Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Published

on

Η Βουλή των Ελλήνων τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, φωταγωγώντας σήμερα το βράδυ την πρόσοψη του κτηρίου της με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα.

Με τη συμβολική αυτή πράξη το Ελληνικό Κοινοβούλιο δηλώνει την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Εγκύκλιο προς τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων Ελλήνων, εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα, σε μήνυμά του για την συμπλήρωση 101 χρόνων από τα τραγικά συμβάντα, επισημάνει την ανάγκη να συνεχίσουμε, ως Έλληνες, τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και τονίζει ότι «η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί μόνο χρέος προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός πιο σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος».

Οι εφετινές εκδηλώσεις, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό, φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων και των δημοτικών και περιφερειακών καταστημάτων, τέλεση δοξολογιών, ομιλιών και καταθέσεις στεφάνων στις έδρες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων. Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του covid-19, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν με την παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων.

Μήνυμα ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου για την επέτειο Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου

«Η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα» σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου και υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία αυτή, αποτίοντας με τον τρόπο αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε να αναλογιστούμε την τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην οικονομική ανάταση, καθώς και στην άνθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον».

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα τιμούμε την «Ημέρα Μνήμης» μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης

«Πριν από έναν αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Διώχθηκαν, εκτοπίστηκαν, αφανίστηκαν. Όσοι γλίτωσαν, άφησαν πίσω τις πατρογονικές εστίες για να αναστηθούν στην μητέρα-πατρίδα. Με τη λύρα τους να θρηνεί ακόμη τον ξεριζωμό. Αλλά και με το δοξάρι της να τραγουδά την ελπίδα. Και να ζητά δικαίωση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε ομόψυχα στο αυτονόητο καθήκον της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Και αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση και την παγκόσμια προβολή της. Ταυτόχρονα η Ελλάδα ενσωματώνει στη νέα πορεία της το δυναμισμό των παιδιών της του Πόντου. Εκείνων που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και τις παραδόσεις του τόπου τους. Θα τιμούμε την «Ημέρα Μνήμης» μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης!”.

Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ανήρτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, στον λογαριασμό του στο twitter. «19.5.2020 – Σήμερα είναι Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση και κάνουμε κάθε προσπάθεια να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού», σημειώνει ο κ. Βλάσης.

Αλ. Τσίπρας: Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της μνήμης, είναι αγώνας για το παρόν και το μέλλον

«Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μια από τις πιο τραγικές και ειδεχθείς στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία, που πάλευε για την επιβίωση του για χιλιάδες χρόνια», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξή τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον».

Δήλωση Φ. Γεννηματά για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

«Όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από όλες τις χώρες του πλανήτη. Να ζητήσουν συγνώμη επιτέλους οι Τούρκοι για το έγκλημα», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως προσθέτει, αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής Ημέρας Μνήμης, που καθιερώθηκε το 1994 ομόφωνα από τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι σφαγιάστηκαν, έχασαν τους ανθρώπους τους, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν, έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν στις νέες πατρίδες, πρόκοψαν ξανά και κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους.

«Ένα από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά κύτταρα του ελληνισμού, που έρχεται μέσα από τα βάθη των αιώνων και κάνει αισθητή την παρουσία του παντού, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς», τονίζει και καταλήγει: «Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό είναι το αντίδοτο στη λήθη».

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή και ομόφωνη δήλωση «δεν ξεχνάμε»

Με ενός λεπτού σιγή και με την ομόφωνη δήλωση «δεν ξεχνάμε», η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Όλα τα κόμματα αναφέρθηκαν στο χρέος της πολιτείας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που κράτησαν ψηλά και αναλλοίωτα, όπως τονίστηκε, τα ελληνικά ιδανικά, αλλά και να μείνει προσηλωμένη στον εθνικό στόχο για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Ολομέλειας της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, εκ μέρους του Σώματος επεσήμανε ότι το επίσημο τουρκικό κράτος διαχρονικά τηρεί μια πάγια γραμμή άρνησης του εγκλήματος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατατάσσοντας το στις παράπλευρες απώλειες και πρόσθεσε ότι στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει και σήμερα με απειλές και με Δούρειο Ίππο τους μετανάστες.

«Ακόμα και σήμερα, η Τουρκία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το έγκλημα της Γενοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 353.000 νεκρούς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που μίλησε εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή, όπως ζωντανός παραμένει και ο εθνικός μας στόχος για αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας. Το οφείλουμε στους αδερφούς μας που έχασαν τη ζωή τους, το οφείλουμε στους απογόνους τους, το οφείλουμε σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Το οφείλουμε και σε ολόκληρο τον κόσμο, που οφείλει να μην ξεχνά. Να μην ξεχνά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η βουλευτής της ΝΔ Παρασκευή Βρυζίδου, επεσήμανε ότι «ο ποντιακός πολιτισμός, υπήρξε το ανατολικό άκρο του ελληνισμού που διατήρησε αναλλοίωτο τον ελληνικό πολιτισμό και τη διάδοση του».

«Όλοι οι απόγονοι τους δεν σταματήσαμε να θρηνούμε και να αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας. Όταν τα φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ίδιας ανθρωπότητας αποκαλύπτονται, δεν μπορεί να μην ζητάς συγγνώμη. Γιατί η ατιμωρησία των δραστών αφήνει περιθώρια για να συνεχίζουν ανενόχλητοι τα εγκλήματα τους», ανέφερε και κατέληξε: «Στόχος και καθήκον μας πρέπει να είναι, μεθοδικά, μέσα από μια εθνική στρατηγική και πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, να αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο η γενοκτονία των Ποντίων για να σταματήσει και η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Αυτή η εξέλιξη θα επιβεβαιώσει τον αγώνα μας, τον αγώνα και τις θυσίες των ελλήνων του πόντου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πολιτιστικό αποτύπωμα των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα», και πρόσθεσε ότι «όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε την ιστορική μνήμη, γιατί είναι ένας αγώνας κυρίως για το μέλλον και όχι για το παρελθόν».

Παράλληλα, πρότεινε την άμεση συγκρότηση Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών θα χαράξει εθνική στρατηγική για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Θέλει γενναιότητα, για να αποδεχτούμε τις παραλείψεις μας, την ολιγωρία μας, την ενοχή για όλα όσα δεν έχουμε κάνει ακόμη ώστε να εγγραφεί η Γενοκτονία των Ποντίων στο ποινικό μητρώο της ανθρωπότητας», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου.

Όπως είπε η κ. Κεφαλίδου, «η ελληνική Πολιτεία οφείλει να χαράξει την εθνική πολιτική για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε ότι το κόμμα του δεσμεύεται να σταθεί δίπλα στις προσπάθειες που κάνουν οι Έλληνες του Πόντου για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

«Πάντα θα θυμόμαστε και θα τιμούμε τους Πόντιους που έθεσαν ψηλά τα ιδανικά τους», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας, υπογράμμισε ότι «το φοβερό τεκμηριωμένο έγκλημα ενάντια στον χριστιανικό πληθυσμό δεν αλλοιώνεται, δεν παραγράφεται και δεν ξεχνιέται, εκτός και αν εμείς το ξεχάσουμε και δεν το μάθουμε στις επόμενες γενιές».

Η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Μαρία Αμπατζίδη, επεσήμανε ότι το κόμμα της στέκεται ενάντια σε κάθε εθνικιστική ρητορική μίσους, ενώ επεσήμανε ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας, γιατί, όπως είπε, η ατιμωρησία προετοιμάζει το έδαφος και για μελλοντικές γενοκτονίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ –  ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δεινή κατάσταση το Μουσείο του Λούβρου, αναγκαία η ανακαίνιση

Published

on

Από

Σχεδιασμένο να δέχεται 4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, το Μουσείο του Λούβρου κατέγραψε ρεκόρ το 2018 με 10,2 εκατ. επισκέπτες. Photo credits: lerenard08 / pixabay

Το Μουσείο του Λούβρου, το πιο δημοφιλές μουσείο παγκοσμίως, ζητεί επειγόντως βοήθεια προκειμένου να γίνουν εργασίες αποκατάστασης ζημιών και ανακαίνισης των εκθεσιακών χώρων για την καλύτερη προστασία των αμέτρητων έργων τέχνης που φιλοξενεί.

Σε επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Le Parisien, η διευθύντρια του μουσείου Λοράνς ντε Καρ προειδοποίησε ότι οι εγκαταστάσεις του είναι σε δεινή κατάσταση, υπογραμμίζοντας προβλήματα όπως διαρροές νερού και «ανησυχητικές διακυμάνσεις θερμοκρασίας που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση των έργων τέχνης».

Χτισμένο στα τέλη του 12ου αιώνα, το παλάτι του Λούβρου ήταν επί αιώνες η επίσημη κατοικία των βασιλέων της Γαλλίας, μέχρι που ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ το εγκατέλειψε για να εγκατασταθεί στις Βερσαλλίες. Το 1793 μετατράπηκε σε μουσείο για τη βασιλική συλλογή έργων τέχνης.



Πέρυσι, το Μουσείο του Λούβρου υποδέχθηκε 8,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Όλοι τους πέρασαν από την εμβληματική είσοδο, σε σχήμα πυραμίδας, την οποία εμπνεύστηκε ο αρχιτέκτονας Ι.Μ. Πέι.

Ακόμη και αυτή η σύγχρονη προσθήκη έχει γίνει πλέον δυσλειτουργική, αφού το καλοκαίρι επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό της γυάλινης πυραμίδας.

Η επικεφαλής του μουσείου δεν διστάζει να παραδεχθεί πως η επίσκεψη στο Λούβρο έχει γίνει πλέον «δοκιμασία» για τους τουρίστες: ορισμένα έργα τέχνης είναι δύσκολο να εντοπιστούν λόγω ελλιπούς σήμανσης, απουσιάζουν χώροι ανάπαυλας για τον επισκέπτη, ενώ δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις υγιεινής.



Σχεδιασμένο να δέχεται 4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, το Μουσείο του Λούβρου κατέγραψε ρεκόρ το 2018 με 10,2 εκατ. επισκέπτες. Η σημερινή διευθύντρια, η οποία διορίστηκε το 2021, έχει επιβάλει όριο 30.000 επισκεπτών ημερησίως ώστε να αποτρέψει τον συνωστισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τα 50 χρόνια του Polo γιορτάζει η Volkswagen

Published

on

Από

Photo credits: kampfmonchichi / pixabay

Από το 1975, το Volkswagen Polo έχει ενθουσιάσει ολόκληρες γενιές και έχει γίνει πρωτοπόρος στην κατηγορία του.

Με πωλήσεις όλο αυτό το διάστημα άνω των 20 εκατομμυρίων, φέτος το μοντέλο γιορτάζει την 50η επέτειο του.

Όταν το Beetle επρόκειτο να αντικατασταθεί στη δεκαετία του ’70, η Volkswagen είχε πολλά μοντέλα στο μανίκι της.

Το Passat βγήκε στην αγορά το 1973, ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα το Golf, ενώ το Polo έκανε το ντεμπούτο του την αμέσως επόμενη χρονιά.



Κανένα όχημα πριν δεν ήταν τόσο μικρό και με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.

Με τεχνολογίες αιχμής το Polo είχε συμβάλει στην ατομική κινητικότητα για πολλές γενιές.

Βασίστηκε πάνω στο Audi 50, όπου του είχαν γίνει κάποιες αναβαθμίσεις. Με τον καθαρό σχεδιασμό και την υψηλή λειτουργικότητά του, εξέφραζε το πνεύμα των καιρών.

Ενεργειακά αποτελεσματικό, πρακτικό και προσιτό, το ελαφρύ όχημα χαρακτηρίστηκε από ευελιξία, την ευκολία χειρισμού του και την οικονομία καυσίμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταξιδιωτική οδηγία στους πολίτες της Κροατίας να μην ταξιδεύουν στην Σερβία

Published

on

Από

Photo credits: Skitterphoto / pixabay

Η Κροατία συνέστησε στους υπηκόους της να μην ταξιδεύουν στην Σερβία, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας κατήγγειλε «ανάρμοστες και αβάσιμες ενέργειες των σερβικών αρχών έναντι Κροατών υπηκόων» και συνιστά «αναβολή όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών», καθώς και «προσοχή, παρακολούθηση της τρέχουσας κατάστασης και λήψη λεπτομερών πληροφοριών πριν από ενδεχόμενο ταξίδι στην Σερβία, εφόσον είναι απαραίτητο να γίνει».



Η οδηγία αυτή ακολούθησε μετά την απέλαση από τις σερβικές αρχές, στις 22 Δεκεμβρίου, 13 εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, πέντε εκ των οποίων ήταν από την Κροατία.

Οι ακτιβιστές των ΜΚΟ που απελάθηκαν προέρχονταν από εννέα χώρες και συμμετείχαν σε εργαστήριο που διοργάνωσε η αυστριακή Erste Bank με θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν κατήγγειλε ότι οι πέντε ακτιβίστριες «τέθηκαν υπό κράτηση χωρίς καμία εξήγηση και τους επιδόθηκε η απόφαση απέλασης». Ανακοίνωσε ότι η Κροατία θα επιδώσει διακοίνωση διαμαρτυρίας στην Σερβία και θα ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.



Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί «ανάρμοστη» την αντίδραση της Κροατίας και υποστηρίζει ότι «οι υπήκοοι της αντιμετωπίστηκαν από τις αρμόδιες κρατικές αρχές στο Βελιγράδι σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και την εθιμική διεθνή πρακτική».

Εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ζήτησαν επίσης η Ρουμανία και η Αλβανία, μιας και πολίτες των χωρών αυτών βρίσκονται μεταξύ των δεκατριών απελαθέντων.

Την ανησυχία της για τις απελάσεις εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

IQAir: Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο

Published

on

Από

Η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται σε συνδυασμό αγροτικών καύσεων, βιομηχανικής ρύπανσης και έντονης οδικής κυκλοφορίας. Photo credits: bchai / pixabay

Πόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκονται μεταξύ των πέντε με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα IQAir.

Η Χο Τσι Μινχ βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πόλεων με τον πιο μολυσμένο αέρα, ενώ η Πνομ Πενχ και η Μπανγκόκ ακολουθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης παχιά ομίχλη φαινόταν να καλύπτει τη γραμμή του ορίζοντα. Οι αρχές της μητροπολιτικής περιοχής της Μπανγκόκ αποφάσισαν «να κλείσουν 352 σχολεία (…) εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα», ενώ ήδη χθες, Πέμπτη, πάνω από 250 σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω της ρύπανσης και πολλοί κάτοικοι ενθαρρύνθηκαν να εργαστούν από το σπίτι και να περιορίσουν τη χρήση οχημάτων στην πόλη.



Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι η χρήση των περισσότερων δημόσιων μέσων μεταφοράς θα είναι δωρεάν για μία εβδομάδα στην πρωτεύουσα.

Οι εργαζόμενοι, ειδικά αυτοί που περνούν τον περισσότερο χρόνο εργασίας τους σε εξωτερικούς χώρους, υποφέρουν.



Η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται σε συνδυασμό αγροτικών καύσεων, βιομηχανικής ρύπανσης και έντονης οδικής κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την IQAir, στη μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ, τη Χο Τσι Μινχ, τα επίπεδα των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων υπερέβαιναν το εντεκαπλάσιο αυτών που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιρλανδία: Περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω σφοδρών ανέμων

Published

on

Από

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, Met Eireann, ανακοίνωσε ότι το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1945 καταρρίφθηκε, με ριπές που έφταναν τα 183 χιλιόμετρα την ώρα κοντά στο Γκάλγουεϊ. Photo credits: nadja-golitschek / pixabay

Πάνω από 500.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί στην Ιρλανδία λόγω των πρωτοφανώς σφοδρών ανέμων της καταιγίδας Έογουιν, η ταχύτητα των οποίων έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 183 χιλιομέτρων την ώρα στη δυτική ακτή της χώρας.

Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός για τους 5,4 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, όπως και για τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας και για ένα τμήμα της Σκωτίας και οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Άνεμοι ταχύτητας άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα έπνεαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Ιρλανδία, και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της, η Met Eireann, ανακοίνωσε ότι το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1945 καταρρίφθηκε γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, με ριπές που έφταναν τα 183 χιλιόμετρα την ώρα κοντά στο Γκάλγουεϊ.



Στην ίδια περιοχή, καταρρίφθηκε επίσης το ρεκόρ μέσης ταχύτητας του ανέμου, καθώς καταγράφηκαν άνεμοι ταχύτητας 135 χιλιομέτρων την ώρα, η οποία αντιστοιχεί σε ανέμους τυφώνα, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως επίσης και στην παροχή ρεύματος, η οποία είχε διακοπεί για πάνω από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά.

Στα αεροδρόμια των Κορκ, Σάνον, Δουβλίνου, πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν. Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο X την ματαίωση πάνω από 100 πτήσεων αναχώρησης και τον ίδιο αριθμό πτήσεων άφιξης και προειδοποίησε ότι προβλέπονται στη διάρκεια της ημέρας κι άλλες ακυρώσεις και καθυστερήσεις.



Η καταιγίδα πλήττει επίσης τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου 93.000 εστίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον πάροχο NIE Networks.

Η καταιγίδα Έογουιν αναμένεται στη συνέχεια να μετακινηθεί προς τη Σκωτία, όπου σε ορισμένες περιοχές έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός. Η Βρετανία στο σύνολό της έχει εξάλλου τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταδίκη της Γαλλίας από το ΕΔΔΑ επειδή η γαλλική δικαιοσύνη θεώρησε τη σύζυγο υπαίτια σε διαζύγιο λόγω «παράλειψης καθήκοντος»

Published

on

Από

Στην απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο υπενθυμίζει ότι «οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση αποτελεί μορφή σεξουαλικής βίας». Photo credits: Daniel_B_photos / pixabay

Μια γυναίκα η οποία αρνείται τις σεξουαλικές επαφές με το σύζυγό της δεν πρέπει να θεωρείται από τη δικαιοσύνη «υπαίτια» σε περίπτωση διαζυγίου, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο καταδίκασε τη Γαλλία.

Το δικαστήριο δικαίωσε την ενάγουσα, μια 69χρονη Γαλλίδα από την οποία ο σύζυγος είχε πάρει διαζύγιο με αποκλειστική υπαίτια εκείνη, επειδή είχε σταματήσει από χρόνια να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.

Στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα, το δικαστήριο υπενθυμίζει ότι «οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση αποτελεί μορφή σεξουαλικής βίας».



«Το Δικαστήριο δεν μπορεί να αποδεχθεί, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ότι η συναίνεση στο γάμο εμπεριέχει συναίνεση σε μελλοντικές σεξουαλικές σχέσεις. Μια τέτοια αιτιολόγηση θα αφαιρούσε από τον συζυγικό βιασμό τον κολάσιμο χαρακτήρα του», αναφέρει το ΕΔΔΑ.

Τον Ιούλιο 2018, ο δικαστής οικογενειακών υποθέσεων δικαστηρίου των Βερσαλλιών είχε κρίνει ότι το διαζύγιο δεν είχε υπαίτιο μέρος και ότι τα προβλήματα υγείας της συζύγου δικαιολογούσαν τη διαρκή απουσία σεξουαλικών σχέσεων ανάμεσα στο ζευγάρι.



Όμως το 2019, το εφετείο των Βερσαλλιών είχε εκδώσει το διαζύγιο με αποκλειστική υπαιτιότητα της συζύγου λόγω της άρνησής της να έχει σεξουαλικές σχέσεις με το σύζυγό της. Η ενάγουσα είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Η σύζυγος προσέφυγε τότε στο ΕΔΔΑ βασιζόμενη στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis