ΥΓΕΙΑ
Οταν προσπαθούμε να θυμηθούμε… ξεχνάμε
Τι δείχνει νέα έρευνα για την… ασθενή μνήμη των ανθρώπων.
Η ίδια η προσπάθεια που κάνουμε για να θυμηθούμε κάτι, ευθύνεται που ξεχνάμε τόσα άλλα πράγματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να φωτίσει ένα από τα μεγάλα μυστήρια: Γιατί οι άνθρωποι ξεχνάνε τόσο εύκολα, από τον κωδικό πρόσβασης του παλιού υπολογιστή τους έως το όνομα ενός παλιού συμμαθητή τους;
Οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής την Μαρία Γουίμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα μνήμης με μια ομάδα 24 εθελοντών, καθώς και μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου τους.
Οι ερευνητές, αφού αρχικά εντόπισαν τα διακριτά νευρωνικά «αποτυπώματα» συγκεκριμένων αναμνήσεων, διαπίστωσαν ότι η ενθύμηση κάποιου πράγματος οδηγεί στο να εξασθενεί η μνήμη άλλων «ανταγωνιστικών» πραγμάτων. Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος καταπιέζει ενεργητικά άλλες μνήμες, προκειμένου να φέρει στο προσκήνιο κάποια συγκεκριμένη μνήμη. Η όλη διαδικασία αποκαλείται μηχανισμός «προσαρμοστικής απώλειας μνήμης».
Όπως είπε η Μαρία Γουίμπερ, «πολλοί άνθρωποι θα ξαφνιαστούν που θα ακούσουν ότι η ανάκληση κάποιων αναμνήσεων έχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά, καθώς μας κάνει να ξεχνάμε άλλες μνήμες, καταπιέζοντας τες κυριολεκτικά». Με άλλα λόγια, το να ξεχνάμε δεν είναι μια παθητική διαδικασία, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, αλλά μια ενεργητική διαδικασία.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν δύο βασικές θεωρίες: η μία υποστηρίζει ότι οι παλαιότερες μνήμες δεν εξασθενούν, αλλά απλώς ″σκεπάζονται″ από νεότερες μνήμες (π.χ. το παλιό password από το καινούριο), ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία οι παλαιότερες μνήμες όντως εξασθενούν, όταν νέες ανταγωνιστικές μνήμες έρχονται να καταλάβουν τη θέση των πρώτων.
Η νέα έρευνα φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη δεύτερη θεωρία.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο χρόνος χρήσης οθονών από παιδιά επηρεάζει τις γλωσσικές τους δεξιότητες
Τα μικρά παιδιά, των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούν πολύ οθόνες, περνούν και αυτά πολύ χρόνο σε οθόνες και φαίνεται να δυσκολεύονται στις γλωσσικές δεξιότητες, όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Developmental Psychology».
Επιστήμονες στην Εσθονία εξέτασαν με τη βοήθεια ερωτηματολογίων τους γονείς περισσότερων από 420 παιδιών, ηλικίας 2,5-4 ετών, σχετικά με τη χρήση της οθόνης από τους ίδιους και από τα παιδιά τους, καθώς και τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών.
Στη συνέχεια ταξινόμησαν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες σε τρεις ομάδες χρήσης οθόνης: υψηλή, μέτρια και χαμηλή.
Αναλύοντας τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι οι γονείς που χρησιμοποιούν πολύ τις οθόνες έχουν επίσης παιδιά που χρησιμοποιούν πολύ τις οθόνες. Επίσης, εντόπισαν ότι ο μεγαλύτερος χρόνος χρήσης οθόνης από τα παιδιά συνδέεται με φτωχότερες γλωσσικές δεξιότητες.
Τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν λιγότερο τις οθόνες είχαν υψηλότερη βαθμολογία τόσο στη γραμματική όσο και στο λεξιλόγιο, ενώ επιπλέον καμία μορφή χρήσης οθόνης δεν είχε θετική επίδραση στις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο χρόνος χρήσης οθονών από παιδιά επηρεάζει τις γλωσσικές τους δεξιότητες
- Πίνακας του βαν Γκογκ θα πωληθεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
Ένα προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να συμβάλει στην παθολογική ανάλυση και τη διάγνωση του καρκίνου, δημιούργησε ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την Ελληνίδα ερευνήτρια, Μαριάννα Ραψομανίκη.
Με στόχο να υπερπηδήσει το συχνό εμπόδιο της έλλειψης επαρκών ιστολογικών δεδομένων για την πρόγνωση του καρκίνου σε έναν ασθενή, η ερευνητική ομάδα, με συνεπικεφαλής την Marianna Kruithof-de Julio, από το Ερευνητικό Εργαστήριο Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, δημιούργησε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «VirtualMultiplexer», το οποίο παράγει εικόνες των βιοψιών και συγκεκριμένα της ανάλυσης των ιστών μέσω του χρωματισμού τους, δηλαδή μιας τεχνικής που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου στο εργαστήριο.
Όλοι έχουμε χειριστεί εφαρμογές στον κινητό μας τηλέφωνο που χρησιμοποιούν μια φωτογραφία μας για να μας δείξουν πώς θα μοιάζουμε ως ηλικιωμένοι ή ως θέμα του πίνακα ενός σπουδαίου ζωγράφου. Αυτή τη λογική της μεταφοράς στυλ (style transfer) είναι που αξιοποιεί και το συγκεκριμένο μοντέλο, «απλά αντί για κάποιο ζωγράφο, έχουμε μια μοριακή τεχνική στο εργαστήριο», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ραψομανίκη, από το Biomedical Data Science Center του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, στην Ελβετία.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) και μέσα από την εκπαίδευσή του σε πολυάριθμες φωτογραφίες ιστών που αναλύθηκαν εργαστηριακά με την εφαρμογή χρωστικών ουσιών, το μοντέλο δημιουργεί λεπτομερείς εικόνες ενός καρκινικού ιστού και των πληροφοριών που φέρει σε μοριακό επίπεδο, στοιχείο πολύ σημαντικό για τον ακριβή προσδιορισμό της ασθένειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Machine Intelligence».
Ο στόχος των ερευνητών ήταν με τη βοήθεια του μοντέλου αυτού να μειωθεί η ανάγκη εκτέλεσης επιπλέον εργαστηριακών αναλύσεων, αλλά και να μπορούν να συμπληρωθούν οι πληροφορίες που λαμβάνονται από την ανάλυση των ιστών.
Μετά τη δημιουργία του μοντέλου, οι ερευνητές δοκίμασαν το πόσο καλά οι τεχνητές αυτές εικόνες προβλέπουν τα κλινικά αποτελέσματα, προκειμένου να αποκλείσουν την πιθανότητα αληθοφανών, αλλά ψευδών προβλέψεων. Μέσα από τη σύγκριση των προβλέψεων αυτών με πραγματικούς βαμμένους ιστούς, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το μοντέλο είναι αξιόπιστο.
Σε δεύτερο στάδιο έδωσαν σε παθολογοανατόμους εικόνες από το εργαστήριο και από το μοντέλο και τους ζήτησαν να ξεχωρίσουν ποιες είναι παράγωγο της τεχνητής νοημοσύνης και ποιες αληθινές. Διαπιστώθηκε ότι οι τεχνητές εικόνες γίνονται αντιληπτές ως σχεδόν πανομοιότυπες με τις πραγματικές και αυτό δείχνει και πάλι την αποτελεσματικότητα του μοντέλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο χρόνος χρήσης οθονών από παιδιά επηρεάζει τις γλωσσικές τους δεξιότητες
- Πίνακας του βαν Γκογκ θα πωληθεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Υψηλότερος κίνδυνος άσθματος για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα, και το αντίστροφο, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων για 17 εκατομμύρια άτομα, που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Μαδρίτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ναμ Νγκουγιέν από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν, προχώρησαν στη μετα-ανάλυση δεδομένων από 14 μελέτες που διεξήχθησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 50-70 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άσθμα και ο διαβήτης έχουν αμοιβαία σχέση: τα άτομα με άσθμα έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα άτομα χωρίς άσθμα.
Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα από τα άτομα χωρίς διαβήτη.
Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι δύο παθήσεις μπορεί να έχουν κάποιες από τις ίδιες υποκείμενες αιτίες ή να έχουν άλλους κοινούς παράγοντες.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία (όπως αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL και των τριγλυκεριδίων και η μείωση της HDL), φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο τόσο για άσθμα όσο και για διαβήτη τύπου 2.
Εντοπίστηκε ότι ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα του άσθματος, αλλά όχι με τη διάρκεια του άσθματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο χρόνος χρήσης οθονών από παιδιά επηρεάζει τις γλωσσικές τους δεξιότητες
- Πίνακας του βαν Γκογκ θα πωληθεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Σουηδία μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος μεταξύ των νέων ενηλίκων
Ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος εμφανίζεται για πρώτη φορά μειωμένος στη Σουηδία μεταξύ των νεαρών ενηλίκων έπειτα από δεκαετίες αύξησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Dermatology.
Όπως εξηγεί στο AFP η επικεφαλής της έρευνας Χίλντουρ Χελγκαντότιρ, υψηλόβαθμη σύμβουλος και βοηθός καθηγητή ογκολογίας στο τμήμα ογκολογίας-παθολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, «υπήρξε μια σαφής και σημαντική αντιστροφή της τάσης γύρω στο 2015».
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο στη Σουηδία και στην πραγματικότητα είμαστε και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναφέρει μείωση», σημειώνει η ίδια.
Για τα άτομα άνω των 50 ετών, το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του δέρματος «αυξάνεται κατά τουλάχιστον 5% ετησίως και η αύξηση επιταχύνεται με την ηλικία», προσθέτει.
Μαζί με τους ερευνητές συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από τα Σουηδικά Αρχεία για το Μελάνωμα και παρακολούθησαν τη συχνότητα εμφάνισης και το ποσοστό θνητότητας από μελάνωμα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες στη διάρκεια του χρόνου.
Αυτό σημαίνει ότι συνέκριναν άτομα συγκεκριμένου ηλικιακού εύρους σε κάποια χρονική στιγμή με άτομα του ίδιου ηλικιακού εύρους σε κάποια άλλη στιγμή.
Σε ό,τι αφορά στη θνητότητα η καμπύλη είχε καθοδική πορεία για τις ηλικίες έως 59 ετών, αλλά όχι και για άνω των 60.
«Έχουμε έναν ασυνήθιστα θερμό και ηλιόλουστο Σεπτέμβριο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο ο ήλιος μπορεί να είναι δυνατός και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», καταλήγει η Σουηδή επιστήμονας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ο χρόνος χρήσης οθονών από παιδιά επηρεάζει τις γλωσσικές τους δεξιότητες
- Πίνακας του βαν Γκογκ θα πωληθεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η υπερβολική φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ
Η έκθεση στην εξωτερική νυχτερινή φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ περισσότερο από άλλους παράγοντες κινδύνου για άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.
Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Neuroscience».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, Ρόμπιν Βόιτ-Ζουβάλα, μελέτησαν χάρτες φωτορύπανσης 48 πολιτειών των ΗΠΑ και χώρισαν τις πολιτείες σε πέντε ομάδες, από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη νυχτερινή ένταση φωτός.
Στη συνέχεια, ενσωμάτωσαν στην ανάλυσή τους ιατρικά δεδομένα σχετικά με μεταβλητές που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η εμφάνιση του Αλτσχάιμερ συσχετιζόταν ισχυρότερα με τη νυχτερινή φωτορύπανση από ό,τι με ορισμένους άλλους παράγοντες ασθένειας, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, η χρόνια νεφρική νόσος, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.
Αντίθετα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο συσχετίστηκαν πιο έντονα με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ από ό,τι η φωτορύπανση.
Ωστόσο, για τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη νυχτερινή ένταση του φωτός συσχετίστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας κινδύνου που εξετάστηκε στη μελέτη.
Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο χρόνος χρήσης οθονών από παιδιά επηρεάζει τις γλωσσικές τους δεξιότητες
- Πίνακας του βαν Γκογκ θα πωληθεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα πλεονεκτήματα του ετήσιου προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες παγκοσμίως, και η έγκαιρη ανίχνευσή του μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας και επιβίωσης.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού που ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
Ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και με συνολικό όφελος επιβίωσης σε ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών, σύμφωνα με μια ανάλυση παρατήρησης που δημοσιεύθηκε προσφάτως στο έγκυρο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής), αναφέρουν ότι οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 8.145 ασθενείς με καρκίνο του μαστού που ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών και υποβλήθηκαν σε μαστογραφικό έλεγχο μεταξύ 2004 και 2019.
Τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο ήταν: 9% στις ασθενείς που υποβάλλονταν σε ετήσιο έλεγχο, 14% για τις ασθενείς που ανάμεσα στις 2 τελευταίες μαστογραφίες είχε μεσολαβήσει χρονικό διάστημα περισσότερο από 1 έτος αλλά λιγότερο από 2 έτη και 19% για τις ασθενείς που είχε μεσολαβήσει διάστημα περισσότερο από 27 μήνες ανάμεσα στις 2 πιο πρόσφατες μαστογραφίες.
Οι ερευνητές αναλύοντας τα δεδομένα από τα 16 έτη που συγκεντρώθηκαν από τις ασθενείς που υποβλήθηκαν σε προληπτική μαστογραφία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ετήσιος έλεγχος σχετίζεται με χαμηλότερη πιθανότητα για διάγνωση καρκίνου μαστού σε προχωρημένο στάδιο, καθώς και υψηλότερη συνολική επιβίωση, σε σύγκριση με τις ασθενείς που το διάστημα ανάμεσα στις πρόσφατες μαστογραφίες ήταν περισσότερο από 15 μήνες.
Αυτό το όφελος του ετήσιου προσυμπτωματικού ελέγχου παρέμεινε σε όλες τις υποκατηγορίες ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την έναρξη της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο χρόνος χρήσης οθονών από παιδιά επηρεάζει τις γλωσσικές τους δεξιότητες
- Πίνακας του βαν Γκογκ θα πωληθεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
You must be logged in to post a comment Login