ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παυλόπουλος για Μέρκελ: «Ειναι μεγάλη πολιτικός!»
Εν όψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο κ. Παυλόπουλος σήμερα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ και την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, έδωσε μία εκτεταμένη συνέντευξη στην γνωστή εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».
«Ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος θαυμάζει την προσφυγική πολιτική της ‘Αγγελα Μέρκελ, κατηγορεί δε την Τουρκία ότι στηρίζει τους διακινητές προσφύγων», αναφέρει η εφημερίδα στον υπότιτλο της εκτενούς συνέντευξης, στην οποία ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι «η Μέρκελ είναι μεγάλη πολιτικός» και με τις αποφάσεις της στο προσφυγικό προσέφερε πολλά στην Ευρώπη και στην Γερμανία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, αλλά και ότι η Ευρώπη χρειάζεται εξίσου την Ελλάδα, ενώ, σε ό,τι αφορά το χρέος, διευκρινίζει ότι «δεν μιλάμε για κούρεμα χρέους, αλλά για αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις, εξηγεί ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν έχουν παραγραφεί και θα τεθούν στο κατάλληλο διεθνές forum, π.χ. στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
– Πώς βιώσατε το 2015 μεταξύ κρίσης χρέους και προσφυγικής κρίσης;
Ο ελληνικός λαός αποφάσισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποβλήθηκε σε πολλές θυσίες. Και έχει πίσω του δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Στην Ευρώπη επικράτησε η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μόνο εντός Ευρωζώνης και ΕΕ. Αλλά κατέστη σαφές και το εξής: Η ΕΕ και η Ευρωζώνη χρειάζονται την Ελλάδα εξίσου.
– Με ποια αισθήματα ταξιδεύετε στην Γερμανία;
Αισθάνομαι μεγάλη αισιοδοξία. Πριν από την κρίση οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας ήταν εξαιρετικές. Είχαμε καταφέρει να υπερβούμε όλα τα προβλήματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να επιστρέψουμε και πάλι εκεί. Πάντα πίστευα ότι θα το καταφέρουμε. Η σχέση μας έχει βελτιωθεί τους περασμένους μήνες. Η απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων αρχηγών κρατών υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επανόρθωσε πολλά.
– Στο αποκορύφωμα της κρίσης είχατε διαμαρτυρηθεί ότι η Γερμανία επιβάλλει στην Ευρώπη την οικονομικοπολιτική της πορεία, αντί να εργάζεται για την συνοχή της ΕΕ. Πώς το βλέπετε αυτό σήμερα;
Όλοι έχουμε μάθει από την προσφυγική κρίση το εξής: Στον πυρήνα της Ευρώπης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η νοοτροπία χαρακτηρίζει τους αληθινούς Ευρωπαίους.
– Η κυβέρνηση της Μέρκελ έπαψε να βλέπει τους ανθρώπους;
Πριν από την προσφυγική κρίση για την Γερμανία είχε προτεραιότητα η οικονομία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι πρέπει να λύσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα για να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη. Αλλιώς δεν θα είμαστε σε θέση να υπερβούμε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Βλέπω να έρχονται δύσκολοι καιροί για την παγκόσμια οικονομία.
– Η Μέρκελ ακολουθεί στην προσφυγική κρίση μια πορεία κατανόησης. Έχει δίκιο;
Η πορεία της είναι θαρραλέα. Αυτό συνεπάγεται βεβαίως ένα υψηλό πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι με τις αποφάσεις της έδωσε πολλά στην Γερμανία και στην Ευρώπη και ότι θα πρέπει να συνεχίσει έτσι. Η Μέρκελ είναι μια μεγάλη πολιτικός και η Ιστορία θα το αποδείξει.
– Πώς αξιολογείτε τα συμβάντα στην Κολωνία, όπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπήρξαν μαζικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις από πρόσφυγες;
Πρέπει όλοι μας να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη με εγκληματική πρόθεση και όχι για να βρουν προστασία. Πρέπει να τους βλέπουμε ως εχθρούς της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγήσει στο να εγκαταλείψουμε την ευρωπαϊκή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες.
– Υπάρχουν παρόμοια συμβάντα και συζητήσεις στην Ελλάδα;
Κι εμείς χρειάστηκε να αποκτήσουμε παρόμοιες εμπειρίες, αλλά όχι σε τέτοιες διαστάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την προσφυγική πολιτική. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, αν σκεφτεί κανείς τι έχει περάσει αυτή η χώρα.
– Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη εκτός από το να βοηθήσει;
Πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουμε την προσφυγική ροή. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αιτία. Αυτή είναι ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία. Πρέπει να συνεννοηθούμε και με την Τουρκία ώστε να ανακόψει την ροή.
– Η Ελλάδα είναι, έπειτα από χρόνια κρίσης, μια χώρα σε ανοικοδόμηση. Πώς μπορεί να αντεπεξέλθει με πολλές χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά;
Παρά τα τεράστια προβλήματα πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση. Οι Έλληνες στα νησιά έλαβαν διεθνώς μεγάλη αναγνώριση για την προσπάθειά τους για τους πρόσφυγες. Είμαστε έτοιμοι και με τις υποδομές, τα “Hotspots” για την καταγραφή και τα καταλύματα. Βεβαίως χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε όμως και την προσπάθεια της ΕΕ να πείσει την Τουρκία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Εάν ακολουθήσουμε και τις δηλώσεις του αναπληρωτή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, δεν το κάνει.
– Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία;
Η Τουρκία έπρεπε να είχε περιορίσει την προσφυγική ροή κατά το δυνατόν περισσότερο. Η χώρα έχει δεσμευθεί για αυτό. Πέραν αυτού θα έπρεπε να είχε σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων.
– Γιατί, πιστεύετε, δεν το κάνει αυτό η Τουρκία;
Έχω την μεγάλη ανησυχία ότι οι Τούρκοι διακινητές λαμβάνουν στήριξη από τις αρχές. Ιδιαίτερα οι λιμενικές υπηρεσίες προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέρονται να έχουν βοηθηθεί διακινητές. Έχουμε αποδείξεις γι’ αυτό. Πρόκειται για μια μορφή δουλεμπορίου. Δεν διστάζω να ξεστομίσω αυτή τη λέξη: δουλεμπόριο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.
– Συνεργάτες των αρχών οι οποίοι δωροδοκούνται; Αυτό είναι βαριά κατηγορία.
Δεν μιλάω εδώ για την τουρκική ηγεσία. Έχουμε όμως, μέσω των παρατηρητηρίων μας στα νησιά, αποδείξεις ότι προπάντων οι λιμενικές αρχές συνεργάζονται με τους διακινητές.
– Συζητήθηκε αυτό σε πολιτικό επίπεδο;
Το πρόβλημα συζητήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τη δική μας πλευρά μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για αυτό με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
– Η ΕΕ προσφέρει στην Τουρκία τρία δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια για τους πρόσφυγες και ώθηση στις ενταξιακές συζητήσεις, εάν η χώρα διαφυλάξει καλύτερα τα σύνορά της. Ποια είναι η άποψή σας για αυτή την συμφωνία;
Είναι μια σωστή συμφωνία. Η ιδέα ανάγεται και σε μας. Το θέμα τώρα είναι η Τουρκία να σεβαστεί την συμφωνία και να την εφαρμόσει.
– Θα πληρώσει η Ελλάδα το οικονομικό μερίδιό της στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία;
Η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, όταν η Τουρκία θα έχει εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις. Μέχρι τώρα η Τουρκία δεν το έχει κάνει.
– Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν θα διαθέσει χρήματα;
Αυτή η συμφωνία είναι μια ευρωπαϊκή συμφωνία. Ό,τι αποφασιστεί στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα το υλοποιήσει. Πέρα από αυτό, τα ευρωπαϊκά όργανα είναι εκείνα που ελέγχουν εάν η Τουρκία έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Εκεί λένε: όχι.
– Εν μέσω κρίσης χρέους και προσφυγικής κρίσης – έχετε την εντύπωση ότι πραγματικά βιώνεται αλληλεγγύη στην Ευρώπη;
Δεν βιώνεται όπως θα έπρεπε να βιώνεται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται για αυτόν τον λόγο να εγκαταλείψουμε αυτή την ευρωπαϊκή ιδέα. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένα πράγμα, το να είσαι σε βαθιά ανησυχία για την Ευρώπη είναι κάτι άλλο. Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε γενικά ευρωσκεπτικιστές. Δεν αμφισβητούμε το αν αξίζει να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί την βάση επί της οποίας ιδρύθηκε.
– Η κρίση χρέους ταλαιπώρησε πολύ την ΕΕ. Θα αποτύχει τώρα στην προσφυγική κρίση;
Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πιστέψαμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια βαριά κρίση. Για αυτό αφιερωθήκαμε στην οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς να εμβαθύνουμε στην θεσμική ενοποίηση της Ευρώπης. Σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό, η εικόνα της Ευρώπης έχει θολώσει. Εκείνοι οι οποίοι ίδρυσαν την ΕΕ ήθελαν μια Ένωση με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Η προσφυγική κρίση κατέστησε σαφές το τι χάσαμε στην πορεία.
– Η Ελλάδα αναγκάζεται να δέχεται ακόμη κριτική ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις αρκετά γρήγορα. Είναι δικαιολογημένη αυτή η κατηγορία;
Εν μέρει ναι, εν μέρει όχι. Η κατηγορία ισχύει για εκείνες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να εφαρμόσουμε από μόνοι μας εδώ και χρόνια. Αναφέρω ως παράδειγμα την Δημόσια Διοίκηση. Είναι άδικο να επιμένουμε σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες από την αρχή δεν είχαν καμία προοπτική ανάπτυξης. Ακόμη και η ίδια η ΕΕ και το ΔΝΤ παραδέχτηκαν ότι τα προηγούμενα προγράμματα είχαν ως αφετηρία εσφαλμένες εκτιμήσεις. Εδώ εμποδίστηκαν μεταρρυθμίσεις που θα ήταν καταστροφικές για την Ελλάδα.
– Θα αναφερθείτε στο Βερολίνο στο θέμα «αναδιάρθρωση χρέους» για να δημιουργήσετε προοπτική για την Ελλάδα;
Αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Είμαι όμως της άποψης ότι η ΕΕ βεβαίως θα τηρήσει την υποχρέωσή της να ανοίξει την συζήτηση μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή ήταν η συμφωνία. Και δεν μιλάμε για ένα κούρεμα χρέους, αλλά για μια αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ (ESM).
– Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ ζήτησε συγγνώμη στην Ελλάδα για τα εγκλήματα των Ναζί. Είπατε τότε ότι επρόκειτο για ένα σημαντικό μήνυμα, αλλά δεν ήταν ακόμη αρκετό. Εξακολουθείτε να επιμένετε για καταβολή αποζημιώσεων από την Γερμανία;
Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Οι απαιτήσεις μας δεν έχουν παραγραφεί. Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε παραιτηθεί ούτε από το αναγκαστικό δάνειο ούτε από τις αποζημιώσεις. Θα παρουσιάσουμε την θέση μας σε ένα κατάλληλο για αυτό διεθνές forum. Αυτό θα μπορούσε να είναι π.χ. το Διεθνές Δικαστήριο στην Χάγη.
– Τι θέλετε να εκφράσετε με το ταξίδι σας στο Βερολίνο;
Θέλω να δείξω ότι υπάρχει η Ευρώπη και ότι αυτή η Ευρώπη έχει πολύ μέλλον.
– Με την Ελλάδα;
Χωρίς καμία αλαζονεία και εγωισμό επαναλαμβάνω: Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει εκτός Ευρώπης. Αλλά και η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα.
Πηγή: protothema.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αναφορές για αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing σε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ειδικότερα, αποστέλλονται ψευδή μηνύματα σε πολίτες, τα οποία προσομοιώνουν αίτημα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, το gov.gr, που καλούν τους πολίτες να δουν έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην προσωπική τους Θυρίδα, το οποίο σχετίζεται με υποτιθέμενο μήνυμα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Γι’ αυτό και η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπενθυμίζει χρήσιμες οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών.
Το Phishing συνιστά ενέργεια εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου, κατά την οποία ο αποστολέας υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα, οργανισμό ή πρόσωπο που καλεί τον αποδέκτη του μηνύματος να ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνονται.
Αυτές οι οδηγίες μπορεί να ζητούν από τον αποδέκτη να ακολουθήσει κάποιον ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή και να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, τραπεζικό λογαριασμό, τραπεζική κάρτα και άλλα.
Περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός μηνυμάτων σχετικά με επιστροφές φόρου ή χορήγηση επιδομάτων.
Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσο αληθοφανής φαίνεται ο αποστολέας ή και τα μηνύματα που λαμβάνουν, ώστε να μην πέσουν θύματα επιτήδειων που δρουν με αυτόν τον τρόπο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
- Η καταιγίδα Boris πλήττει την κεντρική Ευρώπη
- Αφιερωμένο στην Κρήτη το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
Νέος νόμος που προώθησε η κυβέρνηση Μελόνι και αναμένεται να λάβει το οριστικό «πράσινο φως» από το ιταλικό κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για τους πολίτες που μπλοκάρουν οδικούς άξονες με διαδηλώσεις τους.
Ειδικότερα οι νέοι κανόνες προβλέπουν την καταδίκη των υπεύθυνων μέχρι και σε ένα μήνα φυλάκισης, αλλά σε περίπτωση μαζικής κινητοποίησης η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δύο χρόνια φυλάκισης.
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο νέος αυτός νόμος υιοθετείται κυρίως για να περιοριστούν οι διαδηλώσεις μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως της «Τελευταίας Γενιάς», οι οποίες συχνά σταματούν την κυκλοφορία σε δρόμους και λεωφόρους.
Στην Ιταλία πάντως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι καταδίκες μέχρι και σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπούν σε εναλλακτικές ποινές.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Μελόνι ενέκρινε και νέα μέτρα για όσους ευθύνονται για κατάληψη ακινήτων, με φυλάκιση από 2 μέχρι 7 ετών. Βάσει του νέου νόμου, στην περίπτωση που το υπό κατάληψη διαμέρισμα αποτελεί το μόνο ακίνητο στοιχείο του ιδιοκτήτη, η αστυνομία θα μπορεί να εισέρχεται άμεσα σε αυτό και να απομακρύνει τους καταληψίες.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι πρόκειται για «μέτρα προπαγάνδας», από την στιγμή που στην χώρα υπάρχουν ήδη νόμοι οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Στελέχη του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος προσθέτουν ότι «με τον τρόπο αυτό μπορεί να τιμωρηθούν μαθητές και εργαζόμενοι οι οποίοι διεκδικούν, με κινητοποιήσεις, τα δικαιώματά τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
- Η καταιγίδα Boris πλήττει την κεντρική Ευρώπη
- Αφιερωμένο στην Κρήτη το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η καταιγίδα Boris πλήττει την κεντρική Ευρώπη
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Πολωνία και τέσσερις άλλοι αγνοούνται στη γειτονική Τσεχία, που πλήττονται από τις καταρρακτώδεις βροχές λόγω της καταιγίδας Boris, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Ένας άνθρωπος πνίγηκε και 1.600 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην επαρχία Κλόντζκο στη νοτιοδυτική Πολωνία καθώς η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής ξεπέρασαν τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας πλημμύρες σε πολλές πόλεις και χωριά ύστερα από ημέρες πολύ έντονης βροχόπτωσης.
Περίπου 17.000 νοικοκυριά στην επαρχία αυτή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ σε κάποιες περιοχές δεν λειτουργούσαν οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας.
Τμήματα του Κλόντζκο, μιας πόλης 25.000 κατοίκων, βρίσκονταν κάτω από το νερό καθώς η στάθμη στον ποταμό της περιοχής ανέβηκε στα 6,65 μέτρα, πολύ πάνω από το όριο συναγερμού των 2,40 μέτρων και ξεπερνώντας το ρεκόρ που καταγράφηκε στις σοβαρές πλημμύρες του 1997, όταν καταστράφηκε μέρος της πόλης και 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία.
Στην ιστορική πόλη Γκλουχολάζι, στην επαρχία Όπολε, ο δήμαρχος έδωσε εντολή για υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων καθώς άρχιζε να υπερχειλίζει ο ποταμός της περιοχής.
Σήμερα και αύριο, Δευτέρα, αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση.
Στην Τσεχία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται: τρεις που επέβαιναν σε όχημα που παρασύρθηκε από τα νερά ποταμού στην πόλη Λίποβα-Λάζνιε (βορειοανατολικά), και ένας ακόμα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου εκκενώθηκε μεγάλο μέρος της πόλης Οπάβα λόγω υπερχείλισης του ομώνυμου ποταμού.
Στη βορειοανατολική Αυστρία, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε σε περιοχές που είχαν πλημμυρίσει λόγω της καταιγίδας Boris, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
- Η καταιγίδα Boris πλήττει την κεντρική Ευρώπη
- Αφιερωμένο στην Κρήτη το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κατολίσθηση στη Γροιλανδία δημιούργησε δονήσεις σε όλη τη Γη!
Μια κατολίσθηση σε απομακρυσμένη περιοχή της Γροιλανδίας προκάλεσε ένα μεγάλο τσουνάμι για εννιά μέρες δημιουργώντας δονήσεις σε ολόκληρη τη Γη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
Το αρχικό γεγονός που δεν παρατηρήθηκε από ανθρώπινο μάτι, ήταν η κατάρρευση μιας βουνοκορφής ύψους 1,2 χιλιομέτρων στο Dickson Fjord, προκαλώντας μια παλινδρόμηση νερού 200 μέτρα στον αέρα με ένα κύμα ύψους έως και 110 μέτρων.
Η κατολίσθηση ήταν αποτέλεσμα της λέπτυνσης του παγετώνα στους πρόποδες του βουνού, που αδυνατούσε να συγκρατήσει τον βράχο από πάνω.
Το κύμα που προκλήθηκε, το οποίο εκτεινόταν σε μήκος 10 χιλιομέτρων του φιόρδ, μειώθηκε στα επτά μέτρα μέσα σε λίγα λεπτά, όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, και τις επόμενες ημέρες έπεσε στα λίγα εκατοστά.
Η ομάδα εκτίμησε ότι 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχου και πάγου έπεσαν στο φιορδ, ενώ το μέγεθος του τσουνάμι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν παρατηρηθεί στην πρόσφατη ιστορία.
Εβδομήντα χιλιόμετρα μακριά από την κατολίσθηση, κύματα τσουνάμι ύψους τεσσάρων μέτρων προκάλεσαν ζημιές σε μια ερευνητική βάση και κατέστρεψαν χώρους πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς σε όλα τα φιόρδ.
Η διεπιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν 68 επιστήμονες από 40 ιδρύματα σε 15 χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κίνηση του νερού κατά το τσουνάμι ήταν η αιτία ενός μυστηριώδους, παγκόσμιου σεισμικού σήματος που προβλημάτισε τους σεισμολόγους τον Σεπτέμβριο του 2023.
Χρησιμοποιώντας ένα λεπτομερές μαθηματικό μοντέλο, οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι η μάζα του νερού θα μετακινούνταν μπρος-πίσω κάθε 90 δευτερόλεπτα και αυτό ταίριαζε με τις καταγραφές των δονήσεων που ταξίδεψαν στον φλοιό της Γης σε όλη την υδρόγειο.
Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης εικόνες που κατέγραψε ο στρατός της Δανίας στο φιόρδ λίγες ημέρες μετά το συμβάν. Ο συνδυασμός τοπικών δεδομένων πεδίου και απομακρυσμένων παρατηρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα επέτρεψε στην ομάδα, όπως σημειώνεται, να λύσει τον γρίφο και να ανασυνθέσει την ακολουθία γεγονότων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
- Η καταιγίδα Boris πλήττει την κεντρική Ευρώπη
- Αφιερωμένο στην Κρήτη το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Στην Bundestag οι προτάσεις των κομμάτων για την μετανάστευση
Με την αντιπαράθεση για την μεταναστευτική πολιτική να μεταφέρεται στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού υπέβαλαν την πρότασή τους για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ δικές τους προτάσεις υπέβαλαν οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης, αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα της AfD.
Η κυβερνητική πρόταση «για την βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας και του συστήματος ασύλου» προβλέπει αλλαγές στη νομοθεσία περί ασύλου και διαμονής, καθώς και στη νομοθεσία περί όπλων και στον ομοσπονδιακό νόμο περί συνταγματικής προστασίας και περιέχει τα νομοθετικά μέτρα του «πακέτου ασφαλείας» που αποφάσισε ο συνασπισμός μετά την επίθεση στο Ζόλινγκεν στις 23 Αυγούστου.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται για την μετανάστευση αναφέρεται ότι η αναγνώριση προστασίας θα πρέπει να απορριφθεί ή να αποσυρθεί από όσους αναζητούν προστασία στο μέλλον, «εάν διαπράχθηκαν εγκλήματα με κίνητρο αντισημιτικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλο απάνθρωπο κίνητρο».
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα ταξίδια προς την πατρίδα των ατόμων που αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι προστασίας συνήθως οδηγούν στην αφαίρεση του καθεστώτος προστασίας τους. Επιπλέον, «οι αλλοδαποί οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα και των οποίων η αξιολόγηση ασύλου βρίσκεται σε άλλο κράτος, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επιστρέψουν στο κράτος που είναι υπεύθυνο για την εξέταση της αίτησής τους».
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η «εξαίρεση των παροχών για τους αιτούντες άσυλο για ορισμένες περιπτώσεις δευτερογενούς μετανάστευσης» αποσκοπεί στην προώθηση της επιβολής ενός κανονισμού της ΕΕ από το 2013 «που καθορίζει τα κριτήρια και τις διαδικασίες για τον προσδιορισμό του κράτους-μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτηση διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος-μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή απάτριδα».
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του κυβερνητικού συνασπισμού, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf), η οποία σύμφωνα με την πρόταση αποσκοπεί στη διασφάλιση της ταυτότητας ενός αιτούντος άσυλο μέσω μέτρων ταυτοποίησης, θα έχει στο μέλλον την εξουσία να πραγματοποιεί βιομετρικές συγκρίσεις με δημόσια προσβάσιμα δεδομένα μέσω Διαδικτύου. Οι απελάσεις θα πρέπει επίσης να διευκολυνθούν σε περιπτώσεις όπου ορισμένα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί χρησιμοποιώντας όπλο ή άλλο επικίνδυνο εργαλείο.
Στην πρόταση που υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), η οποία προηγουμένως αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση θεωρώντας ότι τα μέτρα που εισηγείται δεν επαρκούν για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, γίνεται αναφορά στο άρθρο 72 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεδομένης της τρέχουσας σοβαρής κατάστασης μετανάστευσης και ασφάλειας, η Γερμανία έχει φτάσει σε έκτακτη κατάσταση κατά την έννοια αυτού του άρθρου. Ως εκ τούτου, οι συνολικές απορρίψεις στα εσωτερικά σύνορα της Γερμανίας είναι νομικά επιτρεπτές, είναι πρακτικά δυνατές και είναι πλέον αναγκαίες ενόψει της τρέχουσας κατάστασης», αναφέρουν οι βουλευτές και επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει πρόταση η οποία να πλησιάζει σε αυτό.
Προηγουμένως, ο αρχηγός της Κ.Ο. της Ένωσης Φρίντριχ Μερτς είχε καλέσει τον αρχηγό του FDP και υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να συνεχίσουν τις συνομιλίες, έπειτα από δηλώσεις στελεχών του περί «εγγύτητας» του FDP με τις θέσεις της αντιπολίτευσης στο θέμα της μετανάστευσης.
Ο κ. Μερτς υποστηρίζει ότι ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν παράτυπα στην Γερμανία μπορεί να περιοριστεί αισθητά άμεσα μόνο μέσω απορρίψεων στα σύνορα και ζητά το συγκεκριμένο μέτρο να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.
Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) από την πλευρά της υπέβαλε προς ψήφιση «κείμενο θέσεων» της κοινοβουλευτικής ομάδας της, στο οποίο περιγράφεται η ανάγκη τα σύνορα της Γερμανίας να καταστούν άμεσα απολύτως ελεγχόμενα, ακόμη και με την ανέγερση περίφραξης.
Στα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η απόρριψη οποιουδήποτε εισέρχεται στη χώρα χωρίς άδεια, η άσκηση πίεσης προς μη συνεργάσιμες χώρες προέλευσης και διέλευσης, ακόμη και με την απειλή της ακύρωσης αναπτυξιακής βοήθειας, οι παροχές μόνο σε είδος και όχι σε χρήμα για τους αιτούντες άσυλο, ο αποκλεισμός τους από κοινωνικά επιδόματα, ο περιορισμός του μέτρου της οικογενειακής επανένωσης, η άρση της γενικής απαγόρευσης για απελάσεις προς το Αφγανιστάν και την Συρία, η απαγόρευση των πολλαπλών υπηκοοτήτων και μη αναγνώριση της παράνομης διακίνησης στην Μεσόγειο ως «διάσωσης στην θάλασσα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
- Η καταιγίδα Boris πλήττει την κεντρική Ευρώπη
- Αφιερωμένο στην Κρήτη το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας η 11η Ανοιχτή Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας
Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 ξεκίνησαν οι εργασίες της 11ης Ανοιχτής Συνδιάσκεψης της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας στο Μπουργκάς Βουλγαρίας.
Η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού αντιπροσώπων από την Ελλάδα, τις Βαλκανικές χώρες και φυσικά για πρώτη φορά του νέου μέλους, της Ένωσης Βλάχων Βουλγαρίας.
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας ευχαρίστησε αρχικά όλους τους αντιπροσώπους για την παρουσία τους η οποία δίνει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και ελπίδας για το μέλλον και ευχαρίστησε κυρίως τον Πρόεδρο της Ένωσης Βλάχων Βουλγαρίας κ. Νικόλα Νικόλωφ για την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε σε όλους και για την συμμετοχή τους στις εργασίες της Ανοιχτής Συνδιάσκεψης.
Καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών επικράτησε ένα κύμα ενθουσιασμού και ενότητας το οποίο προοιωνίζει μια καλή συνεργασία όλων των φορέων των βλαχόφωνων σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα, η Ιστορία και ο Πολιτισμός της, παραμένουν πάντα το Μητροπολιτικό σημείο αναφοράς των απανταχού βλαχοφώνων.
Η 11 η Ανοιχτή Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας έκλεισε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στην Σωζόπολη Βουλγαρίας με την εμφάνιση Χορευτικών συγκροτημάτων.
Από την Ελλάδα συμμετείχε το Χορευτικό του Συλλόγου Λιβαδιωτών Κατερίνης το οποίο σημειωτέον κατά την διάρκεια του 38ου Ανταμώματος 2024 που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη είχε φιλοξενήσει την Αντιπροσωπεία της Ένωσης Βλάχων Βουλγαρίας.
- Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που δημιούργησε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του καρκίνου
- Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων υποδυόμενων το Gov.gr
- Ιταλία: Αυστηροποιούνται οι ποινές για μπλόκα σε δρόμους και καταλήψεις σε ακίνητα
- Η καταιγίδα Boris πλήττει την κεντρική Ευρώπη
- Αφιερωμένο στην Κρήτη το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης
You must be logged in to post a comment Login