Επικοινωνήστε μαζί μας

ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Οι χώροι πρασίνου στις πόλεις αποτρέπουν τους πρόωρους θανάτους

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αύξηση των πράσινων χώρων στις πόλεις θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους πρόωρους θανάτους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εστιάζοντας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, οι ειδικοί συμπέραναν ότι η κατά 20-30% επέκταση των χώρων πρασίνου, θα μπορούσε να αποτρέψει τουλάχιστον 400 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο και να επιφέρει εξοικονόμηση σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυξήσεις της τάξης του 5% και 10% των εκτάσεων με δέντρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν 271 και 376 πρόωρους θανάτους, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) στην Ισπανία και την Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ.

Οι φτωχότερες γειτονιές είναι αυτές που θα επωφελούνταν περισσότερο από την αύξηση.

«Πολλοί από τους θανάτους που θα προλαμβάνονταν θα αφορούσαν κατοίκους φτωχότερων συνοικιών των πόλεων, ακόμη και με μέτρια αύξηση του αριθμού των δέντρων», δήλωσε η βασική συγγραφέας της μελέτης Michelle Kondo, ερευνήτρια κοινωνικών επιστημών στην αμερικανική δασική υπηρεσία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η Φιλαδέλφεια είναι η φτωχότερη από τις 10 μεγαλύτερες Πολιτείες των ΗΠΑ και το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

«Τα προγράμματα αστικής αναδάσωσης δεν είναι απαραίτητα μόνο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά και ένας τρόπος για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την προώθηση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης», δήλωσε η Kondo.

Πρόσθεσε ότι οι μεγάλες πρωτοβουλίες για τη φύτευση δέντρων αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών από τα παράσιτα και τα χωροκατακτητικά ξένα είδη (ορίζονται συγκεκριμένα είδη φυτών, ζώων και μικροοργανισμών τα οποία δεν είναι γηγενή σε ένα οικοσύστημα και όταν εισαχθούν σε αυτό μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την τοπική βιοποικιλότητα ή να προκαλέσουν οικονομικές ζημιές π.χ. σε γεωργία, ιχθυοτροφία, υποδομές ή να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, μέσω μετάδοσης ασθενειών), καθώς και την αστική ανάπτυξη.

Ο συντονιστής της μελέτης Mark Nieuwenhuijsen είπε ότι η μελέτη έχει να δώσει μαθήματα για πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αν και κάθε πόλη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αυτή η μελέτη αποτελεί παράδειγμα για όλες τις πόλεις του κόσμου: Πολλές ζωές μπορούν να σωθούν αυξάνοντας τα δέντρα και πρασινάζοντας αστικά περιβάλλοντα, ακόμη και σε μέτρια επίπεδα», ανάφερε.

«Επιπλέον, οι χώροι πρασίνου αυξάνουν τη βιοποικιλότητα και μειώνουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας τις πόλεις μας πιο βιώσιμες και πιο φιλικές», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Lancet Planetary Health journal.

Πηγή: onmed.gr

 

ΥΓΕΙΑ

Το κάπνισμα και το άτμισμα αυξάνουν τον κίνδυνο για τις αρτηρίες και τους πνεύμονες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το κάπνισμα και το άτμισμα με οποιαδήποτε μορφή – παραδοσιακό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο ή ναργιλές – επιβαρύνει τις αρτηρίες, προκαλεί φλεγμονή και επιφέρει βλάβες στο DNA, οδηγώντας σε διάφορα προβλήματα υγείας και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, την πρώτη στον κόσμο που συνέκρινε τσιγάρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα και ναργιλέδες, σε οποιαδήποτε περίπτωση μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για λοίμωξη από Covid-19 με σοβαρότερα συμπτώματα και να χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γερμανό καθηγητή Τόμας Μέντσελ του Τμήματος Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάιντς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Heart Journal” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, αξιολόγησαν πολλές δημοσιευμένες μελέτες.

Ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα είναι ότι το παραδοσιακό τσιγάρο είναι σχετικά πιο επικίνδυνο από το ηλεκτρονικό και από το ναργιλέ, χωρίς όμως οι τελευταίοι να είναι ασφαλείς για τη υγεία.

Σε σχέση με τους μη καπνιστές, το παραδοσιακό τσιγάρο αυξάνει κατά 704% τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), ο ναργιλές κατά 218% και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά 194%.

Ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων αυξάνεται κατά 1210% λόγω του τσιγάρου και κατά 122% λόγω του ναργιλέ.

Επίσης, σε σχέση με τους μη καπνιστές, το τσιγάρο αυξάνει την αρτηριοσκλήρυνση κατά 10%, ο ναργιλές κατά 9% και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά 7%.

«Το κάπνισμα ναργιλέ δεν μπορεί να θεωρηθεί μια υγιής εναλλακτική λύση», τόνισαν οι επιστήμονες. Μεταξύ άλλων, όπως είπαν, ο καπνός του ναργιλέ περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που προέρχονται από την καύση του κάρβουνου, το οποίο χρησιμοποιείται για την καύση του καπνού.

Επιπλέον, και τα τρία είδη (τσιγάρο, ηλεκτρονικό τσιγάρο, ναργιλές) περιέχουν εθιστική νικοτίνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Η άσκηση μειώνει περίπου 40% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τα οφέλη της άσκησης στους καρδιολογικούς ασθενείς έχουν διαπιστωθεί από πολλές πολυκεντρικές μελέτες και οι ειδικοί γιατροί την έχουν εντάξει στις συστάσεις τους προς τους ασθενείς. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η σωματική άσκηση είναι «φάρμακο». Ακολουθούν οδηγίες για τον σωστό τρόπο άσκησης και παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού.

Οπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καρδιολόγος Ηλίας Τσούγκος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο κατά περίπου 40% και μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό οφείλεται στις θετικές επιπτώσεις της στη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, τη φυσική κατάσταση και τη μυϊκή δύναμη».

Τα οφέλη της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας

Η καθημερινή γυμναστική και το βάδισμα τριών τουλάχιστον χιλιομέτρων την ημέρα αναζωογονούν το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών (ενδοθήλιο) που παράγει μια σειρά ουσιών που προκαλούν αγγειοδιαστολή και εμποδίζουν τις θρομβώσεις (δηλαδή τη δημιουργία θρόμβων) μέσα στις αρτηρίες και τις φλέβες, σημειώνει ο κ. Τσούγκος. Είναι χαρακτηριστικό, λέει ότι η έλλειψη καθημερινής άσκησης θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Πόση άσκηση θα πρέπει να κάνει κάποιος;

Σύμφωνα με τον κ. Τσούγκο τα άτομα με στεφανιαία νόσο πρέπει να κάνουν μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Διευκρινίζει ότι ο τύπος της άσκησης είναι λιγότερο σημαντικός από τη συχνότητα.

«Όσο πιο συχνά ασκείστε και όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και το προσδόκιμο επιβίωσης». Εξηγεί ότι «η άσκηση με αντιστάσεις πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να βελτιωθεί η μυϊκή δύναμη και η μάζα.

Για κάθε μεγάλη ομάδα μυών, κάνουμε 3 σειρές απο 8 έως 12 επαναλήψεις με ξεκούραση 1 έως 2 λεπτών στο ενδιάμεσο. Το βάρος πρέπει να είναι σχετικά μεγάλο ώστε η τελική επανάληψη να μπορεί να εκτελεστεί σωστά και μια άλλη επανάληψη θα ήταν αδύνατη».

Πώς μπορώ να ξέρω ότι ασκούμαι με μέτρια ένταση

«Μέτρια ένταση σημαίνει άσκηση από 64% έως 76% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού. Ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός εκτιμάται αφαιρώντας την ηλικία μας από 220.

Η δοκιμασία ομιλίας είναι ευκολότερη μέθοδος παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού. Σταδιακά αυξάνουμε την ταχύτητα ή το φορτίο της άσκησης μέχρι να μιλήσουμε πολύ δύσκολα δηλαδή με έντονο λαχάνιασμα (μερικές φορές χρειάζεται να αναπνέετε για να μιλήσετε άνετα). Μειώνουμε ελαφρά την ταχύτητα ή το φορτίο, ώστε να μπορούμε να μιλάμε ενώ ασκούμαστε».

Άσκηση και ψυχική υγεία

Η επίδραση της άσκησης στην ψυχική διάθεση και τη συμπεριφορά του ατόμου ήταν ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια ήρθε στην επικαιρότητα.

Μια σειρά πολυκεντρικών μελετών έδειξε ότι η άσκηση επιδρά ευεργετικά ακόμα και σε ψυχιατρικές παθήσεις όπως είναι η κατάθλιψη, περιορίζοντας τον αριθμό των καταθλιπτικών ατόμων, γεγονός σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά τον καρδιοπαθή ασθενή και ιδιαίτερα τον ασθενή με στεφανιαία νόσο.

Ο καταθλιπτικός έχει τετραπλάσιες πιθανότητες από τον μη καταθλιπτικό να πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου, σημειώνει ο κ. Τσούγκος.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι εκτός από την επίτευξη των εβδομαδιαίων στόχων για αερόβια άσκηση και άσκηση με αντιστάσεις, πρέπει οπωσδήποτε οι καρδιολογικοί ασθενείς να διατηρούν τις δραστηριότητές τους στην καθημερινή ζωή και να ελαχιστοποιούν το χρόνο αδράνειας.

«Υπάρχουν αναμφισβήτητα στοιχεία ότι η αδράνεια αυξάνει υπερβολικά τον κίνδυνο πρόωρου καρδιαγγειακού θανάτου.

Φοράμε ένα μετρητή βημάτων στο επίπεδο του καρπού και αξιολογούμε πόσο μετακινούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ορίζουμε στον εαυτό μας στόχους για να τους επιτυγχάνουμε κάθε ημέρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Τα ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι συγχρονίζουν τις συνήθειες του ύπνου τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Αυξημένα όνειρα και καλύτερο συγχρονισμό των συνηθειών του ύπνου τους έχουν τα ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, σύμφωνα με μία μικρή αλλά πρωτότυπη γερμανική επιστημονική έρευνα.

Παρόλο που σε πολλές χώρες είναι κοινή πρακτική τα ζευγάρια να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, ελάχιστα έχει μελετηθεί έως τώρα η επίδραση που έχει αυτή η συνήθεια στην ποιότητα του ύπνου.

Οι ερευνητές του γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωμένης Ψυχιατρικής, με επικεφαλής τον δρα Χένιγκ Γιοχάνες Ντρου, μελέτησαν 12 νεαρά υγιή ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που πέρασαν τέσσερα βράδια στο εργαστήριο ύπνου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν διάφορες παραμέτρους, τόσο όταν τα ζευγάρια μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι όσο και όταν κοιμούνταν σε χωριστά κρεβάτια. Διαπιστώθηκε ότι ο λεγόμενος ύπνος REM (με όνειρα) ήταν τόσο αυξημένος όσο και λιγότερο διαταραγμένος στα ζευγάρια που κοιμούνταν μαζί.

Η φάση REM του ύπνου σχετίζεται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων, την εμπέδωση των αναμνήσεων, την επεξεργασία των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και επαφών, καθώς και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι τα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί συγχρονίζουν ασυνείδητα τις συνήθειες του ύπνου τους, κάτι που φαίνεται να βοηθά στην εμβάθυνση της σχέσης τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο σημαντική θεωρεί ένα ζευγάρι τη σχέση του τόσο περισσότερο οι δύο σύντροφοι τείνουν να συγχρονίζουν τον ύπνο τους, κάτι που πάντως δεν αποκλείει παράλληλα πως ο ένας μπορεί κατά καιρούς άθελά του να διαταράσσει τον ύπνο του άλλου.

Η μελέτη συμπέρανε ότι υπάρχει μία θετική αλληλεπίδραση, κατά την οποία ο κοινός ύπνος βελτιώνει και σταθεροποιεί τη φάση REM των ονείρων, πράγμα που με τη σειρά του βελτιώνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κάθε συντρόφου και μειώνει το συναισθηματικό στρες του.

Τέλος, για κάποιον άγνωστο λόγο, τα πόδια των συντρόφων που κοιμούνται μαζί κινούνται περισσότερο από ό,τι όταν κανείς κοιμάται μόνος του, χωρίς όμως αυτό συνήθως να διαταράσσει την «αρχιτεκτονική» ύπνου του ζευγαριού.

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ενώ το σώμα μας γίνεται πιο ατίθασο όταν κοιμάται μαζί με κάποιον άλλο, αυτό δεν ισχύει για τον εγκέφαλο μας», ανέφερε ο δρ Ντρου. «Ο ύπνος μαζί με έναν σύντροφο μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την ψυχική υγεία, τη μνήμη και τις ικανότητες δημιουργικής επίλυσης των προβλημάτων», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Οι 10 συμπεριφορές που σχετίζονται στενότερα με τον πρόωρο θάνατο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το κάπνισμα, το διαζύγιο και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι οι τρεις κυριότεροι κοινωνικοί παράγοντες και συμπεριφορές που έχουν τη στενότερη σχέση με τον πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική μελέτη.

Μάλιστα, καθένας από αυτούς τους παράγοντες, καθώς και άλλοι, όπως η οικονομική ανασφάλεια και ο ρατσισμός, έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην πρόωρη θνησιμότητα ενός ανθρώπου από ό,τι η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Έλι Πάτερμαν του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1992-2008 για 13.611 ενηλίκους, ηλικίας 52 έως 104 ετών, και εστίασαν σε εκείνους τους παράγοντες που είχαν μεγαλύτερη σχέση με όσους πέθαναν τα επόμενα έξι χρόνια (2008-2014).

Από τους συνολικά 57 παράγοντες που εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν, οι δέκα που σχετίζονται στενότερα με τον θάνατο, κατά σειρά σημασίας, είναι οι εξής: Κάπνισμα, ιστορικό διαζυγίου, ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ, πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες, ιστορικό ανεργίας, ιστορικό καπνίσματος στο παρελθόν, χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή, αγαμία, ιστορικό μεγάλης φτώχειας (καταφυγή σε κοινωνικά συσσίτια) και αρνητικά συναισθήματα.

Το κάπνισμα σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου κάποιου μέσα στην επόμενη εξαετία, ενώ η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ τον αυξάνει κατά 36% και του διαζυγίου ακόμη περισσότερο, κατά 45%.

Οι οικονομικές δυσκολίες αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου μέσα στα επόμενα έξι χρόνια κατά 32%, ενώ η έλλειψη σωματικής άσκησης μόνο κατά 15%.

Για έναν Αφροαμερικανό, ειδικότερα, λόγω του ρατσισμού και των κοινωνικών διακρίσεων που αντιμετωπίζει, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι κατά 22% μεγαλύτερος από ό,τι ενός λευκού.

«Χρειάζεται μία προσέγγιση που να καλύπτει τη συνολική διάρκεια της ζωής, για να κατανοήσει κανείς πραγματικά την υγεία και τη θνησιμότητα», δήλωσε ο δρ Πάτερμαν, η μελέτη του οποίου δεν έλαβε υπόψη της σκοπίμως τους βιοϊατρικούς παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής, ώστε να αναδείξει την κοινωνικο-οικονομική και ψυχολογική-συμπεριφορική διάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεστ αίματος δείχνει τη φυσική κατάσταση πριν και μετά την άσκηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν το πρώτο πειραματικό τεστ αίματος που μπορεί να δείξει τη «φόρμα» και τη φυσική κατάσταση κάποιου πριν και μετά την άσκηση.

Το τεστ, το οποίο ακόμη δεν είναι έτοιμο για χρήση, μπορεί μελλοντικά να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλες κλινικές εξετάσεις αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης και επίσης θα παρέχει για πρώτη φορά πιο άμεσες και λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς αντιδρά το σώμα σε μοριακό επίπεδο στην άσκηση.

Το τεστ, το οποίο είναι δημιούργημα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Σνάιντερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell», προέκυψε από εκατοντάδες χιλιάδες μοριακές μετρήσεις σε 36 ανθρώπους πριν και μετά τη σωματική άσκηση.

Οι ερευνητές εντόπισαν μοριακούς βιοδείκτες για διάφορες διαδικασίες, όπως ο μεταβολισμός, η ανοσία, το οξειδωτικό στρες, η μυϊκή και η καρδιαγγειακή λειτουργία, οι οποίοι από κοινού δείχνουν πώς η έντονη άσκηση επηρεάζει το σώμα.

Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται εφικτή μία τόσο ολοκληρωμένη μοριακή εικόνα για τις βιοχημικές αλλαγές στο σώμα λόγω της άσκησης.

«Η αεροβική ικανότητα είναι ένα από τους καλύτερους δείκτες της μακροζωΐας, συνεπώς ένα απλό τεστ αίματος, που θα μπορεί να παρέχει αυτήν την πληροφορία, θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της υγείας κάποιου», δήλωσε ο δρ Κέβιν Κοντρεπουά του Τμήματος Γενετικής του Στάνφορντ.

Οι ερευνητές εργάζονται, με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης, για να βελτιώσουν το τεστ και να το κάνουν πιο γρήγορο και φθηνό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Τι να προσέξουν οι καρδιολογικοί ασθενείς το φετινό καλοκαίρι

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πιο προσεχτικοί από κάθε άλλο καλοκαίρι θα πρέπει να είναι οι καρδιολογικοί ασθενείς, καθότι αποτελούν ίσως την πιο ευπαθή ομάδα έναντι του κορονοϊού, αφού σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους σε περίπτωση που νοσήσουν, από άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Όπως επισημαίνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) Δημήτρης Ρίχτερ, ο έλεγχος αυτών των ασθενών από το γιατρό τους, είναι καλό να γίνεται πριν σφυρίξει το πλοίο, προκειμένου να είναι ρυθμισμένοι εκεί που θα πάνε, αλλά και εφοδιασμένοι με σωστές οδηγίες, σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια συμπτώματα.

Όχι, στα βαθιά μόνοι. Προσοχή στην πίεση. Ηλιοθεραπεία με άδεια γιατρού

Αυτός που έχει στεφανιαία νόσο ή γενικότερα κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα πρέπει να κάνει αυτά που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή φέτος, λέει ο κ Ρίχτερ.

«Ο καρδιολογικός ασθενής δεν πρέπει να κολυμπά μόνος, ιδιαιτέρως στα βαθιά, γιατί μπορεί να χρειαστεί βοήθεια. Επίσης, πριν από τις διακοπές πρέπει να τσεκάρει την πίεση του με το γιατρό και να μην κόβει τα χάπια, από μόνος του.

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα είναι ότι το καλοκαίρι πολύς κόσμος κόβει τα φάρμακα της πίεσης, γιατί θυμάται ότι κάποτε του είχε πέσει πολύ. Μπορεί αυτό να είναι σωστό, αλλά πρώτα πρέπει να τεστάρει την πίεση, γιατί μπορεί να έχει πάρει πέντε-δέκα κιλά, να έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής, και τα φάρμακα να μην πρέπει να κοπούν. Άρα ελέγχουμε, κάνουμε μία επαφή με τον γιατρό, αναφέρουμε ό,τι συμπτώματα έχουμε, διότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα πανέμορφο μέρος, αλλά όταν είναι να πάμε σε νησιά και σε μέρη που έχουν δυσχερή πρόσβαση, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Όσον αφορά την ηλιοθεραπεία, ο καρδιολόγος αναφέρει ότι όταν κάποιος παίρνει κάποια καρδιολογικά φάρμακα, είναι καλό να συμβουλεύεται το γιατρό του για το πόσες ώρες μπορεί να κάτσει στον ήλιο φυσικά με προστασία.

Ποιοι καρδιολογικοί ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι

Ποιοί καρδιολογικοί ασθενείς είναι όμως πιο ευάλωτοι; Και πώς μπορούν να προστατευθούν στις διακοπές;

Γενικά πάντα ασθενείς, οι οποίοι είναι υψηλότερου κινδύνου, είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι είναι ασθενείς, που είναι πάρα πολύ εύκολο να αποσυντονιστούν, απαντά ο κ. Ρίχτερ. « Άρα σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν φύγουν, για την ποσότητα υγρών.

Το καλοκαίρι από τη μία ιδρώνουμε πιο πολύ, αφυδατωνόμαστε και διψάμε περισσότερο, από την άλλη οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αν πάρουν μεγάλο όγκο, μπορεί αυτό να τους οδηγήσει σε κάμψη, ή σε έντονη δύσπνοια. Για αυτό χρειάζεται μία ισορροπία, η οποία είναι εξατομικευμένη και δεν κάτι που μπορεί να δοθεί γενικώς. Άρα η επίσκεψη στο γιατρό για να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται, να μιλήσουνε για τα φάρμακα, για το τι θα προσέξουνε στις διακοπές, κρίνεται απαραίτητη».

Επίσης, το καλοκαίρι τρώμε πιο πολύ έξω, λέει ο κ Ρίχτερ. Ως εκ τούτου πρέπει να προσέξουμε την πρόσληψη αλατιού. «Και το αλάτι στον υπερτασικό ασθενή μπορεί να μας δυσκολεύει λίγο, με την έννοια ότι αποσυντονίζει την πίεση, αλλά το δραματικό είναι στον ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια, όπου μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πνευμονικό οίδημα. Όσον αφορά τους ασθενείς που παθαίνουν κρίσεις κολπικής μαρμαρυγής, οι οποίες μπορεί να τους ταλαιπωρούν, δηλαδή να έχουν έντονα συμπτώματα, είναι καλό να δουν το γιατρό τους πριν φύγουν, να τους δώσει οδηγίες τι να κάνουν σε περίπτωση που έχουν μία κρίση, στο μέρος των διακοπών. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο».

Όσο περισσότερα προβλήματα υγείας έχουμε τόσο περισσότερο πρέπει να προσέχουμε

Όσον αφορά τον Covid, o γνωστός καρδιολόγος αναφέρει ότι, επειδή δεν γνωρίζουμε το τέλος αυτής της ιστορίας πρέπει να είμαστε συνεπείς για μεγάλο διάστημα.

«Δεν έχει νόημα να χτυπάμε πανικό δύο μήνες, να αποστειρώνουμε όλα τα τρόφιμα πριν μπουν σπίτι, να κάνουμε διαδικασίες πυρηνικού πολέμου, και με το που μας λένε μία μέρα με ένα αίσθημα ατομικής ευθύνης να κυκλοφορούμε, να τα ξεχνάμε όλα και να είμαστε μες στον κόσμο χωρίς μάσκα, όπως αρχίζει και γίνεται τώρα. Διότι μπερδεύουμε τη μείωση των κρουσμάτων με τη λύση του προβλήματος, από την οποία απέχουμε πολύ ακόμα. Και όσο περισσότερα προβλήματα υγείας έχουμε, τόσο περισσότερο πρέπει να προσέχουμε.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι υπέρταση, στεφανιαία νόσος και παχυσαρκία είναι βασικά υποκείμενα νοσήματα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις COVID19 επιδεινώνουν πάρα πολύ την πρόγνωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ5 ώρες πριν

Μύθος ότι κάθε “σκυλο-έτος” ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα χρόνια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες πριν

Οι Ευρωπαίοι θέλουν μεγαλύτερη συνεργασία εντός της Ε.Ε. μετά την πανδημία

BUSINESS12 ώρες πριν

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ KINSTERNA HOTEL

ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες πριν

Η Ryanair ξεκινά και πάλι τις πτήσεις της από την Αθήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες πριν

Ο Γ. Αμανατίδης για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Έρευνα: Οι Ευρωπαίοι είναι σήμερα λιγότερο απρόσεκτοι στους αυτοκινητοδρόμους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Βρετανία: Σχεδόν οι μισοί εργοδότες σχεδιάζουν να μειώσουν τους εργασιακούς χώρους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Στα 2,85 εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία τον Ιούνιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Έφοδος της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της Wirecard

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Με το σύνθημα “Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης” άρχισε η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ5 ημέρες πριν

Πρωτόκολλο για επιβάτες που επισκέπτονται την Ελλάδα: Καλώς ήρθες στην ΕΛΛΑΔΑ! (Y.Π.Α)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Ντίσελντορφ: Ιδανικά μέρη για ημερήσιες αποδράσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Βερολίνο: Ένα νέο νόμο κατά των διακρίσεων ψήφισε το Τοπικό Κοινοβούλιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γερμανία: Όταν ο κορονοϊός καταστρέφει τις διακοπές

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Οι κανονισμοί και οι απαγορεύσεις μετά τις διακοπές

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Φρανκφούρτη: Μερικά από τα καλύτερα μέρη για να επισκεφθείτε

BUSINESS4 εβδομάδες πριν

Δημήτρης Μάστορας: Ο μεθοδικός οδοντίατρος που χαρίζει λαμπερά χαμόγελα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γερμανία: Πότε αρχίζουν οι σχολικές καλοκαιρινές διακοπές στα κρατίδια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Ελλάδα: Οι αεροπορικές οδηγίες που ισχύουν έως 30 Ιουνίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ημέρες πριν

Γερμανία: 2η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο στην μετά Covid-19 εποχή

Europolitis TV2 μήνες πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV3 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 μήνες πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 μήνες πριν

Οι Κρητικές γεύσεις και αρώματα στο κέντρο του Ντύσσελντορφ,επιχειρηματικές συναντήσεις B2B(VIDEO)

Europolitis TV5 μήνες πριν

Μαγεία στην Tonhalle η ερμηνεία της Ελενας Μαραγκού με μουσική συνοδεία του Κώστα Ράπτη

Europolitis TV7 μήνες πριν

Το Αιγοπρόβατο όπως δεν το ξέρουμε!

Europolitis TV9 μήνες πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

Advertisement Europolitis
Advertisement