Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Σύνδεσμος Φίλων ΠΑΟΚ Αννοβέρου «Black&White» (pics)

Published

on

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ στην περιοχή του Αννοβέρου για πολλά χρόνια είχαν την ανάγκη της ίδρυσης ενός συνδέσμου, για να στεγάσει τα όνειρα όλων των Παοκτσήδων της περιοχής.

Η επιθυμία τους πήρε σάρκα και οστά, τον Ιανουάριο του 2003 όταν ιδρύθηκε ο σύνδεσμος στην πρωτεύουσα της Κάτω Σαξονίας με την ονομασία Black&White. Σήμερα ο σύνδεσμος είναι αναγνωρισμένος από τον επίσημο ΠΑΟΚ και φυσικά μέλος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων ΠΑΟΚ Γερμανίας.

Τα μέλη του Black&White κάθε χρονιά ξεπερνάνε τα 80 άτομα. Ο σύνδεσμος του Ανόβερου εξυπηρετεί όχι μόνο τους φίλους του ΠΑΟΚ της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής μιας και σε ακτίνα 300 χλμ περίπου από το Ανόβερο δεν υπάρχει άλλος σύνδεσμος και δίνει το παρόν παντού όπου και αν αγωνίζεται ο Δικέφαλος του Βορρά στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Χρήστος Τσίκος, μαζί με τον αντιπρόεδρο Βασίλη Κωνσταντίνιδη, και τους Παναγιώτη Συμεώνιδη, Άγγελο Μαστροπαντσο, Αναστάσιο Αναγνώστου, Γεώργιο Παυλίδη και Γεώργιο Παπανικολάου, οι οποίοι  συνεχίζουν ακάθεκτοι το εγχείρημα που έχει ξεκινήσει εδώ και 12 χρόνια.

Δημήτρης Χατζηαποστόλου

Περισσότερο ρεπορτάζ και φωτογραφίες στο προσεχές φύλλο της εφημερίδας «Europolitis»

paok-hannover paok-hannover1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο “πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και το οποίο τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται. Με μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, τολμηρά νομοσχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας τις αδικίες οι οποίες υπήρχαν, τις στρεβλώσεις, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης” ενώ πρόσθεσε ότι “κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό είναι το κύριο μέλημά μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας, πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κρατικά πανεπιστήμια, να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα μας.

Αναφερόμενος στους Έλληνες του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα.

Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ στο Λονδίνο:

“Κύριε Υπουργέ, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι για ακόμα μία φορά εδώ, στο Λονδίνο, μια πόλη που όπως ξέρετε αγαπώ πολύ.

Είχα την ευκαιρία τρεις φορές να βρεθώ εδώ, την πρώτη ήμουν λίγο μεγαλύτερος από τον Αλέξανδρο, 20 χρονών, όταν είχα έρθει στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών από το Harvard για να περάσω ένα εξάμηνο στο London School of Economics.

Η δεύτερη φορά ήταν το 1990, όταν έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, τότε δουλεύοντας στην Chase Manhattan και η τρίτη όταν ξεκίνησα στα σοβαρά την επαγγελματική μου καριέρα, μαζί με την Μαρέβα τότε, νιόπαντροι. Εδώ στο Λονδίνο γεννήθηκε και η πρώτη μας κόρη, η Σοφία. Οπότε έχω πάντα εξαιρετικά ευχάριστες αναμνήσεις.

Είναι μια πόλη την οποία αγαπώ ιδιαίτερα και χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω τον Ελληνισμό του Λονδίνου να προκόβει και να δίνει και σε εμάς μεγάλη δύναμη γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε στην πατρίδα μας.

Θυμάμαι πέρυσι, όταν βρέθηκα πάλι εδώ και σας μίλησα, ήμασταν κάποιους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Σας είχα μιλήσει τότε για την πολύ μεγάλη σημασία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον της χώρας.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Είχαμε κάνει όντως, και έχουμε κάνει, πάρα πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Τότε σας ζήτησα να συνταχθούμε όλοι ώστε αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί, να μην διακοπεί, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας έργο.

Και πράγματι κι εσείς και όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μας επιβράβευσαν με ένα ποσοστό που ήταν ακόμα μεγαλύτερο από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2019. Οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθεμία και στον καθέναν, γιατί όλα αυτά τα οποία πετύχαμε τα πετύχαμε μαζί.

Πρέπει να σας πω βέβαια ότι το ποσοστό αυτό είναι ένα ποσοστό το οποίο βαραίνει πολύ στις δικές μου πλάτες και των συνεργατών μου. Είναι ένα ποσοστό ευθύνης. Ένα ποσοστό το οποίο με υποχρεώνει κι εμένα να δουλεύω κάθε μέρα ακόμα πιο σκληρά, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και το οποίο τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται.

Με μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, τολμηρά νομοσχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας τις αδικίες οι οποίες υπήρχαν, τις στρεβλώσεις, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν είναι το μόνο, θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα, τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και ο κύριος σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την φιλόδοξη, σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχω πει πολλές φορές, χρειάζονται ουσιαστικά μία οκταετία προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν πλήρως.

Και βέβαια, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές, είναι αυτές οι οποίες τελικά κάνουν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της δικής μας παράταξης και των άλλων κομμάτων, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να πασχίζουν να βρουν τον δικό τους ρυθμό.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Δεν μας αφορά καθόλου το τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Εμείς κοιτάμε τα δικά μας, κοιτάμε το έργο μας, κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό είναι το κύριο μέλημά μας.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας, πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κρατικά πανεπιστήμια, να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα μας.

Όλα αυτά λοιπόν θέλουμε να τα κάνουμε πράξη, θα τα κάνουμε πράξη. Και βέβαια θέλουμε και στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, σε λίγους μήνες από τώρα, να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και πάλι ένα υψηλό ποσοστό ώστε να εδραιώσουμε αυτή την πολιτική υπεροχή την οποία διαμορφώσαμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Σε αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, τη βοήθεια όλων των αποδήμων.  Ξέρετε πια ότι μπορέσαμε και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο, μπορείτε τώρα να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας χωρίς κανένα εμπόδιο και χωρίς καμία δυσκολία.

Πάμε λοιπόν μαζί να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά τα οποία μπορέσαμε και πετύχαμε εδώ στο Λονδίνο, όπου ξεπεράσαμε το 50%. Διότι πιστεύω ότι κατεξοχήν οι Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό μπορούν να βλέπουν πιο καθαρά όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, ίσως απαλλαγμένοι από τα πάθη της εγχώριας πολιτικής αναμέτρησης, ίσως πιο -θα έλεγα- αντικειμενικοί κριτές.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα. Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα.

Αυτή για εμένα, ξέρετε, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Διότι είναι και η καλύτερη πιστοποίηση ότι τελικά αφήσαμε για τα καλά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Αύριο θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και πάλι σε ένα μεγάλο συνέδριο διεθνών επενδυτών και να επαναβεβαιώσω αυτή τη δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και θα χαρώ ιδιαίτερα γιατί θα διαπιστώσω ότι όλα αυτά τα οποία είχαμε πει πριν από έναν χρόνο μπορέσαμε και τα πετύχαμε.

Ανακτήσαμε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα, πουλήσαμε τις μετοχές από τις τράπεζες, στο χρηματιστήριο, σε εξαιρετικές αποτιμήσεις, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ γρηγορότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Άρα, έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο. Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε και η επίπτωση τελικά από αυτόν τον ενάρετο κύκλο να μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να γνωρίζει ότι τελικά μπορεί να έχει ένα μέρισμα από αυτήν τη νέα δυναμική ανάπτυξη.

Αυτό θέλω να πετύχω και με τη δική σας τη βοήθεια θα τα καταφέρω. Να είστε καλά.”

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσέφερε καφέ και διάφορα εδέσματα στους πιστούς της Ενορίας.

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

Στη συνέχεια ακολούθησε χριστουγεννιάτικο παζάρι, το οποίο πλαισιώθηκε με κάλαντα που τραγούδησαν οι μαθητές του σχολείου, υπό τις οδηγίες του Διευθυντή και της Δασκάλας Μουσικής του Σχολείου.

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση, καθώς και όσους θέλησαν να ενισχύσουν με τις αγορές τους την προσπάθεια.

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

Τα μέλη του Συλλόγου εύχονται υγεία και ευτυχία για τις ευλογημένες ημέρες που ακολουθούν και δηλώνουν συγκινημένα, βλέποντας τόσα παιδιά να τραγουδούν και να πορεύονται στα ίδια μονοπάτια που περπάτησαν οι ίδιοι πριν τρεις δεκαετίες… ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τιμητική βράβευση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου από τον Δήμο του Steglitz-Zehlendorf

Published

on

Από

Photo source: Bezirksamt Steglitz-Zehlendorf

Σε μία πανηγυρική εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, στην κεντρική αίθουσα του Δημαρχείου, ο Δήμος του Steglitz-Zehlendorf τίμησε έξι πολίτες, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου κ. Παναγιώτη Ματλή, για την κοινωνική τους προσφορά στον Δήμο και στους ανθρώπους του.

Photos source: Bezirksamt Steglitz-Zehlendorf

Συγχαρητήρια σε όλους τους τιμώμενους!

Verleihung der Bezirksmedaille Bezirksverordnetenversammlung Steglitz-Zehlendorf

Bezirksverordnetenvorsteher René Rögner-Francke zeichnete am 5. Juli 2023 im Bürgersaal im Rathaus Zehlendorf sechs Bürgerinnen und Bürger, die sich besonders um den Bezirk Steglitz-Zehlendorf und seine Menschen verdient gemacht haben, mit der Bezirksmedaille der Bezirksverordnetenversammlung Steglitz-Zehlendorf aus.

Die sechs ehrenamtlich Tätigen wurden aus einer Reihe von Vorschlägen ausgewählt, die aus der Bevölkerung eingingen.

Photo source: Bezirksamt Steglitz-Zehlendorf

Mit der Bezirksmedaille wurden geehrt:

Gregor Sudrow

für seine fast 30-jährige ehrenamtliche Tätigkeit als Trainer der Jugendabteilung im Segler-Verein-Alsen Berlin e.V. am Wannsee. Mit seinem unermüdlichen Einsatz hat er schon vielen jungen Menschen die Freude am Segelsport nahegebracht.

Jochen Guhlke

für seine vielseitige jahrzehntelange ehrenamtliche Tätigkeit auf kommunalpolitischer Ebene. U.a. unterrichtete der frühere Schulleiter nach seiner Pensionierung an mehreren Tagen in der Woche Mathematik, Naturwissenschaften und Musik an einer Zehlendorfer Schule.

Panagiotis Matlis

für seinen Einsatz als Vorsitzender der Hellenischen Gemeinde zu Berlin und das Griechische Kulturzentrum in Steglitz, das als Anlaufstelle für zugewanderte Griechinnen und Griechen dient und sich zum festen Bestandteil der Kulturlandschaft des Bezirks entwickelt hat.

Photo source: Bezirksamt Steglitz-Zehlendorf

Olga Pischel

für ihr außergewöhnliches Engagement für die Städtepartnerschaft mit Charkiw. Seit Beginn des russischen Angriffskrieges auf die Ukraine organisiert sie mit Spendengeldern finanzierte Hilfstransporte von u.a. medizinischen Geräten nach Charkiw.

Inge und Günter-Henning Tarun

für ihr vielfältiges ehrenamtliches Engagement u.a. in der Markus-Kirchengemeinde in Steglitz, insbesondere für die Arbeit zur Verlegung von „Stolpersteinen“ zur mahnenden Erinnerung an die Opfer des NS-Regimes sowie ihren Einsatz für Schutzsuchende aus der Ukraine.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αιτήματα της Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. για τη λειτουργία των σχολείων του εξωτερικού και τα προβλήματα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έγγραφο με τα αιτήματά της, που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων του εξωτερικού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, γνωστοποίησε η ΕΛΜΕ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Στο έγγραφό της η Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. απευθύνεται στον Υπουργό Παιδείας Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, στην Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κ. Γιάννη Κατσαρό, “προκειμένου να σας ενημερώσει για τα πάγια και διαρκή αιτήματα που αφορούν στη λειτουργία των ελληνικών Γυμνασίων και Λυκείων του εξωτερικού”.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε., έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την επαρκή και έγκαιρη στελέχωσή τους, καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις:

 1. Ζητήματα αποσπάσεων και καθορισμού υπηρεσιακών αναγκών:

• Παροχή επιμισθίου για τουλάχιστον πέντε έτη προκειμένου :

Α. να αποφευχθεί η αναστάτωση που θα δημιουργήσει η λήξη της τετραετίας για μεγάλο αριθμό συναδέλφων στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλήθους κενών που δύσκολα θα καταστεί δυνατόν να καλυφθούν.

Β. να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους/τις εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Ελλάδα και να αποτραπεί το φαινόμενο των συνεχών ανακλήσεων.

Γ. να μειωθούν οι καθυστερήσεις που αφορούν στην πλήρωση των κενών στο ξεκίνημα του διδακτικού έτους.

 • Αλλαγή του πλαισίου των αποσπάσεων και την άμεση απόσυρση της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα τρία έτη με επιμίσθιο και τα έξι έτη συνολικά. Προτείνουμε, να δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους/όλες τις εκπαιδευτικούς -ανεξάρτητα από τον χρόνο προηγούμενης υπηρέτησης στα σχολεία του εξωτερικού- να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποσπαστούν, εντασσόμενοι σε έναν ενιαίο πίνακα από τον οποίο θα επιλέγονται όλοι οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί βάσει αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της αξιοκρατίας και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους/όλες τις ενδιαφερόμενες. Από τον ενιαίο αυτό πίνακα οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται για έξι χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους, λαμβάνοντας επιμίσθιο αν προηγουμένως δεν το έχουν λάβει για τα χρόνια που προβλέπεται. Η λύση αυτή θα δώσει απάντηση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό, ικανοποιώντας ταυτόχρονα όσους εκπαιδευτικούς θέλουν για προσωπικούς λόγους να παραμείνουν στο εξωτερικό ή να αποσπαστούν εκ νέου.
 • Για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2022-2023 επιλέχθηκε ως λύση για την κάλυψη των κενών η προκήρυξη θέσεων για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς αντί της συμπληρωματικής προκήρυξης για απόσπαση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα. Θεωρούμε πως η πρόσληψη ωρομισθίων από τα κατά τόπους συντονιστικά γραφεία εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί λύση μόνο στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κάλυψη των κενών από εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αποσπαστούν μετά την προκήρυξη των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία πολλαπλών συμπληρωματικών αποσπάσεων (ν. 4415/2016 όπως αναθεωρήθηκε με τον 4692/2020 Κεφ.Γ, αρ. 29 παρ. 5 ).
 • Επανασύσταση και επαναλειτουργία του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Β.Ρ.Β., δηλαδή των αντίστοιχων ΠΥΣΔΕ στην Ελλάδα, με την συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της λειτουργίας του οποίου θα ελέγχεται, μεταξύ άλλων, και η διαφάνεια των υπηρεσιακών διαδικασιών.
 • Διεκδικούμε την εφαρμογή των όσων προβλέπονται από την Υπουργική Απόφαση 17681/Η2/17-02-2023 για τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, όπου προβλέπεται η απόσπαση φιλολόγων (ΠΕ02) (ή μετά τη διαπίστωση αδυναμίας εύρεσης εκπαιδευτικών ΠΕ02, την ανάθεση της διδασκαλίας στους εκπαιδευτικούς που ορίζουν οι κανονιστικές διατάξεις της απόφασης) για τη διδασκαλία όσων μαθητών φοιτούν σε γυμνασιακές τάξεις. Προκειμένου μάλιστα να καταστεί πρακτικά εφαρμόσιμη και ξεκάθαρη η Υπουργική απόφαση, προτείνουμε να προβλεφθεί η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης από εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας για τα επίπεδα Β1 έως Γ2.
 1. Οικονομικά αιτήματα:
 • Θεσμοθέτηση πρόβλεψης για παροχή του συνόλου του ποσού του εισιτηρίου πρώτης μετάβασης και οριστικής επιστροφής, και απόσυρση της απαράδεκτης και προσβλητικής για τους/τις εκπαιδευτικούς πρόβλεψης για αποζημίωση μόνο για το ποσό που αφορά σε εισιτήριο χωρίς αποσκευή!
 • Ρύθμιση για έγκαιρη καταβολή των οδοιπορικών μετακίνησης για τη συμπλήρωση ωραρίου μεταξύ των σχολείων. Πρόβλεψη μάλιστα ώστε να γίνεται η μετακίνηση του εκπαιδευτικού μόνο εφόσον έχει γίνει ήδη η δέσμευση του ποσού από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Άμεση πληρωμή των εκκρεμών απαιτήσεων εκπαιδευτικών για πληρωμή οδοιπορικών.
 1. Ζητήματα αδειών:
 • Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης της παρ. 6 του άρθρ. 2 της Κ.Υ.Α. 48230/Η2 – ΦΕΚ B 1762 – 28.04.2021, όπου προβλέπει την διακοπή της παροχής του επιμισθίου, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια της απόσπασης παρέλθει χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών χωρίς παροχή έργου, συνεχόμενο ή διακεκομμένο.
 • Απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αναρρωτικών αδειών με κατάργηση της υποχρέωσης των εκπαιδευτικών να προσκομίσουν επίσημη μετάφραση των ιατρικών βεβαιώσεων και επιστροφή στην προηγούμενη πρακτική της απλής μετάφρασης των βεβαιώσεων προκειμένου να μειωθεί η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στην οποία υποβάλλονται οι εκπαιδευτικοί.
 • Δυνατότητα των εκπαιδευτικών να λάβουν όσες άδειες προβλέπεται από τη νομοθεσία και για τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, με πρόφαση την παροχή του επιμισθίου στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς δικαιολογείται μόνο η παροχή αναρρωτικής, κανονικής και ειδικής άδειας μετάβασης στην Ελλάδα. Η παροχή του επιμισθίου εντελώς λανθασμένα συνδέεται με μια τιμωρητική αντίληψη προς τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, αφού αυτό προβλέπεται για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης των αποσπασμένων στο εξωτερικό και όχι σαν εργαλείο πίεσης και περιστολής των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

• Λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των εκπαιδευτικών που αναγκάζονται τα τελευταία χρόνια να ακολουθήσουν τις οικογένειες τους στο εξωτερικό-και δεδομένου του ορίου των έξι ετών για απόσπαση στα εκτός Ελλάδος σχολεία που φέρει τους εκπαιδευτικούς μοιραία ενώπιον του διλήμματος της παραμονής με την οικογένειά τους ή της συνέχισης της σταδιοδρομίας τους εντός της ελληνικής εκπαίδευσης- θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η άμεση λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να αυξηθούν τα έτη της άδειας άνευ αποδοχών. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους υπαλλήλους, ώστε να λάβουν μια πολύ σημαντική για τη ζωή τους απόφαση, όχι υπό πίεση, αλλά έχοντας κατασταλάξει και όντας σίγουροι για το αν επιθυμούν να απομακρυνθούν οριστικά από το ελληνικό δημόσιο ή όχι.

 1. Εκπαιδευτικά αιτήματα:
 • Άμεση συγκρότηση τάξεων ένταξης και παράλληλη στήριξη για μαθητές/μαθήτριες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και απόσπαση εκπαιδευτικών με ειδικότητα στην ειδική αγωγή ή αξιοποίηση των υπαρχόντων εκπαιδευτικών με σεμινάριο στην ειδική αγωγή. Επίσης είναι αναγκαία η δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους μαθητές/μαθήτριες που έρχονται από γερμανικά σχολεία, αλλά και γερμανικών, καθώς την τελευταία δεκαετία πολύ μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού προέρχεται από οικογένειες νεομεταναστών με μεγάλη δυσκολία στη χρήση της γλώσσας της χώρας υποδοχής.
 • Ανάγκη να προβλεφθεί η παρουσία σχολικού ψυχολόγου και σχολικού νοσηλευτή, ή θεσμοθέτηση της δυνατότητας συνεργασίας με τους φορείς που υπάρχουν στη χώρα λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

• Ανάγκη δημιουργίας νέου αναλυτικού προγράμματος για το μάθημα των Γερμανικών, ειδικά για τα σχολεία της Β.Ρ.Β., στα οποία η γερμανική γλώσσα και πολιτισμός διδάσκονται στο Γυμνάσιο 8 ώρες εβδομαδιαίως. Το μοναδικό αναλυτικό πρόγραμμα που υπάρχει είναι ξεπερασμένο και σε μεγάλο βαθμό μη εφαρμόσιμο πια, καθώς δεν ακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών.

“Ελπίζουμε πως οι προτάσεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, προκειμένου να δοθεί λύση στα προβλήματα που απασχολούν τους/τις εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων της ομογένειας” καταλήγει το έγγραφο του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Ντύσσελντορφ: ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!

Published

on

Από

Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta

Και εδώ, στο Ντύσσελντορφ, Πολυτεχνείο: στιγμιότυπα και τραγούδια από την εκδήλωση μνήμης και τιμής που παρουσίασε η Ελληνογερμανική Εταιρία του Ντύσσελντορφ το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου 2023, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αντιδικτατορική φοιτητική εξέγερση και την κτηνώδη καταστολή της από τη χούντα.

Η μουσική και σκηνική ανάγνωση που παρακολούθησε το κοινό ήταν καρπός αρμονικής και γόνιμης συνεργασίας της διοργανώτριας Εταιρίας με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μιλτιάδη Ούλιο, τους μουσικούς Ρώνια Τοπαλίδου και Αντώνη Παπαμιχαήλ, καθώς και με το τμήμα των Νέων Ελληνικών της τελευταίας τάξης του Μοντεσοριανού Γυμνασίου Λάιμπνιτς και τον εκεί διδάσκοντα φιλόλογο κ. Γιάννη Κοτούπα.

Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta
Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta

Διαβάστηκαν πληροφοριακά και λογοτεχνικά κείμενα, ακούστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες, ερμηνεύθηκαν συγκινητικά τραγούδια της εποχής, όλα σ’ ένα σχέδιο ροής προγράμματος που τελούσε υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του «εγκεφάλου» της εκδήλωσης, του Μίλτου, ο οποίος – σημειωτέον – τυγχάνει απόφοιτος του ως άνω σχολείου.

Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta
Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Εταιρείας κ. Έφη Μπικάκη και χαιρέτισε ο γενικός πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ντύσσελντορφ κ. Β. Κοΐνης.

Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta
Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta

Θερμές ευχαριστίες και πολλά συγχαρητήρια, για την πρόθυμη συμβολή τους στην υλοποίηση της ιδέας και το νεανικό παλμό που έφεραν στην όμορφη βραδιά, αξίζουν στις μαθήτριες Τζοάνα Καπτζίου, Αγάπη Παναϊλίδου, Γαλήνη Παπαδημητροπούλου, Δόμνα-Ευγενία Παπανικολάου και Αφροδίτη Πολύζου, καθώς επίσης και στους μαθητές Αλέξανδρο Τρέσα και Νικόλαο Ζαχαριάδη.

Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta

Κείμενο: Γιάννης Κοτούπας

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σύγχρονοι Ευεργέτες του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου το ζεύγος Αραμπατζή, μετανάστες πρώτης γενιάς που έζησαν στο Αννόβερο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Αναστάσιος Π. Μπαμπαχμίδης

Σε μια σπουδαία πράξη ανθρωπιάς προχώρησε η οικογένεια Αραμπατζή πραγματοποιώντας μία πολύ σημαντική δωρεά στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Την ιδιαίτερα γενναιόδωρη πρωτοβουλία του Παναγιώτη και της Σωτηρίας Αραμπατζή χαιρετίζουν οι Θρακιώτες Αννοβέρου:

Σήμερα επικρατεί σε πολλούς μια γενικευμένη αντίληψη, πως τίποτα δεν αλλάζει, όλα και όλοι είναι το ίδιο. Η άποψη αυτή, ακριβώς, βολεύει τους ασήμαντους και τις μετριότητες.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη Άνθρωποι και παραδείγματα που τα διαψεύδουν. Ζωντανό παράδειγμα στις μέρες μας, η ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, για την μεγάλη Δωρεά της οικογένειας Αραμπατζή.

Η οικογένεια κατάγεται από την Μάνη Διδυμοτείχου, έζησαν και εργάστηκαν χρόνια στο Αννόβερο, μέχρι την επιστροφή τους στην Μάνη το 1999.

Η συγκεκριμένη αυτή πράξη της δωρεάς, εμάς τους απόδημους Θρακιώτες, δεν μας εκπλήσσει, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά, τον Παναγιώτη και την Σωτηρία Αραμπατζή, για το ήθος, την ευγένεια και την φιλανθρωπία που τους διακρίνει.

Όμως μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας κάνει ακόμη μια φορά υπερήφανους, διότι με την πράξη τους αυτή, φάνηκε το μεγαλείο της ψυχής τους. Δραστήριοι άνθρωποι, με πολυσήμαντη παρουσία και προσφορά στα κοινά της παροικίας μας.

Πρωτεργάτες, ιδρυτές στην ανέγερση και αποπεράτωση του ενοριακού μας κέντρου. Συνοδοιπόροι στο θρακικό κίνημα της Ευρώπης, ανοίγοντας νέους Ορίζοντες και προοπτικές στους νέους ανθρώπους.

Για εμάς τους Θρακιώτες Αννοβέρου, είναι πρόεδρος επί Τιμής στο Σύλλογο (απόφαση Γενικής Συνέλευσης των Μελών 17.02.1991) και Μέγας Ευπατρίδης στην ίδρυση και την απρόσκοπτη λειτουργία της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης. Η αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση που έδειξαν, κράτησε ζωντανό το όραμα ίδρυσης και παρουσίας των Θρακιωτών στην Ευρώπη.

Παναγιώτη και Σωτηρία, σας ευχαριστούμε.

Σας ευχαριστούμε που μας δείξατε για μια ακόμη φορά τον δρόμο. Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες προς Εσάς.

Η γενναιόδωρη πράξη σας αυτή, θα είναι οδηγός και φάρος στην ζωή μας.

Αννόβερο, 22 Νοεμβρίου 2023

Αναστάσιος Π. Μπαμπαχμίδης

Το ζεύγος Αραμπατζή. Πηγή φωτογραφίας: Αναστάσιος Π. Μπαμπαχμίδης

Η Ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου:

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να Σας εκφράσουμε την βαθιά ικανοποίησή μας και την ευγνωμοσύνη μας για τη ΔΩΡΕΑ Σας προς το Νοσοκομείο μας. Επί πλέον Σας θεωρούμε ευεργέτες του Νοσοκομείου μας, σύγχρονους ευεργέτες του τόπου μας και θα Σας είμαστε για πάντα ευγνώμονες. Αποδείξατε την αγάπη Σας για το τόπο μας. Αποδείξατε την τεράστια αλληλεγγύη Σας προς τον συνάνθρωπο.

Είναι απίστευτη η αυθόρμητη πρωτοβουλία Σας να ενισχύσετε το Νοσοκομείο με τη ΔΩΡΕΑ Σας. Με την μεγάλη ΔΩΡΕΑ Σας, η οποία δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή μας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η συνολική μεγάλη ΔΩΡΕΑ Σας βοηθάει το Νοσοκομείο μας να ανταποκριθεί πληρέστερα και ευχερέστερα στην αποστολή του.

Ήδη:

– Το αυτοκίνητο για τη μεταφορά ΑμεΑ, που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο, με την ένδειξη «ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ» τέθηκε στην υπηρεσία του Νοσοκομείου και ειδικότερα του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Ορεστιάδας, αναβαθμίζοντας εντυπωσιακά τη λειτουργία του και ανακουφίζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Το ιατρικό μηχάνημα (Υστεροσκόπιο) τοποθετήθηκε στη Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου και τώρα αποτελεί βασικό ιατρικό εργαλείο του Νοσοκομείου.

Αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν σε κατάλληλες θέσεις, όπου ήταν απαραίτητο και αναγκαίο, 20 κλιματιστικά, 17 Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, και 5 εκτυπωτές, διευκολύνοντας πάρα πολύ τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αφού τα κλιματιστικά έδωσαν λύσεις στις δύσκολες συνθήκες εργασίας των γιατρών, κυρίως των χειρουργών, αλλά και των άλλων υγειονομικών και βελτίωσαν και το περιβάλλον νοσηλείας των ασθενών, ενώ οι Η/Υ βοηθούν πλέον τους γιατρούς να προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των Νοσοκομείων προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών.

Βελτιώνεται ήδη ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων που ανήκει στο Νοσοκομείο μας, βελτιώνοντας παράλληλα και την εν γένει εικόνα του Νοσοκομείου μας.

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του στεγάστρου προ της κεντρικής εισόδου του Νοσοκομείου.

Ολοκληρώθηκε η βελτίωση και ανακαίνιση της εξωτερικής όψης του κτιρίου των Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, εφαρμόστηκε η πλέον σύγχρονη μέθοδος προστασίας του και επίσης πραγματοποιείται η ανάπλαση του αύλειου χώρου του Νοσοκομείου μας και με τον τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε η υγιεινή αλλά και η αισθητική των συγκεκριμένων χώρων του Νοσοκομείου.

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε και η κοινωνία μας δοκιμάζεται από δύσκολες συγκυρίες με απρόβλεπτες εξελίξεις η πρωτοβουλία Σας αυτή αποτελεί δείγμα της κοινωνικής ευαισθησίας και ανθρωπιάς που Σας διακρίνει και παράδειγμα για τους δυνάμενους να προσφέρουν.

Έχουμε πράγματι μεγάλη ανάγκη τέτοιων αξιέπαινων και ωφέλιμων πρωτοβουλιών και δράσεων και μάλιστα σε μία εποχή οικονομικής και πνευματικής κρίσης, που επικρατεί το πνεύμα της ιδιώτευσης που τείνει να επικρατήσει σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Είθε η πρωτοβουλία Σας, η ΔΩΡΕΑ Σας να βρεί και άλλους μιμητές, είτε ευεργετήσουν το Νοσοκομείο είτε άλλους τοπικούς θεσμούς, ώστε να ενισχύεται η προσπάθειά τους για το γενικό καλό.

Τέτοιες ενέργειες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για το κοινό καλό και λειτουργούν με ανιδιοτέλεια και γιατί το ποθεί η ψυχή τους,

Μας υπενθυμίζετε ότι υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας.

κα Σωτηρία και κ. Παναγιώτη

Σας παρακαλούμε να δεχθείτε τις ολόθερμες ευχαριστίες μας για τη μεγάλη ΔΩΡΕΑ Σας».

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Ισπανία: Δύο συλλήψεις για την κλοπή εκατοντάδων ζαμπόν

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ11 ώρες ago

«Τελεσίγραφο» Google στους κατόχους λογαριασμών: Ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

ΕΕ: Άσκηση κυβερνοασφάλειας για «τη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων ευρωεκλογών»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Προσφυγή της Tesla κατά της Σουηδίας λόγω µποϊκοτάζ των ταχυδρομείων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ16 ώρες ago

Βρυξέλλες: Η υψηλή συγκέντρωση καταλυμάτων Airbnb αυξάνει τα ενοίκια για τους μόνιμους κατοίκους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο Κρήτης για υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Deutsch2 ημέρες ago

POLYTECHNIO: Musikalischen Lesungen in Düsseldorf

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Η ΝASA βράβευσε Ελληνίδα Ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος για την έρευνα των μυστηρίων του Ήλιου

auf Deutsch3 εβδομάδες ago

Winterreifenpflicht: Das gilt im Ausland

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η KLM ματαίωσε δεκάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ λόγω καταιγίδας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Τι αποκάλυψε το τηλεσκόπιο James Webb για την ατμόσφαιρα του Δία

Deutsch3 εβδομάδες ago

Göttinnen, Gattinnen, Sklavinnen: Fragen zur Frau im alten Griechenland

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα βελτιώνει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη επιβίωση

Deutsch2 εβδομάδες ago

50 JAHRE POLYTECHNIO: Eine musikalische Lesung in deutscher und griechischer Sprache

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Ένοπλοι σε σχολείο του Αμβούργου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εγκαίνια της Έκθεσης «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» στο Ludwigshafen

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ημερίδα για το εκλογικό δικαίωμα των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο LMU Μονάχου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Εορταστικές εκδηλώσεις και πραγματοποίηση παρέλασης στη πόλη της Στουτγάρδης.

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis