ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ερευνα: Ελλάδα, η χειρότερη χώρα της ΕΕ για τους νέους
Την δραματική πραγματικότητα για την ανεργία των νέων σε όλο τον κόσμο αναδεικνύει με έρευνά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας (ILO).
Η σχετική έκθεση του ILO δείχνει ότι ο αριθμός των νέων ως ποσοστό στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό κατέγραψε άνοδο κατά 11,6% μεταξύ του 1991 και του 2014, καθώς αυξήθηκε αντίστοιχα η εγγραφή των νέων στα πανεπιστήμια και τα κολέγια.
Ωστόσο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί. Μετά από μια περίοδο γρήγορης αύξησης μεταξύ του 2007 και του 2010, τα παγκόσμια ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων έχουν «σταθεροποιηθεί» στο 13% και δεν έχουν ακόμα ανακάμψει στα προ κρίσης ποσοστά του.
Πρωταθλήτριες στην Ευρώπη για το 2014 είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Σλοβακία.
Για τις αναπτυγμένες οικονομίες, η ανεργία των νέων βελτιώθηκε τη διετία 2012-2014, παρόλα αυτά τα περσινά ποσοστά υπερβαίνουν ακόμα το 20% στα δύο τρίτα των Ευρωπαϊκών χωρών και περισσότεροι από ένας στους τρεις νέους (35,5%) αναζητούν δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο.
Παρότι στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την υποσαχάρια Αφρική, η ανεργία των νέων δείχνει τάσεις μείωσης, σε όλες τις περιοχές του κόσμου η προοπτική μιας σταθερής καριέρας γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιη και η κατάσταση μπορεί να εκφυλιστεί κι άλλο στις αναπτυγμένες χώρες, όπου η επίσημη υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου ήταν κάποτε ο πλέον συνηθισμένος τρόπος πρόσληψης.
Γι αυτό και σε αυτές τις χώρες, το μερίδιο των νέων που απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή βρίσκουν προσωρινή δουλειά έχει μεν υποχωρήσει από την κορύφωση της κρίσης, αλλά μακροπρόθεσμα η τάση δείχνει αυξητικές τάσεις, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι συνδυάζουν την μερική απασχόληση με τις σπουδές.
Τάσεις στην ανεργία των νέων
-Η εικόνα της ανεργίας των νέων στις αναπτυγμένες οικονομίες και την Ε.Ε. άρχισε να βελτιώνεται. Το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε μεταξύ του 2012-2014 από το 18% στο 16,6% και προβλέπεται ότι το 2020 θα έχει πέσει στο 15,1%.
-Το 2014 η ανεργία των νέων ήταν υψηλότερη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο 28,2% και 30,5%, αντίστοιχα και χαμηλότερη στη Νότια Ασία, στο 9,9% και την Ανατολική Ασία, στο 10,6%.
-Οι διαφορές μεταξύ των δυο φύλων είναι μικρές και σε παγκόσμιο επίπεδο και σε περιφερειακό με εξαίρεση την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου η ανεργία των νέων γυναικών υπερβαίνει αυτή των ανδρών κατά 20 έως 22 μοδάνες αντίστοιχα.
-Στις 28 χώρες της Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 32,6% το 2012 στο 35,5% το 2014, το ποσοστό των νέων ανέργων που αναζητούν απασχόληση για περισσότερο από ένα χρόνο.
-Το 2014 το μερίδιο των εργαζόμενων νέων σε σύγκριση με τον πληθυσμό κυμαινόταν από 22,5% στη Μέση Ανατολή μέχρι 49,2% στην Ανατολική Ασία. Η αναλογία μειώθηκε σε όλες τις περιοχές με εξαίρεση την υποσαχάρια Αφρική, μεταξύ του 2007 και του 2014.
-Το ένα πέμπτο (20,7%) των εργαζόμενων νέων στις χώρες του ΟΟΣΑ δούλευαν λιγότερο από 30 ώρες την εβδομάδα (μερική απασχόληση) το 2000, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 30,1% το 2013. Το ποσοστό των νέων σε μη εθελοντική μερική απασχόληση αυξήθηκε από 12,2% το 2007 στο 17,1% το 2010 και μετά μειώθηκε στο 14,8% το 2013.
-Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες είναι αυξητική η τάση της προσωρινής απασχόλησης μεταξύ των νέων. Ο μέσος όρος στις 28 χώρες παρουσίασε άνοδο και από 40% το 2005 έφθασε στο 43,3% το 2014.
-Το 2013 το 37,8% των εργαζόμενων νέων (δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο) στις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν φτωχοί (17,7% ζούσαν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας και 20,1% σε μέτρια φτώχεια)
-Την ίδια χρονιά περίπου 169 εκατομμύρια νέοι εργάζονταν μεν, αλλά ζούσαν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 286 εκατομμύρια εάν συμπεριληφθούν και οι «σχεδόν» φτωχοί, μετρώντας την «απασχολούμενη φτώχεια» κάτω από τα 4 δολάρια την ημέρα.
«Η ανάπτυξη δεν είναι καθολική και πολλοί νέοι γυναίκες και άνδρες παραμένουν σε καθεστώς αναταραχής από την αλλαγή των δεδομένων στον χώρο της εργασίας», λέει η Σάρα Ελντερ, η βασική συντάκτρια της έκθεσης. «Οι νέοι στις αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να υποφέρουν από τη φτώχεια που προέρχεται από τη μη τακτική απασχόληση και την έλλειψη επίσημης εργασιακής και κοινωνικής προστασίας».
Πηγή: protothema.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυστρία: Συγκομιδή σταφυλιών στους -12 βαθμούς Κελσίου!

Οι οινοποιοί ξεκίνησαν μια παραδοσιακή διαδικασία για την παραγωγή παγωμένου κρασιού.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Αυστρία δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την συγκομιδή των σταφυλιών και την παραγωγή παγωμένου κρασιού.
Στο Μπέργκενλαντ, πολλοί οινοποιοί ξεκινούν την διαδικασία προτού ξημερώσει, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και τους μείον δώδεκα βαθμούς Κελσίου.
Τα σταφύλια πρέπει να παραμείνουν κατεψυγμένα μέχρι να πιεστούν.
Το παγωμένο κρασί είναι εξαιρετικά γλυκό και ιδανικό για τα επιδόρπια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η LOT Polish Airlines επανεκκινεί τις πτήσεις προς την Αθήνα

Επαναφέρει τις πτήσεις προς Αθήνα η LOT Polish Airlines, προσφέροντας πρόσβαση στην ελληνική πρωτεύουσα, με καθημερινές πτήσεις που θα ξεκινήσουν καθημερινά στις 11 Απριλίου του 2024.
Η πτήση από Βαρσοβία προς την ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να έχει διάρκεια 2 ώρες και 40 λεπτά, ενώ η πτήση επιστροφής 2 ώρες και 35 λεπτά.
Η σύνδεση μεταξύ του αεροδρομίου Chopin με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θα πραγματοποιείται με Embraer 195, Boeing 737-800 και 737 MAX 8.
Οι πτήσεις από την Αθήνα θα είναι καθημερινές, με την πτήση επιστροφής να αναχωρεί στις 2:25 μμ.
Η Αθήνα δεν είναι η μοναδική νέα προσθήκη στο δίκτυο πτήσεων της LOT Polish Airlines. Ο εθνικός αερομεταφορέας της Πολωνίας θα επαναφέρει τις πτήσεις από το Ράντομ προς την Πρέβεζα και τα Τίρανα και θα ξεκινήσει επίσης πτήσεις προς την Ποντγκόριτσα και την Οχρίδα για τη θερινή περίοδο του 2024.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ακυρώνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μονάχου έως το μεσημέρι

Το αεροδρόμιο του Μονάχου στη νότια Γερμανία αναγκάσθηκε να αναστείλει και πάλι σήμερα το πρωί τις πτήσεις λόγω του φαινομένου της παγωμένης βροχής.
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως όλοι οι διάδρομοι είναι καλυμμένοι με πάγο εξαιτίας παγωμένης βροχής. Ως εκ τούτου δεν πραγματοποιούνται απογειώσεις και προσγειώσεις από την έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου το πρωί στις 6 π.μ. (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τουλάχιστον τις 12:00 το μεσημέρι.
Ο προγραμματισμός των πτήσεων στον ιστότοπο του αεροδρομίου δείχνει πως όλες οι καταχωρισμένες πτήσεις έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί για αργότερα.
«Θα διεξαχθούν επιχειρήσεις για να αφαιρεθεί ο πάγος κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Το σχέδιο είναι να επαναληφθεί η αεροπορική κυκλοφορία από το μεσημέρι», αναφέρεται στον ιστότοπο του αεροδρομίου.
«Εντούτοις μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η πλειονότητα των πτήσεων θα χρειαστεί επίσης να ματαιωθεί στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας για λόγους ασφαλείας».
Η νέα διακοπή των πτήσεων έρχεται μόλις 48 ώρες αφότου το αεροδρόμιο επανέλαβε τις επιχειρήσεις, αφού είχε κλείσει για δύο ημέρες εξαιτίας σφοδρών χιονοπτώσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DPA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Προτάσεις για βελτίωση των δικαιωμάτων και καλύτερη ενημέρωση των ταξιδιωτών

Μικρά σακίδια, μεγάλες τσάντες… τι επιτρέπεται να μεταφέρουμε μέσα σε ένα αεροπλάνο; Οι κανόνες των αεροπορικών εταιρειών αλλάζουν συχνά ενώ δεν ισχύουν σε όλες τις εταιρείες τα ίδια. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον χρεώσεις.
Για τους πολίτες είναι δύσκολο να γνωρίζουν πάντα το ακριβές μέγεθος των προσωπικών αντικειμένων που επιτρέπεται να μεταφέρουν στην καμπίνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τους αερομεταφορείς να αποφασίσουν τυποποιημένες διαστάσεις αποσκευών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πριν από μερικούς μήνες να γίνει τυποποίηση των επιτρεπόμενων αποσκευών που επιτρέπονται στην καμπίνα.
Ωστόσο, αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει προτάσεις, αφήνει τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών να λάβει τις αποφάσεις.
Η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν λέει ότι «οι πληροφορίες αυτές πρέπει να παρέχονται στους επιβάτες εξαρχής ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι μπορούν να μεταφέρουν όταν αγοράζουν εισιτήριο. Τι είδους αποσκευή μπορεί να μεταφερθεί στην καμπίνα ή να παραδοθεί. Αν δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα παρέμβουμε».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών.
Εστίασε στην αποζημίωση εξαιτίας καθυστερήσεων ή ακυρώσεων πτήσεων και εντόπισε κενά αναφορικά με τις διατροπικές μεταφορές, δηλαδή τις μεταφορές όπου συνδυάζονται διαφορετικά μέσα μεταφοράς.
Ο τρόπος με τον οποίο η Κομισιόν επιχειρεί να το επιλύσει είναι μέσω μιας ενιαίας ευρωπαϊκής φόρμας αποζημιώσεων.
Ταυτόχρονα, επιδιώκει να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους εδικά όταν ταξιδεύουν με διαφορετικά μέσα μεταφοράς ή αν έχουν κλείσει το ταξίδι τους μέσω τρίτου – ταξιδιωτικού πράκτορα ή ιστότοπου.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αίτημα επιστροφής του Δισκοβόλου Λαντσελότι από την Ιταλία κατέθεσε η Γερμανία

Μια πολιτική και ιστορική υπόθεση άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα στην Ιταλία.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η Γερμανία ζήτησε από την Ιταλία την επιστροφή του Δισκοβόλου Λαντσελότι, το οποίο θεωρείται το πολυτιμότερο ρωμαϊκό αντίγραφο του χαμένου, χάλκινου Δισκοβόλου του Μύρωνα.
Πρόκειται για άγαλμα του δεύτερου αιώνα μετά Χριστόν, το οποίο βρίσκεται στην Ρώμη.
Το αίτημα υπέβαλε ο διευθυντής της γλυπτοθήκης του Μονάχου, Φλόριαν Κνάουφ, ο οποίος αναφέρθηκε, δίνοντας την δική του ερμηνεία, στην ιστορική περιπέτεια του αγάλματος:
ο πρίγκιπας Λαντσελότι, όπως γράφει η «Corriere», υποχρεώθηκε να πουλήσει το άγαλμα στην Γερμανία το 1938, μετά από ισχυρή επιθυμία του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος είχε αποταθεί απευθείας στον Μπενίτο Μουσολίνι.
Ο Χίτλερ είχε δει το άγαλμα κατά την επίσκεψή του στην ιταλική πρωτεύουσα, κατά το ίδιο έτος και αποφάσισε ότι έπρεπε να αποτελέσει μέρος των πολιτιστικών αγαθών της χώρας του.
Η «υποχρεωτική πώληση» πραγματοποιήθηκε, παρά την αντίθετη γνώμη του τότε Ιταλού υπουργού Παιδείας Τζουζέπε Μποτάι και του Ιταλικού Ανώτατου Συμβουλίου Τεχνών και Επιστημών.
Ο Δισκοβόλος είχε ήδη μετατραπεί σε ένα από τα σύμβολα της ναζιστικής προπαγάνδας, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1936.
Μετά την λήξη του πολέμου, το 1948, η ιταλική κυβέρνηση κατάφερε να συμπεριλάβει τον Δισκοβόλο Λαντσελότι στον κατάλογο έργων που είχαν εξαχθεί παράνομα από την χώρα και να πετύχει την επιστροφή του στην Ρώμη.
Τώρα, ο διευθυντής της γλυπτοθήκης του Μονάχου, υπογραμμίζει ότι «η επιστροφή αυτή στην Ιταλία, κατά την άποψη του μουσείου του και του κρατιδίου της Βαυαρίας, παραβίασε τον νόμο» και ότι οι ιταλικές αρχές, είχαν εγκρίνει την μεταφορά του αγάλματος στην Γερμανία.
Η Corriere della Sera, όμως, υπενθυμίζει ότι η Γερμανία, «όπως απέδειξε και πρόσφατη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη, αφαίρεσε παράνομα από την Ιταλία πολλά αριστουργήματα της τέχνης, με εντολές του Χίτλερ, του Χέρμαν Γκέρινγκ και άλλων ισχυρών ονομάτων του ναζιστικού καθεστώτος».
Είναι κάθετα αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής, τέλος, και ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο, ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα του Μιλάνου, φέρεται να δήλωσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο «πρώτα θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μείωση του εργατικού δυναμικού για τρίτη φορά φέτος ανακοίνωσε το Spotify

Η μεγαλύτερη στον κόσμο πλατφόρμα μουσικής Spotify ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει το εργατικό δυναμικό της κατά «περίπου 17%», δηλαδή κατά περίπου 1.500 εργαζομένους, ώστε να μειώσει τα κόστη της σ’ ένα πλαίσιο «θεαματικής» επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο όμιλος είχε προηγουμένως απολύσει 600 εργαζομένους της φέτος τον Ιανουάριο και άλλους 200 τον Ιούνιο.
Κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, ο όμιλος είχε αποκομίσει λειτουργικά κέρδη χάρη σε μια αύξηση κατά 26% του αριθμού των ενεργών χρηστών της πλατφόρμας, ενώ το καθαρό κέρδος της έφθασε τα 65 εκατομμύρια ευρώ.
«Γνωρίζω ότι για πολλούς, μια μείωση αυτής της έκτασης μπορεί να προκαλέσει έκπληξη, με δεδομένες τις πρόσφατες θετικές επιδόσεις μας στα κέρδη και τις αποδόσεις μας», έγραψε ο γενικός διευθυντής Ντάνιελ Εκ σε επιστολή του προς τους εργαζομένους.
Οι απολύσεις αυτές αναμένεται να επιτρέψουν «να ευθυγραμμισθεί το Spotify με τους μελλοντικούς στόχους μας και να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τις σωστές διαστάσεις για να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις», εξήγησε στην επιστολή αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters