ΥΓΕΙΑ
Ελληνικός καφές για μια υγιή καρδιά
Ποιο είναι το μυστικό για υγιή καρδιά και μακροβιότητα; Η αλήθεια είναι ότι αυτό αποτελεί ένα “hot” θέμα παγκοσμίως και πολλοί ερευνητές ψάχνουν να το ανακαλύψουν. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν οι Έλληνες είμαστε εξαιρετικά τυχεροί γιατί το έχουμε… μέσα στα χέρια μας!
Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το μυστικό για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και της μακροζωίας είναι μια κούπα ή και περισσότερο παραδοσιακού ελληνικού καφέ. Η μελέτη της Ικαρίας, 2 χρόνια μετά τη δημοσίευσή της εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στον επιστημονικό κόσμο. Γιατί; Κατάφερε να αναδείξει ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του νησιού της Ικαρίας ηλικίας μεταξύ 69-81 ετών που έπιναν ελληνικό καφέ τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα παρουσίασαν καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία συνολικά.
Με την ευκαιρία είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ικαρία έχει τεκμηριωθεί ως μια από τις περιοχές που οι άνθρωποι ζουν καλά για πάνω από 90 χρόνια παγκοσμίως. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το μυστικό της μακροζωίας τους είναι οι διατροφικές τους συνήθειες και ιδίως η κατανάλωση ελληνικού καφέ. Γενικά, ο καφές, που είναι από τα πιο αγαπημένα ροφήματα των ανθρώπων σε όλα τα μέρη της γης, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς καθώς περιέχει υψηλά ποσά προστατευτικών αντιοξειδωτικών και πολυφαινόλες. Όμως, αυτό που κάνει τον ελληνικό καφέ να ξεχωρίζει είναι η διαδικασία παρασκευής του καθώς όλα τα συστατικά του διηθούνται την στιγμή της παρασκευής του στο μπρίκι μας παρέχοντας περισσότερες προστατευτικές ενώσεις σε κάθε φλιτζάνι.
Ο ελληνικός καφές βράζεται, δεν υφίσταται εκχύλιση. Αυτή η μέθοδος βρασμού αναπτύχθηκε στην Υεμένη κατά την αρχαιότητα, πολύ πριν ανακαλυφθεί το φιλτράρισμα του καφέ. Η μέθοδος αυτή είναι που δημιουργεί και το αγαπημένο σε όλους μας καϊμάκι, το οποίο προσθέτει μια πλούσια, κρεμώδη υφή στον ελληνικό καφέ. Η διαδικασία του βρασμού του καφέ διατηρεί πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τους κόκκους του καφέ σε σύγκριση με το φιλτράρισμα, γι’ αυτό και ο ελληνικός καφές αποδίδει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών σε 1 μικρό φλιτζανάκι. Επιπρόσθετα, ο ελληνικός καφές προέρχεται από τους κόκκους Arabica οι οποίοι αλέθονται δημιουργώντας μια πολύ λεπτή σκόνη, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.
Πλούσιος σε χλωρογενικό οξύ, πολυφαινόλες, λιποδιαλυτές ουσίες και άλλες φιλικές για την καρδιά ενώσεις, ο ελληνικός καφές έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία των αρτηριών, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη και ενισχύοντας συνολικά την υγεία του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με τη μελέτη της Ικαρίας, όσοι έπιναν ελληνικό καφέ είχαν πιο υγιή αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, φάνηκε ότι η συστηματική κατανάλωση ελληνικού καφέ προστατεύει από την δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, ένα είδος καρδιακών παθήσεων που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα θανατηφόρο για τις γυναίκες και βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια.
Η ενδοθηλιακή λειτουργία αντιπροσωπεύει την υγεία των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα κυττάρων που βρίσκονται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας τα να ανοίξουν και να επιτρέψουν στο αίμα να ρέει μέσα τους ευκολότερα. Αυτή η διαδικασία διατηρεί την πίεση του αίματος υπό έλεγχο, επιτρέποντας την καρδιά να «εργάζεται» λιγότερο καθημερινά για να περάσει το αίμα μέσω αγγείων. Ωστόσο, όταν το ενδοθήλιο φλεγμαίνει, δημιουργεί περιοχές όπου αρτηριακή πλάκα μπορεί να προσδεθεί και να δημιουργήσει, μια διαδικασία που μπορεί τελικά να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Η έντονη συγκέντρωση καρδιοπροστατευτικών συστατικών στον ελληνικό καφέ βελτιώνει τη φλεγμονή των αγγείων, «μαλακώνει» το στρώμα του ενδοθηλίου , επιτρέποντας στο αίμα να ρέει πιο ελεύθερα και αποφεύγοντας τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας.
Ο ελληνικός καφές αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της κοινωνικής μας ζωής, καθώς συνηθίζουμε να πίνουμε γουλιά-γουλιά με την οικογένεια και τους φίλους, είτε γύρω από το τραπέζι της κουζίνας ή σε καφετέριες. Αυτή η χαλάρωση και η απόλαυση που αισθανόμαστε όταν καταναλώνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα μαζί με αγαπημένα πρόσωπα, συμβάλλει ισχυρά στη μείωση του στρες, προσδίδοντας ένα ακόμα όφελος στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Οι κάτοικοι της Ικαρίας συνηθίζουν να καταναλώνουν 3 με 5 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ την ημέρα. Συνδυάστε, λοιπόν, τον αγαπημένο σας ελληνικό καφέ με μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρια, ελαιόλαδο και πολλά φρούτα και λαχανικά, βοηθώντας την καρδιά σας να δουλεύει… ρολόι!
πηγή: boro.gr
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέο φάρμακο πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ
Ένα νέο φάρμακο που δρα και στα δύο κύρια σημεία συσσώρευσης των πρωτεϊνών Tau, βασικού παράγοντα νευροεκφυλισμού στη νόσο Αλτσχάιμερ, ανέπτυξε μια διεθνής ομάδα ερευνητών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της αμερικανικής Ένωσης Αλτσχάιμερ «Alzheimer’s & Dementia».
Το φάρμακο, ένας πεπτιδικός αναστολέας που ονομάζεται RI-AG03, ήταν αποτελεσματικό, τόσο σε εργαστηριακές μελέτες όσο και σε μελέτες σε φρουτόμυγες, στην πρόληψη της συσσώρευσης των πρωτεϊνών Tau και στις δύο βασικές περιοχές συσσώρευσής τους.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, Αντώνης Αγγίδης, σημειώνει ότι «οι σημερινοί αναστολείς της συσσώρευσης είχαν πολλές παρενέργειες, επειδή μπορούν να παρεμβαίνουν στις λειτουργίες πολλών άλλων πρωτεϊνών. Το RI-AG03 είναι ειδικά σχεδιασμένο κατά της πρωτεΐνης Tau και αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αλληλεπιδράσει ανεπιθύμητα με άλλες πρωτεΐνες».
Ο Δρ. Αγγίδης ανέπτυξε το φάρμακο χρησιμοποιώντας υπολογιστική βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, όπου ήταν πρωτύτερα μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Αλτσχάιμερ και ο Ρίτσαρντ Όκλεϊ, αναπληρωτής διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας, επισημαίνει ότι «αυτή η έρευνα κάνει πολλά υποσχόμενα βήματα προς μια νέα μοναδική στο είδος της θεραπεία που στοχεύει την Tau, μια βλαβερή πρωτεΐνη στον εγκέφαλο των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, εμποδίζοντάς την να συσσωρευτεί.
Αυτό το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να είναι πιο στοχευμένο από άλλα που μελετώνται επί του παρόντος και ελπίζουμε ότι θα έχει λιγότερες τοξικές παρενέργειες», ωστόσο, διευκρινίζει ότι ακόμα «η μελέτη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακρίβεια και οικονομία, οι κύριες παράμετροι για τις αποφάσεις των πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές
- 24ωρη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου αποφάσισε η ΓΣΕΕ
- Στο 2% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως 214 καθηγητές του ΑΠΘ
- «Η Έξοδος των Θρακών»: Βιβλιοπαρουσίαση από τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου και Περιχώρων ο «Δημόκριτος»
- Πέρασε η πρόταση της ΕΕ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανακαλύφθηκε νέος δείκτης κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας
Έναν νέο πιθανό δείκτη κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες εντόπισαν ερευνητές του Karolinska Institutet. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of American College of Cardiology».
Η μελέτη δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα ενός αντιφλεγμονώδους αντισώματος (anti-PC) μπορεί να είναι ένας νέος δείκτης κινδύνου καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό ισχύει και για τους άνδρες.
Το αντίσωμα αυτό έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, μια χρόνια φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, όπως εξηγεί ο καθηγητής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής και επικεφαλής της Μονάδας Ανοσολογίας και Χρόνιων Παθήσεων του Karolinska Institutet, Γιόχαν Φρόστεγκαρντ.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα του αντισώματος anti-PC είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν μπορεί να δείξει ποιο επίπεδο αυτών των αντισωμάτων είναι προστατευτικό, κάτι που αποτελεί αντικείμενο επόμενης, μεγαλύτερης σε δείγμα έρευνας σε άνδρες και γυναίκες.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της αθηροσκλήρωσης που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του anti-PC σε όσους εμφανίζουν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακρίβεια και οικονομία, οι κύριες παράμετροι για τις αποφάσεις των πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές
- 24ωρη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου αποφάσισε η ΓΣΕΕ
- Στο 2% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως 214 καθηγητές του ΑΠΘ
- «Η Έξοδος των Θρακών»: Βιβλιοπαρουσίαση από τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου και Περιχώρων ο «Δημόκριτος»
- Πέρασε η πρόταση της ΕΕ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρακτική με διά βίου οφέλη η ανάγνωση βιβλίων από γονείς στα παιδιά τους
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενθαρρύνει τους γονείς και τους φροντιστές να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, προκειμένου να ενισχύσουν τις σχέσεις αγάπης και φροντίδας κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τονίζει ότι ως θετική γονεϊκή πρακτική η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά συμβάλλει στη δημιουργία των θεμελίων για την υγιή κοινωνική-συναισθηματική, γνωστική, γλωσσική και εκπαιδευτική ανάπτυξη και θέτει τις βάσεις για τη σχολική ετοιμότητα και την παροχή διαρκών οφελών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών.
Η δήλωση συνοδεύεται από τεχνική έκθεση εμπειρογνωμόνων που εξετάζει τα στοιχεία για την ανάγνωση των γονέων στα παιδιά τους ως μέσο για την ενίσχυση των σχέσεών τους, τη διέγερση των εγκεφαλικών κυκλωμάτων και τη δημιουργία πρώιμων δεσμών.
«Ως παιδίατρος και γονέας, προτείνω να κάνετε τα βιβλία ρουτίνα πριν από τον ύπνο, να τα χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε και να χαλαρώσετε έπειτα από μια πολυάσχολη μέρα και γενικά να τα ενσωματώσετε στη ζωή με ένα μικρό παιδί. Αυτό θα ενισχύσει τους δεσμούς που σας κρατούν μαζί και θα χτίσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του παιδιού σας», δηλώνει η επικεφαλής συγγραφέας, Πέρι Κλας.
Η ίδια προσθέτει ότι «τα παιδιά που συναντούν για πρώτη φορά τα βιβλία στην αγκαλιά των γονιών τους, όταν είναι πολύ μικρά, συνδέουν κατά τη σχολική ηλικία τα βιβλία και την ανάγνωση με την αγκαλιά, την αίσθηση ασφάλειας, τις αλληλεπιδράσεις, τις ιστορίες και την ψυχαγωγία και πάνω από όλα με τις αγαπημένες φωνές των ενηλίκων, με τους οποίους έχουν αυτές τις τόσο σημαντικές πρώιμες σχέσεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακρίβεια και οικονομία, οι κύριες παράμετροι για τις αποφάσεις των πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές
- 24ωρη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου αποφάσισε η ΓΣΕΕ
- Στο 2% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως 214 καθηγητές του ΑΠΘ
- «Η Έξοδος των Θρακών»: Βιβλιοπαρουσίαση από τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου και Περιχώρων ο «Δημόκριτος»
- Πέρασε η πρόταση της ΕΕ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Συστολική πίεση: Καμπανάκι για θεραπεία το 120 όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου
Καμπανάκι για χορήγηση θεραπείας αποτελεί πλέον η συστολική πίεση μεταξύ 120 και 139, όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.
Όπως εξηγεί στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο επεμβατικός καρδιολόγος και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Γιάννης Κανακάκης, όταν κάποιος έχει πίεση σε αυτά τα επίπεδα και έχει ταυτόχρονα διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή και καρδιαγγειακό νόσημα, τότε ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει κάποιο ήπιο αντιυπερτασικό φάρμακο.
Στο ερώτημα αν αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες ο κ. Κανακάκης απαντά ότι αυτά τα αυστηρά όρια ρύθμισης της πίεσης δεν συνιστώνται σε ασθενείς που δεν ανέχονται τη θεραπεία, πχ σε αυτούς που κάνουν ορθοστατική υπόταση και επίσης, σε ηλικιωμένους ασθενείς άνω των 85 ετών.
Τα όρια παραμένουν αυτά που γνωρίζαμε για την αρτηριακή πίεση δηλαδή 14 για την συστολική (μεγάλη) και 9 για την διαστολική (μικρή), αλλά οι ιδανικές τιμές στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον γνωστό καρδιολόγο, είναι μεταξύ 120-130 για τη μεγάλη και μεταξύ 70-89 για τη μικρή.
Ο τέως πρόεδρος της ΕΚΕ αναφέρει ακόμη ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί η θεραπεία, πρέπει πριν από την έναρξη της να γίνει τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, για μία περίοδο τριών μηνών.
Και με ποιο τρόπο γίνεται τροποποίηση παραγόντων κινδύνου, είναι το επόμενο ερώτημα που τίθεται στον ειδικό. «Αποτελεσματικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης με στόχο 120-129, αποτελεσματικός έλεγχος του σακχάρου με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7, ελάττωση του σωματικού βάρους περίπου στο 10% σε υπέρβαρους και παχύσαρκους, θεραπεία του συνδρόμου άπνοιας ύπνου που συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή, ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ με μέγιστο τρία ποτά εβδομαδιαίως, και συμμετοχή σε πρόγραμμα άσκησης».
Σύμφωνα με τον επεμβατικό καρδιολόγο αυτές οι οδηγίες αφορούν τόσο στην υπέρταση όσο και στην κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή αρρυθμία που παρουσιάζεται ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακρίβεια και οικονομία, οι κύριες παράμετροι για τις αποφάσεις των πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές
- 24ωρη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου αποφάσισε η ΓΣΕΕ
- Στο 2% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως 214 καθηγητές του ΑΠΘ
- «Η Έξοδος των Θρακών»: Βιβλιοπαρουσίαση από τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου και Περιχώρων ο «Δημόκριτος»
- Πέρασε η πρόταση της ΕΕ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επιληψία, η διαταραχή που επηρεάζει περισσότερους από 65 εκατ. ανθρώπους
Η επιληψία είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθιστώντας την μια από τις πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές.
Στην Ελλάδα περίπου 85.000 άτομα έχουν επιληψία. Η άγνοια, η κοινωνική προκατάληψη, η απρόβλεπτη κρίση, η ανησυχία για το μέλλον σχετικά με την εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια, οδήγηση, ασφάλεια καθώς και η υπερπροστασία των παιδιών με επιληψία είναι προβλήματα που σχετίζονται με τη σωστή διάγνωση και ενημέρωση.
Η έλλειψη ευαισθητοποίησης, βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα, έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη ζωή όσων έχουν πληγεί από επιληψία. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ένα ποσοστό γύρω στο 30% έχει διαγνωστεί λανθασμένα ότι έχει επιληψία.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.) με αφορμή τη διοργάνωση του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας, από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, στη Θεσσαλονίκη, (ξενοδοχείο Electra Palace, αίθουσα Olympia).
Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας έχει στόχο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την προβολή των νεότερων δεδομένων στην έρευνα και τη διαχείριση ατόμων με επιληψία.
Ο Π.Ε.Σ.Ε., μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας κατά της Επιληψίας (ILAE) έχει σαν κύριο σκοπό να προωθήσει και να διαδώσει τη γνώση για την επιληψία, την προώθηση της έρευνας για την πρόληψη, τη θεραπεία, τη φροντίδα και τις συνέπειες της επιληψίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακρίβεια και οικονομία, οι κύριες παράμετροι για τις αποφάσεις των πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές
- 24ωρη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου αποφάσισε η ΓΣΕΕ
- Στο 2% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως 214 καθηγητές του ΑΠΘ
- «Η Έξοδος των Θρακών»: Βιβλιοπαρουσίαση από τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου και Περιχώρων ο «Δημόκριτος»
- Πέρασε η πρόταση της ΕΕ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πενταπλασιάστηκαν οι γεννήσεις από γυναίκες ηλικίας 40 και άνω μετά το 1990
Εάν εξετάσουμε την μεταβολή του πλήθους των γεννήσεων μετά το 1990 ανά μεγάλες ηλικιακές ομάδες θα διαπιστώσουμε ότι ενώ το σύνολό τους μειώθηκαν σημαντικά, οι προερχόμενες από γυναίκες ηλικίας 40 και άνω γεννήσεις πενταπλασιάσθηκαν.
Την ίδια περίοδο αυτές από γυναίκες ηλικίας 30-39 ετών σχεδόν διπλασιάσθηκαν και οι προερχόμενες από τις 20-29 και <20 ετών κατέρρευσαν.
Πρόκειται για κάποια από τα πρώτα συμπεράσματα που αναφέρονται στο πρόσφατο ψηφιακό δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) με θέμα: «Όλο και λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία: οι γεννήσεις σε ηλικία 40 ετών και άνω και η συμβολή τους στους δείκτες γονιμότητας».
Συγγραφέας του άρθρου είναι ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) Βύρωνας Κοτζαμάνης.
Η μετατόπιση της ηλικίας απόκτησης παιδιών σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία είναι η κυρία αιτία της έκρηξης αυτής, αν και, όπως αναφέρει, την τελευταία δεκαετία έπαιξαν ρόλο τόσο η αύξηση του πλήθους των 40+ στον πληθυσμό αναπαραγωγικής ηλικίας όσο και οι πρόοδοι των τεχνικών υποβοηθουμένης γονιμότητας και η προσφυγή σε αυτές ενός όλου και μεγαλύτερου αριθμού ζευγαριών.
Όσον αφορά τη συμμετοχή των γεννήσεων αυτών στους ετήσιους δείκτες γονιμότητας, αν και αυξάνουσα, αυτή είναι περιορισμένη.
Οι πρόοδοι των τεχνικών υποβοηθουμένης γονιμότητας και η διευρυμένη πρόσβαση σε αυτές, αναφέρει ο κ. Κοτζαμάνης δεν πρόκειται να οδηγήσουν τις δυο επόμενες δεκαετίες σε μια σημαντική αύξηση των προερχομένων από γυναίκες 40 ετών και άνω γεννήσεων, καθώς ο αριθμός των γυναικών αυτών, εν απουσία θετικής μετανάστευσης, θα μειωθεί σημαντικά: από 795 χιλ. το 2022 στις 500 χιλ. το 2042.
Οι γεννήσεις από τις γυναίκες που βρίσκονται στην τελευταία δεκαετία του αναπαραγωγικού τους κύκλου θα συμβάλλουν περιορισμένα όμως και στην αύξηση της τελικής γονιμότητας των γενεών, στον αριθμό δηλαδή των παιδιών που θα φέρουν κατά μέσο όρο στον κόσμο όσες γεννήθηκαν μετά το 1981.
Η ανόρθωση των δεικτών γονιμότητας και των γεννήσεων (72 χιλ. το 2023) είναι επομένως ανέφικτη κατ’ αυτόν εάν δεν δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα εξαιρετικά ευνοϊκό για την δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση του επιθυμητού αριθμού παιδιών περιβάλλον, που θα επιτρέψει στα νεότερα ζευγάρια να φέρουν στο κόσμο τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν.
Αυτό θα οδηγήσει προοδευτικά στη μείωση των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών ατεκνίας των νεότερων γενεών, στην επιβράδυνση της αύξησης της μέσης ηλικίας τους στη τεκνογονία και στην αύξηση των πιθανοτήτων όσων έχουν ένα πρώτο παιδί να αποκτήσουν ένα δεύτερο και στη συνέχεια ένα τρίτο κ.ο.κ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακρίβεια και οικονομία, οι κύριες παράμετροι για τις αποφάσεις των πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές
- 24ωρη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου αποφάσισε η ΓΣΕΕ
- Στο 2% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως 214 καθηγητές του ΑΠΘ
- «Η Έξοδος των Θρακών»: Βιβλιοπαρουσίαση από τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου και Περιχώρων ο «Δημόκριτος»
- Πέρασε η πρόταση της ΕΕ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων
You must be logged in to post a comment Login