ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Αυτοί είναι οι πιο πλούσιοι Youtubers
Για πρώτη φορά το περιοδικό Forbes έδωσε τη λίστα με τους πλουσιότερους YouTubers και τα ποσά που βγάζουν ετησίως δεν είναι καθόλου μικρά.
Στην κορυφή είναι ο Felix Kjellberg γνωστός ως PewDiePie, ο οποίος σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes έβγαλε 12 εκατομμύρια δολάρια και ο δεύτερος (Smosh) ακολουθεί με 8.5 εκατομμύρια δολάρια.
Στην τρίτη θέση είναι η Lindsey Stirling με 6 εκατ. δολάρια, ακολουθεί με 4.5 εκατομμύρια δολάρια ο Βρετανός game commentator KSI και η Michelle Phan, make-up expert με 3 εκατομμύρια δολάρια.
Όπως αναφέρει το techblog.gr, το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους προκύπτει από τη διαφήμιση ενώ 4 από αυτούς έχουν συμφωνίες για βιβλία ή και δικά τους προϊόντα. Επιπλέον, οι περισσότεροι είναι κάτω των 30 ετών, πράγμα που δείχνει ότι το YouTube ευνοεί περισσότερο του νέους ανθρώπους.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τις επιπλοκές σε ένα επείγον χειρουργείο
Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν σε ένα επείγον χειρουργείο, αξιολογώντας δεδομένα από την ιατρική πρακτική και προτείνοντας διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να μειώνεται η πιθανότητα θανάτου.
Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology – MIT), του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης και την παρουσίασε ο καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Γεώργιος Βέλμαχος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό των εκατό χρόνων ζωής του συλλόγου.
Ο κ. Βέλμαχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εφαρμογή «έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακριβείς προγνώσεις όσον αφορά τους ανθρώπους με επείγοντα χειρουργικά προβλήματα και εκείνους με τραύματα».
Το ζητούμενο, όπως επισήμανε, είναι η τεχνητή νοημοσύνη να συμπεριφέρεται καλύτερα από έναν πολύ έμπειρο χειρουργό, ο οποίος μπαίνει μέσα στο δωμάτιο και απλώς βλέπει τον άρρωστο και βγάζει διάγνωση.
Ο ίδιος δήλωσε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι με την τεχνητή νοημοσύνη θα προκύψουν οι διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να μειωθούν – για παράδειγμα – οι πιθανότητες θανάτου ενός ασθενή από το 70%, στο 60% ή ακόμη και στο 50%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε ιστορικό χαμηλό το κόστος των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Οι παγκόσμιες τιμές των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών όπως το λίθιο και το κοβάλτιο, ανακοίνωσε η συμβουλευτική εταιρεία Benchmark Mineral Intelligence.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία των μπαταριών έχει εξελιχθεί σημαντικά. Αυτό έχει ως συνέπεια τη σταδιακή μείωση των τιμών των μπαταριών.
Από τις αρχές του 2024, η τιμή ανά κιλοβατώρα για μπαταρίες LFP (Λιθίου-Σιδήρου-Φωσφόρου) ανέρχεται στα 50 ευρώ, ενώ για τις μπαταρίες NMC (Νικελίου-Μαγνησίου-Κοβάλτιου) φτάνει περίπου τα 80 ευρώ. Μάλιστα οι μπαταρίες LFP έχουν χάσει περίπου 20% της αξίας τους μόνο σε έναν χρόνο.
Η μείωση των τιμών αναμένεται να συμβάλει και στην αντίστοιχη μείωση του συνολικού κόστους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς ένα μεγάλο μέρος της αξίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η μπαταρία.
Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σχεδιάσει να μειώσουν την τιμή σε πολλά ηλεκτρικά τους μοντέλα, ώστε να γίνουν πιο προσιτά, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο για την απόκτησή τους.
Άλλες θέλοντας να μειώσουν το κόστος της παραγωγής μπήκαν σε εταιρείες παραγωγής μπαταριών ή έχουν στραφεί οι ίδιες στην κατασκευή μπαταριών.
Επίσης, πολλές εταιρείες έχουν στραφεί και στην ανακύκλωση μπαταριών EV, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία μιας κυκλικής αλυσίδας εφοδιασμού, εξοικονομώντας τόσο τα διαθέσιμα ορυκτά όσο και το γενικό κόστος της εξόρυξης των πρώτων υλών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτοκίνητο: Οι κύριες διαφορές μεταξύ των καλοκαιρινών και των χειμερινών ελαστικών
Η καλή κατάσταση των ελαστικών αποτελεί επιτακτική ανάγκη σε ένα αυτοκίνητο και η σωστή επιλογή τους, για κάθε εποχή του χρόνου, είναι αυτή που αυξάνει τα επίπεδα ασφαλείας.
Οι κύριες διαφορές μεταξύ των καλοκαιρινών και των χειμερινών ελαστικών εντοπίζονται στην σύνθεση του καουτσούκ και στον σχεδιασμό του πέλματος.
Τα καλοκαιρινά ελαστικά είναι κατασκευασμένα από σκληρότερο καουτσούκ. Παρέχουν καλύτερο χειρισμό και απόδοση καυσίμου σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Όταν, όμως, επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το λάστιχο γίνεται άκαμπτο, μειώνοντας το κράτημα και την πρόσφυση. Έχουν, επίσης, πιο ρηχό πέλμα που βοηθά στη διοχέτευση του νερού και στη βελτίωση της πρόσφυσης.
Από την άλλη πλευρά, τα χειμερινά ελαστικά χρησιμοποιούν πιο μαλακό καουτσούκ που παραμένει εύκαμπτο σε κρύες θερμοκρασίες παρέχοντας καλύτερη πρόσφυση σε δρόμους γεμάτους πάγο και χιόνι. Ακόμη, έχουν βαθύτερο πέλμα (συνήθως >4 mm) με περισσότερες μικρές σχισμές και αυλακώσεις, που παρέχουν καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και τον πάγο. Λειτουργούν καλύτερα σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου και σε συνθήκες πάγου και χιονιού.
Όπως υποδεικνύουν οι παραπάνω προδιαγραφές, η αλλαγή ελαστικών είναι πάνω από όλα θέμα ασφάλειας.
Η χρήση χειμερινών και θερινών ελαστικών εκτός της εποχής που έχουν κατασκευαστεί επηρεάζει την απόδοση, τον χειρισμό, το φρενάρισμα και την απόδοση καυσίμου, αλλά και τη μακροζωία των ίδιων των ελαστικών.
Συνδυάζοντας χαρακτηριστικά τόσο των θερινών όσο και των χειμερινών ελαστικών, τα ελαστικά όλων των εποχών έχουν σχεδιαστεί για να αποδίδουν καλά σε διάφορες συνθήκες. Η σύνθεσή τους από καουτσούκ έχει σχεδιαστεί για να παραμένει εύκαμπτη σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και το μέτριο βάθος πέλματός τους είναι, ωστόσο, βελτιστοποιημένο για να χειρίζεται πάγο, χιόνι και βροχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τεχνητή νοημοσύνη από την Google κάνει μετεωρολογικές προγνώσεις για περίοδο 15 ημερών
Μια τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναπτύχθηκε από τη Google, είναι ικανή να κάνει μετεωρολογικές προγνώσεις για περίοδο 15 ημερών με ασύγκριτη ακρίβεια και να σώζει έτσι ζωές καθώς πολλαπλασιάζονται οι κλιματικές καταστροφές, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Το μοντέλο GenCast που επινοήθηκε από το DeepMind, το εργαστήριο έρευνας της Google για την τεχνητή νοημοσύνη που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, «έδειξε καλύτερες ικανότητες πρόγνωσης» από το σημερινό μοντέλο αναφοράς, σύμφωνα με την Google.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων παράγει αυτή τη στιγμή προγνώσεις για 35 χώρες και θεωρείται παγκόσμια αναφορά όσον αφορά τη μετεωρολογική ακρίβεια.
Τώρα όμως το GenCast, διαβεβαιώνει η Google, ξεπερνάει την ακρίβεια των προγνώσεων του Κέντρου σε περισσότερο από το 97% των 1.320 κλιματικών καταστροφών που καταγράφηκαν το 2019, πάνω στις οποίες δοκιμάστηκαν τα δύο μοντέλα.
Το μοντέλο της Google, που αναπτύχθηκε σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών από το 1979 ως το 2018 με βάση ορισμένα δεδομένα – τη θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ατμοσφαιρική πίεση – μπορεί να παράγει πρόγνωση για 15 ημέρες μέσα σε μόλις οκτώ λεπτά, έναντι ενός χρονικού διαστήματος ωρών, που ισχύει σήμερα.
«Ακριβέστερες προβλέψεις για τους κινδύνους από ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες μπορούν έτσι να βοηθήσουν τις αρχές να προστατεύσουν περισσότερες ζωές, να αποφύγουν σημαντικές υλικές ζημιές και να εξοικονομήσουν χρήματα», υπογραμμίζει η Google.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Brain rot»: Η λέξη του 2024 για το Λεξικό της Οξφόρδης
Το «Brain Rot» ανακηρύχθηκε ως η λέξη της Οξφόρδης για το 2024, σε μία εποχή έντονης ανησυχίας για το συνεχές σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ένα περιεχόμενο που κουράζει το μυαλό.
Η φράση που ορίζεται ως «η επιδείνωση της ψυχικής ή διανοητικής κατάστασης ενός ατόμου, ιδίως ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης υλικού (τώρα κυρίως διαδικτυακού περιεχομένου) που θεωρείται ασήμαντο ή μη προκλητικό», σημείωσε αύξηση 230% στη χρήση της μέσα σε ένα χρόνο.
Περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι ψήφισαν ανάμεσα σε ένα κατάλογο έξι λέξεων που καταρτίστηκε από το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το Oxford English Dictionary, ένα από τα παλαιότερα λεξικά του πλανήτη που ανανεώνεται κάθε χρόνο με όρους που γίνονται μέρος της καθημερινότητας σε όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με το Oxford University Press, ο όρος «έγινε περισσότερο γνωστός το 2024 ως μία έννοια που χρησιμοποιείται για να αποτυπώσει τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων διαδικτυακού περιεχομένου χαμηλής ποιότητας ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του ήταν στο βιβλίο «Walden» του Henry David Thoreau, το 1854.
«Το «Brain Rot», μιλάει για έναν από τους αντιληπτούς κινδύνους της διαδικτυακής δραστηριότητας και για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας.
Σημειώνεται ότι το 2023 το «Rizz» (ρομαντική έλξη, ή γοητεία) ήταν η λέξη της χρονιάς, το 2021 στο αποκορύφωμα της Covid-19 η λέξη «Vax» (εμβόλιο, εμβολιασμός), το 2019 η φράση «Climate Emergency» (κλιματική έκτακτη ανάγκη), ενώ το 2015 το emoji που έκλαιγε με γέλιο έγινε το μοναδικό σύμβολο που πήρε το βραβείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυστραλία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση παιδιών στα social media
Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας έδωσε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορευτεί η πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 16 ετών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί τώρα στη Γερουσία.
Με βάση αυτήν την πρόταση, την οποία προώθησε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, οι πλατφόρμες όπως το X, το TikTok, το Facebook και το Instagram θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν τους νέους κάτω των 16 ετών να αποκτήσουν πρόσβαση.
Εάν δεν τηρήσουν την υποχρέωσή τους θα τους επιβληθούν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 31 εκατομμύρια ευρώ.
Πολλές πλατφόρμες κατήγγειλαν μια «βιαστική» απόφαση, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες» για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» που μπορεί να έχει.
Η Αυστραλία ανήκει στην πρωτοπορία των χωρών που λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.
Το όριο ηλικίας που προτείνεται είναι από τα αυστηρότερα παγκοσμίως, όμως ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι προτάσεις παραμένει ασαφής.
Το κείμενο, μετά την τροποποίησή του από το κοινοβούλιο, απαιτεί στο εξής από τους κολοσσούς της τεχνολογίας να ζητούν από τους νέους χρήστες τους ένα έγγραφο ταυτότητας που θα αποδεικνύει την ηλικία τους. Εάν εγκριθεί τελικά το νομοσχέδιο, οι εταιρείες θα έχουν περιθώριο ενός έτους για να εφαρμόσουν τα μέτρα.
Κάποιοι αναλυτές ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι τεχνικά δυνατή μια απαγόρευση πρόσβασης με βάση την ηλικία. Ο καθηγητής ψηφιακής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Τέρι Φλιού είπε ότι ενδέχεται το νομοσχέδιο να καταλήξει μια «συμβολική κίνηση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
You must be logged in to post a comment Login