ΚΟΣΜΟΣ
Συνετρίβη ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος με 93 επιβαίνοντες
Ρωσικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Σότσι, νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Το 154, στο οποίο επέβαιναν 93 άτομα εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο μετά από την απογείωσή του από το Σότσι.
Συντρίμμια του αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας τύπου Τουπόλεφ (ΤU-154) εντόπισαν συνεργεία διάσωσης στη Μαύρη Θάλασσα, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.
Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν σε απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου από την ακτή και σε βάθος 50-70 μέτρων. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει πως προσωπικά αντικείμενα των επιβατών ξεβράζονται στην ακτή.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 93 άτομα, μεταξύ των οποίων μουσικοί και δημοσιογράφοι, που πήγαιναν στην Συρία για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τα στρατεύματα που επιχειρούν εκεί, ανακοίνωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας, το TU-154 έφθασε στο Σότσι από το αεροδρόμιο Chkalovsky της Μόσχας για ανεφοδιασμό», δήλωσε η πηγή στο RIA Novosti.
Πληροφορίες για μηχανικό πρόβλημα
Η συντριβή του μπορεί να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος χειρισμό του πιλότου, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, καθώς το σήμα του χάθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος δεν πρόλαβε να εκπέμψει σήμα κινδύνου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται πηγή ασφαλείας την οποία δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι το αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας μηχανικού προβλήματος, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλήρωμα δεν έστειλε κανένα σήμα κινδύνου.
Ήδη η Επιτροπή Ερευνών διενεργεί έρευνα με βάση άρθρο που κάνει λόγο για αποτυχία συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφάλειας πτήσης και προετοιμασίας, αναφέρει το TASS. Στο πλαίσιο αυτό κατασχέθηκαν έγγραφα και ήδη γίνονται ερωτήσεις στο πλήρωμα εδάφους που προετοίμασε το αεροσκάφος.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επέστρεψαν στη Γη οι αστροναύτες της αποστολής Άρτεμις 2
Οι τέσσερις αστροναύτες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που συμμετείχαν στη διαστημική αποστολή Άρτεμις 2 προσθαλασσώθηκαν χθες, όπως προβλεπόταν, στα ανοικτά της Καλιφόρνια, στον Ειρηνικό, έπειτα από 10ήμερο ταξίδι γύρω από τη Σελήνη, εγχείρημα που έφερε σε πέρας χωρίς το παραμικρό ψεγάδι η NASA, μισό αιώνα μετά το πρόγραμμα Apollo.
Ο κυβερνήτης Ριντ Γουάιζμαν, ο συμπατριώτης του Βίκτορ Γκλόβερ, η επίσης αμερικανίδα Κριστίνα Κόουκ κι ο καναδός αστροναύτης Τζέρεμι Χάνσεν, που αναχώρησαν την 1η Απριλίου, έφθασαν σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο ον. Έφεραν πίσω εκατοντάδες GB δεδομένων από τον πρώτο περίπλου της Σελήνης μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo το 1972.
Το Ωρίων, έκανε την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα που έφθασε στιγμιαία 39.000 χιλιόμετρα την ώρα και τις δυνάμεις τριβής να προκαλούν θερμοκρασίες πάνω από 2.700° Κελσίου, προτού προσθαλασσωθεί χωρίς πρόβλημα κάπου 2 χιλιόμετρα από το σημείο όπου προβλεπόταν στον Ειρηνικό, επιβραδυνόμενο από μεγάλα αλεξίπτωτα.
Η ανακούφιση ήταν τεράστια για τις οικογένειές τους, ενώ το ότι επέστρεψαν όλοι σώοι είναι αδιαμφισβήτητη επιτυχία για τη NASA, έπειτα από δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, πολυετείς καθυστερήσεις και αμφιβολίες για το κατά πόσο είχε νόημα η επανέναρξη της εξερεύνησης του δορυφόρου της Γης.
Η NASA σχεδιάζει νέα αποστολή το 2027, που δεν θα φθάσει ως τη Σελήνη, προτού στείλει αστροναύτες στην επιφάνειά της το 2028, στην αποστολή Άρτεμις 4, την τελευταία χρονιά της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ – και πριν από την Κίνα, η οποία σχεδιάζει κι αυτή να στείλει αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης το 2030.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – dpa
- Γερμανία: Στους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς Κρήτη, Ρόδος και Κως
- Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου
- Την πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίων Σχεδιαστών Μόδας θα φιλοξενήσει η Βαρκελώνη
- Τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
- Αρνί και κατσίκι στο πασχαλινό τραπέζι: τι αξίζει να γνωρίζουμε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Copernicus: Η Ευρώπη βιώνει τον δεύτερο θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί ποτέ
Η θερμοκρασία στους ωκεανούς τον περασμένο μήνα έφθασε σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, σε μια ένδειξη πιθανής επιστροφής του φυσικού φαινομένου αύξησης της θερμοκρασίας Ελ Νίνιο, που έρχεται να προστεθεί στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
Το μηνιαίο δελτίο του Copernicus για το κλίμα είναι ένα σήμα συναγερμού: ύστερα από τρία χρόνια που ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη Γη, η ολοένα πιο πιθανή επιστροφή του Ελ Νίνιο το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς προκαλεί ανησυχία στους κλιματολόγους ότι η ανθρωπότητα κινείται προς νέες ακραίες υψηλές θερμοκρασίες.
Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών ήταν 20,97° Κελσίου τον Μάρτιο (εξαιρουμένων των πολικών ζωνών), ένα δέκατο του βαθμού κάτω από το ρεκόρ του Μαρτίου του 2024. Και ο μέσος όρος συνεχίζει να αυξάνεται τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus.
Σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη – η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα – γνώρισε υψηλότερες από τους μέσους όρους την εποχή θερμοκρασίες, κυρίως οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, της Βαλτικής και η βορειοδυτική Ρωσία.
Ο μήνας σημαδεύτηκε επίσης από «πρωτοφανές» πρώιμο κύμα ζέστης στις δυτικές ΗΠΑ, όπου το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40° Κελσίου και έφθασε κατά τόπους τους 44° Κελσίου.
Ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus. Παγκοσμίως, ο Μάρτιος ήταν ο τέταρτος θερμότερος αφότου άρχισαν να τηρούνται χρονικά, με μέση θερμοκρασία 13,94 βαθμών Κελσίου.
Ο θερμότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία, ήταν αυτός του 2024.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – dpa
- Γερμανία: Στους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς Κρήτη, Ρόδος και Κως
- Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου
- Την πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίων Σχεδιαστών Μόδας θα φιλοξενήσει η Βαρκελώνη
- Τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
- Αρνί και κατσίκι στο πασχαλινό τραπέζι: τι αξίζει να γνωρίζουμε
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επιστρέφουν στη Γη οι αστροναύτες της αποστολής Artemis II
Σχεδόν άγνωστοι σεληνιακοί κρατήρες, μια δύση και μια ανατολή της Γης και μια ηλιακή έκλειψη: έπειτα από μια υπέρπτηση της Σελήνης πλούσια σε ισχυρές συγκινήσεις, οι τέσσερις αστροναύτες της αποστολής Artemis II πήραν την Τρίτη το δρόμο της επιστροφής στη Γη.
Κολλημένοι στα φινιστρίνια επί σχεδόν επτά ώρες, μπόρεσαν να παρατηρήσουν τη Σελήνη από μια πρωτοφανή γωνία. Θαύμασαν τα σεληνιακά τοπία, έδωσαν αναρίθμητες περιγραφές του ανάγλυφου και των καφέ και πρασινωπών σκιών των κρατήρων και του εδάφους της Σελήνης.
Οι αστροναύτες παρατήρησαν περιοχές της κρυμμένης πλευράς «οι οποίες δεν είχαν ποτέ φανεί φωτισμένες στη διάρκεια των αποστολών Απόλλων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο τέλος αυτής της ιστορικής ημέρας η Τζένι Γκίμπονς, η καναδή αστροναύτης που διαχειρίσθηκε όλες τις επικοινωνίες με το πλήρωμα από την αίθουσα ελέγχου της NASA στο Χιούστον.
Η επιστροφή τους θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στα ανοικτά της Καλιφόρνιας, όπου θα προσθαλασσωθεί η κάψουλά τους Orion, αφού η πτώση της επιβραδυνθεί με αλεξίπτωτα.
Στη διάρκεια της υπέρπτησης, οι αστροναύτες πέρασαν για 40 λεπτά πίσω από τη Σελήνη, γεγονός που προκάλεσε τη διακοπή των επικοινωνιών, όπως την εποχή του Απόλλων.
Το νέο ρεκόρ απόστασης που έχει φθάσει άνθρωπος από τη Γη, 406.771 χιλιόμετρα, δεν υπερβαίνει παρά μόνο κατά 6.000 χιλιόμετρα αυτό του πληρώματος του Απόλλων 13 το 1970, όμως γιορτάσθηκε από τη NASA και τον πρόεδρο Τραμπ ως η απόδειξη της ανανέωσης του αμερικανικού επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος.
Αν αυτή η αποστολή και η επόμενη, την ερχόμενη χρονιά, εξελιχθούν καλά, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προβλέπει να πραγματοποιηθεί το 2028 προσελήνωση αστροναυτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Γερμανία: Στους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς Κρήτη, Ρόδος και Κως
- Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου
- Την πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίων Σχεδιαστών Μόδας θα φιλοξενήσει η Βαρκελώνη
- Τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
- Αρνί και κατσίκι στο πασχαλινό τραπέζι: τι αξίζει να γνωρίζουμε
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε αδράνεια θέτει 1.300 εργαζομένους η General Motors, λόγω μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων
Η General Motors θέτει σε αδράνεια ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων στο Ντιτρόιτ μέχρι τις 13 Απριλίου, παρατείνοντας τον χρόνο διακοπής λειτουργίας που ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου 2026, δήλωσε η αμερικάνικη εταιρεία.
«Το Factory ZERO θα προσαρμόσει προσωρινά την παραγωγή για να ευθυγραμμίσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων με τη ζήτηση της αγοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της GM. Η προσωρινή απόλυση επηρεάζει 1.300 εργαζόμενους, αναφέρει το Automotive News Europe.
Το εργοστάσιο, το οποίο παράγει οχήματα όπως το Chevrolet Silverado EV και το Hummer EV, είχε ασταθή παραγωγή τον τελευταίο χρόνο, καθώς η GM αντιμετωπίζει μειωμένη ζήτηση για μοντέλα με μπαταρία. Η αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε την παραγωγή στο εργοστάσιο κατά περίπου 50% τον Ιανουάριο 2026.
Η GM, η οποία έχει αναφέρει απομειώσεις αξίας 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα προγράμματα ηλεκτρικών οχημάτων της, είναι μία από τις πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν περιορίσει τα σχέδια τους για ηλεκτρικά οχήματα μετά από σημαντικές ρυθμιστικές αλλαγές από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Αντίθετα, η βιομηχανία στρέφεται στην παραγωγή φορτηγών και SUV με κινητήρα βενζίνης, των κύριων μηχανημάτων κέρδους του Ντιτρόιτ. Η GM επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή των βαρέων φορτηγών της σε εργοστάσιο στο Μίσιγκαν από τον Ιούνιο 2026.
Η General Motors θα μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στις ΗΠΑ καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανταποκρίνεται σε μια σημαντική επιβράδυνση της ζήτησης για τα αυτοκίνητα με μπαταρίες της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Στους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς Κρήτη, Ρόδος και Κως
- Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου
- Την πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίων Σχεδιαστών Μόδας θα φιλοξενήσει η Βαρκελώνη
- Τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
- Αρνί και κατσίκι στο πασχαλινό τραπέζι: τι αξίζει να γνωρίζουμε
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε τροχιά γύρω από τη Γη το πλήρωμα της αποστολής «Άρτεμις 2»
Το πλήρωμα της αποστολής «Άρτεμις 2» της NASA, το πρώτο που θα κάνει το ταξίδι προς τη Σελήνη εδώ και 50 και πλέον χρόνια, τέθηκε σε γήινη τροχιά χθες, Τετάρτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, μερικά λεπτά μετά την απογείωση του πυραύλου που μετέφερε το σκάφος.
Περίπου οκτώ λεπτά μετά την απογείωση, η κάψουλα «Ωρίων» αποκολλήθηκε όπως προβλεπόταν από τον πελώριο πύραυλο και τις δεξαμενές του πυραύλου SLS, που τη μετέφερε ως το διάστημα, και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Τρεις αστροναύτες των ΗΠΑ, οι Βίκτορ Γκλόβερ, Κριστίνα Κόουκ και Ριντ Γουάιζμαν, καθώς και ο Καναδός συνάδελφός τους Τζέρεμι Χάνσεν, θα παραμείνουν για την ώρα σε γήινη τροχιά για να κάνουν σειρά δοκιμών, προτού αργότερα σήμερα κινηθούν προς την κατεύθυνση της Σελήνης, κάπου 384.000 χιλιόμετρα από τη Γη, ή αλλιώς χίλιες φορές πιο μακριά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Γερμανία: Στους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς Κρήτη, Ρόδος και Κως
- Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου
- Την πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίων Σχεδιαστών Μόδας θα φιλοξενήσει η Βαρκελώνη
- Τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
- Αρνί και κατσίκι στο πασχαλινό τραπέζι: τι αξίζει να γνωρίζουμε
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διαστημική αποστολή Artemis II
Ξεκίνησε και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τη διαστημική αποστολή της NASA Artemis II, με την οποία τέσσερις αστροναύτες θα κάνουν δεκαήμερη πτήση γύρω από τη Σελήνη. Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τα ξημερώματα της Τετάρτης 1 προς Πέμπτη 2 Απριλίου, στις 1.24 πμ, ώρα Ελλάδας.
Ήδη, οι μηχανικοί ελέγχουν και προετοιμάζουν τα συστήματα και τις συνδέσεις επικοινωνίας. Το πλήρωμα της αποστολής, οι αστροναύτες της NASA, Ράιντ Βάισμαν, Βίκτορ Γκλόβερ και Κριστίνα Κοχ και ο αστροναύτης της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας CSA, Τζέρεμι Χάνσεν, βρίσκονται στο κτίριο επιχειρήσεων και ελέγχου στο Kennedy Space Center της NASA «Neil A. Armstrong», στη Φλόριντα.
Έπειτα από αναβολές της αποστολής λόγω τεχνικών προβλημάτων, η NASA παρακολουθεί στενά τις καιρικές συνθήκες για το εάν θα καταφέρει να γίνει η εκτόξευση. Πάντως, η πρόγνωση καιρού δείχνει 80% πιθανότητα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για τον προγραμματισμένο χρόνο εκτόξευσης.
Η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της αποστολής θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη, στις 2.45 μμ, ώρα Ελλάδας, στο κανάλι της NASA στο YouTube, ενώ στιγμιότυπα θα μεταδίδονται και από τα κοινωνικά δίκτυα.
Η αποστολή Artemis II με το διαστημόπλοιο Orion που θα εκτοξευθεί με τον πύραυλο SLS είναι ένα κρίσιμο βήμα για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, καθώς θα αποδειχθεί εάν το διαστημικό σκάφος Orion και τα συστήματά του μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια ανθρώπους στη Σελήνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Στους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς Κρήτη, Ρόδος και Κως
- Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου
- Την πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίων Σχεδιαστών Μόδας θα φιλοξενήσει η Βαρκελώνη
- Τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
- Αρνί και κατσίκι στο πασχαλινό τραπέζι: τι αξίζει να γνωρίζουμε














You must be logged in to post a comment Login