ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Βότανα που «μυρίζουν» καλοκαίρι
Η ελληνική γη τα προσφέρει απλόχερα, μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικά και ανακουφιστικά για την υγεία μας, να νοστιμίσουν και να δώσουν άρωμα στα φαγητά μας, να συμβάλλουν στην εξωτερική μας ομορφιά και όχι μόνο…
Ο λόγος για τα αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, που σίγουρα δεν είναι μαγικά, είναι ωστόσο ευεργετικά για την ψυχή και το σώμα μας.
Η θεραπευτική τους δράση μας απασχόλησε από την αρχαία Ελλάδα, όπου πολλοί φιλόσοφοι και γιατροί της εποχής, μεταξύ των οποίων ο Ιπποκράτης, έκαναν πολλές μνείες. Η παράδοση αιώνων δεν πέρασε απαρατήρητη και από τους επιστήμονες, οι οποίοι σήμερα μέσω ερευνών επιβεβαιώνουν πως αρκετά εξ αυτών έχουν ευεργετικές φαρμακευτικές ιδιότητες.
Πέρα όμως από την υγεία, τα βότανα δίνουν άρωμα και γεύση στην κουζίνα μας, γι’ αυτό και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα συμπεριλάβουμε στις συνταγές μας. Δεν είναι τυχαίο πως γνωστοί σεφ επιλέγουν φρέσκα αρωματικά για τα πιάτα τους. Εμείς διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ βότανα, που θα συναντήσετε εάν κάνετε μία βόλτα αυτή την περίοδο στην ελληνική εξοχή. Είναι τα βότανα του καλοκαιριού και εκτός από τις θεραπευτικές και καλλυντικές τους ιδιότητες, δίνουν άρωμα και γεύση στο φαΐ μας.
ΡΙΓΑΝΗ
Την αποκαλούν το καμάρι των βουνών και όχι άδικα… Η ελληνική ρίγανη, η ποιότητα της οποίας θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτες έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Διευκολύνει την πέψη, καταπολεμάει τις διαταραχές του στομάχου και του εντέρου, ενώ βοηθάει σε περιπτώσεις κρυολογήματος και βήχα. Όσο για την κουζίνα μας, άπειρες οι χρήσεις της. Από μανέστρες, σούπες, σαλάτες και σάλτσες έως ψαρικά, πίτες κ.α. Φυσικά η χρήση της στα ψητά θεωρείται σχεδόν αναγκαία καθώς η γεύση και το άρωμα που τους προσδίδει είναι μία και μοναδική. Δεν είναι τυχαίο πως η μυρωδιά της ρίγανης μας θυμίζει πάντα ελληνικό καλοκαίρι, εξοχή, ανεμελιά και καλό φαΐ.
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Το δενδρολίβανο δεν λείπει από την παραδοσιακή ιατρική ενώ δεν είναι λίγες οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τις σημαντικές ιδιότητές του. Συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης, βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου ενώ ενδείκνυται για την ατονία, την αϋπνία, την εξάντληση, το άγχος, τους πονοκεφάλους και τις ζαλάδες. Παράλληλα, χρησιμοποιείται τοπικά σαν αντισηπτικό για πληγές και για τη μείωση της τριχόπτωσης.
Όσο για την γεύση του, είναι έντονη ενώ ταιριάζει απόλυτα με τις πατάτες στο φούρνο, αλλά και με τις τηγανιτές. Αρωματίζει υπέροχα τα κρέατα, το ψάρι, τα θαλασσινά, το ψωμί, τις ομελέτες, τις σούπες, τις σάλτσες, τα λαχανικά, καθώς και τα σαλιγκάρια. Επίσης, είναι ένα από τα καλύτερα εντομοαπωθητικά.
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Με έντονη αρωματική οσμή, λόγω του αιθέριου ελαίου που περιέχει, το φασκόμηλο είναι γνωστό τόσο για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Είναι αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό, τονωτικό καταπραϋντικό για το στομάχι, διουρητικό, καταστέλλει το βήχα και βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, των τραυμάτων, του πονοκέφαλου και της ημικρανίας.
Το φασκόμηλο είναι ένα καταπληκτικό συνοδευτικό για όλα τα λαχανικά, και αναδεικνύει τα αρώματα των ξηρών καρπών. Αναμιγμένο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή βούτυρο είναι εξαιρετικό καρύκευμα για ζυμαρικά, ταιριάζει σε σάλτσες, τυρί, κρέατα και ψάρι.
ΔΥΟΣΜΟΣ
Μία κούπα τσάι θα σας ανακουφίσει αμέσως τους πόνους στο στομάχι και στο έντερο. Ο δυόσμος είναι αντισπασμωδικός, χωνευτικός, μαλακτικός και καταπραϋντικός, καταπολεμά το λόξιγκα και το βήχα ενώ τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων. Η μυρωδιά του είναι μεθυστική και είναι γνωστός για την ξεχωριστή γεύση και το άρωμα που δίνει σε φαγητά, γλυκά και ποτά.
Είναι θαυμάσιος στις μανέστρες και στις κρέμες με βάση την πατάτα, στα λαχανικά του ατμού, στα αυγά και γενικά σε όλες τις ανάμικτες σαλάτες.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Η μυρωδιά του είναι μεθυστική και δεν υπάρχει σπίτι στο χωριό που να μην έχει μία γλάστρα βασιλικού. Αντισηπτικός, ο βασιλικός συνιστάται για κεντρίσματα και τσιμπήματα, βοηθάει στην πέψη και καταπραΰνει το έντερο, τη νεύρωση στομάχου, τις ημικρανίες, την ένταση, την αϋπνία και βοηθά τη μνήμη. Είναι τονωτικό του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος.
Ευρεία είναι η χρήση του στην αρωματοποιία, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ποιος δεν γνωρίζει τη σάλτσα pesto, που δίνει μοναδική γεύση στο σπαγγέτι ενώ αν τον ανακατέψουμε με ελαιόλαδο, γίνεται ένα θαυμάσιο καρύκευμα, όχι μόνο για ζυμαρικά αλλά και για ρύζι, ανάμικτες σαλάτες και λαχανικά. Στη ζαχαροπλαστική, χρησιμοποιείται για παγωτά και σορμπέ ενώ στην ποτοποιία στο ποτό Σαρτρέζ καθώς και στην κονσερβοποιία (π.χ. σε κονσέρβες τομάτας και σαλτσών).
ΔΑΦΝΗ
Σύμβολο των νικητών, από την αρχαιότητα ακόμη, η δάφνη χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Καταπολεμά τα φουσκώματα και τη δυσπεψία ενώ ανοίγει την όρεξη. Το αιθέριο έλαιο της χρησιμοποιείται για μασάζ σε πιασμένους μυς αλλά και σε ρευματοπάθειες ενώ έχει και καλλυντική δράση καθώς χρησιμοποιείται σε σαμπουάν και σαπούνια.
Στην κουζίνα, η δάφνη προσθέτει υπέροχη γεύση σε σούπες, σάλτσες και βραστά φαγητά, σε ψάρια, κρέατα, τηγανητά λαχανικά, και σε μικρές δόσεις, ακόμα και ορισμένα γλυκά.
ΘΥΜΑΡΙ
Το θυμάρι είναι αγαπημένο βότανο όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στις μέλισσες, που κάνουν το πιο ονομαστό μέλι. Σαν αφέψημα, ανακουφίζει από το βήχα, το συνάχι, τη γρίπη και δρα κατά των ιών και ως εφιδρωτικό για τον πυρετό. Παράλληλα, καταπραΰνει προβλήματα στο στομάχι, τονώνει το νευρικό σύστημα και χαρίζει πνευματική διαύγεια.
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται για να αρωματίσει ψάρια, κρεατικά, σάλτσες και τυριά. Βελτιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις σούπες, τις μανέστρες, το στιφάδο, όλα τα πιάτα με χορταρικά και όσπρια, τις μαρινάτες και τα γεμιστά. Μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε για να δώσετε μια διαφορετική νότα σε κάθε είδους γέμιση, στα αυγά, στα τουρσιά, στο βούτυρο και φυσικά στις ξιδάτες ελιές.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ
Η μαντζουράνα δρα ευεργετικά κατά των πονοκεφάλων και της αϋπνίας. Είναι αποχρεμπτική, απολυμαντική, τονωτική και αντισπασμωδική, ενώ ανοίγει την όρεξη και ανακουφίζει από τους τυμπανισμούς. Είναι αποτελεσματική κατά των αναπνευστικών παθήσεων, της δυσμηνόρροιας, της δυσκοιλιότητας, των εγκεφαλικών παθήσεων και των κολικών ενώ ανακουφίζει από τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα αντί για ρίγανη. Προσθέτει γεύση σε χορταρικά εποχής, σε αρωματικά λαδόξιδα, ανάμικτες σαλάτες, φρέσκα τυριά, γεμιστά, αλμυρές τάρτες, όσπρια, κρέας και ορισμένες συνταγές ψαριού.
* Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τα βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και είναι καλό για τη σωστή χρήση τους να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η Ελληνική Αρτοποιία στο Παγκόσμιο Προσκήνιο: Διαγωνισμός «ΙΒΑ Cup of Bakers 2023» στο Μόναχο της Γερμανίας

Στις 22 Οκτωβρίου 2023 ξεκινά ο παγκόσμιος διαγωνισμός «ΙΒΑ Cup of Bakers 2023» στο Μόναχο, δίνοντας την ευκαιρία σε 12 χώρες ανά τον κόσμο, να ανταγωνιστούν στην εκπληκτική τέχνη της αρτοποιίας.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι «Ο κόσμος των ζώων» και οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, μέσα από το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα κεράσματα, τα Δανέζικα γλυκά και πολλά άλλα αρτοσκευάσματα επίδειξης, που αφορούν τον κόσμο της ζωής και της φύσης.

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα, έχει την τιμή να συμμετάσχει σε αυτόν τον συναρπαστικό διαγωνισμό, εκπροσωπώντας τη χώρα μας με δύο υποσχόμενους αρτοποιούς, τον Χάρη Παπαλίτσα και τον Δημήτρη Φραγκογιάννη. Δύο ταλαντούχους αρτοποιούς, που παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν στο χώρο της αρτοποιίας στην Ελλάδα.

Η δημιουργικότητά, η τεχνογνωσία και η αγάπη τους για την τέχνη της αρτοποιίας, τους έχουν αναδείξει ως δύο από τους πιο γρήγορα ανερχόμενους αρτοποιούς στη χώρα μας.

Οι αγώνες στο διαγωνισμό θα διεξαχθούν σε ομάδες, κάθε μία αποτελούμενη από δύο αρτοποιούς, που θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση μπροστά σε μία επιτροπή εξειδικευμένων αρτοποιών.

Με την καθοδήγηση του διακεκριμένου Γάλλου Chef Boulanger, Stephane Ollivier, οι Έλληνες αρτοποιοί θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να παρουσιάσουν δημιουργίες που θα αποσπάσουν το ενδιαφέρον της επιτροπής.

Προπονητής των Ελλήνων αρτοποιών σε αυτή τη σημαντική προσπάθειά τους είναι ο Stephane Ollivier, που διαθέτει πλούσια εμπειρία στην αρτοποιία και έχει συνεργαστεί με κορυφαία παγκοσμίως ξενοδοχεία, όπως το Ritz Paris.

Ο διαγωνισμός «ΙΒΑ Cup of Bakers 2023», αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην προβολή της τέχνης της αρτοποιίας σε διεθνές επίπεδο και να αναδείξει την ταλαντούχα γενιά αρτοποιών από διάφορες χώρες.
Η Ελληνική συμμετοχή υπόσχεται εντυπωσιακές δημιουργίες που θα ανταγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι Χορηγοί, που υποστηρίζουν το διαγωνιστικό ταξίδι της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αρτοποιίας 2023, παίζοντας έναν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη του στόχου της, είναι οι: Χρυσός Χορηγός: Μύλοι Λούλη, Σπόνσορας: Delifrance, Χορηγός Ένδυσης: Chefstyle, Χορηγός Εξοπλισμού: Clivanexport- Stefanou.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΕΤ: Εντατικοί έλεγχοι για την προστασία του ελαιολάδου

Συστηματικούς επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε εγκαταστάσεις τυποποίησης ελαιολάδου, σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης διενεργεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο του ετησίου προγράμματος επισήμων ελέγχων.
Παράλληλα, βρίσκεται σε ετοιμότητα να διαχειριστεί, αξιόπιστες και τεκμηριωμένες αναφορές και καταγγελίες, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές.
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας με αφορμή την έντονη ανησυχία για την εμφάνιση περιπτώσεων νοθείας του ελαιολάδου σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των αναφορών/καταγγελιών που υποβάλλονται τελευταία στον ΕΦΕΤ.
Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζεται ότι «η νοθεία του ελαιολάδου συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η απάτη κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νόμιμο εμπόριο και τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις».
Προκειμένου να προστατευθούν από την απάτη ο ΕΦΕΤ συνιστά σε καταναλωτές και επιχειρήσεις τα παρακάτω:
– Να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
– Να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον: την κατηγορία πώλησης του ελαιολάδου (ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ), τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-_ _ _) και τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.
– Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.
– Να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια ελαιολάδου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την διάθεση επώνυμου ελαιολάδου.
– Οι καταναλωτές να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες, μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.
– Οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10 , 20, 25, έως και 50 λίτρων.
– Να μεριμνούν ώστε με την παραλαβή του ελαιολάδου να παραλαμβάνουν τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.
– Να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυώνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.
– Να επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του https://www.efet.gr/index.php/el/consumers/ilektroniki-ypovoli για την υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας στην περίπτωση, ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή μη φυσιολογικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου (γεύση, οσμή, χρώμα κ.α.).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στην έκθεση τροφίμων και ποτών «ANUGA 2023».

Τα μοναδικά προϊόντα της περιοχής της Αττικής θα αναδειχθούν στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο – «ANUGA 2023».
Στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προώθηση του εξωτερικού εμπορίου και την προώθηση των τοπικών εταιρειών γεωργικής και μεταποίησης τροφίμων, η περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στη διεθνή εμπορική έκθεση «ANUGA», που θα πραγματοποιηθεί στην Κολωνία (7-11 Οκτωβρίου 2023).
Δέκα δημιουργικές εταιρείες από τον αγροδιατροφικό τομέα σε όλη την περιοχή της Αττικής θα είναι παρούσες στη διάσημη εμπορική έκθεση, πουλώντας προϊόντα όπως ζυμαρικά, ελληνικό ελαιόλαδο και βιολογικές ελιές, φρέσκα ελληνικά αυγά, τυποποιημένα προϊόντα ελιάς, αποξηραμένα φρούτα, φιστίκια, σταφίδες και το ελαιόλαδο, μεταξύ άλλων.Παρουσιάζουν γεύσεις.
Άμεσος στόχος είναι η δικτύωση και η προβολή των τοπικών προϊόντων από την Αττική ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού!
Η πενθήμερη κορυφαία στον κόσμο εμπορική έκθεση στην Κολωνία, η οποία έχει σκοπό να λειτουργήσει ως φόρουμ και να συγκεντρώσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στη διεθνή βιομηχανία τροφίμων, παρουσιάζει όχι μόνο εθνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά και τις καλύτερες διεθνείς προσφορές. Αναμένονται 7.500 εκθέτες εμπορικών εκθέσεων και περισσότεροι από 170.000 επισκέπτες και αγοραστές από όλο τον κόσμο.
Οι δέκα εταιρείες που συμμετέχουν – «CRETA DROP», «ENERGAEA», «ELEA LAND», «NUTS ‘N NUTS», «NOVEMBER», «POMFARM», «STELVIA HELLAS», «SAMARAS», «ARTOPOULOS» και «MOLONI FAMILY». ” – αποκτήστε την ευκαιρία να κάνετε πολλές επαφές με σημαντικούς πιθανούς αγοραστές.
Το περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται στην Αίθουσα 10.2 – Περίπτερο: H048a.
«Εν όψει της κορυφαίας παγκόσμιας εμπορικής έκθεσης ANUGA, η περιφέρεια Αττικής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επερχόμενη εκδήλωση στην Κολωνία, με στόχο να καλωσορίσει επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων, ΜΜΕ, influencers, εισαγωγείς κ.λπ. Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε τα εξαιρετικά προϊόντα των εκθετών μας και να παρουσιάσουμε τους ποικίλους γαστρονομικούς θησαυρούς της Αττικής.
Η διεθνής έκθεση «ANUGA» με μια ματιά
Η Anuga είναι η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο για τρόφιμα και ποτά – ζωηρή, ποικιλόμορφη, δυναμική. Ανοιχτότητα και διαφάνεια, εμπιστοσύνη και εταιρική σχέση, τάσεις και μετασχηματισμός: η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων υφίσταται δυναμική αλλαγή στο δρόμο προς ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα τροφίμων. Ως η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο για τρόφιμα και ποτά, η Anuga συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη διεθνή βιομηχανική κοινότητα και δημιουργεί μια θετική ατμόσφαιρα αισιοδοξίας.»
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Περίπου 300 Ελληνικές εταιρίες στην φετινή Anuga

Μεγάλη η συμμέτοχη της Ελλάδας στην φετινή διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Anuga που θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. έως την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 στην Κολωνία.
Η έκθεση που αποτελεί ορόσημο στον κλάδο, με τις 10 εμπορικές εκθέσεις κάτω από μια στέγη, πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στη Κολωνία.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότεροι από 7.800 εκθέτες από 118 χώρες συμμετέχουν σε ένα πλήρως κρατημένο εκθεσιακό κέντρο με συνολική έκταση περίπου 300.000m². Το ξένο μερίδιο είναι 94 τοις εκατό. Οι δέκα μεγαλύτερες συμμετοχές χωρών προέρχονται από το Βέλγιο, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
Υπό το κατευθυντήριο θέμα της «Βιώσιμης Ανάπτυξης», η φετινή Anuga, μαζί με νέους συνεργάτες, προσφέρει επίσης ένα ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συνεδρίων που εστιάζει σε τρέχοντα θέματα στη βιομηχανία τροφίμων.
Επισκεφτείτε μας στην Anuga από 8 -11 Οκτωβρίου Hall: 9.1 STAND: A-050/
Επισκεφτείτε μας στην Anuga από 8 -11 Οκτωβρίου Hall: 10.1 STAND: A-041/
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου

Η ισχύς εν τη ενώσει!
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους και την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος.
Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.
Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους. Με την πάροδο των χρόνων αυξήθηκαν, παράλληλα και οι δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Νάξου.
Φθάνουμε, λοιπόν, στο 1955, όταν κάποιοι από τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, θέλοντας να φτιάξουν δικό τους τυρί, λόγω του ότι η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν, άρχισαν να συγκεντρώνουν το γάλα τους, η δε Ε.Α.Σ. τούς παρείχε την τεχνογνωσία.
Έτσι, προέκυψε η περίφημη σήμερα Γραβιέρα Νάξου, το ένα από τα δύο πιο σημαντικά προϊόντα του νησιού μας. Επειδή το συγκεκριμένο τυρί κέρδισε το καταναλωτικό κοινό και η παραγωγή μεγάλωνε, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποφάσισε (1996) να προχωρήσει στην Πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).
Στο μεταξύ, η Ε.Α.Σ. Νάξου, καταβάλλοντας τεράστια ποσά, προχώρησε στην ανέγερση μιας σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Γάλακτος. Δεν έμεινε ωστόσο εκεί. Ασχολήθηκε ενεργά και με το άλλο σπουδαίο προϊόν της Νάξου, την Πατάτα Νάξου, δημιουργώντας (με ίδια κεφάλαια) ένα σύγχρονο Πιστοποιημένο Συσκευαστήριο, ενώ προ μερικών ετών προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).
Στο παρόν
Σήμερα, η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει καταστεί κινητήριος δύναμη και μοχλός ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο της Νάξου αλλά και ευρύτερα για την οικονομία του συνόλου του νησιού, διατηρώντας πάντα την προσήλωσή της στην ποιότητα και τις παραδοσιακές αξίες και λειτουργώντας απρόσκοπτα με σκοπό την εξυπηρέτηση των συνεταιρισμών-μελών της.
Το 2014 η Ε.Α.Σ. Νάξου μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε 12 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν και τους Μετόχους της Εταιρείας.
Αυτή τη στιγμή η Ε.Α.Σ. Νάξου απασχολεί 135 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 40 εποχικούς, ενώ διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, 5ετούς θητείας, το οποίο ανέλαβε τη διοίκησή της την 1η Ιανουαρίου 2015. Επιπροσθέτως, διαθέτει μεγάλο δίκτυο διανομής και τροφοδοσίας των προϊόντων της στη Νάξο και στα γύρω νησιά (Μικρές Κυκλάδες, Πάρο, Σαντορίνη και Μύκονο).
Επίσης, στην πορεία της μέσα στον χρόνο, η Ε.Α.Σ. Νάξου, εκτός από την έντονη εμπορική της δραστηριότητα, έχει να επιδείξει και σπουδαίο κοινωνικό έργο.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.
Θα ήταν παράλειψη, τέλος, εάν δεν παραθέταμε λίγα ακόμη στοιχεία για την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., το Νο1 προϊόν και τη ναυαρχίδα της παραγωγής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου!
Κατοχυρωμένη ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), η Γραβιέρα Νάξου έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της Νάξου (σ.σ. το άλλο είναι η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά.
Έχει υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα (η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση), συμπαγή ελαστική μάζα, μικρές διάσπαρτες οπές, έντονο άρωμα βουτύρου και γάλακτος, γλυκιά και λεπτή γεύση και ήπια επίγευση.
Παρασκευάζεται, δε, από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς, ενώ μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια (ενός, τριών και εννέα κιλών). Είναι, επίσης, η μοναδική ελληνική Γραβιέρα με βάση το αγελαδινό γάλα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π.
Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς, γεγονός που αντανακλά τη μεγάλη της ποιότητα και την υπέροχη γεύση της.
Μεταξύ άλλων, έχει κερδίσει το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τυριών το 2011, καθώς και τα δύο Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών το 2015, το 2016 και το 2018, ενώ το 2017 και το 2020 κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό Taste Olymp Awards.
Επισκεφτείτε μας στην ANUGA από 8 -11 Οκτωβρίου 2023 Hall: 10.1 STAND: A-041/

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο «2ος Μαραθώνιος Γαστρονομίας» στον Μαραθώνα

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο 2ος Μαραθώνιος Διαγωνισμός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 στην παραλία Μαραθώνα, αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνα και συνδιοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Εστιατόρων & Συναφών Αττικής (Ε.Ε.Ε.Σ.Α), τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Chef’s Club of Greece) και την Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α).
Οι διοργανωτές κατάφεραν να πετύχουν τον αρχικό τους στόχο να γίνει η εκδήλωση – γιορτή της γαστρονομίας, θεσμός για την προώθηση και την ανάδειξη του κλάδου της εστίασης!
Στον 2ο Μαραθώνιο Διαγωνισμό Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής, το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, από την Περιφέρεια Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Νίκος Πέππας, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α.) ο Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Μάνδρος, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Καββαθάς και ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Κουράσης, από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αθήνας (Ο.Ε.Β.Ε.Α) ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Μάνδρος και η Αν. Γ. Γραμματέας κα Μελίνα Μπέκα, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Ν.Δ. κ. Βασίλης Οικονόμου, η Αντιπρόεδρος Τουρισμού της ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής κα Δήμητρα Μπουρνούς και ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μεταμόρφωσης κ. Νίκος Λιζάρδος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι εξής κατηγορίες διαγωνισμών:
- Έτοιμο γλυκό.
- Παραδοσιακή πίτα – έτοιμο.
- Πιάτα με ντομάτα – αναδεικνύουμε την ντομάτα του Μαραθώνα – έτοιμο.
- Black Box – θαλασσινά.
Σημειώνεται ότι όλοι οι διαγωνισμοί αφορούσαν επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες, ενώ σημαντικά έπαθλα δόθηκαν στους νικητές κάθε κατηγορίας. Επιπλέον ο κόσμος μπορούσε, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, να επισκεφθεί την έκθεση των παραδοσιακών προϊόντων από τους τοπικούς παραγωγούς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2ου ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΛΥΚΟ
Χρυσό Μετάλλιο – Νικολέτα Σπηλιώτη
Ασημένιο Μετάλλιο – Κούγια Πόλυ – Σύλλογος Ρουμελιωτών
Χάλκινο Μετάλλιο – Χατζάκης Άγγελος – Σισμανόγλειο Νοσοκομείο
Ειδική Κατηγορία – Επαγγελματίες – Κουρέλας Κωνσταντίνος – Χρυσό Μετάλλιο
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΙΤΑ
Χρυσό Μετάλλιο – Τσόγια Δώρα – Σύλλογος Καρδιτσιωτών
Ασημένιο Μετάλλιο – Παντελιά Νάντια – Αδελφότητα Ηπειρωτών
Χάλκινο Μετάλλιο – Μαραγκού Βιολέτα
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ
Χρυσό Μετάλλιο – Μπακοδήμος Θωμάς & Χούκης Άγγελος – Σισμανόγλειο Νοσοκομείο
Ασημένιο Μετάλλιο – Αποστόλου Θωμάς
Χάλκινο Μετάλλιο – Πιλιχού Πατρούλα
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ BLACK BOX
Χρυσό Μετάλλιο – Γαλανόπουλος Τηλέμαχος
Ασημένιο Μετάλλιο – Κουμής Γιάννης
Χάλκινο Μετάλλιο – Μπούσουλα Αστερία
