ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η Εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στον Ι.Ν. Αγ.Θεράποντα Gütersloh
Ξεχωριστή ευλογία για τους πιστούς και μάλιστα πολύ κοντά στη γιορτή των Χριστουγέννων θα αποτελέσει η άφιξη και η ενθρόνιση αντιγράφου της Εικόνας της Εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα Gütersloh.
Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου.
Δείτε το πρόγραμμα:
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε το Τορόντο όπου, συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ, είχε την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Διασπορά και τη διασύνδεσή της με την Ελλάδα καθώς και να αναφερθεί στον ρόλο της Διασποράς για την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων.
Κατά την ομιλία της στο πάνελ: “Connecting the Greek Diaspora with the Homeland: Keys to unlocking potential” η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 του Υπουργείου Εξωτερικών και σημείωσε ότι πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο και συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει αφουγκραστεί τα αιτήματα των Ομογενών και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα.
Η Γενική Γραμματέας εστίασε στην βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών των Ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
«Το βασικό ζητούμενο του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι η διευκόλυνση της επανασύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους, παράλληλα με τη βελτίωση των υπηρεσιών μας στα προξενεία», τόνισε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις του Σχεδίου, όπως για παράδειγμα δράσεις για τους νέους, τις γυναίκες και για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “Extroversion of Greek Higher Education & the Role of the Greek Diaspora: Opportunities & Challenges”, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των Εδρών και Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν χώρα συνεργασίες, όπως αυτή με τον επίσημο φορέα διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων Study in Greece, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, μέσα από εργαλεία όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα Sta Ellinika.
Τέλος, αναφορικά με τις πολιτικές για το “brain gain”, η Γενική Γραμματέας εξέφρασε τη στήριξη της Πολιτείας σε συνέργειες μεταξύ των Πανεπιστημίων, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς ή και να συμβάλλουν στην επιστροφή των επιστημόνων στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στον Καναδά, η Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια του Τορόντο, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην ομογένεια.
Αρχικά επισκέφτηκε την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, όπου είχε εποικοδομητική συζήτηση με την Πρόεδρο της Κοινότητας, κυρία Σκουτάκη, καθώς και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συνάντηση αυτή ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της Κοινότητας στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων και αξιών, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στην καθημερινότητά τους.
Είχε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτεί το Ελληνικό σχολείο της Κοινότητας, επιβεβαιώνοντας ότι η εκπαίδευση και η ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της νέας γενιάς αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας.
Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με μέλη της ΑΧΕΠΑ, ενώ παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για το Ελληνικό Γηροκομείο.
Τέλος, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ελληνικών Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπου συζήτησαν για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Η επίσκεψη αυτή της Γενικής Γραμματέως στο Τορόντο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια και την προώθηση του ελληνισμού και των αξιών του παγκοσμίως.
- Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum
- Μελέτη: Φθηνά μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές αγορές
- Βρετανία: Χάπι κατά του καπνίσματος από το Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.
- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιδημιολογία και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.
Με αφορμή την επίσημη «Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων της Κύπρου» στις 29 Οκτωβρίου, η Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ. προχώρησε αρχές Νοεμβρίου σε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των αγνοουμένων και θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Μπόχουμ, πλησίον της ιστορικής εκκλησίας Pauluskirche και φέρει τον τίτλο «Die trauernde Mutter» ή «Die trauernde Alte», δηλαδή «Η Θλιμμένη Μητέρα» ή «Η Θλιμμένη Γριά».
Η κατάθεση έγινε εις μνήμην των αγνοουμένων και θυμάτων – ανδρών, γυναικών, παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, πολιτών και στρατιωτών – της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.
- Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum
- Μελέτη: Φθηνά μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές αγορές
- Βρετανία: Χάπι κατά του καπνίσματος από το Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.
- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιδημιολογία και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
“Ημέρα Υγείας 2.0” στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
Τη δεύτερη εκδήλωση της σειράς “Ημέρα Υγείας 2.0”, διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024 στις 14:00, στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου (Mittelstraße 33, 12167 Βερολίνο).
Μετά την επιτυχημένη πρώτη συνάντηση οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με στόχο “να προσφέρουμε ενημέρωση και στήριξη στους Έλληνες και Κύπριους του Βερολίνου με νέες, πρακτικές θεματολογίες για την υγεία”, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει ενημέρωση για σημαντικά θέματα όπως καρδιολογικές και πεπτικές παθήσεις, γηριατρική φροντίδα, δερματολογική πρόληψη και διαχείριση χρόνιων πόνων.
Διακεκριμένοι Έλληνες γιατροί και επαγγελματίες υγείας θα είναι εκεί για να μοιραστούν την εξειδίκευσή τους και να απαντήσουν στις απορίες των παρευρισκομένων.
“Η εκδήλωση είναι δωρεάν και σας περιμένουμε σε ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον με καφέ και φαγητό από την καντίνα μας.
Ελάτε να μάθετε, να ενημερωθείτε και να ενδυναμώσετε την υγεία σας! Σας περιμένουμε!” σημειώνεται στην πρόσκληση.
- Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum
- Μελέτη: Φθηνά μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές αγορές
- Βρετανία: Χάπι κατά του καπνίσματος από το Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.
- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιδημιολογία και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η παγκόσμια δυναμική της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη Βουλή με πρωτοβουλία Φ. Φόρτωμα
Μία εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση για την παγκόσμια δυναμική της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας στο διεθνές περιβάλλον με θέμα «Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργία στο διεθνές περιβάλλον», πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
Στην Επιτροπή παρέστησαν και ενημέρωσαν ο κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO και ο κ. Γεώργιος Καλαμαντής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την δυναμική της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο διεθνές περιβάλλον και ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ των προσκεκλημένων και των μελών της Επιτροπής αναφορικά με πλήθος ζητημάτων που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων των κ.κ. Κουμουτσάκου και Καλαμαντή, όπως η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η αλλαγή της χρήσης της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας, αλλά και οι υποψηφιότητες των Μινωικών Ανακτόρων και του Ολύμπου για την ένταξή τους στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO.
Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε αναφορά στο θετικό για την χώρα μας διεθνές κλίμα ως προς το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, έχουν αρχίσει ακόμα και μεγάλα κράτη, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, να επιστρέφουν πολιτιστικά αγαθά σε διάφορες χώρες, καθώς και ότι υπάρχει μεταβολή στην κοινή γνώμη της Μεγάλης Βρετανίας.
Ως προς το ζήτημα της καθιέρωσης της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να αναδείξουμε τα σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της γλώσσας μας, όπως τη διαχρονία της και την παρουσία της μέσα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Στο τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Η Επιτροπή μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο ανάδειξης καίριων ζητημάτων που απασχολούν τον Ελληνισμό, όπως αυτά που συζητήσαμε σήμερα και σχετίζονται με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Χώρας μας και το πως αυτή αναδεικνύεται στο διεθνές περιβάλλον. Είχαμε την σπάνια ευκαιρία να ενημερωθούμε αρμοδίως για τα σχετικά θέματα τόσο από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπό μας στην UNESCO, όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού.»
- Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum
- Μελέτη: Φθηνά μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές αγορές
- Βρετανία: Χάπι κατά του καπνίσματος από το Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.
- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιδημιολογία και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΠΑΣΟΚ: Άμεση και επιτακτική η ανάγκη για επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
Την ανάγκη να επαναλειτουργήσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ως συνταγματικός φορέας έκφρασης όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού, τονίζει το ΠΑΣΟΚ, υποβάλλοντας παράλληλα αίτημα για σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, προκειμένου να παρουσιαστεί το Στρατηγικό Σχέδιο στη Βουλή.
“Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, που παρουσιάστηκε, χθες, από το Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Πρωθυπουργού, αποτελεί, εν πολλοίς, επαναδιατύπωση προτάσεων και πρωτοβουλιών, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όπως η σύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και η ανάπτυξη δικτύων.
Τη στιγμή που η Ελληνική Διασπορά νιώθει αποκομμένη από την πατρίδα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά της, η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα γενικόλογο πλαίσιο στόχων και δράσεων, μετά από πέντε και πλέον έτη που είχε ήδη στη διάθεση της για να κάνει πράξη τις προθέσεις της.
Πιστεύουμε ότι ο ειλικρινής σεβασμός και η μέριμνα της Ελλάδας για την Ελληνική Ομογένεια αποδεικνύεται με πράξεις.
Η Ελλάδα οφείλει να αφουγκράζεται τη γνώμη και τις ανάγκες της και να ενισχύει τους δεσμούς, παρέχοντας παιδεία και προοπτική στη νέα γενιά Ελλήνων σε όλον τον κόσμο.
Είναι πλέον άμεση και επιτακτική η ανάγκη να επαναλειτουργήσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ως συνταγματικός φορέας έκφρασης όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού”.
Κατόπιν των παραπάνω, τα μέλη της αρμόδιας Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού και Διασποράς, βουλευτές του Κινήματος, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Λιακούλη και Δ. Μάντζος, υπέβαλαν και έγγραφο αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής, με τη συμμέτοχη του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματέως Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, προκειμένου να παρουσιαστεί το Στρατηγικό Σχέδιο στη Βουλή, να υποβληθούν παρατηρήσεις και να συζητηθούν όλες οι κρίσιμες πτυχές του.
- Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum
- Μελέτη: Φθηνά μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές αγορές
- Βρετανία: Χάπι κατά του καπνίσματος από το Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.
- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιδημιολογία και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Κορυφαία θεσμική αλλαγή η δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο
«Η συγκυρία το θέλησε να βρισκόμαστε εδώ λίγες ώρες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Να συγχαρώ τον Πρόεδρο Τραμπ για την εμφατική νίκη του, βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Ο χαρακτήρας τους είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους εθνικό και όχι παραταξιακό. Προσδοκώ σε ακόμα στενότερη συνεργασία».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον ήταν στενή και στην πρώτη προεδρική θητεία του Ντ. Τραμπ, ότι η πρόσκληση που έλαβε να μιλήσει στο Κογκρέσο ήταν και από τους δημοκρατικούς και από τους ρεπουμπλικάνους και ότι η στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και ως εταίρος στην ΕΕ είναι στάση αρχών.
Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό και τόνισε πως είναι συνειδητή επιλογή της Πολιτείας να διαμορφώσει μια διπλωματία που απλώνεται σε πολλά επίπεδα.
«Αυτό το οποίο είδαμε να παρουσιάζεται είναι και η αποκρυστάλλωση πολλών προτάσεων που κατέθεσαν ομογενειακές μας οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Στη βάση αυτή ερχόμαστε τώρα να ενισχύσουμε τις γέφυρες που μας ενώνουν με τους απανταχού Έλληνες», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως παράδειγμα την εξαιρετικά χρήσιμη πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών η οποία αριθμεί πάνω από 50.000 χρήστες παγκοσμίως.
«Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα φιλοξενίας νέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι εμπειρίες σε αυτές τις ηλικίες που εντυπώνονται και συνοδεύουν τους ανθρώπους σε όλη τη ζωή. Εγώ 15 ετών γνώρισα τις ΗΠΑ και αυτές οι αναμνήσεις με συνοδεύουν ως σήμερα.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα και στις ημέρες καριέρας και το σχέδιο προσθέτει πολλές δράσεις με ορίζοντα το 2027. Αφενός να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες σε αυτούς που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης αλλά και εκείνους που επιλέγουν να μείνουν και να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδος», συνέχισε.
«Βάλατε ως στρατηγικό στόχο την εξυπηρέτηση των Ελλήνων από τις προξενικές αρχές. Εγώ θα το έβαζα ως πρώτο στόχο. Η επαφή τους με τις προξενικές αρχές ήταν ταυτισμένη με τη λέξη ταλαιπωρία και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η έκδοση διαβατηρίων έχει επιταχυνθεί και μπορεί να επιταχυνθεί περισσότερο ενώ τόνισε την κορυφαία θεσμική αλλαγή, τη δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος στον τόπο κατοικίας τους με επιστολική ψήφο.
Σημείωσε ότι ψηφίστηκε για τις ευρωεκλογές μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, εφαρμόστηκε και αποτελεί απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι έλεγαν ότι δεν μπορούν να γίνουν, γίνονται.
«Έχει ωριμάσει το επόμενο βήμα, η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Πιστεύω ότι απέναντι σε μια τέτοια προοπτική όλα τα κόμματα θα επανεξετάσουν τη θέση τους ώστε να στείλουμε μήνυμα ενότητας και προόδου», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν έσβησαν ποτέ τη γραμμή που τους ενώνει με τον τόπο που γεννήθηκαν οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους.
«Πρόκειται για πατριωτικό καθήκον στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον μεγάλης ρευστότητας. Όταν μιλάμε για την πολιτική μας απέναντι στον Απόδημο Ελληνισμό, να τη θεωρήσουμε ως σημαντικό βραχίονα της ενεργής εξωτερικής πολιτικής που τα τελευταία χρόνια ύψωσε το κύρος της πατρίδας. Όλοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας σε ταραγμένη περιοχή του πλανήτη», τόνισε.
«Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Το αναγνωρίζουν πρωτίστως οι Έλληνες του εξωτερικού. Πολύ διαφορετική είναι η χώρα που άφησαν πίσω γενιές μεταναστών του προηγούμενου αιώνα», επισήμανε.
«Η Ελλάδα αλλάζει κάθε μέρα παρά τις δυσκολίες. Γίνεται καλύτερη σε έναν δρόμο στον οποίο οφείλουν να είναι συνοδοιπόροι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες όπου κατοικούν. Είναι στοίχημα σύσσωμου του ελληνισμού. Με σχέδιο, δουλειά, επιμονή και αφοσίωση θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα υλοποιήσουμε με συνέπεια αυτό το εξαιρετικό σχέδιο το οποίο μας παρουσιάσατε σήμερα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum
- Μελέτη: Φθηνά μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές αγορές
- Βρετανία: Χάπι κατά του καπνίσματος από το Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.
- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιδημιολογία και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη
You must be logged in to post a comment Login