ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Eurogroup: Δύο εβδομάδες χρόνος για τελική συμφωνία
Αγώνα μετ’εμποδίων για μία συμφωνία μέσα σε 15 μέρες δίνει πλέον η κυβέρνηση. Το ραντεβού της 11ης Μαΐου χάθηκε, τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μεταθέτει τον χρονικό ορίζοντα για συμφωνία στα τέλη του μηνός, πιθανώς σε ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα που θα οριστεί για τις 25 του μηνός.
Ο κύριος Βαρουφάκης δεν έκρυψε το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητος που αντιμετωπίζει η χώρα και καθορίζει σαν απώτατο χρονικό όριο των διαπραγματεύσεων τα τέλη Μαΐου. Παραδέχτηκε δημοσίως πως τα περιθώρια στενεύουν λέγοντας πως «μην κρυβόμαστε, είναι κοινώς γνωστό ότι το θέμα της ρευστότητος είναι εξαιρετικά επείγον ζήτημα (terrible urgent issue). Αν και δεν περιελήφθη σήμερα στο ανακοινωθέν, η επίλυση αυτού του ζητήματος πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν και πριν οι περιορισμοί ρευστότητας καταστούν δεσμευτικοί. Νομίζω ότι από χρονοδιαγράμματων, μιλάμε για τις επόμενες δύο εβδομάδες».
Ο ίδιος περιέγραψε τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Στο φορολογικό, όπως ανέφερε, υπάρχει μεγάλη σύγκλιση και σχεδόν ταύτιση απόψεων με τους θεσμούς, όπως και σε ιδιωτικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια. Ωστόσο παραμένουν ανοικτά το εργασιακό και τα ασφαλιστικά. Στα θέματα αυτά η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει πίσω. Συνέδεσε πάντως εμμέσως την αύξηση των ορίων ηλικίας και την μείωση των συντάξεων που ζητούν οι δανειστές, με την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να βρίσκουν δουλειές όσοι χρειάζεται να εργαστούν περισσότερο.
Όπως δήλωσε, όταν τον ρωτούν συχνά γιατί στην Ελλάδα να παίρνει κάποιος σύνταξη στα 58, λέει πως «στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα Πρόνοιας. Αν ένας Γερμανός χάσει τη δουλειά του στα εξήντα του θα έχει επιδόματα που θα του επιτρέπουν να ζει μέχρι να γίνει εξήντα πέντε και τότε θα περάσει στη σύνταξη. Στην Ελλάδα αυτό δεν υπάρχει και για αυτό δημιουργούνται τεράστιες πολιτικές πιέσεις στο πολιτικό σύστημα, για να πάρει τον άνθρωπο αυτόν που δεν βρίσκει δουλειά και να το τοποθετήσει στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Για αυτό πρέπει να σχεδιαστούν μεταρρυθμίσεις (…) δεν αρκεί απλώς να κόψεις τις συντάξεις» τόνισε.
Ο κ.Βαρουφάκης φάνηκε αισιόδοξος πως η ΕΚΤ θα δώσει ανάσες στην Ελλάδα. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχεται εντολές, ούτε από εμάς, ούτε από το Eurogroup, ακολουθεί τους κανόνες της και κρίνει πότε θα κάνει την όποια κίνηση κρίνει ότι πρέπει. Όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να αφαιρέσει το waiver και να θέσει περιορισμούς για τα ελληνικά ομόλογα, δεν χρειάστηκε κάποια απόφαση του Eurogroup. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να επιστρέψει το waiver και να σταματήσει αυτή η πολιτική αυθαίρετων περιορισμών. Eμείς κρίνουμε ότι όπως τότε δεν έπρεπε να έχει αφαιρεθεί το waver, έτσι και σήμερα θα πρέπει να επιστρέψει» τόνισε.
Συμβιβασμοί
«Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνησή μας πασχίζει, διαπραγματεύεται, εργάζεται νυχθημερόν για να πετύχει μια λυτρωτική συμφωνία, για να βρει, στο πλαίσιο του Eurogroup, τον κοινό τόπο μεταξύ του προηγούμενου μνημονιακού προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού μεταμνημονιακού προγράμματος, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών στην αρχική του τοποθέτηση.
«Προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα ήταν εύκολη. Υπήρξαν πολιτικές διαφορές, αλλά και διαφορές όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία. Το τελευταίο 15νθήμερο υπήρξε μεγάλη σύγκλιση στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως λόγω της δικής μας υπερπροσπάθειας και των μεγάλων υποχωρήσεων που κάναμε, πάντα εντός του πλαισίου του σεβασμού, της βασικής αρχής να μην συμβιβαστούμε σε πολιτικές που συνολικά αναπαράγουν την κρίση».
Ο κύριος Βαρουφάκης υποστήριξε πως στο Eurogroup καταγράφηκε αυτή η σύγκλιση σε ένα γενικά θετικό κλίμα και ανέφερε πως «συνάδελφοί μου Υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup καταδίκασαν τις απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς «διαρροές» στο προηγούμενο Eurogroup της Ρίγα» (εννοώντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει το Bloomberg για βαρείς χαρακτηρισμούς σε βάρος του προσώπου του πίσω από τις κλειστές πόρτες).
«Η προσπάθεια για εξεύρεση στο αμέσως επόμενο διάστημα μια συμφωνίας επίλυσης της κρίσης, άνευ νέων κοινωνικών αδικιών και υφεσιακών επιπτώσεων, συνεχίζεται. Και συνεχίζεται σε καλό κλίμα», συμπλήρωσε.
Θέμα της κυβέρνησης το δημοψήφισμα
Απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε ότι το δημοψήφισμα είναι θέμα του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας αν θα το κάνει δεκτό, αρνούμενος πάντως να πάρει ο ίδιος προσωπικά θέση στο ζήτημα.
Ο ίδιος τάχθηκε απόλυτα ενάντιος και στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων σημειώνοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με την ίδια τη λογική της ευρωπαϊκής ένωσης και δεν θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί ποτέ.
H ανακοίνωση που εκδόθηκε για την Ελλάδα από το Eurogroup αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί. Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία. Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.
Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας».
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι 19 υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και οι αρμόδιοι της Κομισιόν Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις συζήτησαν για το θέμα της Ελλάδας.
Πηγή: protothema.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Εξαιρετικής» ποιότητας το 85% των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ

Το 96% των υδάτων κολύμβησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνονται στα αναγκαία ποιοτικά πρότυπα, το 85% χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά» και μόνο το 1,5% χαρακτηρίζονται «μέτρια».
Το επίπεδο ποιότητας παρέμεινε συνολικά σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (AEE).
Ανάμεσα στα 22.000 σημεία που εξετάσθηκαν το 2024 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επίσης στην Αλβανία και την Ελβετία, η ποιότητα των υδάτων κατατάχθηκε στις κατηγορίες «εξαιρετική», «καλή», «επαρκής» και «κακή», ανάλογα με το επίπεδο των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν και με βάση την ρύπανση που προέρχεται κυρίως από τα λύματα και την κτηνοτροφία.
Η Κύπρος είναι ο καλύτερος… μαθητής με το 99,2% των υδάτων της να χαρακτηρίζονται «εξαιρετικής» ποιότητας. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 97,9%, η Ελλάδα με 97%, η Αυστρία με 95,8% και η Κροατία με 95,2%.
Στην βάση της κατάταξης, η Αλβανία, με μόνο το 16% των σημείων κολύμβησης σε «εξαιρετική» κατάσταση και πτώση 25 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, και η Πολωνία με 58,1%, με ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 2023.
Κατά μήκος των θαλάσσιων ακτών η ποιότητα των υδάτων είναι συνολικά καλύτερη σε σχέση με τα εσωτερικά ύδατα, των ποταμών και των λιμνών, χάρη στην συχνότερη ανανέωσή του και στην ικανότητα αυτοκαθαρισμού.
Οι ποταμοί και οι λίμνες είναι πιο ευαίσθητοι σε σχέση με τις παράκτιες ζώνες στην ρύπανση που προκαλείται από τις σφοδρές βροχοπτώσεις ή την θερινή ξηρασία.
Για τις περιοχές όπου τα ύδατα χαρακτηρίζονται «κακής» ποιότητας οι εθνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να απαγορεύουν την κολύμβηση για την επόμενη περίοδο, να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της ρύπανσης και εξάλειψης των κινδύνων για την υγεία των λουομένων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- «Εξαιρετικής» ποιότητας το 85% των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ
- Γερμανία: Την δημιουργία 208 νέων θέσεων για τις υπηρεσίες της σχεδιάζει η κυβέρνηση
- Πανελλαδικές: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η δυνατότητα δημιουργίας κωδικού για υποβολή Μηχανογραφικού
- Το Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
- Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής συνδέεται με την υπνική άπνοια
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Την δημιουργία 208 νέων θέσεων για τις υπηρεσίες της σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την δημιουργία 208 νέων θέσεων στις υπηρεσίες της σχεδιάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονη κριτική, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε διακηρύξει στην προγραμματική συμφωνία του την μείωση του προσωπικού στα υπουργεία, στην Bundestag και σε υφιστάμενες αρχές κατά τουλάχιστον 8%.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το υπουργείο Οικονομικών διαβίβασε ήδη την σχετική επιστολή προς την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι οι νέες θέσεις είναι απαραίτητες «προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της νεοσύστατης ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Την επιστολή υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Ντένις Ρόντε (SPD).
Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις υπάγονται στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης – οι 150 μάλιστα εντάσσονται στο γραφείο του νέου υπουργού Κάρστεν Βίλντμπεργκερ (CDU). Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει μάλιστα ότι «η σημερινή επένδυση θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων αργότερα».
Στην καγκελαρία θα προστεθούν 40 νέες θέσεις, εκ των οποίων 13 θα ενταχθούν στο μελλοντικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενώ επιπλέον θέσεις αφορούν επίσης την υφυπουργό Αθλητισμού και Εθελοντισμού Κριστιάνε Σαντερλάιν.
Οκτώ θέσεις θα διατεθούν ακόμη στο γραφείο του τέως καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Ο αριθμός, ο οποίος είναι ο ίδιος όπως και για το γραφείο της ‘Αγγελα Μέρκελ, υπερβαίνει ωστόσο τις προδιαγραφές της Επιτροπής Προϋπολογισμού για τους πρώην καγκελάριους.
Για αυτή την υπέρβαση το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται την «αναμενόμενη εξέλιξη των δραστηριοτήτων του μετά την αποχώρηση από το αξίωμα του καγκελάριου και επειδή η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της θητείας του». Το υπουργείο υποστηρίζει πάντως ότι οι νέες θέσεις δεν συνεπάγονται επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό, διότι θα καταργηθούν υπάρχουσες θέσεις οι οποίες είναι αυτή την στιγμή κενές.
Η αντιπολίτευση πάντως κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιφάσεις σε σχέση με τους στόχους εξοικονόμησης πόρων που έχει διακηρύξει η ίδια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Εξαιρετικής» ποιότητας το 85% των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ
- Γερμανία: Την δημιουργία 208 νέων θέσεων για τις υπηρεσίες της σχεδιάζει η κυβέρνηση
- Πανελλαδικές: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η δυνατότητα δημιουργίας κωδικού για υποβολή Μηχανογραφικού
- Το Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
- Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής συνδέεται με την υπνική άπνοια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πανελλαδικές: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η δυνατότητα δημιουργίας κωδικού για υποβολή Μηχανογραφικού

Μέχρι και τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 θα έχουν τη δυνατότητα όλοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο, να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, για έκτακτους λόγους, οι υποψήφιοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και τις επόμενες μέρες που θα λειτουργήσουν τα λύκεια.
Σημειώνεται ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι φετινοί τελειόφοιτοι θα μπορούν να απευθύνονται στο λύκειό τους, ακόμα και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2025, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ – πρώην ΙΕΚ).
Ποιοι μπορούν να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό
Από την Τετάρτη 18 Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, πρέπει να προσέλθουν στο λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:
- Όσοι έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2025, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μηχανογραφικό και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο, ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.
- Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2023 ή 2024, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται, ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
- Οι τελειόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έτους 2025 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το Μ.Δ. και το Π.Μ.Δ. κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα. Γενικότερα, οι διαδικασίες για την απόκτηση password και την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου θα παραμείνουν ενεργές και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου.
Υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις
Οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Εξαιρετικής» ποιότητας το 85% των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ
- Γερμανία: Την δημιουργία 208 νέων θέσεων για τις υπηρεσίες της σχεδιάζει η κυβέρνηση
- Πανελλαδικές: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η δυνατότητα δημιουργίας κωδικού για υποβολή Μηχανογραφικού
- Το Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
- Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής συνδέεται με την υπνική άπνοια
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη θα επιστρέψει την κάρτα μέλους στον… Όσκαρ Ουάιλντ!

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη πρόκειται να επιστρέψει συμβολικά την κάρτα αναγνώστη στον Όσκαρ Ουάιλντ, 130 χρόνια μετά την απόφαση των διαχειριστών της να την ακυρώσουν, όταν ο θεατρικός συγγραφέας καταδικάστηκε για άσεμνη συμπεριφορά.
Μία σύγχρονη κάρτα μέλους που φέρει το όνομα του Όσκαρ Ουάιλντ θα απονεμηθεί επίσημα στον εγγονό του, Μέρλιν Χόλαντ, σε εκδήλωση τον προσεχή Οκτώβριο.
Ο Ρούπερτ Έβερετ, ο οποίος έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε ως Ουάιλντ στην ταινία «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» – ταινία του 2018 για τα τραγικά τελευταία χρόνια του συγγραφέα στην εξορία – θα συμμετάσχει στην τελετή.
Ο Μέρλιν Χόλαντ είναι ειδικός στον Ιρλανδό μυθιστοριογράφο, ποιητή, δραματουργό και κριτικό και στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνεται το βιβλίο «The Complete Letters of Oscar Wilde» με τις Επιστολές του Όσκαρ Ουάιλντ. Ερωτηθείς πώς αντιδρούσε ο παππούς του στην επαναφορά της κάρτας αναγνώστη είπε: «Πιθανότατα θα έλεγε “καιρός ήταν”».
Η πρώτη ακύρωση της κάρτας μέλους είχε καταγραφεί στα πρακτικά της Βιβλιοθήκης το 1895, μετά την καταδίκη του Ουάιλντ σε διετή κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα για «απρέπεια», κατηγορία που τότε συνδεόταν με την ποινικοποιημένη ομοφυλοφιλία.
Οι διαχειριστές είχαν δώσει εντολή να μην του επιτραπεί ξανά η πρόσβαση στην Αίθουσα Ανάγνωσης του Βρετανικού Μουσείου, η οποία μετεξελίχθηκε στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Εξαιρετικής» ποιότητας το 85% των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ
- Γερμανία: Την δημιουργία 208 νέων θέσεων για τις υπηρεσίες της σχεδιάζει η κυβέρνηση
- Πανελλαδικές: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η δυνατότητα δημιουργίας κωδικού για υποβολή Μηχανογραφικού
- Το Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
- Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής συνδέεται με την υπνική άπνοια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καταγγελία κατά αεροπορικών για αδικαιολόγητη χρέωση τελών στις χειραποσκευές

Καταγγελία εναντίον 7 αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους για αδικαιολόγητη χρέωση τελών στους καταναλωτές για τις χειραποσκευές τους, κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δίκτυο των Αρχών Προστασίας των Καταναλωτών (CPC), η BEUC – Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών και 16 οργανώσεις μέλη της από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ, η BEUC και οι οργανώσεις μέλη της ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα σε επίπεδο Ε.Ε. για τις εμπορικές πρακτικές των αεροπορικών εταιριών, που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές.
Ο γενικός διευθυντής της BEUC, Agustin Reyna, σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι ευρωπαϊκές αρχές προστασίας των καταναλωτών αναλαμβάνουν δράση, κατά επτά αεροπορικών εταιριών που εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές και αγνοούν τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ε.Ε.
Το μέλος της BEUC, OCU (Organizacion de Consumidores y Usuarios), από την Ισπανία, υπέβαλε επίσημη καταγγελία, στο Ισπανικό Υπουργείο Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Κατανάλωσης, το οποίο τελικά επέβαλε πρόστιμο ύψους 179 εκατομμυρίων ευρώ, σε πέντε αεροπορικές εταιρείες, για καταχρηστικές πρακτικές σχετικά με τις χειραποσκευές στα τέλη του 2024.
Το μέλος της BEUC, Testachats/Testaankoop, από το Βέλγιο, υπέβαλε επίσης καταγγελία στις βελγικές αρχές, το Μάιο του 2024 και το μέλος της BEUC, DECO, από την Πορτογαλία, έκανε το ίδιο.
«Αυτές οι εθνικές διαδικασίες αναδεικνύουν την ανάγκη να δρομολογηθεί μια δράση σε επίπεδο Ε.Ε. Η εναρμόνιση των κανόνων για τις χειραποσκευές θα επιτρέψει καλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα των τιμών, για τους επιβάτες και θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου. Θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο, για τα αεροδρόμια.
Μια έρευνα από το μέλος της BEUC, Consumentenbond, από την Ολλανδία, επιβεβαιώνει ότι το 86% των καταναλωτών πιστεύει ότι ένα μικρό αντικείμενο και ένα μικρό καροτσάκι, ή ένα σακίδιο πρέπει να περιλαμβάνονται, στη βασική τιμή του εισιτηρίου» καταληγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Εξαιρετικής» ποιότητας το 85% των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ
- Γερμανία: Την δημιουργία 208 νέων θέσεων για τις υπηρεσίες της σχεδιάζει η κυβέρνηση
- Πανελλαδικές: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η δυνατότητα δημιουργίας κωδικού για υποβολή Μηχανογραφικού
- Το Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
- Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής συνδέεται με την υπνική άπνοια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέοι κανόνες στην ΕΕ για την ιχνηλασιμότητα και την καλύτερη διαβίωση σκυλιών και γατιών

Η νομοθετική πρόταση που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 457 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 86 αποχές, καθορίζει τα πρώτα ενιαία πρότυπα της ΕΕ για την αναπαραγωγή, τη στέγαση και την ιχνηλασιμότητα των σκυλιών και των γατιών.
Με σχεδόν 44% των πολιτών στην ΕΕ να έχουν κατοικίδιο, το εμπόριο σκυλιών και γατιών γνωρίζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Περίπου το 60% των ιδιοκτητών αγοράζουν σκύλους ή γάτες διαδικτυακά. Ελλείψει εναρμονισμένων ελάχιστων προτύπων για την καλή διαβίωση σκυλιών και γατιών σε όλη την ΕΕ, η Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες στις 7 Δεκεμβρίου 2023.
Με τη νομοθετική πρόταση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλοι οι σκύλοι και οι γάτες στην ΕΕ θα πρέπει να ταυτοποιούνται ατομικά με ένα μικροτσίπ.
Απαιτείται, επίσης, η καταχώριση σκυλιών και γατιών με μικροτσίπ σε διαλειτουργικές εθνικές βάσεις δεδομένων. Οι αριθμοί ταυτοποίησης, καθώς και πληροφορίες σχετικά με κάθε εθνική βάση δεδομένων, θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ενιαίο ευρετήριο που θα διαχειρίζεται η Επιτροπή.
Η διατήρηση ή πώληση σκυλιών και γατιών σε καταστήματα ζώων συντροφιάς θα πρέπει να απαγορευτεί, λένε οι ευρωβουλευτές.
Για να καλυφθούν πιθανά κενά που θα επέτρεπαν σε σκύλους και γάτες να εισέλθουν στην ΕΕ χαρακτηρισμένα ως κατοικίδια ζώα για να πωληθούν στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να επεκτείνουν τους κανόνες, τόσο για τις εμπορικού όσο και για τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκυλιών και γατιών που εισέρχονται στην Ένωση.
Σε σκύλους και γάτες που εισάγονται από τρίτες χώρες προς πώληση θα πρέπει να εμφυτεύονται μικροτσίπ πριν από την πρώτη είσοδό τους στην ΕΕ και, στη συνέχεια, να καταχωρίζονται σε εθνική βάση δεδομένων. Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εισέρχονται στην ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζουν την καταχώρισή τους σε μία από τις βάσεις δεδομένων των κρατών μελών στον τόπο προορισμού, τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την άφιξη.
Η ενδογαμική αναπαραγωγή σκυλιών και γατιών (μεταξύ γονέων και τέκνων, αδελφών, ετεροθαλών αδελφών ή παππούδων και εγγονών) πρέπει να απαγορευτεί, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.
Επιθυμούν επίσης την απαγόρευση της εκτροφής σκυλιών ή γατιών με υπερβολικά χαρακτηριστικά σωματικής διάπλασης που οδηγούν σε υψηλό κίνδυνο αρνητικών συνεπειών για την καλή διαβίωσή τους, καθώς και την απαγόρευση της χρήσης των εν λόγω ζώων (και ακρωτηριασμένων σκυλιών και γατιών) σε επιδείξεις, εκθέσεις και διαγωνισμούς ομορφιάς.
Η πρόσδεση των ζώων, με εξαίρεση τη διάρκεια της ιατρικής περίθαλψης, όπως και η χρήση τόσο περιλαιμίου με καρφιά, όσο και περιλαιμίου-πνίχτη χωρίς μηχανισμό ασφαλείας πρέπει να απαγορευτεί, λένε οι ευρωβουλευτές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της ΕΕ, σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Εξαιρετικής» ποιότητας το 85% των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ
- Γερμανία: Την δημιουργία 208 νέων θέσεων για τις υπηρεσίες της σχεδιάζει η κυβέρνηση
- Πανελλαδικές: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η δυνατότητα δημιουργίας κωδικού για υποβολή Μηχανογραφικού
- Το Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
- Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής συνδέεται με την υπνική άπνοια
You must be logged in to post a comment Login