ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Χαλάζι και καταρρακτώδεις βροχές «έπληξαν» τη παραγωγή διάσημων γαλλικών κρασιών
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως η σφοδρή χαλαζόπτωση, που έπληξαν το Σαββατοκύριακο ορισμένες από τις γνωστότερες περιοχές παραγωγής κρασιού της Γαλλίας προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στους αμπελώνες, ιδίως στο Κονιάκ, όπου εκτιμάται ότι καταστράφηκε το 8% των καλλιεργειών.
Από το χαλάζι επλήγησαν επίσης οι περιοχές Σαμπλί και Μποζολέ.
«Η χαλαζοθύελλα κατέστρεψε πολλούς αμπελώνες, με αποτέλεσμα να καταστεί αβέβαιη ή αδύνατη η μελλοντική σοδειά» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FNSEA, η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Γαλλίας.
Οι παραγωγοί του Κονιάκ σημείωσαν ότι από το χαλάζι υπέστησαν τεράστιες ζημιές 50.000-60.000 στρέμματα με αμπέλια, δηλαδή το 6-8% της καλλιεργούμενης έκτασης. “Σε ορισμένα σημεία έχει καταστραφεί το 100% της παραγωγής”, είπε μια εκπρόσωπος της ένωσης παραγωγών BNIC.
Κάποιοι οινοπαραγωγοί είπαν ότι το χαλάζι που έπεσε είχε μέγεθος αυγών ορτυκιού, καθώς το μήκος του έφτανε το 1,5 εκατοστό.
Η BNIC θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα για να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παραγωγή κονιάκ.
Στη Βουργουνδία, το χαλάζι και η βροχή που ακολούθησε κατέστρεψαν περίπου 6.000 στρέμματα, κυρίως στα νοτιοδυτικά του Σαμπλί (τον μεγαλύτερο αμπελώνα της περιφέρειας) και στο Οξερουά.
Στην περιοχή του Μποζολέ, όπου παράγεται το δημοφιλές μποζολέ νουβό, περίπου 10.000 στρέμματα ή το 6% των αμπελώνων επλήγησαν από τις καταιγίδες, όμως ακόμη δεν έχει γίνει μια ακριβής εκτίμηση της καταστροφής.
Η FNSEA ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να στηρίξει τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα δεδομένου ότι δεν θα μειωθεί μόνο η φετινή σοδειά αλλά θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τις μελλοντικές και στις τρεις περιοχές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΗΕ: Απαραίτητη η “αλλαγή πορείας” της ανθρωπότητας ώστε να υπάρχει ελπίδα να διασφαλιστεί νερό για όλους

Μπροστά στις ελλείψεις νερού, που επιδεινώνονται, η ανθρωπότητα κινδυνεύει και «πρέπει να αλλάξει πορεία» στον τρόπο που διαχειρίζεται αυτό «το πολύτιμο δημόσιο αγαθό», τόνισε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο κλείσιμο της διάσκεψης για το θέμα.
Απαραίτητο για την υγεία, την υγιεινή, την ειρήνη, την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλεια ή απλώς για να πίνουμε, το νερό «είναι πιο πολύτιμο δημόσιο αγαθό» και «πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.
«Όλες οι ελπίδες της ανθρωπότητας για το μέλλον εξαρτώνται, κατά έναν τρόπο, από την αλλαγή της στάσης της η οποία θα βασίζεται στην επιστήμη, ώστε να δοθεί ζωή στο Πρόγραμμα Δράσης για το Νερό» που ορίστηκε με βάση τις δεσμεύσεις που έγιναν στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης, πρόσθεσε ο ίδιος, ζητώντας να γίνουν προσπάθειες «που θα αλλάξουν τα δεδομένα» ώστε όλος ο κόσμος στον πλανήτη να έχει νερό.
Ο κόσμος δεν βρίσκεται σε σωστό δρόμο ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το νερό ως το 2030, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και την αποχέτευση για όλους.
«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε», τόνισε ο Γκουτέρες ο οποίος την Τετάρτη επέκρινε «τη βαμπιρική υπερκατανάλωση» νερού της ανθρωπότητας και την κλιματική κρίση που έχει προκαλέσει.
Από την κατασκευή τουαλετών ως την αποκατάσταση 300.000 χιλιομέτρων ποταμών, στο «πρόγραμμα δράσης» που καταρτίστηκε στη διάρκεια της διάσκεψης αναλήφθηκαν σχεδόν 700 δεσμεύσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυβερνήσεις ή τον ιδιωτικό τομέα.
Στην τριήμερη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 1977, συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι.
Όμως «περίπου το ένα τρίτο (των δεσμεύσεων) μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση», ενώ έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη χρηματοδότηση για λιγότερο από το ένα τρίτο, σημείωσε ο Τσαρλς Άισλαντ του World Resources Institute.
Αποτελεί όμως «μια καλή αρχή», σχολίασε αναφερόμενος στο σχέδιο της Γερμανίας για τη διαχείριση της λεκάνης του ποταμού Νίγηρα σε εννέα χώρες τις οποίες διασχίζει.
Σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη πρότειναν να οριστεί ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το νερό, κάτι που ο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα εξετάσει.
Το 2020, 2 δισεκ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό και 3,6 δισεκ. δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες αποχέτευσης, εκ των οποίων 494 εκατομμύρια αναγκάζονταν να κάνουν την ανάγκη τους στο ύπαιθρο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας ΟΗΕ – Νερό.
Τουλάχιστον δύο δισεκ. άνθρωποι πίνουν νερό μολυσμένο με περιττώματα και 2,3 δισεκ. δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής. Συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών, της χολέρας και της δυσεντερίας.
Την ώρα που λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται η ξηρασία, οι ειδικοί του ΟΗΕ για το Κλίμα (Giec) εκτιμούν ότι «περίπου ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως» υφίσταται «σοβαρές» ελλείψεις νερού τουλάχιστον κάποιες περιόδους τον χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μουσείο Ακρόπολης: Οριστική επανένωση των παρθενώνειων θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο Μουσείο Ακρόπολης, στην Αίθουσα του Παρθενώνα, η απόδοση των τριών θραυσμάτων από τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα, που επιστράφηκαν από τα Μουσεία του Βατικανού, στο μνημείο στο οποίο ανήκουν, τον Παρθενώνα.
Η επανένωση αυτή έγινε χάρη στη σοβαρή και ουσιαστική εργασία όλων όσων ασχολήθηκαν με αυτήν, τόσο από την Αγία Έδρα και τα Μουσεία του Βατικανού όσο και από την ελληνική πλευρά, το Μουσείο Ακρόπολης και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τα θραύσματα που αποδόθηκαν στο μνημείο τους περιλαμβάνουν την κεφαλή ενός σκαφηφόρου (ιματιοφόρου) άνδρα που ανήκει στον λίθο V της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, την κεφαλή ενός γενειοφόρου άνδρα που αποδίδεται στη νότια μετόπη 16 της Κενταυρομαχίας και, τέλος, την κεφαλή ενός αλόγου που αποδίδεται σε αέτωμα του Παρθενώνα.
Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη, του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κ. Τασούλα, του Γραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου Επισκόπου Brian Farrell, καθώς κι άλλων εκπροσώπων της Αγίας Έδρας, της καθ. Barbara Jatta, διευθύντριας των Μουσείων του Βατικανού, του γενικού διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Kαθ. Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και άλλων καλεσμένων, τα τρία θραύσματα επέστρεψαν μετά από περισσότερο από δυο αιώνες στην πατρίδα τους.
«Η χειρονομία του αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να αποδώσει στην Εκκλησία της Ελλάδος και προσωπικά στον μεγαλειότατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο Β’, τα τρία θραύσματα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, που έως τις αρχές Μαρτίου εκτίθεντο στο Βατικανό, για 200 και πλέον χρόνια έχει όχι μόνο ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ν. Σταμπολίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα τρία παρθενώνεια θραύσματα: «Πρόκειται για την κεφαλή ενός γενειοφόρου άνδρα η οποία ανήκει στη μετόπη 16 της νότιας πλευράς με την Κενταυρομαχία, και την κεφαλή νεαρού σκαφηφόρου με προσφορές η οποία προέρχεται από τη Βόρεια Ζωφόρο της Πομπής των Παναθηναίων, που ανηφόριζε από την αρχαία Αγορά για να εορταστούν τα γενέθλια της πολιούχου θεάς της Αθήνας. Τέλος, το τρίτο γλυπτό μια κεφαλή αλόγου – για την οποία υπάρχουν επιστημονικά ερωτήματα – θα μπορούσε να προέρχεται από ένα εκ των δύο αετωμάτων του μνημείου. Ανήκουν δηλαδή όλα στα τρία βασικά τμήματα της ανωδομής του ναού, που ενσωμάτωνε και απέδιδε γλυπτικά την ομορφιά και την τελειότητα του συνολικού αρχιτεκτονικού σώματος του Παρθενώνα», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης.
Από την πλευρά του ο Επίσκοπος Μπράιαν Φάρελ, μίλησε για τη σημασία της χειρονομίας του πάπα, μια «εκκλησιαστική, πολιτιστική και κοινωνική χειρονομία φιλίας και αλληλεγγύης προς τον λαό της Ελλάδας», που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επιβεβαιώνει «ακόμα πιο δυνατά τη φιλία και την πνευματική εγγύτητα μεταξύ των Εκκλησιών μας». «Τα θραύσματα, που αντιπροσωπεύουν τρία διαφορετικά στοιχεία του γλυπτού διακόσμου του παγκόσμιου φήμης αθηναϊκού ναού, επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο επίσκοπος.
Τη «συγκίνηση και τη χαρά» του, που συμμετέχει στη σημερινή επίσημη τελετή επανένωσης των τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού στα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα, στο Μουσείο Ακρόπολης, εξέφρασε και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
«Η μοναδικής σημασίας και σπουδαιότητας πνευματική και φιλάδελφος χειρονομία της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο διάλογο, στην ειρήνη, στη συμφιλίωση των κοινοτήτων, στην αδελφοσύνη των λαών», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Λ. Μενδώνη, που επισήμανε την «καθοριστική» συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γαλλία: Προβλήματα στις αερομεταφορές λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Έως και το ένα τρίτο των πτήσεων ακυρώθηκαν την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε πολλά άλλα αεροδρόμια της Γαλλίας.
Οι «αναταράξεις» στις αερομεταφορές αναμένεται ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Τετάρτη, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Από την αρχή των κινητοποιήσεων, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζητά τακτικά από τις αεροπορικές εταιρείες να αναθεωρήσουν το πρόγραμμα πτήσεων από ορισμένα αεροδρόμια ώστε να αποφευχθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Οι προληπτικές ακυρώσεις πτήσεων θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Την Τρίτη τα συνδικάτα έχουν προαναγγείλει άλλη μία ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης.
Την Κυριακή θα ακυρωθεί το 33% των πτήσεων από το Ορλί. Την Δευτέρα θα επηρεαστεί το 20% των πτήσεων από το Ορλί και τη Μασσαλία ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα προστεθούν στις ακυρώσεις και πτήσεις από την Τουλούζη και το Μπορντό.
Σύμφωνα με την Air France, μέχρι και την Δευτέρα δεν θα επηρεαστούν τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων, ούτε οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ. Δεν αποκλείεται ωστόσο να σημειωθούν κάποιες καθυστερήσεις, για τις οποίες οι επιβάτες θα ενημερώνονται προσωπικά.
Η εταιρεία χαμηλού κόστους Transavia, που ειδικεύεται στις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, ακύρωσε σχεδόν 60 πτήσεις έως τώρα. Δεν έχει προς το παρόν διευκρινίσει τι σκοπεύει να πράξει τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αλλαγή ώρας 2023: Θερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου λήγει το χειμερινό ωράριο και θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά. Δηλαδή το ξημέρωμα της Κυριακής στις 03:00 τα ρολόγια μας θα πρέπει να δείχνουν 04:00.
Στη Γερμανία αντίστοιχα, στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, τα ρολόγια θα πρέπει να πάνε μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 03.00.
Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε σωστά στην αλλαγή ώρας
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αλλάζει η ώρα και πηγαίνει «μπροστά» καθώς μπαίνουμε στην εποχή της θερινής ώρας, με τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Το ανθρώπινο σώμα όμως δεν είναι ο μεγαλύτερος «υποστηρικτής» αυτής της αλλαγής, ειδικά αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά για αυτή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο και να ξυπνάει για 15-20 λεπτά την μέρα, περίπου για μία βδομάδα πριν την αλλαγή της ώρας, ώστε να προσαρμοστεί σωστά με αυτή.
Η προετοιμασία για την αλλαγή αυτή μπορεί να αποδειχθεί το «κλειδί» για την μείωση των επιπτώσεων της στους κιρκάδιους ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος.
Η προετοιμασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους εφήβους, οι οποίοι είναι από την φύση τους προγραμματισμένοι να ξενυχτούν και να κοιμούνται αργά. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε διατηρεί παρόμοιο ωράριο με αυτό των εφήβων.
Ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στην αλλαγή της ώρας. Ο γονιός θα πρέπει να κοιτάξει τον ύπνο και του ίδιου αλλά και του παιδιού του για παράδειγμα, ώστε να μην είναι ευερέθιστος προς αυτό σε περίπτωση που «χάσει» τον ύπνο του.
Τα παιδιά νεαρότερης ηλικίας προσαρμόζονται κάπως καλύτερα στις αλλαγές της ώρας σε σχέση με τους έφηβους και τους ενήλικες, όποτε μπορεί να χρειαστούν λιγότερες μέρες για να προσαρμοστούν με την αλλαγή της ώρας.
Η ημέρα
Η έκθεση στο πρωινό φως του ηλίου κάθε πρωί είναι πολύ σημαντική για το σώμα και τον εγκέφαλο, καθώς σταματάει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που παράγει το σώμα για να κοιμηθεί.
Το σώμα πρέπει να εκτεθεί σε φωτεινό φως για περίπου μισή ώρα αφότου έχει ξυπνήσει και για αυτό είναι καλό να μπαίνει το φως στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και στην δουλειά, τις ώρες του πρωινού.
Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους εφήβους, για να προσαρμοστούν καλύτερα με την θερινή ώρα, η οποία έχει περισσότερες ώρες που ο ήλιος φωτίζει από τον ουρανό. Επίσης, οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένες, όπως τα κινητά, οι τηλεοράσεις και οι υπολογιστές από τα υπνοδωμάτια.
Ο λόγος είναι επειδή το σώμα δεν παράγει την κατάλληλη ποσότητα μελατονίνης για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε όταν κάποιο ηλεκτρονικό σκεύος εκπέμπει φως.
Φυσικά το μεγαλύτερο θέμα με αυτό το έχουν οι έφηβοι, που έχουν το σκεπτικό πως χρειάζονται το κινητό τους για ξυπνητήρι το πρωί, αλλά και για να κοιμηθούν το βράδυ. Ένα κανονικό ξυπνητήρι είναι αυτό που χρειάζεται, ώστε το σώμα να αρχίσει να παράγει πάλι την σωστή ποσότητα μελατονίνης.
Αν ένα παιδί παλεύει με την κατάθλιψη ή το άγχος, το να μην κοιμάται σωστά μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες στην υγεία του. Μπορεί κάλλιστα η κατάστασή του και η ψυχολογία του να γίνει χειρότερη, αν δεν γίνει η σωστή προσαρμογή του στο νέο ωράριο.
Η νύχτα
Περίπου οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τις βραδινές ώρες, καθώς προτείνεται να αποφεύγεται η έκθεση σε έντονο φως για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό επιτρέπει να παραχθεί μεγαλύτερη ποσότητα μελατονίνης και να βοηθήσει αυτή με την σειρά της στον ύπνο.
Στο δωμάτιο θα πρέπει να μπαίνει όσο λιγότερο φως γίνεται, τα παντζούρια θα πρέπει να είναι κλειστά για να μην μπαίνει εξωτερικό φως μέσα στο δωμάτιο. Επίσης, φώτα που εκπέμπονται από τις ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς εκπέμπουν μπλε φως, που είναι ένα τύπος φωτός που «μιλάει» στον εγκέφαλο και τον «ενημερώνει» πως είναι η ώρα να ξυπνήσει.
Τα φώτα στην κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να είναι χαμηλά, ενώ πολύ καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται φώτα LED, τα οποία εκπέμπουν κοκκινωπά και καφετί φώτα.
Μόλις το σώμα πέσει για ύπνο, το δωμάτιο πρέπει να μείνει σκοτεινό και δροσερό, καθώς το φως μπορεί να εισχωρήσει στα μάτια ακόμα και όταν τα βλέφαρα είναι κλειστά.
Σε μία μελέτη του 2022, διαπιστώθηκε πως ο ύπνος για μονάχα μία νύχτα σε αμυδρό φως, όπως με μια τηλεόραση με κλειστό τον ήχο, αύξησε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και τους καρδιακούς παλμούς, παρά το γεγονός ότι τα μάτια ήταν κλειστά την ώρα του ύπνου.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ένωση Φορτηγών Μεταφορών: Ελλείψεις στην αγορά και οικονομικές ζημιές, λόγω της απεργίας της Δευτέρας

Για το ενδεχόμενο σημαντικών προβλημάτων στον εφοδιασμό της αγοράς την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων στις συγκοινωνίες, προειδοποιεί η Ένωση Φορτηγών Μεταφορών (BGL).
«Η απεργία (που έχουν κηρύξει η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di και η Ένωση Εργαζομένων στους Σιδηροδρόμους EGV) για τη Δευτέρα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε πολλούς οδηγούς φορτηγών και δρομολόγια.
Υπάρχει ο κίνδυνος χάους στον εφοδιασμό και οι ζημιές, εάν τα προϊόντα δεν παραδοθούν εγκαίρως, μπορεί να φθάσουν σε ύψος εκατομμυρίων ευρώ», προειδοποίησε ο επικεφαλής της BGL Ντιρκ Ένγκελχαρτ και ζήτησε από την κυβέρνηση να άρει κατ’ εξαίρεση για αύριο την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στους αυτοκινητοδρόμους τις Κυριακές.
«Πρέπει να ανατραπεί η απαγόρευση της Κυριακής, διαφορετικά τα φορτηγά δεν θα κυκλοφορούν για 48 ώρες και τα κενά στα ράφια θα είναι αναπόφευκτα. Αυτό θα μπορούσε να μετριάσει σε μεγάλο βαθμό το χάος και τη ζημιά στην οικονομία που προκαλεί η Ver.di», πρόσθεσε.
Με την απεργία της Δευτέρας, η Ver.di διεκδικεί αυξήσεις κατά 10,5% και τουλάχιστον επιπλέον 500 ευρώ μηνιαίως, ενώ η EVG ζητά αυξήσεις ύψους 12% και τουλάχιστον επιπλέον 650 ευρώ/μηνιαίως.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνολικά 500.000 εργαζομένων στα τρένα, στα υπεραστικά λεωφορεία, σε πολλά αεροδρόμια και στο προσωπικό των αυτοκινητοδρόμων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει άνευ προηγουμένου προβλήματα σε όλη τη Γερμανία, με τις συνέπειες να γίνονται ήδη αισθητές από την Κυριακή το απόγευμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέα δικαιώματα των καταναλωτών για εύκολες και ελκυστικές επισκευές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη νέα πρόταση σχετικά με κοινούς κανόνες για την προώθηση της επισκευής αγαθών, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων για τους καταναλωτές και θα στηρίξει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης των αποβλήτων.
Η πρόταση θα καταστήσει την επισκευή ευκολότερη και οικονομικά αποδοτικότερη για τους καταναλωτές, σε αντίθεση με την αντικατάσταση των αγαθών.
Επιπλέον, η αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε τόνωση του τομέα των επισκευών, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα στους παραγωγούς και στους πωλητές για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.
Η πρόταση θα διασφαλίσει ότι περισσότερα προϊόντα επισκευάζονται στο πλαίσιο της νόμιμης εγγύησης και ότι οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους ευκολότερες και φθηνότερες επιλογές για την επισκευή προϊόντων που είναι τεχνικώς επισκευάσιμα (όπως ηλεκτρικές σκούπες ή, σύντομα, ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα) μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης ή όταν το αγαθό σταματήσει να λειτουργεί λόγω φθοράς.
Νέα μέτρα για την προώθηση και τη διευκόλυνση της επισκευής και της επαναχρησιμοποίησης
Η πρόταση εισάγει ένα νέο «δικαίωμα επισκευής» για τους καταναλωτές, τόσο εντός όσο και πέραν της νόμιμης εγγύησης.
Στο πλαίσιο της νόμιμης εγγύησης, οι πωλητές θα υποχρεούνται να προσφέρουν επισκευή, εκτός εάν αυτή είναι ακριβότερη από την αντικατάσταση.
Πέραν της νόμιμης εγγύησης, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους μια νέα δέσμη δικαιωμάτων και εργαλείων ώστε η «επισκευή» να αποτελεί εύκολη και προσβάσιμη επιλογή:
Δικαίωμα των καταναλωτών να αξιώνουν επισκευή από τους παραγωγούς, για προϊόντα που είναι τεχνικώς επισκευάσιμα βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας, όπως πλυντήρια ρούχων ή τηλεοράσεις. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν πάντα σε ποιον να απευθυνθούν όταν επιλέγουν να επισκευάσουν τα προϊόντα τους, και ταυτόχρονα θα ενθαρρύνει τους παραγωγούς να αναπτύξουν περισσότερο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.
Υποχρέωση των παραγωγών να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τα προϊόντα που υποχρεούνται να επισκευάζουν οι ίδιοι.
Διαδικτυακή πλατφόρμα αντιστοίχισης επισκευών για τη σύνδεση των καταναλωτών με επισκευαστές και πωλητές ανακαινισμένων αγαθών στην περιοχή τους. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει τις αναζητήσεις ανά τοποθεσία και πρότυπα ποιότητας, βοηθώντας τους καταναλωτές να βρίσκουν ελκυστικές προσφορές και ενισχύοντας την προβολή των επισκευαστών.
Ευρωπαϊκό έντυπο πληροφοριών επισκευής, το οποίο θα μπορούν να ζητούν οι καταναλωτές από οποιονδήποτε επισκευαστή και το οποίο θα εξασφαλίζει διαφάνεια όσον αφορά τους όρους επισκευής και την τιμή, ενώ θα διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις προσφορές επισκευής.
Θα αναπτυχθεί ευρωπαϊκό πρότυπο ποιότητας για τις υπηρεσίες επισκευής, που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να εντοπίζουν τους επισκευαστές που δεσμεύονται για υψηλότερη ποιότητα.
Αυτό το πρότυπο «εύκολης επισκευής» θα είναι ανοικτό σε όλους τους επισκευαστές σε ολόκληρη την ΕΕ που επιθυμούν να δεσμευτούν για ελάχιστα πρότυπα ποιότητας, για παράδειγμα με βάση τη διάρκεια ή τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.
Σημειώνεται ότι πλέον η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ