Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εμπιστεύονται οι Γερμανοί τα ΜΜΕ; – Τι λένε για τα fake news

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα fake news είναι ένα φαινόμενο, το οποίο είναι αρκετά διαδεδομένο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Fake news μπορεί να συναντήσουμε στην πολιτική ζωή, στις κοινωνικές ή σε life- style ειδήσεις. Με έκδηλη την ανησυχία που υπάρχει γύρω από την εγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται κάθε φορά στα ΜΜΕ, παρουσιάζει ενδιαφέρον να κάνουμε μία αναφορά στις χώρες, οι οποίες εμπιστεύονται περισσότερο τον τομέα ειδήσεών τους και σε εκείνες που δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη και αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα νέα.

Μια πρόσφατη έρευνα της Pew Research, η οποία χρησιμοποίησε ως δείγμα τους κατοίκους 38 χωρών, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα ΜΜΕ κάνουν καλά τη δουλειά τους και αναφέρουν τις ειδήσεις με ακρίβεια.

 

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η Ολλανδία όπου οι κάτοικοι δείχνουν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην ακρίβεια κάλυψης των γεγονότων από τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, το 82% δήλωσε ότι τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στη χώρα τους κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, καλύπτοντας τις ειδήσεις με ακρίβεια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ινδία με ποσοστό 80%. Ακολουθεί ο Καναδάς με ποσοστό 78% και λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Γερμανία όπου οι κάτοικοι σε ποσοστό 78% θεωρούν ότι τα γεγονότα δημοσιοποιούνται με ακρίβεια από τους δημοσιογράφους.  Άρα, στη Γερμανία το φαινόμενο fake news δεν έχει βαθιές ρίζες και οι ειδήσεις καταγράφονται και προβάλλονται τηρουμένων των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Εξίσου υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν και στη Νότια Αφρική (73%), στη Νιγηρία (71%), στην Ιαπωνία (65%) και στην Τουρκία (65%). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο γνώρισε έντονη διαίρεση τόσο πριν όσο και μετά από την ψηφοφορία της χώρας για το Brexit, μόνο το 63% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μπορεί να βασίζεται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για ακριβή μετάδοση και περιγραφή των γεγονότων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα fake news … καλά κρατούν μόλις το 56% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μπορεί να βασιστεί στα δελτία ειδήσεων για ακριβή κάλυψη των γεγονότων. Πολύ πιο χαμηλό ήταν το ποσοστό που καταγράφηκε στην Ελλάδα. Δυστυχώς, μόλις το 22% ανέφερε ότι εμπιστεύεται τα ΜΜΕ.

Στη Νότια Κορέα το 36% των κατοίκων εμπιστεύεται τα ΜΜΕ, στην Ισπανία το 48%, στη Βραζιλία το 57%, στη Ρωσία το 60% και στη Γαλλία το 62%.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σκωτσέζος δήμαρχος γερμανικής πόλης θα παραιτηθεί μετά το Brexit

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Ιαν Μακνάμπ, είναι δήμαρχος για πάνω από δέκα χρόνια της μικρής πόλης Μπρούνσκμαρκ στο βόρειο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. Το μέλλον της δημαρχίας του εντούτοις εξαρτάται από το πότε και το αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί; Ο 69χρονος Μακνάμπ είναι Σκωτσέζος.

Το Brexit θα τον καταστήσει υπήκοο χώρας εκτός ΕΕ, αφαιρώντας του το δικαίωμα που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες να ψηφίζουν και να θέτουν υποψηφιότητα σε τοπικές ή περιφερειακές εκλογές όπου κατοικούν.

Ο Μακνάμπ, ο οποίος ζει από το 1975 στην Γερμανία και είναι επίτιμος δήμαρχος της πόλης των 160 ανθρώπων για 11 χρόνια, δήλωσε βαθύτατα λυπημένος που θα χρειαστεί να παραιτηθεί. Συνεχίζει να ελπίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξετάσει την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Άλλωστε, μόλις τώρα πραγματικά καταλαβαίνουν οι Βρετανοί τι συνέπειες έχει για αυτούς το Brexit», τόνισε ο Μακνάμπ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Εντούτοις, αν το Brexit, εν τέλει ολοκληρωθεί, ο 69χρονος Σκωτσέζος έχει σχέδιο και για αυτό.

«Όταν έρθει αυτή η ώρα, θα παραδώσω τα κλειδιά του γραφείου μου και θα πιω ένα σκωτσέζικο ουίσκι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Πτώση δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo τον Απρίλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Επιδεινώθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, τον οποίο καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μικρή αύξηση και υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χάνει δυναμική καθώς οι εμπορικές εντάσεις πλήττουν τους εξαγωγείς της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στις 99,2 μονάδες από το ανοδικά αναθεωρημένο επίπεδο των 99,7 μονάδων του προηγούμενου μήνα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 99,9 μονάδες. Ο δείκτης είχε καταγράψει αύξηση τον Μάρτιο ύστερα από έξι πτωτικούς μήνες.

«Η ήπια αισιοδοξία του Μαρτίου για τους επόμενους μήνες εξανεμίστηκε», ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ. «Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να χάνει δυναμική».

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι το Βερολίνο αναμένει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξηθεί κατά 0,5% φέτος ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2018.

Οι Γερμανοί εξαγωγείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθενέστερη ζήτηση από το εξωτερικό, με τις εμπορικές εντάσεις που έχουν πυροδοτήσει οι πολιτικές «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την επιχειρηματική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δύσκολο εμπορικό περιβάλλον σημαίνει ότι η ισχυρή εγχώρια ζήτηση της Γερμανίας, που στηρίζεται στην υψηλή απασχόληση, τις μισθολογικές αυξήσεις και το χαμηλό κόστος δανεισμού, αναμένεται να είναι ο μοναδικός κινητήριος μοχλός ανάπτυξης αυτή και την επόμενη χρονιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γνωρίζατε ότι η Volkswagen φτιάχνει και πουλά λουκάνικα;

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Είναι γεγονός. Η Volkswagen έχει έως σήμερα πουλήσει περισσότερα λουκάνικα -wurst, γερμανιστί- απ’ ότι «Σκαθάρια» στην ιστορία της. Η αξιοσημείωτη δημοφιλία του Volkswagen Originalteil (αυθεντικό εξάρτημα, στα γερμανικά) έχει εξασφαλίσει στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θέση αναφοράς στον κόσμο του currywurst, του γερμανικού βραστού λουκάνικου με κάρυ.

Το 1973, η εταιρεία άρχισε να φτιάχνει currywurst, γνωστά ως «item no. 199 398 500 A», σε μια μικρή μονάδα στο βορειοανατολικό άκρο των εργοστασιακών εγκαταστάσεών της στο Βόλφσμπουργκ. Προορίζονταν για πρωινό ή μεσημεριανό των εργατών και σερβίρονταν με τη σάλτσα κάρυ, την οποία υπογράφει η ίδια η VW (περιέχει σκόνη κάρυ, πιπέρι, τζίντζερ, αλλά η συνταγή είναι επτασφράγιστο μυστικό).

Σήμερα, 30 τεχνίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εκπαιδευμένοι κρεοπώλες, γεμίζουν κάθε μέρα 18.000 λουκάνικα -προσοχή, πρόκειται για bockwurst όχι για bratwurst. Το χοιρινό προέρχεται από τοπικές φάρμες. Τα λουκάνικα έρχονται σε δύο μεγέθη, αφυγραίνονται και στη συνέχεια τα καπνίζουν πάνω από ξύλα σημύδας. Ακολούθως, στον ατμό, στους 80 βαθμούς Κελσίου για 100 λεπτά. Στο τέλος, ανά πέντε, τα βάζουν σε πλαστικό, τα σφραγίζουν και τα αποστέλλουν σε μεταπωλητές της VW σε όλη τη χώρα, όπου δίνονται δώρο σε αγοραστή μετά από επιτυχημένη συμφωνία.

Το 2017, η Volkswagen πούλησε σχεδόν 7 εκατομμύρια currywurst «Volkswagen Originalteil», πιο πολλά από τον συνολικό αριθμό αυτοκινήτων VW που πουλήθηκαν σε όλον τον κόσμο.

Αν και χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς στη Γερμανία για να δοκιμάσει το Volkswagen Originalteil, η αγορά ενός VW δεν είναι αναγκαστικά προϋπόθεση γι’ αυτό. Τα περίφημα λουκάνικα διατίθενται και από ορισμένα καταστήματα τροφίμων, αλλά μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς και από το διαδίκτυο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Έρευνα: Μόνο το 26% των Γερμανών γνωρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ένα μήνα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι Γερμανοί κορυφαίοι υποψήφιοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι πολίτες. Σε έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας της YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων dpa, το 45% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους εννέα κορυφαίους υποψηφίους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag).

Με 39%, η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) εξακολουθεί να έρχεται πρώτη σε αναγνωρισιμότητα.

Εντυπωσιακό είναι ότι μόνο ο ένας στους τέσσερις (26%) γνωρίζει τον κορυφαίο υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για την Eυρωπαϊκή Ένωση, τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επιθυμεί να γίνει μάλιστα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια ανγνωρισιμότητα με τον κ. Βέμπερ έχει και η επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Nίκολα Μπέαρ, δηλαδή 26%.

Αρκετά πίσω βρίσκονται οι κορυφαίοι υποψήφιοι των Πρασίνων, Σκα Κέλερ (7%) και Σβεν Γκίγκολντ (6%), καθώς και οι Αριστεροί, η Οζλεμ Άλεφ Ντεμιρέλ (15%) και Μάρτιν Σίρντεβαν (4%).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Συρρικνώθηκαν κατά 7,4% οι εξαγωγές όπλων το α’ τρίμηνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 1,12 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, μειωμένης κατά 7,4% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η βιομηχανία όπλων της Γερμανίας επιρρίπτει ευθύνες για τη μείωση των εξαγωγών της στην κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία επέβαλε περιορισμούς στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών σε χώρες εκτός της ΕΕ και του NATO αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2018, καθώς και στους περιορισμούς στις εξαγωγές προς τα κράτη που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη.

Οι περιορισμοί μετατράπηκαν ουσιαστικά σε εμπάργκο τον Νοέμβριο, μετά τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, που πάντως χαλάρωσε ελαφρά τον Μάρτιο.
Πέρυσι, οι κυβερνητικές εγκρίσεις εξαγωγών όπλων μειώθηκαν κατά σχεδόν το ένα τέταρτο, στα 4,82 δισεκ. δολάρια. Ήταν η τρίτη συναπτή χρονιά συρρίκνωσης των εξαγωγών της γερμανικής βιομηχανίας όπλων.

Το 2015 ήταν η τελευταία χρονιά που η γερμανική βιομηχανία είχε καταγράψει αύξηση των εξαγωγών της, που ανέρχονταν σε 7,86 δισεκ. ευρώ.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν κατόπιν ερώτησης του βουλευτή των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ.

Η απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στα κράτη της συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 αφορά μόνο νέες παραγγελίες, όχι ήδη εγκεκριμένες. Ωστόσο, η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ασκεί πίεση ώστε να απαγορευθεί η χρήση όπλων και πυρομαχικών κατασκευασμένων στη Γερμανία στη σύρραξη αυτή, που έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα από τα κράτη που αφορά η απαγόρευση, απέκρουσε την Τρίτη την αξίωση αυτή, με τον πρεσβευτή Αλί Αμπντάλα Αλ Άχμεντ να δηλώνει πως τα ΗΑΕ αναμένουν από τη Γερμανία να φροντίσει να εκτελεστούν οι προϋπάρχουσες συμβάσεις.

«Εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που η Γερμανία προτίθεται να οριστούν σε οποιαδήποτε σύμβαση [για την πώληση όπλων] εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης εδώ, αυτό είναι στη διακριτική της ευχέρεια. Αλλά αυτό πρέπει να έχει εφαρμογή μόνο σε νέες συμβάσεις», επιχειρηματολόγησε ο πρεσβευτής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Την Παρασκευή τα νεότερα της συγχώνευσης DeutscheBank-Commerzbank

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Deutsche Bank αναμένεται να ανακοινώσει το αργότερο έως την Παρασκευή τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με τις συνομιλίες συγχώνευσής της με την Commerzbank, που διανύουν ήδη την έκτη τους εβδομάδα, δήλωσαν πρόσωπα με γνώση του θέματος.

Οι τράπεζες ακόμα μελετούν τους αριθμούς για μια πιθανή συνένωση δυνάμεων και οι πιθανότητες να επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία είναι τουλάχιστον 50%, δήλωσαν οι πηγές.

Η Παρασκευή είναι σημαντική διότι τότε είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Deutsche Bank, τα οποία είναι πιθανόν να δείξουν μείωση κατά 75% των καθαρών κερδών και κατά 9% των εσόδων, σύμφωνα με την ενδιάμεση πρόβλεψη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

Εκπρόσωποι των δύο τραπεζών αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ6 ημέρες πριν

Απλά μην το κάνετε! Όλα όσα πρέπει να αποφεύγετε στη Γερμανία

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία:Σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύετε να βρεθείτε μπλεγμένοι

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 εβδομάδα πριν

Επτά πόλεις στη Γερμανία για ρομαντικούς ταξιδιώτες

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Ένα πλήρες γερμανικό λεξικό στο κινητό σας δωρεάν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Οι Γερμανοί σπάνεπλάκα:Κρύο χιούμορ ή να…κατουρηθείς απ’τα γέλια;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 εβδομάδα πριν

Ο γερμανικός τύπος χθες για το θέμα των αποζημιώσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 εβδομάδα πριν

Πότε θα αρχίσουν να εκδίδονται οι νέες αστυνομικές ταυτότητες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Βερολίνο: Νέα προβλήματα στην κατασκευή του αεροδρομίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Οι εμπορικοί δρόμοι με τη μεγαλύτερη κίνηση στη Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Χιλιάδες Γερμανοί αναμένεται να κατέβουν στο δρόμο για τα ενοίκια

Advertisement Europolitis
Advertisement