ΝΕΑ
3η η Ελλάδα στις εισαγωγές πορτοκαλιών στη Γερμανία
Την τρίτη θέση έλαβε η Ελλάδα την τριετία 2013 – 2015 στις εισαγωγές πορτοκαλιών στη Γερμανία με ποσοστό 2,8% επί του συνόλου του συγκεκριμένου πεδίου εισαγωγών, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που υπογράφει η σύμβουλος Οικονομικών και εμπορικών Υποθέσεων Α’ Χριστίνα Στεφανίδου από την αρμόδια υπηρεσία της πρεσβείας μας στο Μόναχο και με βάση γερμανικά στατιστικά στοιχεία.
Τη μερίδα του λέοντος, όπως αναφέρει, κατέλαβε η Ισπανία με το 81,7% των εισαγωγών και ακολούθησε η Ιταλία με 5,9%, ενώ η Ελλάδα έλαβε την τρίτη θέση με 2,8% επί συνόλου των εισαγωγών.
Συνολικά το 90,9% των γερμανικών εισαγωγών προήλθε από την ΕΕ και το 9,1% από τρίτες χώρες. Οι εισαγωγές του 2015 ήταν αυξημένες κατά 25,2% έναντι του 2014.
Οι εξαγωγές πορτοκαλιών της Γερμανίας το 2016 διαμορφώθηκαν ως εξής:
Βασική χώρα αποδέκτης ήταν η Αυστρία με το 15,3% επί συνόλου εξαγωγών και ακολούθησαν η Πολωνία (14,4%) και η Γαλλία με 12,4%. Ελάχιστες εισαγωγές πραγματοποίησε και η Ελλάδα.
Το σύνολο των γερμανικών εξαγωγών πορτοκαλιών το 2015 ήταν αυξημένο κατά 25,3% και προήλθε από εξαγωγές προς την ΕΕ.
Οι χονδρεμπορικές τιμές κατά τη 10η ημερολογιακή εβδομάδα (ΗΕ : 06-12.03.2016) ανήλθαν σε 56 ευρώ ανά 100 κιλά για τα ελληνικά Νavel (η χαμηλότερη της εβδομάδας), 66 ευρώ για τα αιγυπτιακά valencia late, 79 ευρώ για τα μαροκινά salustiana, 82 ευρώ για τα ισπανικά Lane late, 81 ευρώ για τα ισπανικά navel, 83 ευρώ για τα ισπανικά navelate, 73 ευρώ για τα ισπανικά navelina, 83 ευρώ για τα ισπανικά salustiana και 88 ευρώ για τα τουρκικά washington navel.
To ελληνικό μερίδιο αγοράς την εν λόγω εβδομάδα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κυμάνθηκε στο 4,5% με την Ισπανία να έχει άνω του 73%.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών το 2015 στην Ισπανία ήταν 147,7 χιλ. εκτάρια, στην Ιταλία 84,5 χιλ. εκτάρια, και στην Ελλάδα 37,1 χιλ. εκτάρια. Η Τουρκία καλλιεργούσε 54 χιλ. εκτάρια.
Από το διεθνή Τύπο συγκρατούμε, σημειώνεται στο ίδιο ενημερωτικό δελτίο, την απαγόρευση των εισαγωγών βιολογικών πορτοκαλιών από την Ν. Αφρική εξαιτίας της ασθένειας citrus black spot (μύκητας μη επιβλαβής για τον άνθρωπο), την αύξηση της παραγωγής πορτοκαλιών στην Καλιφόρνια για την περίοδο Νοέμβριος 2015 – Οκτώβριος 2016 κατά 7% έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης, τη μείωση των νέων φυτεύσεων εσπεριδοειδών στην Ιταλία κατά 31% κατά την τελευταία 15ετία, την μείωση της παραγωγής βραζιλιάνικων πορτοκαλιών κατά 14% την περίοδο 2015 – 2016, την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση της τιμής επιστροφής φρούτων και λαχανικών που υποστηρίζονται από πρόγραμμα προώθησης, την είσοδο νέας ισπανικής ποικιλίας πορτοκαλιών Naranja de Valencia.
Σκοπός είναι η ενδυνάμωση των εξαγωγών της περιοχής και την σταδιακή μείωση των δασμών για εισαγωγή πορτοκαλιών από έξι χώρες της Αναπτυξιακής Ένωση Κρατών Ν. Αφρικής μέσα στην επόμενη εννεαετία, αρχής γενομένης από 01.11.2016, από 16% που είναι σήμερα.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Μελέτη για το ελληνικό γιαούρτι στη Γερμανία

Εχει τα πρωτεία αλλά οι πωλήσεις περιορίζονται από «ελληνικού τύπου» γιαούρτια
Ωστόσο, εξαιτίας των συνθηκών έντονου ανταγωνισμού στη γερμανική αγορά γιαουρτιού, κυρίως λόγω της πώλησης προϊόντων γιαουρτιού «ελληνικού τύπου» εγχώριας γερμανικής παραγωγής με σημαντικά φθηνότερες πρώτες ύλες, η σχετική τιμή (ευρώ ανά κιλό) των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων γιαουρτιού στη Γερμανία ακολουθεί την τελευταία δεκαετία φθίνουσα πορεία.
Αυτό σημειώνεται στη «μελέτη για το ελληνικό γιαούρτι στη Γερμανία» από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μόναχο.
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης, η αγορά του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια και αποτέλεσε, ως κινητήρια δύναμη, καταλυτικό ρόλο στην μεγέθυνση της αγοράς του φυσικού γιαουρτιού στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, παρατηρείται σημαντική στροφή των καταναλωτών προτιμήσεων από γιαούρτια με πρόσθετα συστατικά σε προϊόντα με φυσική γεύση και αυξημένα ποσοστά πρωτεϊνών. Η αγορά εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ωστόσο με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με την παρελθούσα δεκαετία.
Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία παρατηρείται σημαντική άνοδος των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού προς τη Γερμανία, ωστόσο η σχετική αξία των εισαγωγών αυτών (αξία/ποσότητα) ακολουθεί αντίστροφη πορεία και η μείωση της σχετικής αξίας των εξαγωγών μας οφείλεται στην προσπάθεια των ελλήνων παραγωγών να ανταγωνιστούν τα, κατά πολύ, φθηνότερα γερμανικά «ελληνικού τύπου» γιαούρτια.
Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι έχει καταστεί αντικείμενο απομίμησης, καθώς σχεδόν όλες οι γερμανικές βιομηχανίες γάλακτος παράγουν γιαούρτια «ελληνικού τύπου», τα οποία φέρουν στις συσκευασίες τους εικαστικές αναπαραστάσεις, σύμβολα και εικόνες που παραπέμπουν στην Ελλάδα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο προκαλείται σύγχυση και παραπλάνηση του καταναλωτή ως προς την πραγματική προέλευση και ταυτότητα των προϊόντων αυτών, εις βάρος των ελληνικών εισαγόμενων προϊόντων. Παράλληλα, οι γερμανοί καταναλωτές συνηθίζουν στις γευστικές αποχρώσεις και στην υφή των γερμανικών αυτών γιαουρτιών, που υπολείπονται των ποιοτικών χαρακτηριστικών του γνήσιου ελληνικού γιαουρτιού.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Στην κορυφή του κόσμου με 5 χρυσά βραβεία οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων «Σακελλαρόπουλου»

Οι βιολογικοί ελαιώνες «Σακελλαρόπουλου» απέσπασαν τα 5 κορυφαία χρυσά βραβεία των ARISTOLEO High Phenolic Table Olive Awards 2021, που πραγματοποιήθηκαν στο Τορόντο του Καναδά για 6η συνεχόμενη χρονιά.
Τα Aristoleo High Phenolic Table Olive Awards είναι ο διεθνής διαγωνισμός που μετρά τα υψηλά ευεργετικά συστατικά (φαινόλες) που βρίσκονται στις επιτραπέζιες ελιές.
Οι φαινόλες τα πανίσχυρα αυτά μικροσυστατικά, με εξαιρετική φαρμακολογική δράση, ανήκουν στα φυσικά αντιοξειδωτικά, διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και τους έχουν αποδοθεί ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές καθώς και νευροπροστατευτικές.
Τα υγειοπροστατευτικά συστατικά είναι πλέον μετρήσιμα με μεγάλη ακρίβεια με τη μέθοδο του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR), που χρησιμοποιείται από Έλληνες επιστήμονες στην Φαρμακευτική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων), σε συνεργασία με το World Olive Center for Health, το UC Davis California καθώς και άλλα πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού.
Ο διεθνής διαγωνισμός ARISTOLEO High Phenolic Table Olive Awards 2021 βασίζεται στη μέτρηση της συνολικής ποσότητας τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης (κυρίαρχων φαινολικών ενώσεων) όπως μετρήθηκε με τη μέθοδο NMR.
Μετά την ανακοίνωση των βραβείων ο Γεώργιος Σακελλαρόπουλος δήλωσε ότι «εδώ και 30 χρόνια στους βιολογικούς ελαιώνες μας, πιστεύουμε στον υγειοπροστατευτικό χαρακτήρα που έχουν τα εξειδικευμένα ελαιοπροϊόντα μας.
Αυτό όμως πλέον αποδεικνύεται, τόσο με επίσημες μετρήσεις και επιστημονικές μεθόδους, όσο και με την συμμετοχή των προϊόντων μας σε κλινικές μελέτες υπό την αιγίδα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Επομένως, τα βιολογικά ελαιοπροϊόντα που παράγουμε αποκλειστικά στους ελαιώνες μας, έχουν πλέον αναγνωρισμένα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ο όρος βιο – λειτουργικά τρόφιμα καθίσταται ο πλέον κατάλληλος για να περιγράψει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα μας, που παράγονται με συγκεκριμένες μεθόδους και προϋποθέσεις, δίνοντας τους ένα παγκόσμιο διαβατήριο στις αγορές».
«Η προσήλωση στην πολύ υψηλή ποιότητα είναι μια δύσκολη οδός, αλλά είναι η οδός που έχουμε επιλέξει, χωρίς καμία παρέκκλιση όλα αυτά τα χρόνια. Χρησιμοποιούμε τις πλέον φυσικές τεχνικές, χωρίς τη χρήση χημικών ή προσθέτων, χωρίς θερμική ή χημική επεξεργασία», είπε ο κ. Σακελλαρόπουλος.
Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 23 Απριλίου 2021 και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων «Σακελλαρόπουλου», είναι κορυφαίες παγκοσμίως στην περιεκτικότητα φαινολών και για το λόγο αυτό κατατάχθηκαν στις πρώτες θέσεις, συγκεντρώνοντας ένα διπλό χρυσό και τέσσερα χρυσά βραβεία, κατακτώντας και τις 5 πρώτες θέσεις.
Αναλυτικά, οι βραβευμένες επιτραπέζιες ελιές είναι:
ΒΑΛΣΑΜΙΚΕΣ – Διπλό Χρυσό βραβείο – EXTREME HEALTH AWARD 2021 (Συγκέντρωση 2100 mg/kg)
ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΕΣ – Χρυσό βραβείο – SUPER HEALTH AWARD 2021 (Συγκέντρωση 1900 mg/kg)
ΛΕΜΟΝΕΝΙΕΣ – Χρυσό βραβείο – SUPER HEALTH AWARD 2021 (Συγκέντρωση 1830 mg/kg)
ΚΑΛΑΜΩΝ – Χρυσό βραβείο – SUPER HEALTH AWARD 2021 (Συγκέντρωση 1700 mg/kg)
ΤΕΛΙΕΣ – Χρυσό βραβείο – SUPER HEALTH AWARD 2021 (Συγκέντρωση 1570 mg/kg)
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελιές «Βαλσαμικές» σημείωσαν νέο ρεκόρ συγκέντρωσης φαινολών (2100 mg/kg), η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε δείγμα επιτραπέζιων ελιών από όλες τις συμμετοχές στα βραβεία Aristoleo High Phenolic Table Olive Awards έως σήμερα.
Οι «ελαιώνες Σακελλαρόπουλου» μετά και από αυτές τις διακρίσεις συμπληρώνουν 238 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς για τη γεύση, την ποιότητα και την υγειοπροστατευτικότητα των ελαιοπροϊόντων τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιάννη Οικονόμου

Αποζημιώσεις, ανάδειξη και προώθηση των Αρκαδικών αγροτικών προϊόντων στο επίκεντρο της συνάντησης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιάννη Οικονόμου
Σε ένα άκρως εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 21 Απριλίου, η συνάντηση εργασίας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιάννη Οικονόμου με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Τρουπή και τον Α’ Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και Πρόεδρο της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης κ. Γιώργο Δημητρόπουλο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση του Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Αρκαδίας κ. Κώστα Βλάση προκειμένου ο Υφυπουργός να ενημερωθεί δια ζώσης από τους αρμόδιους φορείς για θέματα που άπτονται του αγροδιατροφικού τομέα.
Τα προβλήματα χρηματοδότησης, η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, η πορεία των υφιστάμενων προγραμμάτων και η προώθηση νέων με σκοπό την ανάδειξη της Αρκαδίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αποζημιώσεις και επιδοτήσεις που πρέπει να λάβουν οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.
Ο κ. Οικονόμου, αφού κατέγραψε τα ζητήματα, αναφέρθηκε στην πρόθεση ανάληψης πρωτοβουλιών του ΥπΑΑΤ ώστε να προστατευθούν τα προϊόντα Π.Ο.Π. της Αρκαδίας και επεσήμανε ότι θα αποζημιωθούν και οι αγρότες παραγωγοί μήλων delicious Πιλαφά, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα των πληττόμενων αγροτών αν και είχαν υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω παγετού.
Παράλληλα, συζητήθηκε η επιτάχυνση της υλοποίησης του ΠΑΑ με στόχο την ενίσχυση της απορρόφησης από τους δικαιούχους αλλά και η προκήρυξη νέων προσκλήσεων που θα δώσουν πρόσβαση στους αγρότες της περιοχής μας σε χρηματοδοτήσεις και μικροπιστώσεις.
«Πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι όσες καλλιέργειες επλήγησαν, είτε εντός κανονισμού του ΕΛΓΑ, είτε με μηχανισμούς του ΕΛΓΑ αλλά με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να αποζημιωθούν όταν εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής έγκαιρα αποτελεσματικά και δίκαια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.
Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στο αρδευτικό έργο της λίμνης Τάκα, το οποίο θα δημοπρατηθεί αρχές του 2022, και το οποίο θα δώσει πνοή στην περιοχή δημιουργώντας ένα καινούργιο τοπόσημο που θα βοηθήσει αναπτυξιακά τον ευρύτερο αγροτικό τομέα.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος έθιξε θέματα που αφορούν στην έκτακτη και προσωρινή στήριξη των γεωργών των τομέων που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid και της στήριξης του τομέα του ελαιολάδου, ζητώντας άμεσα να επεκταθεί το μέτρο στήριξης σε όλους τους Αρκάδες παραγωγούς των ποικιλιών βρώσιμων ελιών και δη γαϊδουροελιάς ή χοντροελιάς Δολιανών ή Μαμούθ.
Ο κ. Τρουπής δεν παρέλειψε να αιτηθεί να υπάρξει μια ειδική μέριμνα και για τους επιλαχόντες του προγράμματος «Σχέδια βελτίωσης» για τους αγρότες.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα του Leader ο Πρόεδρος τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εύρεσης κονδυλίων προκειμένου να συμπεριληφθούν επιπλέον τοπικές επιχειρήσεις στο πρόγραμμα.
Όλοι συμφώνησαν ότι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι κινητήριοι μοχλοί στην επιχειρηματικότητα και στην οικονομία και στηρίζουν τους τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου.
Στο τέλος της συνάντησης υπήρξε δέσμευση από πλευράς του Υφυπουργού ότι στο εγγύς μέλλον θα αναπτυχθεί ένα σύνολο δράσεων συνεργασίας με το Επιμελητήριο Αρκαδίας – συγχαίροντας παράλληλα την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία τμήματος Πρωτογενούς Τομέα – που στοχεύει στην προώθηση και ουσιαστική στήριξη των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων της Αρκαδίας, όπως η δημιουργία μίας σειρά Αρκαδικών ΠΟΠ προϊόντων που θα προωθηθούν μέσω στοχευμένων κινήσεων μάρκετινγκ και προβολής, με την καθοδήγηση και στήριξη του ΥπΑΑΤ.
Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία του Επιμελητήριου Αρκαδίας που θα βοηθήσει να ανυψωθούν τα Αρκαδικά προϊόντα στο υψηλότερο “σκαλοπάτι” της διεθνούς γαστρονομίας.
Φωτογραφία: © ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
9ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ– SUPER MARKET

Δηλώστε ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή μέχρι 10 Απριλίου 2021Προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, λόγω COVID-19, θα είναι φέτος διαδικτυακά
Tο 9οΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ – SUPER MARKET, το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, με τη στήριξη των τοπικών παραγωγικών φορέων όλης της Κρήτης.
Με πολύ απλές διαδικασίες και καθοδήγηση από τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες θα μπορούν από το σπίτι ή το γραφείο τους να «συναντηθούν» μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου και να συζητήσουν για τα προϊόντα που παράγουν ή ενδιαφέρονται να αγοράσουν, αντίστοιχα.
Ξενοδόχοι, διευθυντές και υπεύθυνοι προμηθειών ξενοδοχείων, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, αλλά και βιοτέχνες που σχετίζονται με τον τουρισμό (πχ είδη συσκευασίας, καθαριστικά, εξοπλισμός κλπ) θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, μέσω ειδικής πλατφόρμας, σε προκαθορισμένα ραντεβού που θα επιλέξουν εκ των προτέρων.
Το κορυφαίο για την οικονομία της Κρήτης επιχειρηματικό γεγονός έχει στόχο να βοηθήσει τη συνεργασία ξενοδόχων και αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, μεταποιητών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Κρητικών ξενοδοχείων και της ευρύτερης τοπικής αγοράς από την ντόπια αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα γνήσια προϊόντα της Κρητικής διατροφής και, παράλληλα, να στηριχθεί η συναφής με τον τουρισμό επαγγελματική /βιοτεχνική δραστηριότητα.
Την Τρίτη, 20 Απριλίου, προγραμματίζεται τηλεημερίδα με ενδιαφέροντα θέματα για τους συμμετέχοντες, καθώς και με όλες τις απαραίτητες οδηγίες για τον τρόπο σύνδεσης στην πλατφόρμα για τη διεξαγωγή των συναντήσεων.
Το 9οΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ διοργανώνουν και φέτος τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), οι Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
Το εγχείρημα έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία κατά τις οκτώ προηγούμενες διοργανώσεις, έχει βραβευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί πλέον θεσμό για την τοπική αγορά, καθώς έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ξενοδόχους να προμηθευτούν τοπικά προϊόντα απ’ ευθείας από τους παραγωγούς, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, χτίζοντας μια οικονομική συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για τις δύο πλευρές.
Η συμμετοχή στο 9οΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ είναι ΔΩΡΕΑΝ αλλά απαιτείται σχετική δήλωση μέχρι το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://forms.gle/XZK6xJBKM8BExVkg6.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Επιμελητήριο Χανίων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΕΠΙΜΕΛΗΤHΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 4 73132 – ΧΑΝΙΑ ΤΗΛ. 28210-52329,45349 FAX.28210-28307http//:www.chania-cci.gr, e-mail: epimel@chania-cci.gr
Υπεύθυνος από την Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων ο κ. Δημήτρης Μουντακης, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Επιχειρήσεων και Υπεύθυνη από την υπηρεσία του Επιμελητηρίου Χανίων: κ. Βασιλική Ζερβουδάκη τηλ: 2821052329, epimel@chania-cci.gr
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
O COVID-19 χτυπάει και την εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ

H εταιρεία BENETH κλείνει 5 καταστήματα
λόγω COVID-19 και της συμπεριφοράς μερίδας ιδιοκτητών ακινήτων
Στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων εντός του Ν. Αττικής προχωρά η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ.
Οι λόγοι που υποχρεώνουν την εταιρεία σε αυτή τη δυσάρεστη, αλλά αναγκαία επιλογή είναι:
- Η εξάπλωση του ιού COVID-19, ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά και στη βιωσιμότητα των επιμέρους καταστημάτων.
- Η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ COVID-19 μισθωμάτων.
Η εταιρεία στο μέλλον θα αποχωρεί από τα καταστήματα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, τηρώντας αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση.
Να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία, η εταιρεία διατηρούσε 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
BUSINESS
«Culterra»: Ένα εξαιρετικής ποιότητας Κρητικό ελαιόλαδο κατακτά την παγκόσμια αγορά

Culterra… «Our terra became our culture». Η Culterra είναι μία νεοσύστατη κρητική εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου, κορωνέϊκης ποικιλίας. Έχοντας ως σημείο αναφοράς την κρητική γη και ως όραμα τη συνέχιση της κουλτούρας των προγόνων μας στην παραγωγή ελαιολάδου οι ιδρυτές της στόχευσαν ψηλά θέλοντας να «ταξιδέψουν» το χρυσάφι της ελληνικής γης σε κάθε γωνιά του πλανήτη ώστε να κερδίσει τη θέση που του αξίζει.
Η Culterra ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2019 από δύο φίλους, που τους συνδέει η κοινή καταγωγή και η αγάπη τους για την καλλιέργεια της ελιάς. Ο Νίκος Κάλλας και ο Μανώλης Κολετζάκης τόλμησαν να αναλάβουν δράση σε μία εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και τα επιχειρηματικά ανοίγματα ενέχουν ρίσκο. Το στοίχημα που έβαλαν φαίνεται ότι το κέρδισαν από το πρώτο κιόλας διάστημα λειτουργίας της επιχείρησης αφού κατάφεραν να βγουν εκτός των ελληνικών συνόρων και να εισέλθουν σε δύσκολες και απαιτητικές αγορές του εξωτερικού όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Δανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Από αριστερά ο Μανώλης Κολετζάκης μαζί με τον Νίκο Κάλλα σε παρουσίαση των προϊόντων της Culterra
Με την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, η Culterra έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τα καλά και ποιοτικά προϊόντα να αγκαλιάζονται από το καταναλωτικό κοινό. Άλλωστε, για την Culterra η ποιότητα είναι το Α και το Ω, οπότε όπως είναι φυσικό όταν ένας επιχειρηματίας δίνει μεγάλη προσοχή στο τι θα πουλήσει, δεν αφήνει περιθώρια στον αγοραστή να αμφισβητήσει το προϊόν του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος ήταν ένας: η γεύση του λαδιού να παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Φυσικά, έχει επιτευχθεί στο ακέραιο.
Έτσι, λοιπόν ξεκίνησε σιγά σιγά το ταξίδι του brand Culterra από το μικρό, παραδοσιακό χωριό Λαγούτα που βρίσκεται στον δήμο Μίνωα Πεδιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου για να βρεθεί σε χώρους εστίασης ανά τον κόσμο, ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλα καταστήματα λιανεμπορίου και φυσικά να καταλήξει στο τραπέζι καταναλωτών του εξωτερικού, οι οποίοι μπορεί να έχουν ακούσει για το εξαιρετικό κρητικό ελαιόλαδο αλλά σίγουρα δεν έχουν γευθεί και δεν έχουν μυρίσει ένα τόσο ξεχωριστό λάδι όπως είναι το Culterra.
Οι ελαιώνες του χωριού ωριμάζουν σε υψόμετρο από 250 έως 500 μέτρα και είναι γεμάτοι από χυμούς και αρώματα της κρητικής γης. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Culterra» είναι ένα ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης που διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του και παράλληλα το χρυσοπράσινο χρώμα του. Η τεχνογνωσία δε, που χρησιμοποιείται συντελεί στην παραγωγή ενός προϊόντος με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το υψηλής ποιότητας λάδι παράγεται με κρύα εξαγωγή, διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται νερό σε θερμοκρασία 27 βαθμών Κελσίου. Εξαιτίας του παγωμένου νερού το ελαιόλαδο μεταφέρεται στην κορυφή και γι’ αυτό ο συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής ονομάζεται ψυχρή έκθλιψη.
Η Culterra προσπάθησε να δώσει μία σύγχρονη όψη στην εμφάνιση του προϊόντος χωρίς να αφήνει βέβαια σε δεύτερη μοίρα την πλούσια ιστορία της Κρήτης αλλά και την παράδοση χρόνων που «κουβαλάει» η παραγωγή του κρητικού λαδιού. Γι’ αυτό σε περίοπτη θέση πάνω στις συσκευασίες λαδιού έχει τοποθετηθεί ο δίσκος της Φαιστού αλλά με σύμβολα από την ιστορία της ελιάς, η οποία ξεκινάει από την αρχαία Κρήτη και στη συνέχεια περιλαμβάνει διαδικασίες όπως η καλλιέργεια, η συγκομιδή, η εν ψυχρώ απόσταξη κ.α. Φυσικά, στο κέντρο του δίσκου δεσπόζει το ιερό δέντρο της ελιάς και ο πολύτιμος καρπός του, σήμα κατατεθέν της κρητικής παράδοσης και του πολιτισμού. Παράλληλα, στις συσκευασίες περιγράφονται λεπτομερώς χρήσιμα στοιχεία για την καλλιέργεια του Culterra, τον τόπο παραγωγής του και τα χαρακτηριστικά του ως μία πρώτη γνωριμία του καταναλωτή με το προϊόν.
Το δυναμικό ξεκίνημα της εταιρείας, της έδωσε ώθηση να επεκταθεί και σε άλλες αγορές του εξωτερικού – πέραν των προαναφερόμενων- και μάλιστα εν μέσω μιας περιόδου η οποία έχει «στιγματιστεί» από την κρίση του κορονοϊού. Στα επόμενα λοιπόν επιχειρηματικά ανοίγματα περιλαμβάνονται η Σουηδία, το Ισραήλ και η Αγγλία, όπου αναμένεται το κλείσιμο νέων συμφωνιών συνεργασίας.
Απώτερος στόχος είναι η Culterra να «ανοίξει τα φτερά» της για την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Τέλος, στα σκαριά βρίσκεται η παραγωγή βιολογικού λαδιού της Culterra μέσα στους επόμενους μήνες, όπως και η προώθηση στην αγορά συσκευασιών με ελιές και βότανα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία από την ιστοσελίδα της εταιρείας https://www.culterra.gr/gr ή μέσω των λογαριασμών που διαθέτει στα social media (facebook/ Culterra Olive Oil και instagram/ culterra_olive_oil).
[foogallery id=”36565″]
Πηγή: EUROPOLITIS