ΥΓΕΙΑ
Οταν προσπαθούμε να θυμηθούμε… ξεχνάμε
Τι δείχνει νέα έρευνα για την… ασθενή μνήμη των ανθρώπων.
Η ίδια η προσπάθεια που κάνουμε για να θυμηθούμε κάτι, ευθύνεται που ξεχνάμε τόσα άλλα πράγματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να φωτίσει ένα από τα μεγάλα μυστήρια: Γιατί οι άνθρωποι ξεχνάνε τόσο εύκολα, από τον κωδικό πρόσβασης του παλιού υπολογιστή τους έως το όνομα ενός παλιού συμμαθητή τους;
Οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής την Μαρία Γουίμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα μνήμης με μια ομάδα 24 εθελοντών, καθώς και μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου τους.
Οι ερευνητές, αφού αρχικά εντόπισαν τα διακριτά νευρωνικά «αποτυπώματα» συγκεκριμένων αναμνήσεων, διαπίστωσαν ότι η ενθύμηση κάποιου πράγματος οδηγεί στο να εξασθενεί η μνήμη άλλων «ανταγωνιστικών» πραγμάτων. Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος καταπιέζει ενεργητικά άλλες μνήμες, προκειμένου να φέρει στο προσκήνιο κάποια συγκεκριμένη μνήμη. Η όλη διαδικασία αποκαλείται μηχανισμός «προσαρμοστικής απώλειας μνήμης».
Όπως είπε η Μαρία Γουίμπερ, «πολλοί άνθρωποι θα ξαφνιαστούν που θα ακούσουν ότι η ανάκληση κάποιων αναμνήσεων έχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά, καθώς μας κάνει να ξεχνάμε άλλες μνήμες, καταπιέζοντας τες κυριολεκτικά». Με άλλα λόγια, το να ξεχνάμε δεν είναι μια παθητική διαδικασία, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, αλλά μια ενεργητική διαδικασία.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν δύο βασικές θεωρίες: η μία υποστηρίζει ότι οι παλαιότερες μνήμες δεν εξασθενούν, αλλά απλώς ″σκεπάζονται″ από νεότερες μνήμες (π.χ. το παλιό password από το καινούριο), ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία οι παλαιότερες μνήμες όντως εξασθενούν, όταν νέες ανταγωνιστικές μνήμες έρχονται να καταλάβουν τη θέση των πρώτων.
Η νέα έρευνα φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη δεύτερη θεωρία.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε παθητικό κάπνισμα εκτίθενται παγκοσμίως 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Public Health» διαπιστώνει ότι 2,71 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα το 2023. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν 1,49 δισεκατομμύρια γυναίκες και 767 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών.
Την ίδια χρονιά, το παθητικό κάπνισμα ήταν υπεύθυνο για 1,66 εκατομμύρια θανάτους και 44,8 εκατομμύρια χαμένα έτη ζωής λόγω αναπηρίας. Παρέμενε δηλαδή σημαντικός παράγοντας αναπηρίας και πρόωρης θνησιμότητας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Ινστιτούτο IHME του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, μελέτησαν στοιχεία από το 1990 ως το 2023 σε 204 χώρες και περιοχές.
Ενώ τα παγκόσμια ποσοστά έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα έχουν μειωθεί από το 1990, ο αριθμός των ατόμων που εκτέθηκαν παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος. Συγκεκριμένα, το 2023 το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που εκτέθηκε σε παθητικό κάπνισμα ανερχόταν στο 33,9%.
Στη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Ασία και την Ωκεανία το ποσοστό έφτασε το 48,4%, με τις γυναίκες σε κάποιες χώρες να εκτίθενται σχεδόν 1,8 φορές περισσότερο από τους άνδρες.
Ο αριθμός των ατόμων που εκτέθηκαν σε παθητικό καπνό έχει σχεδόν διπλασιαστεί στην υποσαχάρια Αφρική από το 1990 και έχει αυξηθεί κατά 72,1% στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εκτεθειμένου πληθυσμού (664 εκατομμύρια, 444 εκατομμύρια και 142 εκατομμύρια άτομα να εκτίθενται αντίστοιχα).
Η ισχαιμική καρδιοπάθεια ευθυνόταν για 12 εκατομμύρια χαμένα έτη ζωής λόγω αναπηρίας που αποδίδονται στο παθητικό κάπνισμα, καθιστώντας την τον κύριο παράγοντα απώλειας υγείας το 2023.
Τα παιδιά υφίστανται περισσότερο τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, με τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος να προκαλούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε αυτή την κατηγορία πληθυσμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εργασίες στα αεροδρόμια Κέρκυρας, Μυτιλήνης και Μυκόνου – Οι ημερομηνίες αναστολής λειτουργίας των διαδρόμων
- Σε παθητικό κάπνισμα εκτίθενται παγκοσμίως 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι
- PISA: Χειρότερες από ποτέ οι επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στη Γερμανία
- Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για δολιοφθορά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
- Ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε πτήσεις αναχώρησης από μεγάλα αεροδρόμια της Βρετανίας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Με ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας συνδέεται η ακραία ζέστη
Η ακραία ζέστη συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, που διαπιστώνονται από τους γιατρούς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, από τα ήδη γνωστά κρούσματα αφυδάτωσης και θερμοπληξίας μέχρι δερματικές παθήσεις και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα. Την ίδια ώρα έως και 590 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας ως εννιά ετών σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάθε χρόνο θερμικό στρες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Τα παραπάνω διαπιστώνουν δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science Advances».
Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη είναι δύσκολο να καταγραφούν, καθώς στους ιατρικούς φακέλους συνήθως περιγράφεται η πάθηση για την οποία λαμβάνει θεραπεία ο ασθενής, χωρίς να αναφέρεται εάν η ζέστη μπορεί να συνέβαλε στην εμφάνισή της.
Έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern υιοθέτησε μια καινοτόμο προσέγγιση, εμπνευσμένη από μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην έρευνα γονιδιωματικής. Οι ερευνητές μελέτησαν 1.803 διαγνώσεις σε σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέψεις σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και μονάδες επείγουσας φροντίδας στο Σικάγο, την περίοδο 2011-2023. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα υπήρξαν 100 μέρες ακραίας ζέστης (με θερμοκρασίες 33,7°C και άνω).
Κατά την ανάλυση εντοπίστηκαν 33 διαγνώσεις που συνδέονται με την έκθεση σε ακραία ζέστη, πολλές από τις οποίες ήταν απρόσμενες ή έχουν μελετηθεί ελάχιστα.
Μεταξύ των διαγνώσεων που συνδέθηκαν με τη ζέστη περιλαμβάνονταν δερματικά εξανθήματα και οιδήματα, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, πολλαπλή σκλήρυνση, ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές, τσιμπήματα και δήγματα εντόμων, τροχαία ατυχήματα, ακόμα επιθετική συμπεριφορά και τραυματισμοί που σχετίζονται με πυροβόλα όπλα.
Σε δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό υπολογίστηκε ότι έως και 560 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας έως εννιά ετών παγκοσμίως, δηλαδή το 43% όλων των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας, βιώνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν μήνα (30 ή περισσότερες ημέρες) θερμικής καταπόνησης εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Η μελέτη εστιάζει στην υγρή ζέστη (συνδυασμό υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής υγρασίας), η οποία θεωρείται πιο επικίνδυνη από την ξηρή, καθώς η υψηλή υγρασία δυσχεραίνει την εξάτμιση του ιδρώτα και, επομένως, την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει θερμότητα και να δροσίζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα επίπεδα θερμικού στρες.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ακραία ζέστη, καθώς το σώμα τους θερμαίνεται ταχύτερα από εκείνο των ενηλίκων, ο μηχανισμός εφίδρωσης δεν είναι εξίσου αποτελεσματικός και εξαρτώνται από τη φροντίδα των ενηλίκων για την προστασία τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εργασίες στα αεροδρόμια Κέρκυρας, Μυτιλήνης και Μυκόνου – Οι ημερομηνίες αναστολής λειτουργίας των διαδρόμων
- Σε παθητικό κάπνισμα εκτίθενται παγκοσμίως 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι
- PISA: Χειρότερες από ποτέ οι επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στη Γερμανία
- Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για δολιοφθορά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
- Ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε πτήσεις αναχώρησης από μεγάλα αεροδρόμια της Βρετανίας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
22,8 δισ. ευρώ ετησίως κοστίζει στην Ευρώπη η νόσος του Πάρκινσον
Η νόσος του Πάρκινσον κόστισε 22,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 στις ευρωπαϊκές χώρες, ποσό που σε τιμές 2025 αντιστοιχεί σε 28,8 δισεκατομμμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Movement Disorders».
Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο συνεχίζει να αυξάνεται, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας είναι πιθανό να δεχθούν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση.
Η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη και ταχύτερα αυξανόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή παγκοσμίως. Η συχνότητά της στην Ευρώπη έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1990, αυξανόμενη από 135 σε 247 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και στη βελτίωση της διάγνωσης της νόσου.
Η έρευνα εκτιμά ότι περίπου 2,2 εκατομμύρια ενήλικες ζούσαν με τη νόσο του Πάρκινσον σε 47 ευρωπαϊκές χώρες το 2019.
Από το συνολικό κόστος που υπολογίστηκε, τα 17,3 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε άμεσες ιατρικές και μη ιατρικές δαπάνες, όπως νοσοκομειακή περίθαλψη, φαρμακευτική αγωγή, κοινωνική φροντίδα και προσαρμογές στην κατοικία, τα 4,4 δισ. ευρώ σε άτυπη, μη αμειβόμενη φροντίδα που παρέχουν μέλη της οικογένειας και φίλοι, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ αντιστοιχούσε σε έμμεσες δαπάνες λόγω απώλειας παραγωγικότητας.
Η Γερμανία κατέγραψε το υψηλότερο εθνικό κόστος, που ανήλθε σε 5,7 δισ. ευρώ, και ακολούθησαν η Γαλλία με 5,3 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 2,6 δισ. ευρώ, η Ισπανία με 1,9 δισ. ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,6 δισ. ευρώ.
Οι πέντε αυτές χώρες αντιπροσώπευαν συνολικά περίπου το 75% του συνολικού οικονομικού βάρους της νόσου του Πάρκινσον στην Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εργασίες στα αεροδρόμια Κέρκυρας, Μυτιλήνης και Μυκόνου – Οι ημερομηνίες αναστολής λειτουργίας των διαδρόμων
- Σε παθητικό κάπνισμα εκτίθενται παγκοσμίως 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι
- PISA: Χειρότερες από ποτέ οι επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στη Γερμανία
- Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για δολιοφθορά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
- Ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε πτήσεις αναχώρησης από μεγάλα αεροδρόμια της Βρετανίας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού ως και 6 χρόνια πριν τη διάγνωση
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια καρκίνου του μαστού έως και έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και δέκα χρόνια νωρίτερα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.
Αυτό διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής «Radiology», με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων.
Στην αναδρομική μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τρία εμπορικά διαθέσιμα και αξιόπιστα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία τροφοδότησαν με δεδομένα από μαστογραφίες στη Σουηδία.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν σχεδόν 89.000 μαστογραφίες από 31.394 γυναίκες, που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα περίπου δέκα ετών, μεταξύ Ιανουαρίου 2008 και Απριλίου 2019. Κατά την περίοδο αυτή, 12.072 γυναίκες, δηλαδή το 38,5% του δείγματος, διαγνώστηκαν με καρκίνο από τους ακτινολόγους.
Τα δεδομένα προήλθαν από τη βάση «Validation of Artificial Intelligence for Breast Imaging», η οποία συλλέγει δεδομένα απεικόνισης μαστού από εθελόντριες σε τέσσερις περιοχές της Σουηδίας. Σημειώνεται ότι στο εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου της χώρας, οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 74 ετών καλούνται να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια και κάθε μαστογραφία αξιολογείται παραδοσιακά από δύο ακτινολόγους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 20% των περιστατικών καρκίνου του μαστού εμφάνισαν σημάδια στις μαστογραφίες που ήταν ήδη ορατά από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πολύ νωρίτερα από ό,τι τα ανίχνευσαν οι ακτινολόγοι.
Στο 20% των γυναικών τα συστήματα αναγνώρισαν σημάδια έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση, στο 25% τέσσερα χρόνια νωρίτερα και στο 39% δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση. Στο περίπου 15% των γυναικών τα συστήματα εντόπισαν τους καρκίνους ακόμα και δέκα χρόνια νωρίτερα, αν και σε αυτό το χρονικό εύρος υπήρχαν μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των τριών συστημάτων. Επιπλέον, τα συστήματα πέτυχαν πολύ υψηλή ικανότητα διάκρισης μεταξύ πραγματικά θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων 90%.
Την έρευνα πραγματοποίησε ο ακτινολόγος, Παντελής Γιαλιάς, στο πλαίσιο των διδακτορικών του σπουδών στο σουηδικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο Linkoping. Στην έρευνα συμμετείχε και η Ελληνίδα ερευνήτρια από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, Αποστολία Τσιρίκογλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εργασίες στα αεροδρόμια Κέρκυρας, Μυτιλήνης και Μυκόνου – Οι ημερομηνίες αναστολής λειτουργίας των διαδρόμων
- Σε παθητικό κάπνισμα εκτίθενται παγκοσμίως 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι
- PISA: Χειρότερες από ποτέ οι επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στη Γερμανία
- Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για δολιοφθορά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
- Ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε πτήσεις αναχώρησης από μεγάλα αεροδρόμια της Βρετανίας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Θάλασσα: Πηγή χαράς αλλά και κινδύνου – 8 χρήσιμες οδηγίες που «σώζουν ζωές»
Με περίπου 3,6 θανάτους από πνιγμό ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή συχνότητα θανατηφόρων περιστατικών στο νερό.
Κάθε χρόνο στη χώρα, καταγράφονται κατά μέσο όρο 357 θάνατοι από πνιγμό, ενώ όπως σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας του «Safe Water Sports», Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν, ήδη το 2026, μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου έχουν χάσει τη ζωή τους 168 άνθρωποι. Καταγράφεται, ωστόσο, μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2025, όταν και είχαν καταγραφεί 49 περισσότεροι θάνατοι.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει τον πνιγμό ως την τρίτη αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό, με 300.000 θανάτους ετησίως. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών αποτελούν σχεδόν το 25% των θυμάτων, ενώ υψηλή θνησιμότητα καταγράφεται και στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με τη Σχολή Ναυαγοσωστικής του και στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας του «Απολαμβάνουμε το νερό με ασφάλεια», για την ενημέρωση των πολιτών, προτείνει οκτώ χρήσιμες οδηγίες που «σώζουν ζωές»:
1. Να κολυμπάτε σε ασφαλείς, οργανωμένες παραλίες. Ακολούθησε τις οδηγίες του ναυαγοσώστη και τις σημαίες της παραλίας.
2. Μην μπαίνετε στο νερό αμέσως μετά το φαγητό ή την κατανάλωση αλκοόλ.
3. Μπείτε στο νερό σταδιακά, ειδικά αν είναι πολύ κρύο, για να αποφύγετε θερμικό σοκ.
4. Μην απομακρύνεστε πολύ και κολυμπάτε πάντα οριζόντια με την ακτή.
5. Μην κάνετε βουτιές σε άγνωστα νερά. Μπορεί να υπάρχουν βράχια ή άλλοι κίνδυνοι.
6. Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται πάντα σε κοντινή απόσταση από έναν ενήλικο, ακόμη κι αν χρησιμοποιούν σωσίβιο.
7. Χρησιμοποιήστε σωσίβιο όταν κάνετε δραστηριότητες όπως κανό ή SUP.
8. Αν σας παρασύρει ρεύμα, μην πανικοβληθείτε. Κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή μέχρι να βγείτε από το ρεύμα και μετά κατευθυνθείτε προς την παραλία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εργασίες στα αεροδρόμια Κέρκυρας, Μυτιλήνης και Μυκόνου – Οι ημερομηνίες αναστολής λειτουργίας των διαδρόμων
- Σε παθητικό κάπνισμα εκτίθενται παγκοσμίως 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι
- PISA: Χειρότερες από ποτέ οι επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στη Γερμανία
- Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για δολιοφθορά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
- Ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε πτήσεις αναχώρησης από μεγάλα αεροδρόμια της Βρετανίας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ερευνητές εντοπίζουν κενά στο ρυθμιστικό πλαίσιο των καλλυντικών για τα χείλη
Σημαντικά κενά στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις δοκιμές ασφαλείας των καλλυντικών προϊόντων για τα χείλη αποκαλύπτουν δύο νέες μελέτες, που εκπονήθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ για λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Lip Service Alliance», της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.
Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Integrated Environmental Assessment and Management».
Τα καλλυντικά χειλιών περιλαμβάνουν κραγιόν, lip gloss, lip balm, έλαια χειλιών και μάσκες. Παρότι ταξινομούνται ως τοπικά καλλυντικά για εξωτερική χρήση, στην πράξη ένα μέρος τους καταπίνεται ακούσια και απορροφάται μέσω του ιστού των χειλιών, δημιουργώντας μια διπλή οδό έκθεσης του οργανισμού, την οποία τα ισχύοντα ρυθμιστικά πλαίσια δεν έχουν σχεδιαστεί να αξιολογούν.
Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η απορρόφηση μέσω του ιστού των χειλιών και η ακούσια κατάποση αξιολογούνται βάσει κανονισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Επίσης, συνέκριναν το πώς αντιμετωπίζονται οι ίδιες οδοί έκθεσης στη νομοθεσία για τα καλλυντικά, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Όπως διαπιστώνουν, στις περισσότερες χώρες οι κανονισμοί και οι δοκιμές δεν λαμβάνουν υπόψη την απορρόφηση των συστατικών των καλλυντικών χειλιών μέσω του δέρματος.
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα τα ισχύοντα κανονιστικά πλαίσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα προϊόντα χειλιών ως καλλυντικά που παραμένουν στην εξωτερική επιφάνεια του σώματος. Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα χειλιών χρησιμοποιούν συνήθως συστατικά που δεν έχουν αξιολογηθεί για την ασφάλεια ως προς τη χρόνια κατάποση ή απορρόφηση στις σημερινές συνθήκες χρήσης.
Εν τω μεταξύ, η αγορά έχει αλλάξει ριζικά. Προϊόντα όπως οι μάσκες χειλιών, τα έλαια χειλιών και τα lip stains μεγάλης διάρκειας δεν υπήρχαν όταν θεσπίστηκαν οι ισχύοντες κανονισμοί.
Οι συγγραφείς διευκρινίζουν ότι οι μελέτες δεν καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα προϊόντα χειλιών είναι ασφαλή ή επικίνδυνα. Υποστηρίζουν, όμως, ότι με τα σημερινά επίπεδα χρήσης οι κίνδυνοι από τη συνδυασμένη έκθεση μέσω απορρόφησης και κατάποσης δεν αξιολογούνται επαρκώς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εργασίες στα αεροδρόμια Κέρκυρας, Μυτιλήνης και Μυκόνου – Οι ημερομηνίες αναστολής λειτουργίας των διαδρόμων
- Σε παθητικό κάπνισμα εκτίθενται παγκοσμίως 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι
- PISA: Χειρότερες από ποτέ οι επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στη Γερμανία
- Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για δολιοφθορά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
- Ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε πτήσεις αναχώρησης από μεγάλα αεροδρόμια της Βρετανίας
















You must be logged in to post a comment Login