Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σημαντικές τοποθετήσεις σε διημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ελληνοχριστιανικά μνημεία και τη Γενοκτονία των Ποντίων

Published

on

Με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ιστορικών, Μ.Μ.Ε. και την παρουσία Ευρωβουλευτών, εκπροσώπων ποντιακών, αρμενικών και ασσυριακών οργανώσεων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, διημερίδα με θέμα: «Η τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων και τα Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1914-1923».

Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών» και την υποστήριξη των Ευρωβουλευτών Κώστα Χρυσόγονου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Μαρίας Σπυράκη, Εύας Καΐλή και Σοφίας Σακοράφα και σε συνεργασία με το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.)» και το «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών». Η ημερίδα αυτή, όπως τονίστηκε από όλους, είναι η συνέχεια μιας σειράς δράσεων που ξεκίνησαν από το 1992 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των θεσμικών εκπροσώπων των λαών της Ευρώπης σε ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τον ελληνισμό, αλλά όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Το πρωί της Τρίτης 19- 4 -2016, ο Μητροπολίτης Βελγίου, κ. Αθηναγόρας, τέλεσε στον ιερό ναό των Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, δηλώνοντας την συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των Ποντίων, τονίζοντας: «Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα χριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτεια της, να τα αποκαταστήσει αναδεικνύοντας την ιστορία και την φυσιογνωμία τους, για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να τα επισκεφθούν και να τα προσκυνήσουν». Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.Ε., Γενικός Γραμματέας του «Ιδρύματος Παναγία Σουμελά», και άρχων έκδικος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, που έγινε παρουσία των Προξενικών αρχών της Ελλάδος, επισήμων και πλήθος ομογενών, μεταξύ άλλων τόνισε:
«την ανάγκη τα φυλασσόμενα εδώ και 100 χρόνια σε διάφορους χώρους στην Τουρκία, κειμήλια της Μονής της Παναγίας Σουμελά, σε συνεργασία με το Οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν στους ανακαινισμένους χώρους της, για να είναι προσβάσιμα στους χιλιάδες χριστιανούς και μουσουλμάνους ,που κάθε χρόνο την επισκέπτονται». Τη Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Απριλίου, οι εκπρόσωποι της «ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» και ποντιακών, Αρμενικών και Ασσυριακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, είχαν συναντήσεις με: Α)την Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής ενότητας της αριστεράς κ. Gabriel Tzimmer , Β)με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών κ. Knuf Fleckenstein και την εισηγήτρια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία Ευρωβουλευτή κ. Kati Piri . Γ)Τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Δημήτρη Παπαδημούλη . Δ) Εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκρατών. καθώς και με τους επικεφαλείς Ευρωβουλευτές Ελληνικών και Κυπριακών κομμάτων, Κεφαλογιάννη, Καϊλή, Ζαριανόπουλο και Θεοχάρους.

Στις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι των οργανώσεων τόνισαν ότι με τις πρωτοβουλίες τους αυτές, δεν επιδιώκουν την αναμόχλευση παθών, αλλά ζητούν από τους ευρωβουλευτές να λειτουργήσουν ως θεσμικοί δίαυλοι για την προβολή των θεμάτων του ποντιακού ελληνισμού, που αφορούν και την υπεράσπιση των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που μέχρι σήμερα καταπατούνται βίαια.

Να φέρουν τα σχετικά θέματα προς ψήφιση στο Ε.Κ. και να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας σε συνεργασία και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως να φροντίσουν ώστε τα κειμήλια της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που εκλάπησαν μετά την καταστροφή και παραμένουν καταχωνιασμένα σε αποθήκες και αίθουσες μουσείων, να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν στον φυσικό τους χώρο, τους ανακαινισμένους χώρους της Μονής Σουμελά.

Καθώς και να επαναφέρουν την υπόδειξη που ψήφισε το 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έστειλε προς την Τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας την να επαναλειτουργήσει το ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείο και μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί, με αυτήν την υπόδειξη.
Τέλος ζήτησαν από τους Ευρωβουλευτές να φέρουν προς ψήφιση στο Ε.Κ. την πρόταση για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου, ως Ευρωπαϊκής ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Κεμαλισμού.

Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές δήλωσαν συμπαραστάτες σε αυτό τον αγώνα. Ενώ ειδικότερα ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. κ. Παπαδημούλης, αφού δήλωσε συμπαραστάτης στο δίκαιο αγώνα των ποντίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα που τέθηκαν υπόψη του στον Πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Σούλτς και να μεσολαβήσει για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης το επόμενο διάστημα.

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι ιστορικοί, Ευρωβουλευτές, Ποντιακές, Αρμενικές και Ασσυριακές οργανώσεις από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν έστειλαν το μήνυμα ότι, 100 χρόνια μετά την Γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί τους, επιδιώκουν το να πείσουν την Τουρκία,
«Να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει τα όσα έγιναν την περίοδο 194-1922 σε βάρος τους ,από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλίστές», όπως αυτό μάλιστα επισημάνθηκε από το 2006, σε σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «η συνεχιζόμενη άρνηση του τουρκικού κράτους να αναγνωρίσει όσα συνέβησαν στην Ανατολία την περίοδο 194-1923 ως γενοκτονία οφείλεται αφενός στον διάχυτο φόβο πως κάτι τέτοιο θα ανοίξει το δρόμο στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την μεριά των απογόνων των θυμάτων ,αλλά και πως μια ενδεχόμενη αναγνώριση της γενοκτονικής πολιτικής ,θα οδηγήσει σε μια αναγκαστική αναθεώρηση του τουρκικού εθνικού μύθου που είναι επενδυμένος με ηρωικά στοιχεία…

Μια τέτοια εξέλιξη βρίσκει ακόμη ανέτοιμη την τουρκική κοινή γνώμη, αλλά και την ιδεολογική ελίτ της χώρας, η οποία αισθάνεται να απειλείται από το ιστορικό της παρελθόν και ως εκ τούτου αρνείται να συμφιλιωθεί με αυτό»… Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Σπύρος Σφέτας στην ομιλία του υποστήριξε πώς: «το 1915 συντελέστηκε στην Ανατολία η γενοκτονία των Αρμενίων υπό το πρόσχημα της κατηγορίας ότι αυτοί συνεργάστηκαν με το Ρωσικό στρατό. Την ίδια περίοδο εκτοπίστηκαν χιλιάδες Έλληνες από τη δυτική Μικρά Ασία στα βάθη της Ανατολίας υπό το πρόσχημα της διεξαγωγής από μέρους τους κατασκοπείας υπέρ της Αντάντ…. Το 1917-1918 συνεχίστηκε η εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου με έντονους ρυθμούς λόγω της πτώσης του Τσάρου και της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων που παρείχαν όλη αυτή την περίοδο προστασία στους χριστιανικούς πληθυσμούς…. Ενώ μετά την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών η κεμαλική Τουρκία άρχισε τον εκτοπισμό των Κούρδων από ανατολικές επαρχίες στη δυτική Μικρά Ασία. Το Κουρδικό ζήτημα αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα της Τουρκίας στον 20ο αιώνα και θα παίξει κύριο ρόλο στον επανασχεδιασμό του χάρτη της Μέσης Ανατολής στη νέα τάξη πραγμάτων…» Ο Τούρκος ιστορικός και Ακαδημαϊκός m. Sait Cetinoglu, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Μέσα από την συνθήκη της Λοζάνης η οποία καθιέρωσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας ,η Τουρκία απάλλαξε επίσης τους δράστες των εγκλημάτων γενοκτονίας και ως εκ τούτου οι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκαν μαζικά με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία…. Μέσα από την γενοκτονία του 1915 ,ο πλούτος του πληθυσμού στις περιοχές της ιστορικής Αρμενίας και των ακτών του δυτικού πόντου είχε εντελώς αφαιρεθεί ,οι χριστιανοί αποστέλλονται σε πορείες θανάτου από τους νεότουρκους και με τη υποστήριξη της Γερμανίας ,αλλά και την σιωπή των δυτικών δυνάμεων….

Τα εγκλήματα, οι δολοφονίες, τα οικονομικά μποϋκοτάζ ,οι φρικαλεότητες πριν και μετά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο εναντίον της Ανατολικής Θράκης και της Δυτικής Μικράς Ασίας, διαπράχθηκαν μαζί με τις εκτοπίσεις . Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων παρουσίασαν αυτές τις πράξεις ως ηρωικές πράξεις!! Σύμφωνα με τα γραπτά αυτών των ¨ηρώων, οι Έλληνες που ξεριζώθηκαν από την αρχαία ιστορική τους γη κυμαινόταν από 150.000 έως 1.000.000. Κατά τα έτη 1913-1914 οι οικονομικές απώλειες των Ελλήνων ισούνται με πέντε (5) δισεκατομμύρια γαλλικά φράγκα. Ενώ οι Αρμενικές απώλειες σε 20 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα. Η γενοκτονία του 1915 υπήρξε το μέσο για την κλοπή του πνεύματος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου ,των Αρμενίων της Κιλικίας ,των Ασσυρίων της Μεσοποταμίας μέσα και από τον εξισλαμισμό τους. Το σβήσιμο κάθε ίχνους των χριστιανών στη γη της Μικράς Ασίας ήταν μια από τις πρώτες προτεραιότητες του κεμαλικού καθεστώτος. Το 1974 κατά την διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο όταν εκτελέστηκε το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου οι επιθέσεις κατά των χριστιανών εντάθηκαν και στην Τουρκία. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει βελτίωση σήμερα στην Τουρκία . Οι χριστιανοί δεν προστατεύονται . Μπορεί κανείς να τους απειλήσει συμπεριλαμβανομένης της ίδια τους της ζωής χωρίς συνέπειες. Η ευθύνη προς τη δύση δεν μπορεί να αγνοηθεί κατά την διαδικασία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την Οθωμανική εποχή που μετατράπηκαν σε γενοκτονίες και οι συνέπειές τους συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ένας αιώνας μοναξιάς των χριστιανών της Μικράς Ασίας. Οι απόψεις των δυτικών που λένε ότι αν αναγνωρίσουμε την Γενοκτονία και ζητήσουμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ,θα αναστατώσουμε τους Τούρκους, είναι απαράδεκτες. Είναι κρίμα για την ανθρωπότητα και τις αξίες της να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτήν την διαγραφή των αρχαίων λαών της Ανατολίας…»

Η Πρόεδρος της Αρμενικής κοινότητας Βελγίου, κ. Lianna Margaryan, τόνισε πως: «η πολιτική του παντουρκισμού Χριστιανικών μνημείων, που επιχειρήθηκε στην Τουρκία, την περίοδο 1914-1923, είχε σαν αποτέλεσμα τη σφαγή 2.000.000 εκατομμυρίων αθώων ψυχών, Αρμενίων Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου, καθώς και την καταστροφή και τη σύληση ιστορικών χριστιανικών μνημείων από τους νεότουρκους και τους κεμαλιστές. Δυστυχώς 100 χρόνια μετά τα τραγικά εκείνα και για το Αρμενικό έθνος γεγονότα ,με τα όσα πράττει και τα όσα δηλώνει μέχρι σήμερα σε βάρος της Αρμενίας η Τουρκία, όπως πρόσφατα και στην περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, από πουθενά δεν διαφαίνεται η πρόθεση του Τουρκικού κράτους να αναγνωρίσει τα όσα έκανε σε βάρος μας…» Ο διδάκτωρ ιστορίας κ. Mardean Isaak, ειδικός Ασσυριολόγος μίλησε:
«για την συνεχή γενοκτονία των Ασσυρίων και τη στάση αλληλεγγύης που πρέπει να κρατήσει η διεθνής κοινότητα. Από το ευρωκοινοβούλιο και τα θεσμικά όργανά της ΕΕ ζητάμε να επιμείνει σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών και φυσικά να πιέζεται συνεχώς η Τουρκία για αυτή την αναγνώριση, ώστε η ΕΕ να μην είναι η Ευρώπη των σπρέντς, των τραπεζιτών και των οικονομικών μεγεθών, αλλά και η Ευρώπη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του πολιτισμού, της αλληλεγγύης και της ανοχής στην διαφορετικότητα…»

Η Θεολόγος και μέλος της παγκόσμιας επιτροπής ποντιακής νεολαίας, Κασσιανή Τανιμανίδου, αναφερόμενη στο ρόλο των Ποντιακών οργανώσεων στην διεκδίκηση της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
«Οι Διοικήσεις των ποντιακών οργανώσεων, μετά την πραγματοποίηση τα τελευταία τριάντα χρόνια, έξι παγκοσμίων συνεδρίων, δεκάδων επιστημονικών ημερίδων με θέμα την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σε πρωτεύουσες χωρών σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίσεις από Εθνικά κοινοβούλια ,δήμους και πολιτείες όπως, Σουηδίας, Κύπρου, Αρμενίας, Η.Π.Α., Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης, Ρωσίας, Γεωργίας και αλλού, θα πρέπει μακριά από κάθε είδους διασπαστικές συμπεριφορές, ανούσιες αντιπαραθέσεις, λεκτικούς βερμπαλισμούς ,αλλά και «φολκλοροποίηση» του ποντιακού ζητήματος , να εμπιστευτούν με ειλικρίνεια την νέα γενιά των ποντίων και με τόλμη να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της.

Οι ποντιακοί φορείς όλων των βαθμίδων, συνειδητοποιώντας την πολιτική διάσταση του συγκεκριμένου ζητήματος, αφήνοντας πίσω τους τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά και όσους επιμένουν να προσπαθούν να οικοδομήσουν το αύριο του οργανωμένου χώρου πάνω σε αυτές για λογαριασμό τους, μέσα σε ενωτικό και πατριωτικό πνεύμα, να ενημερώσουν με σοβαρότητα για όλα αυτά τα μέλη τους, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται. Να συνεργαστούν από κοινού με τις δυνάμεις εκείνες στην Τουρκία που αγωνίζονται για τον εκδημοκρατισμό της.

Να ενημερώσουν Έλληνες και Τούρκους πολίτες για τα όσα ιστορικά τεκμηριωμένα έχουν συμβεί στην περίοδο 1914-1922,ανάμεσα στους δύο λαούς και να αποτελέσουν γέφυρα επικοινωνίας με τους γείτονές μας…»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος, επισήμανε στην ημερίδα ότι: «Η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει ότι μπορεί ποτέ πλήρως να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν σεβασθεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο ,αλλά και τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα λαών που ζουν στην επικράτειά της και αν δεν συμβιβασθεί με το ιστορικό της παρελθόν.» Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε, «Η τρισχιλιόχρονη ειρηνική και δημιουργική παρουσία του ελληνισμού στις περιοχές του ιστορικού Πόντου, μετά τον ξεριζωμό του το 1923 από τις εστίες τους, άφησε πίσω εκτός από δεκαπλάσια περιουσία από αυτή που ως ανταλλάξιμη τους δόθηκε στην Ελλάδα, αλλά και χιλιάδες ελληνοχριστιανικά μνημεία, που δυστυχώς οι κατακτητές δεν σεβάστηκαν και κατέστρεψαν ή αλλοίωσαν την φυσιογνωμία τους…»

Ενώ ανταποκρινόμενος στο αίτημα για εξεύρεση μόνιμης στέγης για την επιτροπή προώθησης των ποντιακών θεμάτων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι θα παραχωρήσει σχετικό χώρο για την λειτουργία της επιτροπής.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να επιμείνουμε στην αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας από την Τουρκία, που σαν υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. απαιτείται, για την συνέχιση του διαλόγου ένταξης , να είναι μία χώρα που με τις πράξεις της μπορεί να μας πείσει ότι σέβεται απόλυτα κανόνες, αρχές και αξίες, που αφορούν σε θρησκευτικές και σε θεμελιώδεις ελευθερίες…»

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καΐλη στην τοποθέτησή της τόνισε ότι:
«Η Τουρκία οφείλει να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των γειτόνων της, καθώς παρατηρούνται καθημερινά προκλητικές παραβιάσεις από μέρους της σε βάρος του Ελληνικού εναέριου όσο και θαλάσσιου συνόρου μας. Είναι επίσης καιρός να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα από την κατεχόμενη Κύπρο και φυσικά να γίνει επιτέλους από μέρους της Τουρκίας αλλά και της Ευρωπαϊκής ένωσης η αναγνώριση ιστορικών γεγονότων ,του παρελθόντος ,όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων ,των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων…»

Τέλος η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, αναφερόμενη στη γειτονική μας χώρα τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Απαραίτητη προϋπόθεση καλής γειτονίας και ανάπτυξης σχέσεων με την Τουρκία, που είναι σε μία προοπτική να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ, είναι να δει η κάθε πλευρά, αυτοκριτικά, το δικό της παρελθόν, χωρίς να ξεχνάμε ότι την περίοδο 1914-1923 η πολιτική της γενοκτονίας που εφαρμόστηκε από νεότουρκους και κεμαλιστές σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών άφησε πίσω της 2.000.000 αθώα θύματα, γεμίζοντας τους φίλους και συγγενείς τους με πόνο, και δάκρυ…»

Η ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. κ. Ελένη Θεοχάρους δήλωσε: «Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Στεπανακέρτ, κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Καραμπάχ, κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι Αρμένιος. Η «θαλερή» Αρμενική κοινότητα της Κύπρου συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι και αγωνίζεται με τον κυπριακό ελληνισμό για την απελευθέρωση και της Κύπρου. Η παρουσία μου σε εκδηλώσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και Ποντίων, όπου γίνονται, είναι μια συνέχιση του καθήκοντος. Το Ε.Κ. αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1987 και η Επιτροπή Φιλίας Ε.Ε. – Αρμενίας του Ε.Κ. στην οποία είμαι πρόεδρος, καταβάλει προσπάθειες για να αναδειχθεί το αρμενικό ζήτημα και η υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία ,πριν κάνει βήματα προς την ένταξη της στην Ε.Ε.».

Επεσήμανε την ανάγκη συστράτευσης όλων ,για να ενταθεί ο αγώνας Ποντίων, Ασσυρίων και Αρμενίων για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τα όσα τραγικά συνέβησαν την περίοδο 1914-1923 σε βάρος των προγόνων τους, που άφησαν πίσω τους εκατομμύρια νεκρούς δηλώνοντας:
«Πιστεύουμε ότι όταν εκδημοκρατισθεί η Τουρκία και συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν ,τότε μόνον μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα επαναλάβει τα ίδια εγκλήματα και σε βάρος άλλων λαών και στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τους γείτονές της».

Την καταδίκη της πολιτικής της Γενοκτονίας, από τις Τουρκικές κυβερνήσεις, που συντελέσθηκε σε βάρος αθώων θυμάτων αλλά συνεχίστηκε σε βάρος ιστορικών ελληνοχριστιανικών μνημείων, για χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα, εκτός από τα χιλιάδες θύματα, τόσο την καταστροφή ιστορικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στον Πόντο, όσο και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ποντιόφωνων της Τουρκία, ζήτησε από τους παριστάμενους Ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.Ε., Αντιπερειφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης. «Η προσπάθειά μας για την διατήρηση και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου, αλλά και αγώνας μας να πείσουμε το Τουρκικό κράτος να συμβιβασθεί με το ιστορικό του παρελθόν, αποτελεί προτεραιότητά μας. Πιστεύω ενέργειες σαν αυτή των τελευταίων χρόνων, δηλ. της άδειας που δόθηκε 80 χρόνια μετά την εγκατάλειψή της, για την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας Σουμελά, της αποκατάστασης και ανακαίνισης Ελληνοχριστιανικών μνημείων που καταστράφηκαν και απόδοσης τους στην αρχική φυσιογνωμία και χρήση τους, μπορούν να συμβάλουν στην προσέγγιση των λαών Ελλάδας ,Τουρκίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ), συγγραφέας Στέφανος Τανιμανίδης. Στην σημασία της έκθεσης φωτογραφίας που επιμελήθηκε με την δημοσιογράφο Θωμαίδα Κιζιρίδου, έκανε αναφορά ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Στάθης Ταξίδης τονίζοντας σε σχέση με την καταπάτηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία: «Μια τέτοια ξεχωριστή περίπτωση είναι και αυτή της πρόσφατης αλλαγής χρήσης του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε τζαμί, τόνισε. Το Τουρκικό σύγχρονο κράτος, οικοδομήθηκε πάνω στον πόνο, το δάκρυ και το ανθρώπινο αίμα, χιλιάδων αθώων θυμάτων και οφείλει να αλλάξει επιτέλους αυτήν την αδιέξοδη πολιτική».

Ο εκπρόσωπος της ποντιακής νεολαίας της Αυστραλίας πολιτικός μηχανικός, Στέφανος Κωνσταντινίδης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Εμείς σαν νέα γενιά της ομογένειας στην Αυστραλία, παίρνοντας την σκυτάλη της μνήμης από τους γονείς μας, έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση από τους Διεθνείς οργανισμούς της ποντιακής γενοκτονίας, για να δικαιωθεί η μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και οι ψυχές τους βρουν ανάπαυση». Ο χοροδιδάσκαλός και Πρόεδρος του συλλόγου “Σέρρα”, Νίκος Ζουρνατζίδης τόνισε: «Η διατήρηση της πολιτιστικής μας ιδιαιτερότητας, αποτελεί υποχρέωση και καθήκον όλων μας που μέσα από τις διηγήσεις των γονιών μας πληροφορηθήκαμε για την δημιουργική παρουσία των προγόνων μας στον ιστορικό Πόντο και τα όσα υπέστησαν την περίοδο 1914-1923. Η Τουρκία θα πρέπει να δώσει σαφή δείγματα γραφής ,ότι σέβεται κανόνες, αρχές και αξίες, που αφορούν θρησκευτικές και πολιτιστικές ελευθερίες, στο εσωτερικό της και ειδικότερα αυτές των ελληνοχριστιανικών μνημείων ,αλλά και των ποντιόφωνων ,που κατά χιλιάδες ζουν σε πόλεις και χωριά της επικράτειάς της». Ο εκπρόσωπος του συλλόγου ποντίων Νυρεμβέργης, Σάββας Φερενίδης δήλωσε: «Τα βυζαντινά αρχιτεκτονικά μνημεία στη σημερινή Τουρκία είναι διαχρονικοί μάρτυρες της παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Είναι κληροδοτήματα στον πολιτισμό της ανθρωπότητας . Η προστασία και ανάδειξη τους πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας». Ο εκπρόσωπος της ποντιακής νεολαίας της Π.Ο.Π.Σ., Νίκος Φλίκα, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει σαφή δείγματα γραφής, ότι σέβεται κανόνες, αρχές και αξίες, που αφορούν θρησκευτικές και πολιτιστικές ελευθερίες, στο εσωτερικό της και ειδικότερα αυτές των ποντιόφωνων ,που κατά χιλιάδες ζουν σε πόλεις και χωριά της επικράτειάς της, για να μας πείσει ότι δεν θα επαναλάβει τις ίδιες φρικαλεότητες σε βάρος και άλλων λαών». Ο πρ. Πρόεδρος της Ποντιακής νεολαίας από τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ., Ντένιζ Λεωνίδης, έστειλε το εξής μήνυμα: «Τα όσα συντελέστηκαν την περίοδο 1914-1923, από τους νεότουρκους και τους κεμαλιστές, σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών, αποτελούν τις προϋποθέσεις για τον ορισμό τέτοιων γεγονότων ως Γενοκτονία, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην απόφαση του Ο.Η.Ε του 1948. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που δεκαετίες τώρα παίρνει το ΠΑ.Σ.Π.Ε. και άλλοι ποντιακοί φορείς, κρατούν ζωντανή τη μνήμη, μεταφέρουν ιδιαίτερα σε εμάς τους νεώτερους που ζούμε εκτός Ελλάδος, ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος ενισχύοντας την εθνική μας συνείδηση και ευαισθητοποιούν την παγκόσμια κοινότητα σε θέματα ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων του παρελθόντος και του παρόντος για να μην επαναληφθούν και στο μέλλον». Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ποντίων στις Βρυξέλλες, Σάκης Σιδηρόπουλος δήλωσε για την εκδήλωση: «‘Όσα χρόνια και να περάσουν οφείλουμε όλοι να τη διατηρούμε στην ιστορική μας μνήμη, τιμώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό, τιμώντας τους προγόνους μας που χάθηκαν άδικα, αλλά και εκείνους που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν. Αποτελεί ιστορικό μάθημα για όλους, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ και από κανέναν τα ίδια μοιραία λάθη στο μέλλον. Αυτό είναι το χρέος και η ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα σήμερα για όλες τις χώρες και τις ηγεσίες τους», Ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Ομοσπονδίας Bento Ntermitzian,δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστό ότι τον Απρίλιο του 2013, ύστερα από σχετικό αίτημα που μας υποβάλλατε, ανακοινώσαμε μέσα σε αυτή την αίθουσα δια του Προέδρου μας κ. Κασπάρ Καραμπετιάν, την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από πλευράς της ομοσπονδίας μας και στην συνέχεια με πρωτοβουλίες μας φέραμε το θέμα στο Αρμενικό κοινοβούλιο το Μάρτιο του 2015, που ομόφωνα την αναγνώρισε και αυτό.

Επομένως εμείς θεωρούμε ότι ο αγώνας Αρμενίων, Ελλήνων και Ασυρίων, για την αναγνώριση ης Γενοκτονίας που έγινε σε βάρος των προγόνων μας είναι κοινός. Καλούμε και εμείς από την πλευρά μας την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ,να αναγνωρίσει τα όσα έκανε σε βάρος μας και να σεβαστεί τα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτεια της, να τα αποκαταστήσει αναδεικνύοντας την ιστορία και την φυσιογνωμία τους, για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να τα επισκεφθούν».

«Η προσπάθειά μας για αναγνώριση από το σύγχρονο Τουρκικό κράτος της γενοκτονίας που υπεστήκαμε ως λαός και η προσπάθεια διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης γενοκτονίας των χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων, δεν αποτελεί πολιτική ρεβανσισμού από μέρους μας, αλλά στοχεύει να οικοδομήσει καλές σχέσεις γειτονίας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.», τόνισε ο πρόεδρος της Ασσυριακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Κυριάκος Μπατσάρας.
Η εκπρόσωπος του Ποντιακού συναπαντήματος Νεολαίας της Παναγίας Σουμελά, Δικηγόρος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης, Νανά Παπαδάκη, δήλωσε: «Σαν νέοι τρίτης και τέταρτης γενιάς ,που οι πρόγονοί μας μετά την γενοκτονία που υπέστησαν οι δικοί τους, ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, για την υλοποίηση σειράς πρωτοβουλιών σε σχέση με τα θέματα της ιστορίας και του πολιτισμού του ιστορικού Πόντου και να τις υλοποιήσουμε, σε συνεργασία με το οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, πανεπιστημιακούς, πολιτιστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, στην Τουρκία…» «Έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε τον αγώνα των προγόνων μας, έως ότου δικαιωθεί η μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές.», τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων στις Βρυξέλλες, «Καμίαν κι εν αργός», κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος.
Ενώ ενημέρωσε τους συνέδρους για τη δράση και τις πρωτοβουλίες της επιτροπής ομογενών που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί εδώ και μια πενταετία στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με το ΠΑ.Σ.Π.Ε. με στόχο την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων. Στη διάρκεια των ομιλιών παρουσιάστηκαν video και DVD, με σχετικό φωτογραφικό υλικό, με αντίστοιχα με τις εισηγήσεις θέματα, ενώ λειτούργησε και έκθεση σχετικής θεματικής φωτογραφίας, σε επιμέλεια του εκπαιδευτικού Στάθη Ταξίδη και της δημοσιογράφου κ. Θωμαΐδος Κιζιρίδου . Στο τέλος της ημερίδας οι σύνεδροι ομόφωνα εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα που αναφέρεται στα ανθρωπινά και θρησκευτικά δικαιώματα στην Τουρκία και την τύχη του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, το οποίο παραδόθηκε στους ευρωβουλευτές, από τους οποίους ζητήθηκε να το παραδώσουν, στην συνάντηση που ήδη έχει προγραμματιστεί, στον πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Μάρτιν Σούλτς και να το φέρουν στα αρμόδια όργανα του Ε.Κ. προς ψήφιση. Η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του Πυρρίχιου ποντιακού χορού, που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους, από νέους της ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και του ποντιακού Συλλόγου Βρυξελλών, με τη συνοδεία στη λύρα του καθηγητή μουσικολογίας Αλέξη Στεφανίδη, του Τσακουρίδη Γιώργου του Καφανταρίδη Χαράλαμπου του Κυριακίδη Κωνσταντίνου και στο νταούλι του χοροδιδάσκαλου Γιώργου Μιχαηλίδη ,του Τάσου Ιμιρτζίδη και του Ηλία Στεφανίδη. Την ημερίδα συντόνισαν ο Πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΚΟΜΝΗΝΟΙ», στέλεχος επιχειρήσεων, Θεόφιλος Καστανίδης, η Δικηγόρος, Αθηνά Παπαδάκη και ο Δημοσιογράφος Αντώνιος Πουγαρίδης, ενώ τους καλεσμένους καλωσόρισε η εκπρόσωπος της συντονιστικής γραμματείας, της «ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ», εκπαιδευτικός κ. Βασιλική Ταξίδου. Οι εκπρόσωποι των Ποντιακών οργανώσεων, αφού ευχαρίστησαν τους Ευρωβουλευτές που υποστήριξαν την πραγματοποίηση της ημερίδας για την αρωγή και τις πρωτοβουλίες τους στην προώθηση των ποντιακών θεμάτων, στους οποίους και παρέδωσαν αναμνηστικές πλακέτες, συνεχάρησαν τους εισηγητές και πρότειναν τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος του χρόνου, μιας δεύτερης ημερίδας στη Τουρκία, με σχετικά με την σημερινή ημερίδα θέματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, χαιρέτησαν ή απέστειλαν μηνύματα, ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας με την συνοδεία του, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα, Υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, που στο μήνυμα που απέστειλε τονίζει μεταξύ άλλων ότι:
«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτέλεσε μια μαύρη σελίδα για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και την ανθρωπότητα. Όσα χρόνια και αν περάσουν οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη τιμώντας τους προγόνους μας που χάθηκαν τόσο βίαια και άδικα ,αλλά και όλους εκείνους που στην συνέχεια αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν .

Επειδή πιστεύουμε στην ειρήνη, την φιλία και την καλή γειτονία των λαών, θεωρώ ότι ο συμβιβασμός της σημερινής Τουρκίας με το ιστορικό της παρελθόν, αλλά και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Ανατολής, αποτελούν δικλείδες ασφαλείας για να μην επαναληφθούν και σήμερα τα ίδια εγκλήματα».

Ο Προέδρος της Ν.Δ., κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων στο μήνυμά του τονίζει: «Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά βρισκόμαστε κοντά στους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. Δηλώνουμε για ακόμη μια φορά την αμέριστη συμπαράστασή μας στην προσπάθεια για την ιστορική του δικαίωση, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη διαφύλαξη και την προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας των Ποντίων.»

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρης Κουτσόυμπας, αναφέρει στο μήνυμά του: «Εκ μέρους του Κ.Κ.Ε. χαιρετίζω την ημερίδα σας, η οποία διοργανώνεται σχεδόν έναν αιώνα από τον βίαιο –βάρβαρο ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και άλλων μειονοτήτων από τις περιοχές του Ευξείνου Πόντου, σε συνθήκες αποσύνθεσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, κάτω από την άμεση παρέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης…
Το Κ.Κ.Ε. κατανοεί την ευαισθησία των ποντιακών οργανώσεων και συμπαραστέκεται στον αγώνα τους για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η τραγική ιστορική περίοδος της Μικρασιατικής καταστροφής αποτελεί πηγή για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων και για τον ποντιακό χώρο…
Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι το κεφάλαιο ,οι διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί αξιοποιούν το διαχωρισμό τν λαών και των μειονοτήτων με βάση τη θρησκεία και την εθνική καταγωγή ώστε στη βάση του διαίρει και βασίλευε, να κυριαρχούν, να αποκομίζουν κέρδη, αδιαφορώντας αν αυτές οδηγούν σε σφαγές χιλιάδων αμάχων…

Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίξαμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε, τόσο στο Εθνικό Κοινοβούλιο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, τις προσπάθειες σας για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας…». Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά μεταξύ άλλων τονίζει: «Οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της ποντιακής Γενοκτονίας. Η συλλογική μνήμη δημιουργεί αξίες και παράγει νοήματα. Είναι αυτή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας ισχυρής και αδιατάρακτης συλλογικής συνύπαρξης. Η κοινότητα της παράδοσης και του πολιτισμού, είναι το αντίδοτο στην πολιτιστική βαρβαρότητα, και την παρακμή που φέρνει η παγκοσμιοποίηση , ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός και η σημερινή κρίση αξιών και αρχών που βιώνουμε όλοι μας». Ο βουλευτής Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη, μεταφέροντας το μήνυμα του, τονίζει: « Ο ορισμός του εγκλήματος της γενοκτονίας όπως τον διατύπωσε ο Ο.Η.Ε. στην διακήρυξη του το 1948 βρίσκει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του παραδείγματα στους 353.000χιλιάδες νεκρούς των Ελλήνων του Πόντου που πλήρωσαν με τη ζωή τους ,την άσβεστη ορθόδοξη χριστιανική πίστη και την αταλάντευτη ελληνική τους συνείδηση. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών των ελλήνων ,των Αρμενίων ,των Ασσυρίων αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποτέλεσαν το πρότυπο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από την ναζιστική Γερμανία…. Ζητάμε να αναγνωρισθεί χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση η γενοκτονία των Ποντίων από όλα τα κράτη και τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, με τον ίδιο τρόπο που αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων και το ολοκαύτωμα των Εβραίων.» Δηλώσεις έκανε και ο ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ Σωτήρης Ζαριανόπουλος:

«Το Κ.Κ.Ε. παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον αγώνα σας και κατανοεί την ευαισθησία των ποντιακών οργανώσεων .Συμπαραστέκεται στον αγώνα τους για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η τραγική ιστορική περίοδος της Μικρασιατικής καταστροφής αποτελεί πηγή για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων και για τον ποντιακό χώρο, αλλά και την διεθνή κοινότητα…» Στην ημερίδα παρέστησαν οι ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλης Κ. Χρυσόγονος, Μ. Κεφαλογιάννης Μ. Σπυράκη, Ε. Καιλή ,Ν. Ανδρουλάκης, Σ. Σακοράφα , Γ. Γραμματικάκης, Ν. Μαρδιάς, Δ. Χριστοφόρου εκπρόσωπος του Θ. Ζαγοράκη ,ο μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας με την συνοδεία του, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Α. Μεγαλομύστακας, εκπρόσωπος του επιτρόπου κ. Δ. Αβραμόπουλου που μετέφερε και σχετικό του χαιρετισμό, ο ομογενής Βουλευτής και πρώην Υπουργός Βελγίου Χρήστος Δουλγερίδης, ο Πρ. Υπουργός Σ. Τσιτουρίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών κ. Χαράλαμπος Κοντονής, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, αξιωματούχοι των υπηρεσιών του Ε.Κ., ο Πρόεδρος της επιτροπής στις Βρυξέλλες για την προώθηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Αναστάσιος Φιλιππίδης με μέλη της επιτροπής, ο Πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου Βρυξελλών «Καμίαν κι εν αργός» Γ. Σιδηρόπουλος, στελέχη και μέλη του συλλόγου και της ελληνικής κοινότητας, δημοσιογράφοι και δεκάδες άλλοι Έλληνες και ξένοι.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιχτή επιστολή των Κύπριων Προσφύγων και Εκτοπισμένων που ζουν στην Ελλάδα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, απέστειλε η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας.

“Εμείς οι Κύπριοι Πρόσφυγες και Εκτοπισμένοι, που αποτελούμε μεγάλο μέρος των σχεδόν 50.000 Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα (μεταξύ των οποίων και λιγοστοί Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας) θύματα της τραγωδίας του 1974, θέλουμε να Σας απευθύνουμε έκκληση να δείξετε το ίδιο πνεύμα και στα θέματα της Κύπρου, ώστε να πρυτανεύσει σε όλη την πολύπαθη περιοχή μας η Ειρήνη, η Συνεννόηση και η Καλή Γειτονία, ώστε ως ένα καλό παράδειγμα να επιδράσει θετικά στην ευρύτερη περιοχή της ταλαίπωρης Μέσης Ανατολής”, αναφέρουν οι Κύπριοι Πρόσφυγες και Εκτοπισμένοι στην επιστολή τους, ενώ καλούν τον Τούρκο Πρόεδρο “να αναλάβετε τις ευθύνες Σας στη βάση του μοναδικού τρόπου που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ κρατών και λαών, δηλαδή μεταξύ άλλων τη Διεθνή Νομοθεσία, τις Αρχές και Αποφάσεις του ΟΗΕ και άλλων Διακρατικών Οργανισμών, τον Νόμο για το Δίκαιο της Θάλασσας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.

Σε άλλο σημείο της ανοιχτής επιστολής, η Ένωση Κυπρίων, εστιάζει στο “θέμα των Αγνοούμενων αυτή η πιο ευαίσθητη πλευρά της Κυπριακής τραγωδίας παραμένει άλυτο, για σχεδόν το 50% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων Ε/Κ και Τ/Κ Αγνοουμένων για τα 60 χρόνια που υφίσταται το πρόβλημα, καθόσον πολλά από τα στοιχεία βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχει ο κατοχικός Σας στρατός. Παρακαλούμε θερμά να ενεργήσετε ώστε να αρθούν τα εμπόδια”.

Αναλυτικά η Ανοιχτή επιστολή των Κύπριων Προσφύγων και Εκτοπισμένων που ζουν στην Ελλάδα:

Κύριε Πρόεδρε,

Έρχεστε σήμερα στην Ελλάδα, έχοντας διακηρύξει ότι η επίσκεψη Σας θα διέπεται από πνεύμα συνεννόησης, καλής γειτονίας και επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων με τη χαρακτηριστική έκφραση win-win (kazan-kazan). Προθέσεις τις οποίες χαιρετίζουμε καθότι αυτό πρέπει να ισχύει μεταξύ γειτόνων.

Εμείς οι Κύπριοι Πρόσφυγες και Εκτοπισμένοι, που αποτελούμε μεγάλο μέρος των σχεδόν 50.000 Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα (μεταξύ των οποίων και λιγοστοί Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας) θύματα της τραγωδίας του 1974, θέλουμε να Σας απευθύνουμε έκκληση να δείξετε το ίδιο πνεύμα και στα θέματα της Κύπρου, ώστε να πρυτανεύσει σε όλη την πολύπαθη περιοχή μας η Ειρήνη, η Συνεννόηση και η Καλή Γειτονία, ώστε ως ένα καλό παράδειγμα να επιδράσει θετικά στην ευρύτερη περιοχή της ταλαίπωρης Μέσης Ανατολής.

Σας ζητούμε να αναλάβετε τις ευθύνες Σας στη βάση του μοναδικού τρόπου που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ κρατών και λαών, δηλαδή μεταξύ άλλων τη Διεθνή Νομοθεσία, τις Αρχές και Αποφάσεις του ΟΗΕ και άλλων Διακρατικών Οργανισμών, τον Νόμο για το Δίκαιο της Θάλασσας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην Κύπρο η Ελληνική Στρατιωτική Χούντα έκανε το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, στο οποίο περισσότεροι από εμάς αντισταθήκαμε. Γνωρίζετε και εσείς τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών με το Πραξικόπημα που διενεργήθηκε σε βάρος Σας στις 15-16 Ιουλίου 2016. Η στρατιωτική εισβολή της χώρας Σας στην Κύπρο της 20ης Ιουλίου 1974, έγινε με τον «διακηρυγμένο» στόχο της «αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης». Πλην όπως μετατράπηκε σε συνεχή κατοχή του 37% του εδάφους μας κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ε.Ε., της συμφωνίας εγκατάστασης και εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας είστε συμβαλλόμενο μέρος, η οποία ρητά αποκλείει την διχοτόμηση, την απόσχιση, την προσάρτηση με όποιο τρίτο κράτος, που δυστυχώς συνεχίζεται για 50 χρόνια.

Στις διακοινοτικές συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα είχαμε φθάσει πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης. Σε σημαντικά θέματα είχαν βρεθεί συγκλήσεις, όπως το εδαφικό, το περιουσιακό, η ίδρυση και λειτουργία μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, οι βασικές αρχές μιας μόνης και ενιαίας κυριαρχίας, μιας διεθνούς προσωπικότητας και μιας ιθαγένειας του νέου Ομόσπονδου κράτους, αλλά και οι τέσσερεις βασικές Ευρωπαϊκές ελευθερίες (διακίνηση, εγκατάσταση, ιδιοκτησία, ενάσκηση επαγγέλματος) του κάθε Πολίτη και της κάθε Κοινότητας που θα ασκούνταν χωρίς διακρίσεις της φυλετικής καταγωγής ή της θρησκείας. Υπολείπονταν η επιβεβαίωση της εκ περιτροπής Προεδρίας, η αποτελεσματική συμμετοχή της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στις Ομοσπονδιακές αρχές και αποφάσεις. Όπως υπολείπονταν η συμφωνία για την Αποχώρηση των στρατευμάτων, η Κατάργηση των Εγγυητικών και Επεμβατικών δικαιωμάτων, και ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος παραμονής των ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ. Ήμασταν στο παρά πέντε να λυθεί το Κυπριακό και να γίνει η Κύπρος επιτέλους ένα κανονικό κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. όπως δήλωσε ότι επεδίωκε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Λυπούμαστε που έκτοτε τίποτα δεν έχει συνεχιστεί. Και αυτό εξ’ αιτίας της στάσης Σας και μετατόπισης σε λύση δύο «κυρίαρχων κρατών», θέση που δεν είναι αποδεκτή από τη Διεθνή Κοινότητα. Και κοντά σε αυτό η οριακή επιβολή με πενήντα ένα τοις εκατό (51%) του εκλεκτού Σας ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας με ψήφους χιλιάδων εποίκων, που αλλοίωσαν τη βούληση των γηγενών συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.

Το θέμα των Αγνοούμενων αυτή η πιο ευαίσθητη πλευρά της Κυπριακής τραγωδίας παραμένει άλυτο, για σχεδόν το 50% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων Ε/Κ και Τ/Κ Αγνοουμένων για τα 60 χρόνια που υφίσταται το πρόβλημα, καθόσον πολλά από τα στοιχεία βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχει ο κατοχικός Σας στρατός. Παρακαλούμε θερμά να ενεργήσετε ώστε να αρθούν τα εμπόδια.

Επαναλαμβάνουμε ότι χαιρετίζουμε τις Ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Χώρας Σας με την προϋπόθεση να γίνουν προσαρμογές συμβατές με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Οι πρόνοιες που απαιτεί το εγχείρημα αυτό, και ιδιαίτερα η υλοποίηση των δεσμεύσεων που πηγάζουν από την ιδιότητα Σας ως υποψήφια για ένταξη Χώρα ή υποψήφιας για σύναψη ειδικών εταιρικών σχέσεων με την Ε.Ε., απαιτούν μεταξύ άλλων την εφαρμογή των κυπρογενών υποχρεώσεων Σας (ομαλοποίηση σχέσεων με γειτονικά κράτη, πρωτόκολλο Άγκυρας, κ.ά.).

Τέλος γνωρίζετε, και εμείς το υποστηρίζουμε, ότι στις συγκλήσεις των συζητήσεων στο Κρανς Μοντάνα, περιέχεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο για το Φυσικό Αέριο και άλλους Φυσικούς Πόρους. Η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα θα απολαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί. Και το Ομόσπονδο Κυπριακό κράτος θα είναι ανοιχτό να συζητήσει μαζί Σας την πώληση μέρους αυτού. Φυσικά πρέπει να προηγηθεί η επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, με την επανένωση της χώρας, με την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος, προς όφελος όλων των Κυπρίων δηλ. Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων. Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών.

Με αυτά διατελούμε, κύριε Πρόεδρε, με την ευχή να εισακουστούμε και να πρυτανεύσει και μεταξύ μας το win-win (kazan-kazan).

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος 1974

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναλογιστικό ισοδύναμο: Το εργαλείο που ξεκλειδώνει την έκδοση των διεθνών συντάξεων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σε τροχιά απομείωσης βαίνουν οι 16.000 εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις, που, επί πολλά έτη, αποτέλεσαν μία «πληγή» στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης για τους πολίτες που είτε είχαν εργαστεί στο εξωτερικό κατά το παρελθόν είτε ανήκουν στον απόδημο ελληνισμό, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτές οι συνταξιοδοτικές υποθέσεις συγκαταλέγονται στην κατηγορία των «δύσκολων», καθώς, κατά τη διεκπεραίωσή τους, εμπλέκονται και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης του εξωτερικού, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ο χρόνος εκκαθάρισης δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Σήμερα, η έκδοση των διεθνών συντάξεων επιταχύνεται με την ενεργοποίηση του λογισμικού που αφορά στο «αναλογιστικό ισοδύναμο», το εργαλείο, δηλαδή, που απαιτείται, προκειμένου να γίνει μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ευρωπαϊκών οργανισμών και των συντονισμένων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας στους ως άνω οργανισμούς είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση του εσωτερικού συνταξιοδοτικού συστήματος λόγω άσκησης μισθωτής ή μη μισθωτής δραστηριότητας.

Στην ταχύτερη διεκπεραίωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε και η πλήρης διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Κοινωνική Ασφάλιση (EESSI).

Συγκεκριμένα, μέσω του συστήματος, διασυνδέονται τα συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης 27 κρατών-μελών της ΕΕ, με σκοπό την πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση και ανταλλαγή των αναγκαίων ασφαλιστικών πληροφοριών.

Αυτή η ηλεκτρονική διασύνδεση συμβάλλει στη σημαντική μείωση του χρόνου διακίνησης πληροφορίας μεταξύ του e-ΕΦΚΑ και των φορέων των κρατών-μελών, στην κατάργηση της έντυπης ανταλλαγής πληροφοριών, στη βελτίωση της ποιότητας διακινούμενης πληροφορίας, μέσω της τυποποίησης των διαδικασιών και προτυποποίησης εγγράφων, στην αύξηση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς και στην παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τους χρόνους διεκπεραίωσης και τον αριθμό των υποθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ο Ηνίοχος στον Κόσμο – 3η Συζήτηση: Κλιματική Κρίση-Φυσικές Καταστροφές-Πολιτική Προστασία

Published

on

Από

Με το επίκαιρο θέμα «Κλιματική Κρίση – Φυσικές Καταστροφές – Πολιτική Προστασία»,  συνεχίζεται ο Διαδικτυακός κύκλος συζητήσεων “ο Ηνίοχος στον Κόσμο“, που οργανώνει το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα Ελλάδας 17.00 – 19.00 (CE 16.00 – 18.00). Οι συμμετέχοντες θα καταθέσουν την γνώση και τις εμπειρίες τους το πώς αντιμετωπίζονται τα παραπάνω θέματα στις πόλεις και χώρες που ζουν και λειτουργούν.

    Στη συζήτηση θα συμμετέχουν:
Ιωάννης Βουλδούκης, Δημοτικός Σύμβουλος ANTONY, Γαλλία
Ιωάννα Ζαχαράκη, Πρόεδρος Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Αντιδήμαρχος Δήμου SOLINGEN, Γερμανία
Δημοσθένης Κουπτσίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Ελλάδα
Ευτυχία Κουρλός, Αντιδήμαρχος ÖSTERSUND, Σουηδία
Λευτέρης Πρεζαλής, Δημοτικός Σύμβουλος CAMISANO VICENTINO, Ιταλία 

Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η κα Στέλλα Κυργιανέ Εφραιμίδου, Μέλος Σ.Ε. του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Δημοτική Σύμβουλος WEINHEIM-Γερμανίας   

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην On-Line πλατφόρμα ZOOM.  https://us02web.zoom.us/j/87204169181  Meeting ID: 872 0416 9181   και θα προβληθεί απευθείας στο κανάλι του YouTube της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. στο link, https://www.youtube.com/@user-lm5lp6iv7d   Το link της online εκδήλωσης θα ενεργοποιηθεί 15′ πριν από την έναρξη, στις 16.45 ώρα Ελλάδας (CE 15.45)  

Την οργανωτική υποστήριξη έχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Christkindlesmarkt: Άνοιξε τις πύλες της η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Philos e.V.

Με τον πρόλογο του Χριστόπαιδου (Christkind) την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις 5.30 μ.μ., από το μπαλκόνι της Frauenkirche, ξεκίνησε και επίσημα η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης.

Για την ιστορία, η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης, η πόλη από πανί και ξύλο, πρωτοαναφέρεται στα χρονικά από το 1628, θεωρείται μια από τις αρχαιότερες αν όχι η αρχαιότερη, αλλά σίγουρα η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Γερμανίας.

Με μοναδική διακοπή στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αγορά αποτελεί μία παράδοση 400 ετών.

Η ιδέα του προλόγου του Χριστόπαιδου (Christkind) υπάρχει εδώ και 75 χρόνια. Ο πρόλογος είναι έμπνευση του δραματουργού Friedrich Bröger.

Το Christkind της Αγοράς πιθανόν να ανήκει σαν πρωτοβουλία στον αναθεωρητή Martin Luther (1483 – 1546), από πότε εμφανίζεται στην Νυρεμβέργη δεν είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ούτε υπάρχει εξήγηση γιατί το Χριστόπαιδο (Christkind) στην Νυρεμβέργη είναι κορίτσι.

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης, όπως και όλες οι μεσαιωνικές αγορές βασίζονταν σε αυτοκρατορικά προνόμια και δεν μπορούσε να στήσει κάποιος από μόνος του μια αγορά, για παράδειγμα μεταξύ Φρανκφούρτης και Λειψίας, κατά μήκος της λεγόμενης Via Regia, δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη αγορά, οι 2 πόλεις είχαν την αποκλειστικότητα.

Πηγή φωτογραφίας: Philos e.V.

Στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης τα περιπτεράκια είναι ομοιόμορφα, σκεπασμένα με τεντόπανο στα χρώματα της πόλης και πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, χειροτεχνίες, δώρα και παλιές κατασκευές όπως χάρτινα χρυσά αγγελάκια, ανθρωπάκια από καρύδια και δαμάσκηνα (Zwetschgenmänle) και φυσικά τα γνωστά λουκάνικα της Νυρεμβέργης και το ζεστό κρασί.

Η διάρκεια της Αγοράς είναι ενιαία για όλους από την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη, κατ’ εξαίρεση 1η Δεκέμβρη μέχρι την 24η Δεκεμβρίου το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι σε άλλες πόλεις ισχύουν άλλες ημερομηνίες.

Πηγή φωτογραφίας: Philos e.V.

Εκτός από την Κεντρική Χριστουγεννιάτικη Αγορά, λειτουργούν και η παιδική Χριστουγεννιάτικη Αγορά, η Αγορά των περιοχών της Μητροπολιτικής περιοχής της Νυρεμβέργης, η Αγορά των αδελφών πόλεων κα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της Αγοράς πραγματοποιούνται πάρα πολλές εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν πολιτιστικά την Αγορά και δίνουν έναν τόνο εορταστικό πχ. Lichterzug, οι διάφοροι μουσικοί σύλλογοι με τις παρουσιάσεις τους, εκθέσεις στο ισόγειο του δημαρχείου κτλ.

Στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά συμμετέχει εδώ και 25 χρόνια και η Καβάλα, σαν αδελφή πόλη της Νυρεμβέργης, με τοπικά προϊόντα της περιοχής, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ούζο, τσίπουρο, λάδια, ελιές, πίκλες.

Πηγή φωτογραφίας: Philos e.V.

“Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Καβάλας και η Royal Τσατσούλης ενισχύουν αδιάλειπτα το περίπτερο της Καβάλας και τους ευχαριστούμε ολόθερμα” σημειώνει ο Σύλλογος αδελφοποίησης Νυρεμβέργης – Καβάλας “ΦΙΛΟΣ α.Σ.”.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστολή ΠΑ.Σ.Π.Ε. στον Πρωθυπουργό: Διεκδίκηση της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής της Παναγίας Σουμελά στους χώρους που λειτουργούν ως μουσείο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητά ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες για διεκδίκηση από μέρους της χώρας μας, της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής της Παναγίας Σουμελά στους ανακαινισμένους χώρους της που σήμερα λειτουργούν ως μουσείο.

Το ΠΑ.Σ.Π.Ε. στην επιστολή του επικρίνει την στάση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, “που οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές συνδέουν και με τις δηλώσεις σας σχετικά με τα μάρμαρα και τα γλυπτά του Παρθενώνα και το πάγιο αίτημα της χώρας μας που δημόσια διατυπώσατε, ότι δηλαδή αυτά έχουν κλαπεί και θα πρέπει να επιστραφούν για να ενωθούν με το μνημείο όπου ανήκουν εδώ και 2.5000 χρόνια” και τονίζει την σύνδεση του ζητήματος με τα κειμήλια της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, “που επί δεκαέξι αιώνες αποτέλεσε Εθνικο-θρησκευτικό σύμβολο του Ελληνισμού των παρευξείνιων περιοχών και όχι μόνον”.

Παράλληλα, με την ευκαιρία της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού επαναφέρει το αίτημα και “προτείνουμε να εντάξετε στην ατζέντα των αιτημάτων της χώρας μας προς τον Τούρκο Πρόεδρο, για τοποθέτηση των κειμηλίων στην ανακαινισμένη μονή της Παναγίας Σουμελά.”

“Επειδή δεν υπάρχει «πολιτισμικόμετρο» με το οποίο θα μπορούσαμε να μετρήσουμε και έτσι να κρίνουμε την αξία κάθε μνημείου, πιστεύουμε ότι και τα κειμήλια της Ιστορικής Μονής, αλλά και η επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από τζαμί ως μουσείο, έχουν μεγάλη βαρύτητα αλλά και ιστορική σημασία για τα εκατομμύρια Ελλήνων του Πόντου, που έχασαν την πατρίδα τους και εγκατέλειψαν χωρίς την θέλησή τους, τα ιερά και τα όσια των προγόνων τους, τα Μνημεία τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα πνευματικά ιδρύματα που για αιώνες δημιούργησαν οι πρόγονοί τους”, σημειώνει στην επιστολή του το ΠΑ.Σ.Π.Ε..

Αναλυτικά η επιστολή του ΠΑ.Σ.Π.Ε. στον κ. Πρωθυπουργό:

Στην συνέχεια της από 23/10/2023 επιστολή μας που στείλαμε υπόψη σας και κοινοποιήσαμε στους Υπουργούς Εξωτερικών, Πολιτισμού και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ε.Κ. και με αφορμή τις δηλώσεις και την στάση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, που οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές συνδέουν και με τις δηλώσεις σας σχετικά με τα μάρμαρα και τα γλυπτά του Παρθενώνα και το πάγιο αίτημα της χώρας μας που δημόσια διατυπώσατε, ότι δηλαδή αυτά έχουν κλαπεί και θα πρέπει να επιστραφούν για να ενωθούν με το μνημείο όπου ανήκουν εδώ και 2.5000 χρόνια, επανερχόμαστε και σας ενημερώνουμε ότι.

Θεωρούμε ότι το απαράδεκτο διπλωματικά, όσο και ατυχές αυτό γεγονός, συνδέετε απολύτως και με τα κειμήλια της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που επί δεκαέξι αιώνες αποτέλεσε Εθνικο-θρησκευτικό σύμβολο του Ελληνισμού των παρευξείνιων περιοχών και όχι μόνον, που κλάπηκαν πριν 100 χρόνια, μετά την καταστροφή και την βεβήλωσή της από φανατικούς Τούρκους εθνικιστές και σήμερα φυλάσσονται στα μουσεία της Τουρκίας.

Με αφορμή και τις δηλώσεις σε εφημερίδες, του Τούρκου Υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού το 2017, για αναζήτηση των διασωθέντων κειμηλίων της μονής και επιστροφή τους στην Τουρκία όπου βρίσκεται η Μονή τη Παναγίας Σουμελά, που σήμερα μετά την ανακαίνισή της λειτουργεί ως Μουσείο και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει κάποια απάντησή σας για το θέμα, που εγγράφως και προφορικά έχουμε θέσει υπόψη σας, αλλά και των Υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού ύστερα από συναντήσεις μας, επαναφέρουμε το αίτημά μας και προτείνουμε να εντάξετε στην ατζέντα των αιτημάτων της χώρας μας προς τον Τούρκο Πρόεδρο, για τοποθέτηση των κειμηλίων στην ανακαινισμένη μονή της Παναγίας Σουμελά.

Αίτημα που μαζί με την υπόδειξη, μετά από πρωτοβουλίες μας, της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου του 2014 προς την Τουρκία, για επαναφορά της λειτουργίας του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από τζαμί ως μουσείο, καταθέσαμε εγγράφως και στον Πρόεδρο κ. Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας να υιοθετήσει τα αιτήματά μας.

Επειδή δεν υπάρχει «πολιτισμικόμετρο» με το οποίο θα μπορούσαμε να μετρήσουμε και έτσι να κρίνουμε την αξία κάθε μνημείου, πιστεύουμε ότι και τα κειμήλια της Ιστορικής Μονής, αλλά και η επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από τζαμί ως μουσείο, έχουν μεγάλη βαρύτητα αλλά και ιστορική σημασία για τα εκατομμύρια Ελλήνων του Πόντου, που έχασαν την πατρίδα τους και εγκατέλειψαν χωρίς την θέλησή τους, τα ιερά και τα όσια των προγόνων τους, τα Μνημεία τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα πνευματικά ιδρύματα που για αιώνες δημιούργησαν οι πρόγονοί τους.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Μετά την προσβλητική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας στο πρόσωπό σας και κατ’ επέκταση στην χώρα μας, θεωρώντας δεδομένο ότι δίνετε, καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, την ίδια σημασία και βαρύτητα στην διεκδίκηση από μέρους της χώρας μας, της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής της Παναγίας Σουμελά στους ανακαινισμένους χώρους της που σήμερα λειτουργούν ως μουσείο και έτσι της επανένωσης και της ανάδειξης της ελληνικο-χριστιανικής ταυτότητας του μνημείου, περιμένουμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τις πρωτοβουλίες σας !

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο “πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και το οποίο τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται. Με μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, τολμηρά νομοσχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας τις αδικίες οι οποίες υπήρχαν, τις στρεβλώσεις, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης” ενώ πρόσθεσε ότι “κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό είναι το κύριο μέλημά μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας, πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κρατικά πανεπιστήμια, να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα μας.

Αναφερόμενος στους Έλληνες του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα.

Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ στο Λονδίνο:

“Κύριε Υπουργέ, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι για ακόμα μία φορά εδώ, στο Λονδίνο, μια πόλη που όπως ξέρετε αγαπώ πολύ.

Είχα την ευκαιρία τρεις φορές να βρεθώ εδώ, την πρώτη ήμουν λίγο μεγαλύτερος από τον Αλέξανδρο, 20 χρονών, όταν είχα έρθει στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών από το Harvard για να περάσω ένα εξάμηνο στο London School of Economics.

Η δεύτερη φορά ήταν το 1990, όταν έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, τότε δουλεύοντας στην Chase Manhattan και η τρίτη όταν ξεκίνησα στα σοβαρά την επαγγελματική μου καριέρα, μαζί με την Μαρέβα τότε, νιόπαντροι. Εδώ στο Λονδίνο γεννήθηκε και η πρώτη μας κόρη, η Σοφία. Οπότε έχω πάντα εξαιρετικά ευχάριστες αναμνήσεις.

Είναι μια πόλη την οποία αγαπώ ιδιαίτερα και χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω τον Ελληνισμό του Λονδίνου να προκόβει και να δίνει και σε εμάς μεγάλη δύναμη γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε στην πατρίδα μας.

Θυμάμαι πέρυσι, όταν βρέθηκα πάλι εδώ και σας μίλησα, ήμασταν κάποιους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Σας είχα μιλήσει τότε για την πολύ μεγάλη σημασία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον της χώρας.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Είχαμε κάνει όντως, και έχουμε κάνει, πάρα πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Τότε σας ζήτησα να συνταχθούμε όλοι ώστε αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί, να μην διακοπεί, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας έργο.

Και πράγματι κι εσείς και όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μας επιβράβευσαν με ένα ποσοστό που ήταν ακόμα μεγαλύτερο από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2019. Οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθεμία και στον καθέναν, γιατί όλα αυτά τα οποία πετύχαμε τα πετύχαμε μαζί.

Πρέπει να σας πω βέβαια ότι το ποσοστό αυτό είναι ένα ποσοστό το οποίο βαραίνει πολύ στις δικές μου πλάτες και των συνεργατών μου. Είναι ένα ποσοστό ευθύνης. Ένα ποσοστό το οποίο με υποχρεώνει κι εμένα να δουλεύω κάθε μέρα ακόμα πιο σκληρά, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και το οποίο τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται.

Με μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, τολμηρά νομοσχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας τις αδικίες οι οποίες υπήρχαν, τις στρεβλώσεις, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν είναι το μόνο, θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα, τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και ο κύριος σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την φιλόδοξη, σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχω πει πολλές φορές, χρειάζονται ουσιαστικά μία οκταετία προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν πλήρως.

Και βέβαια, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές, είναι αυτές οι οποίες τελικά κάνουν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της δικής μας παράταξης και των άλλων κομμάτων, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να πασχίζουν να βρουν τον δικό τους ρυθμό.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Δεν μας αφορά καθόλου το τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Εμείς κοιτάμε τα δικά μας, κοιτάμε το έργο μας, κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό είναι το κύριο μέλημά μας.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας, πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κρατικά πανεπιστήμια, να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα μας.

Όλα αυτά λοιπόν θέλουμε να τα κάνουμε πράξη, θα τα κάνουμε πράξη. Και βέβαια θέλουμε και στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, σε λίγους μήνες από τώρα, να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και πάλι ένα υψηλό ποσοστό ώστε να εδραιώσουμε αυτή την πολιτική υπεροχή την οποία διαμορφώσαμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Σε αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, τη βοήθεια όλων των αποδήμων.  Ξέρετε πια ότι μπορέσαμε και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο, μπορείτε τώρα να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας χωρίς κανένα εμπόδιο και χωρίς καμία δυσκολία.

Πάμε λοιπόν μαζί να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά τα οποία μπορέσαμε και πετύχαμε εδώ στο Λονδίνο, όπου ξεπεράσαμε το 50%. Διότι πιστεύω ότι κατεξοχήν οι Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό μπορούν να βλέπουν πιο καθαρά όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, ίσως απαλλαγμένοι από τα πάθη της εγχώριας πολιτικής αναμέτρησης, ίσως πιο -θα έλεγα- αντικειμενικοί κριτές.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα. Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα.

Αυτή για εμένα, ξέρετε, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Διότι είναι και η καλύτερη πιστοποίηση ότι τελικά αφήσαμε για τα καλά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Αύριο θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και πάλι σε ένα μεγάλο συνέδριο διεθνών επενδυτών και να επαναβεβαιώσω αυτή τη δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και θα χαρώ ιδιαίτερα γιατί θα διαπιστώσω ότι όλα αυτά τα οποία είχαμε πει πριν από έναν χρόνο μπορέσαμε και τα πετύχαμε.

Ανακτήσαμε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα, πουλήσαμε τις μετοχές από τις τράπεζες, στο χρηματιστήριο, σε εξαιρετικές αποτιμήσεις, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ γρηγορότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Άρα, έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο. Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε και η επίπτωση τελικά από αυτόν τον ενάρετο κύκλο να μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να γνωρίζει ότι τελικά μπορεί να έχει ένα μέρισμα από αυτήν τη νέα δυναμική ανάπτυξη.

Αυτό θέλω να πετύχω και με τη δική σας τη βοήθεια θα τα καταφέρω. Να είστε καλά.”

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 ώρες ago

Booking: Χάκερς χτυπούν πελάτες της πλατφόρμας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Έντεκα προγραμματισμένες για το 2024 κλινικές δοκιμές ξεχώρισε το «Nature Medicine»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Τους νέους κανόνες της ΕΕ για την άδεια οδήγησης ενέκριναν οι ευρωβουλευτές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ16 ώρες ago

Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας: Τι προβλέπει

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ18 ώρες ago

Μέθοδος εντοπισμού της γήρανσης των ανθρώπινων οργάνων προβλέπει τον κίνδυνο ασθενειών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Ύφασμα που αλλάζει χρώματα δημιούργησε εργαστήριο στο Χονγκ Κονγκ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Έρευνα: Τα ραντάρ στους δρόμους μπορούν να μειώσουν μέχρι και 60% τον αριθμό των ατυχημάτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ανοιχτή επιστολή των Κύπριων Προσφύγων και Εκτοπισμένων που ζουν στην Ελλάδα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Αναλογιστικό ισοδύναμο: Το εργαλείο που ξεκλειδώνει την έκδοση των διεθνών συντάξεων

auf Deutsch2 ημέρες ago

Neuer Streik bei der Bahn ab Donnerstag bis Freitagabend

auf Deutsch4 εβδομάδες ago

Winterreifenpflicht: Das gilt im Ausland

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα βελτιώνει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη επιβίωση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ημέρες ago

Ματαιώσεις πτήσεων και σιδηροδρομικών δρομολογίων στο Μόναχο λόγω χιονόπτωσης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ημέρες ago

Christkindlesmarkt: Άνοιξε τις πύλες της η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ6 ημέρες ago

Μόναχο: Επαναλαμβάνονται οι πτήσεις, παραμένουν τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα ago

Γερμανία: Τα βενζινάδικα θα χρεώνουν πλέον και τον… αέρα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 εβδομάδα ago

Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Αυξημένος ο κίνδυνος τραυματισμού για άτομα άνω των 65 ετών σε τροχαίο ατύχημα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 εβδομάδα ago

«Τελεσίγραφο» Google στους κατόχους λογαριασμών: Ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis