Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δέκα ταινίες που θα σας βοηθήσουν να μάθετε γερμανικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας τρόπος για να αποκτήσετε εξοικείωση με μία γλώσσα είναι να κάνετε πρακτική μέσω της μουσικής ή των ταινιών. Πώς θα φαινόταν λοιπόν, να μάθετε γερμανικά μέσω δέκα ταινιών; Εμείς σας προτείνουμε τις παρακάτω και η επιλογή είναι δική σας!

1. «Run Lola Run» (Lola rennt) (1998) / Τρέξε Λόλα Τρέξε

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο Βερολίνο και θέλετε να πάρετε μια γεύση από την τοπική διάλεκτο (Berlinerisch), αυτή η ταινία είναι η ιδανική για εσάς. Περιστρέφεται γύρω από τη Lola, η οποία πρέπει να βρει 100.000 γερμανικά μάρκα σε είκοσι λεπτά για να σώσει τη ζωή του φίλου της.

Ο φίλος της, ένας μικρός εγκληματίας, έχει χάσει τα χρήματα του αφεντικού του και κινδυνεύει η ζωή του, εκτός αν η Λόλα εμφανιστεί με τα χρήματα. Η ταινία έχει τρεις διαφορετικές «διαδρομές».

Ξεκινάει πάντα με τον ίδιο τρόπο αλλά τελειώνει εντελώς διαφορετικά. Γρήγορη και καθηλωτική, προσφέρει την τέλεια απόσπαση της προσοχής όταν έχετε βαρεθεί να κλίνετε ρήματα!

2. «The Lives of Others» (Das Leben der Anderen) (2006) / Οι ζωές των άλλων

Αναρωτιέστε πώς θα ήταν αν ζούσατε στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία; Αυτό το δράμα και το πολιτικό θρίλερ εξηγεί την ιστορία του αρχηγού της Stasi Gerd Wiesler, στον οποίο έχει ανατεθεί να κατασκοπεύει τον Georg Dreyman.

Η ταινία ανιχνεύει ότι ο Wiesler συμμετέχει συναισθηματικά στις ζωές εκείνων που αναλαμβάνει να κατασκοπεύσει και απογοητεύεται από την τακτική της ανατολικογερμανικής κυβέρνησης.

Αυτή η ταινία θα βελτιώσει τις γερμανικές δεξιότητές σας, εκθέτοντάς σας σε μια σειρά από διαφορετικές προφορές της γερμανικής γλώσσας.

3. «Downfall» (Der Untergang) (2004) / Η πτώση

Τι σκεφτόταν και τι έκανε ο Χίτλερ κατά τις τελευταίες 10 ημέρες της ζωής του; Αυτή η ταινία περιγράφει αυτή ακριβώς την ιστορία. Αν ψάχνετε για ένα ιστορικό δράμα, πρόκειται για την ιδανική επιλογή.

Αυτή η αμφιλεγόμενη, αλλά συναρπαστική απεικόνιση του Χίτλερ θα σας καθηλώσει. Μπορείτε επίσης να μάθετε λίγο την αυστριακή διάλεκτο καθώς ο ηθοποιός Bruno Ganz είναι γνωστό ότι έχει προετοιμαστεί εντατικά για την ενσάρκωση του Χίτλερ με τη μελέτη βίντεο του Führer ώστε να αποκτήσει τη σωστή προφορά.

4. «The White Ribbon» (Das weiße Band) (2009) / Η λευκή κορδέλα

Από έναν από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες της Ευρώπης, τον Michael Haneke, έρχεται αυτή η απογοητευτική απεικόνιση της θρησκείας, της εξουσίας και της βίας σε μια μικρή βόρεια γερμανική πόλη στις αρχές της δεκαετίας του 1910.

Προσοχή: Μην παρακολουθήσετε αυτή την ταινία σε μια βροχερή μέρα!

Η σκοτεινή ανάληψη της ταινίας στην κοινωνία και την οικογένεια, μπορεί να κάνει δύσκολη την παρακολούθησή της. Ωστόσο, αν ψάχνετε για μια ταινία «γροθιά», η “Λευκή Κορδέλα” θα σας το προσφέρει καθώς θα σας οδηγήσει μέσα σε μία ανεξήγητη σειρά γεγονότων που μαστίζουν αυτό το μικρό προτεσταντικό χωριό.

Αυτή η ταινία είναι επίσης ιδανική για Γερμανούς φοιτητές επειδή οι ηθοποιοί μιλούν πολύ αργά και καθαρά αλλά και για θέματα που είναι εύκολο να παρακολουθήσει κάποιος.

5. «Good Bye Lenin!» (2003)

Εάν έχετε περισσότερη διάθεση για κωμωδία, αυτή η ταινία μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για σας!

Η μητέρα του Άλεξ, υποστηρίκτρια του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, παθαίνει καρδιακή προσβολή και πέφτει σε κώμα τον Οκτώβριο του 1989. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, το τείχος του Βερολίνου πέφτει και η Ανατολική Γερμανία φιλοξενεί εστιατόρια Burger King, διαφημίσεις της Coca-Cola , και μετανάστες της Δυτικής Γερμανίας.

Όταν η μητέρα του Alex συνέρχεται από το κώμα, ο γιατρός τον ενημερώνει ότι εάν η μητέρα του υποστεί κι άλλο σοκ, αυτό μπορεί να της προκαλέσει μια θανατηφόρα καρδιακή προσβολή. Ο Άλεξ καταφεύγει σε παράλογες και συχνά χιουμοριστικές τακτικές προσπαθώντας να προστατέψει τη μητέρα του από τον μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω της.

Και πάλι, εάν θέλετε να επισκεφθείτε το Βερολίνο ή την πρώην Ανατολική Γερμανία, αυτή η ταινία θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας!

6. «Revanche» (2008)

Εδώ έρχεται μια άλλη ταινία για τους λάτρεις της Αυστρίας!

Το «Revanche» είναι μία καταπληκτική ταινία, αν θέλετε να πάρετε μια καλή αίσθηση για το τι είδους γερμανική διάλεκτος σας περιμένει στη γη του σνίτσελ και του στρούντελ!

Η ταινία είναι ένα θρίλερ για την προνομιούχα σχέση μεταξύ του Alex, ενός βιεννέζου, πρώην καταδικασθέντα και της Tamara, μιας ουκρανής πόρνης, οι οποίοι επιθυμούν να φύγουν από τη Βιέννη και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή μαζί. Για να χρηματοδοτήσει αυτό το σχέδιο, ο Alex αποφασίζει να ληστέψει μια τράπεζα, αλλά το σχέδιο πηγαίνει στραβά.

Καθώς απευθύνεται στα θέματα της ενοχής, της λύτρωσης και της μοίρας, η ταινία σας κρατάει σε εγρήγορση και σας δίνει μια καλή ματιά σε μια πλευρά της Αυστρίας που ποτέ δεν θα μπορέσετε να δείτε!

7. «The Bitter Tears of Petra von Kant» (Die Bitteren Tränen der Petra von Kant)(1972)

Αυτή η ταινία είναι κλασσική και μια μεγάλη εισαγωγή στο γερμανικό κινηματογράφο.

Ο σκηνοθέτης του γερμανικού κινηματογράφου Rainer Werner Fassbinder δημιουργεί ένα ονειρικό σενάριο από ζήλο, τρέλα και κυριαρχία που βρίσκεται μόνο μέσα στα τείχη του σπιτιού της Petra von Kant. Χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, ο Fassbinder σας τραβάει στην πολύπλοκη ψυχή της Petra, η οποία προκαλεί ψυχολογική κακοποίηση στην υπηρέτρια Marlene και ερωτεύεται τρελά την Karin.

Αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε στο νότο της Γερμανίας, αυτή η ταινία θα σας «μυήσει» επίσης στην ιδιόμορφη και χαριτωμένη βαυαρική προφορά μέσω της Karin!

8. «Nowhere in Africa» (Nirgendwo in Afrika) (2001)

Αυτή η ταινία προσφέρει τη μοναδική απεικόνιση του γερμανικού πολιτισμού εκτός της Ευρώπης.

Ακολουθεί μια εβραϊκή οικογένεια, η οποία ξεφεύγει από τη ναζιστική Γερμανία το 1938 και μεταναστεύει στην Κένυα για να δουλέψει σε ένα αγρόκτημα.

Η ταινία παρουσιάζει την εμπειρία της μετανάστευσης κάπου διαφορετικά, όπως είναι η Ανατολική Αφρική.

Ζώντας ανάμεσα σε δύο κόσμους, τις μνήμες της Γερμανίας και την πραγματικότητα της Κένυας, η οικογένεια πρέπει να προσαρμοστεί και να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα ζωή. Αν ενδιαφέρεστε για τους Εβραίους πρόσφυγες και την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν υπάρχει άλλη γερμανική ταινία που να έχει μια πιο συμπονετική οπτική.

Αν και διάσπαρτα με Σουαχίλι και Αγγλικά, οι χαρακτήρες στο «Nowhere in Africa» μιλούν κυρίως σαφή και απλά γερμανικά, τα οποία είναι ιδανικά για τους Γερμανούς φοιτητές!

9. «The Baader Meinhof Complex» (Der Baader Meinhof Komplex) (2008)

Βασισμένη στο βιβλίο του Stefan Aust, αυτή η γεμάτη δράση ταινία καλύπτει τα πρώτα χρόνια της διαβόητης στρατιωτικής ομάδας, του Κόκκινου Στρατού, από το 1967 έως το 1977.

Αν ψάχνετε για μια ταινία με όπλα και εκρήξεις, θα τη βρείτε στο «The Baader Meinhof Complex». Παρουσιάζει τις ριζοσπαστικές πολιτικές ενέργειες των νεαρών μετα-ναζιστών επαναστατών που πιστεύουν ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι το νέο πρόσωπο του φασισμού.

Εάν δεν γνωρίζετε πολλά για την RAF, μια ομάδα που παραμένει αμφιλεγόμενη στη Γερμανία μέχρι σήμερα, αυτή η ταινία θα σας κρατήσει κολλημένους στο κάθισμά σας και θα σας εξοικειώσει με πολλές εκφράσεις της αργκό.

10. «Paradise: Love» (Paradies: Liebe) (2013) / Παράδεισος του έρωτα

Αυτή η ταινία είναι μοναδική. Είναι πολιτιστικά διορατική, ενοχλητική και συναρπαστική ταυτόχρονα.

Ακολουθεί μια 50χρονη αυστριακή, την Teresa, καθώς ταξιδεύει σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην Κένυα. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της, η Teresa ασχολείται με τον σεξουαλικό τουρισμό.

Είναι τέλειο αν θέλετε να «ξεσκονίσετε» την αυστριακή διάλεκτο. Επειδή η ταινία γυρίστηκε χωρίς παραδοσιακό σενάριο, δεν υπάρχει καλύτερη ταινία αν θέλετε να προετοιμαστείτε για το επερχόμενο ταξίδι σας στη ΒP

Πηγή: Euromedicals

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Θετική για τη Γερμανία η επανένωσή της, εκτιμά η πλειοψηφία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Θετική για την Γερμανία θεωρούν την επανένωση της χώρας οι εννέα στους δέκα Γερμανούς, παρότι στην πλειοψηφία τους, 29 χρόνια μετά, εκτιμούν ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί εναρμόνιση ανατολής – δύσης.

Σημαντικές διαφορές απόψεων καταγράφονται επίσης σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και τις μειονότητες. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναδεικνύεται στην πιο αξιόπιστη μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Pew για την «Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Κομμουνισμού», αναδεικνύονται οι διαφορές μεταξύ των Γερμανών που ζουν στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και σε εκείνους της πρώην Δυτικής.

Σχετικά με τις μειονότητες, το 36% των ερωτηθέντων στην ανατολική Γερμανία εκφράζει αρνητική άποψη για τους μουσουλμάνους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη δυτική περιορίζεται στο 22%. Για τους Εβραίους, αρνητικά εκφράζεται το 12% στα ανατολικά και το 5% στα δυτικά κρατίδια. Για τους Ρομά, στην ανατολική Γερμανία καταγράφονται 48% αρνητικές γνώμες, 34% στην δυτική.

Σε ό,τι αφορά την επανένωση της Γερμανίας το 1991, το 91% των ερωτηθέντων στην ανατολική Γερμανία εκτιμά ότι λειτούργησε θετικά για την χώρα. Πολύ κοντά, στο 89%, βρίσκεται το ποσοστό στην δυτική Γερμανία.

Το 23% των ανατολικογερμανών είναι της άποψης ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι σήμερα εξίσου καλές και στις δύο περιοχές. Στην δυτική Γερμανία το ποσοστό είναι λίγο υψηλότερο, όμως και πάλι χαμηλό, στο 32%.

Σε αντίστοιχη έρευνα του 2009, το ποσοστό στην ανατολική περιοχή της Γερμανίας έφθανε μόλις το 12%.

Η «ικανοποίηση από τη ζωή» στην ανατολική περιοχή φθάνει το 59%, όταν το 1991 ήταν μόλις 15%. Στα δυτικά κρατίδια το επίπεδο ικανοποίησης αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, από το 52% στο 64%. 

Ευρώπη και Μέρκελ

Οι κάτοικοι της δυτικής Γερμανίας εκφράζουν σαφώς πιο θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι οι συμπατριώτες τους στα ανατολικά κρατίδια. Στην Ανατολή θετικά εκφράζεται το 59%, στη Δύση το 71%.

Στο σύνολό τους οι Γερμανοί έχουν θετική άποψη για την ΕΕ κατά ποσοστό 69%. Προφανώς οι οπαδοί της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) εκφράζονται πολύ λιγότερο υπέρ της ενωμένης Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ εκείνων που δεν υποστηρίζουν την AfD οι θετικές απόψεις για την ΕΕ είναι κατά 34% υψηλότερες.

Η γερμανίδα Καγκελάριος ξεπερνάει όλους τους συναδέλφους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αποδοχή από τους πολίτες. Ένα ποσοστό 57% εκφράζουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.

Η κυρία Μέρκελ είναι η μοναδική από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες με περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες: Εμανουέλ Μακρόν, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βίκτορ Όρμπαν ακολουθούν, με 45%, 28% και 27% αντίστοιχα.

Η Άγγελα Μέρκελ απολαμβάνει την μεγαλύτερη αποδοχή στην Σουηδία, στην Ολλανδία και την Γαλλία. Περίπου τα 3/4 των Γερμανών εκτιμούν ότι η καγκελάριος διαχειρίζεται σωστά τα θέματα διεθνούς πολιτικής. Στην ανατολική Γερμανία αυτή την άποψη διατυπώνει το 68%, ενώ στην δυτική το 75%. Η πλειοψηφία των πολιτών στην Ισπανία, τη Βρετανία και την Λιθουανία εκφράζει επίσης εμπιστοσύνη στην Μέρκελ.

Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφει η καγκελάριος στην Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Ελλάδα, ενώ μόλις το 1/3 των Ρώσων λέει πως την εμπιστεύεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ξεκίνησε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πάνω από χίλιοι τίτλοι βιβλίων από δεκάδες εκδοτικούς οίκους θα προβληθούν από το Ελληνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση βιβλίου σε όλο τον κόσμο. Η Έκθεση πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Δημιούργησε την επανάστασή σου» και τιμώμενη χώρα τη Νορβηγία.

Ο συγγραφέας Νίκος Χρυσός είναι ο επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής συμμετοχής, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη.

«Η ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση της Φρανκφούρτης κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, και ιδίως κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, έχει οδηγήσει τις ελληνογερμανικές διαπραγματεύσεις σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο. Και βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία να είναι η Γερμανία η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) τον προσεχή Μάιο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής της ΔΕΒΘ και υπεύθυνος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου.

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του γγ Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και του ΕΙΠ, τη συμμετοχή της Γερμανίας, αλλά και άλλων γερμανόφωνων χωρών, όπως η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία, στην έκθεση της Θεσσαλονίκης το αφιέρωμα της Γερμανίας θα διοργανώσει η έκθεση της Φρανκφούρτης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσει, όπως συμπληρώνει ο Μ. Πιμπλής, και το πρόγραμμα Litrix (επιδότηση μεταφράσεων γερμανικών βιβλίων στα ελληνικά) το οποίο για το 2019 και το 2020 είναι προσανατολισμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Το Ελληνικό Περίπτερο

Στη Φρανκφούρτη θα βρεθούν φέτος με δική τους βιβλιοθήκη στο Ελληνικό Περίπτερο είκοσι εκδότες (Άγρα, Αιώρα, Διάπλους, Ντόλτσε, Έλκιστις, Εστία, Ίκαρος, Καστανιώτης, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Μίνωας, Volatilium/Νεφέλη, Οσελότος, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Ψυχογιός, Romiosini/Κέντρο Νέου Ελληνισμού-CeMoG, UniversePathwaysEditions, University Studio Press) μαζί με τα πρακτορεία πνευματικών δικαιωμάτων Ersilia και Iris.

Στο Ελληνικό Περίπτερο συμμετέχουν επίσης με το δικό τους ενημερωτικό υλικό το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (που θα πραγματοποιηθεί στις 7 με 10 Μαΐου 2019).

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον συγγραφέα Νίκο Χρυσό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΒ Φρανκφούρτης, στο Ελληνικό Περίπτερο (Ε 131 / Hall 5.1) την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, μεταξύ 12:30 και 13:30.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 15:00, στο Ελληνικό Περίπτερο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση γνωριμίας με Έλληνες συγγραφείς, εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, μεταξύ 19:00 και 20:00, στο βιβλιοπωλείο Weltenleser, με την ευκαιρία μιας νέας έκδοσης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας στα γερμανικά (Edition Romiosini 2019), πραγματοποιείται συζήτηση για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία και την παρουσία της στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η VW αναβάλλει την τελική απόφαση για το εργοστάσιο στην Τουρκία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο όμιλος Volkswagen ανέβαλε την τελική απόφασή του, για το αν θα κατασκευάσει εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Τουρκία. Τη δήλωση έκανε εκπρόσωπος της εταιρείας, εν μέσω διεθνών επικρίσεων για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και ανησυχιών για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη φήμη του ομίλου, αναφέρει το Reuters.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και εξετάζουμε με ανησυχία τις τρέχουσες εξελίξεις», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η VW δημιούργησε θυγατρική στην δυτική επαρχία Μάνισα της Τουρκίας. Η εταιρεία ανέφερε ότι ήταν στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων και δεν είχε λάβει τελική απόφαση για το εργοστάσιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Κυριακή πως είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, «ότι η επίθεση πρέπει να σταματήσει, επειδή υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ανθρωπιστική κρίση».

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα να περιορίσουν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία.

Το τουρκικό εργοστάσιο προγραμματιζόταν να κατασκευάσει τις επόμενες γενιές των VW Passat και Skoda Superb, με μέγιστη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 300.000 οχημάτων, αναφέρει το Automotive News Europe.

Η έναρξη της παραγωγής είχε προγραμματιστεί για το 2022.

Η VW είχε επιλέξει την Τουρκία για το εργοστάσιο λόγω «θετικών μακροοικονομικών συνθηκών». Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πληθυσμός της χώρας που φθάνει τα 80 εκατ. και η θέση της Τουρκίας ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Η VW, εξέτασε περιοχές για να εγκαταστήσει το εργοστάσιο της, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στη Ρουμανία και τη Βόρεια Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Επεισόδια σε διαδήλωση υπέρ των Κούρδων στη Χέρνε

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Διαδήλωση στην οποία είχαν καλέσει μέλη της κουρδικής διασποράς στην πόλη Χέρνε της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εκτραχύνθηκε και ξέσπασαν βίαια επεισόδια αργά το βράδυ της Δευτέρας, με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Περίπου 350 άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση — με την άδεια των αρχών — στη Χέρνε, είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο δυτικογερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο.

Έκαναν κατόπιν πορεία κάτω από ένα πανό με την επιγραφή «κάτω τα χέρια από τη Ροζάβα», το όνομα που έχουν δώσει οι Κούρδοι στην de facto αυτόνομη περιοχή τους στη βόρεια Συρία.

Ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη βορειοανατολική Συρία για να απομακρύνει από τα σύνορα των δύο χωρών κούρδους πολιτοφύλακες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Παράλληλα θεωρεί την οργάνωσή τους, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), τον συριακό βραχίονα της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Στη Γερμανία ζει ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών από την Τουρκία. Μεγάλος είναι ο αριθμός γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.

Ένα κιόσκι κι ένα τουρκικό καφενείο υπέστησαν επίθεση από κούρδους διαδηλωτές στη Χέρνε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Ένας άνδρας και μια γυναίκα τραυματίστηκαν στο κιόσκι και χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Στο καφενείο, οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και έπιπλα και βανδάλισαν τον χώρο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο ένας είναι αστυνομικός, ο οποίος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε αφού τα τραύματά του είναι ελαφριά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο επικεφαλής της κινητοποίησης, γερμανός πολίτης, δέχθηκε και αυτός επίθεση όταν προσπάθησε να ηρεμήσει κάποιους από τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, το καφέ δέχθηκε επίθεση διότι κάποιοι από τους θαμώνες προκάλεσαν τους διαδηλωτές. Το ίδιο πιστεύεται ότι συνέβη στο κιόσκι.

Δεν αναφέρθηκαν άλλα επεισόδια μετά το τέλος της διαδήλωσης χθες βράδυ στις 21:00 [22:00 ώρα Ελλάδας]. Ο εκπρόσωπος, διευκρίνισε πως η αστυνομία έλαβε προληπτικά μέτρα και συνέχισε τις περιπολίες ως αργά τη νύχτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Απίθανη μία σημαντική ύφεση της γερμανικής οικονομίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

H γερμανική οικονομία είναι απίθανο να διολισθήσει σε παρατεταμένη ύφεση, παρά το ότι βρίσκεται σε αδύναμη φάση, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί ελαφρά στο τρίτο τρίμηνο, όπως και στο δεύτερο, καθώς οι εξαγωγές έχουν εξασθενίσει λόγω των αβεβαιοτήτων που συνδέονται με το προγραμματισμένο Brexit και τις εμπορικές συγκρούσεις.

Η τεχνική ύφεση, που αναμένεται για το τρίτο τρίμηνο, θα έρθει μετά από εννιά συνεχόμενα έτη ανάπτυξης.

«Μία ισχυρότερη επιβράδυνση ή μία σημαντική ύφεση δεν αναμένονται σήμερα», ανέφερε το υπουργείο.

«Η εξωστρεφής γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει ένα αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο. Μία στασιμότητα του μεταποιητικού τομέα παγκοσμίως και μία πτώση της ζήτησης για αυτοκίνητα».

«Η γερμανική οικονομία παραμένει σε στασιμότητα. Η οικονομική δραστηριότητα είναι τελματωμένη στο τρέχον επίπεδο», πρόσθεσε.

Οικονομολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η κάμψη του μεταποιητικού τομέα θα διαχυθεί και σε άλλους τομείς της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το γερμανικό υπουργείο ανέφερε ότι η ανάπτυξη στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ύφεση στον μεταποιητικό τομέα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει ενδώσει στις φωνές για ένα πακέτο στήριξης που θα αντιμετωπίσει την επιβράδυνση. Τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα έχουν «ψαλιδίσει» τις εκτιμήσεις τους, προβλέποντας μία ανάπτυξη 0,5% φέτος και 1,1% το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Η νεολαία CDU/CSU ζητά ψηφοφορία για την καγκελαρία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Την απόφαση να διεξαχθεί ψηφοφορία όλων των μελών του κόμματος για να οριστεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια της συντηρητικής παράταξης για την καγκελαρία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία πήρε η νεολαία των κομμάτων της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών και της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

170 από τους 277 συμμετέχοντες στο συνέδριο της νεολαίας της χριστιανικής ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Οι υπόλοιποι 107 την καταψήφισαν.

Οι προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία κανονικά δεν θα διεξαχθούν πριν από το 2021.

Όμως οι επιδόσεις των κομμάτων του «μεγάλου συνασπισμού» στις ευρωεκλογές ενέτειναν τη σεναριολογία σχετικά με την κυβερνητική συνεργασία CDU/CSU – SPD.

Συνήθως, ο ή η αρχηγός του CDU είναι αυτομάτως υποψήφιος ή υποψήφια για την καγκελαρία. Κάτι που πλέον τελεί υπό αμφισβήτηση.

Ακόμη ένα κορυφαίο στέλεχος της παράταξης, ο Άρμιν Λάσετ, επισήμανε δημόσια πως η εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ στην προεδρία του κόμματός της δεν σημαίνει πως είναι αυτομάτως υποψήφια καγκελάριος.

Η απόφαση για το εάν θα γίνει εσωκομματική ψηφοφορία, για να αναδειχθεί ο υποψήφιος, πιθανόν θα ληφθεί στο συνέδριο του CDU.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λειψία τον Νοέμβριο.

Ούτε η Κραμπ-Καρενμπάουερ, ούτε ο πρόεδρος του CSU Μάρκους Σέντερ ενστερνίζονται αυτή την προσέγγιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Εξαρθρώθηκε τεράστιο δίκτυο πειρατείας συνδρομητικών καναλιών

Europolitis TV5 ημέρες πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 εβδομάδα πριν

Η Ολλανδία αλλάζει το επίσημο όνομά της σε «Κάτω Χώρες»

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 εβδομάδες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 εβδομάδα πριν

Ανακαλούνται επεξεργασμένα κρέατα στην Ολλανδία

Europolitis TV3 εβδομάδες πριν

Στηρίζουμε Ελλάδα, στηρίζουμε Ήπειρο, είμαστε εδώ!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Η Γερμανική πόλη όπου μπορείτε να μείνετε δωρεάν για ένα μήνα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ημέρες πριν

Αμβούργο: 23χρονος τραυμάτισε τρεις ανθρώπους με μαχαίρι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 εβδομάδες πριν

Τα 10 πιο περίεργα αντικείμενα που απαγορεύονται στο αεροπλάνο

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ1 εβδομάδα πριν

Δυναμική παρουσία της Ελλάδος στην Γερμανία (Anuga 2019)

Europolitis TV5 ημέρες πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

Europolitis TV5 ημέρες πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον Ευρωπολίτη

Europolitis TV1 εβδομάδα πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην Anuga

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 εβδομάδες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 εβδομάδες πριν

Τράπεζα Εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα

Europolitis TV4 μήνες πριν

38ο Φ.Π.Ε: Μητροπολίτης Ζάμπιας κ Ιωάννης Τσαφταρίδης

Europolitis TV4 μήνες πριν

Συνέντευξη: Του προέδρου Π.Σ.Κ Μανώλη Κουγιουμουτζή

Europolitis TV5 μήνες πριν

1ος Χορός Κρητικού Συλλόγου Μπήλεφελντ 11 Μάϊου 2019

Europolitis TV5 μήνες πριν

Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στις αγορές (Video – Foto)

Europolitis TV6 μήνες πριν

Μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ.κ Αυγουστίνου (Άγιο Πάσχα)

Advertisement Europolitis
Advertisement