ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Γερμανία: Μάγεψε το ταξίδι της μακεδονικής και αγιορείτικης κουζίνας στην 25η Ολυμπιάδα Μαγειρικής
Δημοσιεύθηκε
11 μήνες πρινστις
Μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα στην 25η Ολυμπιάδα Μαγειρικής που έγινε από της 14 μέχρι της 19 Φεβρουαρίου στην πόλη της Στουτγάρδης.
Η ελληνική ομάδα – Ένωση Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος μαζί με τον μοναχό του Αγίου Όρους Επιφάνιο κατάφεραν να είναι μια από τις ομάδες που διακρίθηκαν με αργυρό μετάλλιο στον παλιότερο διαγωνισμό μαγειρικής (πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Φρανκφούρτη το 1900 .) .
Ο φετινός διαγωνισμός έγινε στο εκθεσιακό κέντρο της Στουτγάρδης σε μία έκταση 117 000 τετραγωνικών μέτρων παράλληλα με τις εκθέσεις της Inergasta και του Gelatissimo και σύμφωνα με τους διοργανωτές οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 100 000 .
«Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στην τιμή του εισιτηρίου (της ολυμπιάδας ) ήταν και το φαγητό .»
Οι επισκέπτες δηλαδή πέρα από την δυνατότητα που είχαν να παρακολουθήσουν ζωντανά τους αρχιμάγειρες να μαγειρεύουν , μπορούσαν και να δοκιμάσουν τα εδέσματα άρα και να πάρουν μια γεύση του διατροφικού πολιτισμού κάθε χώρας .
Στο γεγονός αυτό , στην γνωριμία δηλαδή με τον διατροφικό πολιτισμό κάθε χώρας βοήθησε πολύ και το θέμα της φετινής ολυμπιάδας που ήτανε οι ρίζες .
Η ελληνική ομάδα λοιπόν βασιζόμενη στις ρίζες της μακεδονικής και αγιορείτικης κουζίνας και με αγνά υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν με ειδική φροντίδα για τον διαγωνισμό από την Ελλάδα , δημιούργησε πιάτα που μάγεψαν κριτές και κοινό, όχι μόνο με την εξεζητημένη γεύση τους , αλλά και με την εμφάνιση τους , η οποία εμφάνιση , άγγιξε τα όρια του έργου τέχνης.
Το χρυσό μετάλλιο , χάθηκε κυριολεκτικά στις για τους κοινούς θνητούς στις λεπτομέρειες.
Έχοντας υπόψη ότι στην Ολυμπιάδα της Στουτγάρδης συμμετείχαν 110 ομάδες από 67 χώρες με περίπου 1800 αρχιμάγειρες και τους βαθμολόγησαν 60 κορυφαίοι κριτές φαγητών από όλο τον κόσμο, με βάση όχι μόνο την γεύση, την τεχνική , την φαντασία και την παρουσίαση , αλλά και την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στον χώρο , στην διαχείριση του χρόνου , της καθαριότητας και της προσωπικής υγιεινής , της ποιότητας και τον τρόπο φύλαξης των τροφίμων , η επιτυχία της ελληνικής ομάδας δεν μοιάζει διόλου ευκαταφρόνητη, όχι μόνο γιατί διακρίθηκε σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον , μα και γιατί έκανε γνωστό με τον καλύτερο τρόπο στο ευρύ κοινό , ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των ριζών μας, που είναι η διατροφή. Όταν ρώτησα τον μοναχό Επιφάνιο σε μία σύντομη συζήτηση που είχα μαζί του αν θεωρεί την ελληνική κουζίνα αδικημένη , μου απάντησε χαμογελώντας πως αυτά που προτείνουν σαν υγιεινή διατροφή σήμερα οι διαιτολόγοι, το λέγαν οι Άγιοι Πατέρες μας πριν από χιλιάδες χρόνια …
Το ελληνικό μενού εκτός των άλλων περιλάμβανε σαλάτα με σελινόριζα , λιγούρη με φακές, αρνί με πουρέ σέλινο ρίζας ,ψάρι ,γλυκό από γιαούρτη με παντζάρι και βατόμουρα , χορτόπιτα με κολοκύθι κλπ..
Για να πάρει κανείς χάλκινο έπρεπε να συγκεντρώσει 70-79, 99 πόντους , για ασημένιο χρειαζόταν από 80 μέχρι 89,99 και για χρυσό 90 με 100 πόντους . Η Ολυμπιονίκες, ανά κατηγορία είναι οι εξής : National Culinary Tems Νορβηγία , Junior Culinary Teams : Σουηδία, Community Catering/ Military Teams Δανία , Regional Cuulinary Teams : Cercle des Schefs de Cuisune Lucern.
Ελληνική ομάδα διαγωνίστηκε στην κατηγορία Community Catering/Military Teams.
Η ελληνική ομάδα απαρτιζόταν από τους :
Team Manager: Γκότσης Χρήστος
Αρχηγός της ομάδας : Γεωργαντζάς Κωνσταντίνος
Πρόεδρος: Μαστροδημήτρης Γεώργιος
Operation Manager: Κυριακόπουλος Δημήτρης
Μέλη της ομάδας : Ζευκίλης Ηλίας , Μπακάλης Αθανάσιος , Χατζημελετίου Δημήτριος , Στράτος Μανώλης
Υποστηρικτές : Πατέρας Επιφάνιος , Γκαμπούρα Νανά, Τσατσανάς Δημήτριος, Τσιρώνης
Βασίλης
















Του Γεώργιου Καμπασακάλη
Προτεινόμενα
O COVID-19 χτυπάει και την εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ
Το καλοκαίρι δεν έσωσε τον γερμανικό τουρισμό
Γερμανία: Έπεσαν δραματικά οι πωλήσεις μπύρας – Σε δύσκολη θέση οι επιχειρήσεις
E.E: Ασφαλές και βιώσιμο ευρωπαϊκό φαγητό
Γερμανία: Ταμείο διάσωσης για τον τομέα της γαστρονομίας, αν το lockdown κρατήσει πολύ
Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
O COVID-19 χτυπάει και την εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ
Δημοσιεύθηκε
3 μήνες πρινστις
26 Οκτωβρίου 2020H εταιρεία BENETH κλείνει 5 καταστήματα
λόγω COVID-19 και της συμπεριφοράς μερίδας ιδιοκτητών ακινήτων
Στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων εντός του Ν. Αττικής προχωρά η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ.
Οι λόγοι που υποχρεώνουν την εταιρεία σε αυτή τη δυσάρεστη, αλλά αναγκαία επιλογή είναι:
- Η εξάπλωση του ιού COVID-19, ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά και στη βιωσιμότητα των επιμέρους καταστημάτων.
- Η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ COVID-19 μισθωμάτων.
Η εταιρεία στο μέλλον θα αποχωρεί από τα καταστήματα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, τηρώντας αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση.
Να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία, η εταιρεία διατηρούσε 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
BUSINESS
«Culterra»: Ένα εξαιρετικής ποιότητας Κρητικό ελαιόλαδο κατακτά την παγκόσμια αγορά
Δημοσιεύθηκε
7 μήνες πρινστις
15 Ιουνίου 2020Culterra… «Our terra became our culture». Η Culterra είναι μία νεοσύστατη κρητική εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου, κορωνέϊκης ποικιλίας. Έχοντας ως σημείο αναφοράς την κρητική γη και ως όραμα τη συνέχιση της κουλτούρας των προγόνων μας στην παραγωγή ελαιολάδου οι ιδρυτές της στόχευσαν ψηλά θέλοντας να «ταξιδέψουν» το χρυσάφι της ελληνικής γης σε κάθε γωνιά του πλανήτη ώστε να κερδίσει τη θέση που του αξίζει.
Η Culterra ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2019 από δύο φίλους, που τους συνδέει η κοινή καταγωγή και η αγάπη τους για την καλλιέργεια της ελιάς. Ο Νίκος Κάλλας και ο Μανώλης Κολετζάκης τόλμησαν να αναλάβουν δράση σε μία εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και τα επιχειρηματικά ανοίγματα ενέχουν ρίσκο. Το στοίχημα που έβαλαν φαίνεται ότι το κέρδισαν από το πρώτο κιόλας διάστημα λειτουργίας της επιχείρησης αφού κατάφεραν να βγουν εκτός των ελληνικών συνόρων και να εισέλθουν σε δύσκολες και απαιτητικές αγορές του εξωτερικού όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Δανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.
Από αριστερά ο Μανώλης Κολετζάκης μαζί με τον Νίκο Κάλλα σε παρουσίαση των προϊόντων της Culterra
Με την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, η Culterra έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τα καλά και ποιοτικά προϊόντα να αγκαλιάζονται από το καταναλωτικό κοινό. Άλλωστε, για την Culterra η ποιότητα είναι το Α και το Ω, οπότε όπως είναι φυσικό όταν ένας επιχειρηματίας δίνει μεγάλη προσοχή στο τι θα πουλήσει, δεν αφήνει περιθώρια στον αγοραστή να αμφισβητήσει το προϊόν του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος ήταν ένας: η γεύση του λαδιού να παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Φυσικά, έχει επιτευχθεί στο ακέραιο.
Έτσι, λοιπόν ξεκίνησε σιγά σιγά το ταξίδι του brand Culterra από το μικρό, παραδοσιακό χωριό Λαγούτα που βρίσκεται στον δήμο Μίνωα Πεδιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου για να βρεθεί σε χώρους εστίασης ανά τον κόσμο, ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλα καταστήματα λιανεμπορίου και φυσικά να καταλήξει στο τραπέζι καταναλωτών του εξωτερικού, οι οποίοι μπορεί να έχουν ακούσει για το εξαιρετικό κρητικό ελαιόλαδο αλλά σίγουρα δεν έχουν γευθεί και δεν έχουν μυρίσει ένα τόσο ξεχωριστό λάδι όπως είναι το Culterra.
Οι ελαιώνες του χωριού ωριμάζουν σε υψόμετρο από 250 έως 500 μέτρα και είναι γεμάτοι από χυμούς και αρώματα της κρητικής γης. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Culterra» είναι ένα ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης που διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του και παράλληλα το χρυσοπράσινο χρώμα του. Η τεχνογνωσία δε, που χρησιμοποιείται συντελεί στην παραγωγή ενός προϊόντος με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το υψηλής ποιότητας λάδι παράγεται με κρύα εξαγωγή, διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται νερό σε θερμοκρασία 27 βαθμών Κελσίου. Εξαιτίας του παγωμένου νερού το ελαιόλαδο μεταφέρεται στην κορυφή και γι’ αυτό ο συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής ονομάζεται ψυχρή έκθλιψη.
Η Culterra προσπάθησε να δώσει μία σύγχρονη όψη στην εμφάνιση του προϊόντος χωρίς να αφήνει βέβαια σε δεύτερη μοίρα την πλούσια ιστορία της Κρήτης αλλά και την παράδοση χρόνων που «κουβαλάει» η παραγωγή του κρητικού λαδιού. Γι’ αυτό σε περίοπτη θέση πάνω στις συσκευασίες λαδιού έχει τοποθετηθεί ο δίσκος της Φαιστού αλλά με σύμβολα από την ιστορία της ελιάς, η οποία ξεκινάει από την αρχαία Κρήτη και στη συνέχεια περιλαμβάνει διαδικασίες όπως η καλλιέργεια, η συγκομιδή, η εν ψυχρώ απόσταξη κ.α. Φυσικά, στο κέντρο του δίσκου δεσπόζει το ιερό δέντρο της ελιάς και ο πολύτιμος καρπός του, σήμα κατατεθέν της κρητικής παράδοσης και του πολιτισμού. Παράλληλα, στις συσκευασίες περιγράφονται λεπτομερώς χρήσιμα στοιχεία για την καλλιέργεια του Culterra, τον τόπο παραγωγής του και τα χαρακτηριστικά του ως μία πρώτη γνωριμία του καταναλωτή με το προϊόν.
Το δυναμικό ξεκίνημα της εταιρείας, της έδωσε ώθηση να επεκταθεί και σε άλλες αγορές του εξωτερικού – πέραν των προαναφερόμενων- και μάλιστα εν μέσω μιας περιόδου η οποία έχει «στιγματιστεί» από την κρίση του κορονοϊού. Στα επόμενα λοιπόν επιχειρηματικά ανοίγματα περιλαμβάνονται η Σουηδία, το Ισραήλ και η Αγγλία, όπου αναμένεται το κλείσιμο νέων συμφωνιών συνεργασίας.
Απώτερος στόχος είναι η Culterra να «ανοίξει τα φτερά» της για την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Τέλος, στα σκαριά βρίσκεται η παραγωγή βιολογικού λαδιού της Culterra μέσα στους επόμενους μήνες, όπως και η προώθηση στην αγορά συσκευασιών με ελιές και βότανα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία από την ιστοσελίδα της εταιρείας https://www.culterra.gr/gr ή μέσω των λογαριασμών που διαθέτει στα social media (facebook/ Culterra Olive Oil και instagram/ culterra_olive_oil).
Πηγή: EUROPOLITIS
«Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» είναι μια νέα στρατηγική προστασίας της βιοποικιλότητας και μείωσης των φυτοφαρμάκων και των αποβλήτων τροφίμων, ώστε η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να γίνει πιο βιώσιμη.
Το Κοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, υποστηρίζοντας, παράλληλα, τους Ευρωπαίους αγρότες.
Γνωρίζετε πόσο νερό χρειάστηκεγια την παραγωγή αυτού του χάμπουργκερ;2.393 λίτρα.Και οι πατάτες που το συνοδεύουν;
Πώς τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της πατάτας επηρεάζουν τα έντομα-επικονιαστές και την ανθρώπινη υγεία;
Από τη σίτιση και τη μεταφορά των βοοειδών μέχρι την επεξεργασία του φαγητού, ο τρόπος που τρώμε σήμεραδεν είναι βιώσιμος.
Η ΕΕ επιθυμεί να καταστήσει την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων πιο βιώσιμη με τη νέα Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».
E.E: Ασφαλές και βιώσιμο ευρωπαϊκό φαγητό
Αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος,της βιοποικιλότητας, της υγείας των αγροτών και των ατόμων. Το Κοινοβούλιο είναι ακόμη πιο φιλόδοξο. «Θέλουμε να πράξουμε περισσότερα στο ζήτημα της ασφάλειας τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να πράξουμε περισσότερα στο ζήτημα της αυτάρκειας και θέλουμε να εφαρμόσουμε τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία του Covid-19 στον εφοδιασμό τροφίμων».
Οι αγρότες είναι η απαρχή της αγροτικής αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να τους στηρίξουν, όπως και την επαγγελματική αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, κατά την μετάβαση προς έναν βιώσιμο αγροτικό τομέα.
«Η μη βιώσιμη παραγωγή φαγητού αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, για την υγεία των ζώων, για το περιβάλλον μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε να παράγουμε το φαγητό μας με πιο βιώσιμο και πράσινο τρόπο».
Το Κοινοβούλιο θέλει να μειώσει την εξάρτηση από τα φυτοφάρμακα και να σταματήσει την υποβάθμιση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Μια άλλη πρόκληση που η ΕΕ δεσμεύεται να αντιμετωπίσει μέσω μιας πιο μοντέρνας προσέγγισης στην παραγωγή τροφίμων, είναι τα απόβλητα τροφίμων. Κάθε χρόνο 88 εκατ. τόνοι φαγητού απορρίπτονται στην ΕΕ. Το Κοινοβούλιο θέλει να μειώσει αυτόν τον αριθμό στο μισό μέχρι το 2030.
Quelle: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Καθώς η άνοιξη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, οι κάτοικοι στη Γερμανία μετράνε με ενθουσιασμό τις μέρες μέχρι να αρχίσουν να καταναλώνουν και πάλι το αγαπημένο τους λαχανικό, το οποίο δεν είναι άλλο από τα σπαράγγια.
Αποδεικνύεται μάλιστα, ότι ούτε μια πανδημία όπως αυτή του κορονοϊού δεν μπορεί να μειώσει την επιθυμία τους για τα σπαράγγια σύμφωνα με δημοσίευμα της DW.
Έτσι, λοιπόν οι Γερμανοί περιμένουν με ανυπομονησία να γεμίσουν τα πιάτα τους με λευκά σπαράγγια συνοδεύοντάς τα με ζαμπόν, βούτυρο ή σάλτσα ολλανδέζα. Κάποιοι τα προτιμούν σκέτα, είτε τηγανιτά, είτε βραστά ή ψητά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κάθε τρόπος προετοιμασίας προσφέρει τη δική του μοναδική απόλαυση.
Επίσης, οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αγοράσουν σπαράγγια χωρίς να κάνουν πρώτα το … «τεστ ήχου». Τι εννοούμε;
Συνήθως τρίβουν δύο σπαράγγια μεταξύ τους και ανάλογα με τον ήχο που θα ακουστεί είναι σε θέση να καταλάβουν αν είναι φρέσκα ή όχι.
Επιστρέφοντας στο σπίτι, αν δεν μαγειρέψουν κατ’ ευθείαν τα σπαράγγια τότε θα πρέπει να τα τυλίξουν σε μια υγρή πετσέτα κουζίνας και να τα τοποθετήσουν στο ψυγείο, προκειμένου να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους για δύο έως τρεις ημέρες.
Φέτος, με την εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο και την ισχύ περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις οι Γερμανοί ανησυχούσαν ότι δεν θα υπήρχαν αρκετοί εργάτες διαθέσιμοι για τη συγκομιδή σπαραγγιών.
Περίπου 300.000 εποχιακοί εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη μεταβαίνουν ετησίως στη Γερμανία για να κάνουν αυτή τη δουλειά.
«Η συγκομιδή των σπαραγγιών διακυβεύεται» έγραψε ένα από τα μεγάλα ταμπλόιντ της Γερμανίας στα μέσα Μαρτίου. Μέσα στο χάος που δημιούργησε ο κορονοϊός, οι Γερμανοί δεν θα μπορούν να απολαύσουν ούτε το αγαπημένο τους λαχανικό;
Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να επιτρέψει έως και 40.000 εποχιακούς εργαζόμενους να εισέλθουν στη χώρα τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Χωρίστε το μαγαζί σας προστατέψτε το προσωπικό και τους πελάτες σας, αναβαθμίζοντας το. Με το πρωτοπόρο διαχωριστικό,υψηλής ποιότητας, από τζάμι ασφαλείας, σε πλαίσιο αλουμινίου, με μοντέρνα γραμμή.
Για εστιατόρια, καζίνο, καφέ, εκθέσεις, γυμναστήρια, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής κτλ.
- Δεν λεκιάζει, δεν γρατσουνίζεται ούτε θαμπώνει από τα αντισηπτικά (σε σχέση με το πλαστικό).
- Δυνατότητα παρουσίας του λογότυπου σας στον υαλοπίνακα.
- Κατασκευή στα δικά σας μέτρα κατόπιν συμφωνίας.
Κατευθείαν από τον κατασκευαστή
Γρήγορη παράδοση εντός 5-7 ημερών, με δική μας μεταφορική.
Vertriebsleiter:
Αποστόλης Καλαμπούκας 0049 176 61 23 14 05
Herstellung und Vertrieb: BB Maschinenbau GMBH
Fürther Str. 32 – 91560 Heilsbronn
Telefon: +49 (0) 9872 / 955644 – Fax: +49 (0) 9872 / 955642
www.schutzwand.online
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου: Μείωση 35% στις πωλήσεις κρασιού στην Ευρώπη
Δημοσιεύθηκε
9 μήνες πρινστις
27 Απριλίου 2020Το 35% αναμένεται να αγγίξει η πτώση στις πωλήσεις κρασιού στην Ευρώπη, εξαιτίας του κλεισίματος των καφετεριών, ξενοδοχείων και εστιατορίων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), Pau Roca.
Η αξία των πωλήσεων προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 50% σύμφωνα με τον ίδιο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο αντίκτυπος θα είναι διαφορετικός ανάλογα με την περιοχή και την τουριστική της δραστηριότητα «η οποία θα είναι πολύ περιορισμένη ακόμη και μετά την άρση του περιορισμού» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Επηρεασμένη προβλέπεται ότι θα είναι και η κατανάλωση στις μεγαλύτερες χώρες, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου. Φέρνοντας ως παράδειγμα τις δυο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, αυτές της Ευρώπης και των ΗΠΑ επισήμανε ότι ενδέχεται να έχει καταγραφεί και μείωση στις εισαγωγές τους.
Αντίθετα, χώρες οι οποίες ανακάμπτουν από την κρίση, όπως αυτές στην Ασία, σύμφωνα με τον κ. Roca, θα είναι σε θέση να ανακουφίσουν τις βραχυπρόθεσμες εμπορικές μειώσεις που αναμένεται να είναι άνευ προηγουμένου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα των αμπελουργικών εκτάσεων ανήλθε σε 7,4 εκατ. εκτάρια. Ο συνολικός όγκος κρασιού έφτασε τα 260 εκατ. χιλιόλιτρα (hl), μειωμένος κατά 12% σε σχέση με το 2018.
Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού σταθεροποιήθηκε το 2019 στα 244 εκατομμύρια hl (+ 0,1%), ενώ οι παγκόσμιες εξαγωγές σημείωσαν νέα «άλματα»: + 2% σε όγκο και + 1% σε αξία (στα 106 εκατ. hl και 31,8 δισ. ευρώ).
Όπως υπογραμμίζεται στα στοιχεία του OIV, το 2019 το 43% του εμφιαλωμένου κρασιού που καταναλώθηκε παγκοσμίως ήταν σε μια χώρα διαφορετική από εκείνη της παραγωγής του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Like us on Facebook
Für mehr
Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.
Danke fürs Abonnieren.
Something went wrong.
Wir respektieren Ihre Privatsphäre und natürlich sind wir gegen Spam!