική διοίκηση που θα εκπληρώνει το σκοπό του για έγκαιρη και διαφανή καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες.

«Πρόκειται για μια πικρή ιστορία. Ο οργανισμός αυτός πρέπει να νοικοκυρευτεί και θα νοικοκυρευτεί. Θα λειτουργεί σωστά, με διαφάνεια και τα χρήματα θα καταλήγουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει.Θα κάνουμε τα πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση, έστω και αν χρειαστεί να ματώσουν κάποιοι. Έχουμε χρέος απέναντι στην Κοινότητα να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έχουμε χρέος και προς τους αγρότες γιατί γι’ αυτούς πρέπει να λειτουργούμε. Και κακά τα ψέματα, κάποιοι για καιρό ανέχονταν μια στρεβλή κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι «να σπάσουμε αυγά». Αρκετά πιά»

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

· Τη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, τα οποία θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας. Τα Τμήματα αυτά θα προσφέρουν γνώση στους αγρότες, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρισθεί ποιοι και πόσο είναι τελικά οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

«Μπαίνει σειρά και τάξη. Οι αγρότες θα έχουν δικαιώματα στη γνώση που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τους αγρότες».

Κλείνοντας ο Υπουργός, με αφορμή την κλιματική κρίση, τόνισε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και οφείλουμε όλοι να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «η γη πρέπει να μείνει ζωντανή. Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε στο πλευρό μας».

Σε συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ καινοτομίας και υλοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας που γίνεται και χρηματοδοτείται, συνήθως, από κοινοτικούς πόρους. Εξήρε τη συμβολή της ΕΘΕΑΣ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι «στα ζόρια φαίνεται πόσο πατριώτες είμαστε».

Αναφερόμενος στα συνεργατικά σχήματα είπε ότι με νομοσχέδιο που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, θα κινητροδοτηθούν οι Ομάδες Παραγωγών και οι Διεπαγγελαματικές, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.

Το Συνέδριο διοργάνωσαν η εφημερίδα Agrenda και η Tsomokos Communications, στην Ξάνθη.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Επίσκεψη στη ΣΕΚΕ

Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκε την Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος και ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της για την πορεία της Ένωσης και τις επενδύσεις της σε Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρειο Μακεδονία και Τουρκία.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΣΕΚΕ εξάγει τα προϊόντα της σε 30 χώρες και τα διαθέτει στις μεγαλύτερες βιομηχανίες καπνού σε όλο τον κόσμο, στηρίζοντας αποτελεσματικά τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται.

Παράλληλα με τον τομέα καπνού, τα τελευταία χρόνια, έχει διευρύνει τη δραστηριότητά της και στον τομέα των τροφίμων, διαθέτοντας στη διεθνή αγορά προϊόντα ελαιολάδου και χυμό ροδιού.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου εντός και εκτός Ελλάδος για όποιον το επιθυμεί

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Με αναφορά στη σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική εισήγησή του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως θα αναφερόταν σε ένα θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης και οφείλει να αποσαφηνιστεί εγκαίρως ώστε τα κόμματα να κάνουν τους σχεδιασμούς τους και οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τους κανόνες που θα ισχύσουν.

Επεσήμανε ότι αναφέρεται στις ευρωεκλογές με ιδιαίτερη αιχμή το σύστημα για την ανάδειξη 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όπως είχα σημειώσει και στη ΔΕΘ, και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου είτε μιλάμε για το Εθνικό Κοινοβούλιο είτε για την Ευρωβουλή πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος». Πρόσθεσε ότι υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση».

Είπε ακόμη ότι αυτές τις αποφάσεις επέλεξε να πλαισιώσει και μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία. «Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 κι ύστερα πρακτικά από την άρση κάθε εμποδίου γι αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο».

Έκανε λόγο για μία ιστορική τομή που αποτελεί μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και μια ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών.

«Έτσι οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα, πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά. Δεύτερον εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για τον τόπο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες μέχρι τη διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Και βέβαια απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Βήμα-βήμα η διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Τις λεπτομέρειες καθιέρωσης του μέτρου της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές παρουσίασαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία και ότι η εφαρμογή του μέτρου αποτελεί μία ουσιαστική κίνηση για τον περιορισμό της αποχής.

Όπως είπε, με την καθιέρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου αίρονται τα πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για όλους όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου κι’ αν αυτοί ζουν, όπου κι’ αν βρίσκονται την ημέρα των ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

«Με μια απλή, εύκολη και απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία όλοι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό και όσοι ζουν στην Ελλάδα και επιθυμούν θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν και χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα», επισήμανε η υπουργός.

Ανέφερε, ακόμα, θα ακολουθήσουν εκτενείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του νέου έτους.

Ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος περιέγραψε την όλη διαδικασία, ανέφερε ότι στο εξωτερικό θα έχουμε μόνο επιστολική ψήφο, άρα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.

Για τους εκλογείς που ζουν στην Ελλάδα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν για να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας θα πρέπει να αναφέρει την αιτία που δεν μπορεί να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο (π.χ, λόγοι υγείας, ηλικίας, εργασίας) ή δεν θα χρειάζεται αιτιολογία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο με αίτηση που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet και η προθεσμία της αίτησης θα λήγει 40 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο εκλογέας θα παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσει

Οι φάκελοι θα αρχίσουν να στέλνονται στους αποστολείς το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές με προτεραιότητα τους εκλογείς του εξωτερικού. Την αποστολή των φακέλων και της επιστολικής ψήφου θα αναλάβουν εταιρείες ταχυμεταφορών που θα αναδειχτούν μετά από διαγωνισμό.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Ο εκλογικός φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες και με κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.

Οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα, ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Το ψηφοδέλτιο δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που γνωρίζουμε. Στην μπροστινή όψη θα έχει όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και η επιλογή θα γίνεται με σταυρό στο κουτάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα και το έμβλημα του κόμματος.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές επιλέγονται στην πίσω όψη όπου υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο που περιλαμβάνει 42 αριθμημένα τετράγωνα (από το 1 έως το 42) που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων του κάθε κόμματος. Αντί για σταυρό, ο εκλογέας κυκλώνει τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο που που επιθυμεί. Ο αριθμός που θα αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο θα αναφέρεται στο έντυπο οδηγιών.

Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί από τον εκλογέα η υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτή συμπληρώνει τα πεδία που προβλέπονται και δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία και ότι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, και της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου.

Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει, βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον αποστέλλει, χωρίς χρέωση, μέσω ταχυδρομείου ή συνεργαζόμενης εταιρείας ταχυμεταφορών.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο και την υπεύθυνη δήλωση την βάζει στον φάκελο επιστροφής και τον στέλνει στη διεύθυνση του παραλήπτη που είναι προσυμπληρωμένη στον φάκελο, χωρίς επιβάρυνση είτε με το ταχυδρομείο είτε με συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών.

Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών.

Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου. Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα.

Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητές ΣτΕ, Εισηγητές Ελεγκτικού Συνεδρίου) και δύο μέλη δικαστικούς υπαλλήλους.

Η επιτροπή παραλαμβάνει τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου, ελέγχουν με βάση τον ειδικό εκλογικό αριθμό του εκλογέα (που αναγράφεται στο εξωτερικό μέρος του φακέλου) την εγγραφή του εκλογέα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.

Στη συνέχεια ενημερώνουν τον εκλογέα με email για την παραλαβή του φακέλου. Ακολούθως σημειώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου και τοποθετούν τον φάκελο της επιστροφής εκλογικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος που ανήκει ο εκλογέας.

Τα σημεία αποστολής των επιστολικών ψήφων μπορεί να είναι σε δημόσια ή και ιδιωτικά κτίρια, τα οποίο θα μισθωθούν για τον σκοπό αυτό (πχ εκθεσιακός χώρος). Ο χώρος που θα βρίσκονται οι κάλπες θα φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και θα παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Εάν κάποιος πάει να ψηφίσει στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχω εγγραφεί να ψηφίσει επιστολικά, ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει, καθώς θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στον εκλογέα και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει.

Εάν δεν φτάσει ο φάκελος έγκαιρα ή χαθεί από τον παραλήπτη, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος, στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία εκεί.

Όσοι μετανιώσουν και θέλουν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία αρκεί να μην στείλουν την επιστολική ψήφο. Αν ο φάκελος δεν έχει παραληφθεί εμπρόθεσμα (δηλαδή έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών) τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία.

Σε περίπτωση που επιλεγεί κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιος, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στην σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο “πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και το οποίο τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται. Με μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, τολμηρά νομοσχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας τις αδικίες οι οποίες υπήρχαν, τις στρεβλώσεις, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης” ενώ πρόσθεσε ότι “κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό είναι το κύριο μέλημά μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας, πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κρατικά πανεπιστήμια, να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα μας.

Αναφερόμενος στους Έλληνες του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα.

Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ στο Λονδίνο:

“Κύριε Υπουργέ, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι για ακόμα μία φορά εδώ, στο Λονδίνο, μια πόλη που όπως ξέρετε αγαπώ πολύ.

Είχα την ευκαιρία τρεις φορές να βρεθώ εδώ, την πρώτη ήμουν λίγο μεγαλύτερος από τον Αλέξανδρο, 20 χρονών, όταν είχα έρθει στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών από το Harvard για να περάσω ένα εξάμηνο στο London School of Economics.

Η δεύτερη φορά ήταν το 1990, όταν έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, τότε δουλεύοντας στην Chase Manhattan και η τρίτη όταν ξεκίνησα στα σοβαρά την επαγγελματική μου καριέρα, μαζί με την Μαρέβα τότε, νιόπαντροι. Εδώ στο Λονδίνο γεννήθηκε και η πρώτη μας κόρη, η Σοφία. Οπότε έχω πάντα εξαιρετικά ευχάριστες αναμνήσεις.

Είναι μια πόλη την οποία αγαπώ ιδιαίτερα και χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω τον Ελληνισμό του Λονδίνου να προκόβει και να δίνει και σε εμάς μεγάλη δύναμη γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε στην πατρίδα μας.

Θυμάμαι πέρυσι, όταν βρέθηκα πάλι εδώ και σας μίλησα, ήμασταν κάποιους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Σας είχα μιλήσει τότε για την πολύ μεγάλη σημασία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον της χώρας.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Είχαμε κάνει όντως, και έχουμε κάνει, πάρα πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Τότε σας ζήτησα να συνταχθούμε όλοι ώστε αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί, να μην διακοπεί, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας έργο.

Και πράγματι κι εσείς και όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μας επιβράβευσαν με ένα ποσοστό που ήταν ακόμα μεγαλύτερο από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2019. Οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθεμία και στον καθέναν, γιατί όλα αυτά τα οποία πετύχαμε τα πετύχαμε μαζί.

Πρέπει να σας πω βέβαια ότι το ποσοστό αυτό είναι ένα ποσοστό το οποίο βαραίνει πολύ στις δικές μου πλάτες και των συνεργατών μου. Είναι ένα ποσοστό ευθύνης. Ένα ποσοστό το οποίο με υποχρεώνει κι εμένα να δουλεύω κάθε μέρα ακόμα πιο σκληρά, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και το οποίο τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται.

Με μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, τολμηρά νομοσχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας τις αδικίες οι οποίες υπήρχαν, τις στρεβλώσεις, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν είναι το μόνο, θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα, τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και ο κύριος σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την φιλόδοξη, σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχω πει πολλές φορές, χρειάζονται ουσιαστικά μία οκταετία προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν πλήρως.

Και βέβαια, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές, είναι αυτές οι οποίες τελικά κάνουν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της δικής μας παράταξης και των άλλων κομμάτων, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να πασχίζουν να βρουν τον δικό τους ρυθμό.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Δεν μας αφορά καθόλου το τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Εμείς κοιτάμε τα δικά μας, κοιτάμε το έργο μας, κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό είναι το κύριο μέλημά μας.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας, πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κρατικά πανεπιστήμια, να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα μας.

Όλα αυτά λοιπόν θέλουμε να τα κάνουμε πράξη, θα τα κάνουμε πράξη. Και βέβαια θέλουμε και στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, σε λίγους μήνες από τώρα, να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και πάλι ένα υψηλό ποσοστό ώστε να εδραιώσουμε αυτή την πολιτική υπεροχή την οποία διαμορφώσαμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Σε αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, τη βοήθεια όλων των αποδήμων.  Ξέρετε πια ότι μπορέσαμε και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο, μπορείτε τώρα να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας χωρίς κανένα εμπόδιο και χωρίς καμία δυσκολία.

Πάμε λοιπόν μαζί να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά τα οποία μπορέσαμε και πετύχαμε εδώ στο Λονδίνο, όπου ξεπεράσαμε το 50%. Διότι πιστεύω ότι κατεξοχήν οι Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό μπορούν να βλέπουν πιο καθαρά όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, ίσως απαλλαγμένοι από τα πάθη της εγχώριας πολιτικής αναμέτρησης, ίσως πιο -θα έλεγα- αντικειμενικοί κριτές.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα. Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα.

Αυτή για εμένα, ξέρετε, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Διότι είναι και η καλύτερη πιστοποίηση ότι τελικά αφήσαμε για τα καλά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Αύριο θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και πάλι σε ένα μεγάλο συνέδριο διεθνών επενδυτών και να επαναβεβαιώσω αυτή τη δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και θα χαρώ ιδιαίτερα γιατί θα διαπιστώσω ότι όλα αυτά τα οποία είχαμε πει πριν από έναν χρόνο μπορέσαμε και τα πετύχαμε.

Ανακτήσαμε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα, πουλήσαμε τις μετοχές από τις τράπεζες, στο χρηματιστήριο, σε εξαιρετικές αποτιμήσεις, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ γρηγορότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Άρα, έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο. Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε και η επίπτωση τελικά από αυτόν τον ενάρετο κύκλο να μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να γνωρίζει ότι τελικά μπορεί να έχει ένα μέρισμα από αυτήν τη νέα δυναμική ανάπτυξη.

Αυτό θέλω να πετύχω και με τη δική σας τη βοήθεια θα τα καταφέρω. Να είστε καλά.”

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για πρόταση αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Την κυριαρχία της μεταξύ φοιτητικών ερευνητικών ομάδων των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου επιβεβαίωσε για άλλη μία χρονιά η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki».

Συγκεκριμένα, η «iGEM Thessaloniki» επέστρεψε από το Παρίσι, όπου πραγματοποιήθηκε (2-5 Νοεμβρίου) ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023», με ένα ασημένιο Μετάλλιο και ένα ειδικό βραβείο, παρουσιάζοντας το «Euphoresis», ένα καινοτόμο «όπλο» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών.

Η ομάδα του ΑΠΘ απέσπασε το ειδικό Βραβείο Καλύτερου Αντίκτυπου στη Βιώσιμη Ανάπτυξη («Best Sustainable Development Impact»), στην κατηγορία των προπτυχιακών ομάδων, καθώς το ερευνητικό έργο της αξιολογήθηκε από τους κριτές του Παγκόσμιου Διαγωνισμού ότι εναρμονίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έθεσε ο ΟΗΕ το 2015 και ως εκ τούτου θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η διάκριση φέρνει για πρώτη φορά την ομάδα «iGEM Thessaloniki» στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε ειδικό βραβείο της κατηγορίας «Special Awards» του διαγωνισμού «iGEM».

Το ασημένιο μετάλλιο που κέρδισε φέτος η iGEM του ΑΠΘ, δεν είναι το πρώτο, καθώς το 2017 απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, το 2018 το ασημένιο μετάλλιο, το 2019 το χρυσό μετάλλιο και το 2022 το ασημένιο μετάλλιο.

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό συμμετείχαν ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.). Στη φετινή, επετειακή διοργάνωση για τον εορτασμό των 20 χρόνων του θεσμού iGEM, 400 ομάδες από 66 χώρες έλαβαν μέρος, διεκδικώντας τα ειδικά βραβεία και τα μετάλλια του διαγωνισμού.

Ο Διαγωνισμός και η «iGEM Thessaloniki»

Ο Διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος iGEM Foundation και έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η φετινή ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από 18 μέλη και την απαρτίζουν από το ΑΠΘ οι προπτυχιακοί φοιτητές από το Τμήμα Βιολογίας Μάρκος Μαθιουδάκης, Αγγελική-Μαρία Παπαπάνου, Ασημένια Ιωαννίδου και Στέφανος Αναγνωστόπουλος, από το Τμήμα Χημείας Αγγελική-Αργυρή Σαββοπούλου-Τζακοπούλου, Ιωάννα Γερογιάννη και Μιχαέλα Βερβέρη, από το Τμήμα Ιατρικής Άρτεμις-Χρυσάνθη Σάββα και Παναγιώτα Μπάκα, από το Τμήμα Φαρμακευτικής Ραφαήλ Ανδρέου και Θέτις Τσίνογλου, από το Τμήμα Γεωπονίας Νεφέλη-Μαρία Μακρή.

Επίσης, στην ομάδα συμμετέχουν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η Σουλτάνα Δεληζήση και από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος η Νίκη Ευσταθίου. Εκπαιδευτές της ομάδας είναι από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ η Δρ. Κωνσταντίνα Ψαθά και από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ ο Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Κύριος επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας είναι, για τρίτη χρονιά, ο αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και Συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας Λειτουργικής Πρωτεϊνωματικής Ανάλυσης και Βιολογίας Συστημάτων (FunPATh, ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ), Μιχάλης Αϊβαλιώτης και συν-υπεύθυνος είναι ο αν. Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, Διευθυντής του Τομέα Βοτανικής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Cyanolab του ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης.

Η πρόταση που βραβεύτηκε

Το «Euphoresis» (Euphoresis: a synbio soil-ution for forest) αποτελεί την πρώτη εφαρμογή Συνθετικής Βιολογίας σε δασικές εκτάσεις, η οποία πραγματεύεται την παραγωγή ενός φυσικού πολυμερούς για να αποτρέψει φαινόμενα ερημοποίησης και διάβρωσης, και τη στοχευμένη τροποποίηση μικροοργανισμών για εμπλουτισμό του εδάφους σε θρεπτικά αναγκαία για την εξυγίανση του οικοσυστήματος μετά από μία πυρκαγιά.

Πιο αναλυτικά, η «iGEM Thessaloniki» προτείνει τη δημιουργία ενός υδρόφιλου, πολυσακχαρικού πολυμερούς σε μορφή υδρογέλης, το οποίο θα συμβάλλει στην απορροφητικότητα του νερού, καθώς και των υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων, και θα τοποθετείται στο καμένο έδαφος.

Μάλιστα, ακολουθώντας τους άξονες της Κυκλικής Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, το πολυμερές θα παράγεται από την επεξεργασία παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων και πιο συγκεκριμένα από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών.

Οι ιδιότητες της υδρογέλης θα ενισχύονται με την προσθήκη ενός συνθετικού αντιμικροβιακού πεπτιδίου, παραγόμενο με τις τεχνικές της συνθετικής βιολογίας.

Στο εσωτερικό του πολυμερούς θα φιλοξενείται μία μικροβιακή κοινοπραξία (consortium) επιλεγμένων στελεχών μικροοργανισμών. Επιπλέον, στο εσωτερικό του πολυμερούς θα βρίσκονται σπέρματα ενδημικών φυτών τα οποία κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θα φυτρώνουν, δίνοντας ξανά ζωή στις καμένες δασικές εκτάσεις.

Το όνομά του πρότζεκτ προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «ευφορία» και «γένεσις». Στόχος του «Euphoresis» είναι η διάθεση στους κρατικούς φορείς, όπως π.χ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στα Δασαρχεία κ.ά, ενός καινοτόμου «όπλου» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, απόλυτα ασφαλούς για το οικοσύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνήγορος του Καταναλωτή: Συμβουλές για έξυπνες και ασφαλείς Black Friday και Cyber Monday αγορές

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η εφετινή επίσημη ημέρα του διεθνούς εκπτωτικού γεγονότος της Black Friday (24 Νοεμβρίου 2023) πλησιάζει, ακολουθούμενη ευθύς αμέσως από τη Cyber Monday, αν και οι σχετικές εκπτωτικές προσφορές των περισσότερων καταστημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στόχος όλων των καταναλωτών δεν θα πρέπει να είναι μόνο οι οικονομικά συμφέρουσες, αλλά ταυτόχρονα οι έξυπνες και ασφαλείς αγορές.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας συμβουλεύουν σχετικά:

* Προσέχουμε τη διαθεσιμότητα των προϊόντων: Κάποιες φορές, πίσω από μία πολύ χαμηλή τιμή κρύβεται ένας αρκετά μεγάλος χρόνος αναμονής για την παράδοση, που μπορεί να μην ικανοποιεί πάντοτε τις άμεσες ανάγκες μας.

* Επιβεβαιώνουμε την ορθότητα και εντιμότητα της προσφερόμενης εκπτωτικής τιμής: Ενίοτε, συμβαίνει οι εκπτώσεις να είναι πλασματικές και να μας ξεγελούν. Εντοπίζουμε και συμβουλευόμαστε εργαλεία που είναι διαθέσιμα online και μας δείχνουν σε βάθος χρόνου την εξέλιξη των τιμών των προϊόντων που μας ενδιαφέρουν. Επίσης, σημειώνουμε τις τιμές των προϊόντων πριν και μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων, ώστε να μπορούμε εύκολα να τις συγκρίνουμε εκ των υστέρων και να γνωρίζουμε έτσι εάν πράγματι υφίσταται και ποιο είναι το αληθινό οικονομικό μας όφελος.

* Προτιμούμε τη διεκπεραίωση της πληρωμής με αντικαταβολή ή ηλεκτρονικά μέσα, που μας δίνουν την εκ των υστέρων δυνατότητα αμφισβήτησης μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής, εάν προκύψει προβληματική. Αποφεύγουμε την ολοσχερή εξόφληση των προϊόντων μέσω τραπεζικής κατάθεσης πριν από την παράδοσή τους, εκτός εάν εμπιστευόμαστε απόλυτα το κύρος και την εμπορική φήμη του πωλητή.

* Όταν αγοράζουμε εξ αποστάσεως, βεβαιωνόμαστε ότι στην ιστοσελίδα του εμπόρου αναγράφονται όλα τα κατά νόμο στοιχεία ταυτότητας (π.χ. η εμπορική επωνυμία του) και επικοινωνίας (πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση εγκατάστασης). Για ακόμα μεγαλύτερη εξασφάλιση, αναζητούμε εάν παρέχονται επιπλέον ταυτοποιητικά στοιχεία, όπως αριθμός καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και ΑΦΜ.

* Στην τελική τιμή αγοράς των προϊόντων συνυπολογίζουμε τυχόν έμμεσα έξοδα (π.χ. κόστος αντικαταβολής, μεταφοράς, ασφάλισης, κ.λπ.), ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της πραγματικής οικονομικής μας επιβάρυνσης.

* Υποβάλλουμε το συντομότερο μετά την παραλαβή ενός προϊόντος και, πάντως, εντός της νόμιμης προθεσμίας των 3 ημερών προς την ταχυδρομική επιχείρηση που πραγματοποίησε την επίδοση τις επιφυλάξεις μας για τυχόν εμφανείς φθορές, δεδομένου ότι μπορεί να προκλήθηκαν κατά τη μεταφορά και να δικαιούμαστε αποζημίωση. Επικοινωνούμε, οπωσδήποτε, και με το κατάστημα πώλησης το συντομότερο, προκειμένου να διερευνήσουμε την πιθανότητα ένα προϊόν να έφερε εξ αρχής (πριν από τη μεταφορά) φθορές ή ζημιές.

* Ενημερωνόμαστε για την πολιτική ακύρωσης συναλλαγών και επιστροφών προϊόντων που εφαρμόζουν τα καταστήματα, με τα οποία συναλλασσόμαστε. Γνωρίζουμε καλά ότι τα δικαιώματα της υπαναχώρησης στις εξ αποστάσεως αγορές, καθώς επίσης της δωρεάν διόρθωσης ή αντικατάστασης ελαττωματικών προϊόντων αποτελούν θεσπισμένα δικαιώματα των καταναλωτών, που εξασφαλίζονται από τον νόμο, και δεν παρασυρόμαστε από εσφαλμένους και παραπλανητικούς ισχυρισμούς των πωλητών ότι δήθεν αποτελούν προνομιακές -μοναδικές και πρόσθετες- παροχές.

* Προβληματιζόμαστε έντονα με τιμές που είναι υπερβολικά χαμηλές, ιδίως όταν το εύρος τους βρίσκεται αρκετά μακριά από τον συνήθη ανταγωνισμό για τα αντίστοιχα προϊόντα ή όταν πρόκειται για διαφημιστικές καταχωρήσεις προϊόντων αποκλειστικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος εξαπάτησης.

* Εάν αγοράζουμε διαδικτυακά από τρίτες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) χώρες, δεδομένου ότι η Black Friday είναι ένα διεθνές εκπτωτικό γεγονός, γνωρίζουμε καλά από πριν ότι τα εισαγόμενα προϊόντα επισείουν έξοδα εκτελωνισμού, τα οποία ενδέχεται να είναι πολλαπλάσια της αρχικής τιμής και να την επιβαρύνουν σημαντικά.

* Δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση σε καταστήματα που αναλαμβάνουν οικειοθελώς δέσμευση να επιλύσουν φιλικά μία καταναλωτική διαφορά μέσω του θεσμού της εξωδικαστικής επίλυσης (π.χ. μέσω του Συνηγόρου του Καταναλωτή), καθώς με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα των καταναλωτών αποκτούν μεγαλύτερη αξία και εξασφαλίζονται ακόμα περισσότερο.

Πάνω απ’ όλα, τονίζει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, δεν οδηγούμαστε σε βεβιασμένες ή παρορμητικές αποφάσεις μόνο και μόνο επειδή αυτή την περίοδο οι τιμές είναι χαμηλές, αγνοώντας τις πραγματικές μας ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες. Με καλό ψάξιμο, αληθινές ευκαιρίες και χαμηλές τιμές υπάρχουν και μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορα προϊόντα όλο τον χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Ανδρουλάκης: «Αγωνιζόμαστε να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση αύριο»

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

«Αυτό που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδύνατο, το πετυχαίνουμε βήμα – βήμα, με τη σταθερή ανοδική μας πορεία», τόνισε στην ομιλία του, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το πολιτικό μας DNA είναι απέναντι σε κάθε μορφή συντήρησης. Και είμαστε απέναντι γιατί θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία με πολίτες που ευημερούν. Θέλουμε ένα κράτος που θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο, στους νέους, στις γυναίκες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, σε όσους αγωνιούν για να υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δίπλα σε όσους που θέλουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιοτική δημοκρατία» σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε πως «είναι η παράταξή μας, που στέκεται και θα σταθεί ακόμα πιο δυναμικά στο πλευρό των πιο αδύναμων Ελλήνων. Γιατί θέλουμε να είμαστε το κόμμα που εκπροσωπεί τους αδύναμους με τον λόγο του ρεαλισμού, της συνέπειας, της προόδου. Και όχι το κόμμα που εργαλειοποιεί τα αδιέξοδά τους και προσφέρει μόνο λαϊκισμό. Είμαστε στην όχθη της συνέπειας, του σεβασμού, του ορθού λόγου».

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να κερδοσκοπεί απέναντι στους πολίτες. Ενώ έχει υπερέσοδα άνω των 850 εκατ. ευρώ μόνο από ΦΠΑ στο πρώτο δεκάμηνο του 2023, ανακοίνωσε επιδόματα συνολικού προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ. Μετά από δυόμισι χρόνια απαράδεκτης αδράνειας και παντελούς έλλειψης πολιτικής βούλησης, άρχισαν – λένε – να επιβάλλουν πρόστιμα σε πολυεθνικές. Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να επιβάλλουν 4 πρόστιμα…τους αξίζει ένα «μπράβο». Είναι κανείς σίγουρος ότι θα τα εισπράξουν;» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ αναφερόμενος στην εικόνα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στη δεύτερη θέση δήλωσε χαρούμενος «γιατί μετά από 11 χρόνια το κόμμα μας καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις. Όμως, οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Εμείς δεν μαζεύουμε ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Εμείς είμαστε εδώ για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.»

Ο κ. Ανδρουλάκης απηύθυνε κάλεσμα «σε όλους τους δημοκράτες, σε όλους τους πολίτες: ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις αγωνίες μας και δεσμεύομαι στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, ότι θα είμαστε καθημερινά στο πλευρό τους για την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη
στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

«Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή μας συνεδρίαση γίνεται σε μια κομβική και ελπιδοφόρα στιγμή για το Κίνημά μας, για το ΠΑΣΟΚ.

Στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, οι πολίτες σφράγισαν την νέα αυτή πορεία, την πολιτική μας αυτονομία, με την ψήφο τους.

Διέψευσαν τις Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν ότι ανάμεσα στις δύο πολιτικές διαδικασίες, το ΠΑΣΟΚ θα λιώσει στις μυλόπετρες της πόλωσης.

Αυξήσαμε κατά 50% το εκλογικό μας ποσοστό και η κοινοβουλευτική μας ομάδα ανανεώθηκε και ενισχύθηκε.

Οι εθνικές εκλογές ήταν το πρώτο βήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έγινε το επόμενο στέρεο βήμα. Υποψήφιοι προερχόμενοι από τα σπλάχνα της παράταξης σε όλη την Ελλάδα, κατάφεραν την πρώτη ρωγμή στο σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη.

Κάτι που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο, που έχει τον τρόπο να είναι νικηφόρο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και αυτός είναι ο στόχος του νέου πολιτικού κύκλου, που ανοίγει αυτές τις ημέρες, προσφέροντας επιλογή προοπτικής σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Μια προοπτική αξιοπρέπειας, μια προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης, με σοβαρότητα, συγκεκριμένες προτάσεις, ενσυναίσθηση και συμπεριληπτικότητα.

Οι πολίτες αποδοκίμασαν την αλαζονεία του Πρωθυπουργού, που ήθελε «δεκατρείς στη δεκατρείς περιφέρειες» και «τρεις στους τρεις μεγάλους δήμους». Αυτή την αλαζονεία πλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και θα την πληρώσει ξανά στις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Αυτό που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδύνατο, το πετυχαίνουμε βήμα – βήμα, με τη σταθερή ανοδική μας πορεία. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη τις καρδιάς μου τους βουλευτές μας, όσους συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά μας στις εθνικές εκλογές, τα μέλη των τοπικών και κεντρικών οργάνων, τους υποψηφίους στην αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών, γιατί ενωμένοι δώσαμε έναν αγώνα μέσα στην κοινωνία για την κοινωνία και η νίκη μας ήταν ξεκάθαρη και έχουμε χρέος να έχει συνέχεια. Και θα έχει συνέχεια γιατί ενωμένοι, δυνατοί, ανανεωμένοι θα ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην πατρίδα μας.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Σήμερα, λοιπόν, ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος. Γι’ αυτό καλώ κάθε πολίτη, κάθε δημοκρατικό προοδευτικό άνθρωπο, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση αύριο, γιατί αυτός είναι ο μεγάλος στρατηγικός στόχος.

Έχουμε χρέος η καθεμία και ο καθένας από εμάς να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχει αξιόμαχο αντίπαλο η συντηρητική παράταξη. Και το λέω ξεκάθαρα:

Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζομαι, το ΠΑΣΟΚ για το οποίο αγωνίζομαι, το ΠΑΣΟΚ όλων μας, δεν έχει στόχο απλά να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει έναν πολύ μεγαλύτερο στόχο. Να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και να γυρίσει ο τόπος σελίδα. Για να ξαναζήσει ο ελληνικός λαός ευκαιρίες δημιουργίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής. Και όχι να είμαστε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.

Το πολιτικό μας DNA είναι απέναντι σε κάθε μορφή συντήρησης. Και είμαστε απέναντι γιατί θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία με πολίτες που ευημερούν. Θέλουμε ένα κράτος που θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο, στους νέους, στις γυναίκες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, σε όσους αγωνιούν για να υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δίπλα σε όσους που θέλουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιοτική δημοκρατία.

Είναι η παράταξή μας, που στέκεται και θα σταθεί ακόμα πιο δυναμικά στο πλευρό των πιο αδύναμων Ελλήνων. Γιατί θέλουμε να είμαστε το κόμμα που εκπροσωπεί τους αδύναμους με τον λόγο του ρεαλισμού, της συνέπειας, της προόδου. Και όχι το κόμμα που εργαλειοποιεί τα αδιέξοδά τους και προσφέρει μόνο λαϊκισμό. Είμαστε στην όχθη της συνέπειας, του σεβασμού, του ορθού λόγου.

Κυρίες και κύριοι,

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αρέσκεται να αυτοπροβάλλεται ως εκσυγχρονιστική, αποτελεσματική και επιτελική, στελεχωμένη από τους άξιους. Αν στο παρελθόν αρκούσε η σύγκριση με τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για να σβήσει με επικοινωνιακούς όρους κάθε της αποτυχία, αυτή η συνθήκη άλλαξε.

Πλέον θα αξιολογούνται ευθέως για τα πεπραγμένα τους. Κυβερνούν ήδη πέντε ολόκληρα χρόνια. Όσα κυβέρνησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τώρα πλέον δεν υπάρχουν άλλοθι, διότι η Νέα Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα που δεν έλυσε πέντε χρόνια και με τα προβλήματα που δημιούργησε η ίδια.

Είναι υπόλογη για τη συνεχιζόμενη αύξηση των ανισοτήτων, για τη συνεχιζόμενη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που καλπάζει τα τελευταία δυόμισι χρόνια, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να έχουν τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ.

Για τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, για την αύξηση στα καύσιμα, για το ότι οι πολίτες πληρώνουν τα πάντα ακριβότερα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Εδώ υπάρχει ένα καλλιεργούμενο επικοινωνιακό άλλοθι, που λέει: αυτό είναι μια εξωχώρια συνθήκη, συμβαίνει σε όλα τα κράτη. Θέλω να θυμίσω ότι ο πληθωρισμός ξεκίνησε να αυξάνεται μετά την πανδημία και τα lockdown. Κορυφώθηκε με τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Γιατί, όμως, εμείς σε όποια διεθνή κρίση κι αν συμβαίνει, έχουμε πολλαπλάσιες επιπτώσεις σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί πολύ απλά δεν έχουμε ένα κράτος να προστατεύσει τον πολίτη, αλλά ένα κράτος – τροχονόμο των ισχυρών οικονομικών, τραπεζικών, ολιγαρχικών συμφερόντων που κερδοσκοπούν εις βάρος της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή. Οφείλουν εξηγήσεις στους πολίτες για το πάρτι των απευθείας αναθέσεων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τη διετία 2021-22. Οφείλουν εξηγήσεις στους πολίτες για την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τις λίστες της ντροπής στα χειρουργεία, τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και τις τριτοκοσμικές συνθήκες στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας των νησιών. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη, μας προσπερνά πλέον μόνο η Βουλγαρία.

Είναι φυσικά και το έγκλημα στα Τέμπη, που αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απεικόνιση της αποτυχίας της κυβέρνησης να εκπληρώσει το βασικότερο ίσως καθήκον του κράτους: την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών. Είναι η πιο οδυνηρή απόδειξη της κομματοκρατίας και του πελατειασμού τους, με τα «γαλάζια τέκνα» στις διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, που ευθύνονται για τη μη εγκατάσταση και λειτουργία της τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο, αλλά και τον παράνομο διορισμό, το εγκληματικό ρουσφέτι στον σταθμάρχη.

Η Νέα Δημοκρατία για να συγκαλύψει για μια ακόμη φορά τις ευθύνες του υπουργού και των στελεχών της «κρύφτηκε» πίσω από τις αντιευρωπαϊκές ιδεοληψίες του ΚΚΕ. Και έτσι αντί να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος και απιστία των κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή, που βάσει της δικογραφίας του Ευρωπαίου Εισαγγελέα έχουν ευθύνη για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, πετούν τη μπάλα στην εξέδρα και θέλουν μια εξεταστική όπου θα καταλήξουμε να συζητάμε για την ιστορία των σιδηροδρόμων από το 1997. Περιφρονούν ευθέως τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Θέλω όσοι στάθηκαν μαζί μας στο πλευρό της προσπάθειας να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ευρώ και της ΕΕ να ακούσουν τι ψήφισε η Νέα Δημοκρατία ως αιτιολογικό για την εξεταστική επιτροπή που πρότεινε το ΚΚΕ. Ακούστε λέξη προς λέξη: «Ο πραγματικός ένοχοςπίσω από το δυστύχημα στα Τέμπη,είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕγια τους σιδηροδρόμους, η πολιτική της απελευθέρωσης των συγκοινωνιών».

Θέλουν, δηλαδή, να μας πείσουν ότι φταίνε για το έγκλημα των Τεμπών, αυτοί που πλήρωσαν 53 εκατομμύρια για το έργο της τηλεδιοίκησης, που έβαλαν το θεσμικό πλαίσιο για περισσότερη ασφάλεια. Και όχι οι δυο διαδοχικές κυβερνήσεις, που απέτυχαν να το υλοποιήσουν εις βάρος του ελληνικού λαού. Ντροπή. Στον βωμό της συγκάλυψης είστε ικανοί να ψηφίσετε οτιδήποτε.

Οι νέοι που βγήκαν στους δρόμους τον Μάρτιο του 2023, ξεσηκώθηκαν γιατί έβλεπαν τον εαυτό τους στη θέση των θυμάτων. Εμείς δεσμευόμαστε από την κραυγή αγωνίας τους «να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών», και γι’ αυτό παλεύουμε. Όχι μόνο να μην ξεχαστεί, αλλά και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι υπό του μηδενός.

Με μια μακριά αλυσίδα επιτελικών φιάσκων στη Θεσσαλία, στο λιμάνι του Πειραιά, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Ρόδο και τον Έβρο φέτος το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Ακόμα και προ ημερών στο Μοναστηράκι, ορδές ακροδεξιών λίγο έλειψε να κάψουν συρμούς του ηλεκτρικού γεμάτους επιβάτες. Αυτοί είναι που θα προσέφεραν ασφάλεια – και μάλιστα ήταν και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα; Δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια σε κανένα επίπεδο της κοινωνικής ζωής.

Η κυβέρνηση το μόνο που δεν έχει ισχυριστεί…ακόμα είναι ότι παρέλαβε καμένη γη από τον εαυτό της. Μονότονη απάντηση σε κάθε κριτική είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και περιφέρουν το 41% ως καθαρτήριο της αποτυχίας τους και των ευθυνών τους. Προσβάλουν δηλαδή ακόμα και αυτούς που τους εμπιστεύθηκαν, τους χρησιμοποιούν ως άλλοθι για τις αποτυχίες τους. Το 41% τους ψήφισε για να φέρουν την πατρίδα μας σε καλύτερη θέση και όχι να κατρακυλά συνεχώς στα χειροτέρα επίπεδα πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όμως, αξίζουν περισσότερα από αυτά που τους προσφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Και είμαστε εδώ, σε αυτόν τον νέο κύκλο της πολιτικής ιστορίας, για να τους προσφέρουμε αυτό που αξίζουν. Καλύτερες ημέρες, καλύτερες συνθήκες ζωής, αξιοπρέπεια και προοπτική για αυτούς και τα παιδιά τους.

Φίλες και φίλοι,

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κερδοσκοπεί απέναντι στους πολίτες. Ενώ έχει υπερέσοδα άνω των 850 εκατ. ευρώ μόνο από ΦΠΑ στο πρώτο δεκάμηνο του 2023, ανακοίνωσε επιδόματα συνολικού προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ. Μετά από δυόμισι χρόνια απαράδεκτης αδράνειας και παντελούς έλλειψης πολιτικής βούλησης, άρχισαν -λένε- να επιβάλλουν πρόστιμα σε πολυεθνικές. Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να επιβάλλουν 4 πρόστιμα…τους αξίζει ένα «μπράβο». Είναι κανείς σίγουρος ότι θα τα εισπράξουν;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 67%, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Οι τράπεζες συνεχίζουν τις καταχρηστικές προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές, ενώ η αύξηση των επιτοκίων «πνίγει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Όσον αφορά, δε, τα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, τα τελευταία τρία χρόνια, είχαμε σωρευτικό πληθωρισμό της τάξης του 30%, με τη χώρα μας να είναι σημαντικά ακριβότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά 30- 50%. Ο κ. Σκρέκας προσπάθησε να μας πείσει πως οι προσφορές «1+1» των εταιρειών στα σούπερ μάρκετ «δεν είναι προς όφελος των καταναλωτών». 24 ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον άδειασε μεγαλοπρεπώς.

Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να προστατεύσουν το εισόδημα των πολιτών από τον πληθωρισμό της απληστίας. Το 50% της αύξησης των τιμών είναι αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας ισχυρών συμφερόντων. Γι’ αυτό η αγορά δεν πρέπει να μένει χωρίς ελέγχους και χωρίς κανόνες.

Αυτή είναι η σοσιαλδημοκρατία και αυτό θέλουμε να επιβάλλουμε προς όφελος της κοινωνικής δικαιοσύνης στον τόπο.

Απόδειξη των άδικων και ατελέσφορων πολιτικών της κυβέρνησης είναι ότι παρά τις εξαγγελίες για αυξήσεις, όπως έχει παραδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πραγματικοί μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται και φέτος. Γι’ αυτό επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, την ενίσχυση του προσωπικού στη ΔΙ.Μ.Ε.Α. και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να είναι εντατικοί και συνεχείς οι έλεγχοι και χειραφέτηση του καταναλωτικού κινήματος μέσω της ενιαίας αρχής καταναλωτών για τη δημιουργία της οποίας το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ήδη πρόταση νόμου.

Πρώτο το ΠΑΣΟΚ, πριν από δύο χρόνια περίπου, έβαλε στον δημόσιο διάλογο το μεγάλο ζήτημα που αφορά το αυξημένο κόστος στέγασης.

Τα ενοίκια είναι στα ύψη. Το βιώνει κάθε οικογένεια, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα ή σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Νέοι, φοιτητές, οικογένειες δεν αντέχουν πια τα τεράστια ποσά, αλλά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε νοιάζονται.

Έκανε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να πετύχει πολλά, γιατί τα μέτρα δεν είναι ικανοποιητικά. Ποιους αφορούν; Στην πλειοψηφία τους απευθύνονται και δίνουν κίνητρο σε όσους έχουν ήδη την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν. Απλά τους διευκολύνουν.

Την ίδια στιγμή, δεν παίρνουν αποφάσεις που να βοηθούν την υπόλοιπη κοινωνία, που θέλει χαμηλό ενοίκιο, χαμηλό κόστος και αξιοπρεπή πρόσβαση στη στέγαση.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Τα προβλήματα δημιουργούνται από την ύπαρξη της golden visa. Τα προβλήματα δημιουργούνται από την έλλειψη κανόνων και ρύθμισης κανόνων της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης από τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Εμείς, λοιπόν, λέμε και σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή, γιατί ακούμε ότι δεν έχουμε θέσεις. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν καταργεί αύριο το πρωί τη golden visa, όπως έκανε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και όπως συζητά και η Ισπανία; Γιατί δεν στηρίζει τη μεσαία και αδύναμη οικογένεια; Γιατί προσφέρει διέξοδο σε ισχυρά εξωχώρια συμφέροντα κι επενδύει στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας; Γιατί δεν βάζει κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση;

Γιατί πρέπει στο κέντρο της Αθήνας να έχουμε πολυκατοικίες – ξενοδοχεία, που αποτρέπουν τους νέους να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια; Έχουμε άλλες αγωνίες.

Τον προσκάλεσα να έρθει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή μου. Διαμαρτύρεται ότι δεν του έχουμε υποβάλει πολλές ερωτήσεις, αλλά δεν έχει έρθει να απαντήσει ούτε στη μια που του καταθέσαμε, για να σταματήσει και εδώ να περιφρονεί την κοινοβουλευτική διαδικασία ο κ. Μητσοτάκης.

Ακούσαμε προεκλογικά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κρυφή ατζέντα για την οικονομία. Δεν είχαμε ποτέ κρυφή ατζέντα. Τα λέγαμε δημοσίως στα συνέδριά μας, στις θέσεις μας, στο πρόγραμμά μας. Προεκλογικά παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας και δεχθήκαμε πολλές άδικες επιθέσεις και ιδιαίτερα τα νεότερα στελέχη της παράταξής μας.

Γιατί ενοχλεί πολύ τους πολιτικούς μας αντιπάλους και κυρίως τον κ. Μητσοτάκη το ότι έχουμε γνήσια ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ. Από τα παιδιά της δημοκρατικής παράταξης και όχι με μεταγραφές. Έχουμε βάθος ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό για να ανανεώσουμε τη δημοκρατική παράταξη και να έχει γνήσιο αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία.

Οι προτάσεις μας στην οικονομία ήταν προτάσεις για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Γιατί για εμάς ο βασικός πυλώνας της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι η φορολογική δικαιοσύνη. Όπως έχουμε χρέος ως προοδευτικοί, ως σοσιαλδημοκράτες. Να πληρώνουν όλοι, χωρίς τη δυνατότητα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, το ποσοστό που τους αναλογεί σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Προοδευτική φορολόγηση. Ο πλούτος να φορολογείται εκεί, που παράγεται. Να περιορίσουμε τις offshore εταιρείες, οι οποίες μέσα από τριγωνικές συναλλαγές και με ευρωπαϊκά κονδύλια αποφεύγουν να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι εμείς και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουμε προσφέρει τέτοιες λύσεις, που πρέπει να γίνουν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλήσαμε για τη φορολόγηση στα μερίσματα. Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πως κάποιος που έχει μετοχές αξίας 2, 4 και 5 εκατομμυρίων ευρώ δεν πληρώσει κάτι περισσότερο στο κοινωνικό κράτος. Διότι για εμάς δεν είναι «φοροκαταιγίδα» να πεις ότι πρέπει να πληρώνει αυτός που κάνει γονική παροχή στο παιδί και το εγγόνι του κινητή κι ακίνητη περιουσία αξίας 2, 3 και 4 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν αφορούν τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους τα μέτρα αυτά, που υπηρετούν τους πολιτικούς φίλους και το εκλογικό κοινό του κ.Μητσοτάκη.

Είχαμε δίκαιες προτάσεις και δεχθήκαμε άδικες επιθέσεις, διότι για εμάς είναι αδιανόητο οι τράπεζες, που σώθηκαν τρεις φορές με τα λεφτά του ελληνικού λαού, και συσσωρεύουν σήμερα υπερκέρδη, να μην θέλουν να επιστρέψουν κάτι από αυτά στην ελληνική κοινωνία, που μαστίζεται από συνεχιζόμενες κρίσεις.

Εμείς θέλουμε από τα έσοδα αυτά, να μειώσουμε τον φόρο σε οικογένειες με παιδιά, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη. Να μειώσουμε τους φόρους στη μισθωτή εργασία. Να χορηγήσουμε ένα νέο ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Εμείς δεν κλείσαμε ποτέ το μάτι στη φοροδιαφυγή. Ο κ. Μητσοτάκης το έκανε. Διότι εδώ και πέντε χρόνια κάνει τον Πόντιο Πιλάτο απέναντι στη φοροδιαφυγή. Πόσες αναστολές έχει πάρει το μέτρο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η παραοικονομία ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και η φοροδιαφυγή τα 10 δισεκατομμύρια. Τι κάνουν για όλα αυτά ή τι έκαναν εδώ και πέντε χρόνια οι δήθεν εκσυγχρονιστές – και αυτό ακόμη το ακούσαμε – της Νέας Δημοκρατίας;

Διαφημίζουν ως μεταρρύθμιση ένα νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής που θα φέρει έσοδα μόλις 850 εκ. -από τα 10 δισεκ. επαναλαμβάνω-, επιβάλλοντας έναν οριζόντιο κεφαλικό φόρο που πλήττει τους πιο αδύναμους, και αφήνει τους μεγάλους φοροφυγάδες με ένα μόνο χάδι. Είναι αυτό δίκαιο;

Προτείνουνε, λοιπόν, έναν μηχανισμό ανταπόδοσης σε ατομικό επίπεδο με μεμονωμένα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που πραγματοποιούν οι πολίτες. Αλλά και σε συλλογικό επίπεδο με προβλέψεις για επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος, όταν επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης της φορολογητέας ύλης και των δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα για να δοθεί σημαντική ώθηση στις ηλεκτρονικές πληρωμές προτείνουμε: Κίνητρα σε νομικά και φυσικά πρόσωπα, που εμπίπτουν σε κατηγορίες με αυξημένη φοροδιαφυγή και κλιμακωτά θα εξασφαλίζουν προνομιακή πρόσβαση για παράδειγμα σε ένα σύστημα γρήγορης εκκαθάρισης και επιστροφής του ΦΠΑ.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Φίλες και φίλοι,

την ώρα που οι Υπουργοί της κυβέρνησης είναι στα κλειστά γραφεία της εξουσίας, εμείς είμαστε καθημερινά δίπλα στους πολίτες.

Χαίρομαι, γιατί η εκστρατεία στη βάση της κοινωνίας, τα οδοιπορικά μας, η προσπάθεια να συνομιλήσουμε, να ακούσουν τις απόψεις μας, αλλά πάνω απ’όλα να ακούσουμε εμείς τις αγωνίες τους, συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα.

Σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Αττική. Στη Νάξο παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ δίνοντας έμφαση στη νησιωτικότητα. Στην Ήπειρο ανοίξαμε τον διάλογο για το σχολείο του μέλλοντος και με αφετηρία τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας ξεκινήσαμε την καμπάνια μας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Τις επόμενες ημέρες η προσπάθεια συνεχίζεται. Γιατί αυτή είναι η προσπάθεια ενός λαογέννητου κινήματος: Να είναι καθημερινά δίπλα στον απλό πολίτη. Αυτές θα είναι οι κοινωνικές συμμαχίες, που θα κάνουν ξανά το ΠΑΣΟΚ την ισχυρή προοδευτική δύναμη στον τόπο. Και όχι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες. Θα βρεθώ κι εγώ προσωπικά και τα στελέχη μας στον Έβρο για να παρουσιάσουμε την πρόταση μας για την ανασυγκρότηση του μοναδικού οικοσυστήματος της Δαδιάς. Έπειτα θα ακολουθήσει η αυτοψία μας με όλους τους αρμόδιους τομεάρχες, Βουλής και κόμματος, στη Θεσσαλία.

Προχωράμε λοιπόν. Με συγκεκριμένες προτάσεις σε όλα τα θέματα.

Ακούμε τους πολίτες, ακούμε τους ειδικούς και καταθέτουμε εμπεριστατωμένες λύσεις για να κάνουμε επιτέλους το κράτος αποτελεσματικότερο, να μπορεί το ελληνικό κράτος να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και επάρκειας, κάνοντας τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά, που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες κάποιοι τα θεωρούσαν ένα απατηλό όνειρο. Αποδείξαμε, όμως, με κόπο, με προσπάθεια, με ατομικές και συλλογικές θυσίες, με λιγοστούς πόρους, ότι ο Δαυίδ μπορεί να κερδίσει τον Γολιάθ.

Γι’ αυτό συγχαίρω, ειδικά αυτούς που πήραν το ρίσκο να είναι στην πλευρά του Δαυίδ. Να είναι στην πλευρά αυτών που δίνουν τον αγώνα χωρίς τα όπλα των ισχυρών. Χωρίς να έχουν στο πλευρό τους δυνάμεις, οι οποίες βολεύονται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Συγχαίρω ιδιαίτερα αυτούς που πήραν απόφαση να κατέλθουν στις εκλογές, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες νίκης ήταν ελάχιστες. Και, πραγματικά, χαίρομαι ότι πολλοί από αυτούς ήταν νέοι.

Αυτή η παράταξη, η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε μεγάλη γιατί γοήτευσε τις νέες γενιές της πατρίδας μας. Γιατί αγκάλιασε τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους. Κι αυτό εύχομαι, ελπίζω, αγωνίζομαι να γίνουμε το κόμμα των αδύναμων, των νέων, αυτών που θέλουν αλλαγές και όχι αυτών που συμβιβάζονται με την εξουσία της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε, για να αλλάξουμε, για να δυναμώσουμε, για να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό θέλουν οι πολίτες. Αυτό αναζητούν τα παιδιά μας.

Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί μετά από 11 χρόνια το κόμμα μας καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις. Όμως, οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Εμείς δεν μαζεύουμε ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Εμείς είμαστε εδώ για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Γι’ αυτό δεν πανηγυρίζουμε για τις δημοσκοπήσεις. Είναι μόνο μια φωτογραφία της στιγμής. Σήμερα ανοίγει ένας νέος κύκλος. Κι έχουμε χρέος σε αυτό το νέο κύκλο να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά την ευθύνη των γενναίων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται το κράτος.

Να μην συμβιβαστούμε. Να υπηρετήσουμε τον λαό και την πατρίδα.

Να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα υψηλών προσδοκιών και ευημερίας για όλους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σε αυτό τον νέο κύκλο που ανοίγει σήμερα, προχωράμε ενωμένοι, ανανεωμένοι, όλες οι γενιές μαζί. Σε αυτόν τον αγώνα, που δεσμεύομαι ότι θα είναι νικηφόρος και στις ευρωπαϊκές εκλογές και στις εθνικές εκλογές. Γιατί αποδείξαμε ότι ενωμένοι η δουλειά μας φέρνει αποτελέσματα, γεννά ελπίδες, γεννά προσδοκίες. Και δημιουργεί ξανά ένα ρεύμα εμπιστοσύνης των νεότερων γενεών στο κόμμα μας.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Οι πολίτες διψούν για αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιοπρέπεια, προοπτική.

Γι’αυτό το ξαναλέω: Όχι πανηγύρια. Η ευθύνη που μας βαραίνει

είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Έχουμε χρέος να τη σηκώσουμε χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με πολλές – καθημερινά – πράξεις στη Βουλή και στην κοινωνία.

Γι’αυτό λοιπόν απευθύνομαι από αυτό το βήμα σε όλους τους δημοκράτες, σε όλους τους πολίτες: ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις αγωνίες μας και δεσμεύομαι στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, ότι θα είμαστε καθημερινά στο πλευρό τους για την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για την Ελλάδα της ευρωπαϊκή κανονικότητας, για την Ελλάδα που σέβεται τους θεσμούς, για την Ελλάδα που σέβεται τις ανεξάρτητες Αρχές. Γιατί για εμάς η συγκίνηση του Πικραμένου δεν είναι διαφορετική από την συγκίνηση του Ράμμου. Γιατί εμείς ιδρύσαμε τις ανεξάρτητες Αρχές, γιατί εμείς δεν παίξαμε με τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό είμαστε η δημοκρατική παράταξη.

Απευθύνομαι στους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε σχολεία χωρίς καθηγητές και χωρίς υποδομές. Στους νέους, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον. Στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, που σηκώνουν το βάρος της φορολογίας και θέλουν αξιολόγηση και αξιοκρατία στο δημόσιο. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που τους τσουβαλιάζει η Νέα Δημοκρατία. Στους γονείς μας, που πηγαίνουν σε νοσοκομεία τα οποία είναι αφημένα στη μοίρα τους. Που είναι οι μεταρρυθμίσεις που μας έταζαν; Που είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους; Που είναι η ανοδική κοινωνική κινητικότητα, μέσα από την ισχυρή δημόσια παιδεία;

Εμείς έχουμε χρέος σε όλα αυτά να έχουμε λύσεις. Το πρόγραμμά μας θα είναι ευαγγέλιο και κοινωνικό και πολιτικό συμβόλαιο με τον κάθε Έλληνα.

Και το λέω αυτό, για να γίνει κάτι ξεκάθαρο σήμερα: Η στρατηγική μας είναι ο προγραμματικός, κοινωνικός διάλογος σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε εργασιακό χώρο.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Δεν επιλέγουμε τις ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής αλλά επιλέγουμε τον δύσκολο, κοπιαστικό, αλλά δημιουργικό δρόμο των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών.

Είναι ο μόνος στέρεος δρόμος, όπως έχει αποδείξει και η πρόσφατη πολιτική ιστορία, για να υπάρξει ισχυρή προοδευτική δύναμη ως αντιπολίτευση αλλά πάνω απ’ όλα αύριο ως κυβέρνηση. Αυτός είναι ο δρόμος και θα τον περπατήσουμε μαζί με κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα νικηφόρα στις επόμενες ευρωπαϊκές κι εθνικές εκλογές.

Θέλω, λοιπόν, να προχωρήσουμε δυναμικά. Να συνεχίσουμε τη προσπάθεια, τον αγώνα, γιατί οι πολίτες ζητούν μια δίκαιη κι ανθεκτική κοινωνία. Ο φόβος και η ανασφάλεια πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Δεν μπορεί σε κάθε οικονομική κρίση, στην πανδημία, στην ενεργειακή κρίση, στο προσφυγικό, μα σε όλες τις κρίσεις αυτή η χώρα να είναι ευάλωτη, αδύναμη, με πολλαπλές επιπτώσεις. Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε την ισχυρή Ελλάδα, τη δίκαιη Ελλάδα, την ανθεκτική Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών.

Γι’ αυτό ζητώ να αγκαλιάσουμε όλοι μαζί την ελληνική κοινωνία και να δημιουργήσουμε την ισχυρή προοδευτική δύναμη. Μαζί, το ΠΑΣΟΚ, η ανανεωτική Αριστερά, τα οικολογικά κινήματα, κάθε πολίτης, ο αδύναμος ελληνικός λαός, η μεσαία τάξη σε μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία απέναντι στη συντήρηση. Κάθε είδους συντήρηση που υπονομεύει τους θεσμούς, τη δημοκρατία, τη κοινωνία την ανάπτυξη.

Όλοι μαζί, ενωμένοι. Και δεσμεύομαι για νίκες. Πολλές νίκες.

Θα τα καταφέρουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε. Αυτή η κεντρική επιτροπή είναι ένας νέος ιστορικός κύκλος. Έχουμε πολλά να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια. Θα τα καταφέρουμε. Να είστε σίγουροι για αυτό.»

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Λ. Αυγενάκης: Γνώση, νέες τεχνολογίες και συλλογική προσπάθεια, οι πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες ago

Γερμανία: Έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε ζωτικές βιομηχανίες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες ago

Μόναχο: Επαναλαμβάνονται οι πτήσεις, παραμένουν τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 ώρες ago

Σε χρεοκοπία η Signa, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ευρώπη

ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά Αιγαίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Σοβαρά προβλήματα από τη σφοδρή χιονόπτωση στη νότια Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Οι γυναίκες κατέχουν μόλις το ένα τρίτο των θέσεων που σχετίζονται με την πολιτική

Διατροφή1 ημέρα ago

Κάστανα: 10+1 λόγοι για να τα καταναλώσουμε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Ματαιώσεις πτήσεων και σιδηροδρομικών δρομολογίων στο Μόναχο λόγω χιονόπτωσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Eurostat: Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis