Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να δίνετε το σιρόπι με το κουτάλι στα παιδιά

Published

on

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι απευθύνονται στα Κέντρα Δηλητηριάσεων ζητώντας πρώτες βοήθειες για λάθη που έχουν γίνει με τα φάρμακα.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των τηλεφωνημάτων γίνονται από γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών, οι οποίοι συχνά μπερδεύουν τα μιλιγκράμ (mg), τα εμέλ (ml), τα κουταλάκια (του γλυκού) και τις κουταλιές (της σούπας) από τα σιρόπια που πρέπει να τους δώσουν, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Το πρόβλημα είναι τόσο εκτεταμένο, ώστε προσφάτως πολλές αμερικανικές ιατρικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), άρχισαν να συζητούν μήπως πρέπει να καταργηθούν όλες οι άλλες μονάδες μέτρησης και να ισχύσει για όλα τα σιρόπια μία: αυτή των ml.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Pediatrics» υποστηρίζει αυτή την κίνηση, καθώς έδειξε πως οι γονείς που χορηγούν τα σιρόπια μετρώντας τα σε ml έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κάνουν λάθος απ’ ό,τι όσοι τα μετρούν με κουταλάκια του καφέ ή κουταλιές της σούπας.

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη δρα Σόνα Γιν, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), πήραν συνεντεύξεις από 287 γονείς αμέσως μόλις χορήγησαν στα παιδιά τους τα σιρόπια που είχαν συστήσει οι γιατροί για διάφορα νοσήματα, ζητώντας τους μεταξύ άλλων να τους δείξουν πώς μέτρησαν τα φάρμακα.

Οπως ανακάλυψαν, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα δεν είχαν μετρήσει σωστά τα σιρόπια, ενώ ένας στους έξι είχε καταφύγει σε δόσεις στο περίπου χρησιμοποιώντας ακατάλληλα οικιακά είδη, όπως τα κουτάλια της κουζίνας.

Ομως οι γονείς αυτοί είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν χορηγήσει στα παιδιά τους λάθος δόση σε σύγκριση με εκείνους που τα είχαν μετρήσει σε ml, αφού αυτοί μοιραία χρησιμοποίησαν σύριγγες ή τους δοσομετρητές των σιροπιών (λ.χ. ιατρικά κουτάλια, καπάκια κ.λπ.) για να βρουν τα σωστά ml.

Η μελέτη, πάντως, αποκάλυψε ακόμα ότι στο 25% των περιπτώσεων τα σιρόπια δεν περιείχαν δοσομετρητές – και οι γονείς που τα αγόρασαν ήταν εκείνοι που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να σπεύσουν στα… συρτάρια της κουζίνας τους, αν και το ίδιο έκαναν και κάποιοι απ’ όσους πήραν φάρμακα με δοσομετρητές.

«Το κουτάλι της κουζίνας μπορεί να έχει διάφορα μεγέθη και σχήματα, οπότε ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ποσότητα του φαρμάκου που χωράει» λέει ο δρ Ιαν Μ. Πολ, καθηγητής Παιδιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Πολύ εύκολα, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί να πάρει πολύ μεγάλη δόση».

Εξίσου σημαντικό λάθος είναι να μπερδεύει ένας γονιός την κουταλιά της σούπας με αυτήν του καφέ: ακόμα και αν πρόκειται για το ιατρικό, διπλό πλαστικό κουταλάκι που πολλά σιρόπια έχουν στη συσκευασία, το μεγάλο κουτάλι παρέχει τριπλάσια δόση του φαρμάκου απ’ ό,τι το μικρό, συνεπώς πάλι ελλοχεύει κίνδυνος υπερδοσολογίας.

Πρόβλημα μπορεί να προκληθεί και από τη χορήγηση μικρότερης δόσης από την επιθυμητή λένε οι ειδικοί. Εάν, λ.χ., πάρει το παιδί μικρότερη ποσότητα του αντιβιοτικού για μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη στον λαιμό, το αντιβιοτικό μπορεί να μην το «πιάσει» και να παραταθεί η λοίμωξη ή να δημιουργηθούν επιπλοκές.

Η μελέτη εντόπισε λάθη ακόμα και στην ερμηνεία της συνταγής του γιατρού, καθώς πολλοί γονείς είχαν ξεχάσει τι τους είχε πει στο ιατρείο και όταν διάβασαν τη συνταγή παρερμήνευσαν όσα έγραφε είπε ο επιβλέπων ερευνητής της νέας μελέτης δρ Αλαν Λ. Μέντελσον, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο NYU. Αρκετοί γονείς, εξάλλου, παρότι διάβασαν σωστά τη συνταγή, έδωσαν στα παιδιά τους τα σιρόπια με κουτάλια «επειδή έτσι έχουν συνηθίσει» πρόσθεσε.

«Είναι διάχυτη η αντίληψη ότι είναι πιο εύκολο να μετράς τα φάρμακα με κουτάλια απ’ ό,τι σε ml, αλλά αυτό είναι λάθος από ιατρικής πλευράς» σχολίασε ο δρ Ντάνιελ Μπάντνιτζ, διευθυντής του Προγράμματος Ασφαλείας των Φαρμάκων στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Και πρόσθεσε ότι για να είναι ακριβής η θεραπεία, πρέπει να καταργηθούν σταδιακά οι συνταγές με «κουταλάκια» και «κουταλιές» και να χορηγούνται τα σιρόπια σε ml, τα οποία θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι γονείς να μετρούν με τους δοσομετρητές των φαρμάκων ή με σύριγγες.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – Ένθετο Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαλύφθηκε νέος δείκτης κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Published

on

Από

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα του αντισώματος anti-PC είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής. Photo credits: PIRO4D / pixabay

Έναν νέο πιθανό δείκτη κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες εντόπισαν ερευνητές του Karolinska Institutet. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of American College of Cardiology».

Η μελέτη δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα ενός αντιφλεγμονώδους αντισώματος (anti-PC) μπορεί να είναι ένας νέος δείκτης κινδύνου καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό ισχύει και για τους άνδρες.



Το αντίσωμα αυτό έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, μια χρόνια φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, όπως εξηγεί ο καθηγητής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής και επικεφαλής της Μονάδας Ανοσολογίας και Χρόνιων Παθήσεων του Karolinska Institutet, Γιόχαν Φρόστεγκαρντ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα του αντισώματος anti-PC είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν μπορεί να δείξει ποιο επίπεδο αυτών των αντισωμάτων είναι προστατευτικό, κάτι που αποτελεί αντικείμενο επόμενης, μεγαλύτερης σε δείγμα έρευνας σε άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της αθηροσκλήρωσης που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του anti-PC σε όσους εμφανίζουν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτική με διά βίου οφέλη η ανάγνωση βιβλίων από γονείς στα παιδιά τους

Published

on

Από

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τονίζει ότι η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά συμβάλλει στη δημιουργία των θεμελίων για την υγιή ανάπτυξή τους. Photo credits: StockSnap / pixabay

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενθαρρύνει τους γονείς και τους φροντιστές να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, προκειμένου να ενισχύσουν τις σχέσεις αγάπης και φροντίδας κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τονίζει ότι ως θετική γονεϊκή πρακτική η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά συμβάλλει στη δημιουργία των θεμελίων για την υγιή κοινωνική-συναισθηματική, γνωστική, γλωσσική και εκπαιδευτική ανάπτυξη και θέτει τις βάσεις για τη σχολική ετοιμότητα και την παροχή διαρκών οφελών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών.



Η δήλωση συνοδεύεται από τεχνική έκθεση εμπειρογνωμόνων που εξετάζει τα στοιχεία για την ανάγνωση των γονέων στα παιδιά τους ως μέσο για την ενίσχυση των σχέσεών τους, τη διέγερση των εγκεφαλικών κυκλωμάτων και τη δημιουργία πρώιμων δεσμών.

«Ως παιδίατρος και γονέας, προτείνω να κάνετε τα βιβλία ρουτίνα πριν από τον ύπνο, να τα χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε και να χαλαρώσετε έπειτα από μια πολυάσχολη μέρα και γενικά να τα ενσωματώσετε στη ζωή με ένα μικρό παιδί. Αυτό θα ενισχύσει τους δεσμούς που σας κρατούν μαζί και θα χτίσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του παιδιού σας», δηλώνει η επικεφαλής συγγραφέας, Πέρι Κλας.

Η ίδια προσθέτει ότι «τα παιδιά που συναντούν για πρώτη φορά τα βιβλία στην αγκαλιά των γονιών τους, όταν είναι πολύ μικρά, συνδέουν κατά τη σχολική ηλικία τα βιβλία και την ανάγνωση με την αγκαλιά, την αίσθηση ασφάλειας, τις αλληλεπιδράσεις, τις ιστορίες και την ψυχαγωγία και πάνω από όλα με τις αγαπημένες φωνές των ενηλίκων, με τους οποίους έχουν αυτές τις τόσο σημαντικές πρώιμες σχέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συστολική πίεση: Καμπανάκι για θεραπεία το 120 όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου

Published

on

Από

Ο τέως πρόεδρος της ΕΚΕ αναφέρει ακόμη ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί η θεραπεία, πρέπει πριν από την έναρξη της να γίνει τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου. Photo credits: tomwieden / pixabay

Καμπανάκι για χορήγηση θεραπείας αποτελεί πλέον η συστολική πίεση μεταξύ 120 και 139, όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

Όπως εξηγεί στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο επεμβατικός καρδιολόγος και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Γιάννης Κανακάκης, όταν κάποιος έχει πίεση σε αυτά τα επίπεδα και έχει ταυτόχρονα διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή και καρδιαγγειακό νόσημα, τότε ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει κάποιο ήπιο αντιυπερτασικό φάρμακο.

Στο ερώτημα αν αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες ο κ. Κανακάκης απαντά ότι αυτά τα αυστηρά όρια ρύθμισης της πίεσης δεν συνιστώνται σε ασθενείς που δεν ανέχονται τη θεραπεία, πχ σε αυτούς που κάνουν ορθοστατική υπόταση και επίσης, σε ηλικιωμένους ασθενείς άνω των 85 ετών.



Τα όρια παραμένουν αυτά που γνωρίζαμε για την αρτηριακή πίεση δηλαδή 14 για την συστολική (μεγάλη) και 9 για την διαστολική (μικρή), αλλά οι ιδανικές τιμές στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον γνωστό καρδιολόγο, είναι μεταξύ 120-130 για τη μεγάλη και μεταξύ 70-89 για τη μικρή.

Ο τέως πρόεδρος της ΕΚΕ αναφέρει ακόμη ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί η θεραπεία, πρέπει πριν από την έναρξη της να γίνει τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, για μία περίοδο τριών μηνών.

Και με ποιο τρόπο γίνεται τροποποίηση παραγόντων κινδύνου, είναι το επόμενο ερώτημα που τίθεται στον ειδικό. «Αποτελεσματικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης με στόχο 120-129, αποτελεσματικός έλεγχος του σακχάρου με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7, ελάττωση του σωματικού βάρους περίπου στο 10% σε υπέρβαρους και παχύσαρκους, θεραπεία του συνδρόμου άπνοιας ύπνου που συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή, ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ με μέγιστο τρία ποτά εβδομαδιαίως, και συμμετοχή σε πρόγραμμα άσκησης».

Σύμφωνα με τον επεμβατικό καρδιολόγο αυτές οι οδηγίες αφορούν τόσο στην υπέρταση όσο και στην κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή αρρυθμία που παρουσιάζεται ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιληψία, η διαταραχή που επηρεάζει περισσότερους από 65 εκατ. ανθρώπους

Published

on

Από

Το Συνέδριο έχει ως στόχο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την προβολή των νεότερων δεδομένων στην έρευνα και τη διαχείριση ατόμων με επιληψία. Photo credits: alanajordan / pixabay

Η επιληψία είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθιστώντας την μια από τις πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές.

Στην Ελλάδα περίπου 85.000 άτομα έχουν επιληψία. Η άγνοια, η κοινωνική προκατάληψη, η απρόβλεπτη κρίση, η ανησυχία για το μέλλον σχετικά με την εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια, οδήγηση, ασφάλεια καθώς και η υπερπροστασία των παιδιών με επιληψία είναι προβλήματα που σχετίζονται με τη σωστή διάγνωση και ενημέρωση.



Η έλλειψη ευαισθητοποίησης, βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα, έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη ζωή όσων έχουν πληγεί από επιληψία. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ένα ποσοστό γύρω στο 30% έχει διαγνωστεί λανθασμένα ότι έχει επιληψία.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.) με αφορμή τη διοργάνωση του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας, από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, στη Θεσσαλονίκη, (ξενοδοχείο Electra Palace, αίθουσα Olympia).

Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας έχει στόχο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την προβολή των νεότερων δεδομένων στην έρευνα και τη διαχείριση ατόμων με επιληψία.

Ο Π.Ε.Σ.Ε., μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας κατά της Επιληψίας (ILAE) έχει σαν κύριο σκοπό να προωθήσει και να διαδώσει τη γνώση για την επιληψία, την προώθηση της έρευνας για την πρόληψη, τη θεραπεία, τη φροντίδα και τις συνέπειες της επιληψίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πενταπλασιάστηκαν οι γεννήσεις από γυναίκες ηλικίας 40 και άνω μετά το 1990

Published

on

Από

Photo credits: Pictures_With_Impact / pixabay

Εάν εξετάσουμε την μεταβολή του πλήθους των γεννήσεων μετά το 1990 ανά μεγάλες ηλικιακές ομάδες θα διαπιστώσουμε ότι ενώ το σύνολό τους μειώθηκαν σημαντικά, οι προερχόμενες από γυναίκες ηλικίας 40 και άνω γεννήσεις πενταπλασιάσθηκαν.

Την ίδια περίοδο αυτές από γυναίκες ηλικίας 30-39 ετών σχεδόν διπλασιάσθηκαν και οι προερχόμενες από τις 20-29 και <20 ετών κατέρρευσαν.

Πρόκειται για κάποια από τα πρώτα συμπεράσματα που αναφέρονται στο πρόσφατο ψηφιακό δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) με θέμα: «Όλο και λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία: οι γεννήσεις σε ηλικία 40 ετών και άνω και η συμβολή τους στους δείκτες γονιμότητας».

Συγγραφέας του άρθρου είναι ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) Βύρωνας Κοτζαμάνης.



Η μετατόπιση της ηλικίας απόκτησης παιδιών σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία είναι η κυρία αιτία της έκρηξης αυτής, αν και, όπως αναφέρει, την τελευταία δεκαετία έπαιξαν ρόλο τόσο η αύξηση του πλήθους των 40+ στον πληθυσμό αναπαραγωγικής ηλικίας όσο και οι πρόοδοι των τεχνικών υποβοηθουμένης γονιμότητας και η προσφυγή σε αυτές ενός όλου και μεγαλύτερου αριθμού ζευγαριών.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των γεννήσεων αυτών στους ετήσιους δείκτες γονιμότητας, αν και αυξάνουσα, αυτή είναι περιορισμένη.

Οι πρόοδοι των τεχνικών υποβοηθουμένης γονιμότητας και η διευρυμένη πρόσβαση σε αυτές, αναφέρει ο κ. Κοτζαμάνης δεν πρόκειται να οδηγήσουν τις δυο επόμενες δεκαετίες σε μια σημαντική αύξηση των προερχομένων από γυναίκες 40 ετών και άνω γεννήσεων, καθώς ο αριθμός των γυναικών αυτών, εν απουσία θετικής μετανάστευσης, θα μειωθεί σημαντικά: από 795 χιλ. το 2022 στις 500 χιλ. το 2042.

Οι γεννήσεις από τις γυναίκες που βρίσκονται στην τελευταία δεκαετία του αναπαραγωγικού τους κύκλου θα συμβάλλουν περιορισμένα όμως και στην αύξηση της τελικής γονιμότητας των γενεών, στον αριθμό δηλαδή των παιδιών που θα φέρουν κατά μέσο όρο στον κόσμο όσες γεννήθηκαν μετά το 1981.

    Η ανόρθωση των δεικτών γονιμότητας και των γεννήσεων (72 χιλ. το 2023) είναι επομένως ανέφικτη κατ’ αυτόν εάν δεν δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα εξαιρετικά ευνοϊκό για την δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση του επιθυμητού αριθμού παιδιών περιβάλλον, που θα επιτρέψει στα νεότερα ζευγάρια να φέρουν στο κόσμο τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν.

    Αυτό θα οδηγήσει προοδευτικά στη μείωση των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών ατεκνίας των νεότερων γενεών, στην επιβράδυνση της αύξησης της μέσης ηλικίας τους στη τεκνογονία και στην αύξηση των πιθανοτήτων όσων έχουν ένα πρώτο παιδί να αποκτήσουν ένα δεύτερο και στη συνέχεια ένα τρίτο κ.ο.κ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Continue Reading

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Αντικαταθλιπτικό φαίνεται πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου

    Published

    on

    Από

    Οι ογκολόγοι αναζητούν εντατικά εδώ και καιρό καλύτερα φάρμακα που μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να εξαλείψουν τον όγκο. Photo credits: Herney / pixabay

    Είναι δύσκολο να βρεθούν αποτελεσματικά φάρμακα κατά των όγκων του εγκεφάλου, καθώς αυτά συχνά δεν μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να φτάσουν στον εγκέφαλο.

    Οι ογκολόγοι αναζητούν εντατικά εδώ και καιρό καλύτερα φάρμακα που μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να εξαλείψουν τον όγκο.

    Σε μιας μεγάλης κλίμακας έρευνα φαρμάκων εντοπίστηκε ότι ένα εγκεκριμένο φάρμακο, η βορτιοξετίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, φαίνεται να αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες κατά του γλοιοβλαστώματος, ενός επιθετικού και θανατηφόρου τύπου καρκίνου του εγκεφάλου.



    Στο γλοιοβλάστωμα οι γιατροί μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών μέσω επεμβάσεων, ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας, ωστόσο οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε δώδεκα μήνες από τη διάγνωση.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του ETH Zurich, Μπέρεντ Σνάιντερ και συνεργάτες νευρολόγους από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, εντόπισαν μια ουσία που στο εργαστήριο καταπολέμησε αποτελεσματικά τα γλοιοβλαστώματα, το αντικαταθλιπτικό βορτιοξετίνη.

    Χρησιμοποιώντας τη φαρμακοσκόπηση, μια ειδική πλατφόρμα που οι ερευνητές του ETH Zurich έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές μπόρεσαν να ελέγξουν ταυτόχρονα πολλές δραστικές ουσίες σε ζωντανά κύτταρα από ανθρώπινο καρκινικό ιστό.

    Η ομάδα ερευνητών προετοιμάζει τώρα δύο κλινικές δοκιμές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Continue Reading
    Advertisement Europolitis

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

    Advertisement Europolitis
    Advertisement Europolitis
    Advertisement Europolitis

    ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

    Like us on Facebook

    Advertisement
    ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

    Πίνακας του Πικάσο βρέθηκε σε κελάρι στο Κάπρι

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

    Η Volkswagen θα αποζημιώσει πελάτες της στην Αυστρία για το dieselgate

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

    Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ10 ώρες ago

    70η Επέτειος ίδρυσης της Γερμανοελληνικής Εταιρείας Ντύσσελντορφ: 70 χρόνια δράσεων και ενίσχυσης της γερμανοελληνικής φιλίας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ11 ώρες ago

    Ανακαλύφθηκε νέος δείκτης κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

    Greenpeace: Το 31% των αγροκτημάτων στην Ελλάδα έχει χαθεί

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

    Αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό χρήσης πλαστικών στα σύγχρονα αυτοκίνητα

    ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

    Συμμετοχή Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στις Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

    Eurostat: Στο 1,8% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

    Η κυβέρνηση της Βαλλονίας – Βρυξελλών απαγορεύει τη χρήση κινητών στο σχολείο

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

    Προκήρυξη θέσεων εργασίας στο Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

    Μ. Μυρογιάννη: Οι Έλληνες βρίσκονταν ανέκαθεν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας

    ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

    Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

    Τα πλεονεκτήματα του ετήσιου προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες ago

    Προκήρυξη τριών θέσεων εργασίας στο Γενικό Προξενείο Στουτγάρδης

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

    Γερμανία: Πυροβολισμοί στο κέντρο του Μονάχου

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

    Γερμανία: Με “σκληρή αντίσταση” απαντούν οι εργαζόμενοι στα μέτρα λιτότητας της VW

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

    Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

    Δύο ερευνήτριες του ΙΤΕ λαμβάνουν επιχορήγηση εκκίνησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

    Μια διαμάχη για δαχτυλίδι 70.000 δολαρίων δοκιμάζει τη νομοθεσία περί αρραβώνων

    Europolitis TV6 μήνες ago

    5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

    Europolitis TV6 μήνες ago

    Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

    Europolitis TV1 έτος ago

    Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

    Europolitis TV2 έτη ago

    Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

    Europolitis TV3 έτη ago

    (E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

    Deutsch3 έτη ago

    «This is Arcadia»

    Deutsch3 έτη ago

    Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

    Deutsch3 έτη ago

    200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

    Europolitis TV3 έτη ago

    Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

    Europolitis TV4 έτη ago

    RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

    Advertisement Europolitis
    Advertisement Europolitis