Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δέκα ταινίες που θα σας βοηθήσουν να μάθετε γερμανικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας τρόπος για να αποκτήσετε εξοικείωση με μία γλώσσα είναι να κάνετε πρακτική μέσω της μουσικής ή των ταινιών. Πώς θα φαινόταν λοιπόν, να μάθετε γερμανικά μέσω δέκα ταινιών; Εμείς σας προτείνουμε τις παρακάτω και η επιλογή είναι δική σας!

1. «Run Lola Run» (Lola rennt) (1998) / Τρέξε Λόλα Τρέξε

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο Βερολίνο και θέλετε να πάρετε μια γεύση από την τοπική διάλεκτο (Berlinerisch), αυτή η ταινία είναι η ιδανική για εσάς. Περιστρέφεται γύρω από τη Lola, η οποία πρέπει να βρει 100.000 γερμανικά μάρκα σε είκοσι λεπτά για να σώσει τη ζωή του φίλου της.

Ο φίλος της, ένας μικρός εγκληματίας, έχει χάσει τα χρήματα του αφεντικού του και κινδυνεύει η ζωή του, εκτός αν η Λόλα εμφανιστεί με τα χρήματα. Η ταινία έχει τρεις διαφορετικές «διαδρομές».

Ξεκινάει πάντα με τον ίδιο τρόπο αλλά τελειώνει εντελώς διαφορετικά. Γρήγορη και καθηλωτική, προσφέρει την τέλεια απόσπαση της προσοχής όταν έχετε βαρεθεί να κλίνετε ρήματα!

2. «The Lives of Others» (Das Leben der Anderen) (2006) / Οι ζωές των άλλων

Αναρωτιέστε πώς θα ήταν αν ζούσατε στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία; Αυτό το δράμα και το πολιτικό θρίλερ εξηγεί την ιστορία του αρχηγού της Stasi Gerd Wiesler, στον οποίο έχει ανατεθεί να κατασκοπεύει τον Georg Dreyman.

Η ταινία ανιχνεύει ότι ο Wiesler συμμετέχει συναισθηματικά στις ζωές εκείνων που αναλαμβάνει να κατασκοπεύσει και απογοητεύεται από την τακτική της ανατολικογερμανικής κυβέρνησης.

Αυτή η ταινία θα βελτιώσει τις γερμανικές δεξιότητές σας, εκθέτοντάς σας σε μια σειρά από διαφορετικές προφορές της γερμανικής γλώσσας.

3. «Downfall» (Der Untergang) (2004) / Η πτώση

Τι σκεφτόταν και τι έκανε ο Χίτλερ κατά τις τελευταίες 10 ημέρες της ζωής του; Αυτή η ταινία περιγράφει αυτή ακριβώς την ιστορία. Αν ψάχνετε για ένα ιστορικό δράμα, πρόκειται για την ιδανική επιλογή.

Αυτή η αμφιλεγόμενη, αλλά συναρπαστική απεικόνιση του Χίτλερ θα σας καθηλώσει. Μπορείτε επίσης να μάθετε λίγο την αυστριακή διάλεκτο καθώς ο ηθοποιός Bruno Ganz είναι γνωστό ότι έχει προετοιμαστεί εντατικά για την ενσάρκωση του Χίτλερ με τη μελέτη βίντεο του Führer ώστε να αποκτήσει τη σωστή προφορά.

4. «The White Ribbon» (Das weiße Band) (2009) / Η λευκή κορδέλα

Από έναν από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες της Ευρώπης, τον Michael Haneke, έρχεται αυτή η απογοητευτική απεικόνιση της θρησκείας, της εξουσίας και της βίας σε μια μικρή βόρεια γερμανική πόλη στις αρχές της δεκαετίας του 1910.

Προσοχή: Μην παρακολουθήσετε αυτή την ταινία σε μια βροχερή μέρα!

Η σκοτεινή ανάληψη της ταινίας στην κοινωνία και την οικογένεια, μπορεί να κάνει δύσκολη την παρακολούθησή της. Ωστόσο, αν ψάχνετε για μια ταινία «γροθιά», η “Λευκή Κορδέλα” θα σας το προσφέρει καθώς θα σας οδηγήσει μέσα σε μία ανεξήγητη σειρά γεγονότων που μαστίζουν αυτό το μικρό προτεσταντικό χωριό.

Αυτή η ταινία είναι επίσης ιδανική για Γερμανούς φοιτητές επειδή οι ηθοποιοί μιλούν πολύ αργά και καθαρά αλλά και για θέματα που είναι εύκολο να παρακολουθήσει κάποιος.

5. «Good Bye Lenin!» (2003)

Εάν έχετε περισσότερη διάθεση για κωμωδία, αυτή η ταινία μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για σας!

Η μητέρα του Άλεξ, υποστηρίκτρια του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, παθαίνει καρδιακή προσβολή και πέφτει σε κώμα τον Οκτώβριο του 1989. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, το τείχος του Βερολίνου πέφτει και η Ανατολική Γερμανία φιλοξενεί εστιατόρια Burger King, διαφημίσεις της Coca-Cola , και μετανάστες της Δυτικής Γερμανίας.

Όταν η μητέρα του Alex συνέρχεται από το κώμα, ο γιατρός τον ενημερώνει ότι εάν η μητέρα του υποστεί κι άλλο σοκ, αυτό μπορεί να της προκαλέσει μια θανατηφόρα καρδιακή προσβολή. Ο Άλεξ καταφεύγει σε παράλογες και συχνά χιουμοριστικές τακτικές προσπαθώντας να προστατέψει τη μητέρα του από τον μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω της.

Και πάλι, εάν θέλετε να επισκεφθείτε το Βερολίνο ή την πρώην Ανατολική Γερμανία, αυτή η ταινία θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας!

6. «Revanche» (2008)

Εδώ έρχεται μια άλλη ταινία για τους λάτρεις της Αυστρίας!

Το «Revanche» είναι μία καταπληκτική ταινία, αν θέλετε να πάρετε μια καλή αίσθηση για το τι είδους γερμανική διάλεκτος σας περιμένει στη γη του σνίτσελ και του στρούντελ!

Η ταινία είναι ένα θρίλερ για την προνομιούχα σχέση μεταξύ του Alex, ενός βιεννέζου, πρώην καταδικασθέντα και της Tamara, μιας ουκρανής πόρνης, οι οποίοι επιθυμούν να φύγουν από τη Βιέννη και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή μαζί. Για να χρηματοδοτήσει αυτό το σχέδιο, ο Alex αποφασίζει να ληστέψει μια τράπεζα, αλλά το σχέδιο πηγαίνει στραβά.

Καθώς απευθύνεται στα θέματα της ενοχής, της λύτρωσης και της μοίρας, η ταινία σας κρατάει σε εγρήγορση και σας δίνει μια καλή ματιά σε μια πλευρά της Αυστρίας που ποτέ δεν θα μπορέσετε να δείτε!

7. «The Bitter Tears of Petra von Kant» (Die Bitteren Tränen der Petra von Kant)(1972)

Αυτή η ταινία είναι κλασσική και μια μεγάλη εισαγωγή στο γερμανικό κινηματογράφο.

Ο σκηνοθέτης του γερμανικού κινηματογράφου Rainer Werner Fassbinder δημιουργεί ένα ονειρικό σενάριο από ζήλο, τρέλα και κυριαρχία που βρίσκεται μόνο μέσα στα τείχη του σπιτιού της Petra von Kant. Χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, ο Fassbinder σας τραβάει στην πολύπλοκη ψυχή της Petra, η οποία προκαλεί ψυχολογική κακοποίηση στην υπηρέτρια Marlene και ερωτεύεται τρελά την Karin.

Αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε στο νότο της Γερμανίας, αυτή η ταινία θα σας «μυήσει» επίσης στην ιδιόμορφη και χαριτωμένη βαυαρική προφορά μέσω της Karin!

8. «Nowhere in Africa» (Nirgendwo in Afrika) (2001)

Αυτή η ταινία προσφέρει τη μοναδική απεικόνιση του γερμανικού πολιτισμού εκτός της Ευρώπης.

Ακολουθεί μια εβραϊκή οικογένεια, η οποία ξεφεύγει από τη ναζιστική Γερμανία το 1938 και μεταναστεύει στην Κένυα για να δουλέψει σε ένα αγρόκτημα.

Η ταινία παρουσιάζει την εμπειρία της μετανάστευσης κάπου διαφορετικά, όπως είναι η Ανατολική Αφρική.

Ζώντας ανάμεσα σε δύο κόσμους, τις μνήμες της Γερμανίας και την πραγματικότητα της Κένυας, η οικογένεια πρέπει να προσαρμοστεί και να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα ζωή. Αν ενδιαφέρεστε για τους Εβραίους πρόσφυγες και την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν υπάρχει άλλη γερμανική ταινία που να έχει μια πιο συμπονετική οπτική.

Αν και διάσπαρτα με Σουαχίλι και Αγγλικά, οι χαρακτήρες στο «Nowhere in Africa» μιλούν κυρίως σαφή και απλά γερμανικά, τα οποία είναι ιδανικά για τους Γερμανούς φοιτητές!

9. «The Baader Meinhof Complex» (Der Baader Meinhof Komplex) (2008)

Βασισμένη στο βιβλίο του Stefan Aust, αυτή η γεμάτη δράση ταινία καλύπτει τα πρώτα χρόνια της διαβόητης στρατιωτικής ομάδας, του Κόκκινου Στρατού, από το 1967 έως το 1977.

Αν ψάχνετε για μια ταινία με όπλα και εκρήξεις, θα τη βρείτε στο «The Baader Meinhof Complex». Παρουσιάζει τις ριζοσπαστικές πολιτικές ενέργειες των νεαρών μετα-ναζιστών επαναστατών που πιστεύουν ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι το νέο πρόσωπο του φασισμού.

Εάν δεν γνωρίζετε πολλά για την RAF, μια ομάδα που παραμένει αμφιλεγόμενη στη Γερμανία μέχρι σήμερα, αυτή η ταινία θα σας κρατήσει κολλημένους στο κάθισμά σας και θα σας εξοικειώσει με πολλές εκφράσεις της αργκό.

10. «Paradise: Love» (Paradies: Liebe) (2013) / Παράδεισος του έρωτα

Αυτή η ταινία είναι μοναδική. Είναι πολιτιστικά διορατική, ενοχλητική και συναρπαστική ταυτόχρονα.

Ακολουθεί μια 50χρονη αυστριακή, την Teresa, καθώς ταξιδεύει σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην Κένυα. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της, η Teresa ασχολείται με τον σεξουαλικό τουρισμό.

Είναι τέλειο αν θέλετε να «ξεσκονίσετε» την αυστριακή διάλεκτο. Επειδή η ταινία γυρίστηκε χωρίς παραδοσιακό σενάριο, δεν υπάρχει καλύτερη ταινία αν θέλετε να προετοιμαστείτε για το επερχόμενο ταξίδι σας στη Βιέννη!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της ιλαράς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς θα είναι υποχρεωτικός για όλα τα παιδιά στη Γερμανία που πηγαίνουν σχολείο από τον Μάρτιο του 2020, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Μπροστά στην επανεμφάνιση της μεταδοτικής αυτής ασθένειας, το Βερολίνο υιοθέτησε κείμενο του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν με το οποίο καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών που φοιτούν σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς ή νηπιαγωγεία.

Η υποχρέωση να εμβολιαστούν αφορά και όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν οι προσπάθειες να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη κατά των μεταδοτικών ασθενειών, καθώς ο οργανισμός ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιδημία ιλαράς παγκοσμίως.

Πέρυσι καταγράφηκαν 350.000 κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως, δηλαδή υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2017.

Τα πρώτα στοιχεία για το 2019 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως έχουν τετραπλασιαστεί το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στις δυτικές χώρες οι υποστηρικτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου κατά της ιλαράς και του αυτισμού. Ο ΠΟΥ έχει διαψεύσει επανειλημμένα αυτή τη θεωρία.

Η Ένωση Γερμανών Παιδιάτρων είχε ζητήσει την άνοιξη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της ιλαράς και επτά ακόμη ασθενειών: της διφθερίτιδας, του τέτανου, της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς, του κοκκύτη, της παρωτίτιδας και της ανεμοβλογιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Μήνυμα στην Άγκυρα να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Νέα έκκληση προς την ‘Αγκυρα «να αποφύγει την κλιμάκωση και να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις» απηύθυνε το Βερολίνο, υπερασπιζόμενο τα μέτρα που αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σε βάρος της Τουρκίας και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησής τους. Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε επίσης την ελπίδα μια πρόοδος στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού να βοηθήσει και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου.

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη, ιδιαίτερα τις τουρκικές ανακοινώσεις για γεωτρήσεις νοτιοανατολικά της κυπριακής χερσονήσου της Καρπασίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη στα Συμπεράσματά του από τις 20 Ιουνίου έχει καταδικάσει την διαρκή παράνομη πρακτική της Τουρκίας. Και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. υπέδειξε ήδη αρχές Ιουλίου πιθανές συνέπειες της τουρκικής πρακτικής. Υπό αυτή την έννοια δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το Συμβούλιο την Δευτέρα αποφάσισε μια σειρά μέτρων.

Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις.

Καλούμε σε λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Με αυτό συνδέεται για μας βεβαίως και η ελπίδα ότι πρόοδος στις προσπάθειες για και λύση του Κυπριακού θα είχε θετική επίδραση στην διαφιλονικούμενο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Αυτή είναι η θέση μας και αυτήν την θέση θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή και έναντι της Τουρκίας», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία, όπως δήλωσε ήδη, συνεχίσει τις γεωτρήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό: «Μόλις τώρα αποφασίσαμε μέτρα. Αυτά τώρα εφαρμόζονται. Θα συνεχίσουμε να πάνω σε αυτή τη βάση να καθιστούμε σαφή τη στάση μας έναντι της Τουρκίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Η πρόεδρος του CDU αναλαμβάνει νέα υπουργός Άμυνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Την πληροφορία ότι η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ θα διαδεχθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σήμερα η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη το βράδυ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετέβη στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue προκειμένου να λάβει την προβλεπόμενη από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο άδεια αποχώρησης από την κυβέρνηση. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ στο αξίωμα υπουργού Άμυνας, η οποία ωστόσο θα ορκιστεί τον Σεπτέμβριο, καθώς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο βρίσκεται ήδη στην θερινή διακοπή των εργασιών του.

Η απόφαση συμμετοχής της αρχηγού της CDU στην κυβέρνηση φαίνεται πως αιφνιδίασε την πολιτική σκηνή στο Βερολίνο, καθώς η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε πρόσφατα δηλώσει ότι «υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο κόμμα» και δεν επιθυμούσε να αναλάβει κυβερνητικό πόστο.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία σήμερα συμπληρώνει τα 65 της χρόνια, λίγες ώρες πριν από την επιβεβαίωση της είδησης είχε, σύμφωνα με την Handelsblatt, δηλώσει προς τα μέλη του προεδρείου του κόμματός της ότι η αντικατάσταση της κυρίας φον ντερ Λάιεν θα γινόταν άμεσα, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική θέση η οποία δεν μπορούσε να μείνει κενή για πολύ.

«Το γεγονός ότι η αρχηγός του CDU αναλαμβάνει αυτό το παραδοσιακά δύσκολο πόστο αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα από την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ενώ ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ επαίνεσε την απόφαση της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάνοντας λόγο για «ισχυρή λύση, η οποία δίνει στην κυβέρνηση νέα δύναμη». Το να αναλάβει η αρχηγός του CDU κυβερνητική ευθύνη σε μια τόσο δύσκολη εποχή είναι σωστό, πρόσθεσε.

«Από την πρώτη στιγμή της εκλογής της στην ηγεσία του κόμματος, ήμουν πεπεισμένος ότι η πρόεδρος ανήκει εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου», σημείωσε ο πρόεδρος του CDU της Θουριγγίας, Μάικε Μόρινγκ.

Σε διαφορετικό ύφος ήταν η αντίδραση των Φιλελευθέρων (FDP): «Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ καθιστά τον εαυτό της αναξιόπιστο. Αφού επί εβδομάδες απέκλειε το ενδεχόμενο εισόδου της στην κυβέρνηση, γίνεται τώρα υπουργός Άμυνας», δήλωσε η αρμόδια για αμυντικά θέματα Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν στην Bild.

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, σε ό,τι αφορά τα θέματα Άμυνας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν έχει τοποθετηθεί εκτενώς. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel, είχε ζητήσει βελτίωση του αμυντικού προϋπολογισμού και την αύξηση των δαπανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να ανταποκριθεί η Γερμανία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των συμμάχων της.

Η εφημερίδα Bild πάντως, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της θέσης του υπουργού Άμυνας αλλά και τις αυξημένες ανάγκες ανασυγκρότησης του CDU μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ενόψει των κρατιδιακών εκλογών στην Σαξονία, την Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο το φθινόπωρο, διερωτάται εάν η ανάληψη του υπουργείου Άμυνας μπορεί να σημαίνει την παραίτηση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ από την ηγεσία του κόμματος. Η ίδια πάντως, τονίζει η εφημερίδα, δεν απάντησε σε αυτό το ερώτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σε αριθμό ρεκόρ έφτασε ο πληθυσμός της Γερμανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο πληθυσμός της Γερμανίας ξεπέρασε τους 83 εκατομμύρια ανθρώπους πέρυσι, φτάνοντας έναν αριθμό ρεκόρ, κυρίως χάρη στη μετανάστευση από την ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η καθαρή μετανάστευση περιορίστηκε στους 400.000 ανθρώπους το 2018 από 416.000 το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ενώ η ΕΕ παρέμεινε η βασική περιοχή προέλευσης των μεταναστών (202.000).

Από τους Ευρωπαίους πολίτες που μετανάστευσαν στη Γερμανία οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Ρουμανία (68.000), την Κροατία (29.000), τη Βουλγαρία (27.000) και την Πολωνία (20.000). Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες εκτός Ευρώπης οι περισσότεροι προέρχονταν από την Αλβανία, την Τουρκία και το Κόσοβο.

Ωστόσο λιγότεροι μετανάστες από εμπόλεμες χώρες αναζήτησαν καταφύγιο στη Γερμανία. Η καθαρή μετανάστευση από τη Συρία μειώθηκε σχεδόν στο μισό, με 34.000 ανθρώπους να φτάνουν στη χώρα το 2018 έναντι 60.000 το 2017, ενώ περιορίστηκε κατά τι και ο αριθμός των μεταναστών από αφρικανικές χώρες στις 34.000 από 35.000 το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των Γερμανών που επέστρεψαν στη χώρα τους από το εξωτερικό, φτάνοντας τους 202.000 έναντι 167.000 το 2017.

Όμως την ίδια ώρα συνολικά 262.000 Γερμανοί μετανάστευσαν σε άλλες χώρες έναντι 249.000 το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – dpa

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Κινδυνεύει όντως η ανάπτυξη στη Γερμανία;

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Είναι γεγονός ότι η αναπτυξιακή δυναμική της γερμανικής οικονομίας εξασθενεί. Πολλοί ειδικοί δηλώνουν ανήσυχοι, άλλοι πάλι μιλούν για παροδικό φαινόμενο και βλέπουν… ανάπτυξη στο τέλος του τούνελ.

Η μια απαισιόδοξη είδηση διαδέχεται την άλλη. BASF και Lufthansa διορθώνουν προς τα κάτω τις προγνώσεις για τα κέρδη τους, Deutsche Bank και Ford ανακοινώνουν περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας και οι σύνδεσμοι επιχειρηματιών βλέπουν το μέλλον με σκεπτικισμό.

«Το δεύτερο εξάμηνο ξεκίνησε, αλλά τίποτα δεν παραπέμπει σε ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης», εκτιμά ο Ραλφ Σολβίν ειδικός σε ζητήματα ανάπτυξης στην Commerzbank.

Οι εμπορικές διενέξεις που προκάλεσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αφήνουν ολοένα και εντονότερο το αποτύπωμά τους διεθνώς. Έχουν, για παράδειγμα, αρνητική επίδραση στην εξωστρεφή γερμανική οικονομία.

Η κινεζική αγορά, που είναι τόσο σημαντική για τις εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων και μηχανημάτων, ασθμαίνει. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η περίοδος ριζικής αναδιάρθρωσης στην οποία βρίσκεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση.

Η ανάπτυξη έρχεται του χρόνου

Παρά τους όποιους κινδύνους που εγκυμονούν το επόμενο διάστημα για γερμανική οικονομία ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μίχαελ Φράτσερ δεν βλέπει κανένα λόγο για υπερβολική απαισιοδοξία: «Δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει ότι η οικονομία δεν αναπτύσσεται πια με τόσο γοργούς ρυθμούς. Πότε στο παρελθόν οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η γερμανική οικονομία δεν ήταν τόσο σταθεροί όσο σήμερα».

Ο πρόεδρος του DIW εννοεί προφανώς τον κατασκευαστικό κλάδο και την κατανάλωση, που εγγυώνται σήμερα την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία.

«Το γεγονός όμως ότι εξασθενεί η αναπτυξιακή δυναμική προκαλεί ανησυχία στον πληθυσμό, ο οποίος μειώνει την κατανάλωση, με συνέπεια την επιβράδυνση της ανάπτυξης», τονίζει ο Μίχαελ Φράτσερ και παροτρύνει το Βερολίνο να θέσει σε εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα για να δοθεί νέα ώθηση στην γερμανική οικονομία.

Από την πλευρά του ο Τίμο Βολμερσχόιζερ, υπεύθυνος για ζητήματα ανάπτυξης στο οικονομικό ινστιτούτο του Μονάχου (ifo), εκτιμά ότι προς το τέλος της χρονιάς και κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά, τουλάχιστον στον βιομηχανικό τομέα. Με την πρόβλεψη αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας (BA) Ντέτλεφ Σέελε, ο οποίος θεωρεί ότι οι χαμηλότεροι αναπτυξιακοί ρυθμοί της γερμανικής οικονομίας θα διαρκέσουν το πολύ μέχρι την επόμενη χρονιά και στη συνέχεια η οικονομία θα ξαναπάρει τα πάνω της.

Ο ειδικός του ινστιτούτου ifo θεωρεί ότι η πρόσφατη συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ – Mersosur θα επιδράσει θετικά στην γερμανική οικονομία: «Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα κατά της πολιτικής των δασμών, των κυρώσεων και των απειλών, με την οποία επιδιώκεται να αλλάξει η οικονομική τάξη πραγμάτων παγκοσμίως».

Επιπλέον ο Τίμο Βολμερσχόιζερ θεωρεί ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ ωφελεί την γερμανική οικονομία, μιας και όπως λέει «θα προωθήσει τον κατασκευαστικό κλάδο».

Πηγή: dw.com

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ασθενή ανάπτυξη αναμένει το Βερολίνο για το β’ τρίμηνο του έτους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας αναμένει το Βερολίνο για το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εκφράζεται ωστόσο η αισιοδοξία ότι, εφόσον το εξωτερικό περιβάλλον σταθεροποιηθεί, θα υπάρξουν εμφανή σημάδια ανάκαμψης.

«Έπειτα από μια απροσδόκητα ισχυρή ανάπτυξη κατά το α’ τρίμηνο, κατά το οποίο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%, οι τρέχοντες οικονομικοί δείκτες υποδεικνύουν υποτονική επίδοση κατά το β’ τρίμηνο», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας στη μηνιαία έκθεσή του και αναφέρεται ειδικά στην κάμψη στον κλάδο των υπηρεσιών και στη συνεχιζόμενη φάση αδυναμίας για τη γερμανική βιομηχανία.

Το υπουργείο εκτιμά πάντως ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, διατηρώντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις λόγω των κινδύνων από το Brexit, τις εμπορικές διαμάχες και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Οι ασθενείς επιδόσεις της οικονομίας, επισημαίνεται στην έκθεση, μπορεί να επηρεάσουν και τις προσλήψεις νέων εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, με τα πρώτα δείγματα κάμψης της αγοράς εργασίας να είναι ήδη ορατά.

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
LIFE STYLE20 ώρες πριν

Αντέχετενα απομνημονεύσετε αυτές τις φράσεις της γερμανικήςαργκό;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ21 ώρες πριν

Η αμειβόμενη εργασία βελτιώνει την μνήμη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες πριν

Μείωση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Ανταρκτική: Βομβαρδισμό με τεχνητό χιόνι, προτείνουν επιστήμονες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Επαναλειτουργεί το Galileo, το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της ιλαράς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Τέλος οι νέες ταυτότητες – Έρχεται η “κάρτα του πολίτη”

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Μήνυμα στην Άγκυρα να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ημέρες πριν

Δύο μπλε πιγκουίνοι συνελήφθησαν επειδή διέρρηξαν εστιατόριοσούσι

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ημέρες πριν

Γερμανία: Η πρόεδρος του CDU αναλαμβάνει νέα υπουργός Άμυνας

Advertisement Europolitis
Advertisement