ΥΓΕΙΑ
Ελαιόλαδο: Πολυφαινόλες και Ευεργετικές ιδιότητες

Τί είναι οι περίφημες πολυφαινόλες και οι φαινόλες και ποιές οι ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας;
Το φρέσκο και σωστά επεξεργασμένο άθερμο ελαιόλαδο με άθερμη και χωρίς νερό ψυχρή έκθλιψη, είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα πολυφαινόλων.
Πολυφαινόλες είναι ένα σύμπλεγμα συστατικών που περιέχει ο ελαιοκαρπός και σε αυτό αποδίδεται η θολή όψη και η πικρή γεύση του ελαιολάδου, η ελιά δημιουργεί στον καρπό της την ανάπτυξή των πολυφαινόλων για να τον προστατεύσει από τον ήλιο που προκαλεί οξείδωση.
Οι πολυφαινόλες, όπως και οι τοκοφερόλες είναι υπέροχα αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας, δρουν και προστατεύουν από την οξείδωση τα λιπαρά οξέα της χοληστερόλης, γι’ αυτό και το ελαιόλαδο θεωρείται φάρμακο για την υγεία μας και βοηθά στην άριστη λειτουργία του.
Φαινόλες ονομάζονται οι ενώσεις που περιέχουν τουλάχιστον έναν βενζολικό δακτύλιο και ένα ή περισσότερα υδροξύλια στον βενζολικό δακτύλιο.
Οι φαινόλες παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης συμβάλλουν στην παρεμπόδιση ή στην επιβράδυνση της οξείδωσης των ελαίων.
Στην πληθωρική αντιοξειδωτική σταθερότητα του άθερμου ελαιολάδου, οφείλεται η υψηλή συγκέντρωση ελαϊκού οξέος και η χαμηλή περιεκτικότητα των τριγλυκεριδίων σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και στα επίπεδα των φαινολικών συστατικών με αντιοξειδωτική δράση.
Να τι κάνουν οι Φαινόλες: αυξάνουν την αντίσταση στην οξείδωση.
- Στερόλες: εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο.
- Καροτένια: βοηθούν την ανάπτυξη του κυττάρου και την αιμοποίηση και επιταχύνουν τη διαδικασία της επούλωσης.
- Τερπενικές αλκοόλες: βοηθούν στην αποβολή της χοληστερόλης.
- Τοκοφερόλες: εμποδίζουν την αυτο-οξείδωση.
- Β-καροτίνη: αντιοξειδωτική και απαραίτητη για την όραση.
Ο πράσινος χρυσός ή υγρός χρυσός όπως ονομάζουμε το άθερμο ελαιόλαδο, εγγυάται άφθονη ευεργεσία στην ανθρώπινη υγεία.
Η Ελλάδα με το εύκρατο κλίμα και τα εδάφη της, παράγει το καλύτερο άθερμο ελαιόλαδο στον κόσμο.
Μην ξεχνάτε πως ο καρπός της ελιάς είναι φρούτο με χυμό. Η θρεπτική του αξία και η συμβολή του στην υγεία, είναι πλέον αναγνωρισμένη παγκοσμίως και οι επιστημονικές τεκμηριώσεις ευρέως γνωστές.
Κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες του άθερμου ελαιόλαδου είναι η μείωση κακής χοληστερόλης, η πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, η πρόληψη του καρκίνου, η μείωση της δυσπεψίας, η ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και των εγκεφαλικών κυττάρων, η υγεία στο δέρμα και στα μαλλιά λόγω της αντιοξείδωσης των κυττάρων και των πολλών βιταμινών, μείωση της αρτηριακής πίεσης, επιδρά θετικά στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών, καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων, βοηθά σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού, είναι συμπλήρωμα υψηλής διατροφικής αξίας του μητρικού γάλακτος, περιέχει λιποδιαλυτικές βιταμίνες, βοηθάει στα τσιμπήματα από τα έντομα, χρησιμοποιείται από την εποχή του Ιπποκράτη ως εξαιρετικό καλλυντικό και πολλά άλλα που μπορείτε να διαβάσετε από ιατρούς σε όλο τον κόσμο.
Τα ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδα ξεχωρίζουν από το άρωμα, το χρώμα, και τη γεύση τους. Η οξύτητά τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή πάντα κάτω του 0,3%.
Είναι πλούσια σε στερόλες (κυρίως β-σιτοστερόλη) και σε λιπαρά οξέα, κυρίως ελαϊκό οξύ (ω-9), λινολενικό οξύ (ω-3) και λινελαϊκό οξύ (ω-6). Χαρακτηριστική είναι η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), βιταμίνη C, καροτινοειδή (β-καροτένιο, ξανθοφύλλη), φαινόλες και πολυφαινόλες.
Μία κουταλιά άθερμο ελαιόλαδο τη μέρα, συνιστούν οι ειδικοί, για καλύτερη υγεία και μακροζωία!
Το άθερμο ελαιόλαδο δεν έχει καθόλου τυχαία πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή. Παρέχει στον οργανισμό μας πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά απαραίτητα για τον οργανισμό. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών και επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στο νέο τους βιβλίο με τίτλο «Eat Better Live Longer» (Να τρώτε πιο σωστά για να ζήσετε περισσότερο), η γιατρός Σάρα Μπριουέρ και η διαιτολόγος Τζουλιέτ Κέλλοου περιγράφουν πώς ο «υγρός χρυσός», όπως συχνά αποκαλείται το άθερμο ελαιόλαδο, μπορεί να χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής και να προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες.
Όπως εξηγούν οι δύο ειδικοί, τα αντιοξειδωτικά του άθερμου ελαιόλαδου είναι δυνατό να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Οι παθήσεις αυτές αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα.
«Αναλυτική επισκόπηση επιστημονικών ερευνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο διατρέχουν 34% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου και κυρίως καρκίνο του μαστού συγκριτικά με όσους καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες» δηλώνει η Δρ Μπριουέρ.
Επίσης, το άθερμο ελαιόλαδο μετριάζει τις βλαβερές επιδράσεις της ανεβασμένης χοληστερόλης, της υπέρτασης και ασθενειών της τρίτης ηλικίας και παράλληλα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.
Όλα όσα αναφέρουν η Μπριουέρ και η Κέλλοου στο βιβλίο τους τεκμηριώνονται από δεκάδες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι το άθερμο ελαιόλαδο μας βοηθά να αποφύγουμε θανατηφόρες ασθένειες.
Όπως επισημαίνουν όμως οι δύο ειδικοί, λόγω της υψηλής ενεργειακής αξίας του άθερμου ελαιόλαδου, οι θερμίδες του φτάνουν περίπου τις 100 ανά κουταλιά της σούπας, καλό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο. Ημερήσια κατανάλωση: 1 κουτάλι της σούπας 8ml ωμό, κάθε πρωί με άδειο στομάχι.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εμφυτεύματα δοκιμάζονται συνδυαστικά για πρώτη φορά για να μπορέσει ένας τετραπληγικός να κινήσει τα χέρια του

Για πρώτη φορά, δοκιμάζεται ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα σε συνδυασμό με ένα εμφύτευμα που διεγείρει τον νωτιαίο μυελό ώστε ένας τετραπληγικός ασθενής να μπορέσει να κινήσει και πάλι τα χέρια και τα δάχτυλά του με τη σκέψη, ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία Onward.
Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών επέτρεψε ήδη σε έναν παραπληγικό ασθενή να ανακτήσει κάποιον έλεγχο στα πόδια του και να περπατήσει, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Είναι όμως η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για τα άνω άκρα.
«Η κινητικότητα των χεριών είναι πιο περίπλοκη» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η χειρουργός Τζόσλιν Μπλοκ, η οποία πραγματοποίησε τις εμφυτεύσεις.
Σε σχέση με το βάδισμα, σε αυτήν την περίπτωση δεν τίθεται θέμα ισορροπίας αλλά το μυικό σύστημα των χεριών είναι πολύ διαφορετικό, με πολλούς μικρούς, διαφορετικούς μύες, οι οποίοι ενεργοποιούνται ταυτόχρονα για να γίνουν κάποιες κινήσεις.
Ο ασθενής, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, είναι ένας 46χρονος Ελβετός ο οποίος έμεινε τετραπληγικός έπειτα από πτώση. Οι δύο επεμβάσεις έγιναν τον περασμένο μήνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο Βοντουά (CHUV) της Λοζάνης. Η πρώτη αφορούσε την τοποθέτηση του εγκεφαλικού εμφυτεύματος, διαστάσεων μερικών εκατοστών, το οποίο αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία CEA-Clinatech. Η δεύτερη έγινε για να τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια που κατασκεύασε η Onward στον νωτιαίο μυελό.
Το εγκεφαλικό εμφύτευμα (ή διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, BCI), καταγράφει τις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν ο ασθενής «σκέφτεται» μια κίνηση και μεταφέρει την πληροφορία στα ηλεκτρόδια, δημιουργώντας ένα είδος «ψηφιακής γέφυρας».
Το πείραμα «προς το παρόν πάει καλά», είπε η Μπλοκ, που ήταν εκ των ιδρυτών της Onward και παραμένει σύμβουλος της εταιρείας. «Καταγράφουμε την εγκεφαλική δραστηριότητα και ξέρουμε ότι η διέγερση λειτουργεί (…) Αλλά είναι πολύ νωρίς να χαρακτηρίσουμε πρόοδο αυτό που μπορεί να κάνει (ο ασθενής) μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.
Ο ασθενής είναι στη φάση της «εκπαίδευσης» ώστε το εγκεφαλικό εμφύτευμα να μάθει πώς να αναγνωρίζει τις διάφορες κινήσεις που επιθυμεί να κάνει. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα χρειαστούν «μερικοί μήνες», είπε η Δρ Μπλοκ.
Στη δοκιμή πρόκειται να συμμετάσχουν άλλοι δύο ασθενείς και τα πλήρη αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα.
Εγκεφαλικά εμφυτεύματα έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη και επέτρεψαν σε έναν ασθενή να «χειριστεί» έναν εξωσκελετό.
Ο οργανισμός Battelle χρησιμοποίησε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα για να αποκαταστήσει την κίνηση του χεριού ενός ασθενή, αλλά με ηλεκτρόδια συνδεδεμένα στον πήχη, ώστε να διεγείρουν απευθείας τους μύες.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Onward, η τεχνολογία της εταιρείας αυτής είναι «μοναδική» επειδή αποκαθιστά την κίνηση με διέγερση του νωτιαίου μυελού, σε συνδυασμό με εγκεφαλικό εμφύτευμα. Η τεχνολογία θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μελέτη: Οι έμφυλες ανισότητες επιδεινώνουν την πρόσβαση των γυναικών στην ανίχνευση και περίθαλψη του καρκίνου

Ο καρκίνος κατατάσσεται στις τρεις πρώτες αιτίες πρόωρου θανάτου των γυναικών σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet» διαπιστώνει ότι η ανισότητα των φύλων επηρεάζει αρνητικά την έκθεση των γυναικών σε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, την πρόσβασή τους σε ακριβείς πληροφορίες για την υγεία και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Η ανάλυση διαπιστώνει ότι από τα 2,3 εκατομμύρια γυναίκες που πεθαίνουν πρόωρα από καρκίνο κάθε χρόνο, 1,5 εκατομμύρια θα μπορούσαν να σωθούν μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης ή μέσω της εξάλειψης της έκθεσής τους σε βασικούς παράγοντες κινδύνου.
Ακόμα 800.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν όλες οι γυναίκες είχαν πρόσβαση στη βέλτιστη φροντίδα για τον καρκίνο.
Περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών πέθαναν το 2020 εξαιτίας τεσσάρων από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο (καπνό, αλκοόλ, παχυσαρκία και λοιμώξεις).
Η επιβάρυνση του καρκίνου που προκαλείται από αυτούς τους τέσσερις παράγοντες κινδύνου είναι ευρέως υποτιμημένη. Αναφέρεται ως παράδειγμα ότι μελέτη του 2019 διαπίστωσε πως μόνο το 19% των γυναικών που συμμετείχαν στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο γνώριζαν ότι το αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.
Όπως επισημαίνεται, η ανισότητα μεταξύ των φύλων και οι διακρίσεις επηρεάζουν τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των γυναικών να αποφύγουν τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο και εμποδίζουν την ικανότητά τους να αναζητήσουν και να λάβουν έγκαιρη διάγνωση και ποιοτική φροντίδα για τον καρκίνο.
Επιπλέον, οι έμφυλες ανισότητες έχουν οδηγήσει σε ένα μη αμειβόμενο εργατικό δυναμικό φροντίδας που είναι κυρίως γυναίκες, εμποδίζοντας την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στην έρευνα και τη χάραξη πολιτικής για τον καρκίνο.
Τονίζεται ότι χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των αιτιών και των παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο στις γυναίκες. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ εμπορικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται κυρίως από γυναίκες, όπως ορισμένοι τύποι εμφυτευμάτων στήθους, προϊόντα λεύκανσης του δέρματος και ισιωτικές κρέμες μαλλιών (hair relaxers), με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Την ίδια ώρα σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης και είναι πιθανότερο να έχουν λιγότερους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Όταν το άτομο που πάσχει από καρκίνο ανήκει επίσης σε περιθωριοποιημένη εθνοτική ομάδα ή έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου, μπορεί επιπλέον να αντιμετωπίσει περισσότερες προκαταλήψεις.
Μια νέα επιτροπή του Lancet για τις γυναίκες, την εξουσία και τον καρκίνο ζητά να υπάρξει μια φεμινιστική προσέγγιση για τη φροντίδα του καρκίνου και το φύλο, βιολογικό και κοινωνικό, να αποτελεί μέρος όλων των πολιτικών και των κατευθυντήριων γραμμών που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη εντοπίστηκαν σε νέα έρευνα

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Γενετικής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας(USC) και του Κέντρου «USC Norris Comprehensive Cancer Center» εντόπισε μεταλλάξεις σε έντεκα γονίδια, που σχετίζονται με επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε κλίμακα μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη που έγινε ποτέ και αφορά στη διερεύνηση των εξωνίων, δηλαδή των βασικών τμημάτων του γενετικού κώδικα που περιέχουν τις οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από περίπου 17.500 ασθενείς ευρωπαϊκής καταγωγής με καρκίνο του προστάτη, από τους οποίους οι 9.185 είχαν επιθετική νόσο και οι 8.361 όχι, και συνέκριναν τη συχνότητα των μεταλλάξεων μεταξύ των δύο ομάδων.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Oncology», αποκάλυψε μεταλλάξεις που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο για πιο επιθετικό και θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος σε πίνακες γενετικών εξετάσεων.
Διαπίστωσαν επίσης ότι κάποια γονίδια που αποτελούν σήμερα μέρος τέτοιων γενετικών εξετάσεων δεν συνδέονται με τον κίνδυνο για επιθετική νόσο.
«Τα αποτελέσματα δεν είναι απολύτως οριστικά, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να καθοριστεί σε ποια γονίδια θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ογκολόγοι στις εξετάσεις», επισημαίνει ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck, Κρίστοφερ Χάιμαν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Κάποιες μεταλλάξεις που βρέθηκαν στη μελέτη, εμφανίστηκαν και σε ορισμένους ασθενείς που δεν είχαν επιθετική νόσο.
«Αυτό υποδηλώνει ότι μεταλλάξεις σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να τους θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνει ο καρκίνος τους αργότερα πιο προχωρημένος. Ενώ ο έλεγχος επικεντρώνεται σε άνδρες με προχωρημένη νόσο ή οικογενειακό ιστορικό, η εύρεση ασθενών με λιγότερο προχωρημένη νόσο που φέρουν αυτές τις γενετικές παραλλαγές μπορεί να τους επιτρέψει να λάβουν στοχευμένες μορφές θεραπείας νωρίτερα», εξηγεί ο κ. Χάιμαν.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θεραπεία και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζεται ο κίνδυνος επιθετικής νόσου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη συσχετίζεται με την καρδιαγγεική νόσο, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet Neurology».
Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη αποτελεί κύρια αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας και πρόωρου θανάτου, ιδίως μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού και των ατόμων που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής.
Έρευνες έχουν εξετάσει τις οξείες και χρόνιες νευρολογικές συνέπειες της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, ωστόσο οι μη νευρολογικές καταστάσεις δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, η νευροφλεγμονή, οι αλλαγές στη σύνδεση εγκεφάλου – εντέρου και οι συννοσηρότητες μετά τον τραυματισμό μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τόσο καρδιαγγειακών όσο και γνωστικών δυσλειτουργιών στους επιζώντες από τραυματική εγκεφαλική βλάβη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
«Παρά τις δεκαετίες εκτεταμένης έρευνας με επίκεντρο την τραυματική εγκεφαλική βλάβη, έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος στον μετριασμό των μακροπρόθεσμων συνεπειών και της θνησιμότητας έπειτα από τραυματισμούς.
Οι καρδιαγγειακές επιδράσεις της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης μπορεί να είναι ένας κρίκος που λείπει στην εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ποιότητας ζωής και τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας στους ασθενείς», εξηγεί ο Σαέφ Ίζι, γιατρός στο Κέντρο Stroke and Cerebrovascular Center στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Υπάρχουν πολλές πιθανές συνδέσεις μεταξύ της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης και της καρδιαγγειακής και γνωστικής δυσλειτουργίας.
Οι νευροφλεγμονώδεις οδοί που προκαλούνται από την εγκεφαλική βλάβη θα μπορούσαν να προδιαθέτουν τα άτομα σε αθηροσκλήρωση.
Η αύξηση του βάρους και οι διαταραχές του ύπνου έπειτα από έναν τραυματισμό θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανεξάρτητους ή πρόσθετους κινδύνους. Επιπλέον, οι διαταραχές στις συνδέσεις μεταξύ του νευρικού και του γαστρεντερικού συστήματος θα μπορούσαν να διαταράξουν την ισορροπία των μικροβίων στο έντερο συμβάλλοντας σε γνωστικές και καρδιαγγειακές επιπτώσεις.
Παραμένει ασαφής ο τρόπος με τον οποίοι οι μεμονωμένοι τραυματισμοί έναντι των επαναλαμβανόμενων, η ηλικία κατά τον τραυματισμό, η σοβαρότητα της βλάβης και άλλες συννοσηρότητες επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Σημειώνεται ότι προοπτικές μελέτες μπορούν να αποσαφηνίσουν ποιοι παράγοντες κινδύνου και βιοδείκτες μπορεί να είναι πιο σημαντικοί για την καρδιαγγειακή δυσλειτουργία έπειτα από τραυματική εγκεφαλική βλάβη.
Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για μελλοντική καρδιαγγειακή έρευνα, παρακολούθηση και παρέμβαση σε άτομα που έχουν υποστεί τραυματική εγκεφαλική βλάβη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τεχνητή νοημοσύνη: Το μικροσκόπιο ARM της Google ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα σε δευτερόλεπτα

Η Google και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάστηκαν χρόνια για να κατασκευάσουν ένα μικροσκόπιο που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου.
Σύμφωνα με έκθεση του CNBC, το Μικροσκόπιο Επαυξημένης Πραγματικότητας (ARM) κόστισε 90.000 -100.000 δολάρια και είναι ένα ελπιδοφόρο εργαλείο για μικρά νοσοκομεία και εγκαταστάσεις για έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου. Η Google έχει επίσης κάνει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το εργαλείο.
Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους το 2020. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου αφορούν το μαστό, τον πνεύμονα, το κόλον, τον προστάτη, το δέρμα και το στομάχι.
Κάθε χρόνο, περίπου 400.000 παιδιά εμφανίζουν καρκίνο.
Το ARM της Google μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε δευτερόλεπτα. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτό το μικροσκόπιο είναι ότι ενισχύει τον «χάρτη θερμότητας» στο οπτικό πεδίο όταν ο πιθανός καρκινικός ιστός τοποθετείται στο χώρο του δείγματος για παρατήρηση.
Ο χάρτης θερμότητας βοηθά τον γιατρό να χαρακτηρίσει το δείγμα καθώς κατευθύνει την προσοχή του σε περιοχές ενδιαφέροντος που είναι ιδιαίτερα πιθανό να είναι καρκινικές. Επιπλέον, εάν ο παθολόγος θέλει να κάνει μεγέθυνση στην περιοχή του θερμικού χάρτη, μια νέα εικόνα θα καταγραφεί σε πραγματικό χρόνο και ένας νέος χάρτης θερμότητας θα προστεθεί στο οπτικό πεδίο. Αυτό θα βοηθούσε τον γιατρό να διερευνήσει περαιτέρω το δείγμα.
Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να εμπλέκεται όταν οι ψηφιακές εικόνες που καταγράφονται από την κάμερα του μικροσκοπίου παρέχονται σε μια υπολογιστική μονάδα.
Η υπολογιστική μονάδα περιλαμβάνει έναν αναγνωριστικό προτύπων μηχανικής μάθησης εκπαιδευμένο σε μεγάλα σύνολα δεδομένων – σε αυτήν την περίπτωση, εικόνες μικροσκοπίου καρκινικών δειγμάτων. Ο αναγνωριστής προτύπων εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει περιοχές ενδιαφέροντος σε μια εικόνα, όπως καρκινικά κύτταρα ή ιστοί, ιοί ή βακτήρια κ.λπ.
Η αναφορά του CNBC αναφέρει ότι το ARM δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Όμως, η αρχική έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη και θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για παθολόγους σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε μια δεύτερη γνώμη.
Ένα θεμελιώδες πρόβλημα με τον καρκίνο είναι ότι συχνά διαγιγνώσκεται αργά. Ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες με συστήματα υγείας και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ο καρκίνος συχνά ανιχνεύεται στο τελευταίο στάδιο. Αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη τη δουλειά του γιατρού καθώς ο καρκίνος αντιμετωπίζεται πιο εύκολα όταν ανιχνεύεται έγκαιρα.
Υπάρχουν 13 ARMs στον κόσμο, ένα από τα οποία σε μια εγκατάσταση της Mitre λίγο έξω από την Ουάσιγκτον. Η Mitre είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνεργάζεται με κυβερνητικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων που αφορούν την τεχνολογία, ανέφερε η έκθεση του CNBC.
«Δεν είναι μόνο η δουλειά σου να λες “Αυτός είναι καρκίνος, είναι αυτό το είδος καρκίνου”. Μέρος της δουλειάς είναι να λες “Αποκλείεται να είναι καρκίνος” που μπορεί να σας τρομάζει κάποιον που δουλεύει μόνος. Θα μου άρεσε πολύ να έχω ένα μικροσκόπιο επαυξημένης πραγματικότητας στο Γκουάμ, μόνο και μόνο για να υπάρχει κάποιος άλλος που βοηθάει», δήλωσε ο Δρ. Niels Olson, επικεφαλής ιατρός της Μονάδας Αμυντικής Καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας, που δημιουργήθηκε το 2015 για να βοηθήσει τον στρατό να ενσωματώσει και να φέρει στο κοινό την σύγχρονη εμπορική τεχνολογία αιχμής.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέο τεστ για τον εντοπισμό δύσκολα ανιχνεύσιμων καρκίνων του τραχήλου της μήτρας

Ένα τεστ για την ανίχνευση ενός τύπου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που συχνά δεν εντοπίζεται από το τεστ ΠΑΠ ανέπτυξαν επιστήμονες του αμερικανικού Κέντρου Καρκίνου Montefiore Einstein.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Journal of the National Cancer Institute».
Το τεστ φαίνεται αποτελεσματικό στην ανίχνευση του αδενοκαρκινώματος του τραχήλου της μήτρας (ADC), καθώς και των πρόδρομων βλαβών του που συχνά εξελίσσονται σε ADC.
Αυτός ο τύπος καρκίνου, αν και αντιπροσωπεύει έως και το 25% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συχνά δεν εντοπίζεται στις τρέχουσες μεθόδους ελέγχου και έχει υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον πιο κοινό καρκίνο από πλακώδη κύτταρα.
Το τεστ εξετάζει τρεις τύπους των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που ευθύνονται για πάνω από το 90% των περιπτώσεων ADC, αξιολογώντας τους με ένα νέο τρόπο: την εξέταση των επιπέδων μεθυλίωσης, ενός μηχανισμού ρύθμισης των κυτταρικών λειτουργιών.
Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει ο τέταρτος συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες, με την επιβάρυνση να είναι σημαντικά υψηλότερη στις περιοχές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ