Connect with us

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Το νησί του Πάσχα που δεν έχει σχέση με τον Χριστιανισμό

Published

on

Μπορεί να λέγεται Νήσος του Πάσχα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι γιορτάζει αυτές τις μέρες. Έτσι και αλλιώς αυτό το μυστηριώδες νησάκι στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, που κανονικά ονομαζόταν Ράπα Νούι, πήρε το όνομα του με πολύ παράξενο τρόπο και δεν έχει κάποια σχέση με το Ορθόδοξο Πάσχα.

Το Νησί του Πάσχα διαμορφώθηκε από μία σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων, ήταν κατοικήσιμο μόνο από πουλιά και λιβελλούλες της θάλασσας.

Το όνομά του, το έχει πάρει από έναν Ολλανδό καπετάνιο ο οποίος το ανακάλυψε για τους ευρωπαίους την Κυριακή του Πάσχα το 1722. Οι πρώτοι του κάτοικοι ήταν ναυτικοί που ταξιδέψανε από αλλά νησιά της Πολυνησίας μέσα σε μεγάλα ξύλινα κανό και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους έφτασαν στο νησί το 400 με 800 μ.Χ.

Οι πρώτοι κάτοικοι βρήκαν ένα πλούσιο σε βλάστηση νησί (σε αντίθεση με το εικόνα του σήμερα), γεμάτο με γιγαντιαίους φοίνικες, που χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν τις βάρκες και τα σπίτια τους. Διάφορες κοινότητες διαμορφώθηκαν καθώς ο πληθυσμός αυξανόταν.

Ένα πράγμα τους έδενε όλους μαζί, η κατασκευή γιγάντιων αγαλμάτων τα οποία ονομάζονται Μοάι (Moai) και η λατρεία που διαμόρφωσαν γύρω από αυτά.

Είναι ασαφές γιατί οι κάτοικοι του νησιού του Πάσχα κατασκεύαζαν αγάλματα σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Το πώς κατασκευάζονταν, είναι σχεδόν γνωστό. Κάθε άγαλμα φτιαχνόταν στο λατομείο. Η μαλακή ηφαιστειακή τέφρα ήταν τέλειο υλικό για τη γλυπτική αγαλμάτων.

Χρησιμοποιούσαν μία σκληρότερη ηφαιστειακή πέτρα, για να σκαλίσουν το άγαλμα στον βράχο. Τελικά όταν ένα άγαλμα τελείωνε, αποκόπτονταν από τον βράχο και το μετακινούσανε προσεκτικά χρησιμοποιώντας τους γιγαντιαίους κορμούς των φοινίκων για να τα κυλούνε στο έδαφος. Μόλις γινότανε η μετακίνηση, το άγαλμα τοποθετούνταν επάνω σε μεγάλες πλατφόρμες, με μία απίστευτη ακρίβεια στις συναρμολογήσεις των πετρών.

Το ύψος των αγαλμάτων κυμαίνεται από τρία έως πέντε μέτρα και το πλάτος από 10 έως 12 ενώ υπάρχουν και κάποια με πλάτος 1,6 μέτρων. Μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει 887 γλυπτά και τα χρονολογούν από το 1250 έως το 1500 μ.Χ.

Στα γλυπτά υπάρχουν επιγραφές στη γλώσσα Ραπανούισκομ (Rapanuyskom) η οποία δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. Η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Αμερικανίδα αρχαιολόγο, Τζοαν Βαν Τιμπούργκ, μετά από ανασκαφές 12 ετών, διαπίστωσε ότι τα αγάλματα της Νήσου του Πάσχα δεν είναι μόνο τα τεράστια κεφάλια, αλλά υπάρχει και το σώμα τους μέσα στη γη.

Το σώμα των αγαλμάτων έχει αρμονικό μέγεθος με αυτό των κεφαλιών ενώ το συνολικό ύψος των γλυπτών φθάνει τα επτά μέτρα. Οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να μεταφερθούν τα τεράστια Μοάι στις θέσεις τους όπως επίσης και ανθρώπινους τάφους εκείνης της εποχής.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι τα Μοάι δεν κοιτούν προς τη θάλασσα, όπως πιστεύεται, αλλά προς την ενδοχώρα.
Και ενώ ο πολιτισμός είχε φθάσει στο αποκορύφωμά του κάτι πήγε στραβά…

Μια θεωρία είναι οι αρουραίοι που αποβιβάστηκαν στο νησί μέσα στα κανό των πολυνήσιων αποίκων που μετέτρεψαν το Νησί του Πάσχα σε παράδεισο του αρουραίου. Κι ενώ οι κάτοικοι αποψίλωσαν όντως μαζικά τα δάση για να φτιάξουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ήταν τα ποντίκια αυτά που απέτρεψαν τη νέα βλάστηση, τρώγοντας σπόρους δέντρων και φυτά. Άλλες μελέτες λένε ότι τελικά ήταν θύματα κλιματικών αλλαγών.

Άλλη πάλι θεωρία λέει ότι το μικροσκοπικό νησάκι είναι νησί της Πολυνησίας στον Ειρηνικό ωκεανό για χρόνια φιλοξενούσε την φυλή των Ράπα Νούι, οι οποίοι ξεκληρίστηκαν όταν κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον του νησιού, ή σύμφωνα με άλλες μελέτες ήρθαν σε επαφή με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις πρωτόγνωρες ασθένειες που τους μετέδωσαν οι κατακτητές.

Σε αυτούς οφείλεται επίσης και η -εκ το χριστιανικότερον- μετονομασία του νησιού. Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ήταν ο πρώτος που πάτησε το πόδι του στο νησί, το Πάσχα του 1722 και έτσι θεώρησε σωστό να το βαφτίσει έτσι.

Μάλιστα όταν έφτασαν εκεί οι πρώτοι Ευρωπαίοι εξερευνητές, τον 18ο αιώνα, περιέγραψαν ένα νησί ερημικό, αραιοκατοικημένο με κατοίκους κανίβαλους, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να φτιάξουν ούτε μια βάρκα. Το μεγαλύτερο δέντρο που φύτρωνε ήταν στο ύψος της… φτέρης. Όλο το νησί ήταν καλυμμένο αποκλειστικά με σπαρτά, φτέρες και χόρτα.

Όπως ήταν επόμενο, κανείς Ευρωπαίος εξερευνητής της εποχής δεν πίστεψε ότι αυτοί οι λίγο «άγριοι» που κατοικούσαν στο νησί ήταν δυνατό να έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν τέτοια τεχνολογικά και οργανωτικά επιτεύγματα.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που κατά καιρούς διατυπώθηκαν διάφορες εξωφρενικές απόψεις για πιθανή εξωγενή προέλευση αυτού του πολιτισμού, με αποκορύφωμα τη θεωρία του διαβόητου, τη δεκαετία του ’60, Έρικ φον Ντένικεν, ότι τα μνημεία κατασκευάστηκαν από εξωγήινους που έχασαν τον δρόμο τους και έκαναν με αυτόν τον τρόπο σινιάλο για να έρθει βοήθεια.
Ένα από τα πλέον παράξενα μέρη του πλανήτη μας

Πλέον θεωρείται το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο, με έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους, ενώ το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι 887 θεόρατες κεφαλές που κοσμούν το γεμάτο θρύλους νησάκι της Πολυνησίας έχουν καταφέρει να το μετατρέψουν σε ένα από τα πλέον παράξενα μέρη του πλανήτη μας.

Κι έτσι χρόνο με τον χρόνο τόσο η αρχαιολογική έρευνα όσο και οι μελετητές του μεταφυσικού προτείνουν συνεχώς νέες θεωρίες για τον πολιτισμό των Ράπα Νούι που γέννησε τις Μοάι κεφαλές και άφησε κληρονομιά ένα από τα πιο επίμονα μυστήρια της οικουμένης, ήδη από το 1722, όταν ανακαλύφθηκε το νησάκι από ολλανδό θαλασσοπόρο.

Πηγή: newsbeast.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Τα αρσενικά βρέφη «μιλούν» περισσότερο τον πρώτο χρόνο από ό,τι τα θηλυκά

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα βρέφη βγάζουν τσιρίδες, ήχους που μοιάζουν με φωνήεντα και άλλους σύντομους ήχους. Ενώ ορισμένα βρέφη είναι από τη φύση τους πιο ομιλητικά από άλλα, μια νέα μελέτη στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης «iScience» διαπιστώνει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στον αριθμό αυτής της πρόδρομης ομιλίας τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κίμπροου Όλερ από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις, διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά βρέφη «μιλούν» περισσότερο από τα θηλυκά κατά τον πρώτο χρόνο, παρά την μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα θηλυκά έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των αρσενικών στη γλώσσα.

Ωστόσο, αυτό το πρώιμο πλεονέκτημα των αρσενικών βρεφών στην ανάπτυξη της γλώσσας δεν διαρκεί.

Μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους τα κορίτσια έφτασαν και ξεπέρασαν τα αγόρια.

Γράφημα που απεικονίζει τους ήχους των βρεφών ανά λεπτό κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Πηγή φωτογραφίας: iScience / Oller et al.

Συνολικά τα δεδομένα έδειξαν ότι τα αρσενικά βρέφη χρησιμοποιούσαν 10% περισσότερες εκφορές του λόγου κατά τον πρώτο χρόνο σε σύγκριση με τα θηλυκά. Στο δεύτερο έτος τα θηλυκά βρέφη μιλούσαν κατά 7% περισσότερο σε σχέση με τα αρσενικά.

Για τις παραπάνω διαπιστώσεις οι ερευνητές χρησιμοποίησαν περισσότερες από 450.000 ώρες ολοήμερων καταγραφών από 5.899 βρέφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επτά κλήσεις σε μία ημέρα για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Επτά κλήσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας… κατάφερε να λάβει, σε μία μόνο ημέρα, ένας Βέλγος.

Ο άνδρας ξεκίνησε από την Λιέγη για μονοήμερη εκδρομή χωρίς να λάβει υπόψη τα συστήματα καταγραφής όσων ξεπερνούν το όριο ταχύτητας.

Αρκετές εβδομάδες αργότερα, βρήκε στο γραμματοκιβώτιό του επτά κλήσεις από εκείνη την ημέρα, αναφέρουν οι Brussels Times προσθέτοντας ότι οι πέντε παραβάσεις καταγράφηκαν κατά την επιστροφή και με πολύ μικρή διαφορά ώρας η μία από την άλλη.

Ειδικότερα, τα ραντάρ τον κατέγραψαν να υπερβαίνει το όριο ταχύτητας στις 22:42, 22:47, 22:51, 23:00 και τέλος στις 23:38 το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μέλισσες, πηγή πληροφοριών για την υγεία των κατοίκων των πόλεων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι μέλισσες θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων, στις οποίες αναζητούν τροφή, και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Microbiome».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Χέναφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τη δυνατότητα των μελισσών να βοηθήσουν στη συλλογή δειγμάτων μικροοργανισμών στις πόλεις, καθώς αναζητούν τροφή καθημερινά στα αστικά περιβάλλοντα γύρω από τις κυψέλες τους.

Μελέτησαν τρεις κυψέλες στη Νέα Υόρκη και βρήκαν ποικίλες γενετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Μεταγενέστερα δείγματα υπολειμμάτων κυψέλης στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, τη Βενετία και το Τόκιο υποδήλωσαν ότι κάθε τοποθεσία έχει μια μοναδική γενετική υπογραφή. Επίσης, τα ευρήματα κατέδειξαν ότι η ανάλυση των θραυσμάτων κυψελών μπορεί να δώσει πληροφορίες για την αξιολόγηση της υγείας τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι επί του παρόντος τα ευρήματα είναι πολύ προκαταρκτικά για να υποδηλώσουν ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο παρακολούθησης των ανθρώπινων ασθενειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Τα στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν ήχους!

Published

on

Από

Φυτά ντομάτας που ηχογραφήθηκαν σε περιβάλλον θερμοκηπίου. Πηγή φωτογραφίας: Ohad Lewin-Epstein

Τα φυτά που βιώνουν άγχος, από αφυδάτωση ή κόψιμο των στελεχών τους, εκπέμπουν ήχους, εντόπισαν ερευνητές στο Ισραήλ και τους ηχογράφησαν.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell, η συχνότητα των θορύβων αυτών είναι πολύ υψηλή για να τους ανιχνεύσουν τα αυτιά μας, αλλά μπορούν πιθανότατα να ακουστούν από έντομα, άλλα θηλαστικά και πιθανώς άλλα φυτά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικρόφωνα για να καταγράψουν υγιή και αγχωμένα φυτά καπνού και ντομάτας, πρώτα σε έναν ηχομονωμένο ακουστικό θάλαμο και στη συνέχεια σε ένα πιο θορυβώδες περιβάλλον θερμοκηπίου.

Στρέσαραν τα φυτά με δύο τρόπους: με το να μην τα ποτίζουν για αρκετές ημέρες και να κόβουν τους βλαστούς τους. Αφού ηχογράφησαν τα φυτά, οι ερευνητές εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να διαφοροποιήσει τα φυτά που δεν έχουν υποστεί πίεση με τα διψασμένα και τα κομμένα φυτά. 

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν περισσότερους ήχους από τα φυτά που δεν έχουν στρες.

Οι ήχοι των φυτών μοιάζουν με κρότους και ένα μεμονωμένο στρεσαρισμένο φυτό εκπέμπει περίπου 30-50 τέτοιους ήχους ανά ώρα σε φαινομενικά τυχαία διαστήματα, ενώ τα μη στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν πολύ λιγότερους ήχους.

Τα φυτά που πιέστηκαν λόγω της έλλειψης νερού άρχισαν να εκπέμπουν θορύβους προτού αφυδατωθούν εμφανώς και η συχνότητα των ήχων κορυφώθηκε έπειτα από πέντε ημέρες χωρίς νερό πριν μειωθεί ξανά καθώς τα φυτά ξεράθηκαν.

Τα είδη του ήχου που εκπέμπονταν, διέφεραν ανάλογα με την αιτία του στρες. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης ήταν σε θέση να διαφοροποιήσει με ακρίβεια την αφυδάτωση και το στρες από κόψιμο βλαστών και μπορούσε επίσης να διακρίνει εάν οι ήχοι προέρχονταν από φυτό ντομάτας ή καπνού.

Παρόλο που η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτά τα δύο φυτά, λόγω της ευκολίας ανάπτυξης και τυποποίησής τους στο εργαστήριο, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε επίσης μια ποικιλία άλλων ειδών.

«Διαπιστώσαμε ότι πολλά φυτά, για παράδειγμα το καλαμπόκι, το σιτάρι, το σταφύλι και οι κάκτοι, εκπέμπουν ήχους όταν είναι αγχωμένα», αναφέρει η Λίλαχ Χαντάνι, κύρια συγγραφέας της μελέτης, εξελικτική βιολόγος και θεωρητικός στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Παρόλο που έχουν καταγραφεί υπερηχητικές δονήσεις από φυτά στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι αυτές μεταφέρονται με τον αέρα, γεγονός που τις κάνει πιο σχετικές με άλλους οργανισμούς στο περιβάλλον.

Διάγραμμα από την έρευνα. Τα είδη του ήχου που εκπέμπονταν, διέφεραν ανάλογα με την αιτία του στρες, ενώ ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης ήταν σε θέση να τους διαφοροποιήσει με ακρίβεια.
Πηγή φωτογραφίας: Khait et al.

Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτούς τους θορύβους δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στο σχηματισμό και το σκάσιμο φυσαλίδων αέρα στο αγγειακό σύστημα του φυτού, μια διαδικασία που ονομάζεται σπηλαίωση.

Είναι επίσης, ασαφές το αν τα φυτά παράγουν αυτούς τους ήχους για να επικοινωνήσουν με άλλους οργανισμούς ή όχι, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτοί οι ήχοι έχει μεγάλες οικολογικές και εξελικτικές επιπτώσεις.

«Είναι πιθανό ότι οι άλλοι οργανισμοί θα μπορούσαν να εξελιχθούν για να ακούσουν και να ανταποκριθούν σε αυτούς τους ήχους», αναφέρει η Λίλαχ Χαντάνι και προσθέτει: «Για παράδειγμα, ένας σκόρος που σκοπεύει να γεννήσει αυγά σε ένα φυτό ή ένα ζώο που σκοπεύει να φάει ένα φυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους ήχους για να βοηθηθούν στην απόφασή τους».

Άλλα φυτά θα μπορούσαν επίσης, να ακούνε και να επωφελούνται από τους ήχους. Είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι τα φυτά μπορούν να ανταποκριθούν σε ήχους και δονήσεις και μελέτες έχουν δείξει ότι αλλάζουν την έκφραση των γονιδίων τους ως απόκριση στους ήχους. Η Λίλαχ Χαντάνι και άλλα μέλη της ερευνητικής ομάδας είχαν εντοπίσει στο παρελθόν ότι τα φυτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των σακχάρων στο νέκταρ τους, όταν «ακούνε» τους ήχους που κάνουν οι επικονιαστές.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι οι ηχογραφήσεις των φυτών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε γεωργικά συστήματα άρδευσης για την παρακολούθηση της κατάστασης ενυδάτωσης των καλλιεργειών και για να βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική κατανομή του νερού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς τα πρόβατα σώζουν τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έναν απρόσμενο «σύμμαχο» στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα αρχαία ερείπια της Πομπηίας βρήκαν οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει μόνο – περίπου – τα δύο τρίτα της έκτασης 163 στρεμμάτων της ρωμαϊκής πόλης που θάφτηκε κάτω από ένα τεράστιο κύμα στάχτης στην καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές, πριν από 250 χρόνια.

Η διατήρηση των ανεξερεύνητων τμημάτων της αρχαίας πόλης από τη διάβρωση – από τη φύση και τον χρόνο – αποτελεί προτεραιότητα για την εφορεία αρχαιοτήτων της Πομπηίας.

Τελικά, ένα κοπάδι από πρόβατα που βοσκούν ελεύθερα εντός του αρχαιολογικού χώρου, έδωσε τη λύση.

«Εάν φυτρώνει χόρτο και άλλα φυτά μέσα ή πάνω στους αρχαίους τοίχους και τα σπίτια, αυτό είναι ένα πρόβλημα για μας. Επομένως, προσπαθούμε να έχουμε μια βιώσιμη προσέγγιση για ολόκληρο το περιβάλλον, προκειμένου επίσης να αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών και, στη συνέχεια, να αποφύγουμε την ανάπτυξη φυτών στο τείχη και ερείπια», δήλωσε ο Γκάμπριελ Ζούχτριγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το κοπάδι των 150 προβάτων έχει αναπτυχθεί στο “Regio V”, ένα βόρειο τμήμα της πόλης, όπου χορταριασμένοι λόφοι είναι διάσπαρτοι με τα ερείπια αρχαίων σπιτιών και καταστημάτων.

Το Regio V εξακολουθεί να είναι εκτός ορίων για τα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται στην Πομπηία κάθε χρόνο, αλλά ως μέρος των προσπαθειών διατήρησης του, το αρχαιολογικό πάρκο έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια νέες ανασκαφές στον χώρο.

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά ευρήματα που ήρθαν στο φως το 2018 είναι τοιχογραφίες, ένα θερμοπωλείο και σκελετικά υπολείμματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη.

Ο Ζούχτριγκελ είπε ότι η πρωτοβουλία με τα πρόβατα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και στη διατήρηση του πάρκου.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

«Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα βιώσιμο έργο και βοηθά τα ερείπια», είπε.

«Είναι επίσης κάτι που πραγματικά δίνει μια εικόνα για το πώς ήταν η Πομπηία την εποχή που ανακαλύφθηκε ξανά. Ήταν γεμάτη δάση, αμπελώνες, κοπάδια. Χαρακτηριζόταν απ΄ αυτό το είδος αγροτικού περιβάλλοντος και στη μέση είχαμε την Πομπηία».

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χαρτί τουαλέτας, ένα νέο εργαλείο για την αποτροπή αυτοκτονιών!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Χαρτί τουαλέτας με τυπωμένα μηνύματα για την αποτροπή αυτοκτονιών: πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή στα πανεπιστήμια στον νομό Γιαμανάσι της Ιαπωνίας, δυτικά του Τόκιο.

«Αγαπητέ/ή που περνάς δύσκολες ημέρες και προσποιείσαι ότι όλα πάνε καλά», είναι ένα από τα μηνύματα που μπορεί να διαβάσει κανείς, τυπωμένα με μπλε γράμματα πάνω στα λευκά ρολά. «Δεν χρειάζεται να μας πεις όλα…αλλά γιατί όχι μερικά από αυτά;».

Εκτός από αυτού του είδους τα μηνύματα, που έχουν συνταχθεί από έναν ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας και συνοδεύονται από τους αριθμούς τηλεφωνικών γραμμών για την αποτροπή της αυτοκτονίας, στο χαρτί τουαλέτας υπάρχουν επίσης καθησυχαστικές εικόνες, όπως μια κουλουριασμένη γάτα.

Οι αρχές στο Γιαμανάσι διένειμαν 6.000 τέτοια ρολά στα 12 πανεπιστήμια της περιοχής τον περασμένο μήνα.

«Είστε μόνοι στις τουαλέτες. Νιώθουμε ότι σε τέτοιες στιγμές είναι που οι θλιβερές σκέψεις μπορούν να σας έρθουν στο μυαλό», εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της περιοχής Κενίτσι Μιγιαζάουα.

Στην Ιαπωνία καταγράφηκε άλμα στον αριθμό των αυτοκτονιών με την πανδημία της Covid-19.

Το 2020, σχεδόν 500 παιδιά και έφηβοι αυτοκτόνησαν στην Ιαπωνία, αριθμός ρεκόρ και σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Ιστορικό υποβρύχιο εντοπίστηκε στο Αιγαίο έπειτα από πολυετή έρευνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Επιστημονικά Βραβεία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε τέσσερις νέους Έλληνες που διαπρέπουν διεθνώς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ώρες ago

Γερμανία: Κλειστά τα φαρμακεία στις 14 Ιουνίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ20 ώρες ago

Ιδιαίτερα δημοφιλείς στην αμερικανική και καναδική αγορά η Μήλος, η Τήνος και η Πάρος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες ago

Παλαιοντολόγος υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ταφές παλαιότερες από εκείνες του Homo sapiens

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεσαιωνική πόλη που βυθίστηκε στη Βόρεια Θάλασσα το 1362

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Στην 9η θέση παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πολιτική του σε θέματα «Ισότητας των φύλων»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα από το διαδίκτυο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ένα «σχεδόν φεγγάρι» ανακαλύφθηκε να περιστρέφεται γύρω από τη Γη

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Απευθείας σύνδεση Πρέβεζα – Λάρνακα με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις της Cyprus Airways

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εβδομάδα 4 ημερών, το μέλλον της εργασίας;

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Τα εκλογικά τμήματα στην Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Μαΐου 2023».

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 εβδομάδα ago

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Προς απλοποίηση η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου στο Μπόχουμ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Το χωριό Χάλστατ ύψωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Αύξηση του κόστους κατασκευής θα επιφέρει η εφαρμογή του Euro 7 στα οχήματα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στο Κρέφελντ η έκθεση «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis