Διατροφή
Καθαρά Δευτέρα και Διατροφή

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα πήρε το όνομα της από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική “κάθαρση”. Έτσι ξεκινά μια προετοιμασία για το Πάσχα, την Ανάσταση του Κυρίου και τη νηστεία των 40 ημερών, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Ωστόσο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς πολλά από τα Σαρακοστιανά εδέσματα περιέχουν πολλές θερμίδες και έτσι μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Λαγάνα :
Παραδοσιακό έδεσμα στο τραπέζι μας την Καθαρά Δευτέρα. Η λαγάνα συγκαταλέγεται στα υδατανθρακούχα τρόφιμα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες τις λιγνάνες, οι οποίες βοηθούν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Στον άνθρωπο μεταβολίζονται στο παχύ έντερο με τη βοήθεια ορισμένων βακτηρίων και μετατρέπονται σε εντερολιγνάνες. Επίσης, λόγω του σουσαμιού, η λαγάνα περιέχει αρκετό ασβέστιο. Θερμιδικά: 1 φέτα 30γρ λαγάνας αποδίδει περίπου 80Kcal όσες και μια φέτα κανονικού ψωμιού στα ίδια γραμμάρια. Αυτές οι θερμίδες φυσικά “εκτοξεύονται” όταν την βουτάμε στο ελαιόλαδο ή την αλείφουμε με ταραμοσαλάτα.
Χαλβάς :
Λόγω του σουσαμιού αλλά και των ξηρών καρπών που συνήθως περιέχει ο χαλβάς, συγκαταλέγεται πρώτος στις λίστες των θρεπτικών και διατροφικά σημαντικών τροφών. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες όπως Β1 , Β2 και νιασίνη που βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Λόγω του σεληνίου και της βιταμίνης Ε, θεωρείται μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές. Περιέχει πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και την οστική του μάζα. Οι θερμίδες που αποδίδει ο χαλβάς εμπορίου υπολογίζονται από 350 ~ 450 ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα ανά 100γρ προϊόντος.
Ελιές :
Η ελιά περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης E , Α και καροτενοειδών. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία με τα οποία μας εφοδιάζει η ελιά είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος. Ωστόσο, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο αφού 8 μαύρες ελιές αποδίδουν περίπου 45 θερμίδες και συχνά είναι και πολύ αλατισμένες. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωσή τους από άτομα που υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και από άτομα με υπέρταση που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και δεν πρέπει να προσλαμβάνουν πολύ νάτριο.
Ταραμάς :
Ο ταραμάς ή αλλιώς αυγοτάραχο, είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3 που συμβάλλουν στη καλή λειτουργία της καρδιάς. Περιέχει επίσης μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φωσφόρο και ασβέστιο. Παρόλο τις ευεργετικές ιδιότητες του ταραμά, χρειάζεται προσοχή στη κατανάλωση του ιδίως από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και άτομα που αντιμετωπίζουν νεφρικά προβλήματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νάτριο. Θερμιδικά: αποδίδει αρκετές θερμίδες αφού τα 100γρ ταραμά, μας παρέχουν 408 θερμίδες.
Θαλασσινά :
Η κατανάλωση θαλασσινών σε τακτική βάση έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να διευκολύνουν τις αρθρώσεις και να μειώσουν σημαντικά τα προβλήματα των ατόμων που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ορισμένοι τύποι θαλασσινών, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Α, που βοηθά στην προστασία της όρασης και ενισχύει τις ικανότητες του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος. Γενικότερα, τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμινών του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ασβέστιο, φωσφόρο, ιώδιο, ψευδάργυρο, σελήνιο καθώς και στα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα.
Όσπρια :
Τα όσπρια περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Όσπρια όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου. Ιδανικά, θα πρέπει να συνδυάζονται με βιταμίνη C (πχ λεμόνι) , αφού έτσι μεγιστοποιείται η απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης, τα όσπρια δεν περιέχουν νάτριο, με αποτέλεσμα να συστήνονται σε υπερτασικούς ασθενείς.
Διατροφικές οδηγίες για την Καθαρά Δευτέρα:
- Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό και αποφύγετε τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.
- Επιλέξτε να μαγειρέψετε τα θαλασσινά σας στον ατμό ή ψητά και όχι τηγανιτά.
- Στο τραπέζι σας θα πρέπει να υπάρχει σαλάτα και ιδίως τομάτα που περιέχει κάλιο διότι πολλά εδέσματα στο τραπέζι σας περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.
- Ξεκινήστε από την σαλάτα σας και πιείτε και ένα ποτήρι νερό στην αρχή του γεύματός σας, ώστε να νιώσετε γρηγορότερα πληρότητα.
- Το κρασί, το ούζο και γενικά τα αλκοολούχα ποτά που συνοδεύουν το σαρακοστιανό τραπέζι είναι καλό να μη ξεπερνάει τα 1-2 ποτήρια.
- Σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία από τα εδέσματα στο πιάτο χωρίς όμως υπερβολές.
Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διατροφή
Κυδώνια: τα χρυσά μήλα του Φθινοπώρου

Το χρυσό μήλο όπως αναφέρεται το κυδώνι στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν το σύμβολο του έρωτα και της γονιμότητας. Ο μύθος λέει ότι ο Πάρις το δώρισε στην θέα Αφροδίτη ώστε ως αντάλλαγμα να του δοθεί η ωραία Ελένη. Έτσι καθιερώθηκε το κυδώνι να δίνεται ως δώρο στις νύφες την πρώτη ημέρα του γάμου τους.
Τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως και κάλιο, ενώ περιέχουν βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά βρίσκεται επίσης ο φωσφόρος και ο σίδηρος.

Περιέχουν φυτικές ίνες σε γενναιόδωρες ποσότητες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα) η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.
Έπειτα, φαίνεται να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης.
Πώς να διαλέξετε τα καλύτερα κυδώνια:
Διαλέξτε τα κυδώνια που είναι μεγάλα, σκληρά και κίτρινα (με λίγα ή καθόλου σημεία πράσινου) και απαραίτητα λεία και γυαλιστερά. Οποιαδήποτε απόχρωση πράσινου σημαίνει ότι είναι άγουρα και κατά συνέπεια θα είναι και στυφά στη γεύση. Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, ανάλογα με την ποικιλία και την τοποθεσία του δέντρου.
Τρόποι μαγειρέματος:
- Δυστυχώς το κυδώνι δεν τρώγεται ωμό, όμως είναι πολύ οικονομικό και αν μαγειρευτεί με τον σωστό τρόπο είναι πολύ νόστιμο.
- Δοκιμάστε τα με το αρνί, το χοιρινό, το μοσχάρι ή το κοτόπουλο για να τους δώσετε μια γλυκόξινη γεύση.
- Με τα κυδώνια μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, ζελέ και λικέρ.
- Ο πολτός φρούτων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μαγειρευτά, ως προσθήκη σε παρασκευάσματα θαλασσινών ως αρωματική βάση.
Προσοχή: Οι σπόροι του κυδωνιού είναι δηλητηριώδεις και δεν πρέπει να καταναλώνονται.
Δείτε επίσης: Πώς να αποφύγεις την κυτταρίτιδα!

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544
Διατροφή
Σεπτέμβριος: αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

Επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην εποχής τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.
Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δε χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.
Φρούτα Σεπτεμβρίου:
- Σταφύλια
- Σύκα
- Φραγκόσυκα
- Αχλάδια
- Μήλα
- Βατόμουρα
- Κυδώνια
- Ρόδια
- Δαμάσκηνα
- Βανίλιες
Λαχανικά Σεπτεμβρίου:
- Σπανάκι
- Κρεμμύδια
- Πατάτες
- Γλυκοπατάτες
- Καρότα
- Πιπεριές
- Πράσα
- Παντζάρια
- Κολοκύθα
- Αμπελοφάσουλα
- Μπάμιες
- Μελιτζάνες
- Αγγούρια
Τέλος, από φρέσκους ξηρούς καρπούς μπορείτε να βρείτε φυστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα και καρύδια ενώ μπορείτε να βρείτε και κάστανα τα οποία ωριμάζουν στις αρχές του Σεπτεμβρίου!
Δείτε επίσης: Πεντανόστιμη συνταγή για μπισκότα βρώμης!

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544
Διατροφή
Συνταγή: Μπισκότα βρώμης με κανέλα

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας, από το να καταναλώσετε βρώμη που θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα και θα σας γεμίσει θρεπτικά συστατικά. Είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, ειδικά β-γλυκάνης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Γι’ αυτό το λόγο μια τόσο γρήγορη συνταγή θα σας λύσει τα χέρια!
Έτοιμα μπισκότα βρώμης μόνο σε 10 λεπτά.
Υλικά
- ½ φλιτζάνι βούτυρο
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2κ.σ. μέλι
- 3 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
- Προαιρετικά ξηροί καρποί ή/και καρύδα
Εκτέλεση
- Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 160°C για να προθερμαίνεται
- Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι το προσθέτουμε μαζί με την κανέλα στο μείγμα και ανακατεύοντας προσθέτουμε και τη βρώμη
- Έπειτα, βάζουμε ξηρούς καρπούς ή καρύδα και ανακατεύουμε ξανά με ένα κουτάλι
- Τέλος, πλάθουμε και δίνουμε σχήμα στα μπισκότα κάνοντάς τα μικρές μπάλες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα
- Ψήνουμε στους 160°C στον αέρα, για 10 λεπτά
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Δείτε επίσης: Παγωτό: κάνει το παιδί μου να τρώει συνέχεια;

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544
Διατροφή
Φραγκόσυκο: καλοκαιρινή υπερτροφή!

Το φραγκόσυκο είναι ένα είδος βρώσιμου φρούτου το οποίο δημιουργείται από έναν εντυπωσιακό κάκτο (φραγκοσυκιά) και είναι γλυκό και νόστιμο ενώ παράλληλα προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Από καιρό έχει χρησιμοποιηθεί στην μεξικάνικη κουζίνα και αυξάνεται σε δημοτικότητα στις αμερικανικές νοτιοδυτικές χώρες αλλά και πέρα από αυτές. Ενδεικτικά στην Ελλάδα αναπτύσσεται σε περιοχές όπως στη Κρήτη, στη Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα και στη Χαλκιδική.
Τι είναι το φραγκόσυκο;
Είναι ένα μικρό, ωοειδές φρούτο που έχει ζουμερή σάρκα, περιέχει σπόρους και έχει γλυκιά γεύση παρόμοια με εκείνη του καρπουζιού. Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό ή μαγειρεμένο. Συχνά μετατρέπεται σε χυμό και προστίθεται σε κοκτέιλ ή μαγειρεύεται σε μαρμελάδες.
Μιας και η φραγκοσυκιά είναι κάκτος, αναπτύσσεται κυρίως σε ερημικά περιβάλλοντα και τα φραγκόσυκα φαίνεται να είναι μια κοινή τροφή στο Μεξικό και τις Αμερικανικές Νοτιοδυτικές πολιτείες. Στην πραγματικότητα, ο κάκτος φραγκοσυκιάς είναι το κρατικό φυτό του Τέξας.

Λόγω των πολλών ευεργετικών φυτικών ενώσεων και θρεπτικών συστατικών που περιέχει, το φραγκόσυκο χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική του Μεξικού για τη θεραπεία του έλκους, ηπατικών προβλημάτων και άλλων προβλημάτων υγείας. Οι πιθανές φαρμακευτικές ιδιότητές του όμως συνεχίζουν να διερευνώνται.
Διατροφή
Το διατροφικό προφίλ των φραγκοσυκιών μπορεί να ποικίλει ελαφρώς ανάλογα με την ποικιλία. Είναι γενικά μια καλή πηγή διαιτητικών ινών και περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα.
Ένα φλιτζάνι (149 γραμμάρια) ακατέργαστο φρούτο περιέχει περίπου:
Θερμίδες: 61 Kcal
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια
Μαγνήσιο (Mg): 30% της ημερήσιας αξίας (DV)
Βιταμίνη C: 23% του DV
Κάλιο (Κ): 7% του DV
Ασβέστιο (Ca): 6% του DV
Τα φραγκόσυκα είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών. Περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγιή πέψη. Το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο στα φραγκόσυκα είναι τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγιή αρτηριακή πίεση, ενώ η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχουν επίσης πολλές ευεργετικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φαινολικών οξέων, των φλαβονοειδών και των χρωστικών ουσιών, που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Τα φλαβονοειδή (η καμφερόλη, η κερκετίνη, η καρκισίνη) έχουν βρεθεί ότι προλαμβάνουν το αντιοξειδωτικό στρες και προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ευεργετική είναι και η επίδρασή τους στους αθλητές, αφού μειώνουν τον χρόνο αποκατάστασης των μυών, καθώς και τον πόνο στους μύες μετά την προπόνηση.
Οφέλη για την υγεία
Απώλεια βάρους
Ένα φραγκόσυκο περιέχει περισσότερα από τρία γραμμάρια φυτικών ινών και είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες. Οι ίνες στα φυτά του φραγκόσυκου μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους καθώς μπορούν να δεσμεύσουν ένα μικρό μέρος από το διατροφικό λίπος, αυξάνοντας την απέκκριση του και μειώνοντας την απορρόφηση ενέργειας.
Δέρμα και μαλλιά
Σε πολλά προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης δέρματος, έχει χρησιμοποιηθεί το φραγκόσυκο και αυτό δεν είναι τυχαίο. Όμως και η κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να προσφέρει θετικά αποτελέσματα στην όψη του δέρματος αλλά και των μαλλιών καθώς το φραγκόσυκο περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ειδικά στους σπόρους, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
Μερικές από τις ενώσεις και τα θρεπτικά συστατικά του, είναι επίσης η βιταμίνη C και οι χρωστικές της βηταλίνης που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Πώς να το καθαρίσετε και τρόποι μαγειρέματος
Κατά τον καθαρισμό του φραγκόσυκου θα πρέπει να φοράτε οπωσδήποτε γάντια ώστε να μην τρυπηθείτε από τα μικρά αγκάθια που βρίσκονται στο φλοιό του φρούτου.

Αρχικά ξεφλουδίστε και αφαιρέσετε το δέρμα του φρούτου, κόψτε με το μαχαίρι τις δύο άκρες του και έπειτα κάντε μια σχισμή κατά μήκος που να ενώνει τα δύο κομμένα άκρα. Έπειτα με το μαχαίρι αφαιρέστε προσεκτικά το φλοιό.
Το φραγκόσυκο μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό σε κάποια σαλάτα ή κάνοντάς το χυμό ή ανακατεύοντάς το σε μια φρουτοσαλάτα μαζί με μπανάνα και μήλο που του ταιριάζει πολύ. Μπορείτε αλλιώς να φτιάξετε σπιτική μαρμελάδα με φραγκόσυκο και αν σας αρέσει και μαγειρεύετε πάπια, αντί να βάλετε τα κλασικά σύκα βάλτε φραγκόσυκα. Τέλος, μπορείτε ακόμη να φτιάξετε μέχρι και λικέρ φραγκόσυκου.
Δείτε επίσης: Είναι ασφαλές το πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων;

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544
Διατροφή
Αύγουστος: αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

Επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην εποχής τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.
Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δε χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.
Αυτή είναι η εποχή που είναι φρέσκα τα φραγκόσυκα! Στο ράφι του μανάβη όμως μπορούμε να βρούμε τα εξής:
Φρούτα
- Σταφύλια
- Σύκα
- Κορόμηλα
- Αχλάδια
- Δαμάσκηνα
- Ροδάκινα
- Βανίλιες
- Καρπούζια
- Πεπόνια
Λαχανικά
- Ντομάτες
- Αγγούρια
- Βλίτα
- Κολοκυθάκια
- Παντζάρια
- Πιπεριές
- Μελιτζάνες
- Ρόκα
- Φασολάκια
- Πατάτες
- Αμπελοφάσουλα
Στο τέλος της εποχής τους βρίσκονται:
Φρούτα: Βερίκοκα, Νεκταρίνια, Βύσσινα, Κεράσια και Φράουλες
Λαχανικά: Σκόρδα, Μπάμιες, Αρακάς
Χόρτα και μυρωδικά του Αυγούστου: Γλιστρίδα, Αλμύρα, Κρίταμο, Βασιλικός και Δυόσμος
Δείτε επίσης: Είναι ασφαλές το πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων;

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544
Διατροφή
Ιούλιος: αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

Το καλοκαίρι μας φέρνει υπέροχα φρούτα και λαχανικά που μας δροσίζουν, μας ενυδατώνουν και μας γεμίζουν ενέργεια και βιταμίνες.
Ας δούμε τι φρέσκο βάζουμε στο καλάθι μας αυτό το μήνα:
Τα φρούτα που βρίσκουμε φρέσκα:
Επιπλέον, ξεκινούν να εμφανίζονται:
- Σταφύλια
- Αχλάδια
- Σύκα
- Δαμάσκηνα
Ενώ, τώρα είναι ο καιρός που βρίσκουμε τα τελευταία:
- Μούσμουλα
- Φράουλες
Τα φρέσκα λαχανικά του Ιουλίου, με τα οποία ήρθε η ώρα να φτιάξετε τέλεια λαδερά φαγητά είναι:
- Αμπελοφάσουλα
- Φασολάκια
- Μπάμιες
- Ντομάτες
- Πιπεριές
- Καλαμπόκια
- Μελιτζάνες
- Κολοκύθια
- Αγγούρια
Στα ράφια παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη:
- Μαρούλια
- Ραπανάκια
- Παντζάρια
- Κρεμμυδάκια φρέσκα
- Καρότα
- Αρακάς φρέσκος
- Κουκιά φρέσκα
Τα χόρτα που βρίσκουμε τώρα είναι τα εξής: βλίτα, αλμύρα, γλιστρίδα, κρίταμο, αρμυρήθρα και στύφνο, όμως ακόμη ίσως να μπορείτε να βρείτε και ραδίκια στην αγορά.
Τέλος, την εμφάνισή τους κάνουν αυτό το μήνα και τα μυρωδικά όπως: βασιλικός, μάραθος, δυόσμος, άνηθος, μαϊντανός και σέλινο.
Δείτε επίσης: Γιαούρτι: πού ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544