ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γιατί δε θα βρεθούν οι δράστες των μαζικών σεξουαλικών επιθέσεων στην Κολωνία
Ένας Μαροκινός και ένας Τυνήσιος υπήκοος καταδικάστηκαν χθες στην Κολωνία (δυτική Γερμανία) σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για κλοπές, στις πρώτες αποφάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης για τις επιθέσεις, κυρίως σεξουαλικής φύσης, που είχαν καταγγελθεί την Πρωτοχρονιά και είχαν αποδοθεί σε μετανάστες και πρόσφυγες.
Δικαστήριο καταδίκασε τον πρώτο κατηγορούμενο, 23 ετών, σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 100 ευρώ για την κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου, και κατόπιν τον δεύτερο, ηλικίας 22 ετών, σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή για την κλοπή μιας φωτογραφικής μηχανής. Ένας τρίτος κατηγορούμενος, ένας Μαροκινός 18 ετών, αποφασίστηκε να τεθεί υπό επιτήρηση για δύο χρόνια.
Καμιά από τις υποθέσεις αυτές δεν αφορούσε τις επιθέσεις σεξουαλικής φύσης κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας, όταν εκατοντάδες γυναίκες είχαν καταγγείλει υπέστησαν παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις, που οι αρχές επέρριψαν σε μετανάστες, κυρίως από χώρες της βόρειας Αφρικής.
Ο 23χρονος Μαροκινός, ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του ενώπιον του ακροατηρίου και ζήτησε συγγνώμη, βρίσκεται στη Γερμανία έναν χρόνο και είχε συλληφθεί μια φορά, την 18η Δεκεμβρίου. Παραδέχθηκε ότι έκλεψε ένα κινητό τηλέφωνο από μια γυναίκα έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, ενώ εκείνη φωτογράφιζε έναν καθεδρικό ναό.
Το θύμα καταδίωξε τον νεαρό, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία και προφυλακίστηκε. Πάνω του βρέθηκε μια μικρή ποσότητα αμφεταμίνης.
Οι βιασμοί, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και οι κλοπές που καταγγέλθηκαν στην Κολωνία προκάλεσαν σοκ στη Γερμανία, που πέρυσι υποδέχθηκε 1,1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Η αστυνομία και οι αρχές κατηγορήθηκαν για απραξία, ενώ η άκρα δεξιά έσπευσε να εκμεταλλευτεί τον σάλο που δημιουργήθηκε.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολωνίας Γιούργκεν Ματίες εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι στην πλειονότητά τους οι δράστες των επιθέσεων σεξουαλικής φύσης ενδέχεται να μη συλληφθούν ποτέ, δεδομένης της κακής ποιότητας των εικόνων από τις κάμερες ασφαλείας.
Η έλλειψη καταθέσεων αξιόπιστων μαρτύρων δυσκολεύει περισσότερο την αναγνώριση των υπόπτων από την αστυνομία.
«Μπορούμε να δούμε μερικές κλοπές, αλλά αυτό είναι όλο. Βασιζόμαστε σε καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και θυμάτων για την αναγνώριση αυτών που τους επιτέθηκαν», εξήγησε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολωνίας.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Ανάκαμψη των εξαγωγών σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο
Απροσδόκητη ανάκαμψη για τις γερμανικές εξαγωγές καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, έπειτα από πέντε διαδοχικούς μήνες πτώσης. Ιδιαίτερα μάλιστα αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, παρά τους νέους δασμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι εξαγωγές από τη Γερμανία αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έφθασαν τα 131,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η τελευταία πρόβλεψη των εμπειρογνωμόνων έκανε λόγο για αύξηση μόνο 0,5%.
Τον Αύγουστο οι εξαγωγές είχαν μειωθεί κατά 0,8%, με τις εισαγωγές αντιθέτως να αυξάνονται κατά 3,1% με αγαθά αξίας 115, 9 δισεκατομμυρίων. Η αύξηση των εισαγωγών σηματοδοτεί ενισχυμένη εγχώρια ζήτηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ είναι ενθαρρυντική. Τα γερμανικά προϊόντα έχουν ζήτηση στις ΗΠΑ παρά τους δασμούς», σχολίασε στο ARD ο επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank Τόμας Γκίτσελ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι οι εξαγωγές στην αμερικανική αγορά παραμένουν κατά 14% χαμηλότερες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2024.
Την ίδια ώρα οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, φθάνοντας τα 74,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντιθέτως, συρρικνώθηκαν κατά 2,2% οι εξαγωγές προς την Κίνα και περιορίστηκαν σε αγαθά αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Ανάκαμψη των εξαγωγών σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο
- Ημέρα κινητοποίησης κατά της στρατιωτικής θητείας η 5η Δεκεμβρίου στη Γερμανία
- Μια Οικογένεια που Χτίστηκε με Αγάπη για το Μπάσκετ: 35 Χρόνια Ιστορίας για τον HSV Athena Porz, τον πιο παλιό Ελληνικό Σύλλογο Μπάσκετ στη Γερμανία
- Χιλιομετρικό… φόρο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η βρετανική κυβέρνηση
- Ένα νέο κβαντικό bit του Πανεπιστημίου Πρίνστον διαρκεί τρεις φορές περισσότερο
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ημέρα κινητοποίησης κατά της στρατιωτικής θητείας η 5η Δεκεμβρίου στη Γερμανία
Συμμαχία γερμανικών κινημάτων ειρήνης, επικρίνοντας την κυβέρνηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς για τις «προετοιμασίες της για πόλεμο», ανακοίνωσε πως οργανώνει ημέρα παγγερμανικής δράσης εναντίον αυτής που θεωρεί επανεπιβολή της υποχρέωσης των πολιτών να κατατάσσονται στον στρατό.
Η απόφαση αυτή ακολούθησε διήμερη σύνοδο περίπου πεντακοσίων οργανώσεων στην Κάσελ, ανέφερε η ομοσπονδιακή επιτροπή κινημάτων ειρήνης.
«Οι πολεμικές προετοιμασίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κι ο μαζικός επανεξοπλισμός με όλες τις δραστικές κοινωνικές συνέπειες (σ.σ. τις οποίες συνεπάγεται) κάνουν επιτακτική την ανάγκη για ολοένα περισσότερες κοινές ενέργειες του κινήματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Η επικείμενη στρατολογία και (…) η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας απαιτούν ισχυρές και δημιουργικές μορφές διαμαρτυρίας», προστίθεται.
Η ημέρα κινητοποίησης εναντίον της στρατιωτικής θητείας θα είναι η 5η Δεκεμβρίου.
Ο νέος νόμος για τη στρατιωτική θητεία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Αρχικά προβλέπεται η στρατιωτική θητεία να είναι εθελοντική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- Γερμανία: Ανάκαμψη των εξαγωγών σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο
- Ημέρα κινητοποίησης κατά της στρατιωτικής θητείας η 5η Δεκεμβρίου στη Γερμανία
- Μια Οικογένεια που Χτίστηκε με Αγάπη για το Μπάσκετ: 35 Χρόνια Ιστορίας για τον HSV Athena Porz, τον πιο παλιό Ελληνικό Σύλλογο Μπάσκετ στη Γερμανία
- Χιλιομετρικό… φόρο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η βρετανική κυβέρνηση
- Ένα νέο κβαντικό bit του Πανεπιστημίου Πρίνστον διαρκεί τρεις φορές περισσότερο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Χιλιομετρικό… φόρο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η βρετανική κυβέρνηση
Η βρετανική κυβέρνηση, αναζητώντας πόρους ενόψει της παρουσίασης του προϋπολογισμού, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει έναν φόρο στα ηλεκτρικά οχήματα, ώστε, όπως λέει, να χρηματοδοτούνται τα έργα στο οδικό δίκτυο από όλους και όχι μόνο από όσους κατέχουν ντιζελοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα.
«Ο φόρος καυσίμων αφορά τη βενζίνη και το ντίζελ, αλλά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θέλουμε ένα πιο ισορροπημένο σύστημα, για όλους τους οδηγούς», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είναι δίκαιο να αναζητήσουμε ένα φορολογικό σύστημα με το οποίο θα χρηματοδοτούνται από όλους εξίσου οι δρόμοι, οι υποδομές και οι δημόσιες υπηρεσίες», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις επιλογές που εξετάζονται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στις 26 Νοεμβρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος ύψους 3 πενών (3,5 λεπτά του ευρώ) για κάθε μίλι (1,6 χλμ.) που διανύει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Το μέτρο, που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή το 2028 έπειτα από δημόσια διαβούλευση, θα στοίχιζε κατά μέσο όρο 250 στερλίνες κάθε χρόνο στους οδηγούς και θα απέφερε 1,8 δισεκ. λίρες ετησίως, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη εφαρμόσει έναν «χιλιομετρικό φόρο» για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Γερμανία: Ανάκαμψη των εξαγωγών σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο
- Ημέρα κινητοποίησης κατά της στρατιωτικής θητείας η 5η Δεκεμβρίου στη Γερμανία
- Μια Οικογένεια που Χτίστηκε με Αγάπη για το Μπάσκετ: 35 Χρόνια Ιστορίας για τον HSV Athena Porz, τον πιο παλιό Ελληνικό Σύλλογο Μπάσκετ στη Γερμανία
- Χιλιομετρικό… φόρο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η βρετανική κυβέρνηση
- Ένα νέο κβαντικό bit του Πανεπιστημίου Πρίνστον διαρκεί τρεις φορές περισσότερο
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σταϊνμάιερ: Η γερμανική δημοκρατία και η ελευθερία δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση από την επανένωση της χώρας
Για τη «μεγαλύτερη απειλή» για τη γερμανική δημοκρατία από την επανένωση της χώρας, προειδοποίησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αξίες.
Με την ευκαιρία της επετείου από την πτώση του Τείχους το 1989, αλλά και από τη Νύχτα των Κρυστάλλων το 1938 και την ανακήρυξη της πρώτης Γερμανικής Δημοκρατίας το 1918, ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε από τους πολίτες «να παρέμβουν και να υπερασπιστούν» την ελευθερία.
«Η εγκάρδια ευχή μου για αυτήν την 9η Νοεμβρίου είναι: Ας σταθούμε ενωμένοι – για την αυτοεπιβεβαίωση της δημοκρατίας και της ανθρωπότητας! Ας μην προδώσουμε αυτό που μας ορίζει. Η 9η Νοεμβρίου αντιπροσωπεύει το φως και τη σκιά, τις βαθύτερες αβύσσους και τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ιστορίας μας (…) Αγγίζει την αυτογνωσία των Γερμανών και αφορά τον πυρήνα της ταυτότητάς μας», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος σε ειδική εκδήλωση στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue.
«Ποτέ στην ιστορία της χώρας μας από την επανένωση δεν έχουν δεχθεί τέτοια επίθεση η δημοκρατία και η ελευθερία. Αυτή τη στιγμή απειλούνται κυρίως από ακροδεξιές δυνάμεις που επιτίθενται στη δημοκρατία μας και κερδίζουν δημόσια υποστήριξη», τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ και, απευθυνόμενος στην κοινωνία και στους πολιτικούς, δήλωσε ότι «το να περιμένουμε απλώς να περάσει η καταιγίδα δεν είναι αρκετό».
Οι ακροδεξιοί, συνέχισε ο πρόεδρος, «δελεάζουν τον κόσμο με το γλυκό δηλητήριο του θυμού. Ο υποτιθέμενος εχθρός είναι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία και οι ακροδεξιοί δελεάζουν τον κόσμο με την υπόσχεση μιας αυταρχικής ηγεσίας και με την ιδέα ότι η Γερμανία πρέπει να γίνει και πάλι σπουδαία». Οι δημοκρατικοί, υπογράμμισε, «έχουν τόσα πολλά να προσφέρουν ως απάντηση, το δίκαιο, την ελευθερία, την ανθρωπιά, τη γνώση του πού οδηγεί το μίσος».
Ο κ. Σταϊνμάιερ μετέφερε ακόμη την ανησυχία πολλών πολιτών για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των εξτρεμιστικών κομμάτων και για την πιθανότητα οι Εβραίοι και οι μετανάστες στην Γερμανία να κινδυνεύουν. «Είναι δυνατόν να μην έχουμε διδαχτεί από την ιστορία;», διερωτήθηκε και συνέχισε επισημαίνοντας ότι ο γερμανικός πατριωτισμός «πρέπει να είναι ήπιων τόνων, επειδή η ευθύνη για την ιστορία μας δεν εξαφανίζεται».
Απευθυνόμενος επίσης στους πολίτες που παραμένουν σιωπηλοί, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δήλωσε: «Συμμετέχετε! Χρειαζόμαστε τώρα ενεργούς δημοκράτες που μιλούν ανοιχτά – στο κοινοβούλιο, σε αγώνες ποδοσφαίρου, στις παμπ, στα σχολεία, στη στάση του λεωφορείου, στη δουλειά!».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Ανάκαμψη των εξαγωγών σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο
- Ημέρα κινητοποίησης κατά της στρατιωτικής θητείας η 5η Δεκεμβρίου στη Γερμανία
- Μια Οικογένεια που Χτίστηκε με Αγάπη για το Μπάσκετ: 35 Χρόνια Ιστορίας για τον HSV Athena Porz, τον πιο παλιό Ελληνικό Σύλλογο Μπάσκετ στη Γερμανία
- Χιλιομετρικό… φόρο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η βρετανική κυβέρνηση
- Ένα νέο κβαντικό bit του Πανεπιστημίου Πρίνστον διαρκεί τρεις φορές περισσότερο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο ταχυδρόμος ίσως να χτυπά… μια φορά στη Νορβηγία
Οι Νορβηγοί, οι οποίοι προχωρούν ταχύτατα στην υιοθέτηση των ψηφιακών λύσεων, είναι πιθανόν να βλέπουν τον ταχυδρόμο να περνά από το σπίτι μόνο μια φορά την εβδομάδα, αν η πρόταση της κυβέρνησης υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο.
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γιον-Ίβαρ Νίγκορντ πρότεινε να μειωθεί η συχνότητα των παραδόσεων αλληλογραφίας, η οποία πραγματοποιείται μέρα παρά μέρα στη σκανδιναβική χώρα.
Εάν η πρότασή του συγκεντρώσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η αλληλογραφία θα διανέμεται στο μέλλον μια φορά και οι εφημερίδες “τουλάχιστον” τρεις φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, όσοι θέλουν πιο συχνές παραδόσεις αλληλογραφίας, θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα.
Ένα τέτοιο μέτρο θα επέτρεπε στο κράτος να εξοικονομήσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο κορώνες (85 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Εργατικών.
Το 2023, ο όγκος των επιστολών που παραδόθηκαν είχε μειωθεί κατά περισσότερο από 80% σε σχέση με την αρχή της χιλιετίας, σύμφωνα με τα νορβηγικά Ταχυδρομεία. Πέρυσι, μειώθηκε περαιτέρω κατά 11,4% σε σχέση με το 2023.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Γερμανία: Ανάκαμψη των εξαγωγών σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο
- Ημέρα κινητοποίησης κατά της στρατιωτικής θητείας η 5η Δεκεμβρίου στη Γερμανία
- Μια Οικογένεια που Χτίστηκε με Αγάπη για το Μπάσκετ: 35 Χρόνια Ιστορίας για τον HSV Athena Porz, τον πιο παλιό Ελληνικό Σύλλογο Μπάσκετ στη Γερμανία
- Χιλιομετρικό… φόρο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η βρετανική κυβέρνηση
- Ένα νέο κβαντικό bit του Πανεπιστημίου Πρίνστον διαρκεί τρεις φορές περισσότερο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ: Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν, χιλιάδες καθυστέρησαν
Η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ προκαλεί ολοένα πιο εκτενή προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές, με πάνω από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται και περίπου 4.400 να καθυστερούν σε όλη τη χώρα ως το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα), κατά τον ειδικευμένο ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware.
Τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στο διεθνές αεροδρόμιο Ντάγκλας της Σάρλοτ (Βόρεια Καρολίνα) και στο διεθνές αεροδρόμιο Λίμπερτι του Νούαρκ (Νιου Τζέρζι) – αυτό το τελευταίο είναι κόμβος για τους ταξιδιώτες με προορισμό ιδίως τη Νέα Υόρκη.
Το shutdown, που θα συμπληρώσει σήμερα 40 ημέρες και είναι ήδη το πιο μακρό στην ιστορία των ΗΠΑ, οφείλεται στο αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους εξαιτίας διαφωνιών των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ιδίως για τις δαπάνες που αφορούν την ασφάλιση υγείας και την περίθαλψη.
Το ότι δεν έχει εγκριθεί προϋπολογισμός σήμανε πως πολλές δημόσιες υπηρεσίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί – συμπεριλαμβανομένων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας – δουλεύουν απλήρωτοι και τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερη πίεση.
Η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) άρχισε να μειώνει τις πτήσεις αυτή την εβδομάδα κατά 4% και οι μειώσεις προβλέπεται να φθάσουν το 10% στα μέσα του μηνός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- Γερμανία: Ανάκαμψη των εξαγωγών σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο
- Ημέρα κινητοποίησης κατά της στρατιωτικής θητείας η 5η Δεκεμβρίου στη Γερμανία
- Μια Οικογένεια που Χτίστηκε με Αγάπη για το Μπάσκετ: 35 Χρόνια Ιστορίας για τον HSV Athena Porz, τον πιο παλιό Ελληνικό Σύλλογο Μπάσκετ στη Γερμανία
- Χιλιομετρικό… φόρο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η βρετανική κυβέρνηση
- Ένα νέο κβαντικό bit του Πανεπιστημίου Πρίνστον διαρκεί τρεις φορές περισσότερο


















You must be logged in to post a comment Login