ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καλοφαγάδες οι αρχαίοι Έλληνες, με προτίμηση στα μπαρμπούνια και τα χέλια

Καλοφαγάδες, με προτίμηση στα μεγάλα φρέσκα ψάρια, αν και πανάκριβα και προνόμιο των πλουσίων, ήταν οι αρχαίοι Έλληνες, που αγαπούσαν ιδιαίτερα τα μπαρμπούνια, τα χέλια και τους τόνους.
Την ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα μελετάει η ζωο-αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αιγιακής Προϊστορίας για την Ανατολική Κρήτη και συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), Δρ Δήμητρα Μυλωνά, συλλέγοντας στοιχεία από γραπτές πηγές, επιστημονικά κείμενα αλλά και από τη μελέτη διαφόρων ευρημάτων.
Για κάποια ψάρια, μάλιστα, όπως το μπαρμπούνι ή το χέλι, η τιμή τους έφτανε σε αστρονομικά για την εποχή ύψη. Από τον 2ο αι. π.Χ. σώζεται ένας τιμοκατάλογος ψαριών σε μία λίθινη επιγραφή από το Ακραίφνιο της Βοιωτίας, που την εποχή εκείνη βρισκόταν στις όχθες της λίμνης Κωπαΐδας. Ο τιμοκατάλογος αυτός περιλαμβάνει θαλασσινά και λιμναία ψάρια σε ποικίλες τιμές. Το επάγγελμα του ψαρά θεωρούνταν ένα από τα πιο δύσκολα, ιδιαίτερα για όσους ψάρευαν στη θάλασσα, αν και επιγραφικές μαρτυρίες μιλάνε για εύπορες συντεχνίες ψαράδων κοντά σε πλούσιους ψαρότοπους. Ιδιαίτερα κερδοφόρο, όμως, φαίνεται να ήταν το επάγγελμα του ιχθυέμπορου.
Σύμφωνα με την κ. Μυλωνά, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη προτίμηση στα πετρόψαρα του Αιγαίου, αλλά επιδίδονταν και στην αλιεία πολλών πελαγικών ειδών, όπως ο τόνος -ο οποίος κατείχε ιδιαίτερη θέση στην προτίμηση των αρχαίων- οι παλαμίδες, τα σκουμπριά και ο γαύρος, ο οποίος κατά εποχές ήταν εξαιρετικά άφθονος και ψαρευόταν πολύ εύκολα με κυκλικά δίχτυα.
Όσον αφορά τα μεταποιημένα ψάρια, όπως ο παστός τόνος και οι αντζούγιες, αλλά και τα μυστηριώδη μελάνδρυα, καταναλώνονταν ευρέως, απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και αποτελούσαν προϊόν ενός πολύ ανθηρού εμπορίου σε όλη τη Μεσόγειο και τις γειτονικές θάλασσες. Μεταξύ αυτών, τονίζει η κ. Μυλωνά, “ο γάρος αποτελούσε στην αρχαιότητα και στον μεσαίωνα, βασικό στοιχείο της διατροφής”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ΑΠΘ ανέπτυξε σύστημα τηλεμετρίας που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών

Ένα νέο εργαλείο για την πρόβλεψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και δύναται να ενισχύσει την Πολιτική Προστασία της χώρας, θα δοκιμαστεί μέσα στον Οκτώβριο στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ, με ελεγχόμενη πρόκληση φωτιάς.
Πρόκειται για το σύστημα τηλεμετρίας «Maestro», που υποστηρίζει την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις με βάση μετρήσεις των καιρικών συνθηκών, οι οποίες συλλέγονται από ασύρματα δίκτυα (κόμβους) αισθητήρων, τοποθετημένων στις δασικές περιοχές.
Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τα συστήματα από τα οποία η πολιτική προστασία αντλεί πληροφορία για την έκδοση των χαρτών πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς συνίσταται στο ότι παρέχει σε πραγματικό χρόνο γεωγραφικά εντοπισμένη πληροφορία μέσα από το δάσος, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι κόμβοι αισθητήρων λειτουργούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με συχνότερες μετρήσεις για πρόβλεψη της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και αποτελεσματική διαχείριση των δυνάμεων πυρόσβεσης και του πληθυσμού.
Το «Maestro» αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Δικτύων και Συστημάτων Επικοινωνιών και τον Τομέα Λογισμικού, Υλικού και Θεμελιώσεων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Υλωρικής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρεία Pragma IoT.

με τον Διευθυντή του Τομέα Καθ. Π. Κατσαρό.
Πηγή φωτογραφίας: Αν. καθηγητής Πληροφορικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Κατσαρός / ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια. Έχουμε προχωρήσει στη σχεδίαση και ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο αποτελείται από κόμβους αισθητήρων που τοποθετούνται σε δασικές περιοχές. Κάθε κόμβος αισθητήρων είναι μία συσκευή, που συλλέγει και αποστέλλει μέσω διαδικτύου μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας, ταχύτητας και διεύθυνσης ανέμου, ανίχνευσης φλόγας και καπνού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Κατσαρός, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποστέλλονται σε κεντρικό εξυπηρετητή, όπου μετατρέπονται σε πληροφορία διαθέσιμη στα επιχειρησιακά σχέδια και στον προληπτικό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.
«Σήμερα υπάρχουν χάρτες πρόβλεψης, με βάση τις προγνώσεις καιρικών συνθηκών, υπάρχουν προσπάθειες επιτήρησης δασικών περιοχών με ιπτάμενα μέσα. Αυτό που επιπρόσθετα μπορεί να συνδράμει το σύστημα που αναπτύξαμε είναι η πρόβλεψη κινδύνου με μετρήσεις πολύ περισσότερο εντοπισμένες γεωγραφικά, καθώς μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή σε μία περιοχή τις συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, ανέμου, να συσχετίζουμε με τα δεδομένα π.χ. για τις περιόδους ξηρασίας, κι όλα αυτά να δίνουν πολύ πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα.
Επίσης, καθώς το σύστημα διαθέτει αισθητήρα ταχύτητας και διεύθυνσης ανέμου, μπορούμε να παίρνουμε πληροφορία από τη γεωγραφική θέση του κόμβου για το πώς μεταβάλλεται ο άνεμος οπότε με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να τρέξουμε μαθηματικά μοντέλα που να προβλέπουν την εξάπλωση κάθε πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο», διευκρίνισε ο κ. Κατσαρός.

επικοινωνία LoRa και αισθητήρες καιρικών συνθηκών, φωτιάς και καπνού).
Πηγή φωτογραφίας: Αν. καθηγητής Πληροφορικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Κατσαρός / ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δοκιμή στο πεδίο με ελεγχόμενη πυρκαγιά στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ»
Η πρώτη εφαρμογή του Maestro στο πεδίο, πρόκειται να γίνει στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ τις επόμενες ημέρες, όπου μετά από σχετική άδεια από το Δασαρχείο και εφόσον οριστικοποιηθεί η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών, θα προκληθεί ελεγχόμενη φωτιά ώστε να μελετηθεί η ευαισθησία των αισθητήρων.
Την πειραματική εφαρμογή του συστήματος στο αγρόκτημα του ΑΠΘ θα επιβλέψει ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
«Θα ελεγχθεί ο ακριβής βαθμός ευαισθησίας των αισθητήρων. Θέλουμε να δούμε σε πόσα μέτρα από τον κόμβο οι αισθητήρες φλόγας και καπνού, στέλνουν μετρήσεις για το ότι υπάρχει πυρκαγιά», διευκρίνισε ο κ. Κατσαρός, σημειώνοντας ακόμη πως οι κόμβοι αισθητήρων είναι μία χαμηλού κόστους λύση για αξιόπιστη επιτήρηση των δασικών περιοχών, καθώς το κόστος κάθε κόμβου κυμαίνεται στα 150-200 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το πρόβλημα με την υπερθέρμανση στα νέα iPhone και η θέση της Apple

Ο αμερικανικός κολοσσός δηλώνει ότι έχει εντοπίσει το πρόβλημα το οποίο καταγγέλλουν οι καταναλωτές.
Η Apple κάνει λόγο για σφάλμα λογισμικού και άλλα ζητήματα που συνδέονται με δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Instagram και η Uber, για την υπερθέρμανση των μοντέλων iPhone 15 που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, και έχουν προκαλέσει παράπονα των καταναλωτών.
Η εταιρεία δήλωσε το Σάββατο ότι εργάζεται σε μια ενημέρωση του συστήματος iOS17 που τροφοδοτεί τη σειρά iPhone 15 για να αποτρέψει το να ζεσταθούν οι συσκευές και ότι εργάζεται με εφαρμογές που εκτελούνται με τρόπους που «προκαλούν υπερφόρτωση του συστήματος».
Το Instagram, που ανήκει στη Meta Platforms, τροποποίησε την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να αποτρέψει τη θέρμανση της συσκευής στο πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα iPhone.
Η Uber και άλλες εφαρμογές, όπως το βιντεοπαιχνίδι Asphalt 9, βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία κυκλοφορίας των ενημερώσεών τους, δήλωσε η Apple.
Δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εκδοθεί η δική της επιδιόρθωση λογισμικού, αλλά είπε ότι κανένα πρόβλημα ασφάλειας δεν θα πρέπει να εμποδίζει τους κατόχους iPhone 15 να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους ενώ αναμένουν την ενημέρωση.
«Έχουμε εντοπίσει ορισμένες συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν το iPhone να λειτουργεί πιο ζεστά από το αναμενόμενο», αναφέρει η Apple σε μια σύντομη δήλωση που δόθηκε στο Associated Press μετά από αναφορές και λεπτομερείς καταγγελίες υπερθέρμανσης.
Η Wall Street Journal ενίσχυσε τις ανησυχίες αναφέροντας το πρόβλημα υπερθέρμανσης στη δική της δοκιμή των νέων iPhone, τα οποία κυκλοφόρησαν πριν από μια εβδομάδα.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τα νέα iPhone να ζεσταίνονται άβολα κατά τις πρώτες ημέρες χρήσης ή όταν αποκαθίστανται με εφεδρικές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο cloud.
Οι συσκευές μπορούν επίσης να ζεσταθούν όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως βιντεοπαιχνίδια και τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας που απαιτούν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, αλλά τα προβλήματα θέρμανσης με τα μοντέλα iPhone 15 έχουν ξεπεράσει αυτές τις τυπικές καταστάσεις.
Στην ανακοίνωσή της, η Apple τόνισε ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με το περίβλημα από τιτάνιο στα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max αντί για τον ανοξείδωτο χάλυβα που χρησιμοποιείται σε παλαιότερα smartphone.
Η Apple απέρριψε επίσης τις εικασίες ότι το πρόβλημα υπερθέρμανσης στα νέα μοντέλα μπορεί να συνδέεται με μια μετατόπιση από το ιδιόκτητο καλώδιο φόρτισης Lightning σε αυτό (usb-c) που της επέτρεπε να συμμορφωθεί με εντολή που εκδόθηκε από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εμφυτεύματα δοκιμάζονται συνδυαστικά για πρώτη φορά για να μπορέσει ένας τετραπληγικός να κινήσει τα χέρια του

Για πρώτη φορά, δοκιμάζεται ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα σε συνδυασμό με ένα εμφύτευμα που διεγείρει τον νωτιαίο μυελό ώστε ένας τετραπληγικός ασθενής να μπορέσει να κινήσει και πάλι τα χέρια και τα δάχτυλά του με τη σκέψη, ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία Onward.
Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών επέτρεψε ήδη σε έναν παραπληγικό ασθενή να ανακτήσει κάποιον έλεγχο στα πόδια του και να περπατήσει, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Είναι όμως η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για τα άνω άκρα.
«Η κινητικότητα των χεριών είναι πιο περίπλοκη» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η χειρουργός Τζόσλιν Μπλοκ, η οποία πραγματοποίησε τις εμφυτεύσεις.
Σε σχέση με το βάδισμα, σε αυτήν την περίπτωση δεν τίθεται θέμα ισορροπίας αλλά το μυικό σύστημα των χεριών είναι πολύ διαφορετικό, με πολλούς μικρούς, διαφορετικούς μύες, οι οποίοι ενεργοποιούνται ταυτόχρονα για να γίνουν κάποιες κινήσεις.
Ο ασθενής, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, είναι ένας 46χρονος Ελβετός ο οποίος έμεινε τετραπληγικός έπειτα από πτώση. Οι δύο επεμβάσεις έγιναν τον περασμένο μήνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο Βοντουά (CHUV) της Λοζάνης. Η πρώτη αφορούσε την τοποθέτηση του εγκεφαλικού εμφυτεύματος, διαστάσεων μερικών εκατοστών, το οποίο αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία CEA-Clinatech. Η δεύτερη έγινε για να τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια που κατασκεύασε η Onward στον νωτιαίο μυελό.
Το εγκεφαλικό εμφύτευμα (ή διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, BCI), καταγράφει τις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν ο ασθενής «σκέφτεται» μια κίνηση και μεταφέρει την πληροφορία στα ηλεκτρόδια, δημιουργώντας ένα είδος «ψηφιακής γέφυρας».
Το πείραμα «προς το παρόν πάει καλά», είπε η Μπλοκ, που ήταν εκ των ιδρυτών της Onward και παραμένει σύμβουλος της εταιρείας. «Καταγράφουμε την εγκεφαλική δραστηριότητα και ξέρουμε ότι η διέγερση λειτουργεί (…) Αλλά είναι πολύ νωρίς να χαρακτηρίσουμε πρόοδο αυτό που μπορεί να κάνει (ο ασθενής) μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.
Ο ασθενής είναι στη φάση της «εκπαίδευσης» ώστε το εγκεφαλικό εμφύτευμα να μάθει πώς να αναγνωρίζει τις διάφορες κινήσεις που επιθυμεί να κάνει. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα χρειαστούν «μερικοί μήνες», είπε η Δρ Μπλοκ.
Στη δοκιμή πρόκειται να συμμετάσχουν άλλοι δύο ασθενείς και τα πλήρη αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα.
Εγκεφαλικά εμφυτεύματα έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη και επέτρεψαν σε έναν ασθενή να «χειριστεί» έναν εξωσκελετό.
Ο οργανισμός Battelle χρησιμοποίησε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα για να αποκαταστήσει την κίνηση του χεριού ενός ασθενή, αλλά με ηλεκτρόδια συνδεδεμένα στον πήχη, ώστε να διεγείρουν απευθείας τους μύες.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Onward, η τεχνολογία της εταιρείας αυτής είναι «μοναδική» επειδή αποκαθιστά την κίνηση με διέγερση του νωτιαίου μυελού, σε συνδυασμό με εγκεφαλικό εμφύτευμα. Η τεχνολογία θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μελέτη: Οι έμφυλες ανισότητες επιδεινώνουν την πρόσβαση των γυναικών στην ανίχνευση και περίθαλψη του καρκίνου

Ο καρκίνος κατατάσσεται στις τρεις πρώτες αιτίες πρόωρου θανάτου των γυναικών σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet» διαπιστώνει ότι η ανισότητα των φύλων επηρεάζει αρνητικά την έκθεση των γυναικών σε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, την πρόσβασή τους σε ακριβείς πληροφορίες για την υγεία και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Η ανάλυση διαπιστώνει ότι από τα 2,3 εκατομμύρια γυναίκες που πεθαίνουν πρόωρα από καρκίνο κάθε χρόνο, 1,5 εκατομμύρια θα μπορούσαν να σωθούν μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης ή μέσω της εξάλειψης της έκθεσής τους σε βασικούς παράγοντες κινδύνου.
Ακόμα 800.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν όλες οι γυναίκες είχαν πρόσβαση στη βέλτιστη φροντίδα για τον καρκίνο.
Περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών πέθαναν το 2020 εξαιτίας τεσσάρων από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο (καπνό, αλκοόλ, παχυσαρκία και λοιμώξεις).
Η επιβάρυνση του καρκίνου που προκαλείται από αυτούς τους τέσσερις παράγοντες κινδύνου είναι ευρέως υποτιμημένη. Αναφέρεται ως παράδειγμα ότι μελέτη του 2019 διαπίστωσε πως μόνο το 19% των γυναικών που συμμετείχαν στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο γνώριζαν ότι το αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.
Όπως επισημαίνεται, η ανισότητα μεταξύ των φύλων και οι διακρίσεις επηρεάζουν τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των γυναικών να αποφύγουν τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο και εμποδίζουν την ικανότητά τους να αναζητήσουν και να λάβουν έγκαιρη διάγνωση και ποιοτική φροντίδα για τον καρκίνο.
Επιπλέον, οι έμφυλες ανισότητες έχουν οδηγήσει σε ένα μη αμειβόμενο εργατικό δυναμικό φροντίδας που είναι κυρίως γυναίκες, εμποδίζοντας την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στην έρευνα και τη χάραξη πολιτικής για τον καρκίνο.
Τονίζεται ότι χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των αιτιών και των παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο στις γυναίκες. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ εμπορικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται κυρίως από γυναίκες, όπως ορισμένοι τύποι εμφυτευμάτων στήθους, προϊόντα λεύκανσης του δέρματος και ισιωτικές κρέμες μαλλιών (hair relaxers), με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Την ίδια ώρα σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης και είναι πιθανότερο να έχουν λιγότερους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Όταν το άτομο που πάσχει από καρκίνο ανήκει επίσης σε περιθωριοποιημένη εθνοτική ομάδα ή έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου, μπορεί επιπλέον να αντιμετωπίσει περισσότερες προκαταλήψεις.
Μια νέα επιτροπή του Lancet για τις γυναίκες, την εξουσία και τον καρκίνο ζητά να υπάρξει μια φεμινιστική προσέγγιση για τη φροντίδα του καρκίνου και το φύλο, βιολογικό και κοινωνικό, να αποτελεί μέρος όλων των πολιτικών και των κατευθυντήριων γραμμών που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μεγαλύτερο το κόστος των ελαστικών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα ελαστικά που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαρκούν 10.000 χιλιόμετρα λιγότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ελαστικά που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά αυτοκίνητα, παράγοντας που αυξάνει το κόστος τους.
Αυτά ήταν τα ευρήματα της έρευνας που βασίστηκαν σε δεδομένα από την διαχείριση συντήρησης οχημάτων της εταιρείας epyx, η οποία διαχειρίζεται στόλους αυτοκινήτων και φορτηγών άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων οχημάτων.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρώτη αλλαγή ελαστικών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πραγματοποιείται κατά μέσο όρο στα 28.776 χλμ. και αυτή γίνεται κατά μέσο όρο στις 551 ημέρες σε σύγκριση με 38.936 χλμ. και τις 670 ημέρες που πραγματοποιούνται στα συμβατικά αυτοκίνητα.
Το κόστος της συχνότερης αντικατάστασης ελαστικών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες επιδόσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και στο μεγαλύτερο βάρος, παράγοντες που αυξάνουν την φθορά των ελαστικών.
Για να μειωθεί η γρήγορη φθορά των ελαστικών, να αντέξουν τις μεγάλες πιέσεις και το μεγάλο βάρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω των μπαταριών, τα τοιχώματα των ελαστικών έχουν μεγαλύτερη ενίσχυση.
Είναι διαφορετική και η γόμα. Αυτή η επιπλέον ενίσχυση και η ποιότητα αυξάνει και το κόστος.
Επίσης χρησιμοποιείται ειδική τεχνική επικόλλησης των ελαστικών για να μειωθεί ο θόρυβος και για να υπάρχει χαμηλότερη αντίσταση κύλισης. Ορισμένα ελαστικά EV μπορεί να έχουν ακόμη και μειωμένο βάθος πέλματος, το οποίο θα επηρεάσει επίσης τον κύκλο αντικατάστασής τους.
Τα δεδομένα των στοιχείων της μελέτης έδειξαν ότι το μέσο ελαστικό αντικατάστασης που τοποθετήθηκε στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν 19 ίντσες, με το ένα ελαστικό να κοστίζει περίπου 240 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ελαστικά για τα συμβατικά αυτοκίνητα ήταν 17 ιντσών και στοιχίζει το ένα ελαστικό κατά μέσο όρο γύρω στα 150 ευρώ.
Ωστόσο τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν περιθώρια απόκλισης, καθώς τα συμβατικά αυτοκίνητα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν μικρότερα από τα ηλεκτρικά, που συνήθως είναι μεγαλύτερα, ψηλότερα και βαρύτερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΡΘΡΑ
Πού πάμε; Τί θέλουμε; Τί θα γίνει;

Ομογένεια: Κοινωνική αναλγησία από την μία, συμπόνια και προσφορά στις καταστροφές από την άλλη.
Φθινόπωρο, μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου και η επανεκκίνηση για πολλές δραστηριότητες του ελληνισμού στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Η μουντάδα θαμπώθηκε από την λάμψη του καλοκαιρινού ήλιου και την ραστώνη των διακοπών , βοηθώντας ακόμα μια φορά την ανυπαρξία να φαίνεται σαν κάτι.
Με αυτές τις πρώτες γραμμές ξεκινάω να γράφω έχοντας έναν κόμπο στο στομάχι και να ζητώ απαντήσεις: Πού πάμε; Τί θέλουμε; Τί θα γίνει;
Πέρασαν λίγοι μήνες που για πρώτη φορά οι απόδημοι Έλληνες είχανε τη δυνατότητα (όσοι την είχανε) να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα διαμονής τους (και όπου μπορούσανε, δες χιλιομετρικές αποστάσεις κ.λ.π) και τί μ’αυτό; Η μηδαμινή συμμετοχή (25.000 περίπου ψηφοφόροι κοντά στις 50.000 οι αιτήσεις) απόδειξε ότι είμαστε μόνο για στείρα κριτική και άναρχες κραυγές.
Αυτό βέβαια εξυπηρέτησε τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο μας, μιας και οι περισσότεροι αν όχι όλοι, είχαν σε ανυποληψία τον απόδημο ελληνισμό. Γιατί το λέω αυτό; Μα μια ματιά στα προεκλογικά τους προγράμματα, στους υποψηφίους που επέλεξαν οι αρχηγοί, τις θέσεις, τοποθέτησής τους και γενικά την έλλειψη διαλόγου και την παρουσία που δεν υπήρχε σε γενικές γραμμές το αποδεικνύει.
Μα τί γράφω τώρα, εδώ στην ίδια τη χώρα αντί για προγράμματα και θέσεις αναλώσαμε δύο εκλογικές περιόδους στην πρώτη ποιος θα πάει με ποιόν και στην δεύτερη μάθαμε την Ροδόπη, ξεχνώντας την ακρίβεια, τις αποτυχίες του επιτελικού κράτους (δες φωτιές, Τέμπη τώρα ήρθαν και οι πλημμύρες, ο μη σεβασμός της ανθρώπινης ζωής κ.λ.π).
Η καλοκαιρινή ραστώνη και το βόλεμα της εξουσίας, της πολιτείας να ασκεί πολιτική με επικοινωνιακά μέσα, γέννησαν νέους αυτόαποκαλούμενους χώρους και φορείς που το μοναδικό συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα στο ετερόκλητο πλήθος που το απαρτίζουν είναι η λατρεία για εξουσία και προβολή.
Καλώ μέσα από αυτές τις γραμμές να αναλογιστούμε όλοι, ποιοι είναι και ποιοι τους αφήνουν και γιατί τους αφήνουν να αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι της ομογένειας στη Γερμανία και κατ’επέκταση στην Ευρώπη, μπορεί και σε όλο τον κόσμο.
Αυτό το γεννάει η κοινωνική αναλγησία, ο «ωχ αδελφισμός» και το να κοιτάμε την πάρτη μας λες και όταν έχει φτάσει η φωτιά στο σπίτι του γείτονα το δικό μας εκ θαύματος θα τη γλυτώσει.
Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μη δώσω „τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ“, οι φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα ελέω Ντάνιελ και ενδεχομένως ανικανότητα διαχείρισης πόρων, σχεδιασμού και έργων βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δύο πάρα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία .
1ο ότι η νέα γενιά ήταν και είναι παρούσα ουσιαστικά στις πληγείσες περιοχές ( καθήκον και χρέος όλων να τους στηρίξει να μείνουν στην περιοχή τους και να σταθούν στα πόδια τους, πόδια που ανήκουν στην ελληνική οικονομία) .
2ο Η ομογένεια και ιδιαίτερα της Γερμανίας που ζω καθημερινά από την πρώτη στιγμή είτε μέσα από προσωπικές πρωτοβουλίες ατόμων, φορέων , επιχειρήσεων αναδεικνύουν το „Όταν θέλουμε μπορούμε“. Η συγκέντρωση αγαθών και οικονομικών πόρων προς τους πληγέντες συμπατριώτες μας, μεγάλη και συγκινητική.
Εάν μπορούσαμε όλοι να διαθέσουμε λίγο προσωπικό χρόνο και πόρους εδώ που ζούμε, να δημιουργήσουμε περισσότερα ελληνικά πολιτιστικά κέντρα, να ενισχύσουμε σε υποδομές τους χώρους των ελληνόγλωσσων σχολείων και της ελληνομάθειας, να στηρίζαμε με περισσότερο ζήλο την ελληνική εξωστρέφεια στις τοπικές κοινωνίες που ζούμε, αλλά και να εκλέξουμε τους δικούς μας αντιπροσώπους, αυτούς που εμείς θα κρίνουμε ότι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν στηρίζοντάς τους, αλλά και κρίνοντας το έργο και την παρουσία τους.
Αφήνοντας παρακαταθήκη στις νεότερες γενναίες την συμμετοχή και προσφορά μέσα από τις ιδέες και τα έργα.
