Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα απάντησε έντονα στις κατηγορίες του Ούγγρου πρωθυπουργού

Published

on

Δεν θα περίμενε κανείς, σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, τέτοια συμπεριφορά από ηγέτη ευρωπαϊκού κράτους που γνώρισε από πρώτο χέρι τι σημαίνει επιβολή εξωτερικής βίας, κρίση και προσφυγιά, όταν μετά τη σοβιετική επέμβαση του 1956, Ούγγροι πολιτικοί πρόσφυγες διέφυγαν μαζικά προς τη Δυτική Ευρώπη.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι εύλογα διερωτάται κανείς αν ο ηγέτης αυτής της φιλικής χώρας την οδηγεί στον δρόμο των καθοριστικών αρχών της Ενωμένης Ευρώπης, δηλαδή του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του πλουραλισμού και της αλληλεγγύης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ούρμπαν κατηγόρησε την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση και την κατάσταση στα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας, ενώ επέκρινε έντονα την «αποτυχημένη» πολιτική της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της.

Ο Βίκτορ Ούρμπαν χαρακτήρισε τη μαζική έλευση των Σύρων προσφύγων, απειλή για τις «χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης» και υποστήριξε ότι το πρόβλημα της υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων «δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά γερμανικό».

Πηγή: ΑΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας σκελετός T-Rex πουλήθηκε έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων!

Published

on

Από

Ο σκελετός έχει μήκος 11,6 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά ως έναν από τους μεγαλύτερους που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί. Είναι ολοκληρωμένος σε ποσοστό περίπου 63%. Photo credits: Anchesenamon / pixabay

Ένας σκελετός Τυραννόσαυρου Ρεξ (T-Rex), με το προσωνύμιο “Γκας”, πουλήθηκε έναντι του ποσού των 50,1 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας που οργανώθηκε από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη κι έγινε έτσι το ακριβότερο απολίθωμα δεινόσαυρου που έχει ποτέ πουληθεί.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ολοκληρωμένους σκελετούς T-Rex στον κόσμο, με 183 απολιθωμένα οστά. Ανακαλύφθηκε το 2021 σε ένα ράντσο στη Νότια Ντακότα.



Ο «Γκας» έζησε κατά τη διάρκεια της Μααστριχτιανής Περιόδου, πριν από περίπου 66-72 εκατομμύρια χρόνια, μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από θερμό κλίμα, υψηλή στάθμη των θαλασσών και τεράστιες παράκτιες πεδιάδες που πλημμύριζαν συχνά.

Ο σκελετός έχει μήκος 11,6 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά ως έναν από τους μεγαλύτερους που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί. Είναι ολοκληρωμένος σε ποσοστό περίπου 63%.

Αυτή η δημοπρασία, όπου πλειοδότησε ένας ανώνυμος αγοραστής, καταδεικνύει την ανάπτυξη της αγοράς απολιθωμάτων δεινοσαύρων, μια τάση που επικρίνεται από ορισμένους παλαιοντολόγους, οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι αυτά τα δείγματα καταλήγουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πληθυσμός της ΕΕ πλησιάζει στην ιστορική του κορύφωση πριν αρχίσει να φθίνει

Published

on

Από

Η βελτίωση της παραγωγικότητας και η μείωση της ανεργίας θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να ισοφαριστούν οι επιπτώσεις της μείωσης του ενεργού πληθυσμού, επιμένει η ΕΕ. Photo credits: kabuntido / pixabay

Με 450,6 εκατομμύρια των κατοίκων, ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλησιάζει στην ιστορική του κορύφωση και θα μειωθεί στις δεκαετίες που έρχονται, σύμφωνα με έκθεση που προβάλλει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιπροσωπεύει η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Centre – Centre commun de recherche), ο αριθμός των Ευρωπαίων θα αυξηθεί ελαφρά ακόμη μέχρι το 2029 για να φθάσει τα 453,3 εκατομμύρια κατοίκων, πριν αρχίσει να φθίνει αργά αλλά σταθερά.

Μέχρι το 2050, η Ευρώπη θα έχει πληθυσμό 445 εκατομμυρίων κατοίκων, στην συνέχεια, μέχρι το 2100, 398,8 εκατομμύρια, φθάνοντας δηλαδή στο επίπεδο των μέσων της δεκαετίας του 1970.



Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο παρά ποτέ. Το προσδόκιμο ζωής έφθασε τα 81,5 χρόνια το 2024, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Μέχρι το 2050, σχεδόν ένας κάτοικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τρεις είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, έναντι ενός προς πέντε σήμερα.

Μέχρι το 2100, το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 90 χρόνια για τις γυναίκες και τα 86 για τους άνδρες. Ένα παιδί που γεννήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023 μπορεί να ελπίζει ότι θα ζήσει μέχρι τα 75,3 χρόνια του χωρίς σοβαρή νόσο.



Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν μαζί σοβαρές επιπτώσεις: ελλείψεις εργατικού δυναμικού, πίεση επί των δημοσίων οικονομικών, εντάσεις στα συστήματα υγείας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και στην εδαφική συνοχή, παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βελτίωση της παραγωγικότητας και η μείωση της ανεργίας θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να ισοφαριστούν οι επιπτώσεις της μείωσης του ενεργού πληθυσμού, επιμένει η ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου

Published

on

Από

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα αυξηθούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης. Photo credits: planet_fox / pixabay

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης καθώς και σε περιοχές των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα, Τετάρτη, για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

Περιφέρεια Κρήτης



Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα αυξηθούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο EASA επαναφέρει προειδοποιήσεις για πτήσεις στη Μέση Ανατολή

Published

on

Από

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο EASA απέσυρε την προηγούμενη σύστασή του μετά από μια σύντομης διάρκειας ηρεμία των περιφερειακών εντάσεων στην περιοχή. Photo credits: rauschenberger / pixabay

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) επανέφερε και αυστηροποίησε σήμερα τις προειδοποιήσεις του προς αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, συστήνοντας τους να αποφεύγουν τους εναέριους χώρους του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πάνω από τον Κόλπο του Ομάν, καθώς ο πόλεμος ΗΠΑ – Ιράν αναζωπυρώθηκε.

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο EASA απέσυρε την προηγούμενη σύστασή του μετά από μια σύντομης διάρκειας ηρεμία των περιφερειακών εντάσεων που είχε αποφέρει η εκεχειρία και ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα.



Η νέα σύσταση που εκδόθηκε σήμερα ζητά από αεροπορικές εταιρείες να είναι προσεκτικές κατά τη διάρκεια πτήσεων εντός του εναέριου χώρου αυτών των χωρών, καθώς και του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Ομάν και της Σαουδικής Αραβίας. Η τελευταία αυτή οδηγία ισχύει έως τις 29 Ιουλίου, δήλωσε ο EASA.

Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους σήμερα σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία, ενώ αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν κύματα επιθέσεων για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, αφού το Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι κλείνει τα Στενά του Ορμούζ.



Αυτή η κίνηση ώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών και να προτείνει επιβολή τέλους 20% για τη φύλαξη της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού.

Ξεχωριστά, η οδηγία της EASA προς τις αεροπορικές εταιρείες να μην εκτελούν πτήσεις εντός του εναέριου χώρου του Ιράν, του Ιράκ και του Λιβάνου παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία και ΕΕ υπέγραψαν επίσημα συνθήκη για το Γιβραλτάρ

Published

on

Από

Η Βρετανία κέρδισε το Γιβραλτάρ - έναν στρατηγικά σημαντικό θύλακο που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ισπανίας - στη Συνθήκη της Ουτρέχτης που έβαλε τέλος στον Πόλεμο Ισπανικής Διαδοχής. Photo credits: Makalu / pixabay

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν επίσημα σήμερα συνθήκη για το καθεστώς του Γιβραλτάρ, έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι με σκοπό τη χαλάρωση των μέτρων στις συνοριακές διελεύσεις και τον τερματισμό πολύχρονης πολιτικής αβεβαιότητας όσον αφορά το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος.

Η συνθήκη υπεγράφη στις Βρυξέλλες από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς, τον Βρετανό υφυπουργό για την Ευρώπη Στίβεν Ντόιτι, τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες Μπουένο και τον επικεφαλής υπουργό του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο.

Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ (θα) μπορούν να περνάνε στην Ισπανία χρησιμοποιώντας δελτίο διαμονής χωρίς να χρειάζεται σφραγίδα στα διαβατήριά τους, ενώ οι Ισπανοί πολίτες (θα) μπορούν να διέρχονται χρησιμοποιώντας κυβερνητικό δελτίο ταυτότητας.



Όσοι φθάνουν στο αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ θα δείχνουν τα διαβατήριά τους σε αξιωματικούς των συνόρων του Γιβραλτάρ αλλά και της Ισπανίας, και η Βρετανία θέλει να εφαρμοστεί ένα παρόμοιο σύστημα για τη γαλλική αστυνομία που επιχειρεί στον σιδηροδρομικό σταθμό St Pancras του Λονδίνου για την υπηρεσία Eurostar.

Η Βρετανία κέρδισε το Γιβραλτάρ – έναν στρατηγικά σημαντικό θύλακο που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ισπανίας – στη Συνθήκη της Ουτρέχτης που έβαλε τέλος στον Πόλεμο Ισπανικής Διαδοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

20 τόνοι τυρί Έμενταλ χάθηκαν καθ’ οδόν ανάμεσα στη Βαυαρία και τη Γαλλία

Published

on

Από

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τυρί ήταν αξίας περίπου 80.000 ευρώ. Photo credits: pruzi / pixabay

Η γερμανική αστυνομία προσπαθεί σήμερα να λύσει τον γρίφο του πώς μπορεί να χάθηκαν 20 τόνοι τυρί Έμενταλ στο δρόμο ανάμεσα στη Βαυαρία και τον προορισμό τους στη Γαλλία.

Μια εταιρεία μεταφορών ανέθεσε σε μια άλλη εταιρεία να φροντίσει για την παράδοση του εν λόγω φορτίου και ένα φορτηγό έφθασε στην ώρα του στο τυροκομείο στη βαυαρική πόλη Μπαϊρόιτ για να παραλάβει το τυρί, αναφέρεται σε έκθεση της αστυνομίας.



Όμως δεν έφθασε ποτέ στον προορισμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τυρί ήταν αξίας περίπου 80.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DPA


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis