ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καλήν ημέραν άρχοντες: Σήμερα τα κάλαντα…
Τα κάλαντα είναι ελληνικό έθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και σήμερα με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι 2 μαζί ή και περισσότερα και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες.
Τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: «Να τα πούμε;». Αν η απάντηση από τον νοικοκύρη ή την νοικοκυρά είναι θετική, τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά τελειώνοντας με την ευχή «Και του Χρόνου. Χρόνια Πολλά». Ο νοικοκύρης τα ανταμοίβει με κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ παλιότερα τους πρόσφερε μελομακάρονα ή κουραμπιέδες.
Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα και διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα καλώ.
Πιστεύεται ότι η ιστορία τους προχωρεί πολύ βαθιά στο παρελθόν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα. Βρήκαν, μάλιστα, αρχαία γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα (Ειρεσιώνη στην αρχαιότητα).
Τα παιδιά της εποχής εκείνης κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης, στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί (η λεγόμενη ειρεσιώνη, από το έριο = μαλλί), γύριζαν και τραγουδούσαν και τους έδιναν δώρα. Πάνω του κρεμούσαν κόκκινες και άσπρες κλωστές. Στις κλωστές έδεναν τις προσφορές των νοικοκύρηδων. Άλλοτε κρατούσαν ομοίωμα καραβιού που παρίστανε τον ερχομό του θεού Διόνυσου.
Μετά, πήρε το έθιμο αυτό και η Ρώμη. Στο Βυζάντιο κρατούσαν ραβδιά, ή φανάρια, ή ομοιώματα πλοιαρίων ή και κτιρίων, στολισμένα και τραγουδώντας, συνόδευαν το τραγούδι με κρούση τριγώνου ή τύμπανου.
Σήμερα ακούμε κάλαντα πολλά και ποικίλα, με πολλές παραλλαγές και αποχρώσεις, στα διάφορα διαμερίσματα της χώρας μας. Ομάδες παιδιών ή και ώριμων ανδρών περιφέρονται στα σπίτια, στους δρόμους, στα καταστήματα και τραγουδούν με ειδικό όργανο τραγούδια, που αφορούν τα Χριστούγεννα, τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, τη γιορτή του Μ. Βασιλείου και είναι διαφορετικά για κάθε γιορτή. Η ανταμοιβή για τους ύμνους και τις ευχές είναι κυρίως χρηματική και διάφορα κεράσματα.
Στη Μακεδονία υπάρχει το έθιμο της Πρωτοχρονιάς άτομα μεγάλης ηλικίας να γυρνούν μεταμφιεσμένα στα σπίτια. Η αμοιβή τους είναι: αλεύρι, τραχανάς, λουκάνικα και άλλα είδη τροφίμων. Αφού συγκεντρώσουν την ποσότητα που θέλουν, συγκεντρώνονται σ’ ένα σπίτι, μαγειρεύουν και γλεντούν. Πάλι μεταμφιεσμένοι και κρατώντας κουδούνια που δημιουργούν δυνατό θόρυβο περιφέρονται την παραμονή των Φώτων. Ο θόρυβος αποβλέπει να φοβίσει και να διώξει τους καλλικάντζαρους.
Στη Μύκονο τα παιδιά κρατούν στο χέρι τους φαναράκι που το ανάβουν σε εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.
Στη Σίφνο για το κάθε παιδί γράφονται διαφορετικοί στίχοι από λαϊκούς ποιητές.
Στην Κέρκυρα, εκτός από τα παιδιά με τη φυσαρμόνικα, περιφέρονται στα σπίτια ολόκληρα λαϊκά συγκροτήματα με βιολιά και ακορντεόν και τοπικές μπάντες.
Τα τοπικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Καστοριάς (Κόλιεντα) εξακολουθούν να τραγουδιούνται και σήμερα τα χαράματα της 23ης Δεκεμβρίου από τις παρέες μικρών και μεγάλων και από τα μέλη πολιτιστικών σωματείων.
Χαρά και συγκίνηση προσφέρουν οι στίχοι τους, γιατί απευθύνονται σ’ όλα τα μέλη της οικογένειας, από τον μεγαλύτερο έως τον πιο μικρό. Τα παλαιότερα χρόνια, οι νοικοκυραίοι έδιναν για δώρο στα παιδιά που τραγουδούσαν τα κάλαντα, καρύδια, μήλα και μπιλίτσκες (μικρά χοιρινά λουκάνικα) και σπανιότερα χρήματα.
Αντίστοιχο έθιμο με τα κάλαντα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι καλαντάρηδες την παραμονή των Χριστουγέννων αφορούν στην περιφορά των νεαρών που πρόκειται να πάνε φαντάροι.
Σκοπός των καλαντάρηδων είναι η συλλογή κάποιου χρηματικού ποσού, που θα έχουν στη διάθεσή τους όσο διαρκεί η θητεία τους, η οποία θεωρείται προθάλαμος της ωρίμανσής τους. Έτσι, το έθιμο συνδυάζει τον εορτασμό των Χριστουγέννων με το πέρασμα των νεαρών στην ενηλικίωση.
Σε χωριά της Μάνης την παραμονή της πρωτοχρονιάς, βγαίνουν στον “Άγιο Βασίλη” κρατώντας μια κλάρα ελιές με καρπό. Σε κάθε σπίτι που πηγαίνουν κόβουν και από ένα κλαδάκι ελιάς και το έβαζαν κοντά στο τζάκι. Ήταν για βοήθεια και θα έμενε εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα.
Τα κάλαντα (αρχαίο έθιμο σχετικό με την αρχή του χρόνου), κάλαντρα στην κρητική διάλεκτο, είναι τραγούδια που, με αφορμή το θρησκευτικό περιεχόμενο της εορτής, ζητουν φιλοδωρήματα για τους τραγουδιστές, τους καλαντράδες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυστρία: Συγκομιδή σταφυλιών στους -12 βαθμούς Κελσίου!

Οι οινοποιοί ξεκίνησαν μια παραδοσιακή διαδικασία για την παραγωγή παγωμένου κρασιού.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Αυστρία δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την συγκομιδή των σταφυλιών και την παραγωγή παγωμένου κρασιού.
Στο Μπέργκενλαντ, πολλοί οινοποιοί ξεκινούν την διαδικασία προτού ξημερώσει, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και τους μείον δώδεκα βαθμούς Κελσίου.
Τα σταφύλια πρέπει να παραμείνουν κατεψυγμένα μέχρι να πιεστούν.
Το παγωμένο κρασί είναι εξαιρετικά γλυκό και ιδανικό για τα επιδόρπια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η LOT Polish Airlines επανεκκινεί τις πτήσεις προς την Αθήνα

Επαναφέρει τις πτήσεις προς Αθήνα η LOT Polish Airlines, προσφέροντας πρόσβαση στην ελληνική πρωτεύουσα, με καθημερινές πτήσεις που θα ξεκινήσουν καθημερινά στις 11 Απριλίου του 2024.
Η πτήση από Βαρσοβία προς την ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να έχει διάρκεια 2 ώρες και 40 λεπτά, ενώ η πτήση επιστροφής 2 ώρες και 35 λεπτά.
Η σύνδεση μεταξύ του αεροδρομίου Chopin με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θα πραγματοποιείται με Embraer 195, Boeing 737-800 και 737 MAX 8.
Οι πτήσεις από την Αθήνα θα είναι καθημερινές, με την πτήση επιστροφής να αναχωρεί στις 2:25 μμ.
Η Αθήνα δεν είναι η μοναδική νέα προσθήκη στο δίκτυο πτήσεων της LOT Polish Airlines. Ο εθνικός αερομεταφορέας της Πολωνίας θα επαναφέρει τις πτήσεις από το Ράντομ προς την Πρέβεζα και τα Τίρανα και θα ξεκινήσει επίσης πτήσεις προς την Ποντγκόριτσα και την Οχρίδα για τη θερινή περίοδο του 2024.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ακυρώνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μονάχου έως το μεσημέρι

Το αεροδρόμιο του Μονάχου στη νότια Γερμανία αναγκάσθηκε να αναστείλει και πάλι σήμερα το πρωί τις πτήσεις λόγω του φαινομένου της παγωμένης βροχής.
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως όλοι οι διάδρομοι είναι καλυμμένοι με πάγο εξαιτίας παγωμένης βροχής. Ως εκ τούτου δεν πραγματοποιούνται απογειώσεις και προσγειώσεις από την έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου το πρωί στις 6 π.μ. (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τουλάχιστον τις 12:00 το μεσημέρι.
Ο προγραμματισμός των πτήσεων στον ιστότοπο του αεροδρομίου δείχνει πως όλες οι καταχωρισμένες πτήσεις έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί για αργότερα.
«Θα διεξαχθούν επιχειρήσεις για να αφαιρεθεί ο πάγος κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Το σχέδιο είναι να επαναληφθεί η αεροπορική κυκλοφορία από το μεσημέρι», αναφέρεται στον ιστότοπο του αεροδρομίου.
«Εντούτοις μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η πλειονότητα των πτήσεων θα χρειαστεί επίσης να ματαιωθεί στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας για λόγους ασφαλείας».
Η νέα διακοπή των πτήσεων έρχεται μόλις 48 ώρες αφότου το αεροδρόμιο επανέλαβε τις επιχειρήσεις, αφού είχε κλείσει για δύο ημέρες εξαιτίας σφοδρών χιονοπτώσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DPA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Προτάσεις για βελτίωση των δικαιωμάτων και καλύτερη ενημέρωση των ταξιδιωτών

Μικρά σακίδια, μεγάλες τσάντες… τι επιτρέπεται να μεταφέρουμε μέσα σε ένα αεροπλάνο; Οι κανόνες των αεροπορικών εταιρειών αλλάζουν συχνά ενώ δεν ισχύουν σε όλες τις εταιρείες τα ίδια. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον χρεώσεις.
Για τους πολίτες είναι δύσκολο να γνωρίζουν πάντα το ακριβές μέγεθος των προσωπικών αντικειμένων που επιτρέπεται να μεταφέρουν στην καμπίνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τους αερομεταφορείς να αποφασίσουν τυποποιημένες διαστάσεις αποσκευών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πριν από μερικούς μήνες να γίνει τυποποίηση των επιτρεπόμενων αποσκευών που επιτρέπονται στην καμπίνα.
Ωστόσο, αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει προτάσεις, αφήνει τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών να λάβει τις αποφάσεις.
Η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν λέει ότι «οι πληροφορίες αυτές πρέπει να παρέχονται στους επιβάτες εξαρχής ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι μπορούν να μεταφέρουν όταν αγοράζουν εισιτήριο. Τι είδους αποσκευή μπορεί να μεταφερθεί στην καμπίνα ή να παραδοθεί. Αν δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα παρέμβουμε».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών.
Εστίασε στην αποζημίωση εξαιτίας καθυστερήσεων ή ακυρώσεων πτήσεων και εντόπισε κενά αναφορικά με τις διατροπικές μεταφορές, δηλαδή τις μεταφορές όπου συνδυάζονται διαφορετικά μέσα μεταφοράς.
Ο τρόπος με τον οποίο η Κομισιόν επιχειρεί να το επιλύσει είναι μέσω μιας ενιαίας ευρωπαϊκής φόρμας αποζημιώσεων.
Ταυτόχρονα, επιδιώκει να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους εδικά όταν ταξιδεύουν με διαφορετικά μέσα μεταφοράς ή αν έχουν κλείσει το ταξίδι τους μέσω τρίτου – ταξιδιωτικού πράκτορα ή ιστότοπου.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αίτημα επιστροφής του Δισκοβόλου Λαντσελότι από την Ιταλία κατέθεσε η Γερμανία

Μια πολιτική και ιστορική υπόθεση άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα στην Ιταλία.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η Γερμανία ζήτησε από την Ιταλία την επιστροφή του Δισκοβόλου Λαντσελότι, το οποίο θεωρείται το πολυτιμότερο ρωμαϊκό αντίγραφο του χαμένου, χάλκινου Δισκοβόλου του Μύρωνα.
Πρόκειται για άγαλμα του δεύτερου αιώνα μετά Χριστόν, το οποίο βρίσκεται στην Ρώμη.
Το αίτημα υπέβαλε ο διευθυντής της γλυπτοθήκης του Μονάχου, Φλόριαν Κνάουφ, ο οποίος αναφέρθηκε, δίνοντας την δική του ερμηνεία, στην ιστορική περιπέτεια του αγάλματος:
ο πρίγκιπας Λαντσελότι, όπως γράφει η «Corriere», υποχρεώθηκε να πουλήσει το άγαλμα στην Γερμανία το 1938, μετά από ισχυρή επιθυμία του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος είχε αποταθεί απευθείας στον Μπενίτο Μουσολίνι.
Ο Χίτλερ είχε δει το άγαλμα κατά την επίσκεψή του στην ιταλική πρωτεύουσα, κατά το ίδιο έτος και αποφάσισε ότι έπρεπε να αποτελέσει μέρος των πολιτιστικών αγαθών της χώρας του.
Η «υποχρεωτική πώληση» πραγματοποιήθηκε, παρά την αντίθετη γνώμη του τότε Ιταλού υπουργού Παιδείας Τζουζέπε Μποτάι και του Ιταλικού Ανώτατου Συμβουλίου Τεχνών και Επιστημών.
Ο Δισκοβόλος είχε ήδη μετατραπεί σε ένα από τα σύμβολα της ναζιστικής προπαγάνδας, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1936.
Μετά την λήξη του πολέμου, το 1948, η ιταλική κυβέρνηση κατάφερε να συμπεριλάβει τον Δισκοβόλο Λαντσελότι στον κατάλογο έργων που είχαν εξαχθεί παράνομα από την χώρα και να πετύχει την επιστροφή του στην Ρώμη.
Τώρα, ο διευθυντής της γλυπτοθήκης του Μονάχου, υπογραμμίζει ότι «η επιστροφή αυτή στην Ιταλία, κατά την άποψη του μουσείου του και του κρατιδίου της Βαυαρίας, παραβίασε τον νόμο» και ότι οι ιταλικές αρχές, είχαν εγκρίνει την μεταφορά του αγάλματος στην Γερμανία.
Η Corriere della Sera, όμως, υπενθυμίζει ότι η Γερμανία, «όπως απέδειξε και πρόσφατη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη, αφαίρεσε παράνομα από την Ιταλία πολλά αριστουργήματα της τέχνης, με εντολές του Χίτλερ, του Χέρμαν Γκέρινγκ και άλλων ισχυρών ονομάτων του ναζιστικού καθεστώτος».
Είναι κάθετα αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής, τέλος, και ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο, ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα του Μιλάνου, φέρεται να δήλωσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο «πρώτα θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μείωση του εργατικού δυναμικού για τρίτη φορά φέτος ανακοίνωσε το Spotify

Η μεγαλύτερη στον κόσμο πλατφόρμα μουσικής Spotify ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει το εργατικό δυναμικό της κατά «περίπου 17%», δηλαδή κατά περίπου 1.500 εργαζομένους, ώστε να μειώσει τα κόστη της σ’ ένα πλαίσιο «θεαματικής» επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο όμιλος είχε προηγουμένως απολύσει 600 εργαζομένους της φέτος τον Ιανουάριο και άλλους 200 τον Ιούνιο.
Κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, ο όμιλος είχε αποκομίσει λειτουργικά κέρδη χάρη σε μια αύξηση κατά 26% του αριθμού των ενεργών χρηστών της πλατφόρμας, ενώ το καθαρό κέρδος της έφθασε τα 65 εκατομμύρια ευρώ.
«Γνωρίζω ότι για πολλούς, μια μείωση αυτής της έκτασης μπορεί να προκαλέσει έκπληξη, με δεδομένες τις πρόσφατες θετικές επιδόσεις μας στα κέρδη και τις αποδόσεις μας», έγραψε ο γενικός διευθυντής Ντάνιελ Εκ σε επιστολή του προς τους εργαζομένους.
Οι απολύσεις αυτές αναμένεται να επιτρέψουν «να ευθυγραμμισθεί το Spotify με τους μελλοντικούς στόχους μας και να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τις σωστές διαστάσεις για να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις», εξήγησε στην επιστολή αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters