ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Σόιμπλε να χαμηλώσει τις προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους
Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες πιέσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Ο κ. Σόιμπλε φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από αυτή τη διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση, αν και πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους μέχρι το 2024 – 2025, λόγω των μεγάλων περιόδων χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων.
Πρόσθεσε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει επιχειρήματα να πάει στη Βουλή του να ζητήσει την έγκριση της ελάφρυνσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ανέφερε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γερμανός υπουργός δεν θέλει σε αυτή τη φάση να περάσει το μήνυμα στην Ελλάδα ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι κατανοεί τις πιέσεις του ΔΝΤ για άμεση εξέταση του χρέους, γιατί αυτό προβλέπεται από τον κανονισμό του, δηλαδή οι χώρες που χρηματοδοτεί να έχουν προοπτική βιώσιμων δημοσιονομικών.
Αντίθετα, ιδιαίτερα θετικός μετά τη ανακοίνωση του κ. Ντέισελμπλουμ, εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος είπε ότι πλησιάζει η ώρα που η εξέταση του χρέους και η ελάφρυνσή του θα βρεθεί στο τραπέζι του Εurogroup.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ

Κοσμικό νετρίνο με ενέργεια 30 φορές υψηλότερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο νετρίνο που έχει εντοπιστεί ποτέ, ανίχνευσε η διεθνής επιστημονική ομάδα KM3NeT, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (ΙΠΣΦ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Το εύρημα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι νετρίνα τόσο υψηλών ενεργειών παράγονται στο Σύμπαν και μας δίνει πληροφορίες για τα βίαια γεγονότα που συμβαίνουν έξω από τον Γαλαξία μας.
Μπορεί όταν σκεφτόμαστε το Σύμπαν να έρχονται στο μυαλό μας εικόνες από αστέρια, γαλαξίες και αχανείς περιοχές σκοταδιού, ωστόσο τα νετρίνα είναι αόρατοι αγγελιοφόροι που κρύβονται μέσα σε αυτήν την κοσμική απεραντοσύνη.
Πρόκειται για μικροσκοπικά υποατομικά σωματίδια, με εξαιρετικά μικρή μάζα και χωρίς ηλεκτρικό φορτίο που μπορούν να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του σύμπαντος.
Παρόλο που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε αφθονία σωματίδιο στο Σύμπαν μετά από τα φωτόνια (το φως), τα σωματίδια αυτά αλληλεπιδρούν ελάχιστα με την ύλη με αποτέλεσμα κάθε δευτερόλεπτο δισεκατομμύρια από αυτά να περνούν από μέσα μας χωρίς να αφήνουν ίχνη.
Παράγονται σε ένα τεράστιο εύρος ενεργειών και σε πολλές διαφορετικές διεργασίες, από μεγάλη ποσότητα νετρίνων χαμηλής ενέργειας που παράγονται σε διεργασίες πυρηνικής σύντηξης στον Ήλιο μας, ως και μικρή ποσότητα νετρίνων υψηλής ενέργειας που προέρχονται από συγκρούσεις σωματιδίων σε κατακλυσμικά κοσμικά γεγονότα, όπως η έκρηξη άστρων ή η δραστηριότητα μαύρης τρύπας.
Η διαδρομή τους παραμένει αδιατάρακτη και αυτό τους επιτρέπει να ενεργούν ως κοσμικοί αγγελιοφόροι, μεταφέροντας πληροφορίες απευθείας από την αστροφυσική τους πηγή στους ανιχνευτές στη Γη.
Η ανίχνευση νετρίνων απαιτεί πολύ μεγάλα παρατηρητήρια που βρίσκονται βαθιά κάτω από το νερό ή στον πάγο. Αυτά τα παρατηρητήρια αναζητούν αμυδρές λάμψεις φωτός Cherenkov – μια φωτεινή λάμψη που δημιουργείται όταν φορτισμένα σωματίδια που παράγονται από τις αλληλεπιδράσεις των νετρίνων κινούνται ταχύτερα από το φως στο νερό.
Ένα τέτοιο παρατηρητήριο είναι το τηλεσκόπιο KM3NeT που βρίσκεται βαθιά στη Μεσόγειο και είναι σχεδιασμένο για να καταγράψει γεγονότα νετρίνων υψηλής ενέργειας μέσω αυτών των λάμψεων φωτός.
Τον Φεβρουάριο του 2023 η διεθνής επιστημονική κοινοπραξία KM3NeT, που συγκεντρώνει περισσότερους από 360 επιστήμονες 68 ιδρυμάτων από 22 χώρες σε όλο τον κόσμο κατέγραψε με το τηλεσκόπιο αυτό ένα μοναδικό γεγονός νετρίνο που ονομάστηκε KM3-230213A. Ήταν μοναδικό γιατί έχει εκτιμώμενη ενέργεια περίπου 220 PeV, δηλαδή 220 εκατομμύρια δισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ. Η ενέργειά του είναι 30 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του πιο υψηλοενεργειακού νετρίνου που έχει ανιχνευθεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Η προέλευση του νετρίνου δεν είναι ακόμα σαφής. Μπορεί να προέρχεται από έναν ισχυρό κοσμικό επιταχυντή, όπως ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας ή μια έκρηξη ακτίνων γάμμα. Εναλλακτικά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα κοσμογονικό νετρίνο, που παράγεται κατά την αλληλεπίδραση μιας εξαιρετικά υψηλής ενέργειας κοσμικής ακτίνας με την ακτινοβολία υποβάθρου στο Σύμπαν. Μελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν στην ανίχνευση περισσότερων τέτοιων γεγονότων για να δημιουργηθεί μια σαφέστερη εικόνα της προέλευσής τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
- Αγάπη με… επιβράβευση: Η Κίνα επιδοτεί τους γάμους
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της

Την κατάργηση έως και 4.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Commerzbank, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να περιορίσει την εξάρτησή της από την Unicredit, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η τράπεζα θα μπορούσε να περικόψει 3.000 – 4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων, με στόχο να ενισχύσει την ανεξαρτησία της έναντι των προκαταβολών εξαγοράς από την ιταλική Unicredit.
Σύμφωνα ωστόσο με την Sueddeutsche Zeitung, η εξαγορά από την ιταλική εταιρία εκτιμάται ότι δύσκολα θα αποτραπεί.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Commerzbank χρειάστηκε να διασωθεί από το κράτος και έκτοτε έχει σημειώσει μόνο μικρή πρόοδο.
Επιπλέον, το περασμένο φθινόπωρο το κράτος έβγαλε προς πώληση το μερίδιό του, με αποτέλεσμα ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος Unicredit να εξασφαλίσει το 10% των μετοχών της γερμανικής τράπεζας.
Μέσω άλλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, η Unicredit θεωρείται ότι έχει πλέον πρόσβαση σχεδόν στο 29% του συνόλου των μετοχών της Commerzbank. Τώρα επιδιώκει μάλιστα να την εξαγοράσει, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η νέα διοίκηση, η οποία εδώ και μήνες επεξεργάζεται, υπό τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο Μπετίνα Όρλοπ, την στρατηγική που θα βοηθήσει την τράπεζα να αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
- Αγάπη με… επιβράβευση: Η Κίνα επιδοτεί τους γάμους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα νέα συμπεράσματα που αφορούν μια “ανησυχητική” έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη για τη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο και έκανε έκκληση για σαφείς και σε εμφανές σημείο προειδοποιήσεις – όπως αυτές στα προϊόντα καπνού – στην περιοχή με τους περισσότερους καταναλωτές αλκοόλ παγκοσμίως.
Το αλκοόλ προκαλεί 800.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού γνωρίζει τους κινδύνους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ΠΟΥ στην Ευρώπη, με βάση μια νέα έρευνα.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις 15% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο του μαστού και 39% τη σχέση που έχει το αλκοόλ με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο και έχει υποστηρίξει την τοποθέτηση ετικέτας στα προϊόντα αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε τόσο εμφατικός στην έκκλησή του για θέσπιση νέων κυβερνητικών κανονισμών.
Η αυτορρύθμιση, κάτι που θα προτιμούσε η βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο οι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών να χρησιμοποιούν “δυσδιάκριτα και ασαφή μηνύματα” ή κώδικες QR στους οποίους συνήθως δεν δίνουν σημασία οι καταναλωτές, σημείωσε ο ΠΟΥ.
Αντιθέτως, τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να φέρουν “ξεκάθαρες και εμφανείς προειδοποιητικές σημάνσεις” σε γραπτή μορφή που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με εικόνες για “να μεγιστοποιηθεί το βεληνεκές της προειδοποίησης και να ενημερωθούν οι καταναλωτές με σαφήνεια και ακρίβεια ώστε να επιλέγουν συνειδητά για την υγεία τους“, προστίθεται.
Προς το παρόν, μόνο τρεις από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν τέτοιες σημάνσεις, καταλήγει ο ΠΟΥ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
- Αγάπη με… επιβράβευση: Η Κίνα επιδοτεί τους γάμους
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αγάπη με… επιβράβευση: Η Κίνα επιδοτεί τους γάμους

Ένα ζευγάρι νεαρών Κινέζων ποζάρουν χαμογελαστοί στο γραφείο του δημάρχου, όπου πήγαν για να παντρευτούν, καμαρώνοντας και κρατώντας στα χέρια σημειώσεις που τους έδωσαν οι αρχές για να τους ενθαρρύνουν να παντρευτούν.
Η πόλη Λουλιάνγκ, στην επαρχία Σανξί (βόρεια) είναι μία από τις πολλές περιοχές της Κίνας που, λόγω της δημογραφικής κρίσης, προσφέρει κίνητρα σε ζευγάρια να παντρευτούν ή να αποκτήσουν παιδί.
Τα 1.500 γιουάν (197 ευρώ) που έλαβε το ζευγάρι είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να τονώσει το ποσοστό γεννήσεων, με τον πληθυσμό της Κίνας να αναμένεται να μειωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2024.
Αυτό το ποσό, αν και περιορισμένο για τα κινεζικά πρότυπα, αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του μέσου μισθού στη Λουλιάνγκ.
Ο αριθμός των γάμων στην Κίνα μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Οι νεαροί Κινέζοι είναι όλο και πιο απρόθυμοι να παντρευτούν, λόγω του οικονομικού κόστους, ιδιαίτερα της ανατροφής των παιδιών, αλλά και εξαιτίας της αγοράς εργασίας που έχει γίνει πιο δύσκολη και αποτρεπτική για γάμο.
Όταν ανακοινώθηκε η επιδότηση των αρχών της Λουλιάνγκ τον περασμένο χρόνο, πολλοί χρήστες του διαδικτύου θεώρησαν ότι η βοήθεια ήταν πολύ μέτρια σε σύγκριση με το κόστος ζωής.
Σε ολόκληρη την Κίνα, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μείζον μέλημα της κυβέρνησης, η οποία ενθαρρύνει τέτοια μέτρα.
Η κομητεία Σανγκγιού στην κεντρική επαρχία Ζανξί, για παράδειγμα, προσφέρει οικονομική βοήθεια σε όλες τις οικογένειες με δεύτερο ή τρίτο παιδί.
Στο Τιανμέν, στη γειτονική Χουμπέι, οι γονείς με τρία παιδιά μπορούν να λάβουν έως και 21.700 ευρώ σε βοήθεια. Σύμφωνα με τοπικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε αύξηση των γεννήσεων στην πόλη το 2024.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
- Αγάπη με… επιβράβευση: Η Κίνα επιδοτεί τους γάμους
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Porsche καταργεί 1.900 θέσεις εργασίας στη Γερμανία

Την κατάργηση περίπου 1.900 θέσεων εργασίας έως το 2029 σχεδιάζει η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche, θυγατρική του ομίλου της Volkswagen.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, οι περικοπές αφορούν τα εργοστάσια στην περιοχή της Στουτγάρδης, στο Τσούφεχάουζεν και στο Βάισαχ και θα γίνουν «με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο».
Επιπλέον, διευκρίνισε η Porsche, για τους εργαζόμενους θα εξακολουθήσει να ισχύει η «εγγύηση απασχόλησης», η οποία απαγορεύει απολύσεις για λειτουργικούς λόγους έως το 2030 και οι αποχωρήσεις θα πρέπει να είναι εθελούσιες.
Η εταιρία απασχολεί συνολικά 37.000 εργαζόμενους στα εργοστάσιά της στη Γερμανία.
Στις αρχές του μήνα η Porsche ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το τέλος της συνεργασίας της με τον οικονομικό διευθυντή Λουτς Μέσκε και τον διευθυντή πωλήσεων Ντέτλεφ φον Πλάτεν, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση ή να ορίσει αντικαταστάσεις.
Λίγες ημέρες αργότερα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι, σε αντίθεση με προηγούμενους στόχους της, θα επικεντρωθεί εκ νέου στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Για την ανάπτυξη αυτών των κινητήρων, αλλά και των plug-in υβριδικών μοντέλων, το επιπλέον κόστος για το 2024 υπολογίζεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα ωστόσο με το αρχικό σχέδιο, έως το 2030 θα έπρεπε περισσότερα από το 80% των νέων σπορ και εκτός δρόμου μοντέλων της Porsche να είναι πλήρως ηλεκτροκίνητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
- Αγάπη με… επιβράβευση: Η Κίνα επιδοτεί τους γάμους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ «αξίζει» η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου «αξίζει» πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων γευμάτων, λουλουδιών, δώρων και διακοπών, σύμφωνα με έρευνα της ιταλικής Εθνικής Συνομοσπονδίας Χειροτεχνών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (CNA).
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη CNA μεταξύ των μελών της, αποκάλυψε ότι ένα ρομαντικό γεύμα σε εστιατόριο είναι η πρώτη επιλογή όσων θα γιορτάσουν φέτος την ημέρα αυτή στην Ιταλία.
Ένα άρωμα, σοκολατάκια, ρούχα, ένα ραντεβού σε σπα, μια έκθεση, μια παράσταση ή μια βραδιά στον κινηματογράφο ακολουθούν μ’ αυτή τη σειρά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται επίσης πολύ αυτή την ημέρα, όχι μόνο ως ρομαντική χειρονομία, αλλά και ως δώρο σε γονείς, παιδιά, αδέλφια και φίλους, σύμφωνα με την έρευνα.
Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι φέτος είναι αυξημένος ο αριθμός αυτών που θα γιορτάσουν με μια σαββατοκυριακάτικη απόδραση, καθώς η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πέφτει Παρασκευή, κυρίως διαμένοντας μία ή δύο νύκτες σε ξενοδοχείο, με τον τζίρο να υπολογίζεται σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – ANSA
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
- Αγάπη με… επιβράβευση: Η Κίνα επιδοτεί τους γάμους
You must be logged in to post a comment Login