Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

Αυστρία: Νέος πρόεδρος ο «πράσινος» Βαν ντερ Μπέλεν

Published

on

Η ακροδεξιά, ευτυχώς, έχασε. Ο ανεξάρτητος με την υποστήριξε των «Πράσινων» υποψήφιος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αυστρίας, προσφέροντας ηρεμία στην Ευρώπη.

Ο 72χρονος καθηγητής Πανεπιστημίου επικράτησε του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ).

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, λίγο μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν απέσπασε ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Νόρμπερτ Χόφερ και αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει σήμερα το πρωί. Το αποτέλεσμα αποδέχθηκε και ο ακροδεξιός υποψήφος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, με την ακροδεξιά να διεκδικεί τη Μασσαλία

Published

on

Από

Αμφίρροπη αναμένεται η αναμέτρηση στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, την Μασσαλία, όπου ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός εμφανίζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να παλεύει στήθος με στήθος με τον αριστερό συνασπισμό του δημάρχου Μπενουά Παγιάν. Photo credits: fred2600 / pixabay

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών πραγματοποιείται σήμερα στη Γαλλία όπου 48,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν σε περίπου 35.000 χωριά και πόλεις τους δημοτικούς τους άρχοντες για τα επόμενα έξι χρόνια.

Οι δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται σχεδόν έναν χρόνο πριν από την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στη Γαλλία και ως εκ τούτου έχουν κατά κάποιο τρόπο τον χαρακτήρα μίας «πρόβας τζενεράλε» ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.

Οι εκλογές, ο δεύτερος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 22 Μαρτίου, στοχεύουν στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι στη συνέχεια θα εκλέξουν τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες.



Στο Παρίσι, όπου κατά τα τελευταία 25 χρόνια εκλέγεται δήμαρχος Σοσιαλιστής, σημαντικές είναι οι πιθανότητες επικράτησης της κεντροδεξιάς υποψήφιας, προσκείμενης στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Ραχίντα Ντάτι, η οποία ήταν ως τώρα υπουργός Πολιτισμού.

Αμφίρροπη αναμένεται η αναμέτρηση στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, την Μασσαλία, όπου ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός με υποψήφιο τον Φρανκ Αλίζιο, εμφανίζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να παλεύει στήθος με στήθος με τον αριστερό συνασπισμό του δημάρχου Μπενουά Παγιάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Air France και KLM αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων για διηπειρωτικές πτήσεις

Published

on

Από

Photo credits: Dylan_Agbagni / pixabay

Η Air France και η KLM αυξάνουν τις τιμές των ναύλων τους για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων σε απάντηση στο σοκ στις τιμές πετρελαίου που προκλήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράν, ανακοίνωσε η μητρική αεροπορική εταιρεία.

«Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε σημαντική και ξαφνική αύξηση των τιμών των καυσίμων, ιδίως της κηροζίνης. Ως αποτέλεσμα, η Air France και η KLM αυξάνουν τις τιμές των ναύλων τους σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων για εισιτήρια που εκδίδονται από την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026», υπογραμμίζει ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Air France-KLM, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της Les Echos.



Πιο συγκεκριμένα, «στην οικονομική θέση, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 50 ευρώ μετ’ επιστροφής», δήλωσε ο γαλλο-ολλανδικός όμιλος, ακολουθώντας τα βήματα άλλων αεροπορικών εταιρειών που ανακοίνωσαν επιβαρύνσεις τις τελευταίες ημέρες, όπως η SAS, η Cathay Pacific, η Air India και η Qantas.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατά 52% μειώθηκε τους 2 πρώτους μήνες του 2026 ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ

Published

on

Από

Καταγράφηκαν «περίπου 12.000 παράτυπες διελεύσεις», με βάση τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η Frontex, που αποδίδει τη μείωση κυρίως στις «ακραίες» καιρικές συνθήκες. Photo credits: NakNakNak / pixabay

Ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν παράτυπα τα σύνορα της ΕΕ μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 50%, ανακοίνωσε o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής Frontex.

Οι παράτυπες είσοδοι στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 52% κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το 2025, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Καταγράφηκαν «περίπου 12.000 παράτυπες διελεύσεις», με βάση τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η Frontex, που αποδίδει τη μείωση κυρίως στις «ακραίες» καιρικές συνθήκες.



Την ίδια περίοδο ωστόσο, το «ανθρώπινο κόστος» συνέχισε να αυξάνεται, παρατήρησε ο Οργανισμός. Με βάση στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τα οποία επικαλείται η Frontex, περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Πέρυσι, οι θάνατοι ήταν 287, κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 128%.

Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός προειδοποιεί παράλληλα ότι «η κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επιδεινώσει τις μετακινήσεις πληθυσμών στην περιοχή» τους επόμενους μήνες. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη περί αύξησης των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανία: Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την αύξηση των τιμών σε ρεύμα και καύσιμα

Published

on

Από

Ο υπουργός απέδωσε την ανθεκτικότητα της Ισπανίας στη «διαφοροποίηση» του ενεργειακού της εφοδιασμού, ιδίως στο «αποφασιστικό της στοίχημα» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Photo credits: GuiPao / pixabay

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Κάρλος Κουέρπο ανακοίνωσε πως προετοιμάζει ένα σύνολο δημοσιονομικών μέτρων που θα στοχεύει στο να περιορίσει τον αντίκτυπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, σε μία από τις δυναμικότερες οικονομίες της Ευρώπης.

Οι εχθροπραξίες που ξεκίνησαν την 28η Φεβρουαρίου στη Μέση Ανατολή προκαλούν φόβους για εκτόξευση των τιμών σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως λόγω της αύξησης του κόστους των υδρογονανθράκων έπειτα από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου και αερίου από τις χώρες του Κόλπου.



Στην Ισπανία, οι τιμές των καυσίμων στην αντλία έχουν ήδη αυξηθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με την αύξηση να ξεπερνά το 25% για το πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο δήλωσε πως η απάντηση της κυβέρνησης για την προστασία της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού θα δοθεί «κυρίως με τη μορφή δημοσιονομικών μέτρων», υπό το πρότυπο εκείνων που εφαρμόστηκαν το 2022 για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.



Ο υπουργός διευκρίνισε πως μια «ειδική» βοήθεια θα δοθεί στους τομείς της γεωργίας και των μεταφορών, που έχουν ήδη πληγεί σκληρά από την εκτόξευση των τιμών στην αντλία στην Ισπανία.

Ο υπουργός απέδωσε την ανθεκτικότητα της Ισπανίας στη «διαφοροποίηση» του ενεργειακού της εφοδιασμού, ιδίως στο «αποφασιστικό της στοίχημα» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 56% του εθνικού ενεργειακού μείγματός της, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Βαρσοβία απαγορεύει την πώληση αλκοόλ τη νύχτα

Published

on

Από

Οι επιχειρήσεις που αρνούνταν να συμμορφωθούν με τις νέες ρυθμίσεις θα πληρώσουν πρόστιμο ή θα χάσουν την άδεια πώλησης αλκοόλ. Photo credits: Krzysiek / pixabay

Το δημοτικό συμβούλιο της Βαρσοβίας απαγόρευσε την πώληση αλκοολούχων ποτών σε εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, χώρας στην οποία οι θάνατοι λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόμοιες απαγορεύσεις εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας, με στόχο να περιοριστούν οι οχλήσεις (διατάραξη της κοινής ησυχίας, συμπλοκές κ.α.) που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ.



Το μέτρο είχε εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Νοέμβριο σε δύο συνοικίες της Βαρσοβίας – η μία ήταν το κέντρο της πόλης – όπου απαγορεύτηκε η πώληση αλκοόλ από καταστήματα και βενζινάδικα από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Θα τεθεί σε εφαρμογή σε όλη την πόλη από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το έτος 2022, η Πολωνία βρισκόταν στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Σλοβενία, σε ό,τι αφορά θανάτους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.



Οι επιχειρήσεις που αρνούνταν να συμμορφωθούν με τις νέες ρυθμίσεις θα πληρώσουν πρόστιμο ή θα χάσουν την άδεια πώλησης αλκοόλ.

Η πώληση αλκοόλ θα επιτρέπεται μόνο σε εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και τα duty free του αεροδρομίου Σοπέν της Βαρσοβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι αεροπορικές αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων καθώς αυξάνεται το κόστος των καυσίμων

Published

on

Από

Το Κουβέιτ, ένας σημαντικός εξαγωγέας καυσίμων αεριωθούμενων στη βορειοδυτική Ευρώπη, έχει αντιμετωπίσει περικοπές στην παραγωγή. Photo credits: genevievesmithnunes / pixabay

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas Airways, η σκανδιναβική SAS και η Air New Zealand ανακοίνωσαν αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αποδίδοντάς τες στην απότομη αύξηση του κόστους των καυσίμων που προκλήθηκε από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές των καυσίμων των αεροσκαφών, οι οποίες κυμαίνονταν στα 85 με 90 δολάρια το βαρέλι πριν από τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στο Ιράν, αυξήθηκαν ραγδαία φθάνοντας τα 150 έως και 200 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο εθνικός αερομεταφορέας της Νέας Ζηλανδίας.



Ο πόλεμος, ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση στη ναυσιπλοΐα μέσω της σημαντικότερης διόδου εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, έχει εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου, ανατρέποντας τα παγκόσμια ταξίδια, εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων σε ορισμένες διαδρομές και πυροδοτώντας φόβους για μια ραγδαία μείωση των ταξιδιών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη καθήλωση αεροπλάνων.

Η SAS δήλωσε πέρυσι ότι είχε προσαρμόσει προσωρινά την πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου καυσίμων λόγω αβέβαιων συνθηκών της αγοράς και ότι δεν έχει αντισταθμίσει την κατανάλωση καυσίμων για τους επόμενους 12 μήνες.

Ενώ αρκετές ασιατικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Lufthansa και Ryanair, έχουν εφαρμόσει αντιστάθμιση κινδύνου πετρελαίου, εξασφαλίζοντας ένα μέρος των προμηθειών καυσίμων τους σε σταθερές τιμές, η Finnair προειδοποίησε ότι ακόμη και η διαθεσιμότητα καυσίμων θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν η σύγκρουση συνεχιστεί.



Το Κουβέιτ, ένας σημαντικός εξαγωγέας καυσίμων αεριωθούμενων στη βορειοδυτική Ευρώπη, έχει αντιμετωπίσει περικοπές στην παραγωγή.

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν εκτοξευθεί στα δρομολόγια Ασίας-Ευρώπης λόγω κλεισίματος του εναέριου χώρου και περιορισμών χωρητικότητας, και η Cathay Pacific Airways του Χονγκ Κονγκ δήλωσε την Τρίτη ότι προσθέτει επιπλέον πτήσεις προς Λονδίνο και Ζυρίχη τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis