ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τσίπρας προς Μέρκελ: Επιτάχυνση για ενδιάμεση λύση μέχρι τέλος Απριλίου
“Σημαντικά βήματα προόδου” από την προηγoύμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο διαπίστωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια μίας ώρας συνάντησης, που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε “εποικοδομητικό και θετικό κλίμα” και “ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου”.
Η αποστροφή ατή δείχνει ότι η ελληνική πλευρα θα επιμείνει στο να δοθεί μία έστω “μερική λύση” την άλλη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει τμηματική καταβολή χρημάτων από τους δανειστές, στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης του χρέους και πάντως να δοθεί ανάσα ρευστοτητας από την ΕΚΤ προς την ελληνική οικονομία.
Η θέση αυτή διατυπώνεται στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου, καθώς τότε το Eurogroup είχε προβλέψει ότι θα γινει αξιολόγηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στις 30 Απριλίου.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι, με βάση το γεγονός πως υπάρχει μία σύγκλιση της τάξης του 70% ανάμεσα στα δύο μέρη, η πλευρα των δανειστών οφείλει να επιβραβεύσει ανάλογα αυτή την πρόοδο. Να μην περιμένει, δηλαδή, την τελική συμφωνία του Ιουνίου για να απελευθερώσει κονδύλια, όπως διατείνονται ορισμένοι “σκληροί” παράγοντες των δανειστών, που παραπέμπουν σε εκείνο το διάστημα, αλλά να κάνει κινήσεις από τώρα, όπως προβλέπει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Υπό αυτό το πρίσμα η Αθήνα θα περιμένει, εάν όχι αύριο στο Eurogroup, έστω την επόμενη εβδομάδα και μετά από νέες συσκέψεις και συναντήσεις των τεχνοκρατών, αλλά και συνεννοήσεις των πολιτικών ηγεσιών, ίσως και μία έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ροή και η παροχή ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία.
Κυβερνητική πηγή διαμηνύει ότι, εάν δεν υπάρξει αυτή η “ενδιάμεση λύση”, τότε για την ελληνική κυβέρνηση δεν ισχύει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου και άρα ούτε οι συγκλίσεις που στο μεταξύ επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή ουσιαστικά οι υποχωρήσεις που έκανε στο πλαισιο αναζήτησης ενός συμβιβασμού η ελληνική πλευρά.
Πηγή: protothema.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με συμμετοχή της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη η 1η Διεθνή Συνάντηση Εδρών UNESCO
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κα Μάιρα Μυρογιάννη μετέβη στην Αλεξανδρούπολη, όπου συμμετείχε στην 1η Διεθνή Συνάντηση Εδρών UNESCO, με θέμα «Ακαδημαϊκή Διπλωματία και η συμβολή της στην επίτευξη των στόχων της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2020-2030», η οποία συνδιοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Έδρα UNESCO για την Προστασία και τον Οικοτουρισμό των Παρόχθιων και Δελταϊκών Οικοσυστημάτων του ιδίου Πανεπιστημίου, στις 5 και 6 Ιουνίου 2026.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η κα Μυρογιάννη απηύθυνε την κεντρική εισήγηση στην Εσπερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, όπου αναφέρθηκε στη σημασία της ακαδημαϊκής και επιστημονικής διπλωματίας για την αντιμετώπιση σύνθετων κρίσεων, όπως αυτές που σχετίζονται με το περιβάλλον. «Αναγνωρίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας η Ελλάδα, μέσω της εξωτερικής πολιτικής, καλείται να συμβάλει σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική προστασία» επισήμανε η κα Μυρογιάννη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον συντονισμό από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, της δράσης των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην UNESCO, καθώς και στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, σημειώνοντας ότι τα νέα θεματικά προγράμματα φιλοξενίας για Έλληνες της Διασποράς, που σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία, θα αναδεικνύουν τον πλούτο των ελληνικών οικοσυστημάτων, τη σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού και τον ρόλο της επιστημονικής γνώσης και της εκπαίδευσης — πυλώνες που βρίσκονται στον πυρήνα των διεθνών πρωτοβουλιών της UNESCO.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας μετέβη στο Διδυμότειχο όπου παρέστη στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Διδυμοτείχου και της Έδρας UNESCO «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η κα Μυρογιάννη συνεχάρη τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου, Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, και τον κάτοχο της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητή Δημήτρη Βέργαδο, για το εγχείρημα, σημειώνοντας ότι η Γενική Γραμματεία στηρίζει την αποκέντρωση πρωτοβουλιών Δημόσιας Διπλωματίας που ενισχύουν την εξωστρέφεια, τις ευρείες συνεργασίες και τη δικτύωση μεταξύ θεσμών, καθώς δημιουργούν νέες ευκαιρίες και προοπτικές, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
- Με συμμετοχή της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη η 1η Διεθνή Συνάντηση Εδρών UNESCO
- Κύμα ζέστης θα πλήξει από αύριο τη νότια και κεντρική Ιταλία
- DGG Düsseldorf gegen die geplante einstellung von COSMO
- Περισσότερα από 1,3 εκατ. οχήματα ανακαλεί η Stellantis
- Ιωάννινα: Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύμα ζέστης θα πλήξει από αύριο τη νότια και κεντρική Ιταλία
Κύμα ζέστης αναμένεται να πλήξει, από αύριο, κυρίως την κεντρική και νότια Ιταλία. Σύμφωνα με τους ειδικούς η θερμοκρασία θα ξεπεράσει κατά περίπου τέσσερις βαθμούς το μέσο όρο του πρωτότυπο δεκαπενθήμερου του Ιουνίου.
Πιο συγκεκριμένα, ρεκόρ αναμένεται να καταγραφεί στην πόλη Φότζια της Απουλίας, με 36 βαθμούς. Το θερμόμετρο, παράλληλα, θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς στην Κατάνη της Σικελίας, στην Φλωρεντία αλλά και στην Μπολόνια.
Το θερμόμετρο θα ανέβει, κυρίως. σε περιοχές της ενδοχώρας, ενώ στα παραθαλάσσια θέρετρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα επικρατήσει μια κάποια δροσιά.
Σε αρκετές περιφέρειες της βόρειας Ιταλίας, τέλος, μέχρι και την Πέμπτη μπορεί να σημειωθούν βροχοπτώσεις, αλλά από την Παρασκευή θα επικρατήσουν ξεκάθαρα θερινές καιρικές συνθήκες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Με συμμετοχή της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη η 1η Διεθνή Συνάντηση Εδρών UNESCO
- Κύμα ζέστης θα πλήξει από αύριο τη νότια και κεντρική Ιταλία
- DGG Düsseldorf gegen die geplante einstellung von COSMO
- Περισσότερα από 1,3 εκατ. οχήματα ανακαλεί η Stellantis
- Ιωάννινα: Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Περισσότερα από 1,3 εκατ. οχήματα ανακαλεί η Stellantis
Η Stellantis ανακαλεί περισσότερα από 1,3 εκατ. SUV και φορτηγά Jeep παγκοσμίως λόγω ανησυχιών για πυρκαγιά και προέτρεψε τους ιδιοκτήτες να παρκάρουν μακριά από κατασκευές ή άλλα οχήματα μέχρι να ολοκληρωθεί η επισκευή.
Η ανάκληση καλύπτει το SUV Jeep Wrangler και το φορτηγό Jeep Gladiator, μοντέλα ετών 2021-2025, λόγω προβλήματος ηλεκτρικής σύνδεσης στην καλωδίωση της ηλεκτρικής υδραυλικής αντλίας τιμονιού, το οποίο σε σπάνιες περιπτώσεις θα μπορούσε να προκαλέσει υπερθέρμανση εύφλεκτων υλικών, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιάς στο όχημα.
Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Jeep καλούνται να παρκάρουν οχήματά τους μακριά από κατασκευές ή άλλα οχήματα μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές, λόγω κινδύνου πυρκαγιάς.
Η ανάκληση αφορά τα μοντέλα Jeep Wrangler και Gladiator, τα οποία κατασκευάσθηκαν μεταξύ 2021 και 2025.
Περίπου 1,08 εκατομμύρια από τα επηρεαζόμενα οχήματα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 106.000 στον Καναδά, 23.000 στο Μεξικό και περίπου 125.000 σε άλλες παγκόσμιες αγορές.
Η Stellantis σχεδιάζει να επιθεωρήσει και ενδεχομένως να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει την καλωδίωση ή την ηλεκτρική αντλία υδραυλικού τιμονιού.
Μόλις η επισκευή είναι έτοιμη, οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες θα ειδοποιηθούν μέσω ταχυδρομείου και θα λάβουν οδηγίες για το πώς να προγραμματίσουν επισκευές στην τοπική αντιπροσωπεία τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Με συμμετοχή της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη η 1η Διεθνή Συνάντηση Εδρών UNESCO
- Κύμα ζέστης θα πλήξει από αύριο τη νότια και κεντρική Ιταλία
- DGG Düsseldorf gegen die geplante einstellung von COSMO
- Περισσότερα από 1,3 εκατ. οχήματα ανακαλεί η Stellantis
- Ιωάννινα: Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
INSEE: Προβλέψεις για μείωση του πληθυσμού της Γαλλίας μετά το 2037
Ο πληθυσμός της Γαλλίας αναμένεται να κορυφωθεί το 2037, επτά χρόνια νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση, προτού περιοριστεί και πάλι περίπου στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 2014 μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INSEE.
Η Γαλλία είχε επί μακρόν καλύτερη δημογραφική εικόνα σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά ο γηράσκων πληθυσμός και τα μειούμενα ποσοστά γεννήσεων δείχνουν ότι έχει και αυτή επηρεαστεί από τις πιέσεις που βαραίνουν τα δημοσιονομικά της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Η φυσική αύξηση του πληθυσμού στη Γαλλία απέκτησε αρνητικό πρόσημο το 2025 και η εικόνα θα παραμείνει ίδια με την όποια πληθυσμιακή αύξηση μέχρι το 2037 να αποδίδεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση, αναφέρει η INSEE στην πιο πρόσφατη εκτίμησή της.
Ο πληθυσμός αναμένεται τα αυξηθεί, από 69,1 εκατομμύρια που εκτιμάται ότι θα είναι το 2026, σε 69,8 εκατομμύρια το 2037 προτού μειωθεί στα 65,9 εκατομμύρια μέχρι το 2070, σχεδόν στο επίπεδο του 2014.
Προηγούμενες εκτιμήσεις της INSEE το 2021 τοποθετούσαν την πληθυσμιακή κορύφωση αργότερα, το 2044, σε περίπου 69,3 εκατομμύρια.
Μέχρι το 2070, ένας στους τρεις ανθρώπους στη Γαλλία θα είναι 65 ετών ή και μεγαλύτερος, σχεδόν διπλάσιος από το αντίστοιχο μερίδιο για τους κάτω των 20 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Με συμμετοχή της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη η 1η Διεθνή Συνάντηση Εδρών UNESCO
- Κύμα ζέστης θα πλήξει από αύριο τη νότια και κεντρική Ιταλία
- DGG Düsseldorf gegen die geplante einstellung von COSMO
- Περισσότερα από 1,3 εκατ. οχήματα ανακαλεί η Stellantis
- Ιωάννινα: Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
74 συλλήψεις για πυρκαγιές από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα στην Ελλάδα
Σε 74 ανέρχονται οι συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά από την 1η Ιανουαρίου έως και την 8η Ιουνίου 2026, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για πυρκαγιές.
Μεταξύ αυτών των συλλήψεων και στο ίδιο πλαίσιο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, συνελήφθη σήμερα από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), σε συνεργασία με το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, 71χρονος αλλοδαπός, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά στην περιοχή της Περαχώρας Κορινθίας κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής βλάστησης, χωρίς να έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα πυρασφάλειας. Σε βάρος του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.821,87 ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από τις 74 συλλήψεις, οι 68 (91,89%) αφορούν περιπτώσεις αμέλειας και οι 6 (8,11%) περιπτώσεις πρόθεσης. Το ίδιο διάστημα έχουν επιβληθεί 404 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 391.093,93 ευρώ.
Όπως τονίζεται από την Πυροσβεστική, οι ανακριτικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζουν τους ελέγχους και προχωρούν άμεσα στην απόδοση των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων όπου διαπιστώνονται παραβάσεις της νομοθεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα ανήλθαν σε 33. Από αυτές, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι 30 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 3.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Με συμμετοχή της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη η 1η Διεθνή Συνάντηση Εδρών UNESCO
- Κύμα ζέστης θα πλήξει από αύριο τη νότια και κεντρική Ιταλία
- DGG Düsseldorf gegen die geplante einstellung von COSMO
- Περισσότερα από 1,3 εκατ. οχήματα ανακαλεί η Stellantis
- Ιωάννινα: Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αρχαιολογικός χώρος το πεδίο της μάχης του Γρανικού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες
Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι κηρύχθηκε «διατηρητέος ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος» το πεδίο της μάχης του Γρανικού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος σημείωσε την πρώτη μεγάλη νίκη του κατά των Περσών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου και τις δηλώσεις του υπουργού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η απόφαση ελήφθη με βάση αρχαιολογικά ευρήματα και επιστημονικές μελέτες στην περιοχή Μπίγκα των Δαρδανελίων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών των Δαρδανελίων (Τσανάκαλε) έκρινε, βάσει επιτόπιων αρχαιολογικών ερευνών, επιστημονικών δεδομένων και αρχαίων πηγών που συνδέονται με τη Μάχη του Γρανικού, ότι η περιοχή πληροί τα κριτήρια ώστε να χαρακτηριστεί «αρχαιολογικός χώρος».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, πρόκειται για έναν από τους πλέον εμβληματικούς τόπους στρατιωτικής ιστορίας, καθώς εκεί καταγράφηκε η πρώτη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί της Περσικής Αυτοκρατορίας, όπως αναφέρεται.
Σημειώνεται ότι με την απόφαση ανακήρυξης του χώρου σε αρχαιολογικό τόπο, οι τουρκικές αρχές στοχεύουν στην ένταξη της περιοχής στον πολιτιστικό τουρισμό, στην ενίσχυση των πολιτιστικών διαδρομών και στη μελλοντική διαμόρφωση υποδομών που θα επιτρέψουν την επισκεψιμότητα του χώρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Με συμμετοχή της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη η 1η Διεθνή Συνάντηση Εδρών UNESCO
- Κύμα ζέστης θα πλήξει από αύριο τη νότια και κεντρική Ιταλία
- DGG Düsseldorf gegen die geplante einstellung von COSMO
- Περισσότερα από 1,3 εκατ. οχήματα ανακαλεί η Stellantis
- Ιωάννινα: Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων
















You must be logged in to post a comment Login