ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η πολύωρη χρήση κινητού πιθανόν ευθύνεται για το βουητό στα αυτιά μας
Τα κινητά τηλέφωνα έχουν κατά καιρούς γίνει αντικείμενο διερεύνησης καθώς για την πολύωρη χρήση τους δεν έχουμε εμπεριστατωμένα αποτελέσματα μελετών για το πόσο και αν είναι επικίνδυνη για την υγεία μας.
Περισσότερο φως στη σχέση του κινητού με το βουητό των αυτιών μας ρίχνει αυστριακή μελέτη, στην οποία οι επιστήμονες μελέτησαν 100 ασθενείς με βουητό στα αυτιά και συνέκριναν τα αποτελέσματα με στοιχεία που είχαν από άλλα 100 άτομα που δεν είχαν βουητό στα αυτιά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του βουητού στα αυτιά κα της χρήσης κινητού τηλεφώνου πάνω από 10 λεπτά ημερησίως.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν πάνω από 160 ώρες συνομιλίας στο κινητό είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βουητό στα αυτιά. Όμως παρατήρησαν και κάτι παράδοξο. Τα άτομα που έκαναν 4.000 κλήσεις ή περισσότερες, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν βουητό από τα άτομα που έκαναν λιγότερες κλήσεις.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι παράγοντες που πιθανόν να παίζουν κάποιο ρόλο στη σχέση κινητού τηλεφώνου και βουητού είναι, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλής έντασης του τηλεφώνου, η πίεση που ασκείται στο αυτί όταν κρατάμε το τηλέφωνο και η ένταση της φωνής του συνομιλητή μας.
Όπως επισημαίνουν, υπολογίζεται ότι ένα 10% του πληθυσμού βιώνει αυτό το βουητό στα αυτιά του, χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχει αυξητική τάση σε αυτό το ποσοστό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης όπως λένε οι ερευνητές, δεν είναι ασφαλή, καθώς η μέθοδος που χρησιμοποίησαν έχει αδυναμίες, όπως η ανάκληση δεδομένων από τη μνήμη των χρηστών, ωστόσο δίνουν κίνητρα στους ειδικούς να αναλύσουν ακόμα περισσότερο τη σχέση του κινητού με το βουητό.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τεχνική βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης αποκαθιστά λειτουργίες σε ασθενείς με εγκεφαλική βλάβη

Μια νέα τεχνική που χρησιμοποιεί βαθιά εγκεφαλική διέγερση των κύριων εγκεφαλικών νευρωνικών δικτύων στον θάλαμο ξεπέρασε τις προσδοκίες των ερευνητών στη θεραπεία των γνωστικών διαταραχών έπειτα από τραυματική εγκεφαλική βλάβη, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Medicine».
Η βαθιά («εν τω βάθει») εγκεφαλική διέγερση, ή όπως είναι γνωστή διεθνώς με τον όρο DBS (Deep Brain Stimulation) αποτελεί μια συνδυασμένη νευροχειρουργική και νευροφυσιολογική μέθοδο θεραπευτικής διέγερσης για ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, γιατροί εμφύτευσαν χειρουργικά μια συσκευή στον εγκέφαλο πέντε ασθενών με μόνιμες γνωστικές διαταραχές για περισσότερα από δύο χρόνια έπειτα από μέτρια έως σοβαρή τραυματική εγκεφαλική βλάβη.
Οι ασθενείς ήταν ηλικίας 22-60 ετών. Η πρόκληση ήταν η τοποθέτηση της συσκευής διέγερσης με ακρίβεια στη σωστή περιοχή, η οποία διέφερε από άτομο σε άτομο. Έτσι, δημιούργησαν ένα εικονικό μοντέλο του κάθε εγκεφάλου που τους επέτρεψε να εντοπίσουν τη θέση και το επίπεδο διέγερσης.
Στη συνέχεια βαθμονόμησαν προσεκτικά την ηλεκτρική δραστηριότητα της συσκευής για να διεγείρουν τα δίκτυα που είχαν επηρεαστεί από τον τραυματισμό.
Στο τέλος της θεραπείας, έπειτα από 90 ημέρες, η πειραματική συσκευή βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης αποκατέστησε, σε διαφορετικό βαθμό, τις γνωστικές ικανότητες που οι ασθενείς είχαν χάσει λόγω εγκεφαλικών κακώσεων πριν από χρόνια.
Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες βελτίωσαν την ταχύτητά τους σε ένα τεστ ταχύτητας νοητικής επεξεργασίας (trail-making test) κατά 32%.
Για τους συμμετέχοντες και τις οικογένειές τους οι βελτιώσεις ήταν εμφανείς στην καθημερινή τους ζωή. Επανέλαβαν δραστηριότητες που έμοιαζαν αδύνατες: διάβασαν βιβλία, παρακολούθησαν τηλεοπτικές εκπομπές, έπαιξαν βιντεοπαιχνίδια ή ολοκλήρωσαν μια εργασία για το σπίτι. Αισθάνονταν λιγότερο κουρασμένοι και μπορούσαν να βγάλουν τη μέρα τους χωρίς να κοιμούνται.
Η κλινική δοκιμή προσφέρει ελπίδα σε πολλούς που έχουν σταματήσει να αναρρώνουν. Ο στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να εξελίξει την έρευνα σε θεραπεία. Ωστόσο, όπως σημειώνει απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να επικυρωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Τελεσίγραφο» Google στους κατόχους λογαριασμών: Ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή

Τους λογαριασμούς που έχουν μείνει ανενεργοί για τουλάχιστον δύο χρόνια θα αρχίσει να διαγράφει από την Παρασκευή (1/12) η Google.
Όπως υπενθυμίζει η Independent, η αντιπρόεδρος διαχείρισης προϊόντων του τεχνολογικού κολοσσού, Ρουθ Κρίτσελι, είχε προειδοποιήσει με ανάρτηση στο ιστολόγιο της Google, για τις αλλαγές που προωθεί η εταιρεία ήδη από το Μάιο.
Από την διαγραφή αναμένεται να επηρεαστεί το σύνολο των εφαρμογών και υπηρεσιών του Google Workspace, το οποίο περιλαμβάνει τα Gmail, Docs, Drive, Meet και Calendar, το YouTube και το Google Photos.
Η κίνηση αυτή όπως εξηγεί, στοχεύει στην προστασία των ενεργών χρηστών της Google από ηλεκτρονικές απάτες και «πειρατεία».
Σύμφωνα με την Κρίτσελι, οι παλιοί λογαριασμοί που δεν χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών κινδυνεύουν συνήθως από χάκερ, γιατί οι κωδικοί πρόσβασης των λογαριασμών αυτών συχνά βασίζονται σε παλιούς ή επαναχρησιμοποιημένους κωδικούς, που έχουν παραβιαστεί στο παρελθόν.
Επεσήμανε, όμως, ότι οποιοσδήποτε λογαριασμός κινδυνεύει να διαγραφεί θα λαμβάνει «πολλαπλές ειδοποιήσεις» πριν από οποιαδήποτε ενέργεια.
Η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να στέλνει e-mail στους άμεσα ενδιαφερόμενους για την «προστασία των προσωπικών τους στοιχείων και την αποτροπή οποιασδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον λογαριασμό σας, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείτε πλέον τις υπηρεσίες μας».
Η απώλεια της πρόσβασης σε έναν λογαριασμό Gmail θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτήν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμη και αν δεν έχουν σχέση με την Google.
Τι να κάνετε εάν δεν θέλετε να διαγραφεί ο λογαριασμός σας
Προκειμένου να διατηρηθεί ένας λογαριασμός ενεργός και να αποφευχθεί η διαγραφή, συνιστάται στους χρήστες του Google να ανοίξουν ή να στείλουν ένα e-mail, να χρησιμοποιήσουν το Google Drive, να κατεβάσουν μια εφαρμογή στο Google Play Store ή απλώς να κάνουν μια Αναζήτηση Google ενώ είναι συνδεδεμένοι στο λογαριασμό.
Οποιοσδήποτε λογαριασμός έχει δημοσιεύσει ένα βίντεο στο YouTube επίσης δεν θα επηρεαστεί, ανεξάρτητα από το πότε ήταν τελευταία φορά ενεργός.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο Κρήτης για υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για την βιωσιμότητα, κατέκτησαν μαθητές του Ηρακλείου Κρήτης, με το υποβρύχιο που κατάφεραν να κατασκευάσουν.
Οι μαθητές της ομάδας Curie-osity από το 1ο ΕΦΚΕ Ηρακλείου απέσπασαν πανηγυρικά βραβείο στο διαγωνισμό Future League στο Βερολίνο, για την βιωσιμότητα φτιάχνοντας ένα μικρό υποβρύχιο.
Σύμφωνα με το Cretalive, το υποβρύχιο των μαθητών πληροί πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας για χρήση μέσα σε θαλασσινό νερό, και αποτελούσε μέρος της πρότασης των νεαρών μαθητών, για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Μάλιστα το project είχε προκριθεί ανάμεσα από 60 μαθητικές ομάδες προκειμένου να διαγωνιστεί την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο εκπροσωπώντας όχι μόνο την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη.
Την κατάκτηση του βραβείου ανακοίνωσε επίσημα ο φυσικός και υπεύθυνος του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου, Αστρινός Τσουτσουδάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πέρασαν πολλοί μήνες εντατικής δουλειάς με αγωνίες και ξενύχτια, ανάμεσα σε μαθήματα και διαβάσματα, για να δικαιωθούν οι κόποι των πιο γλυκών παιδιών του κόσμου.
Τα ταλεντάκια μου της Curie-osity, της μιας από τις ομάδες ρομποτικής και STEM του 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Κρήτης ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης, στο διαγωνισμό Future League για την βιωσιμότητα, του Science on Stage Europe με το πρότζεκτ τους Seewache, the guardian of the sea. Stay tuned γιατί δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εδώ …».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ΝASA βράβευσε Ελληνίδα Ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος για την έρευνα των μυστηρίων του Ήλιου

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, αυτή τη στιγμή, ένα φτιαγμένο από τον Άνθρωπο διαστημόπλοιο γυρίζει τον Ήλιο με ταχύτητα 600.000 χιλιόμετρα την ώρα ενώ χάρη σε μια ασπίδα θερμότητας που έφτιαξαν μηχανικοί και αντέχει θερμοκρασία ενός εκατομμυρίου βαθμών Κελσίου, επιστήμονες εκτελούν πειράματα σε… θερμοκρασία δωματίου.
Μια συναρπαστική περίοδος εξερεύνησης του αστεριού του ηλιακού συστήματος έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, προσπάθεια με ελληνική συμμετοχή που τις τελευταίες ημέρες βραβεύτηκε από την αμερικανική NASA.
«Πρόκειται για απίστευτη τεχνολογία. Το Parker Solar Probe και το Solar Orbiter είναι δύο νέα διαστημικά σκάφη χάρη στα οποία η ανθρωπότητα “ακουμπάει” τον ήλιο πιο κοντά από ποτέ.
Το Parker Solar Probe της ΝΑSA εκτοξεύτηκε στις 4 Αυγούστου του 2018 και κάνει διαρκώς μια τροχιά όπως μια “θηλιά” γύρω από τον ήλιο. Κάθε φορά που κάνει άλλη μία τέτοια, η θηλιά πηγαίνει πιο κοντά και έτσι το Parker χωρίς να πέφτει πάνω στον Ήλιο θα φτάσει σε απόσταση ίση με 9 ακτίνες του αστεριού μας, το πιο κοντινό του περιήλιο. Αυτές είναι τρομακτικά κοντινές αποστάσεις και μπορούμε να πούμε πως η ανθρωπότητα “αγγίζει” τον Ήλιο», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9FM” η Δρ. Όλγα Μαλανδράκη, Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος, ειδικός στον διαστημικό καιρό, επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που προμηθεύει μοναδικές σε διεθνές επίπεδο προβλέψεις Διαστημικού Καιρού.
«Το έτερο διαστημόπλοιο, το Solar Orbiter, της ευρωπαϊκής ESA η εκτόξευση του οποίου έγινε στις 10 Φεβρουαρίου του 2020 είναι η δεύτερη επίσης σημαντική νέα προσπάθεια. Συνεργαζόμαστε με τις αποστολές αυτές κάτι που μαρτυρά το υψηλό επίπεδο έρευνας, που γίνεται στο Αστεροσκοπείο», σημείωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια που την περασμένη εβδομάδα γύρισε στην Ελλάδα με μια σημαντική διάκριση.
Η μυστηριώδης ηλιόσφαιρα και η ελληνική διάκριση
Η Ελληνίδα επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Διαστημικού Καιρού του ΕΑΑ επέστρεψε με ένα σημαντικό βραβείο της NASA το Group Achievement Award για την δουλειά της με την Parker Solar Probe Team που έχει αναλάβει να αναλύει δεδομένα από τον εξελιγμένο αυτό διαστημικό βολιστήρα.
«Το Team Achievement Award δόθηκε στους επιστήμονες της αποστολής Parker Solar Probe ως αναγνώριση των προσπαθειών της ομάδας να δημιουργήσει και να λειτουργήσει την πρώτη “touch the Sun” αποστολή της Ανθρωπότητας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε», τόνισε η κα. Μαλανδράκη που περιέγραψε και τους στόχους που έχουν τεθεί από τις αποστολές Parker Solar Probe και το Solar Orbiter.
«Η ανθρωπότητα γνωρίζει, με βάση τις αποστολές που έχουμε πετάξει, δεδομένα για τον ήλιο μέχρι στο λεγόμενο σημείο L1. Το L1 είναι ακριβώς μπροστά από την Γη, ένα σημείο που ισορροπείται η βαρυτική δύναμη του Ήλιου με αυτή της Γης. Είναι ακριβώς μπροστά από την μύτη της μαγνητόσφαιρας, έξω λοιπόν από το μαγνητικό πεδίο της Γης, και εκεί πέρα βρίσκονται τα διαστημόπλοια.
Και τη δεκαετία του 1980 είχαν φύγει για εκεί τα διαστημόπλοια HELIOS – μια συνεργασία της Γερμανίας με τη ΝASA – τα οποία πήγαν στο ένα τρίτο της απόστασης, δεν είχαν όμως τα πειράματα της τεχνολογίας που έχουμε σήμερα. Επομένως, το κομμάτι του διαστήματος μεταξύ Ηλίου – Γης, η εσωτερική ηλιόσφαιρα όπως λέγεται, ήταν ένα μυστήριο…», εξήγησε η Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος.

Δύο διαστημόπλοια, μια αποστολή
Η κα. Μαλανδράκη συμμετέχει στο πείραμα IS⊙IS με τον καθηγητή McComas από το Πανεπιστήμιο του Princeton ως Principal Investigator, στο Energetic Particle Detector με τους καθηγητές Javier Rodriguez-Pacheco και Bob Wimmer-Schweingrueber, από την Ισπανία και τη Γερμανία αντίστοιχα, ως Co-Investigator στο Solar Orbiter και όπως ανέφερε ήδη έχουν παρατηρηθεί «…κάποια περίεργα αποτελέσματα κοντά στον Ήλιο».
Η ίδια επισημαίνει το παράδοξο στη διαστημική φυσική, να μην μειώνεται η θερμοκρασία όσο κανείς απομακρύνεται από τον ήλιο.
«Το Solar Orbiter βρήκε με καταπληκτικής ευκρίνειας εικόνες σε ενεργά κέντρα στον ήλιο στην επιφάνειά του ότι υπάρχουν κάτι μικρές, μικρές, μικρές εκρήξεις τις οποίες τις ονομάζουνε “campfire events” (σ.σ φωτιές στην εξοχή), μικρές δηλαδή φωτιές οι οποίες θερμαίνουν το στέμμα του Ήλιου και είναι πιθανόν να είναι υπεύθυνες σε μεγάλη κλίμακα για αυτό το παράδοξο», αποκάλυψε η Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος.
Παράλληλα σημείωσε πως «έχουν βρεθεί φαινόμενα που δεν τα βλέπουμε καθόλου από την τροχιά της Γης. Γίνονται κοντά στον ήλιο, είναι μικρά φαινόμενα και έχουν σαν αποτέλεσμα να γεμίζουν την περιοχή γύρω από τον ήλιο κάτι σαν μια δεξαμενή με σωματίδια.
Αυτά δεν μπορούν να ανιχνευθούν στην Γη γιατί είναι πιο μικρής έντασης και συμπίπτουν με περιόδους που ο Ήλιος είναι σε αρκετά χαμηλή περίοδο δραστηριότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει ότι υπάρχουν ήδη σωματίδια γύρω από τον Ήλιο, όπου μεγαλύτερες εκρήξεις ξεκινάνε από ένα ψηλό ενεργειακό επίπεδο και τα επιταχύνουν περαιτέρω. Έτσι καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο τελικά φτάνουν στην τροχιά της Γης κάποια σωματίδια σε αυτές τις μεγάλες εντάσεις».
Όπως ανέφερε, τέλος, η Ελληνίδα ερευνήτρια, ο επιστημονικός τομέας έχει δεχθεί σημαντική προώθηση τα τελευταία χρόνια.
«Είναι καλή εποχή, γιατί έχουμε την NASA, την ESA, τους Ιάπωνες που εκτοξεύουν, έχουμε στόλο διαστημοπλοίων που δίνουν τέτοια δεδομένα. Η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί πολύ από την ώρα που μπήκε και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού. Στον τομέα του Space είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες ως Έλληνες ερευνητές, να έχουμε χρηματοδοτήσεις να προχωρήσουν προγράμματα για να μπορούμε να δίνουμε δουλειές εδώ» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Όσο πιο χαμηλές οι θερμοκρασίες τόσο μικρότερη η αυτονομία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να προετοιμάζονται για την αναπόφευκτη μείωση της αυτονομίας των οχημάτων τους.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν τον καθοριστικότερο παράγοντα της αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όσο πιο χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες τόσο μικρότερη είναι η αυτονομία των μπαταριών.
Ανάλυση δεδομένων που προέρχονται από αναφορές 15.000 μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διαχειρίζεται η εταιρεία Recurrent, από συνολικά 18 διαφορετικά μοντέλα, δείχνουν πως το κάθε μοντέλο αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο το κρύο.
Έτσι άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν μέχρι και το 46% της αυτονομίας τους (VW ID.4) και άλλα μέχρι και το 16% (Audi e-tron).
Είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν μεγάλο μέρος της αυτονομίας τους σε χαμηλές θερμοκρασίες, επειδή το κρύο εμποδίζει τις χημικές αντιδράσεις που συντελούνται στην μπαταρία.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει όχι μόνο την αυτονομία των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των απλών μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά αυτοκίνητα.
Στη μεγάλη απώλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την ενέργεια που θα δαπανηθεί για τη θέρμανση του εσωτερικού χώρου, εκτός αν το όχημα διαθέτει αντλίες θερμότητας που αυξάνουν την αποδοτικότητα και μειώνουν την απώλεια ενέργειας.
Στην ανάλυση των δεδομένων της εταιρείας Recurrent, τη μεγαλύτερη απώλεια στην μπαταρία σημείωσε το VW ID.4 το οποίο έχασε το 46% της συνολικής αυτονομίας του σε συνθήκες ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ μεγάλη απώλεια σημείωσε και το Chevrolet Bolt με 42%.
Σημαντικές απώλειες της αυτονομίας τους σημείωσαν τα Hyundai Kona και Nissan Leaf με μείωση 34%. Τα οχήματα Tesla τα πήγαν αρκετά καλά, με το Model 3, το Μοdel Υ και το Μοdel Χ να παρουσιάζουν μέση απώλεια αυτονομίας στο 24%.
Ανάμεσα στα ηλεκτρικά οχήματα που μελετήθηκαν, την περίοδο 2021-2022, το Audi e-tron ξεχώρισε καθώς σημείωσε την χαμηλότερη πτώση αυτονομίας σε ψυχρό καιρό. Η χειμερινή του αυτονομία μειώθηκε μόλις κατά 16%.
Στα θετικά αποτελέσματα βοήθησε και η αντλία θερμότητας η οποία πρόσφερε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Recurrent, η μέση παρατηρούμενη αυτονομία για τα ηλεκτρικά οχήματα σε χειμερινές συνθήκες ήταν 70,3% της αυτονομίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά και από άλλες συνθήκες όπως από το κλίμα και από τον τρόπο οδήγησης ενός οδηγού.
Στην πράξη σημαίνει ότι σε πολύ κρύο καιρό, η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κατά μέσο όρο, μειώνεται περίπου στο 30%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παγκόσμια διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για πρόταση αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών

Την κυριαρχία της μεταξύ φοιτητικών ερευνητικών ομάδων των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου επιβεβαίωσε για άλλη μία χρονιά η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki».
Συγκεκριμένα, η «iGEM Thessaloniki» επέστρεψε από το Παρίσι, όπου πραγματοποιήθηκε (2-5 Νοεμβρίου) ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023», με ένα ασημένιο Μετάλλιο και ένα ειδικό βραβείο, παρουσιάζοντας το «Euphoresis», ένα καινοτόμο «όπλο» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών.
Η ομάδα του ΑΠΘ απέσπασε το ειδικό Βραβείο Καλύτερου Αντίκτυπου στη Βιώσιμη Ανάπτυξη («Best Sustainable Development Impact»), στην κατηγορία των προπτυχιακών ομάδων, καθώς το ερευνητικό έργο της αξιολογήθηκε από τους κριτές του Παγκόσμιου Διαγωνισμού ότι εναρμονίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έθεσε ο ΟΗΕ το 2015 και ως εκ τούτου θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η διάκριση φέρνει για πρώτη φορά την ομάδα «iGEM Thessaloniki» στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε ειδικό βραβείο της κατηγορίας «Special Awards» του διαγωνισμού «iGEM».
Το ασημένιο μετάλλιο που κέρδισε φέτος η iGEM του ΑΠΘ, δεν είναι το πρώτο, καθώς το 2017 απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, το 2018 το ασημένιο μετάλλιο, το 2019 το χρυσό μετάλλιο και το 2022 το ασημένιο μετάλλιο.
Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό συμμετείχαν ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.). Στη φετινή, επετειακή διοργάνωση για τον εορτασμό των 20 χρόνων του θεσμού iGEM, 400 ομάδες από 66 χώρες έλαβαν μέρος, διεκδικώντας τα ειδικά βραβεία και τα μετάλλια του διαγωνισμού.
Ο Διαγωνισμός και η «iGEM Thessaloniki»
Ο Διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος iGEM Foundation και έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Η φετινή ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από 18 μέλη και την απαρτίζουν από το ΑΠΘ οι προπτυχιακοί φοιτητές από το Τμήμα Βιολογίας Μάρκος Μαθιουδάκης, Αγγελική-Μαρία Παπαπάνου, Ασημένια Ιωαννίδου και Στέφανος Αναγνωστόπουλος, από το Τμήμα Χημείας Αγγελική-Αργυρή Σαββοπούλου-Τζακοπούλου, Ιωάννα Γερογιάννη και Μιχαέλα Βερβέρη, από το Τμήμα Ιατρικής Άρτεμις-Χρυσάνθη Σάββα και Παναγιώτα Μπάκα, από το Τμήμα Φαρμακευτικής Ραφαήλ Ανδρέου και Θέτις Τσίνογλου, από το Τμήμα Γεωπονίας Νεφέλη-Μαρία Μακρή.
Επίσης, στην ομάδα συμμετέχουν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η Σουλτάνα Δεληζήση και από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος η Νίκη Ευσταθίου. Εκπαιδευτές της ομάδας είναι από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ η Δρ. Κωνσταντίνα Ψαθά και από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ ο Χρήστος Γιαννακόπουλος.
Κύριος επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας είναι, για τρίτη χρονιά, ο αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και Συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας Λειτουργικής Πρωτεϊνωματικής Ανάλυσης και Βιολογίας Συστημάτων (FunPATh, ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ), Μιχάλης Αϊβαλιώτης και συν-υπεύθυνος είναι ο αν. Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, Διευθυντής του Τομέα Βοτανικής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Cyanolab του ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης.
Η πρόταση που βραβεύτηκε
Το «Euphoresis» (Euphoresis: a synbio soil-ution for forest) αποτελεί την πρώτη εφαρμογή Συνθετικής Βιολογίας σε δασικές εκτάσεις, η οποία πραγματεύεται την παραγωγή ενός φυσικού πολυμερούς για να αποτρέψει φαινόμενα ερημοποίησης και διάβρωσης, και τη στοχευμένη τροποποίηση μικροοργανισμών για εμπλουτισμό του εδάφους σε θρεπτικά αναγκαία για την εξυγίανση του οικοσυστήματος μετά από μία πυρκαγιά.
Πιο αναλυτικά, η «iGEM Thessaloniki» προτείνει τη δημιουργία ενός υδρόφιλου, πολυσακχαρικού πολυμερούς σε μορφή υδρογέλης, το οποίο θα συμβάλλει στην απορροφητικότητα του νερού, καθώς και των υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων, και θα τοποθετείται στο καμένο έδαφος.
Μάλιστα, ακολουθώντας τους άξονες της Κυκλικής Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, το πολυμερές θα παράγεται από την επεξεργασία παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων και πιο συγκεκριμένα από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών.
Οι ιδιότητες της υδρογέλης θα ενισχύονται με την προσθήκη ενός συνθετικού αντιμικροβιακού πεπτιδίου, παραγόμενο με τις τεχνικές της συνθετικής βιολογίας.
Στο εσωτερικό του πολυμερούς θα φιλοξενείται μία μικροβιακή κοινοπραξία (consortium) επιλεγμένων στελεχών μικροοργανισμών. Επιπλέον, στο εσωτερικό του πολυμερούς θα βρίσκονται σπέρματα ενδημικών φυτών τα οποία κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θα φυτρώνουν, δίνοντας ξανά ζωή στις καμένες δασικές εκτάσεις.
Το όνομά του πρότζεκτ προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «ευφορία» και «γένεσις». Στόχος του «Euphoresis» είναι η διάθεση στους κρατικούς φορείς, όπως π.χ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στα Δασαρχεία κ.ά, ενός καινοτόμου «όπλου» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, απόλυτα ασφαλούς για το οικοσύστημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ