ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η γερμανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει την γλυφοσάτη από το 2023

Η γερμανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη, ύποπτο για πρόκληση καρκίνου, από το τέλος του 2023, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, την ώρα που η εταιρεία Bayer, στην οποία ανήκει το Roundup, βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά αγωγών στις ΗΠΑ.
Προηγήθηκε η ψήφιση νόμου από την αυστριακή βουλή τον Ιούλιο για την απαγόρευση όλων των χρήσεων της γλυφοσάτης, ενώ 20 γάλλοι δήμαρχοι απαγόρευσαν στους δήμους τους την χρήση της γλυφοσάτης, αψηφώντας την κυβέρνηση.
Τα ζιζανιοκτόνα με βάση την γλυφοσάτη χρησιμοποιούνται εδώ και 40 χρόνια και είναι τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο.
Η γλυφοσάτη είναι προϊόν της Monsanto με την εμπορική ονομασία Roundup. Σήμερα βρίσκεται εκτός πατέντας και κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά και από άλλες χημικές εταιρείες, όπως η Dow Agrosciences και η γερμανική BASF.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάνθηκε το 2015 ότι πιθανότατα προκαλεί καρκίνο.
Η Bayer, που εξαγόρασε την Monsanto τον περασμένο χρόνο, ισχυρίζεται ότι μελέτες και ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι η γλυφοσάτη και το Roundup είναι ασφαλή για χρήση από τον άνθρωπο. Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγές που βασίζονται στο επιχείρημα ότι το προϊόν προκαλεί λέμφωμα non-Hodgkin’s.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν σε έξι κρατίδια

Οι νοσοκομειακοί γιατροί σε έξι από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας κήρυξαν 24ωρη απεργία σήμερα, εν μέσω κύματος διαφωνιών για τις αμοιβές του υγειονομικού προσωπικού.
Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία στη βαυαρική πρωτεύουσα του Μονάχου, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Marburger Bund, ο οποίος απαιτεί αύξηση μισθού 2,5% για τους 55.000 γιατρούς που εργάζονται στα δημοτικά νοσοκομεία.
«Έχουμε την εντύπωση ότι οι εργοδότες θέλουν να καθυστερήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της «Marburger Bund», Ανδρέας Μπότζλαρ.
Ανάλογες διαμαρτυρίες των γιατρών πραγματοποιούνται στα κρατίδια Βάδης-Βυρτεμβέργης, Έσσης, Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Ρηνανίας-Παλατινάτου και Σάαρλαντ.
Σύμφωνα με το σωματείο, η επείγουσα περίθαλψη των ασθενών είναι εγγυημένη στις κλινικές.
Η απεργία επηρέασε φέτος αρκετούς τομείς στη Γερμανία, αλλά προκάλεσε το μεγαλύτερο χάος στις μεταφορές, παραλύοντας τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, καθώς και τα δημοτικά λεωφορεία.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Σε 16σέλιδο κείμενο κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής

«Άξιζε τον κόπο», έγραψε στο Twitter ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στη μαραθώνια συνεδρίαση της ηγεσίας του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP), η οποία κατέληξε σε ένα 16σέλιδο έγγραφο θέσεων «για την προστασία του κλίματος και την επιτάχυνση του σχεδιασμού».
Η νομοθεσία για το κλίμα χαλαρώνει, υποβαθμίζεται το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας περί κατάργησης των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου σταδιακά από το 2024, ενώ αυξάνονται τα διόδια για τα φορτηγά, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους.
Η συνεδρίαση της ηγεσίας των τριών εταίρων ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, διεκόπη το πρωί της Δευτέρας προκειμένου ο καγκελάριος και κάποιοι υπουργοί να μεταβούν στην Ολλανδία και συνεχίστηκε χθες, Τρίτη, με στόχο να αμβλυνθούν οι διαφωνίες των κομμάτων σε θεμελιώδη ζητήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού, οι οποίες εδώ και καιρό είχαν καταστεί πλέον δημόσιες.
Σχετικά με το φιλόδοξο σχέδιο του «πράσινου» αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ, για υποχρεωτική αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θέρμανση των κτηρίων, το τελικό κείμενο αναφέρει ότι «δεν θα υπάρχει υποχρέωση αντικατάστασης των υφιστάμενων καυστήρων θέρμανσης, αλλά μόνο προδιαγραφές για τις νέες εγκαταστάσεις» και κάνει λόγο για «προσέγγιση ανοιχτή στην τεχνολογία», επισήμανε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ – ένας από τους ισχυρότερους επικριτές του σχεδίου του κ. Χάμπεκ.

Πέρυσι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 κάθε σύστημα θέρμανσης που θα εγκαθίσταται, θα πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον κατά 65% με ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή και το σχετικό σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομίας και Στέγης και Αστικής Ανάπτυξης είχε προκαλέσει, τις τελευταίες εβδομάδες, έντονες αντιδράσεις.
Τώρα επισημαίνεται ότι αν π.χ. οι καυστήρες θέρμανσης μπορούν να λειτουργήσουν με οικολογικό αέριο (πράσινο ή μπλε υδρογόνο), θα πρέπει να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Θα υπάρξουν επίσης περισσότερες μεταβατικές περίοδοι για την αντικατάσταση των καυστήρων, αλλά και γενναία χρηματοδότηση. «Δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των κυβερνητικών εταίρων, τα διόδια για τα φορτηγά θα αυξηθούν ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια χρηματοδότησης επενδύσεων στους σιδηροδρόμους.
Το 80% των εσόδων από τα διόδια θα διατίθεται για την επέκταση του δικτύου, δήλωσε η επικεφαλής των πρασίνων, Ρικάρντα Λανγκ και εκτίμησε τις χρηματοδοτικές ανάγκες των σιδηροδρόμων έως το 2027 σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχη επέκταση της ηλιακής ενέργειας για τον φωτισμό τους.
«Δεν πρέπει να κατασκευάζεται ούτε ένα χιλιόμετρο αυτοκινητοδρόμου χωρίς να εξαντλούνται οι δυνατότητες εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τονίζεται στο έγγραφο της συμφωνίας.
Επιπλέον, από το 2030, για τους στόλους δημόσιας χρήσης θα επιτρέπεται να αγοράζονται μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών και, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους έως το 2030, θα επεκταθεί η υποδομή των σταθμών φόρτισης, με εγκατάσταση ταχέων φορτιστών σε πρατήρια βενζίνης.
Ο στόχος της Γερμανίας για κλιματική ουδετερότητα παραμένει το 2045, επισημαίνουν οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά θα επιδιώξουν «αρνητικές» εκπομπές ήδη για τα έτη 2035, 2040 και 2045.
Όπως διευκρινίζεται, στο εξής η κατάσταση με τις εκπομπές θα πρέπει να ελέγχεται με «πολυετή συνολικό υπολογισμό» και όχι με εξέταση των επιδόσεων σε μεμονωμένους τομείς.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει ακόμη να προωθήσει την ταχύτερη εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο θα δώσει στους δήμους περισσότερες αρμοδιότητες για την έγκριση π.χ. ανεμογεννητριών στην ξηρά.
Η τοπική διοίκηση θα πρέπει μεταξύ άλλων να μπορεί να ορίζει περιοχές για αιολικά πάρκα, ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στα σχέδια της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Προβλέψεις για ανάπτυξη 0,2% το 2023 και 1,3% το 2024

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% για το τρέχον έτος και 1,3% για το 2024 προβλέπουν οι «Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας, οι οποίοι, στην εαρινή έκθεσή τους αναθεωρούν την προηγούμενη εκτίμησή τους για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2023.
«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία έχουν ελαφρώς βελτιωθεί σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2022, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη», αναφέρει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (SVR) και επισημαίνει ότι «ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει και φέτος να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την οικονομία κατά το τρέχον έτος».
Η πρόβλεψη του Συμβουλίου για τον πληθωρισμό αναφέρει ύψος 6,6% για το 2023 και 3% για το 2024.
Η αναθεώρηση επί τα βελτίω οφείλεται πάντως στη σταθεροποιημένη κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού, στην πτώση των τιμών χονδρικής, αλλά και στη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών.
Αναφερόμενοι στην υπόθεση της Silicon Valley Bank και στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι «σε αντίθεση με την παγκόσμια οικονομική κρίση (του 2008), οι δυσκολίες των μεμονωμένων τραπεζών δεν βασίζονται πλέον σε εν πολλοίς άχρηστα χρηματοπιστωτικά προϊόντα» και «η σταθερότητα των αγορών δεν τίθεται για την ώρα σε κίνδυνο».
Επιπλέον, επί του παρόντος δεν διαταράσσονται η διατραπεζική αγορά και η παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.
Οι «Σοφοί» επέκριναν πάντως το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για απαγόρευση της χρήσης καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θέρμανση των κτιρίων.
Συγκεκριμένα, η Βερόνικα Γκριμ, μέλος του Συμβουλίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «οι απαγορεύσεις να αποτελέσουν βασικό στοιχείο για την αποτυχία της προστασίας του κλίματος», καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν τους καταναλωτές σε ακόμη πιο ακριβές λύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Χωρίς αποτέλεσμα συνεδριάζει από χθες ο κυβερνητικός συνασπισμός

Τα αδιέξοδα του κυβερνητικού συνασπισμού αναδεικνύει η συνεδρίαση των επικεφαλής των τριών κυβερνητικών εταίρων (SPD, Πρασίνων, FDP), η οποία ξεκίνησε χθες, Κυριακή, το απόγευμα, διεκόπη τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχίζεται από νωρίς σήμερα, μέχρι τώρα χωρίς αποτέλεσμα.
«Έχουμε πολλά μπροστά μας, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε επειγόντως, ειδικά στον τομέα της κλιματικής κρίσης», δήλωσε στο ARD η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Ιρένε Μίχαλιτς και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ζήτημα της θέρμανσης των κτιρίων, το οποίο αποτελεί και βασικό αγκάθι των συνομιλιών.
«Οι πολύωρες συνομιλίες είναι απόδειξη ότι καταβάλλονται προσπάθειες συμβιβασμού», δήλωσε από την πλευρά του στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο αρμόδιος των Φιλελευθέρων (FDP) για τη δημοσιονομική πολιτική, Ότο Φρίκε.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι η επέκταση των αυτοκινητοδρόμων, την οποία προκρίνει το FDP, το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κτίρια και η χρηματοδότηση της βασικής ασφάλισης των παιδιών.
Το FDP ζητά συμμόρφωση όλων των υπουργείων με το «φρένο χρέους» και ιεράρχηση των δημοσίων δαπανών, ενώ οι Πράσινοι έχουν αναδείξει σε πρώτη προτεραιότητα την ενεργειακή μετάβαση στα κτίρια, σχέδιο το οποίο προκαλεί έντονη κριτική τόσο από το SPD και το FDP όσο και από την πλευρά της αγοράς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, από το 2024 θα πρέπει στα νέα κτίρια να εγκαθίστανται νέα συστήματα θέρμανσης, τα οποία θα λειτουργούν κατά τουλάχιστον 65% με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους, μεταδίδει ότι στη συνάντηση των αρχηγών, εκτός από συγκεκριμένα έργα, έχουν τεθεί και θεμελιώδη ζητήματα κατεύθυνσης του κυβερνητικού συνασπισμού.
Πριν από την έναρξη της σύσκεψης, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε δήλωσή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι «θα κάνουμε τώρα ένα μικρό άλμα προς τα εμπρός».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Χάος από την απεργία σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια και αυτοκινητοδρόμους

Χάος κυρίως στις υπεραστικές συγκοινωνίες και μεταφορές σε μεγάλο τμήμα της Γερμανίας προκαλεί ήδη από χθες, Κυριακή, το βράδυ η 24ωρη προειδοποιητική απεργία περισσότερων από 350.000 εργαζομένων σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, λεωφορεία, λιμάνια και αυτοκινητοδρόμους.
Ενόψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες στο τέλος Απριλίου, το συνδικάτο Ver.di και η Ένωση Εργαζομένων στους Σιδηροδρόμους EVG διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), ήδη από την έναρξη χθες της νυχτερινής βάρδιας δεν κυκλοφορεί κανένα υπεραστικό τρένο, ενώ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Βαυαρία, την Έσση, την Σαξονία, την Κάτω Σαξονία, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την Ρηνανία-Παλατινάτο επηρεάζονται και τα τοπικά δρομολόγια, όπως και η κίνηση των λεωφορείων.
Αντίστοιχα έχει παραλύσει η λειτουργία των αεροδρομίων της Φρανκφούρτης, της Στουτγάρδης, του Ντίσελντορφ, της Καρλσρούης, του Μαγδεμβούργου και του Μονάχου, όπου η απεργία είναι 48ωρη και ξεκίνησε από χθες με ακύρωση όλων των τακτικών πτήσεων.
Στα υπόλοιπα κρατίδια δεν γίνονται σήμερα ανάλογες κινητοποιήσεις, καθώς ισχύουν διαφορετικές συμβάσεις, οι οποίες δεν τελούν αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση.
Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους, όπου πολλά τούνελ θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.
Σε δέκα από τα δεκαέξι κρατίδια ήρθη χθες η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών, προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς από την απεργία, ενώ σε πολλές οδικές αρτηρίες της χώρας διαπιστώνονται από νωρίς το πρωί σοβαρά προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους.
Οι εργοδότες έχουν πάντως δώσει ειδικά για σήμερα το δικαίωμα εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
«Η προθυμία για συμμετοχή στην απεργία είναι πολύ μεγάλη, όπως και η οργή των εργαζομένων εναντίον των εργοδοτών που τους κρατούν στάσιμους», δήλωσε ο Κρίστιαν Λόροχ, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της EVG. Για σήμερα, όπως είπε, έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 50 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.
Η Ver.di διεκδικεί αυξήσεις αποδοχών ύψους 10,5% ή τουλάχιστον 500 ευρώ μηνιαίως και μεγαλύτερα μπόνους για το προσωπικό των αεροδρομίων που εργάζεται σε νυχτερινές βάρδιες και σε αργίες.
«Η απεργία είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεκαθαρίσει στους εργοδότες ότι θα επιμείνουμε στις απαιτήσεις μας. Μια ουσιαστική αύξηση αποδοχών αποτελεί θέμα επιβίωσης για πολλές χιλιάδες εργαζομένων», δήλωσε ο επικεφαλής της Ver.di Φρανκ Βέρνεκε.
Η EVG από την άλλη πλευρά, διεκδικεί αυξήσεις ύψους 12% για τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους.
Η DB έχει μέχρι τώρα αντιπροτείνει αυξήσεις σε δύο στάδια, συνολικού ύψους 5% και χαρακτήρισε την κινητοποίηση «εντελώς δυσανάλογη, ανεδαφική και περιττή».
Οι επιβάτες «χρειάζονται τώρα μια γρήγορη λύση, όχι μια μεγάλη απεργία», δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Προσωπικού της DB Μάρτιν Ζέλερ. Από την πλευρά των συνδικαλιστών, ο επικεφαλής της EVG Μάρτιν Μπούρκερτ παραδέχθηκε ότι η σημερινή κινητοποίηση θα είναι «κοφτερό μαχαίρι» για το επιβατικό κοινό, αλλά διαβεβαίωσε ότι τα συνδικάτα το χρησιμοποιούν υπεύθυνα και πρόσθεσε ότι περιμένει μια λογική διαπραγματευτική πρόταση από τους εργοδότες στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Απριλίου.
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ δήλωσε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι θεμελιώδες, αλλά κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργοδότες «να βρουν μια βιώσιμη λύση ώστε οι συνέπειες αυτής της απεργίας να μην είναι τόσο κακές για τους πολίτες της χώρας μας».
Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov πάντως το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στηρίζει την κινητοποίηση και θεωρεί θεμιτό τα δύο μεγάλα συνδικάτα να συντονίζουν τη δράση τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η ΕΕ αμβλύνει την απαγόρευση των θεσμικών κινητήρων, υπό την πίεση του Βερολίνου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας για το ξεμπλοκάρισμα κειμένου του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής της ΕΕ για τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων, αμβλύνοντας την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων μετά το 2035.
Το Βερολίνο εξέπληξε τους ευρωπαίους εταίρους στις αρχές του Μαρτίου, μπλοκάροντας την τελευταία στιγμή ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων με την επιβολή ντε φάκτο 100% ηλεκτρικών κινητήρων από το μέσον της επόμενης δεκαετίας.
Το κείμενο υπήρξε αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στα κράτη μέλη και τους διαπραγματευτές τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το πράσινο φως της Γερμανίας, και είχε εγκριθεί στα μέσα του Φεβρουαρίου από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για να δικαιολογήσει την στροφή, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, η Γερμανία ζήτησε από την Κομισιόν να παρουσιάσει πρόταση που θα ανοίγει τον δρόμο σε αυτοκίνητα που θα λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα.
Η τεχνολογία αυτή, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης, συνίσταται στην παραγωγή καυσίμου από CO2 που εκπέμπεται από τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Η τεχνολογία υποστηρίζεται από γερμανικές και ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες και επιτρέπει την παράταση της χρήσης θερμικών κινητήρων μετά το 2035.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματευόταν τις τελευταίες εβδομάδες τρόπους για την έξοδο από την κρίση με την Γερμανία, η οποία ζητούσε την ανάληψη αυστηρότερης δέσμευσης σχετικά με τα συνθετικά καύσιμα, στα οποία γινόταν αναφορά στο αρχικό κείμενο, αλλά κατά τρόπο που δεν εθεωρείτο δεσμευτικού χαρακτήρα.
«Φθάσαμε σε συμφωνία με την Γερμανία σχετικά με την χρήση στο μέλλον συνθετικών καυσίμων στα αυτοκίνητα», ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Φρανς Τίμερμανς στο Twitter. «Στο εξής, θα εργασθούμε για την υιοθέτηση του ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με τους κανόνες για το CO2 των αυτοκινήτων μόλις γίνει δυνατόν», πρόσθεσε.
Αμφισβητούμενη τεχνολογία
«Τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με κινητήρα καύσης θα μπορούν να τεθούν σε κυκλοφορία μετά το 2035 αν χρησιμοποιούν ουδέτερα καύσιμα σε ό,τι αφορά τις εκπομπές CO2», δήλωσε στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Φόλκερ Βίσινγκ.
Σημειώνεται ότι η τεχνολογία των συνθετικών καυσίμων αμφισβητείται από τις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που την θεωρούν δαπανηρή, ενεργοβόρα και ρυπαντική.
Πολλοί ειδικοί του αυτοκινήτου αμφιβάλλουν ότι θα έχει την δυνατότητα να επιβληθεί στην αγορά απέναντι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι τιμές των οποίων αναμένεται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια.
Η κίνηση αποκλεισμού του κειμένου της Κομισιόν από το Βερολίνο ήταν πρωτοβουλία των φιλελευθέρων του FDP.
Το μικρό αυτό κόμμα, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει περί το 5% της πρόθεσης ψήφου, έχει χάσει πέντε διαδοχικές τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ελπίζει να αντιμετωπίσει ως πολιτική δύναμη τους Οικολόγους αναλαμβάνοντας τον ρόλο του υπερασπιστή του αυτοκινήτου ποντάροντας στην αρνητική στάση μεγάλου μέρους του γερμανικού πληθυσμού απέναντι στην απαγόρευση των θερμικών κινητήρων.
Για να διασφαλίσει την ενότητα του κυβερνητικού του συνασπισμού, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς προτίμησε να υποστηρίξει την θέση του FDP.
Ο Γερμανός καγκελάριος εμφανίσθηκε αισιόδοξος το βράδυ της Πέμπτης για την άρση του μπλοκαρίσματος του ευρωπαϊκού κανονισμού σχετικά με το CO2 των αυτοκινήτων.
«Βρίσκεται σε καλό δρόμο. Πλέον αρκεί να βρούμε τον τρόπο για να θέσουμε σε εφαρμογή την υπόσχεση αυτή» για τα συνθετικά καύσιμα, «η οποία έχει διατυπωθεί προ πολλού από την Κομισιόν», είπε.
Η βιομηχανία από την πλευρά της, θεωρώντας δεδομένο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για το αυτοκίνητο, έχει επενδύσει μαζικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ακόμη και αν καθιερωθούν, τα συνθετικά καύσιμα, «δεν θα παίξουν σημαντικό ρόλο μεσοπρόθεσμα στο μερίδιο που καταλαμβάνουν τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσεως», δήλωσε ο Μαρκους Νούσμαν, ο επικεφαλής της Audi (όμιλος Volkswagen), στο περιοδικό Spiegel.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP