Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Λευτέρης Πετρούνιας τρίτη φορά Παγκόσμιος στους κρίκους (ούτε ο πόνος τον σταματά)

Published

on

“Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε για τρίτη φορά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων του παγκοσμίου πρωταθλήματος, μετά από μία εκπληκτική προσπάθεια παρά τον τραυματισμό του.”

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μας στην τελευταία του δημοσίευση πριν τον αγώνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  είχε γράψει:  «Είναι η τελευταία φορά που θα πονέσω στον ώμο μου …Οπότε λέω να το απολαύσω»  

Πήγε εκτέλεσε καταπληκτικά το πρόγραμμα του 1ος συγκεντρώνοντας  15.366  βαθμούς.

Το απόλαυσε έκανε του Ελληνες που βρέθηκαν στις κερκίδες να δακρύσουν και να πανηγυρίσουν έντονα την νίκη του με ψηλά τις γαλανόλευκές.

Το τελευταίο του μήνυμα «Τα καταφέραμε!!!! Σας ευχαριστώ όλους, τον προπονητή μου, το ιατρικό team, τους χορηγούς και τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα μου από την αρχή, αλλά και όλους εσάς που με στηρίζετε από μακριά με την αγάπη σας! Γιατί πάντα όλοι μαζί το κάνουμε αυτό! Ευχαριστώ τους Έλληνες εδώ στην Ντόχα που με βοήθησαν με την απίστευτη ενέργεια τους .
Τώρα κοιτάζουμε την ιατρική αποκατάσταση μου, την επόμενη εβδομάδα.
Μετά θα μπορούμε να πανηγυρίσουμε για την επιτυχία!!»

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Ο Πόλεμος και ο φόβος: Σκιές στην ΕΕ ( Γράφει η Μαρία Τολίκα)

Published

on

Από

von Joachim Schnurle auf Pixabay

Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και την αυξανόμενη ένταση σε άλλες περιοχές, δημιουργεί μια ανησυχητική ατμόσφαιρα αβεβαιότητας.

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης στη Λωρίδας της Γάζας είναι περίπλοκη και μεταβάλλεται πολύ γρήγορα. Η πιθανότητα γενίκευσης του πολέμου, είτε με άμεση εμπλοκή περισσότερων χωρών, όπως προσφάτως το Ιράν, είτε μέσω οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων, γίνεται ολοένα και πιο ορατή. Αυτή η πιθανότητα προμηνύει μια σειρά από ανησυχητικές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή αγορά.



Η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και η επιβολή κυρώσεων σε βασικούς παραγωγούς αγαθών και ενέργειας, όπως η Ρωσία, οδήγησε σε σημαντική αύξηση των τιμών. Αυτό τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, μειώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και πλήττοντας τις επιχειρήσεις. Η ανησυχία και η αβεβαιότητα που επικρατούν καθώς και τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές, με πτώσεις στις τιμές μετοχών και αύξηση του επιτοκίου.

Η σοβούσα κρίση και ύφεση αυξάνει τα ποσοστά φτώχειας, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, την κοινωνική δυσαρέσκεια και οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές. Παράλληλα, η αναγέννηση της τρομοκρατίας με την έξαρση του φαινομένου των μοναχικών λύκων ενισχύει τον φόβο στους απλούς πολίτες του Δυτικού κόσμου, ενώ ταυτόχρονα η αναζήτηση ασφάλειας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης αυξάνει δραματικά τις μεταναστευτικές ροές προς χώρες με πιο σταθερές οικονομίες και πολιτικά συστήματα.



Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί στενή διεθνή συνεργασία και ισχυρή ηγεσία από τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες. Ωστόσο, η προετοιμασία της ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν αφορά τη διαπραγμάτευση για τερματισμό των συρράξεων.

Αντιθέτως, η ΕΕ φαίνεται να εξοπλίζεται και να προετοιμάζεται για πιο ουσιαστική ανάμειξη στα πεδία των μαχών με αποστολή στατού κλπ. Χωρίς ενιαία πολιτική, χωρίς πολιτική βούληση για ειρήνευση και διαπραγματεύσεις –εξάλλου ούτε το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων δεν έχει οριστεί ούτε πρόκειται να υπάρξει κοινό για τα κράτη μέλη-, άλλη μια φορά η ΕΕ ακολουθεί και δεν διαμορφώνει τις εξελίξεις.



Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα περισσότερο από ποτέ απομακρισμένοι από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και της παγκόσμιας ειρήνης, με εσωστρέφεια και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό, και καλούν τους φοβισμένους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις ευρωεκλογές για ένα αβέβαιο ευρωπαϊκό μέλλον. Ειρωνεία και φόβος παράλληλα με φτώχεια και ανασφάλεια διαμορφώνουν στην Ευρώπη ένα σκηνικό πολύ διαφορετικό από όσα οραματίστηκαν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

 Αν θυμηθούμε τα λόγια του Βίλι Μπραντ:
 «όσο γίνονται διαπραγματεύεσεις, δεν ακούγονται πυροβολισμοί».
Δρ. Μαρία Τολίκα, Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ., Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ecole Supérieure du Commerce Extérieur, International Business School, Paris, France.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΒΙΝΤΕΟ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Published

on

Από

Η 1η εθελοντική αιμοδοσία  ΔΙΝΕΙΣ ΑΙΜΑ ΔΙΝΕΙΣ ΖΩΗ!!! Σε συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Ελλήνων και Κυπρίων γιατρών Genesis e.V της N.R.W και της ενορίας του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Στην άρτια οργανωμένη δράση συνέβαλε η εθελοντική ομάδα δράσης της ενορίας, βοηθώντας τόσο στην διαμόρφωση του χώρου, όσο και την προετοιμασία και προσφορά  ποτών και εδεσμάτων για του εθελοντές αιμοδότες και μέλη της αιμοδοσίας.

Περισσότεροι από 30 οι εθελοντές που μπόρεσαν και έδωσαν αίμα, γεμίζοντας με ικανοποίηση τους διοργανωτές για την συμμετοχή, μιας και ήτανε η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε.

Ο πρόεδρος του Genesis e.V  Γιάννης Γιαννακόπουλος μας δήλωσε : « Σήμερα ολοκληρώσαμε μια δράση που θέλαμε πολλά χρόνια να κάνουμε, την εθελοντική αιμοδοσία και σήμερα πήρε αυτή η δράση σάρκα και οστά, είμαστε πολύ χαρούμενοι γι΄ αυτό. Είχαμε μια πολύ καλή προσέλευση από εθελοντές αιμοδότες, άρα είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Οφείλω να ευχαριστήσω τον πατέρα Θεοφάνη και την ενορία της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας για τον χώρο και την υποστήριξη αυτής της δράσης. Όπως και τους  εθελοντές αιμοδότες και τους εθελοντές που πήρανε το αίμα γι αυτή τους την προσπάθεια. Νομίζω κάτι που πηγαίνει καλά αξίζει να το συνεχίσουμε.

Από την πλευρά του ο Α΄Αντιπρόεδρος του συλλόγου και υπεύθυνος προγραμματισμού Κανάκης Ιωάννης έκλεισε με ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή στις δράσεις: « Θα χαρούμε πάρα πολύ να δούμε και την δική σας συμμετοχή στην επόμενη εθελοντική αιμοδοσία που θα κάνουμε στο μέλλον  και τις επόμενες δράσεις του συλλόγου μας ».

 Ο  Πάτερ Θεοφάνης  Λάππας  Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και προϊστάμενος της ενορίας ευχαρίστησε τους εθελοντές για την παρουσία και προσφορά τους, δεν έκρυψε όμως την απογοήτευση του για την όχι μεγαλύτερη προσέλευση.

Η εθελοντική προσφορά στην σημερινή εποχή είναι πολύ σημαντική, πόσο περισσότερο όταν αυτή η προσφορά μπορεί να σώσει μια ζωή.

Του Βασίλη Βούλγαρη Εκδότη- Δημοσιογράφου Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Continue Reading

auf Deutsch

Warum sollten Sie den Strom- oder Gasanbieter wechseln?

Published

on

Από

Wer kann den Anbieter wechseln?

Sie können Ihren Stromanbieter frei wählen – auch als Mieter:in. Beim Gas sieht es etwas anders aus: Für jede Gaszentralheizung gibt es nur einen Lieferanten. Viele Mieter:innen können deshalb nicht selbst den Gasanbieter wechseln. Mieter:innen im Mehrfamilienhaus können deshalb in der Regel nur dann ihren Gasanbieter selbst wählen, wenn sie eine Gasetagenheizung haben. Ansonsten kann man aber als Mieter durchaus seinen Vermieter auffordern, den Gasversorger zu wechseln, insbesondere dann, wenn der Vermieter noch Verträge beim Grundversorger hat.

Sowohl beim Strom als auch beim Gas gibt es eine große Auswahl von Anbietern. Auch wer mit Strom heizt, kann den Anbieter wechseln.

Wie viel Geld spare ich mit einem Anbieterwechsel?

Das ist sehr unterschiedlich und hängt von dem Preisniveau ab, das man mit seinem aktuellen Anbieter vereinbart hat. In der Grundversorgung Strom zahlen Sie aktuell (Stand Februar 2024) durchschnittlich rund 40 Cent pro Kilowattstunde plus Grundpreis. Eine Familie, die in einen Tarif mit 30 Cent pro Kilowattstunde wechselt, spart in etwa 300 bis 400 Euro pro Jahr, je nach Verbrauch. Da es aber bei den Grundversorgern deutliche Preisunterschiede gibt, variiert auch die Ersparnis entsprechend.

Die Gasgrundversorgung kostet durchschnittlich in etwa 13 Cent pro Kilowattstunde plus Grundpreis. Am Markt gibt es bereits Tarife ab ca. 9 Cent pro Kilowattstunde. Eine Familie mit 20.000 Kilowattstunden Jahresverbrauch kann in diesem Beispiel 800 Euro pro Jahr sparen.

Quelle Verbraucherzentrale

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφιών από το αρχείο του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu

Ενα ταξίδι στον χρόνο από τις έντυπες εκδόσεις του Ευρωπολίτη Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2010

Görlitz” Καλοκαίρι 1917 Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε”

του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu

Ο  τίτλος του άρθρου μου, θα μπορούσε  κάλλιστα να είναι και „Ένα τραγούδι συνδέει πολλές ανθρώπινες ιστορίες“! Τα τραγούδια που θα σας παρουσιάσω έχουν κάνει μεγάλα ταξίδια στον χώρο και στον χρόνο, έχουν συνοδέψει πολλά ανθρώπινα βιώματα κι έχουν εκφράσει πολλά συναισθήματα, μεταφέροντας σοφία ως τις μέρες μας, καταφέρνοντας να επιβιώσουν, σε αντίθεση με άλλα τραγούδια, τα οποία στηρίχτηκαν στις κατά καιρούς μόδες και στην ανθρώπινη ματαιοδοξία. Είναι παραδοσιακά τραγούδια, των οποίων η διάρκεια ξεπερνά κατά πολύ τη δική μας βιολογική διάρκεια, μας δίνουν και μας παίρνουν, ανανεώνονται, μας αφήνουν πίσω και συνεχίζουν το ταξίδι τους πιο σοφά από πριν. Έζησαν μαζί με τους προγόνους μας, θα ζήσουν και με τους απογόνους μας και θα συνεχίσουν να ζουν, όσο τα χρειαζόμαστε και μας εκφράζουν, όσο υπάρχει έρωτας, αγάπη, πόλεμος, αδικία, ταξίδι, ξενιτιά, χωρισμός, θάνατος…

  Τα τραγούδια αυτά μοιάζουν με μηνύματα σε μπουκάλια που άφησαν ναυαγοί. Μηνύματα σαν αυτά των ονείρων της στέρησης (του τόπου, των συνηθειών, της γυναίκας που σε νιώθει, της ειρήνης, της αλήθειας, της δικαιοσύνης) ή των προφητικών ονείρων, όπως συμβαίνει στην  πρώτη ιστορία μας,  όπου οι στίχοι επαληθεύονται στο τέλος με τρόπο παράδοξο και εξωπραγματικό. Το σημαντικότερο όμως μήνυμα που μεταφέρουν τα τραγούδια αυτά, είναι η ελπίδα που μένει ζωντανή και οδηγεί τους ανθρώπους ακόμα κι όταν περνούν από τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του πολέμου, της μοναξιάς, της αδικίας. Όχι η ελπίδα η οποία αποκοιμίζει, δικαιολογεί την  απραξία και την αδράνεια, αλλά η ελπίδα της πίστης, του αγώνα και της τελικής νίκης της ζωής!

  Ανακάλυψα αυτά τα τραγούδια στα τέλη του 2003 στο Lautarchiv του Βερολίνου και στις αρχές του 2004 κατάφερα να πάρω 23 ηχογραφήσεις μουσικού κυρίως περιεχομένου στα χέρια μου, σαν πρώτος Έλληνας ερευνητής. Να σημειώσω εδώ πως επίσημοι ελληνικοί φορείς, είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη των ηχογραφήσεων και προσωπικά από την Dr. Ziegler (Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου) ήδη από την δεκαετία του ΄80 αλλά… δεν, ως συνήθως.

  Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.  Τον Σεπτέμβρη του 1916 το Δ΄ Σώμα του Ελληνικού Στρατού, που ήταν σταθμευμένο στη Βόρεια Ελλάδα, παραδόθηκε  στους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη μικρή πόλη Görlitz στα Γερμανοπολωνικά σύνορα. Οι 6.500 στρατιώτες και αξιωματικοί  παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Την ιστορία του Δ΄ Σώματος Στρατού περιγράφω με πολλές λεπτομέρειες, μέσα από μοναδικές μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό, που συνέλεξα και συλλέγω από το 2003, στην ιστοσελίδα μου : http://paradoxon-klangorchester.de

  Την περίοδο 1915-1919, η Φωνογραφική Επιτροπή του Βασιλείου της Πρωσσίας επισκέπτεται τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ηχογραφεί ξένες γλώσσες και μουσικές με σκοπό να ιδρύσει ένα Μουσείο Των Φωνών Των Λαών.  Από 12 έως 17 Ιουλίου 1917 στο “Ελληνικό στρατόπεδο του Görlitz” ηχογραφεί 70 δίσκους των 78 στροφών με στρατιώτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του Δ΄ Σώματος Στρατού. 

 Η ιστορία των Ελλήνων του Γκοέρλιτς και των ηχογραφήσεων με μάγεψε από την πρώτη στιγμή για πολλούς λόγους. Κυρίως για το σχεδόν άγνωστο νεοελληνικό, ιστορικό πλαίσιο της εποχής,  τη μουσικολογική και λαογραφική  αξία των ηχογραφήσεων, τις ομοιότητες – τηρουμένων των αναλογιών – με τη δικιά μου ζωή (νεομετανάστης της δεκαετίας του ΄90 στη Γερμανία) και τα ενδιαφέροντά μου, σε σχέση με την παραδοσιακή, λαϊκή μας μουσική και την μελέτη της.

  Ακούγοντας για πρώτη φορά αυτές τις ηχογραφήσεις,  ανατρίχιασα, το κεφάλι μου γέμισε με χίλιες εικόνες και έντονα συναισθήματα με κυρίεψαν! Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε” και μου θέτουν αμέτρητες ερωτήσεις. Εντυπωσιασμένος και παράλληλα με τη μουσικολογική έρευνα (καταγραφή στίχων, κατηγοριοποίηση, κ.λ.π.), αναζητώ, ψάχνω και βρίσκω επαφή με κάποιες από τις οικογένειες των στρατιωτών και αξιωματικών που πήραν μέρος στις ηχογραφήσεις του ΄17, γυρεύοντας  τις απαντήσεις. Γράφω γράμματα, στέλνω ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνώ ασταμάτητα και ταξιδεύω για τον λόγο αυτό τρεις φορές στην Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια  θα  σας παρουσιάσω μέσα από τις σελίδες του “Ευρωπολίτη”, συνδέοντάς τα με τις ανθρώπινες ιστορίες που τα συνοδεύουν και τη δική μου εμπειρία, δολιχοδρομώντας στο κατόπι τους μετά από σχεδόν έναν αιώνα.

  Στις 12 Ιουλίου 1917 ο Μιχαήλ Ντούβας ετών 40 από το Σταυρί, δήμου Οιτύλου, νομού Λακωνίας, ηχογραφήθηκε τραγουδώντας δυο μυρολόγια*. Ογδονταεπτά χρόνια αργότερα, έχοντας φτάσει μαζί με την γυναίκα μου στο χωριό του μ΄ ένα παλιό αυτοκινούμενο, σημειώνω στο ημερολόγιο μου:  „01.09.2004.

Είναι 3 μ.μ., γράφω μέσα στην Αργώ (έχει όνομα το αυτοκίνητό μου!) και βρισκόμαστε στο Σταυρί.

Στο Χωριό δεν βρίσκεις άνθρωπο. Έχουμε παρκάρει στο καφενεδάκι, δίπλα στην εκκλησούλα, στην είσοδο του χωριού.

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω στο νεκροταφείο. Βρήκα δύο τάφους παλιούς.

Ο ένας είναι του Ντούβα Κ. Μιχαήλ και ο άλλος του Ντούβα Κ. Παναγιώτη. Ημερομηνία θανάτου για τον Μιχαήλ, δεν αναγράφεται. Αναγράφεται για τους δύο γιούς του, που πέθαναν κι οι δύο 23 ετών…

Πήγαμε με την Αργώ για διανυκτέρευση στο τέλος του δρόμου, μετά την Αγία Κυριακή , στο γκρεμό…“. Εκεί, μπροστά στο γκρεμό των εκατό μέτρων, ατενίζοντας το πέλαγος ανάμεσα στο  ακρωτήριο Τηγάνι και το ακρωτήριο Δρόσος, αναρωτιόμουν… „ Είχε αποκτήσει κι άλλα παιδιά; Πώς πέθαναν οι δύο γιοί του τόσο  νέοι; Ωραία, το νεκροταφείο μου έδωσε τις πρώτες πληροφορίες, πως να συνεχίσω τώρα;“

  Η επαφή με τους ντόπιους δύσκολη. Κλειστός και δύσπιστος κόσμος. Μανιάτες με τ΄ όνομα!

Σιγά-σιγά όμως, με ευγένεια, ειλικρίνεια και υπομονή, έκανα τις πρώτες επαφές και γνώρισα τους πρώτους συγγενείς. Στο μικρό ξενοδοχείο του χωριού, τους έβαλα να ακούσουν τη φωνή του „παππού“ Μιχαήλ. Η συγκίνησή τους μεγάλη! Τέντωσαν τα αυτιά τους, το βλέμμα τους έγινε απλανές, άρχισαν να σιγανομυρολογούν, ακολουθώντας τη φωνή από το παρελθόν. Συμπλήρωνα τους στίχους με τις λέξεις που δεν είχα καταλάβει μέχρι τότε, σημείωνα κάθε πληροφορία που μου έδιναν! Η στιγμή ήταν οριακή για όλους μας! Ο πάγος έλιωσε, η δυσπιστία έφυγε και κει μαθαίνω για την εν ζωή κόρη του Μιχαήλ Ντούβα, τη γιαγιά Σοφία (  +  ) ! ….

Στο Σταυρί και στα γύρω χωριά, είχε ήδη κυκλοφορήσει η είδηση και ο λόγος  του ερχομού μου, το ταβερνάκι του χωριού γέμιζε τα βράδια και όλο και περισσότεροι με πλησίαζαν με ερωτήσεις αλλά και πληροφορίες για το θέμα.

Η συνάντηση με την γιαγιά Σοφία όμως, μόνο εύκολη δεν ήταν. Χρειάστηκαν μέρες επιμονής δικής μου αλλά και οι παρεναίσεις των συγγενών, ώστε να εμφανιστεί, να δεχτεί να φωτογραφηθεί μαζί μου και να μας επιτρέψει να την κινηματογραφήσουμε.

Από το στόμα  της “Η ΠΕΤΡΙΝΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”!!! όπως την ονόμασα,  δεν βγήκαν πάνω από δύο-τρεις προτάσεις. „Τι να πω ΄γω παιδί μου;“, „Άλλα χρόνια τότε!“.

Η μικροσκοπική, αδύνατη, βιβλική, μαυροφορεμένη, αμίλητη παρουσία της και τα εξωπραγματικά, θαλασσιά μάτια της, μου έδωσαν να καταλάβω περισσότερα. Οι ξακουστές τραγωδίες των Σοφοκλή, Αισχύλου και Ευριπίδη, ωχριούν μπροστά στην ιστορία της ζωής της και αυτήν του πατέρα της! Αν μιά εικόνα μπορούσε να περιγράψει τα μυρολόγια, που τραγούδησε ο  πατέρας της Μιχαήλ στο Γκοέρλιτς, αυτή θα ήταν σίγουρα η δική της μορφή! 

Τα μυρολόγια του ΄17, εκτός από το μεγάλο παρελθόν, είχαν ρίξει με τη σοφία τους και μια ματιά στο μέλλον, είχαν δει τη μορφή της πέτρινης γιαγιάς Σοφίας… Γι αυτήν τραγουδούσαν!

Οι δικοί της, συγγενείς και  απόγονοι του Μιχαήλ, σαν τον χορό της αρχαίας τραγωδίας πάνω σε δωρικό ρυθμό, με σκηνικό τις πέτρες και τη κάψα του τοπίου που ρουφούσε κάθε υγρασία, ξεραίνοντας κορμί και σκέψη, μου διηγήθηκαν την ιστορία της.

Ο Μιχαήλ Ντούβας με την στρατιωτική στολή και το ξίφος του σε αναμνηστική φωτογραφία της εποχής

„Έχασε την μητέρα της και τον θείο της νωρίς. Τους δύο αδελφούς της 23 χρονών και μάλιστα τον έναν, λίγες μέρες πριν παντρευτεί!

Παντρεύτηκε στα είκοσι της χρόνια και μετά από ένα χρόνο έχασε τον άντρα της… Σαράντα μέρες μετά τον θάνατό του έχασε και το παιδί τους! Μια ζωή στα μαύρα ρούχα,….

Στη προσπάθειά μου να καταλάβω τα αίτια όλων αυτών των θανάτων, συναντούσα βλέμ-ματα που με διαπερνούσαν, κεφάλια που κουνιόντουσαν πάνω κάτω, μισόλογα για αρρώστιες και αντερωτήσεις του τύπου

Ε, δε καταλαβαίνεις;“ ή „Τι να λέμε τώρα;“. Ο ακριβής λόγος των θανάτων πλανιόταν στον αέρα… Ένα αόρατο, αμολόγητο πέπλο κάλυπτε την σκληρή και ματωβαμμένη τοπική παράδοση.

Ο Μιχαήλ Ντούβας, πρωταγωνιστής της τραγικής αυτής ιστορίας, της προτραγουδισμένης απ΄ τον ίδιο, επαληθεύει αργότερα και τον τελευταίο στίχο του μυρολογιού. Μαθαίνοντας πως ο γιος του πριν πεθάνει, είχε αφήσει έγκυο μιά κοπέλλα στην Καλαμάτα, την βρίσκει και την πείθει να του δώσει το εγγόνι του για να το αναθρέψει αυτός. Οι εποχές ήταν πράγματι „άλλες“. Η ανύπαντρη, νεαρή μητέρα ήταν καταδικασμένη σε μιά τέτοια κοινωνία και το παιδί στιγματισμένο. Αυτόν τον Μιχαήλ Ντούβα και „τελευταίο των Μοϊκανών“ συνάντησα σε βαθιά γεράματα στον Πειραιά το 2004, περήφανο για τον παππού του και ευγνώμονα απέναντί του.

 

Του Αχουμακακου

Θεέ μου και Παναγία μου, να πέσ΄ αράπικη βλογιά,

να πέσ΄ αράπικη βλογιά εκεί στο πάνου μαχαλά.

Κι άντε να φύγει από κει, να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς

να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς, στου Αχουμακάκη του Θεριού.

Αχουμακάκο Θοδωρή, α βρε ρίξε βρεκόλακα,

Α βρε ρίξε βρεκόλακα όπου αγόρασες το Γκρας*,

όπου αγόρασες το Γκρας κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά

κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά και τ΄ορφανά αναστήνονται

και τ΄ορφανά αναστήνονται χήρες ματαπαντρεύονται…

Του Δημαρογγονα**

Καλώς τονε το Κύριακα, φίλε του Δημαρόγγονα,

φίλε του Δημαρόγγονα, που τις αμάδες παίζατε,

που τις αμάδες*** παίζατε και τονε καβαλίκευες

και τονε καβαλίκευες σα νάταν παλιογάϊδουρο.


του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu
Πρωτοβουλία „Παράδοξον“
www.paradoxon.gr
www.paradoxon-klangorche.de
 

*Ο Γρας ή Γκρας ή Γράδα: Ήταν εμπροστόγεμο όπλο του Ελληνικού Στρατού στα τέλη του 19 αιώνα που πήρε τ΄ όνομά του από τον Γάλλο κατασκευαστή του Μπ. Γκρας.

** Το μυρολόι αυτό αναφέρεται έμμεσα στο Λία το Δημαρόγγονα που΄ταν φυγόδικος φονιάς και κεντρικό πρόσωπο σε πολλά μυρολόγια. Χαρακτηριστικό της περιοχής, η σύνθετη αυτή ονομασία (εγγονός του Δημαρά = Δημαρόγγονας)

*** Αμάδες: παιχνίδι με πέτρες (συχνά στοιχημάτιζαν και λεφτά)

*Δέχομαι σαν ορθή γραφή τη λέξη “μυρολόι”, τραγούδι δηλαδή που συνοδεύει το μύρομα του νεκρού και δεν έχει να κάνει με την μοίρα. Στην νεοελληνική μας ορθογραφία, έχει επικρατήσει το “μοιρολόι” (λέω/προβλέπω το μέλλον).  Παραδόξως, στην ιστορία του Μ. Ντούβα το μυρολόι λειτούργησε και σαν μοιρολόι, προβλέποντας το μέλλον.

Το μανιάτικο μοιρολόι βασίζεται σε 16σύλλαβο στίχο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Κοινωνικά δίκτυα και τεχνητή νοημοσύνη: Πως επηρεάζουν τις κοινωνικές τάσεις και πολιτικές συνθήκες: Του Γιάννη Ν. Καστελιανού

Published

on

Από

Ουμπέρτο Έκο

«Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ»

Η τεχνολογία ανέκαθεν επηρέαζε τις κοινωνικές τάσεις και συνεπώς και την πολιτική. Πεποίθηση του γράφοντος είναι ότι με την εμφάνιση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) η τεχνολογία άρχισε να παίζει βασικό ρόλο στην χειραγώγηση αυτή, με πρώτες τις εφημερίδες, αργότερα το ραδιόφωνο και μετά την τηλεόραση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περίοπτο μέλος της στενής εγκληματικής φατρίας του Χίτλερ, και ένας από τους πιο σκοτεινούς ανθρώπους της, (όχι ότι οι άλλοι πήγαιναν πίσω…) ήταν ο υπουργός προπαγάνδας Γκέμπελς. Στις μέρες μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) έχουν φέρει μια επανάσταση με διάφορες θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Στόχος του άρθρου αυτού είναι να αναλύσει επιγραμματικά τις επιδράσεις αυτές.

Σε χώρες αραβικές και άλλων ισλαμιστικών καθεστώτων τα ΜΚΔ είναι τα μόνα μέσα για να μάθει κανείς την αλήθεια (ή έστω να την προσεγγίσει) δεδομένης της διαφθοράς και χειραγώγησης των ΜΜΕ. Ήταν από τα βασικά εργαλεία της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Έπαιξαν βασικό ρόλο για να ανάψει και να εδραιωθεί η σπίθα των διαμαρτυριών μετά τον άδικο θάνατο της Μαχζά Αμίνι, στο Κουρδικό Ιράν λόγω μη συμμόρφωσης της με κανόνες για την χιτγζάμπ (μαντίλα). Αυτό οδήγησε σε έναν ορυμαγδό διαδηλώσεων, οι οποίες πήραν τεράστιες διαστάσεις.

Παρά τα όποια θετικά τα ΜΚΔ έχουν προάγει το κοινωνικό μίσος. Η δυνατότητα διασποράς ψευδών ειδήσεων και ο πολλαπλασιασμός του μίσους αρχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Πάνω από όλα όμως έχει να κάνει ότι κάποια χώρα μπορεί να παρέμβει επηρεάζοντας τις αντιλήψεις και γνώμες του εκλογικού σώματος, άλλης χώρας κάτι που χοντραίνει το παιχνίδι. Αυτό εικάζεται ότι έγινε στις αμερικάνικες εκλογές όπου παρατηρήθηκε παρέμβαση (μέσω της Facebook και της Cambridge Analytics) με νικητή τον Τράμπ. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες της ΤΝ και Big Data για την χειραγώγηση του εκλογικού σώματος.

Το τελευταίο φαινόμενο είναι μια μικρή ένδειξη από το τι μπορεί να επέρθει και το μέγεθος που μπορεί να πάρει η χειραγώγηση των μαζών για διάφορους λόγους, πρωτίστως πολιτικούς.  Η φράση του Ουμπέρτο ‘Έκο, τα λέει όλα σχετικά με αυτό. Επιγραμματικά αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον με την έλευση του ChatGPT είναι τρομερά δύσκολο να διακρίνει κανείς την γραμμή την αλήθειας και ψέματος μιας δημοσίευσης είτε αυτό είναι κείμενο είτε εικόνα. Τo τελευταίο είναι μόνο μια μικρή ένδειξη για το τι μπορεί να φέρει η ΤΝ.

Η ΤΝ είναι βασική τεχνολογία για τη λειτουργία των ΜΚΔ. Και τα δύο ήρθαν για να μείνουν, να αλλάξουν τις συνήθειας μας και να γράψουν την δική τους ιστορία στο βιβλίο της ανθρωπότητας. Είναι υπερπολύτιμα εργαλεία και μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία σε πολλές πτυχές. Θα συμβάλλουν πολλαπλασιαστικά στις νέες τάσεις  στο επιχειρείν και θα αλλάξουν άρδην τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν οι άνθρωποι. Η ΤΝ και η ΜΚΔ μπορούν να αποβούν μοιραίες για τις κοινωνικές μάζες και τον καθένα μας ξεχωριστά. Οι άνθρωποι, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και σχετικοί ρυθμιστικοί οργανισμοί οφείλουν να μετατρέψουν σε εποικοδομητική δύναμη “τον χείμαρρο που έρχεται για να λειτουργήσει ευεργετικά και να ποτίσει το χωράφι της ανθρωπότητας προς νέες και καλύτερες καλλιέργειες”.

Γιάννης Ν. Καστελιανός Διευθυντής έργων πληροφορικής (IT Project Manager) Ykastelianos@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ https://www.europolitis.eu/ebook/2023/EUROPOLITIS_108/mobile/index.html#p=22 ΤΥΠΩΘΗΚΕ

Εκλογές 2023, όχι στην αποχή και τον λαϊκισμό

Ευκαιρίες διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό: Του Γιάννη Ν. Καστελιανού

Continue Reading

Χωρίς κατηγορία

25 αρχιτεκτονικά μέλη επιστρέφουν μετά από 21 αιώνες στον αρχαίο περίβολο του Τύμβου Καστά

Published

on

Από

Διάσπαρτα μέλη του περιβόλου του Τύμβου Κάστα, στην Αμφίπολη. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώνεται η διδακτική αποκατάστασης τμήματος του αρχαίου περιβόλου του Τύμβου Καστά, η οποία υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του έργου στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, βάσει της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μελέτης του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ταυτίστηκαν και αποδόθηκαν στην αρχική τους θέση 25 διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη από τα 375 που, το 2019, συγκεντρώθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και διευθετήθηκαν στα δυτικά του Τύμβου, στοιχισμένα σε ομάδες κατά τον τύπο και τον δόμο στον οποίον ανήκαν στην αρχαία τοιχοποιία.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα, Μενδώνη, «τα 25 αυτά αρχιτεκτονικά μέλη, επιστρέφουν στην αρχική τους θέση μετά από 21 αιώνες, έχοντας μεταφερθεί, κατά περιόδους, χιλιόμετρα μακριά από το μνημείο, φέροντας τη φθορά του χρόνου, αλλά και ζημίες στις επιφάνειές του, από ανθρώπινες επεμβάσεις, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αλλαγών χρήσης. Για τη διατήρηση της αυθεντικότητάς τους, τα διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη τοποθετήθηκαν στις θέσεις ταύτισής τους ως έχουν, χωρίς συμπληρώματα, ώστε να μαρτυρούν πάντοτε τη μακραίωνη ιστορία τους».

Όπως ενημερώνει η ίδια ανακοίνωση, «για την απόδοση των μελών στο σημείο που ανήκαν, έγινε αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του διάσπαρτου υλικού και του αντιθήματος, η οποία υπέδειξε ότι τα μεγαλύτερα ύψη μελών ανήκουν στο νότιο τμήμα του περιβόλου, πλησίον του Ταφικού Μνημείου. Επίσης, βασική παράμετρος απόδοσης ήταν η αλλαγή της φοράς των γόμφων και των μοχλοβοθρίων, που υποδήλωνε την αντίθετη φορά τοποθέτησης των μελών του περιβόλου, από δύο τουλάχιστον διαφορετικά συνεργεία, κατά την οικοδόμηση του».

Από τη μελέτη προέκυψε ότι το σημείο στο οποίο αποδόθηκαν τα μέλη, στο νότιο τμήμα του περιβόλου και 22 μ. δυτικά του Ταφικού Μνημείου, κατέληγαν οι δύο αντίθετες, μεταξύ τους, φορές τοποθέτησης, κατά την οικοδόμηση.

Η πλειοψηφία των μαρμάρινων μελών βρίσκονται σε καλή δομική κατάσταση, εκτός από δύο: Έναν ορθοστάτη και μια βάση με θραυσμένα τμήματα, στα οποία δεν απαιτήθηκε συμπλήρωση για την τοποθέτησή τους.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, «για τη στήριξη των μαρμάρινων μελών έγιναν συμπληρώσεις με τεχνητό λίθο στις θραυσμένες ελλείπουσες μάζες των λιθοπλίνθων του πώρινου αντιθήματος και επαναχρησιμοποιήθηκαν οι τόρμοι και οι αύλακες των αρχαίων συνδέσμων».

Η συνδρομή των έξι εμπειρότατων μαρμαροτεχνιτών του ΥΠΠΟ, που ήλθαν από τη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης των Αθηνών στην Αμφίπολη για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, έπαιξε «καθοριστικότατο ρόλο» στην εκτέλεσή του, όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο του έργου, συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του Ταφικού Μνημείου και το εξωτερικό κέλυφος του Χώρου 1 από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ώρες ago

Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 2024

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 ώρες ago

Ο Πόλεμος και ο φόβος: Σκιές στην ΕΕ ( Γράφει η Μαρία Τολίκα)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Αντικείμενο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διαπέρασε την οροφή σπιτιού!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες ago

“ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΝΗ” ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ: Σάββατο 18η Μαΐου 2024

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ10 ώρες ago

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση τύπου για την Π.Ο.Π Γραβιέρα Νάξου στο Illuseum Museum, στο Βερολίνο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ11 ώρες ago

Φόρο τιμής από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στο Ravensbrück

ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 ώρες ago

Γερμανία: Απώλειες ύψους 5% για το ΑΕΠ από την ενεργειακή κρίση

ΥΓΕΙΑ12 ώρες ago

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα σημάδια μπορεί να εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

auf Deutsch1 ημέρα ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

ΝΕΟΣ ΑΕΡΑΣ ΣΤΗΝ Ο.Σ.Ε.Π.Ε!

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Παιδιά και Νέοι: Μαθαίνοντας πώς να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Έχει νόημα η απαγόρευση κινητών στο σχολείο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ3 ημέρες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis