Επικοινωνήστε μαζί μας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι τα bots που σχεδιάζει το Facebook;

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Facebook φαίνεται πως βαρέθηκε τους ανθρώπινους χρήστες του και πλέον κορτάρει με ένα διαφορετικό είδος χρήστη, τα bots.

Tα bots είναι προγράμματα που επιτελούν ένα συγκεκριμένο έργο με αυτοματοποιημένο τρόπο χωρίς να είναι απαραίτητη η ανθρώπινη επέμβαση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, στο εγγύς μέλλον οι άνθρωποι θα συνομιλούν με bots σαν να είναι φίλοι τους. Παραδείγματος χάριν, ένας χρήστης θα μπορούσε να ζητήσει από το bot της τράπεζάς του να φέρει εις πέρας μια χρηματική συναλλαγή χωρίς αυτός να χρειάζεται να κάνει οτιδήποτε άλλο.

Σε πρώτη φάση οι συνομιλίες με τα bots μέσω του Facebook θα είναι περιορισμένες, αφού το μόνο που θα κάνουν αρχικά θα είναι να προτείνουν φράσεις στον χρήστη που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στις συνομιλίες του στο Messenger. Ωστόσο, απώτερος στόχος της εταιρείας είναι τα bots να είναι σε θέση να έχουν «φυσικές» συνομιλίες με τους χρήστες.

Όπως αναφέρει το BBC, εάν αυτά που παρουσίασε και υποσχέθηκε το Facebook κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προγραμματιστών F8 υλοποιηθούν, αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook Ντέβιντ Μάρκους, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει την επιστροφή μας σε πιο προσωπικές αλληλεπιδράσεις.

«Πριν από την εποχή του Διαδικτύου, τα πάντα ήταν συνομιλίες», δήλωσε ο Μάρκους στο BBC. «Ένα από τα bots που εγκαταστήσαμε σήμερα στην υπηρεσία μας θα γίνει από την άνοιξη ένας ‘θυρωρός’ τεχνητής νοημοσύνης. Την άνοιξη θα χτίσουμε την εμπειρία όπου τα πάντα θα είναι αυτοματοποιημένα, εκτός από την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών. Τα bots θα ανταποκρίνονται στο 99,9% των περιπτώσεων όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο θα υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να επέμβουν για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Είναι τα θετικά και από τους δύο κόσμους», υποστήριξε ο Μάρκους.

Ενώ οι προγραμματιστές θα είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν κατά βούληση τα δικά τους μοναδικά bots, όλα θα ελέγχονται από το κεντρικό σύστημα Bots του Facebook. Θα είναι δηλαδή κάτι σαν ο κεντρικός εγκέφαλος.

Επιδίωξη του Facebook είναι με την πάροδο του χρόνου τα bots να γίνουν πιο «έξυπνα» αλλά και πιο «ανθρώπινα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα «ανθρώπινο ραντάρ» για τη νόσο Πάρκινσον

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία συσκευή που μπορεί να παρακολουθεί την κινητικότητα του ασθενούς, χωρίς να χρειάζεται καν να τη φοράει. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν μία καινοτόμο ασύρματη οικιακή συσκευή που καταγράφει εξ αποστάσεως την κατάσταση των ασθενών με Πάρκινσον.

Η συσκευή-ραντάρ καταγράφει μέσω ραδιοκυμάτων συνεχώς την ταχύτητα βηματισμού και τις κινήσεις των ασθενών στο σπίτι τους, αξιολογώντας στη συνέχεια με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης κατά πόσο επιδεινώνεται η κατάστασή τους, οπότε πρέπει να επισπεύσουν μία επίσκεψη σε γιατρό.

Η νόσος Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αυξανόμενη νευροεκφυλιστική πάθηση, από την οποία πάσχουν σήμερα περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

Η νόσος, μεταξύ άλλων, προκαλεί τρέμουλο και κινητικές δυσκολίες που διαταράσσουν την ικανότητα βάδισης του ασθενούς.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν μεγάλες πρακτικές δυσκολίες να παρακολουθήσουν τη σοβαρότητα και επιδείνωση της νόσου. Κανονικά αυτό γίνεται με τακτική κλινική αξιολόγηση των κινητικών και γνωστικών ικανοτήτων του ασθενούς στο ιατρείο.

Όμως, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 40% των ασθενών με Πάρκινσον, διεθνώς, ποτέ δεν έχουν επισκεφθεί νευρολόγο, επειδή ζουν μακριά από τέτοιο γιατρό ή για άλλο λόγο.

Σε μία προσπάθεια να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανέπτυξαν μία συσκευή που μπορεί να παρακολουθεί αυτόματα στο σπίτι την κινητικότητα του ασθενούς, χωρίς να χρειάζεται καν να τη φοράει πάνω του ή να κάνει κάποια μέτρηση ο ίδιος.

Η συσκευή, η οποία έχει το μέγεθος περίπου ενός ασύρματου δρομολογητή (Wi-Fi router), συλλέγει στοιχεία με εκπομπή ραδιοσημάτων που ανακλώνται στο σώμα του ασθενούς, καθώς αυτός γυρνάει μέσα στο σπίτι του.

Η συσκευή, που δοκιμάστηκε για ένα έτος σε 50 άτομα, εκ των οποίων 34 με Πάρκινσον και 16 υγιείς (η ομάδα ελέγχου), έδειξε ότι είναι δυνατό -με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης)- να αναλυθούν τα συλλεγόμενα στοιχεία και να γίνει μία εκτίμηση πώς εξελίσσεται η νόσος Πάρκινσον σε έναν άνθρωπο, χωρίς να επισκέπτεται συχνά έναν ειδικό γιατρό.

«Έχοντας μία συσκευή στο σπίτι που μπορεί να παρακολουθήσει έναν ασθενή και να πει στον γιατρό εξ αποστάσεως σχετικά με την εξέλιξη της νόσου, καθώς και για την ανταπόκριση του ασθενούς στη χορηγηθείσα θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να παρακολουθεί τον ασθενή ακόμη και αν ο τελευταίος δεν μπορεί να έρθει στην κλινική», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Ντίνα Κατάμπι του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα «ανθρώπινο ραντάρ», που αναλύει τα ραδιοσήματα, καθώς αυτά προσκρούουν και μετά ανακλώνται από το σώμα ενός ανθρώπου.

Τα ραδιοσήματα περνάνε μέσα από τοίχους και άλλα στερεά αντικείμενα, αλλά ανακλώνται από τους ανθρώπους λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που υπάρχει μέσα στο σώμα τους. Η μετάδοση των σημάτων από τη νέα συσκευή χρησιμοποιεί ένα ελάχιστο μέρος της ισχύος του οικιακού Wi-Fi router, χωρίς να παρεμβαίνει στη λειτουργία άλλων ασύρματων συσκευών στο σπίτι.

Αυτό δημιουργεί ένα «ραντάρ» που μπορεί να καταγράψει την κίνηση κάποιου στον χώρο. Επειδή τα ραδιοκύματα ταξιδεύουν πάντα με την ίδια ταχύτητα, η διάρκεια του χρόνου που απαιτείται για να επιστρέψουν στη συσκευή τα ανακλασθέντα σήματα δείχνει πόσο αργά ή γρήγορα κινείται ένας άνθρωπος.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο ενσωματωμένος στη συσκευή αλγόριθμος διακρίνει τα ραδιοσήματα που ανακλώνται από τον συγκεκριμένο ασθενή με Πάρκινσον και όχι από άλλα άτομα στο σπίτι του. Άλλοι αλγόριθμοι αναλύουν στατιστικά τα δεδομένα των κινήσεων για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με την κινητικότητα – και άρα την εξέλιξη- του ασθενούς.

Η δοκιμή της συσκευής έδειξε π.χ. ότι η ταχύτητα βηματισμού των ατόμων με Πάρκινσον μειώνεται σχεδόν με διπλάσια ταχύτητα όσο περνάει ο καιρός, σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς τη νόσο.

Επίσης, οι διαφοροποιήσεις μέσα στην ημέρα στον βηματισμό του ασθενούς σχετίζονται με το πόσο καλά δρουν τα φάρμακα πάνω του μόλις πάρει τη δόση του.

Έως τώρα τέτοιες πληροφορίες μπορούσε να έχει ο νευρολόγος μόνο από τον ασθενή ζητώντας να τις καταγράφει σε ημερήσιο ημερολόγιο. Έτσι ένας γιατρός μπορεί, πλέον, να χρησιμοποιήσει άμεσα τα δεδομένα της συσκευής για να τροποποιήσει ανάλογα τη δοσολογία πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, κάτι σημαντικό δεδομένου ότι τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες σε υπερβολικά μεγάλες δόσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γρήγορη κβαντική φόρτιση των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές δοκιμές προσπαθώντας να μειώσουν αυτόν τον χρόνο φόρτισης σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σύντομα θα είναι δυνατό να επαναφορτίζεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε μόλις 9 δευτερόλεπτα. Αυτά είναι τα τελευταία νέα που θα βελτιώσουν σημαντικά την χρήση των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πρόσφατα, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βασικής Επιστήμης (IBS) στη Νότια Κορέα, αναπτύξαν μια νέα κβαντική μέθοδο για την επαναφόρτιση της μπαταρίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου πολύ γρήγορα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βασικής Επιστήμης εξηγούν ότι αντί να επαναφορτίζονται οι μπαταρίες με τον κλασικό τρόπο, το νέο σύστημα αξιοποιεί τη κβαντική φυσική για να παρέχει τη πιο γρήγορη μέχρι τώρα φόρτιση. Εάν αυτή η τεχνολογική πρόοδος διατεθεί στην αγορά, θα έφερνε επανάσταση στη χρήση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Μέχρι τώρα οι χρόνοι φόρτισης του ηλεκτρικού αυτοκίνητου είναι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης.

Το θέμα του χρόνου φόρτισης βρέθηκε λοιπόν στο επίκεντρο των ανησυχιών των επιστημόνων σε αυτή την έρευνα. Ο στόχος είναι απλός: να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος που απαιτείται.

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές δοκιμές προσπαθώντας να μειώσουν αυτόν τον χρόνο φόρτισης σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, οι ερευνητές βασίστηκαν στους νόμους της κβαντικής φυσικής, προκειμένου να επαναφορτίσουν όλα τα κύτταρα της μπαταρίας ταυτόχρονα, και όχι ένα προς ένα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι αυτή η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Στο μεταξύ, η κβαντική τεχνολογία παραμένει πολύ περίπλοκη για να αναπτυχθεί. Πρώτον γιατί οι απαιτούμενοι φορτιστές απαιτούν πολλή ισχύ. Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, αλλά είναι απίθανο τα τρέχοντα ηλεκτρικά δίκτυα να υποστηρίξουν ένα τέτοιο φορτίο. Επίσης ερώτημα παραμένει και το κόστος που θα απαιτείται για την κάθε πλήρη φόρτιση της μπαταρίας.

Η εγκατάσταση και η χρήση πολύ γρήγορων φορτιστών είναι ήδη δαπανηρή. Επομένως, είναι απίθανο αυτό το είδος κβαντικής τεχνολογίας να εγκατασταθεί σε σταθμούς φόρτισης σύντομα. Ειδικά τώρα που ακόμη σε μερικές περιοχές λείπουν οι σταθμοί φόρτισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκίνητο: Γιατί οι βιομηχανίες έχουν κιτ επισκευής ελαστικών αντί για ρεζέρβα;

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ένα κιτ επισκευής ζυγίζει περίπου 2 κιλά σε αντίθεση με μία ρεζέρβα που ξεπερνάει τα 14 κιλά. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Όλο και περισσότερες εταιρίες τα τελευταία χρόνια αντικαθιστούν την ρεζέρβα με κιτ επισκευής ελαστικού, σύμφωνα με μελέτη της American Automobile Association.

Το ποσοστό των νέων αυτοκινήτων που διαθέτουν κιτ επισκευής, τα οποία αγοράστηκαν το 2014 και το 2015 ανέρχονταν στο 36%, ενώ τα τελευταία χρόνια η συντριπτική μερίδα των αυτοκινήτων δεν διαθέτει ρεζέρβα, με το ποσοστό να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ο κυριότερος λόγος που οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιλέγουν την αντικατάσταση της ρεζέρβας με κιτ επισκευής είναι η μείωση του κόστους, αλλά και η μείωση του βάρους του αυτοκινήτου και κατά συνέπεια η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Ένα κιτ επισκευής ζυγίζει περίπου 2 κιλά σε αντίθεση με μία ρεζέρβα που ξεπερνάει τα 14 κιλά.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κιτ επισκευής δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως την ρεζέρβα μιας και αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις που το ελαστικό σπάσει εντελώς ή στραβώσει η ζάντα.

Ο τρόπος που λειτουργεί ένα κιτ επισκευής είναι η εισαγωγή του υγρού μέσα στο ελαστικό μέσω μιας τρόμπας, η οποία λειτουργεί με πίεση και ενέργεια που προέρχεται από παροχή του αυτοκινήτου. Φυσικά η επισκευή σε αυτή την περίπτωση γίνεται μόνο όταν η διάμετρος της τρύπας είναι μικρή και μπορεί το υγρό να την καλύψει άμεσα.

Τέλος η έρευνα έδειξε πως το 90% των ανδρών ηλικίας μεταξύ 34-54 ετών γνωρίζει πως να αλλάξει ένα ελαστικό, με το ποσοστό στους άνδρες ηλικίας 18-34 να ανέρχεται στο 78%.

Το 97% των ανδρών ανεξαρτήτου ηλικίας δήλωσε πως γνωρίζει να αλλάξει ένα σκασμένο ελαστικό, με το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών να ανέρχεται στο 68%.

Ένας ακόμη λόγος προώθησης του κιτ επισκευής στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι η εξοικονόμηση χώρου, κυρίως στις υβριδικές εκδόσεις και τα ηλεκτρικά, όπου η μπαταρία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των διαθέσιμων χώρων και το επιπλέον εκατοστό πάνω στην πλατφόρμα παίζει σημαντικό ρόλο. Ο χώρος που θα βρούμε το κιτ επισκευής είναι στη θέση της ρεζέρβας μέσα σε μια θήκη.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν το βάρος του αυτοκινήτου, προκειμένου να πιάσουν τα όρια εκπομπών ρύπων, για να μην δεχθούν βαριά πρόστιμα, ενώ η πολιτική των μειωμένων ρύπων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την διαμόρφωση των τελών κυκλοφορίας.

Η αλλαγή του ελαστικού είναι μια διαδικασία που χρειάζεται εξοικείωση.

Απαιτείται προσοχή στην τοποθέτηση του γρύλλου σε συγκεκριμένα σημεία του πλαισίου. Πρώτα ξεβιδώνουμε τα μπουλόνια πριν σηκώσουμε το αυτοκίνητο, αφαιρούμε τον τροχό με το σκασμένο λάστιχο και τοποθετούμε την ρεζέρβα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ρεζέρβα αλλά μόνο κιτ επισκευής, τότε θα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια στην τρόμπα μέσω μιας παροχής στο αυτοκίνητο και να προσαρμόσουμε το μπουκαλάκι με το υγρό στη βαλβίδα.

Σε περίπτωση που η τρύπα είναι μεγάλου διαμετρήματος, και το υγρό δεν μπορεί την καλύψει, τότε καλούμε την οδική βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα φώτα των δρόμων εκπέμπουν όλο και περισσότερη μπλε ακτινοβολία αυξάνοντας την αϋπνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το νυχτερινό περιβάλλον της Γης μεταβάλλεται με γρήγορο ρυθμό, λόγω της συνεχούς αύξησης του τεχνητού φωτισμού. Το τεχνητό φως εκπέμπει σε ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό μπλε ακτινοβολία.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά την περίοδο 2012-2020, αποκαλύπτουν ότι σταδιακά αυξάνεται ο φωτισμός μπλε απόχρωσης (αντί πορτοκαλί) στους ευρωπαϊκούς δρόμους, καθώς οι πόλεις η μία μετά την άλλη στρέφονται ολοένα περισσότερο στις λάμπες LED που πετυχαίνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Όμως αυτή η θετική πλευρά έχει και μια άλλη πιο αρνητική όψη, καθώς η μπλε ακτινοβολία των LED – που επίσης εκπέμπεται από κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και τεχνητές πηγές – μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου (λόγω καταστολής της ορμόνης μελατονίνης) και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον Κέβιν Γκάστον του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», ανέφεραν ότι η αυξανόμενη μπλε ακτινοβολία των LED έχει μειώσει επίσης την ορατότητα των άστρων στον νυχτερινό ουρανό και έχει γενικότερα αρνητική επίπτωση στην αίσθηση της φύσης που έχουν πια οι άνθρωποι.

Ακόμη, το μπλε φως επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά διαφόρων ζώων, κάτι που έχει γενικότερες οικολογικές συνέπειες.

Οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα μπλε ακτινοβολίας θεωρούνται από τους επιστήμονες η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ενώ το μικρότερο πρόβλημα έχουν η Αυστρία και η Γερμανία που ακόμη φωτίζουν σε μεγάλο ποσοστό τους δρόμους τους με παλαιότερου τύπου λαμπτήρες (όχι LED).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιάπωνες δημιούργησαν ρομπότ με… αίσθηση του χιούμορ!

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι ερευνητές προίκισαν το ρομπότ «Erica» με ένα «έξυπνο» σύστημα διαδραστικού γέλιου, με στόχο να βελτιώσουν τη φυσικότητα της επικοινωνίας. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα ρομπότ με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που του προσδίδει αίσθηση χιούμορ και ικανότητα γέλιου ανάλογη με την εκάστοτε περίσταση.

Το ρομπότ αντιδρά κατάλληλα στο ανθρώπινο γέλιο με το δικό του γέλιο και με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί το αίσθημα ενσυναίσθησης και καλύτερης επικοινωνίας.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, τουλάχιστον από την εποχή του Πλάτωνα και πολύ αργότερα του Φρόιντ, οι φιλόσοφοι, οι ψυχολόγοι και οι επιστήμονες έχουν καταπιαστεί με τα ερωτήματα «τι είναι τόσο αστείο;» και «γιατί γελάμε με τα αστεία;». Ερωτήματα που δύσκολα έχουν μία απάντηση αποδεκτή από όλους.

Οι Ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κότζι Ινούε του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νοημοσύνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Frontiers in Robotics and AI», προίκισαν το ανθρωποειδές ρομπότ «Erica» με ένα «έξυπνο» σύστημα διαδραστικού γέλιου, με στόχο να βελτιώσουν τη φυσικότητα της επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους και τις μηχανές.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διαθέτει τρία υποσυστήματα: Ένα που ανιχνεύει το ανθρώπινο γέλιο, ένα που αποφασίζει εάν θα γελάσει ανταποκρινόμενο σε κάτι αστείο και ένα που επιλέγει τον κατάλληλο για την περίσταση τύπο γέλιου (ευγενικό και διακριτικό, δυνατό και ξεκαρδιστικό κ.λπ.).

Η αίσθηση χιούμορ που απέκτησε η «Erica» χάρη στην ενσωμάτωση του νέου συστήματος δοκιμάστηκε στη συνέχεια σε σύντομους διαλόγους δύο έως τριών λεπτών ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και το ρομπότ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι το τελευταίο δεν γελάει πάντα ακόμη και όταν δεν χρειάζεται, ότι δεν μένει βουβό όταν πρέπει να γελάσει και ότι γελάει με κατάλληλο τρόπο που μαρτυρά κατανόηση και ενσυναίσθηση.

Το νέο σύστημα φάνηκε να τα καταφέρνει καλύτερα του αναμενόμενου.

Φυσικά το γέλιο είναι μόνο μία όψη μίας φυσικής συζήτησης ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και μία μηχανή. Όπως είπε ο Ινούε, «τα ρομπότ θα πρέπει να έχουν έναν διακριτό χαρακτήρα και μπορούν αυτό να το δείξουν μέσω των συμπεριφορών τους κατά τον διάλογο, όπως το γέλιο, η ματιά, οι χειρονομίες και το στιλ ομιλίας. Όμως, δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για καθόλου εύκολο πρόβλημα και πιθανώς θα χρειαστούν πάνω από 10 έως 20 χρόνια πριν τελικά πετύχουμε μία συζήτηση με ένα ρομπότ όπως θα κάναμε με έναν φίλο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κυψελών υδρογόνου στα αυτοκίνητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Κάποιες εταιρείες έχουν βγάλει στην παραγωγή μοντέλα υδρογόνου, ενώ θα σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αν και αυξάνονται σταδιακά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους και αναμένεται να αποτελέσουν την πλειονότητα των πωλήσεων τα επόμενα χρόνια, ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι το υδρογόνο μπορεί να είναι το καύσιμο του μέλλοντος.

Ωστόσο, η έλλειψη διαθεσιμότητας σταθμών φόρτισης και η περιορισμένη προσφορά αυτοκινήτων με υδρογόνο, υποδεικνύουν ότι αυτή η τεχνολογία έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να πρωταγωνιστήσει στις πωλήσεις.

Το υδρογόνο είναι ένα από τα πιο απλά χημικά στοιχεία, το οποίο περιλαμβάνεται στη σύνθεση πολλών χημικών ενώσεων, ιδιαίτερα του νερού. Η ποσότητά του είναι σχεδόν απεριόριστη στον πλανήτη μας, σε αντίθεση με τα υγρά καύσιμα ή με κάποιες πρώτες ύλες (κοβάλτιο ή νικέλιο) οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατασκευή μπαταριών.

Επιπλέον, το υδρογόνο, ως καύσιμο με υψηλή ενεργειακή αξία, καθιστά το αυτοκίνητο ικανό να διανύσει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό όχημα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το στοιχείο είναι πολύ διαδεδομένο στη φύση και μπορεί να συλλεχθεί και να εξαχθεί με πολλούς τρόπους, η δημιουργία ενός καυσίμου υψηλής ενέργειας απαιτεί την κατανάλωση πρόσθετης ενέργειας.

Εξίσου σημαντικό θέμα, είναι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της χρήσης καυσίμου υδρογόνου. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αμφιβάλλουν εάν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε καύσιμο υδρογόνου στα αυτοκίνητα.

Το υδρογόνο ως καύσιμο αυτοκινήτου είναι ασφαλέστερο ακόμη και από τη βενζίνη. Επειδή είναι 14 φορές ελαφρύτερο από τον αέρα, παράγεται μια στενή, κάθετη φλόγα σε περίπτωση σημειακής διαρροής στη δεξαμενή, η οποία δεν δημιουργεί υψηλή θερμοκρασία και δεν εξαπλώνεται.

Υπήρξε ακόμη και πείραμα, όπου μια δεξαμενή σε ένα αυτοκίνητο υδρογόνου καταστράφηκε σκόπιμα. Το αέριο κάηκε σε χρόνο μηδέν και δεν έμεινε κανένα ίχνος της φωτιάς εκτός από τη θερμοκρασία του παρμπρίζ που ανέβηκε στους 47°C. Παρόλα αυτά, οι κατασκευαστές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμου υδρογόνου, πληρούν όλες τις απαιτήσεις ασφάλειας.

Το κόστος λειτουργίας ενός αυτοκινήτου υδρογόνου θα μπορούσε τελικά να είναι χαμηλότερο από συγκρίσιμες εναλλακτικές τεχνολογίες, αν και η τελική τιμή του υδρογόνου ως καυσίμου θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το κόστος κατασκευής και η ενέργεια που απαιτείται για να γίνει αυτό ή οι τιμές των τοπικών επιβαλλόμενων φόρων.

Σήμερα, υπάρχουν λίγα αυτοκίνητα με αντίστοιχη τεχνολογία, άρα υψηλότερη τιμή καυσίμου υδρογόνου. Επί του παρόντος, ένα κιλό υδρογόνου στην Ευρώπη κοστίζει περίπου 12,85 ευρώ.

Η ADAC υπολόγισε ότι, αν υποτεθεί ότι η μέση κατανάλωση αυτοκινήτου είναι 0,8 κιλά ανά 100 χιλιόμετρα, ένα ταξίδι θα κοστίσει 10,28 ευρώ. Συγκριτικά, για ένα αυτοκίνητο βενζίνης ή ντίζελ με μέση κατανάλωση 6,6 λίτρα με κόστος καυσίμου στα 2 ευρώ θα κοστίσει 12,20 ευρώ για να διανύσει την ίδια απόσταση.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης κυψελών υδρογόνου είναι ότι δεν εκπέμπουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα. Αυτός ο τύπος οχήματος παράγει μόνο νερό κατά την οδήγηση, καθιστώντας το εντελώς ακίνδυνο για το περιβάλλον.

Δεδομένου ότι το υδρογόνο ως καύσιμο έχει υψηλή αξία καυσίμου, οι σειρές οχημάτων με καύσιμα υδρογόνου είναι συγκρίσιμες με αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης. Και όλα αυτά όταν το υδρογόνο ως στοιχείο βρίσκεται παντού στη φύση και δεν πρόκειται να εξαντληθεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που σχετίζεται με τη χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο είναι η μεταφορά και αποθήκευσή του. Μια άλλη πτυχή είναι οι υψηλές πιθανότητες ανάφλεξης του υδρογόνου σε επαφή με τον αέρα, η οποία μπορεί να εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια.

Το σίγουρο είναι ότι ήδη οι κατασκευαστές έχουν εντάξει στα πλάνα τους την παραγωγή μοντέλων υδρογόνου. Κάποιες εταιρείες έχουν βγάλει στην παραγωγή μοντέλα υδρογόνου, ενώ θα σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες.

Οι κυψέλες υδρογόνου θα απασχολήσουν τους ανθρώπους της αυτοκίνησης και σίγουρα θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια μορφή ενέργειας που τουλάχιστον θα συμπληρώνει την ηλεκτρική, αν δεν την ξεπεράσει…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια
Advertisement

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες πριν

Διπλή αποστολή σε Δία και Ουρανό σχεδιάζει η Κίνα για το 2030

ΥΓΕΙΑ7 ώρες πριν

Ιδανικά τα 300 λεπτά την εβδομάδα άσκησης ως θεραπευτική αγωγή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 ώρες πριν

Διεθνές βραβείο σε ομάδα του ΕΚΠΑ για την πρωτότυπη έκθεση “Planets in Your Hand”

ΓΕΡΜΑΝΙΑ13 ώρες πριν

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτή είναι η πόλη που βγήκε από παραμύθι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ14 ώρες πριν

Ένα «ανθρώπινο ραντάρ» για τη νόσο Πάρκινσον

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Η ESA παρουσίασε τους Ευρωπαίους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στη Σελήνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Επιστήμονες δημιούργησαν κουνούπια που δεν μεταδίδουν την ελονοσία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Τι να προσέξουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν σχάρες ποδηλάτων στο αυτοκίνητο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Για ελλείψεις προειδοποιούν οι καλλιεργητές λαχανικών στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Φθινόπωρο και… τυπικά από σήμερα

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες πριν

Σχεδόν 6 αιώνες παραμένει «ζωντανό» το παλαιότερο κερκυραϊκό αστικό σπίτι της ενετοκρατίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 εβδομάδες πριν

Τα λάθη των οδηγών με τη χρήση του συμπλέκτη κατά την οδήγηση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό πριν τα 60

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Πώς περνούν τον χρόνο τους οι Γερμανοί στις διακοπές τους;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Οι λόγοι που οι οδηγοί επιλέγουν SUV και τετρακίνητα οχήματα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Μέτρα 65 δις ευρώ κατά του υψηλού πληθωρισμού

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια οδήγησης στη βροχή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τέλος στα μέτρα ελάφρυνσης στην μετακίνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ13 ώρες πριν

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτή είναι η πόλη που βγήκε από παραμύθι

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αναθεώρηση του έκτακτου «τέλους φυσικού αερίου»

Europolitis TV1 έτος πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV1 έτος πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV2 έτη πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV2 έτη πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement