Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγίου Βαλεντίνου: Γιατί γιορτάζουν οι ερωτευμένοι

Published

on

Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές.

Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, γιόρταζαν τα Λουπερκάλια προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων). Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα. Μία ανάλογη γιορτή υπήρχε και στην Αρχαία Αθήνα τον μήνα Γαμηλιώνα (αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου), τα Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας.

Η γιορτή καταργήθηκε από την Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., ως ειδωλολατρική. Στη θέση της (14 Φεβρουαρίου) μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της χριστιανικής πίστης από τη Ρώμη, με απόφαση του Πάπα Γελάσιου. Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για πραγματικό προστάτη των ερωτευμένων και των αντιρρησιών συνείδησης, θα λέγαμε σήμερα! Ένας άλλος θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

Τη νοηματοδότηση που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε στα χρόνια του ύστερου Μεσαίωνα, γύρω στον 14ο αιώνα. Την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του πατέρα της αγγλικής λογοτεχνίας Τζέφρι Τσόσερ. Το ποίημα των 699 στίχων είναι ένα ενύπνιο εμπνευσμένο από την παράδοση, κατά την οποία κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους («…for this was Saint Valentine’s Day, when every bird cometh there to choose his mate…»).

Στις αρχές του 17ου αιώνα η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Γιορτή των Ερωτευμένων θα πρέπει να ήταν αρκετά γνωστή στην Αγγλία, αν λάβουμε υπόψη μας τη σχετική αναφορά στον Άμλετ του Σέξπιρ (Τραγούδι της Οφέλιας από την 4η πράξη, Μετάφραση Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, 1916):

Καλό πρωί! Είναι σύσκοτο. Τον Άγιο Βαλεντίνο
γιορτάζω κι ήρθα κόρη εδώ
στο παραθύρι σου να ιδώ
ταίρι με σε αν θα γίνω.

Σηκώθη ο νιος και ντύνεται κι ευτύς την πόρτα ανοίγει
και μπαίνει μέσα η κορασιά,
που κορασιά δε θά ‘ναι πλιά,
όταν απόκει φύγει.

Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines). Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, όπου η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τα φθηνά ταχυδρομικά τέλη. Με την πάροδο του χρόνου το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η πολιτιστική επιβολή των αγγλοσαξόνων έδωσαν στη γιορτή τον οικουμενικό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια η εμπορευματοποίηση της γιορτής έχει φθάσει στο κατακόρυφο. Μετά τις κάρτες, τις ηλεκτρονικές κάρτες μέσω Ίντερνετ (e-cards), τα λουλούδια και τα σοκολατάκια, σειρά έχει η βιομηχανία των κοσμημάτων να οικειοποιηθεί την ημέρα των ερωτευμένων. Ο τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε το 2010 τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, το ισόποσο του ΑΕΠ της Μποτσουάνα.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί αντιδράσεις στον μη Χριστιανικό κόσμο. Στην Ινδία οι φανατικοί ινδουιστές και μουσουλμάνοι αντιτίθεται στη γιορτή. Τη θεωρούν πολιτιστικό μίασμα και προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Στο Πακιστάν, το τοπικό ισλαμικό κόμμα ζητά την κατάργησή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντιβαίνει τον Ισλαμικό Πολιτισμό. Την ίδια άποψη έχουν και οι συντηρητικοί κύκλοι του θεοκρατικού Ιράν.

Η ελληνική εκδοχή της Γιορτής των Ερωτευμένων
Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας. Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου.

Όταν, όμως, ο ξενόφερτος άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων και η ημέρα αυτή να καθιερώνεται και στη χώρα μας ως η ημέρα των ερωτευμένων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών, εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου. Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών.

Στην καθιέρωση της 3ης Ιουλίου ως ημέρα του έρωτα και της ποίησης πρωτοστάτησε ο γνωστός τραγουδοποιός από τα Ανώγεια της Κρήτης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, που μαζί με ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων προχώρησαν στην ανέγερση ενός ναού σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Ψηλορείτη. Μπροστά από το εκκλησάκι αυτό, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Άγιο, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με την επωνυμία Υακίνθεια.

Το 2000 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση, μάλλον από αρχαιόπληκτους, να εορτάζονται ως προστάτες των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου ο πολυμήχανος Οδυσσέας και η πιστή του Πηνελόπη.

Πηγή: sansimera.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αριθμός των πλουσίων ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο μεγάλος και η περιουσία τους τόσο πολλή

Published

on

Από

Η περιουσία των πιο πλούσιων αυξήθηκε επίσης, με το σύνολό της να υπολογίζεται σε 90,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 4,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Photo credits: Stevebidmead / pixabay

Ο αριθμός των πλουσίων δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος και η περιουσία τους τόσο πολλή, χάρη στην αύξηση των τιμών στο χρηματιστήριο και τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο συμβούλων Capgemini.

Ο αριθμός των πλουσίων στον κόσμο, όπου πλούσιος, σύμφωνα με το Capgemini, θεωρείται κάποιος του οποίου το διαθέσιμο χρήμα πέραν της κύριας κατοικίας του υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο δολάρια, αυξήθηκε μέσα σ’ ένα χρόνο κατά 2,6%, στα 23,4 εκατομμύρια άτομα το 2024, υπολόγισε το γραφείο στη μελέτη του με τίτλο «World Wealth Report» (Έκθεση για τον Παγκόσμιο Πλούτο).

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αριθμού των «υπερπλούσιων» ανθρώπων, αυτών που διαθέτουν 30 εκατομμύρια δολάρια και περισσότερα, ο οποίος αυξήθηκε κατά 6,2% μέσα σ’ ένα χρόνο.



Η περιουσία των πιο πλούσιων αυξήθηκε επίσης, με το σύνολό της να υπολογίζεται σε 90,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 4,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όσον αφορά τον αριθμό των πλουσίων και το ύψος της περιουσίας τους, πρόκειται για δύο ρεκόρ από το 1997 που το Capgemini άρχισε να δημοσιοποιεί αυτή την ετήσια μελέτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση, με 562.000 επιπλέον εκατομμυριούχους, δηλαδή αύξηση κατά 7,6%. Η χώρα αριθμεί πλέον 7,9 εκατομμύρια εκατομμυριούχους.



Αντιθέτως ο αριθμός των πλουσίων στην Ευρώπη υποχώρησε κατά 2,1%, κυρίως λόγω της οικονομικής στασιμότητας των κύριων οικονομιών της: η Γαλλία χάνει 21.000 εκατομμυριούχους.

Όμως ο αριθμός των υπερπλούσιων προσώπων αυξάνεται κατά 3,5% στην Ευρώπη, μεταφράζοντας μια αύξηση της συγκέντρωσης του πλούτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο φετινός Μάιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ

Published

on

Από

Ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Μάιος που έχει γνωρίσει η Γη, κλείνοντας τη δεύτερη πιο ζεστή άνοιξη (Μάρτιος - Μάιος) που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο, ανακοίνωσε η υπηρεσίαCopernicus. Photo credits: AshisPanda / pixabay

Ο κόσμος βίωσε τον δεύτερο πιο ζεστό Μάιο αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, ένα μήνα κατά τον οποίο η κλιματική αλλαγή τροφοδότησε κύμα καύσωνα ρεκόρ στη Γροιλανδία, ανακοίνωσαν επιστήμονες.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Μάιος που έχει γνωρίσει η Γη – τον ξεπερνά μόνο ο Μάιος του 2024 -, κλείνοντας τη δεύτερη πιο ζεστή άνοιξη (Μάρτιος – Μάιος) που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο, ανακοίνωσε στο μηνιαίο δελτίο της η υπηρεσία της ΕΕ Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή (Copernicus Climate Change Service, C3S).



Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της Γης ήταν κατά μέσο όρο 1,4 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε ορυκτά καύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα, σύμφωνα με τη C3S.

Αυτό προκάλεσε μια περίοδο εξαιρετικής ζέστης, κατά την οποία τους 21 από τους 22 τελευταίους μήνες η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – αν και επιστήμονες προειδοποίησαν ότι αυτή η περίοδος είναι απίθανο να διαρκέσει.



Σε χωριστή μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα επιστημόνων του κλίματος World Weather Attribution, διαπιστώθηκε ότι η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή προκάλεσε τον περασμένο μήνα κύμα καύσωνα ρεκόρ στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία, περίπου 3 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστό απ’ ό,τι θα ήταν διαφορετικά, συμβάλλοντας σε τεράστιας έκτασης επιπλέον λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.

Από τις 15 ως τις 21 Μαΐου, ο πάγος έλιωσε 17 φορές πιο γρήγορα από τον ιστορικό μέσο όρο στη Γροιλανδία, ανακοίνωσε η ομάδα World Weather Attribution.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

AEGEAN: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Αμμάν και Ερμπίλ

Published

on

Από

Photo credits: rauschenberger / pixabay

Στην ακύρωση όλων των πτήσεών της από και προς το Τελ Αβίβ έως και την πρωινή πτήση στις 12/07, καθώς και όλων των πτήσεων από και προς Βηρυτό, Αμμάν και Ερμπίλ έως και τις πρωινές αφίξεις στις 28/6, προχώρησε η AEGEAN.



Οι επιβάτες που επηρεάζονται από τις ακυρώσεις μπορούν να προχωρήσουν σε αίτηση για credit voucher online, σε αίτηση για πλήρη επιστροφή χρημάτων online, και σε δωρεάν αλλαγή του εισιτηρίου τους χωρίς έξτρα κόστος και με νέα ημερομηνία ταξιδιού έως και 31 Δεκεμβρίου 2025 μέσω του τηλεφωνικού κέντρου στο 210 6261000, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαθέσιμες εναλλακτικές πτήσεις είναι αυτήν τη στιγμή πολύ περιορισμένες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστράφηκαν πίνακες ζωγραφικής που εκλάπησαν από μουσείο πριν από 40 χρόνια!

Published

on

Από

Ως αποτέλεσμα των προηγούμενων ερευνών του δημοσιογράφου, επιβεβαιώθηκε ότι και οι δύο πίνακες πουλήθηκαν το 2018 από τον οίκο Δημοπρασιών Scottsdale: Το έργο Aspens πουλήθηκε 93.600 δολάρια και το Oklahoma Cherokee έναντι 52.650 δολαρίων. Photo credits: StockSnap / pixabay

Το FBI επέστρεψε πρόσφατα δύο πίνακες που είχαν κλαπεί πριν από τέσσερις δεκαετίες από το Μουσείο Τέχνης Χάργουντ του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στο Τάος.

Η ελαιογραφία Aspens (περίπου 1932) του Victor Higgins και το πορτρέτο Oklahoma Cheyenne ή αλλιώς Indian Boy in Full Dress (περίπου 1915) του Τζόζεφ Χένρι Σαρπ κλάπηκαν τον Μάρτιο του 1985 από το ίδρυμα, το οποίο ήταν «κυρίως δημόσια βιβλιοθήκη εκείνη την εποχή με Μουσείο στον δεύτερο όροφο» σύμφωνα με δελτίο τύπου του FBI.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, η έρευνα του FBI προκλήθηκε από ένα τηλεφώνημα του δημοσιογράφου – ερευνητή, Λου Σάχτερ με έδρα το Λος Άντζελες προς την εκτελεστική διευθύντρια του Μουσείου Τέχνης, Juniper Leherissey, στα τέλη του 2023.



Ο δημοσιογράφος είπε ότι είχε αποκαλύψει «ουσιώδη στοιχεία» που συνδέουν την κλοπή των δύο έργων τέχνης με εκείνη του πίνακα Woman-Ocher (1954-55) του Γουίλεμ ντε Κούνινγκ από το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Η κλοπή του παρέμενε ανεξιχνίαστη υπόθεση για 32 χρόνια αλλά τελικά βρέθηκε και επιστράφηκε στο Πανεπιστήμιο.

Το τηλεφώνημα ώθησε τη διευθύντρια του Μουσείου Τέχνης Χάργουντ να ηγηθεί μιας Ομάδας Εργασίας για την Ανάκτηση Έργων Τέχνης, η οποία επικεντρώθηκε στη συλλογή πρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων εγγράφων και ειδοποιήσεων σχετικά με τις κλοπές σε εθνικές και διεθνείς λίστες κλεμμένων έργων τέχνης, οι οποίες τελικά παρουσιάστηκαν στην ειδική πράκτορα του FBI, Σόυζαν Γκαρστ, στις 25 Μαρτίου 2024. Έναν μήνα αργότερα, το FBI επιβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει την υπόθεση του Μουσείου.



«Ως αποτέλεσμα των προηγούμενων ερευνών του δημοσιογράφου, επιβεβαιώθηκε ότι και οι δύο πίνακες πουλήθηκαν το 2018 από τον οίκο Δημοπρασιών Scottsdale: Το έργο Aspens πουλήθηκε 93.600 δολάρια και το Oklahoma Cherokee έναντι 52.650 δολαρίων. Ο οίκος στον κατάλογο δημοπρασιών του 2018 διαφήμιζε τους πίνακες με αλλαγμένους τίτλους» σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού σχετικά με την κλοπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέση Ανατολή: Οι αεροπορικές εταιρίες εκτρέπουν και ακυρώνουν πτήσεις τους

Published

on

Από

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurocontrol, έως και 1.400 πτήσεις από και προς την Ευρώπη διέσχιζαν πέρυσι σε ημερήσια βάση τον εναέριο χώρο στη Μέση Ανατολή. Photo credits: JFK_Photography / pixabay

Εκτός του εναέριου χώρου πάνω από το Ισραήλ, το Ιράν, το Ιράκ και την Ιορδανία έμειναν σήμερα αεροπορικές εταιρίες αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις σε στόχους στο Ιράν, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου Flightradar24, με τους αερομεταφορείς να προσπαθούν να εκτρέψουν και να ακυρώσουν πτήσεις προκειμένου να είναι ασφαλείς οι επιβάτες και τα πληρώματά τους.

Οι ολοένα και περισσότερες περιοχές συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο επηρεάζουν τη λειτουργία και την κερδοφορία των αεροπορικών εταιριών και προκαλούν αυξανόμενες ανησυχίες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τα ιρανικά εργοστάσια βαλλιστικών πυραύλων και τους ανώτερους διοικητές του ιρανικού στρατού, ξεκινώντας αυτό που προειδοποίησε ότι θα είναι μια παρατεταμένη επιχείρηση προκειμένου να αποτραπεί η Τεχεράνη από την κατασκευή πυρηνικού όπλου.



Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ έκλεισε μέχρι νεωτέρας και οι ισραηλινές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας παρέμειναν σε κατάσταση υψηλής επαγρύπνησης για πιθανά πλήγματα ως αντίποινα από το Ιράν.

Η ισραηλινή El Al Airlines δήλωσε ότι ανέστειλε τις πτήσεις προς και από το Ισραήλ και ότι μεταφέρει τα αεροσκάφη της εκτός της χώρας. Η επίσης ισραηλινή αεροπορική εταιρία Israir ανακοίνωσε ότι απομακρύνει τα αεροσκάφη της από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, το οποίο είπε ότι αναμένει να παραμείνει κλειστό καθ’ όλο το σαββατοκύριακο.

Ο ιρανικός εναέριος χώρος έχει κλείσει μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης και ειδοποιήσεις προς τους πιλότους.

Ενώ γίνονταν γνωστά τα πλήγματα στο Ιράν, αρκετές εμπορικές πτήσεις από εταιρίες όπως η Emirates, η Lufthansa και η Air India, βρίσκονταν πάνω από τη χώρα.

Η Air India, που πετά πάνω από το Ιράν για τις πτήσεις της προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ανακοίνωσε ότι αρκετές πτήσεις εκτρέπονται ή επιστρέφουν στο σημείο αναχώρησή τους, μεταξύ των οποίων αυτές από τη Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ, το Σικάγο και το Λονδίνο.



Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της προς την Τεχεράνη ανεστάλησαν μέχρι νεωτέρας και ότι προς το παρόν θα αποφύγει τον εναέριο χώρο του Ιράν, του Ιράκ και του Ισραήλ.

Η Air France ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεών της μεταξύ Παρισιού και Τελ Αβίβ, ενώ η ρωσική Aeroflot ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τις πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης και ότι προχώρησε σε αλλαγές σε άλλες πτήσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Emirates, που ακύρωσε πτήσεις προς και από το Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Ιράν μετά την ισραηλινή επίθεση δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurocontrol, έως και 1.400 πτήσεις από και προς την Ευρώπη διέσχιζαν πέρυσι σε ημερήσια βάση τον εναέριο χώρο στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόσπαση προσοχής στην οδήγηση, βασική αιτία για 2,5 εκατ. ατυχήματα ετησίως

Published

on

Από

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ υπολογίζουν πως η απόσπαση προσοχής στην οδήγηση αποτελεί την αιτία που χάνουν την ζωή τους 8 άνθρωποι καθημερινά. Photo credits: SplitShire / pixabay

Η απόσπαση προσοχής στην οδήγηση αποτελεί τη βασική αιτία για 2,5 εκατομμύρια ατυχήματα και χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως ετησίως: Αυτό ήταν το σημαντικότερο αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησε η Wakefield Research, ενώ το αμερικανικό site που συγκρίνει τιμές των ασφαλειών στα αυτοκίνητα «carsurance» εκτιμά πως καθημερινά 1.000 άνθρωποι τραυματίζονται σε τροχαία από την ίδια αιτία.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ υπολογίζουν πως η απόσπαση προσοχής στην οδήγηση αποτελεί την αιτία που χάνουν την ζωή τους 8 άνθρωποι καθημερινά. Αρκούν μόλις τρία δευτερόλεπτα για να σημειωθεί ατύχημα, αφού σε αυτή την χρονική στιγμή το αυτοκίνητο αν πηγαίνει με 50 χλμ/ώρα μπορεί να διανύσει απόσταση άνω των 40 μέτρων.



Επίσης αν ο οδηγός προσπαθήσει να πιάσει κάποιο αντικείμενο κατά τη διάρκεια της οδήγησης αυξάνει οκτώ φορές την πιθανότητα να τρακάρει, ενώ αν στείλει μηνύματα οδηγώντας οι πιθανότητες ατυχήματος αυξάνονται κατά έξι φορές σε σχέση με την κατάσταση που θα βρεθεί αν είχε πιει αλκοόλ.

Το 15ο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο για την υπεύθυνη οδήγηση το 2024 έχει καταγράψει την πρωτιά των Ελλήνων στη χρήση κινητού ανάμεσα στις 11 χώρες όπου έγινε η έρευνα.

Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες και τις Ελληνίδες οδηγούς (81%) παραδέχονταν πως χρησιμοποιούν το κινητό τους ή το gps τους καθώς οδηγούν. Ποσοστό 72% παραδέχθηκε επίσης πως μιλάει στο τηλέφωνο ενώ οδηγεί, ενώ το 55% μιλάει μεν στο τηλέφωνο αλλά με bluetooth.

Επίσης το 47% ρυθμίζει το gps του ενώ οδηγεί με το 12% να αναφέρει πως την ώρα που οδηγεί χρησιμοποιεί το κινητό του για να δει ταινία ή βίντεο.



Στην Ελλάδα ο νέος ΚΟΚ προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όποιον μιλάει στο κινητό του όταν οδηγεί.

Την πρώτη φορά που οι αστυνομικοί της Τροχαίας θα πιάνουν κάποιον να οδηγεί με το κινητό στο χέρι, το πρόστιμο θα είναι 350 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες. Αν το επαναλάβει δεύτερη φορά, τότε το πρόστιμο φθάνει τα 1.000 ευρώ με αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, ενώ αν υπάρξει νέα υποτροπή τότε ο οδηγός θα δέχεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και το δίπλωμα θα αφαιρείται για 1 χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis