Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας από την ΠΑΣΕΠΟΝ (vid)

Published

on

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Στην Ολυμπιάδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, μπορούν να λάβουν μέρος φοιτητές και νέοι που κατοικούν εκτός Ελλάδας και δεν έχουν ζήσει περισσότερο από τρεις μήνες (αθροιστικά) στην Ελλάδα. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Στο 1ο στάδιο οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας εξετάσεις σε θέματα που έχουν προετοιμαστεί από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Οι εξετάσεις θα γίνουν σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβίας. Συγκεκριμένα, η πρώτη εξέταση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα αύριο, Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, στην Αρμενία, στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και στο Αζερμπαϊτζάν. Στη συνέχεια, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 3/6/2016 στις ΗΠΑ, στις 13/6/2016 στη Ρωσία και τη Γεωργία και τον Ιούλιο του 2016 στην Αυστραλία, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το 2ο και τελικό στάδιο θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθούν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι από όλες τις παραπάνω χώρες. Το διάστημα 24 με 31 Αυγούστου 2016 οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Εναρκτήρια Εκδήλωση για την Ολυμπιάδα στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν προκειμένου να αναδειχθούν οι 3 νικητές. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην ίδια αίθουσα η Τελετή Λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Tο Παράρτημα Αμερικής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” συγχαίρει τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή του Ιδρύματος

Published

on

Από

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Γιώργος Κουκουράκης. Photo credits: Nickos Kastrinakis

Θερμά συγχαρητήρια, από το Salt Lake City της Utah, προς τον κ. Γιώργο Κουκουράκη, νέο Εκτελεστικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, απηύθυνε το Παράρτημα Αμερικής του Ιδρύματος.

Παράλληλα, εκφράστηκαν εγκάρδιες ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια προς την κα Αργυρώ Βατσάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ιδρύματος, για την εικοσιπενταετή, αδιάλειπτη και ουσιαστική προσφορά της από την ίδρυσή του, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποστολή και το έργο του.

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κα. Αργυρώ Βατσάκη. Photo credits: Nickos Kastrinakis

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν από την προβολή της βραβευμένης ταινίας-ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος: Ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία», την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, στο MegaPlex Jordan Commons του Salt Lake City.

Η προβολή οργανώθηκε σε συνεργασία με τα τρία τοπικά Σωματεία της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (PAA): Μίνως, Θυγατέρες του Μίνωα και Μινώταυρος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε ειδική αναφορά στο έργο και την προσφορά του αείμνηστου πρώτου Εκτελεστικού Διευθυντή του Ιδρύματος, Δρ. Νίκου Παπαδάκη-Παπαδή, του οποίου το όραμα και η αφοσίωση υπήρξαν καθοριστικά για τη δημιουργία, ανάπτυξη και διεθνή αναγνώριση του Ιδρύματος.

Μέλη των τοπικών Σωματείων της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (PAA): Μίνως, Θυγατέρες του Μίνωα και Μινώταυρος. Photo credits: Nickos Kastrinakis

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βενιζέλος ΗΠΑ και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών (ΠΣΚ), κ. Νίκος Καστρινάκης, δήλωσε: «Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Κουκουράκης θα αποδειχθεί άξιος συνεχιστής του προκατόχου του, Νίκου Παπαδάκη-Παπαδή. Είναι μια ευτυχής συγκυρία να του απευθύνουμε από εδώ, στο Salt Lake City, τα θερμά μας συγχαρητήρια, από μια πόλη της Αμερικής με μεγάλη ιστορία Ελλήνων μεταναστών.

Από μια πόλη που φιλοξένησε, ως μετανάστη, τον παππού του κ. Κουκουράκη πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για να δημιουργήσει την οικογένειά του στο Φρέ Χανίων. Από μια πόλη που φιλοξένησε τον αδελφό του παππού του, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στη Μικρασιατική Εκστρατεία, και που εξακολουθεί να είναι πατρίδα απογόνων του τρίτου αδελφού, ο οποίος παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες.»



Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Νίκας, Πρωτοσύγκελος και Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Salt Lake City, ο κ. Νίκος Βαμιανάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Μίνως, η κα Ορή Καμπούρη, Πρόεδρος των Θυγατέρων του Μίνωα, ο κ. Κώστας Κατσοχειράκης, Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, καθώς και η κα Γεωργία Τσουτσούνης, πρώην Πρόεδρος της Παγκρητικής Νεολαίας Αμερικής (ΠΝΑ).

Μετά την προβολή, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια ενδιαφέρουσα ανοικτή συζήτηση και ενότητα ερωτήσεων-απαντήσεων σχετικά με τη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου και τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Οι ερωτήσεις και τα σχόλια του κοινού ανέδειξαν τον διαρκή θαυμασμό και τον βαθύ σεβασμό που εμπνέει ο μεγάλος Εθνάρχης.

Από την διαδραστική ενότητα ερωτήσεων και απαντήσεων που συντόνισε ο κ. Νίκος Καστρινάκης. Photo credits: Nickos Kastrinakis

Ο κ. Κώστας Κατσοχειράκης ανέφερε: «Το ντοκιμαντέρ ήταν εξαιρετικά καλοδουλεμένο και ιδιαίτερα ενημερωτικό. Επιπλέον, η διαδραστική ενότητα ερωτήσεων και απαντήσεων που συντόνισε ο κ. Νίκος Καστρινάκης αποτέλεσε το αποκορύφωμα της βραδιάς, με το κοινό να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και τον συντονιστή να προσφέρει πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες για την κρίσιμη αυτή περίοδο της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και τους διωγμούς των Ορθοδόξων Χριστιανών στη Μικρά Ασία.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία είναι παραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και βασίζεται στο βιβλίο Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης του Διευθυντή του Ιδρύματος, κ. Νίκου Παπαδάκη-Παπαδή. Με αγγλικούς υπότιτλους, το ντοκιμαντέρ – σε σκηνοθεσία του Νίκου Νταγιαντά – ζωντανεύει την εξαιρετική πορεία του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες της σύγχρονης Ελλάδας. Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις ειδικών, η ταινία αποτυπώνει γλαφυρά την ηγεσία του κατά την καθοριστική δεκαετία των Βαλκανικών Πολέμων, του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων: Ιστορία, σκοπός και δράση

Published

on

Από

Photo credits: Nikolaos Giotas

Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 2006. Τα ιδρυτικά της μέλη έχουν πολυετή εμπειρία συμμετοχής σε αντίστοιχα σωματεία. Πρώτος Πρόεδρος της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. είναι ο Εφ Ταγματάρχης (ΠΖ) Σιδηρόπουλος Ιωάννης.

Η ΛΕΦΕΔ είναι μια προσπάθεια συνειδητοποιημένων εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών, Ελλήνων πολιτών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και ενίσχυση των μεταξύ αυτών αναπτυχθέντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας σχέσεων, δεσμών και ιδεών και ιδίως η καλλιέργεια του εθελοντισμού,της φιλοπατρίας, της πειθαρχίας και του αλτρουισμού επ’ ωφελεία των ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής αμύνης της Πατρίδας, όπως ενημερώνουν σχετικά τα μέλη της.

Αν και η ΛΕΦΕΔ ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 2006, τα ιδρυτικά της μέλη συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1993 και έχουν πολυετή εμπειρία σε αντίστοιχα προϋπάρχοντα σωματεία.



Μέλη της ΛΕΦΕΔ μπορούν να γίνουν όσοι είναι εν ενεργεία στελέχη ή έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΣ, ΠΝ, ΠΑ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ κλπ). Ο σημερινός Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ και επιχειρησιακός αρχηγός, είναι ο έφεδρος Ταγματάρχης (ΠΖ) Σιδηρόπουλος Ιωάννης.

Τα γραφεία της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. βρίσκονται: Προέκταση Ολυμπιάδος με ωκεανού ΤΚ 56224 Εύοσμος Θεσσαλονίκη, με φιλοδοξία τη μελλοντική στέγαση σε ιδιόκτητα γραφεία ή τη φιλοξενία σε χώρο στρατοπέδου ενεργού ή μη.

Όπως σημειώνεται σχετικά, σε περίοδο επιστρατεύσεως η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. διαλύεται και τα μέλη της ενεργοποιούνται, όπως προβλέπει η νόμιμη επιστρατευτική μέθοδος που διέπει το στράτευμα.

Παράλληλα, η Λέσχη κάνει γνωστό πως η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ΔΕΝ είναι:

  • Δεν είναι πολιτική οργάνωση
  • Δεν είναι Εθνικιστική οργάνωση
  • Δεν είναι παραστρατιωτική οργάνωση
  • Δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση
  • Δεν είναι οτιδήποτε δεν περιγράφεται στο καταστατικό της


Οι εκδηλώσεις στις οποίες τα μέλη της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. μετέχουν δυναμικά, μπορούν να ποικίλουν. Μεταξύ αυτών είναι Παρελάσεις σε Εθνικές Επετείους, ημερίδες για εθνικά ή τεχνικά θέματα, διεθνείς αγώνες (Bocairre Γαλλίας, SRC Ελβετίας, Grenadier Αυστρία, Cambrian Patrol Μεγάλη Βρετανία κλπ) πανελλήνιους αγώνες («ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ» στη Ρεντίνα, «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» στην Ξάνθη, εγκαταστάσεις ΣΕΓΑΣ όρος Πάρνηθα, στρατόπεδο ΚΕΕΔ Μεγάλο Πεύκο και όρος Καντήλι Αττικής, στρατόπεδο ΚΕΤΘ Αυλώνα, «ΟΝΗΣΙΛΟΣ»-Κύπρος κλπ), συμμετοχή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά από ατυχήματα ή θεομηνίες.

Επίσης η Λέσχη μετέχει σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αναδασώσεις, εθελοντική αιμοδοσία, συμμετοχή στις κατασβέσεις πυρκαγιών (Αριθμός Μητρώου Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας 21/2007) κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από την επίσημη ιστοσελίδα της ΛΕΦΕΔ https://lefed.gr/ καθώς και την τηλεοπτική εκπομπή Ήρεμη Δύναμη στο Euro Channel https://lefed.gr/lefed-euro-channel/


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια Οικογένεια που Χτίστηκε με Αγάπη για το Μπάσκετ: 35 Χρόνια Ιστορίας για τον HSV Athena Porz, τον πιο παλιό Ελληνικό Σύλλογο Μπάσκετ στη Γερμανία

Published

on

Από

Η ανδρική ομάδα του HSV Athena Porz αγωνίζεται στην Landesliga, ενώ ο σύλλογος συνεχώς επενδύει σε νέες υποδομές και προγράμματα για τη νεολαία. Photo credits: Aki Paschopoulos / HSV Athena Porz

«Απλά να παίζουμε μπάσκετ. Με μπάλα και καλάθι.» Αυτή ήταν η απλή και ταυτόχρονα μεγαλειώδης φιλοδοξία τριών φίλων του Άκη Πασχόπουλου, Μιχάλη Γκέσου και Κώστα Δημητρίου το 1990, οι οποίοι, αν και φοιτητές στην Κολωνία, οραματίστηκαν να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό.

Έτσι γεννήθηκε το 1995 ο HSV Athena Porz (Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος ΑΘΗΝΑ), ένας σύλλογος που εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αγαπημένες αθλητικές οικογένειες της περιοχής.

Το 1990, την χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ γινόταν στην Αργεντινή, τα τρία ελληνόπουλα είχαν το όνειρο: να δημιουργήσουν την δική τους ομάδα μπάσκετ.
Ο Ακης Πασχόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου και ο μόνος που συνεχίζει από τους ιδρυτές, θυμάται με νοσταλγία τα πρώτα βήματα:

«Ξεκινήσαμε με πολύ πάθος και όνειρα. Εκείνη την εποχή, το μόνο που θέλαμε ήταν να παίζουμε μπάσκετ, τίποτα περισσότερο. Βρήκαμε φιλοξενία στον ποδοσφαιρικό σύλλογο HELLAS Troisdorf στην ευρύτερη περιοχή της Βόννης, δημιουργώντας τότε τμήμα μπάσκετ. Πέντε χρόνια αργότερα, αποφασίσαμε και ιδρύσαμε έναν καθαρά ελληνικό σύλλογο καλαθοσφαίρισης, με νέο όνομα και έδρα την Κολωνία: τον „HSV Athena.“»

Διακρίνονται από αριστερά οι δύο προπονητές των αντρικών ομάδων, Στέλιος Κόυμπους, Κρίστιαν Σταμνάς, στην μέση ο αθλητικός διευθυντής της Telekom Baskets, Francesco Tubiana, δίπλα του ο ιδρυτής και πρόεδρος του συλλόγου HSV Athena Porz, Άκης Πασχόπουλος και ο Μιχάλης Σπανίδης, υπεύθυνος οικονομικών του ΔΣ της HSV Athena Porz.

Αρχικά, τα μέλη του συλλόγου ήταν στην πλειοψηφία τους Έλληνες μετανάστες και τα παιδιά τους, με τον καιρό ο HSV Athena έγινε ένας ανοιχτός χώρος για όλους. Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου συχνά αναφέρονται στον Ακη Πασχόπουλο ως τον «El Presidente», με ένα χαμόγελο και έναν τόνο γεμάτο περηφάνια.

«Πλέον έχουμε μέλη από διάφορες τις εθνικότητες και τώρα μάλιστα οι Έλληνες είναι η μειοψηφία διηγείται χαμογελώντας, με ποικιλία χαρακτήρων και ηλικιών. Από την αρχή θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν σύλλογο ανοιχτό για όλο τον κόσμο», σημειώνει με υπερηφάνεια ο κ. Πασχόπουλος.

Ο HSV Athena Porz σήμερα μετράει 8 ομάδες, από τις οποίες πολλές είναι τμήματα υποδομών, ακαδημίες, καθώς και μια ομάδα χόμπι. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: πάνω από 120 ενεργά μέλη και μια ζωντανή παρουσία στην περιοχή για 35 ολόκληρα χρόνια.

Η ανδρική ομάδα αγωνίζεται στην Landesliga, ενώ ο σύλλογος συνεχώς επενδύει σε νέες υποδομές και προγράμματα για τη νεολαία.

Photo credits: Aki Paschopoulos / HSV Athena Porz

«Ποιος να το φανταζόταν πριν από 35 χρόνια ότι θα φτάναμε ως εδώ;», διερωτάται συγκινημένος ο κ. Πασχόπουλος. «Ξεκινήσαμε απλά για να κάνουμε αθλητισμό. Με μπάλα και καλάθι. Αυτό μας αρκούσε. Και αυτόν τον ενθουσιασμό θέλουμε να τον μεταδώσουμε στους νέους.»

Ο σύλλογος πάντα αυτοπροσδιοριζόταν ως οικογένεια, με έμφαση στην κοινωνική του αποστολή και τη σύνδεση με τη γειτονιά του και στεγάζεται για χρόνια στην αθλητική αίθουσα του σχολείου Lise-Meitner-Gesamtschule Köln-Porz, χωρητικότητας περίπου 1.000 θέσεων.

Σήμερα, ο HSV Athena είναι αναγνωρισμένος για την προσφορά του στην τοπική κοινωνία και για την ενθάρρυνση της νεολαίας να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Photo credits: Aki Paschopoulos / HSV Athena Porz

Με την εθνική ομάδα μπάσκετ της Γερμανίας να σημειώνει τρομερές επιτυχίες το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον για το άθλημα έχει εκτοξευτεί. «Έρχονται συνεχώς νέοι αθλητές, κυρίως κορίτσια στις ακαδημίες μας», μας πληροφορεί ο «El Presidente», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αυξημένη συμμετοχή.

Ο Μιχάλης Σπανίδης, ταμίας και μέλος του συλλόγου από την πρώτη ημέρα, τονίζει: «Η επένδυση στους προπονητές μας είναι κρίσιμη. Θέλουμε να αποκτούν διαρκώς νέες γνώσεις και να τις μεταδίδουν στα παιδιά. Έτσι, ένα σωματείο μεγαλώνει και εξελίσσεται σωστά.»

Η νέα αγωνιστική περίοδος για την ανδρική ομάδα του HSV Athena Porz αναμένεται συναρπαστική. Στόχος για φέτος είναι η άνοδος στην επόμενη κατηγορία, κάτι που, με τη στήριξη του νέου μεγάλου χορηγού, των μελών, φίλων και την αφοσίωση των αθλητών, φαντάζει εφικτό.

Photo credits: Aki Paschopoulos / HSV Athena Porz

Ο HSV Athena Porz συνεχίζει να είναι ένα παράδειγμα αφοσίωσης, κοινότητας και αγάπης για το μπάσκετ. Τα 35 χρόνια του είναι μόνο η αρχή.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ακη Πασχόπουλου: «Πάντα ήθελα να παίζουμε μπάσκετ, απλά και με χαρά. Αυτό το όνειρο δεν έχει τέλος, και τώρα το μεταφέρουμε και στους νέους.»

Για τον HSV Athena Porz, το μέλλον είναι γεμάτο υποσχέσεις και οι στόχοι είναι ακόμα πιο ψηλά.

Η σύνθεση του ΔΣ του Συλλόγου:

Ακης Πασχόπουλος (Ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΣ/ Οικονομολόγος)
Παύλος Πολυχρονίδης (Αναπληρωτής πρόεδρος / Νομικός)
Μιχάλης Σπανίδης (Ταμίας / Στέλεχος )
Δρ.Αννια Μπουερφαιντ (Υπεύθυνη ακαδημιών / Ορθοπεδικός)
Εβελύν Γιάνζεν (Μέλος / υπεύθυνη εκδηλώσεων)


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συναυλία-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη & του Μάνου Χατζηδάκη στο Βερολίνο

Published

on

Από

Photo credits: Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025, η ελληνογερμανική χορωδία Polyphonia, υπό τη διεύθυνση του Άρη Μελιάδη, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Exantas Deutsch – Griechische Gesellschaft και την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, τιμά και γιορτάζει με μια ιδιαίτερη συναυλία δύο από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και συνθέτες της Ελλάδας, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζηδάκη.

Και οι δύο καλλιτέχνες γεννήθηκαν το 1925 και σημάδεψαν έναν ολόκληρο αιώνα!

• Εμπνευσμένοι από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, τον πολιτισμό και την ιστορία, σημάδεψαν και οι δύο τη σύγχρονη ελληνική μουσική κουλτούρα και επί πλέον επηρέασαν τη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας.



• Με διαφορετικούς τρόπους, και οι δύο καλλιτέχνες επεξεργάζονται και ενσωματώνουν στη μουσική τους πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα και γίνονται υπερασπιστές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

• Μελωδική φινέτσα – εδώ αντλούν και αξιοποιούν το ιδιαίτερο ταλέντο τους και την ποικιλομορφία τους – ο Χατζηδάκης εμφανιζόταν συχνά κομψός και θεατρικός, ο Θεοδωράκης δραματικός και ορχηστρικός. Ωστόσο, και οι δύο καλλιτέχνες κατέχουν και τα δύο είδη.

• Τόσο ο Μίκης Θεοδωράκης όσο και ο Μάνος Χατζηδάκης απολάμβαναν διεθνή αναγνώριση. Και οι δύο καλλιτέχνες έφεραν την ελληνική μουσική με την ποικιλομορφία των θεμάτων της στην παγκόσμια σκηνή, συχνά σε συνδυασμό με κοινωνικοπολιτικά θέματα, εκφράζοντας τα συναισθήματα του λαού και καθιστώντας τα προσιτά σε ένα ευρύ κοινό.



• Μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο – είτε πρόκειται για τη μουσική των ταινιών «Serpico» ή «Never on Sunday» – και σε αυτόν τον τομέα οι δύο καλλιτέχνες άφησαν το στίγμα τους με το αδιαμφισβήτητο στυλ τους και έγιναν θρύλοι ήδη κατά τη διάρκεια της ζωής τους!

Τα τραγούδια τους τα τραγουδούσαν παντού οι άνθρωποι, στη δουλειά τους, στο δρόμο, στα καφενεία και στις μεγάλες συναυλιακές αίθουσες σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η συναυλία μας θα λάβει χώρα το Σάββατο 15.11.2025 στην εκκλησία Trinitatiskirche (Trinitatiskirche, Karl-August-Platz, 10625 Berlin) στο Βερολίνο. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 20:00, με είσοδο από τις 18:30.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Aris Meliadis Σολίστ (φωνή): Aris Meliadis
Μπουζούκι: Lefteris Stampouloglou Πιάνο: Elena Morgounova
Κιθάρα: Themis Lepenos Βιολί: Fotis Papantoniou Τσέλο: Dimitris Pekas

Εισιτήρια: 18 € (κανονικό) | 14 € (μειωμένο για μαθητές, φοιτητές, δικαιούχους ALG II με σχετικό αποδεικτικό). Προπώληση: eventim-light.com/de/a/65bbf52415780637df2693a4. Εισιτήρια θα πωλούνται και στην είσοδο.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συμμετοχή της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στην 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO

Published

on

Από

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κα Μυρογιάννη συναντήθηκε με τον Dr. Tawfik Jelassi, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διεθνούς επικοινωνίας, καθώς και τη δυνατότητα συνεργασιών στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας των δημοσιογράφων. Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε τη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 3-5 Νοεμβρίου 2025, συμμετέχοντας στην επίσημη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO, όπου επικυρώθηκε η απόφαση ανακήρυξης της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Ειδικότερα, η κα Γενική Γραμματέας παρέστη στην παρέμβαση της Ελλάδας κατά τον Γενικό Πολιτικό Διάλογο (General Policy Debate), καθώς και στην συνεδρίαση της Επιτροπής ΑΡΧ κατά την οποία εγκρίθηκε η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, ενόψει της τελικής υιοθέτησής της από την Ολομέλεια.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κα Μυρογιάννη συναντήθηκε με τον Dr. Tawfik Jelassi, Assistant Director-General for Communication and Information της UNESCO, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διεθνούς επικοινωνίας, καθώς και τη δυνατότητα συνεργασιών στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας των δημοσιογράφων.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Της επίσημης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO ηγήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, ενώ συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Λοβέρδος, ο Υφυπουργός Παιδείας, Καθ. Νίκος Παπαϊωάννου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στις 24-30 Νοεμβρίου το 2ο Συνέδριο για Νέους της Ελληνικής Διασποράς

Published

on

Από

Photo credits: Aleafar / pixabay

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το 2ο Συνέδριο για νέους της Ελληνικής Διασποράς (Greek Youth Diaspora Symposium), ηλικίας 18-25 ετών, από 24 έως 30 Νοεμβρίου 2025.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν θέματα πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς, ελληνικής γλώσσας και τέχνης, εκπαίδευσης – ΑΙ και καινοτομίας, βιώσιμης ανάπτυξης και περιβάλλοντος, καθώς και στον ρόλο του εθελοντισμού, του αθλητισμού και των νέων στην κοινωνική συνοχή. Η γλώσσα εργασίας είναι η ελληνική και η αγγλική.



Όσοι νέοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συνέδριο μπορούν να αποστείλουν τα στοιχεία τους (δηλ. ονοματεπώνυμο, ημερομηνία και τόπο γέννησης) καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας (όπως τηλέφωνο και E-mail), έως τις 15 Νοεμβρίου στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στο Ε-mail: gapd@mfa.gr

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα καλύψει αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, μετακινήσεις των συμμετεχόντων στο Συνέδριο και θα αναλάβει τη διευθέτηση σχετικών επισκέψεων και λοιπών δραστηριοτήτων.


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis