ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μήνυση Ερντογάν σε Γερμανό κωμικό για το «προσβλητικό ποίημα»
«Ερντογάν κάνε μου και μένα μήνυση» τραγουδάει ο ηθοποιός Ντίντερ Χαλερφόρντεν. Μια αντίδραση στην είδηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε χθες μήνυση για προσβολή, εναντίον του σατιρικού παρουσιαστή Γιαν Μπέμερμαν για το «υβριστικό ποίημα» που διάβασε. Με το ποίημα αυτό, το οποίο συνειδητά επέλεξε να είναι τόσο προκλητικό, ο Γιαν Μπέμερμαν ήθελε να αναδείξει το θέμα της καταπίεσης των ΜΜΕ στην Τουρκία.
«Κάθε αστείο που απαγορεύεις, κάνει εσένα αστείο» συνεχίζει να τραγουδάει ο Ντίντερ Χαλερφόρντεν υπό τους ήχους γερμανικής και τουρκικής μουσικής.
Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή το προκλητικό σατιρικό ποίημα που καταρχήν μεταδόθηκε από το δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF για να αποσυρθεί στη συνέχεια από το αρχείο του καναλιού, έγινε αντικείμενο συζήτησης χθες στην εκπομπή της Anne Will, μια από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές της γερμανικής τηλεόρασης. Καταιγιστικές οι αντιδράσεις των τηλεθεατών σε twitter και facebook. «Γιατί δεν ζητάει συγγνώμη ο Μπέμερμαν αλλά αντ’ αυτού ξεκινάει μια συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου», έγραψε ένας τηλεθεατής. Ένας άλλος σημειώνει: «Θαυμάσια! Η τουρκική κυβέρνηση θα μας υπαγορεύσει τώρα πως θα κάνουμε σάτιρα στη Γερμανία. Είναι απογοητευτικό. Έχουμε ηθικό ανάστημα;».
Δεν είναι πιθανό να καταδικαστεί ο Μπέμερμαν
Την αλληλεγγύη του στον Γιαν Μπέμερμαν εξέφρασε ο επίσης σατιρικός παρουσιαστής τουρκικής καταγωγής Σερντάρ Σομουντσού, λέγοντας πως «είναι δικαίωμα του καλλιτέχνη να αποφασίζει με ποια μέσα θα κάνει σάτιρα. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα στη Γερμανία, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε και κυρίως η καγκελάριος».
Η Σουζάνε Σαρνόφσκι, ειδική στην θεωρία της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν έκανε λάθος που ζήτησε συγγνώμη, διότι εμμέσως είναι σαν να καταδικάζει τον Γιάν Μπέμερμαν και κάτι τέτοιο δεν είναι στις αρμοδιότητές της.
Στο πλευρό του σατιρικού παρουσιαστή τάχθηκε μέσω twitter και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος έγραψε «Κάτω τα χέρια από τον Γιαν Μπέμερμαν». Πριν από μήνες η εκπομπή του Μπέμερμαν είχε υποστηρίξει ότι είχε παραποιήσει το βίντεο με το προτεταμένο μεσαίο δάχτυλο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Ένα βίντεο που είχε προβληθεί σε εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και είχε προκαλέσει σάλο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων Φρανκ Ιμπεράλ δήλωσε πως θεωρεί ότι μια δίκη εναντίον του Μπέμερμαν είναι κατά βάση ορθή. Ο Μπέμερμαν θα έπρεπε να προβλέψει πως η υπερβολική αντίδρασή του θα προκαλούσε νομικές αντιδράσεις. Ωστόσο συμπλήρωσε πως δεν μπορεί και δεν θέλει να φανταστεί πως ο Μπέμερμαν θα καταδικαστεί.
Επιπτώσεις στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό;
Τέλος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Deutsche Welle από το Βερολίνο Παναγιώτης Κουπαράνης το ζητούμενο στην όλη συζήτηση δεν είναι τόσο αν θα καταδικαστεί ή όχι ο σατιρικός παρουσιαστής αλλά ποιες πολιτικές συνέπειες θα μπορούσε να έχει η υπόθεση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Κατά γενική εκτίμηση, η αισθητή μείωση των προσφυγικών ροών που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο δεν θα προέκυπτε χωρίς την τουρκική συμβολή. Το Βερολίνο φαίνεται να ανησυχεί ότι σε περίπτωση που απορρίψει το τουρκικό αίτημα να εξετάσει η Εισαγγελία κατά πόσο υφίσταται η καταγγελία της εξύβρισης, ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να περιορίσει ή ακόμη να διακόψει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ αρνείται εν τω μεταξύ να πάρει θέση στο κατά πόσο η Καγκελάριος θα επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο, προσφυγικό καταυλισμό στην Τουρκία, όπως είχε ανακοινώσε ιο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου πριν από δύο εβδομάδες.
Πηγή: Deutsche Welle
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυξημένη η έξοδος από τα λιμάνια της Αττικής μετά και τη βελτίωση του καιρού
Αυξημένη αναμένεται σήμερα η επιβατική κίνηση στα λιμάνια της Αττικής, παρά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι στην εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
Χθες, Παρασκευή, συνολικά 45.229 επιβάτες αναχώρησαν από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου με προορισμό τα νησιά, αποτυπώνοντας την κορύφωση της εξόδου για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.
Σε τροποποιήσεις των σημερινών δρομολογίων προχώρησαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη σταδιακή βελτίωση του καιρού.
Από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά ενώ στις 13:00 έγινε άρση απαγορευτικού από Ραφήνα και Λαύριο.
Η αυξημένη έξοδος του Δεκαπενταύγουστου είχε ήδη αποτυπωθεί από χθες στα τρία μεγάλα λιμάνια της Αττικής, όπου δεκάδες χιλιάδες επιβάτες αναχώρησαν για νησιωτικούς προορισμούς. Από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 21 απόπλοι, με 24.738 επιβάτες να αναχωρούν για τα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα, για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκαν συνολικά 59 δρομολόγια με συμβατικά και ταχύπλοα πλοία, μεταφέροντας 10.475 επιβάτες.
Αυξημένη ήταν η κίνηση και στα υπόλοιπα δύο λιμάνια της Αττικής. Από το Λαύριο πραγματοποιήθηκαν οκτώ αναχωρήσεις πλοίων με 4.922 επιβάτες, ενώ από τη Ραφήνα αναχώρησαν εννέα πλοία, μεταφέροντας συνολικά 5.094 επιβάτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ψήφος Αποδήμων: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα εγκύκλιος στην εκλογική διαδικασία
- Θάλασσα: Πηγή χαράς αλλά και κινδύνου – 8 χρήσιμες οδηγίες που «σώζουν ζωές»
- Αυξημένη η έξοδος από τα λιμάνια της Αττικής μετά και τη βελτίωση του καιρού
- Δελφίνι εμφανίστηκε στα νερά της Βενετίας
- 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δελφίνι εμφανίστηκε στα νερά της Βενετίας
Ένα δελφίνι εντοπίστηκε να κολυμπά στα νερά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας, κοντά στη διάσημη Γέφυρα του Ριάλτο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.
Βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον δήμαρχο Σιμόνε Βεντουρίνι δείχνει ένα πτερύγιο να αναδύεται επανειλημμένα από την επιφάνεια του καναλιού.
«Ένα δελφίνι στη Γέφυρα του Ριάλτο», έγραψε ο Βεντουρίνι στην ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι το υδρόβιο θηλαστικό εντοπίστηκε επίσης στο κεντρικό Μεγάλο Κανάλι, την κύρια πλωτή οδό της πόλης μήκους 3,8 χιλιομέτρων.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν πρόκειται για το ίδιο δελφίνι που βρίσκεται στα νερά της Βενετίας εδώ και καιρό. Ενώ ο Βεντουρίνι και οι περισσότεροι Βενετοί αποκαλούν αυτό το δελφίνι Νάνε, ερευνητές και μέσα ενημέρωσης το αναφέρουν ως Μίμο.
Ο δήμαρχος ζήτησε τη μέγιστη προσοχή από χειριστές σκαφών, καθώς το βίντεο που δημοσιεύτηκε δείχνει το δελφίνι να κολυμπά ανάμεσα σε γόνδολες, θαλάσσια ταξί και μηχανοκίνητα σκάφη κοντά στη Γέφυρα του Ριάλτο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα τμήματα του Μεγάλου Καναλιού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- Ψήφος Αποδήμων: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα εγκύκλιος στην εκλογική διαδικασία
- Θάλασσα: Πηγή χαράς αλλά και κινδύνου – 8 χρήσιμες οδηγίες που «σώζουν ζωές»
- Αυξημένη η έξοδος από τα λιμάνια της Αττικής μετά και τη βελτίωση του καιρού
- Δελφίνι εμφανίστηκε στα νερά της Βενετίας
- 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα
Σε 53 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 7.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Παράλληλα, άμεση ήταν η κινητοποίηση των ανακριτικών κλιμακίων αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (Α.Κ.Α.Ε.Ε.) της Δ.Α.Ε.Ε. του Πυροσβεστικού Σώματος, για περιστατικά που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε Μυτιλήνη, Πάτρα και Κάλαμο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Ειδικότερα:
– Στη Μυτιλήνη, χθες, δύο ημεδαποί, ηλικίας 28 και 44 ετών συνελήφθησαν από το Α.Κ.Α.Ε.Ε. Λέσβου για εκτέλεση θερμών εργασιών με χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος με αλυσίδα, περί ώρα 20:00, εντός γεωργικής έκτασης με ελαιόδενδρα επί της Ε.Ο. Λουτρόπολης Θερμής – Πηγής, στην Τ.Κ. Πηγής του δήμου Μυτιλήνης. Οι εργασίες πραγματοποιούνταν σε ημέρα κατά την οποία ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς βρισκόταν στην κατηγορία 5 – Κατάσταση Συναγερμού – Ακραίος Κίνδυνος Πυρκαγιάς. Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.750 ευρώ.
– Στην Πάτρα, επίσης χθες, συνελήφθη από το Α.Κ.Α.Ε.Ε. Αχαΐας, ημεδαπός ηλικίας 53 ετών, ο οποίος κατά τις 21:30 προχώρησε σε άναμμα και διατήρηση φωτιάς σε σωρό με ξηρά χόρτα, άχυρα και απορρίμματα, εντός αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας του, στην περιοχή της Ανθούπολης του δήμου Πατρέων. Το περιστατικό σημειώθηκε σε ημέρα κατά την οποία ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς ήταν κατηγορίας 4. Σε βάρος του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.
– Στον Κάλαμο, σήμερα, συνελήφθη από το Α.Κ.Α.Ε.Ε. Ανατολικής Αττικής ημεδαπός ηλικίας 31 ετών, ο οποίος κατά τις 14:40, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, έκανε χρήση ψησταριάς πλησίον δασικής έκτασης, σε ημέρα κατά την οποία ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς ήταν κατηγορίας 5 – Κατάσταση Συναγερμού – Ακραίος Κίνδυνος Πυρκαγιάς. Σε βάρος του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.750 ευρώ.
Όπως σημειώνεται από την πυροσβεστική, από 1 Ιανουαρίου έως και 14 Αυγούστου 2026 έχουν επιβληθεί συνολικά 713 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 1.127.843,21 ευρώ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 296 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από τις οποίες οι 266 (89,86%) είναι από αμέλεια και οι 30 (10,14%) από πρόθεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ψήφος Αποδήμων: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα εγκύκλιος στην εκλογική διαδικασία
- Θάλασσα: Πηγή χαράς αλλά και κινδύνου – 8 χρήσιμες οδηγίες που «σώζουν ζωές»
- Αυξημένη η έξοδος από τα λιμάνια της Αττικής μετά και τη βελτίωση του καιρού
- Δελφίνι εμφανίστηκε στα νερά της Βενετίας
- 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γαλλία: Το Συνταγματικό Συμβούλιο μπλοκάρει την απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 15 ετών
Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας μπλόκαρε σήμερα το μέτρο της απαγόρευσης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών, κρίνοντας ότι το συνιστά «δυσανάλογη παραβίαση» της ελευθερίας της έκφρασης.
Το Συμβούλιο έκρινε ότι το Άρθρο 1 του νόμου που αποσκοπεί στην προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους που ενέχει η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «συνιστά παραβίαση που δεν είναι ούτε κατάλληλη, ούτε απαραίτητη ούτε αναλογική» για την ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας των ατόμων κάτω των 15 ετών.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο εξέτασε μόνο το Άρθρο 1, δεν αποφάνθηκε για την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στα λύκεια από την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία περιλαμβάνεται στην ίδια νομοθεσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters
- Ψήφος Αποδήμων: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα εγκύκλιος στην εκλογική διαδικασία
- Θάλασσα: Πηγή χαράς αλλά και κινδύνου – 8 χρήσιμες οδηγίες που «σώζουν ζωές»
- Αυξημένη η έξοδος από τα λιμάνια της Αττικής μετά και τη βελτίωση του καιρού
- Δελφίνι εμφανίστηκε στα νερά της Βενετίας
- 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Περιορισμοί στη χρήση του νερού επιβλήθηκαν στο 70% της Γαλλίας
Σε σχεδόν το 70% της Γαλλίας έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού, εξαιτίας της ξηρασίας που επιδεινώνεται λόγω των επανειλημμένων κυμάτων καύσωνα που πλήττουν τη χώρα εδώ και τρεις μήνες, έγινε γνωστό από την κυβέρνηση.
«Την ώρα που η Γαλλία διανύει μια ιδιαίτερα έντονη περίοδο ξηρασίας, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνεχίζουν να επιτείνουν την πίεση στους υδάτινους πόρους» και «σχεδόν το 70% της γαλλικής επικράτειας υπόκειται σε περιορισμούς στη χρήση του νερού», διευκρίνισε το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.
Την 9η Αυγούστου, 99 νομοί, ήτοι το σύνολο της γαλλικής μητροπολιτικής επικράτειας, βρίσκονταν τουλάχιστον σε επίπεδο επιφυλακής. Μεταξύ αυτών, 67 νομοί κηρύχθηκαν σε κατάσταση κρίσης, το υψηλότερο επίπεδο, και 21 σε κατάσταση ενισχυμένης επιτήρησης.
Στο επίπεδο κρίσης, το νερό προορίζεται για χρήσεις που αποτελούν προτεραιότητα: υγεία, πολιτική ασφάλεια, πόσιμο νερό, δημόσια υγιεινή. Στα επίπεδα συναγερμού και στα αυξημένα επίπεδα επιτήρησης, επιβάλλονται περιορισμοί στο πότισμα των κήπων και των χώρων πρασίνου, στο γέμισμα πισίνων, στο πλύσιμο των αυτοκινήτων και στην άρδευση των καλλιεργειών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ψήφος Αποδήμων: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα εγκύκλιος στην εκλογική διαδικασία
- Θάλασσα: Πηγή χαράς αλλά και κινδύνου – 8 χρήσιμες οδηγίες που «σώζουν ζωές»
- Αυξημένη η έξοδος από τα λιμάνια της Αττικής μετά και τη βελτίωση του καιρού
- Δελφίνι εμφανίστηκε στα νερά της Βενετίας
- 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Έργα που είχαν κλαπεί από μουσείο ανέκτησαν οι ιταλικές αρχές
Η ιταλική αστυνομία ανέκτησε τρεις πίνακες των Γάλλων ζωγράφων Πολ Σεζάν, Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ και Ανρί Ματίς, που είχαν κλαπεί από ένα μουσείο κοντά στην πόλη της Πάρμα τον περασμένο Μάρτιο.
Αστυνομικοί της μονάδας προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ανέκτησαν τα έργα τέχνης έπειτα από μια πολύπλοκη έρευνα, όπως τη χαρακτήρισε η αστυνομία.
Οι πίνακες κλάπηκαν από το Ίδρυμα Μανιάνι Ρόκα που βρίσκεται στην πόλη Τραβερσέτολο, κοντά στην Πάρμα, τη νύχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου. Ειδικοί τέχνης είπαν ότι η εκτιμώμενη αξία των πινάκων ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ.
Τα έργα που ανακτήθηκαν είναι η “Νεκρή Φύση με κεράσια” του Σεζάν , “Τα Ψάρια” του Ρενουάρ και την “Οδαλίσκη στη βεράντα” του Ματίς.
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την κλοπή, στο οποίο φαίνονται δύο μασκοφόροι διαρρήκτες να μπαίνουν από ένα παράθυρο, να αρπάζουν τους τρεις πίνακες από τον τοίχο και στη συνέχεια να βγαίνουν αμέσως από το κτίριο, σε μια επιχείρηση που διήρκεσε λιγότερο από τρία λεπτά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Ψήφος Αποδήμων: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα εγκύκλιος στην εκλογική διαδικασία
- Θάλασσα: Πηγή χαράς αλλά και κινδύνου – 8 χρήσιμες οδηγίες που «σώζουν ζωές»
- Αυξημένη η έξοδος από τα λιμάνια της Αττικής μετά και τη βελτίωση του καιρού
- Δελφίνι εμφανίστηκε στα νερά της Βενετίας
- 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα














You must be logged in to post a comment Login