Χωρίς κατηγορία
Νικητής στο ντέρμπι ο ΠΑΟΚ, ξέφυγε ο Ολυμπιακός
Πετυχαίνοντας τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στις νίκες επικρατώντας του Παναθηναϊκού με 3-1 στο ντέρμπι της αγωνιστικής στη Super League.
Ο «Δικέφαλος» χρειαζόταν το τρίποντο ώστε να μειώσει τη διαφορά από τις ομάδες που ήταν πιο μπροστά, αλλά παράλληλα έδωσε αέρα έξι πόντων στον Ολυμπιακό που για άλλη μια αγωνιστική κέρδισε ξεπερνώντας και το εμπόδιο του Ατρομήτου. Ξέσπασε η ΑΕΚ που συνέτριψε τον Ηρακλή με 5-1.
Αναλυτικά:
Τα αποτελέσματα:
ΑΕΛ Καλλονής-Λεβαδειακός 0-0
Παναιτωλικός-Πλατανιάς 1-2 (49΄ Καπέλ-30΄ Μιλούνοβιτς, 82΄ Κουλιμπαλί)
ΑΕΚ-Ηρακλής 5-1 (31΄, 60΄ Βάργκας, 35΄ Αραβίδης, 67΄ Μπαρμπόσα, 89΄ Μπουονανότε-64΄ Βέλλιος)
Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-2 (75΄ Στόιτσεφ-59΄, 63΄ Μποτία)
Πανθρακικός-Skoda Ξάνθη 0-0
Πανιώνιος-Βέροια 0-1 (90+3΄ Ναζλίδης)
ΠΑΣ Γιάννινα-Αστέρας Τρίπολης 1-2 (4΄ Μανιάς-39΄ πεν., 82΄ Γιάννου)
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 3-1 (28΄ πεν. Μπερμπάτοφ, 31΄ Ροντρίγκεζ, 42΄ Βίτορ-74΄ πεν. Καρέλης)
Η βαθμολογία (σε 8 αγώνες):
1. Ολυμπιακός 24
2. Παναθηναϊκός 18
3. ΑΕΚ 16
4. ΠΑΟΚ 14
5. Πανιώνιος 13
6. Αστέρας Τριπ. 12
7. Λεβαδειακός 11
8. Βέροια 11
9. Ατρόμητος 9
10. Πλατανιάς 8
11. ΠΑΣ Γιάννινα 8
12. Παναιτωλικός 8
13. Skoda Ξάνθη 8
14. Ηρακλής 7
15. ΑΕΛ Καλλονής 6
16. Πανθρακικός 3
Η επόμενη αγωνιστική (9η):
Σάββατο 31 Οκτωβρίου
Λεβαδειακός-Πανιώνιος
Πλατανιάς-ΑΕΛ Καλλονής
Βέροια-Ολυμπιακός
Κυριακή 1 Νοεμβρίου
Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ
Skoda Ξάνθη-Παναιτωλικός
ΠΑΣ Γιάννινα-Πανθρακικός
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου
Ηρακλής-Ατρόμητος
Χωρίς κατηγορία
Ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ελληνικής Λύσης: «Σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό»

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς αποσπασμένους στη Γερμανία, είναι ανάγκη να τροποποιηθεί άμεσα η διάταξη που προβλέπει την απόσπαση για πέντε χρόνια, αλλά την παροχή επιμισθίου μόνο μέχρι και τον τέταρτο χρόνο της απόσπασης. Η παράλογη αυτή διάταξη, στην ουσία οδηγεί τις/τους εκπαιδευτικούς στη διακοπή της απόσπασης μετά τη λήξη της τετραετίας, αφού ελάχιστοι είναι οι εκπαιδευτικοί που παραμένουν και τον πέμπτο χρόνο, λαμβάνοντας μόνο τις τακτικές τους αποδοχές.
Κυρία Υπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,
Προσφάτως, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ελληνισμού της Διασποράς και Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Σημασία και Προεκτάσεις», όλοι οι συμμετέχοντες, τόνισαν ότι έχουμε χρέος, να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τη γλώσσα μας. Προφανώς, η διαφύλαξη και ανάδειξη της γλώσσας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τη διδασκαλία της, όπου υπάρχουν Έλληνες και όπου υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, όπως αναδείχθηκε μέσα από τη συζήτηση. Όμως σε αυτόν τον τομέα, δυστυχώς υστερούμε. Στην ως άνω συνεδρίαση, έγιναν αναφορές στις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες των Ελληνικών σχολείων και των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, σε όλες σχεδόν της χώρες του κόσμου. Αναδείχθηκε επίσης η συρρίκνωση της Ελληνικής Παιδείας σε όλες σχεδόν της χώρες της Ευρώπης. Στο ψήφισμα που εκδόθηκε, στο 23ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) της Γερμανίας, το Νοέμβριο του 2024, γίνεται λόγος, για παρατεταμένη φθίνουσα κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και, τελικά, στην κατάργηση πολλών ελληνικών σχολείων στη Γερμανία. Σύμφωνα με την ΟΕΚ, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, η διατήρηση απαρχαιωμένης υλικοτεχνικής υποδομής, οι πολύ χαμηλοί μισθοί για τους εκπαιδευτικούς με επιμίσθια, που δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες στην Γερμανία, αποτελούν προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται.
Η έλλειψη εκπαιδευτικών, είναι μόνιμο θέμα, στα μέσα ενημέρωσης και σε ανακοινώσεις ομογενειακών οργανώσεων. Οι ερωτήσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κάθε χρόνο είναι δεκάδες. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπέρ της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό το 2009 δαπανήθηκαν 7.428.297 €, το 2023, 4.550.146 €, ενώ ως τις 3/12/2024, δαπανήθηκαν 3.855.030 €. Δηλαδή, οι δαπάνες, για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, μειώθηκαν πάνω από 40%. Σύμφωνα με την, με αρ. πρωτ. 153394/Η2/23/12/2024 Υ.Α. «Κύρωση των τελικών πινάκων αξιολόγησης υποψήφιων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού σχολικού έτους 2024-2025 – Συμπληρωματική πρόσκληση», για 10 χώρες, δεν υπήρξε καμία απολύτως αίτηση, ενώ για τις υπόλοιπες 8, έκαναν αίτηση μόλις και μετά βίας 21 εκπαιδευτικοί, δηλαδή πολλοί λιγότεροι από τα υπάρχοντα κενά.
Σύμφωνα με ομογενειακές οργανώσεις γονέων και κηδεμόνων στη Γερμανία, η έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό, οφείλεται κυρίως στην αποδυνάμωση των οικονομικών κινήτρων. Το επιμίσθιο των εκπαιδευτικών, το οποίο έχει παραμείνει στάσιμο, για πάνω από 15 χρόνια, είναι πολύ χαμηλό, συγκριτικά με αυτό των αποσπασμένων άλλων Υπουργείων. Αυτό, αφενός δημιουργεί ανισότητες, αφετέρου καθιστά μη ελκυστική την απόσπαση και δημιουργεί δυσκολίες στη στελέχωση σχολείων της Ομογένειας. Η ελληνική πολιτεία, μέσω του νόμου 4027/2011 (άρ. 23, παρ.2), είχε προβλέψει τη ρύθμιση του ύψους των επιμισθίων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, με τις διπλωματικές αρχές να έχουν την ευθύνη εισήγησης αυτών. Ωστόσο, με τον νέο ισχύοντα νόμο (4415/2016), το ύψος του επιμισθίου σε κάθε χώρα για τους εκπαιδευτικούς και τους συντονιστές, οι όροι και η διαδικασία χορήγησής του, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας (άρ.16 παρ. 12). Οι ομογενειακές οργανώσεις γονέων και κηδεμόνων στη Γερμανία, προτείνουν, ως πρωταρχική λύση, την επαναφορά του άρθρου που ορίζει τις προξενικές αρχές ως εισηγητές του ύψους των επιμισθίων.
- Η έκθεση σε χημικές ουσίες πριν από τη γέννηση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση κατά την εφηβεία
- Η Άνδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη
- Ο αριθμός των πλουσίων ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο μεγάλος και η περιουσία τους τόσο πολλή
- Ο φετινός Μάιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ
- AEGEAN: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Αμμάν και Ερμπίλ
Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς αποσπασμένους στη Γερμανία, είναι ανάγκη να τροποποιηθεί άμεσα η διάταξη που προβλέπει την απόσπαση για πέντε χρόνια, αλλά την παροχή επιμισθίου μόνο μέχρι και τον τέταρτο χρόνο της απόσπασης. Η παράλογη αυτή διάταξη, στην ουσία οδηγεί τις/τους εκπαιδευτικούς στη διακοπή της απόσπασης μετά τη λήξη της τετραετίας, αφού ελάχιστοι είναι οι εκπαιδευτικοί που παραμένουν και τον πέμπτο χρόνο, λαμβάνοντας μόνο τις τακτικές τους αποδοχές. Προτείνουν επίσης, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και κατάργηση των χρονικών περιορισμών για όσους επιθυμούν να αποσπαστούν εκ νέου. Ζητούν παράλληλα, να δίνεται η δυνατότητα σε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς, να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποσπαστούν, εντασσόμενοι σε έναν πίνακα, από τον οποίο θα επιλέγονται οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί, μετά την εξάντληση του πίνακα των εκπαιδευτικών που αιτούνται για πρώτη φορά απόσπαση. Από αυτό τον πίνακα οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται για έξι χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους. Η λύση αυτή θα αποτελέσει μια επιπλέον πηγή άντλησης εκπαιδευτικών διατεθειμένων να υπηρετήσουν στα ελληνικά σχολεία της ομογένειας, δίνοντας απάντηση, στο χρόνιο πλέον πρόβλημα, της υποστελέχωσης.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, και επειδή, όπως κατά κόρον ειπώθηκε στην προαναφερθείσα επιτροπή, έχουμε χρέος να κρατήσουμε ζωντανή την Ελληνική γλώσσα και να τη διαδώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, ενώ παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης,
- Είναι στις προθέσεις σας να παρέμβετε, ώστε να αυξηθούν οι πιστώσεις υπέρ της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό;
- Είναι στις προθέσεις σας να παρέμβετε, ώστε τα θέματα που αφορούν στο ειδικό επιμίσθιο (προϋποθέσεις καταβολής, το ύψος, ο τρόπος και η ειδικότερη διάρκεια καταβολής του), να καθορίζονται ύστερα από εισήγηση των οικείων διπλωματικών ή προξενικών αρχών;
- Είναι στις προθέσεις σας να παρέμβετε, ώστε να θεσμοθετηθεί ότι η παροχή επιμισθίου θα διαρκεί όσο και ο χρόνος απόσπασης;
- Είναι στις προθέσεις σας να παρέμβετε, ώστε να καταργηθούν, οι χρονικοί περιορισμοί για όσους επιθυμούν να αποσπαστούν εκ νέου, μετά την εξάντληση του πίνακα των εκπαιδευτικών που αιτούνται για πρώτη φορά απόσπαση, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των εκπαιδευτικών που είναι διαθέσιμοι να υπηρετήσουν στα ελληνικά σχολεία της ομογένειας;
Η ερωτώσα Βουλευτής
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μήνυμα του Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Βούλγαρη για την 19η Μαΐου – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Σήμερα, 19 Μαΐου, θυμόμαστε τις 353.000 ψυχές του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν από το κεμαλικό καθεστώς, όχι μόνο ως αριθμό, αλλά ως ανθρώπινες ζωές που ξεριζώθηκαν βίαια από την πατρίδα τους.
Η Ποντιακή Γενοκτονία δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός και μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά ένας ζωντανός κρίκος στη συλλογική μνήμη του Ελληνισμού.
Ως Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ενώνουμε τη φωνή μας με τον παγκόσμιο Ποντιακό Ελληνισμό για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και τη δέσμευση να μεταδώσουμε την αλήθεια στις νεότερες γενιές.
Τιμούμε και μετατρέπουμε τη μνήμη σε δράση.
Βασίλης Βούλγαρης: Γραμματέας του Απόδημου Ελληνισμού ΠΑΣΟΚ Κίνημα-Αλαγής
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Androulakis Nikos (@androulakisnick)
- Η έκθεση σε χημικές ουσίες πριν από τη γέννηση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση κατά την εφηβεία
- Η Άνδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη
- Ο αριθμός των πλουσίων ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο μεγάλος και η περιουσία τους τόσο πολλή
- Ο φετινός Μάιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ
- AEGEAN: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Αμμάν και Ερμπίλ
Χωρίς κατηγορία
Abzocke durch Online-Dienste

Die Verbraucherzentrale Niedersachsen warnt vor Abzocke durch überteuerte Online-Dienste. Täglich gehen mehrere Beschwerden zu den Websites „post-nachsenden.de“ und „dein-rundfunkbeitrag.de“ ein.
Die Seiten erwecken den Anschein, Angebote der Deutschen Post beziehungsweise des ARD ZDF Deutschlandradio Beitragsservice zu sein – tatsächlich steckt jedoch der Anbieter Digitaler Post Service FZCO mit Sitz in Dubai dahinter. Obwohl die Daten nur an die offiziellen Stellen weitergeleitet werden, müssen Kundinnen und Kunden deutlich überhöhte Preise zahlen.
69 Euro kostet der Nachsendeauftrag über post-nachsenden.de – eine Dienstleistung, die sonst für rund 30 Euro zu haben ist. Ähnlich sieht es bei dein-rundfunkbeitrag.de aus: 39,99 Euro werden für die Übermittlung von Änderungen fällig, obwohl diese auf der offiziellen Seite des Beitragsservice kostenlos ist.
Neuer Anbieter, alte Masche
Die Masche ist nicht neu. Im vergangenen Jahr hatten die Websites service-nachsendeauftrag.de und service-rundfunkbeitrag.de bereits eine Beschwerdewelle bei den Verbraucherzentralen ausgelöst. Gegen den Anbieter, die SSS Software Special Service GmbH, führt der Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv) eine Sammelklage. „Die Seiten sind inzwischen nicht mehr online, die neuen Angebote sind aber quasi identisch. Der größte Unterschied ist, dass der Anbieter jetzt in Dubai sitzt, was rechtliche Schritte erschwert
- The Greek Film Festival GOES Frankfurt kehrt am 13. und 14. September 2025: SAVE THE DATE!
- Individuelle Unterstützungsgespräche bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin
- So ziehen die Deutschen um: Mit 20,5 Jahren raus aus dem Elternhaus – aber mehr als jeder 6. kehrt zurück
- Landesregierung stärkt Deutsch und Mathematik an Grundschulen
- Betrug in Corona-Testzentren: Steuerfahndung treibt 100 Millionen Euro Steuern ein
- Rebetiko-Fest in der Hellenischen Gemeinde Berlin!
Tipps für mehr Sicherheit beim Onlinebanking
Starkes Passwort verwenden: Erstellen Sie ein sicheres Passwort für Ihren Banking-Zugang und nutzen Sie es nirgendwo anders.
Zugangsdaten sicher aufbewahren: Speichern Sie Ihre Zugangsdaten an einem geschützten Ort und teilen Sie sie niemals per Textnachricht.
Öffentliches WLAN vermeiden: Nutzen Sie Online-Banking nicht in öffentlichen WLANs – es sei denn, Sie verwenden einen VPN-Tunnel.
Verlust des Smartphones melden: Falls Sie Ihr Smartphone verlieren, informieren Sie sofort Ihre Bank, wenn Sie deren Banking-Apps nutzen.
Online-Banking nur über Lesezeichen aufrufen: Öffnen Sie Ihr Online-Banking manuell oder über ein gespeichertes Lesezeichen, um gefälschte Webseiten zu vermeiden. Klicken Sie nie auf Links, die angeblich zu Ihrer Bank führen.
Auf Fehlermeldungen achten: Seien Sie misstrauisch, wenn direkt nach der Freigabe eines Bankauftrags eine Fehlermeldung erscheint – im Zweifel kontaktieren Sie Ihre Bank.
Keine vertraulichen Daten weitergeben: Ihre Bank wird Sie niemals per E-Mail oder Telefon nach Ihrem Passwort fragen. Prüfen Sie verdächtige Anfragen über offizielle Kontaktwege.
Verfügungslimit festlegen: Vereinbaren Sie mit Ihrer Bank ein Höchstlimit für Überweisungen, um Schäden bei Betrugsfällen zu begrenzen.
Software aktuell halten: Nutzen Sie nur Geräte mit aktueller Software aus vertrauenswürdigen Quellen. Veraltete Software ohne Sicherheitsupdates kann ein Sicherheitsrisiko darstellen.
Zwei Geräte verwenden: Nutzen Sie für die TAN-Generierung und den Kontozugriff zwei verschiedene Geräte.
Vorsicht bei Videoidentifizierung: Lassen Sie sich nur mit Ihrem Personalausweis identifizieren, wenn der Zweck klar ist. Nehmen Sie niemals an angeblichen Testläufen gegen Bezahlung teil.
Quelle Verbraucherzentrale
- Η έκθεση σε χημικές ουσίες πριν από τη γέννηση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση κατά την εφηβεία
- Η Άνδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη
- Ο αριθμός των πλουσίων ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο μεγάλος και η περιουσία τους τόσο πολλή
- Ο φετινός Μάιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ
- AEGEAN: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Αμμάν και Ερμπίλ
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση αβεβαιότητας, με ένα από τα βασικά σημεία καμπής να είναι η πολιτική των δασμών που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι επιθετικές δασμολογικές πολιτικές του, στο όνομα του «America First», στόχευσαν κυρίως την Κίνα αλλά και την Ευρώπη, υπονομεύοντας το ελεύθερο εμπόριο και διαταράσσοντας παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η αύξηση του κόστους σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες οδήγησε σε πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, επηρεάζοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργαζόμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος βιώνουν καθημερινές οικονομικές πιέσεις, ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια μεταφράζεται πλέον σε διαδηλώσεις και δημόσιες καταγγελίες. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ευρώπη, όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, και ο κοινωνικός ιστός φθείρεται.
Η νέα φτώχεια που αναδύεται δεν είναι απλώς θέμα αριθμών. Είναι υπαρξιακή φτώχεια. Άνθρωποι που εργάζονται αδιάκοπα δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες. Η ανεργία, η ανασφάλεια και η έλλειψη πρόσβασης σε κοινωνικές παροχές δημιουργούν ένα νέο καθεστώς οικονομικής εξάρτησης και σύγχρονης σκλαβιάς. Η φωνή του πολίτη ατονεί, τα δικαιώματα συρρικνώνονται, και η δημοκρατία αποδυναμώνεται επικίνδυνα.
- Άρθρο: Η κυβέρνηση πλήττει την μικρή περιουσία, την περιφέρεια και όνειρο επιστροφής Απόδημων (του Μανώλη Χριστοδουλάκη)
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)
- Αρθρο: Ανάγκη η δημιουργία ενός Ελληνικού Στρατηγικού Κοινωνικοπολιτικού- Πολιτιστικού Κέντρου στην Γερμανία (του Βασίλη Βούλγαρη)
Στο μεταξύ, η ακροδεξιά στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος, υποσχόμενη «εθνική ανάκτηση» και «λαϊκή κυριαρχία». Πολιτικές δυνάμεις, φιλικά προσκείμενες στον Τραμπ, υιοθετούν τον προστατευτισμό και τη ρητορική του φόβου. Κερδίζουν ψήφους, όχι γιατί προσφέρουν λύσεις, αλλά επειδή εκμεταλλεύονται τον θυμό και την απόγνωση. Έτσι, η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε πολιτική κρίση, όπου οι θεσμοί τίθενται υπό αμφισβήτηση και η δημοκρατική νομιμότητα υπονομεύεται.
Αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει συλλογικά — προωθώντας δίκαιες οικονομικές πολιτικές, κοινωνική προστασία και διαφάνεια — ο κόσμος θα συνεχίσει να βυθίζεται σε έναν φαύλο κύκλο ανισότητας, λαϊκισμού και αυταρχισμού. Οι πολίτες ζητούν αξιοπρέπεια, ισότητα και φωνή. Και όσο αυτά λείπουν, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε σε μια εποχή σκοτεινή, όπου η φτώχεια δεν θα είναι μόνο υλική, αλλά και βαθιά πολιτική.

Διδάκτορ Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.,
Επίκουρη Καθηγήτρια στο E.S.C.Extérieur, Paris, France.
- Η έκθεση σε χημικές ουσίες πριν από τη γέννηση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση κατά την εφηβεία
- Η Άνδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη
- Ο αριθμός των πλουσίων ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο μεγάλος και η περιουσία τους τόσο πολλή
- Ο φετινός Μάιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ
- AEGEAN: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Αμμάν και Ερμπίλ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνάντηση του ΝΑΤΟ στο Ελσίνκι: Συνεργασία για τη βελτίωση της παρακολούθησης των υποδομών στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας

- Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025
Στόχος της συνάντησης του ΝΑΤΟ στο Ελσίνκι είναι να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κυβερνήσεων των γειτονικών κρατών και έτσι να δημιουργηθεί από κοινού μια καλή δομή παρακολούθησης για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.
Σε μια συνάντηση των κρατών της Βαλτικής Θάλασσας του ΝΑΤΟ στο Ελσίνκι, η ασφάλεια της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας ήταν το επίκεντρο. Το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει επίσης να συμμετάσχει στην παρακολούθηση της υποδομής εκεί, είπε ο καγκελάριος σε μεταγενέστερη δήλωση.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στο Ελσίνκι με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte και την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Henna Virkkunen για να βελτιώσουν την ασφάλεια της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας. Μετά την αποκοπή πολλών υποβρύχιων καλωδίων -υπάρχει τουλάχιστον υποψίες για σκόπιμη ενέργεια- θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια της υποθαλάσσιας υποδομής των καλωδίων δεδομένων και ηλεκτρικού ρεύματος στη Βαλτική Θάλασσα.
- Ο αριθμός των πλουσίων ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο μεγάλος και η περιουσία τους τόσο πολλή
- Ο φετινός Μάιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ
- AEGEAN: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Αμμάν και Ερμπίλ
- Επιστράφηκαν πίνακες ζωγραφικής που εκλάπησαν από μουσείο πριν από 40 χρόνια!
- Μέση Ανατολή: Οι αεροπορικές εταιρίες εκτρέπουν και ακυρώνουν πτήσεις τους
Το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει επίσης να συμμετάσχει στην παρακολούθηση της υποδομής εκεί, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Κανζλέρ σε μεταγενέστερη δήλωση.
Μέρος της δήλωσης του Καγκελαρίου Ολαφ Σολτς:
«Συμφωνήσαμε επίσης ότι, στο πλαίσιο των δομών διοίκησης που έχουν δημιουργηθεί στο Ρόστοκ για τη Βαλτική Θάλασσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ , θέλουμε επίσης να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία σε αυτό το θέμα και τη δημιουργία αναφορών κατάστασης, ώστε να έχουμε μια καλή αφετηρία για ό,τι είναι απαραίτητο. Πρότεινα επίσης να ρίξουμε μια πολύ συγκεκριμένη ματιά στο ερώτημα πώς μπορούμε να αναλάβουμε δράση κατά πλοίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ή να προκάλεσαν στην πραγματικότητα τέτοια καταστροφή. Έχουμε δικαιώματα όταν βρίσκονται στα χωρικά μας ύδατα, αλλά αυτό υπερβαίνει και αυτό. Ως εκ τούτου, θα δημιουργήσουμε ειδικά μια ομάδα εργασίας στα αρμόδια υπουργεία εξωτερικών στην οποία θα συζητήσουμε τις νομικές επιλογές που έχουμε προκειμένου να μπορέσουμε να αναλάβουμε δράση κατά πλοίων σε ύδατα που έχουν προκαλέσει καταστροφή ή που φοβόμαστε ότι θα το κάνουν, βλ. εάν διαθέτουμε αρκετά μέσα για δράση με το υφιστάμενο διεθνές ναυτικό δίκαιο και, εάν χρειαστεί, δημιουργήσουμε πρόσθετες επιλογές στο πλαίσιο της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, ώστε να μην μπορούμε απλώς να παρακολουθούμε
Πηγή: Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση/ Bundesregierung
Foto: Bundesregierung/Steffen Kugler
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη επηρρεάσει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναζωπυρώνοντας συζητήσεις για τις διατλαντικές σχέσεις, τη γεωπολιτική στρατηγική και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενότητας.
Καθώς η ΕΕ αναζητά τη θέση της σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, μεταβαλλόμενες συμμαχίες και ανανεωμένο αμερικανικό εθνικισμό, οι ηγέτες παλεύουν με τις συνέπειες για την άμυνα, το εμπόριο και τη διπλωματία.
Μία από τις πιο άμεσες ανησυχίες είναι το μέλλον του ΝΑΤΟ. Η κριτική στάση του Τραμπ στη συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων απαιτήσεων για αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως εταίρου ασφαλείας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανεξετάζουν τώρα τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη στρατιωτική ανεξαρτησία, με το όραμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για «στρατηγική αυτονομία» να αποκτά νέα δυναμική. Ωστόσο, τέτοιες προσπάθειες κινδυνεύουν να βαθύνουν τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα εκείνων της Ανατολικής Ευρώπης, που παραμένουν επιφυλακτικά στη ρωσική επιθετικότητα και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.
- Η έκθεση σε χημικές ουσίες πριν από τη γέννηση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση κατά την εφηβεία
- Η Άνδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη
- Ο αριθμός των πλουσίων ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο μεγάλος και η περιουσία τους τόσο πολλή
Από οικονομική άποψη, η πολιτική Τραμπ «πρώτα η Αμερική», πιέζει τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. Με τις συνεχιζόμενες διαφωνίες για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αγαθά, η προοπτική περισσότερων προστατευτικών μέτρων διαφαίνεται ισχυρή. Για οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, όπως η Γερμανία, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις οικονομικές προκλήσεις που έχουν ήδη ενισχυθεί από τον πληθωρισμό και τις ενεργειακές κρίσεις που προέρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Διπλωματικά, η επανεκλογή του Τραμπ περιπλέκει τις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή. Καθώς οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο νέος Πρόεδρος, θα αποσύρουν την υποστήριξη σε διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα, η ΕΕ θα πιεστεί ώστε να ηγηθεί μόνη της παγκόσμιες προσπάθειες – ένα σενάριο που απαιτεί ενότητα, η οποία αυτή την εποχή μοιάζει απίθανη.
Καθώς η Ευρώπη προσαρμόζεται στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, αντιμετωπίζει μια κρίσιμη συγκυρία: να ενισχύσει την εσωτερική της συνοχή και να επαναπροσδιορίσει τον παγκόσμιο ρόλο της, διαφορετικά κινδυνεύει να παραγκωνιστεί σε έναν όλο και πιο πολυπολικό κόσμο. Οι Ευρωπαίοι –ηγέτες και πολίτες- οφείλουν να προσαρμοστούν γρήγορα στις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες.

Διδάκτορ Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Επ. Καθηγήτρια ESCE, Paris, France
- Ο Πόλεμος και ο φόβος: Σκιές στην ΕΕ ( Γράφει η Μαρία Τολίκα)
- Η Ευρώπη στα πρόθυρα του σκοταδιού: Μπλακ άουτ σε ρεύμα και δημοκρατία : της Μαρίας Τολίκα
- Αρθρο: «Η υπέρβαση του φόβου στην εποχή της διακινδύνευσης» της Δρ.Μαρίας Τολίκα

You must be logged in to post a comment Login