Connect with us

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ξέρετε πως προέκυψε η μούντζα;

Published

on

Η χειρονομία της μούντζας είναι μια παγκόσμια Ελληνική πρωτοτυπία και δεν χρησιμοποιείται από κανέναν άλλο λαό. Γιατί όμως θεωρείται προσβλητική χειρονομία;…

Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες της βυζαντινής Ιστορίας, απ’ όπου έχει και τις ρίζες της. Στο Βυζάντιο, μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές τιμωρίας ήταν η διαπόμπευση. Μπορεί για τα σημερινά δεδομένα να φαντάζει παράλογη, αλλά εκείνη την περίοδο εφαρμοζόταν κατά κόρον σε κλοπές, σε μοιχείες κτλ.

Το άτομο που διαπομπεύονταν, το έβαζαν ανάποδα σε ένα γαϊδούρι και το περιέφεραν στους δρόμους της πόλης. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι, για να ταπεινώσουν το συγκεκριμένο άτομο, άλειφαν με ανοιχτή την παλάμη τους το πρόσωπό του με καπνιά. Έτσι, με τον καιρό, η ανοιχτή παλάμη άρχισε να θεωρείται ενέργεια προσβλητική για το πρόσωπο που απευθύνεται.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας που ακολούθησαν, το παραπάνω εθιμοτυπικό χρησιμοποιήθηκε με το δικό του τρόπο: Συνηθιζόταν να αφήνουν το αποτύπωμα της ανοιχτής παλάμης αλειμμένης με πίσσα στην είσοδο των οίκων ανοχής, ώστε να γίνει σαφές ότι το συγκεκριμένο σπίτι είναι μαγαρισμένο και θα πρέπει οι άνθρωποι να αποφεύγουν να περνούν ακόμη και απ’ έξω.

Σήμερα ξέρεις γιατί χρησιμοποιείται, οπότε δεν χρειάζεται να αναφερθεί…

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ρακούν… διαρρήκτης τα έκανε γυαλιά-καρφιά σε κάβα και κατέληξε μεθυσμένο στην τουαλέτα!

Published

on

Από

Ο... θρασύτατος δράστης αυτής της εισβολής αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, αφού προηγουμένως κοιμήθηκε για καμπόσες ώρες, μέχρι να ξεμεθύσει. Photo credits: ariesa66 / pixabay

Ένα ρακούν διέρρηξε μια κάβα και κατέληξε, τύφλα στο μεθύσι, στην τουαλέτα του καταστήματος, αφήνοντας πίσω του σπασμένα μπουκάλια μπέρμπον, μέσα σε απερίγραπτο χάος.

Ο… θρασύτατος δράστης αυτής της εισβολής αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, αφού προηγουμένως κοιμήθηκε για καμπόσες ώρες, μέχρι να ξεμεθύσει.



Το καταφύγιο και κέντρο προστασίας ζώων της κομητείας Χανόβερ, στη Βιρτζίνια, ανέφερε ότι το ρακούν μπήκε σε μια κάβα στην πόλη Άσλαντ, που ήταν κλειστή για τη γιορτή των Ευχαριστιών. Οι ιδιοκτήτες κάλεσαν το καταφύγιο το Σάββατο αφού διαπίστωσαν ότι ο «ύποπτος» λεηλάτησε τα ράφια και μετά πήρε έναν υπνάκο στην τουαλέτα.

«Αφού κοιμήθηκε μερικές ώρες και καθώς δεν υπήρχε κάποια ένδειξη τραυματισμού (αν εξαιρέσουμε ίσως το hangover), αφέθηκε ελεύθερο με ασφάλεια στη φύση. Ας ελπίσουμε ότι κατάλαβε πως η διάρρηξη δεν είναι λύση» έγραψε το καταφύγιο στο Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους βελτιώνεται, όταν είναι κοντά ο… Μπάτμαν!

Published

on

Από

Photo credits: FotoTapeteSarajevo / pixabay

Η ανθρώπινη συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους βελτιώνεται όταν υπάρχει κάποιος τριγύρω ντυμένος ως ο υπερήρωας Μπάτμαν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα με επικεφαλής τον Φραντσέσκο Πανίνι, καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και μια ομάδα ερευνητών καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα μετά από ένα πείραμα.

Οι ερευνητές έβαλαν έναν άνδρα ντυμένο ως Μπάτμαν να στέκεται σε βαγόνι του μετρό για να δουν αν αυτό επηρέαζε τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των επιβατών.



Αποδεικνύεται ότι σίγουρα επηρέαζε… το «φαινόμενο του Μπάτμαν» είναι πραγματικό, καθώς οι επιβάτες ήταν πιο εξυπηρετικοί ο ένας προς τον άλλον παρουσία του υπερήρωα.

Αποδεικνύεται ότι ο Μπάτμαν παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς πάνω από το 67% των επιβατών προσέφεραν τις θέσεις τους όταν ο υπερήρωας ήταν στο τρένο και αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 37% χωρίς τον Μπάτμαν.



Το πιο ενδιαφέρον μέρος του πειράματος είναι ότι το 44% των ανθρώπων που προσέφεραν τις θέσεις τους αργότερα ανέφεραν ότι δεν είχαν καν παρατηρήσει ότι ο Μπάτμαν ήταν εκεί και έτσι οι ερευνητές σημείωσαν πώς μπορεί να μην γνώριζαν τον Μπάτμαν, αλλά ότι ένα «πρότυπο επίγνωσης που προκαλείται από μια διαταραχή στη ρουτίνα μπορεί να μεταδίδεται κοινωνικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λύκαινα ανέσυρε παγίδα με δολώματα από το βυθό της θάλασσας, εκπλήσσοντας τους επιστήμονες

Published

on

Από

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η εξελιγμένη προσέγγιση αποτελεί «εν δυνάμει την πρώτη γνωστή χρήση εργαλείων από τους άγριους λύκους». Photo credits: Pixel-mixer / pixabay

Μια λύκαινα, η οποία εθεάθη στον δυτικό Καναδά να ανεβάζει στην επιφάνεια του νερού μια παγίδα για κάβουρες για να τραφεί, άφησε έκπληκτους τους ερευνητές, οι οποίοι το κατέγραψαν σε βίντεο.

Σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας, μια λύκαινα κινηματογραφήθηκε να τραβάει με τα δόντια το σχοινί μιας παγίδας για καβούρια ανασύροντάς την από το νερό και μετά να παίρνει από αυτή ένα κύπελλο που περιείχε δόλωμα.



Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η εξελιγμένη προσέγγιση αποτελεί «εν δυνάμει την πρώτη γνωστή χρήση εργαλείων από τους άγριους λύκους».

Η ανακάλυψη, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς στην επιθεώρηση Ecology and Evolution, εκπλήσσει τους ερευνητές, οι οποίοι είχαν εγκαταστήσει κάμερες στη φύση για να διαπιστώσουν γιατί και πώς οι παγίδες για κάβουρες υφίσταντο τακτικά ζημιές σ’ αυτή την παραλιακή περιοχή.



Σύμφωνα με τους ερευνητές, η λύκαινα μπορεί να κατάλαβε πώς να φέρνει την παγίδα στην παραλία δοκιμάζοντας και μαθαίνοντας από τα λάθη της. Υπογραμμίζουν ότι σ’ αυτή την απομακρυσμένη περιοχή οι λύκοι είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους, κυρίως αυτούς που δημιουργούνται από τον άνθρωπο, και έχουν συνεπώς περισσότερο χρόνο για να πειραματίζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν 20 εκατομμύρια χρόνια δόθηκε το πρώτο φιλί, εκτιμούν οι επιστήμονες

Published

on

Από

Οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, οι ουρακοτάγκοι, οι μπονόμπο και οι γορίλες φιλιούνται, κάτι που υποδεικνύει ότι πρόκειται για μια συνήθεια την οποία κληρονόμησαν από έναν κοινό τους πρόγονο. Photo credits: tinytribes / pixabay

Το φιλί δεν ξεκίνησε με τους ανθρώπους, αλλά με τα πρωτεύοντα θηλαστικά, προγόνους των μεγάλων πιθήκων, πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μελέτη.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Φλόριντα θέλησαν να εξετάσουν πότε ξεκίνησαν τα φιλιά, με δεδομένο ότι από εξελικτικής άποψης δεν έχουν κανένα όφελος και ενδέχεται να μεταδίδουν και ασθένειες.



Ωστόσο οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, οι ουρακοτάγκοι, οι μπονόμπο και οι γορίλες φιλιούνται, κάτι που υποδεικνύει ότι πρόκειται για μια συνήθεια την οποία κληρονόμησαν από έναν κοινό τους πρόγονο.

Οι επιστήμονες στην έρευνα συνδύασαν παρατηρήσεις της συμπεριφοράς των πρωτευόντων θηλαστικών με δεδομένα για τις εξελικτικές σχέσεις, προκειμένου να γυρίσουν πίσω τον χρόνο και να προσπαθήσουν να χρονολογήσουν το πρώτο φιλί.



Οι επιστήμονες όρισαν το φιλί ως τη «μη επιθετική επαφή στόμα με στόμα που δεν περιλαμβάνει μεταφορά τροφής». Αυτός ο ορισμός περιλαμβάνει σεξουαλικά φιλιά καθώς και πλατωνικά φιλιά, όπως αυτά μεταξύ μελών της οικογένειας ή σε φιλικούς χαιρετισμούς.

Το πώς προέκυψε το φιλί παραμένει θέμα συζήτησης, όπως και το γιατί συνεχίζεται αυτή η πρακτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αύξηση των γάμων στοχεύει η Κίνα με… καταναλωτικά κουπόνια

Published

on

Από

Το γεγονός ότι μειώνεται το ενδιαφέρον των ζευγαριών να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια αποδίδεται εδώ και καιρό στο υψηλό κόστος της φροντίδας παιδιών και της εκπαίδευσης. Photo credits: andibreit / pixabay

Η πόλη Νίνγκμπο της ανατολικής Κίνας θα εκδώσει “καταναλωτικά κουπόνια γάμου” για ζευγάρια έχουν τελέσει τον γάμο τους μεταξύ της 28ης Οκτωβρίου και της 31ης Δεκεμβρίου καθώς οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειες να ενθαρρύνουν νεαρά ζευγάρια να παντρεύονται και να αποκτούν παιδιά.

Οι γάμοι στην Κίνα μειώθηκαν κατά ένα πέμπτο τον περασμένο χρόνο – η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωση.



Το γεγονός ότι μειώνεται το ενδιαφέρον των ζευγαριών να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια αποδίδεται εδώ και καιρό στο υψηλό κόστος της φροντίδας παιδιών και της εκπαίδευσης.

Οι νεόνυμφοι θα λάβουν οκτώ καταναλωτικά κουπόνια γάμου συνολικής αξίας 141 δολαρίων, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές στην επίσημη σελίδα τους στο Wechat στα τέλη Οκτωβρίου.



Τα κουπόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των φωτογράφων γάμων, των διοργανωτών τελετών και εορτασμού, των ξενοδοχείων, του λιανεμπορίου και άλλων τομέων που σχετίζονται με τον γάμο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Παρόμοια μέτρα έχουν επίσης εφαρμοστεί σε πόλεις της ανατολικής Κίνας, όπως η Χανγκτζού και η Πινγκχού, που έχουν ανακοινώσει ότι καταναλωτικά κουπόνια θα διανεμηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σλοβακία θα απαγορεύσει το γρήγορο… περπάτημα!

Published

on

Από

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026, στοχεύει στον περιορισμό της ταχύτητας όσων χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια, από πεζούς μέχρι ποδηλάτες και οδηγούς σκούτερ. Photo credits: ivabalk / pixabay

Ένας νόμος που αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας στα πεζοδρόμια της Σλοβακίας, ορίζοντας μέγιστη ταχύτητα για όλους όσοι χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των πεζών, έχει προκαλέσει χλευασμό και οργή σε μέρος του πληθυσμού κατά της κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται για περιορισμό των ελευθεριών.

«Με μέγιστο όριο ταχύτητας 6 χλμ/ώρα, είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς την ισορροπία του, ακόμη και παιδιά 3 και 4 ετών υπερβαίνουν τακτικά» αυτό το όριο ταχύτητας με τα ποδήλατά τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Κόλαρ, πρόεδρος της Cyklokoalicia, μιας οργάνωσης που στηρίζει την ήπια κινητικότητα.



Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από το σλοβακικό κοινοβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026, στοχεύει στον περιορισμό της ταχύτητας όσων χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια, από πεζούς μέχρι ποδηλάτες και οδηγούς σκούτερ. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Ωστόσο, το προτεινόμενο όριο ταχύτητας 6 χλμ./ώρα έχει προκαλέσει χλευασμό από μερίδα της κοινωνίας με πολλούς να προβαίνουν σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με παραποιημένες εικόνες που δείχνουν ένα ραντάρ να αναβοσβήνει προειδοποιώντας ένα πεζό που περπατά με 6,2 χλμ/ώρα και να του λέει να «επιβραδύνει» ή μια ψεύτικη «άδεια για περπάτημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis