Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εντυπωσιακή παρέλαση Ομογενών και Φιλελλήνων στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια από το 1821

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντυπωσιακή, συναρπαστική, θεαματική, πανηγυρική ήταν κάποια από τα επίθετα, που γράφτηκαν στα διθυραμβικά δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για την παρέλαση, την οποία διοργάνωσαν περισσότερες από πενήντα ελληνικές ομογενειακές οργανώσεις, πολιτιστικοί και σχολικοί σύλλογοι, κοινότητες και εθνικοτοπικές οργανώσεις το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε στην παρέλαση, της οποίας η αποκορύφωση ήρθε στο τέλος με χιλιάδες ανθρώπους να μεταμορφώνονται σε μια μεγάλη χορωδία για να τραγουδήσουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο στο Europa-Viertel, που ξεσηκώθηκε από το πάθος των ομογενών και των γερμανών φιλελλήνων.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία κ. Μαρία Μαρινάκη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Στουτγάρδη κ. Συμεών Λιναρδάκης, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος κ. Ε. Κολόβης καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κύριος Βαρθολομαίος, συμμετείχαν στο κλείσιμο της παρέλασης και περπάτησαν μαζί προς τη βιβλιοθήκη της πόλης, κρατώντας την ελληνική σημαία απλωμένη μεταξύ τους.

Πριν την εορταστική εκδήλωση, ο κ. Χρυσουλάκης περπάτησε στο δρόμο της παρέλασης και συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με εκατοντάδες ομογενείς.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Στουτγάρδης, αφού συνόδευσε την εκδήλωση με το ελληνικό μουσικό πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει ειδικά για την παρέλαση, μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας ανταποκρίθηκε στην επιθυμία του κόσμου και έπαιξε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην παρέλαση συμμετείχαν περίπου 1.600 παιδιά και ενήλικες από ελληνικά σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους από όλη τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, καθώς και από τη Βαυαρία, την Έσση, τη Ρηνανία Παλατινάτου, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και την Ελβετία.

Δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ανέβασαν σε περίπου δέκα χιλιάδες τους ομογενείς και τους φιλέλληνες, που κατέκλυσαν τους δρόμους με ελληνικές σημαίες στα χέρια για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση του Ελληνισμού της Στουτγάρδης για την εθνική παλιγγενεσία.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η Ελληνική Προεδρική Φρουρά, η οποία παρήλασε και με τις έξι στολές της. Υπήρξε η πρώτη φορά, που οι Εύζωνες εμφανίστηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος εκτός Ελλάδας, όπως και η πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν μαζί όλες οι ενδυμασίες τους.

Επίτιμοι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση, την οποία η οργανωτική επιτροπή προετοίμαζε από καιρό, ήταν αξιωματούχοι του Ελληνικού Κράτους καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Γερμανία.

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Στουτγάρδη και σε συνεργασία με την Πρέσβη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, είχε συναντήσεις με την οργανωτική επιτροπή της παρέλασης, με τη συντονίστρια της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, με διευθύντριες και καθηγήτριες σε σχολεία της Βάδης Βυρτεμβέργης, με παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά, με εκπροσώπους ομογενειακών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, κοινοτήτων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς και με ομογενείς επιχειρηματίες, επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, καλλιτέχνες, μουσικούς και ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού συμφώνησε με τους ομογενείς για τη μετατροπή της πλατφόρμας staellinika.com και για γερμανόφωνα παιδιά.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, παρουσία τμήματος του Αγήματος της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, παρέστη στην τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες ομογενείς.

Την παραμονή της παρέλασης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμή των Φιλελλήνων Γερμανών, με ομιλία του πανεπιστημιακού καθηγητή ιστορίας και φιλοσοφίας Wilfried Setzler για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και το φιλελληνικό κίνημα.

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης μίλησε στην εκδήλωση επισημαίνοντας την προσφορά της γνωστής «Γερμανικής Λεγεώνας» και των οπαδών του φιλελληνικού κινήματος της Γερμανίας, που τελικά θυσιάστηκαν ως «μάρτυρες».

Σημειώνεται ότι πριν από 200 χρόνια ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός Γερμανών Φιλελλήνων υποστήριξε τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό. Εκείνη την εποχή ιδρύθηκε στη Στουτγάρδη, το πρώτο φιλελληνικό σωματείο στη Γερμανία, ο λεγόμενος «Σύλλογος Βοήθειας για την Ελλάδα», μετά το κάλεσμα του καθηγητή Κρουγκ.

Σε όλη τη Γερμανία, η Ελληνική Επανάσταση πυροδότησε ένα φιλελληνικό κίνημα με μεγάλη δύναμη κινητοποίησης. Πολλοί υπήρξαν οι Γερμανοί ανάμεσα στους περίπου 1.200 Φιλέλληνες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από τη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη από το 1821 και μετά για να υποστηρίξουν τον αγώνα για την ελευθερία.

Πηγή φωτογραφιών: Γ. Γ. Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιμνημόσυνη δέηση για τον Παύλο Μελά και τους πεσόντες Μακεδονομάχους στη Βιέννη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Στις 10 Οκτωβρίου 2021 ετελέσθη στoν Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδος Βιέννης, μνημόσυνο υπέρ της μνήμης του εθνομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, χοροστατούντων του Μητροπολίτου Αυστρίας και Εξάρχου Ουγγαρίας κ.κ. Αρσενίου και του Επισκόπου Απαμείας κ.κ. Παϊσίου.

Την επιμνημόσυνη δέηση τίμησαν με την παρουσία τους η Εξωχοτάτη Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αυστρία κ. Α. Κόικα, η Πρόξενος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βιέννη κ. Γκουλούση, εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών διπλωματικών αρχών και πλήθος πιστών.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία Αυστρίας Δρ. Γεώργιος Πάντογλου.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ομογένεια της Αυστρίας στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Ηγούμενος Γέροντας Γαβριήλ της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ με την Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Ανθρωπιστική βοήθεια 20 τόνων με παντοία αγαθά πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους κατοίκους Βορείου Ευβοίας, προερχόμενη από την Αυστρία κατέφθασε, οδικώς από το λιμάνι της Πάτρας στον προορισμό της όπου ανέμεναν και την υποδέχθηκαν με συγκίνηση, ο Ηγούμενος Γέροντας Γαβριήλ, ο πατέρας Νικόδημος, Μοναχοί της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ, η Δρ.Ολγα Σαραντοπούλου καθώς και πολλοί κάτοικοι του νησιού.

Για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της εκστρατείας αγάπης η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Γραμματέως ΣΑΕ και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Αυστρίας, Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου και του πολιτικού Μηχανικού κυρίου DI Wolgang Heiss, επικεφαλής της Αυστριακής Κοινότητας του Νοτίου Πηλίου, η πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα Mag. Hermine Poppeller απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα.

Η Ελληνική Εταιρία Αυστρίας ευχαριστεί θερμότατα όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης εκστρατείας και ιδιαίτερα την δημοσιογράφο και εκδότη Mag.Christa Baumgartner, συντονίστρια της όλης οργάνωσης στη Βιέννη, τo Ελληνικό Εστιατόριο Δήμητρα στην Βιέννη 1140, Mauerbachstr.43-45, για την ευγενή παραχώρηση των αποθηκών και την συμπαράσταση.

Στην όλη προσπάθεια ιδιαίτερα επισημαίνεται η συμβολή του Δήμου της πόλης της Βιέννης, η προσφορά διαφόρων αυστριακών εργοστασίων όπως του Reiter Betten&Vorhänge GmbH με την εντυπωσιακή δωρεά 1.124 κλινοσκεπασμάτων και 819 μαξιλαριών.

Επίσης διαφόρων επιχειρήσεων, εταιρειών και άλλων οργανωμένων συνόλων. Αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή απλών πολιτών φιλελλήνων και ξένων Διπλωματών.

Στην προσπάθεια συμμετείχαν, επίσης, καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Prof.Dr. Peter Riedl, ο Prim. Dr Alfred Pschill, ο Prof. Dr.Μιchael Grabner του Media co. GmbH.,o Med.Rat Prim.Dr.Rainer Müller κ.α.

Η κυρία Σαραντοπούλου ευχαρίστησε όλους τους στηρίζοντες την εκστρατεία αγάπης και ιδιαίτερα τους ομογενειακούς φορείς όπως τον κ. Διαμαντή Γκίκα, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων, τον Σύλλογο Ελλήνων Γιατρών και συναφών επαγγελμάτων Αυστρίας „Ασκληπειός“, τον Διαπολιτιστικό Σύλλογο „Μακεδονία“ Αυστρίας, την ΑΗΕΡΑ Βιέννης „Νικόλαος Δούμπας“, το Κυπριακό Πολιτιστικό Kέντρο Βιέννης, και άλλες ομογενειακές οργανώσεις και ιδιώτες αλλά και πολλούς Φιλέλληνες.

Να σημειωθεί ότι οι πολυβραβευμένοι ηθοποιοί του σημαντικότερου γερμανόφωνου θεάτρου, Burgtheater της Βιέννης, o Peter Simonetschek και η Brigitte Κarner έδωσαν ειδική παράσταση στην πόλη Hartberg της Στυρίας τα έσοδα της οποίας διέθεσαν για τον έρανο, όπως επίσης και το σύνολο του μισθού τους. Ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης Marcus Martschitsch παρέδωσε, κάτω από χειροκροτήματα και επευφημίες των θεατών στους δύο ηθοποιούς για την Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας, το ποσό που συγκέντρωσε ο ίδιος από έρανο.

Τέλος, καταγράφηκαν τα φορτία υπό την επίβλεψη της Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου και με ευθύνη της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος Ευβοίας τα αγαθά διαμοιράζονται ήδη στους πυροπαθείς.

Ένα δεύτερο φορτίο με εμφιαλωμένα νερά θα παραδοθεί συντόμως υπό την επίβλεψη του κ. Παναγιώτη Γιαμβριά μέλους της Ελληνικής Εταιρίας Αυστρίας και συντονιστή της δράσης στην Εύβοια και της Δρ. Ολγας Σαραντοπούλου.

Πηγή φωτογραφιών: Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ελληνίδα στη Γερμανία μετέτρεψε μπαλκόνια και αυλές σε… σκηνικό θεάτρου!

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ήταν μέσα στο λοκντάουν της περασμένης άνοιξης στη Γερμανία, όταν η Αγγελική Γκαλμπένη, καθισμένη στο μπαλκόνι του σπιτιού της και αναλογιζόμενη πώς θα μπορούσε να σπάσει τον …πάγο, που οι έκτακτες συνθήκες του κορονοϊού είχαν επιβάλλει στην καλλιτεχνική έκφραση και δη στο θέατρο, που και η ίδια υπηρετεί ως σκηνοθέτρια αλλά και ηθοποιός, είχε μια πρωτότυπη ιδέα.

Είδε το μπαλκόνι της ως θεωρείο θεάτρου και τον κήπο του σπιτιού της που απλωνόταν μπροστά της ως σκηνή, και σκέφτηκε ότι ένα κινητό θέατρο, όπου οι ηθοποιοί θα παίζουν στην αυλή ή τον κήπο και οι θεατές θα παρακολουθούν από τα μπαλκόνια τους, θα μπορούσε να είναι η λύση για μια εναλλακτική θεατρική παράσταση εν μέσω covid.

Η Ελληνίδα σκηνοθέτρια δεν έχασε χρόνο, σήκωσε τα μανίκια κι άρχισε ν’ αναζητεί ηθοποιούς για ν’ ανεβάσουν το έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, μέσω μιας ομάδας στο facebook για τους ηθοποιούς στη Γερμανία.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη κι αφού έγινε η επιλογή οχτώ εκ των υποψηφίων, η παράσταση από …σχέδιο επί χάρτου άρχισε να παίρνει σιγά σιγά «σάρκα και οστά».

«Διανύαμε μια περίοδο απραξίας, που δεν ξέραμε τι θα γίνει. Ήταν τότε που μού ήρθε η ιδέα για μια παράσταση, στην οποία οι θεατές θα είναι στα μπαλκόνια, όπως στα θεωρεία ενός θεάτρου, κι εμείς θα παίζουμε στην αυλή ή τον κήπο, τηρώντας τις απαραίτητες (λόγω covid) αποστάσεις. Βρήκα κι άλλους ηθοποιούς, που χάρηκαν όταν είδαν ότι θα γίνει κάτι. Κατέληξα σε οχτώ άτομα κι αρχίσαμε, διαδικτυακά αρχικά, τις πρόβες.

Ξεκίνησε η ονλάιν ανάγνωση και μετά, όταν έπρεπε να ανεβάσουμε το έργο σήκωσα όλα τα έπιπλα από το σπίτι και υποδυόμενη εγώ όλους τους ρόλους έκανα πρόβες με κάθε έναν ηθοποιό ξεχωριστά. Μετά αρχίσαμε κάθε Κυριακή να βρισκόμαστε σε ένα πάρκο, τον Μάρτιο του 2021, και σιγά σιγά αρχίσαμε να παίζουμε. Ήταν σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γκαλμπένη.

Γεννημένη στην Ελλάδα αλλά έχοντας ζήσει στη Γερμανία για κάποια χρόνια ως παιδί, το 2016 αποφάσισε να επιστρέψει στις παιδικές της αναμνήσεις, όπως λέει χαρακτηριστικά, στο Ντίσελντορφ, έχοντας στο βιογραφικό της σπουδές στη Γερμανική Φιλολογία, την υποκριτική (στη σχολή Ανδρέα Βουτσινά στη Θεσσαλονίκη), την ψυχολογία και το μάρκετινγκ. Πνεύμα ανήσυχο, που δεν της αρέσει να επαναπαύεται, αλλά προτιμά να είναι σε μια διαρκή διαδικασία δημιουργικής αναζήτησης, εργάστηκε αρχικά ως ηθοποιός σε γερμανικά έργα αλλά στη συνέχεια την κέρδισε η σκηνοθεσία.

Το ανήσυχο πνεύμα της ήταν εκείνο που την έκανε ν’ αναζητήσει δημιουργικές διεξόδους μέσα στις νέες συνθήκες που έφερε στην καθημερινότητα όλων ο κορονοϊός κι έτσι δημιούργησε ένα κινητό κατ’ ουσίαν θέατρο.

«Μας καλούσαν σε αυλές ή σε κήπους και παίζαμε. Δεν κάναμε πολλή διαφήμιση καθώς υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους ίδιους τους ανθρώπους που μας παρακολουθούσαν και η φήμη του θεάτρου εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα», σημειώνει η κ. Γκαλμπένη κι εξηγεί πως οι θεατές των πρωτότυπων αυτών παραστάσεων ήταν τριών ειδών.

«Υπήρχαν αυτοί που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ να πάνε στο θέατρο και το έβρισκαν πλέον μπροστά τους, με αποτέλεσμα αυτό να είναι μια καλή διαφήμιση για το ίδιο το θέατρο. Υπήρχαν επίσης εκείνοι που πήγαιναν στο θέατρο πριν από τα μέτρα για την πανδημία, αλλά τότε που ήταν όλα κλειστά είχαν μείνει μόνο με την τηλεόραση για διασκέδαση και διψούσαν για θεατρικές παραστάσεις. Ένα άλλο είδος θεατών ήταν αυτοί σε προχωρημένη ηλικία ή με προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι και να νιώσουν τη χαρά του θεάτρου», αναφέρει.

Από την τελευταία αυτή κατηγορία προέρχεται και η πιο δυνατή ανάμνησή της από τις υπαίθριες κινητές παραστάσεις, που ακόμη την κάνει και ανατριχιάζει, όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Σ’ έναν κήπο όπου παίζαμε, στο ισόγειο έμενε μια γυναίκα με τη μαμά της που είχε αλτσχάιμερ. Η ηλικιωμένη κοιτούσε και μόλις κατάλαβε πως ήταν θέατρο αυτό που θα δει, έλαμψε το πρόσωπό της κι άρχισε να λέει στην κόρη της: αυτοί παίζουν θέατρο, είναι “ο κατά φαντασίαν ασθενής”, τού Μολιέρου. Και η κόρη της έκλαιγε κι έκλαιγε από συγκίνηση και η μαμά της, όταν στο τέλος πήγαμε να τις χαιρετίσουμε. Η κόρη της δεν το πίστευε που ξαναείδε τη μαμά της να επικοινωνεί ύστερα από τόσο χρόνια.

Το ξέραμε ότι υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά βλέποντας να συμβαίνει κάτι τέτοιο, καταλαβαίνεις πόσο θεραπευτικό είναι το θέατρο για την ψυχή του ανθρώπου», εξιστορεί η κ. Γκαλμπένη. Ήταν, μάλιστα, τόσο δυνατή αυτή η εμπειρία που, όπως λέει, «μέσα στον χειμώνα θα παίζουμε σε γηροκομεία ή οίκους ευγηρίας γι’ αυτό το κοινό που δεν πηγαίνει στο θέατρο και στο οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε κάτι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιτόπιες επαφές του Γιάννη Χρυσουλάκη με την Ομογένεια της Λιβύης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων Τρίπολης και Βεγγάζης με τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Χρυσουλάκη στην Πρεσβεία της Ελλάδας. Διακρίνονται εξ αριστερών οι κ.κ. Καραθάνος Αντώνης, Σοφοπούλου Φανή, Σοφοπούλου Σοφία, Γιάννης Χρυσουλάκης, Κανάκης Μανδαλιός και Μιχαηλίδου Ιωάννα.

Στο περιθώριο της κατά γενική ομολογία επιτυχημένης επιχειρηματικής αποστολής στη Λιβύη, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), στις 3 και 4 Οκτωβρίου, ο Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών ως Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, έκανε επιτόπιες επαφές με την ομογένεια της Λιβύης.

Η ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στην χερσόνησο της Κυρηναϊκής για 27 αιώνες και οι φιλικές σχέσεις των δύο λαών οδήγησαν την Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα, η οποία επαναλειτούργησε προξενείο στην ταλαιπωρημένη Βεγγάζη και διοργάνωσε την πρώτη ξένη επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη μετά από τις ταραχές του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης είχε συναντήσεις συνεργασίας με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Τρίπολης όπως και της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης, ενώ ο επικεφαλής της αποστολής, υφυπουργός για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα διεθνών οικονομικών σχέσεων και εξωστρέφειας και πρόεδρο της Enterprise Greece, Ιωάννη Σμυρλή, καθώς και αντιπροσωπεία 14 ελληνικών επιχειρήσεων, ετοίμαζαν σειρά ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Η συνδρομή του επιτετραμμένου της Ελλάδας στη Λιβύη Ιωάννη Σταματέκου και του διευθύνοντος το Γενικό Προξενείο Βεγγάζης Αχιλλέα Ρακίνα υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία της αποστολής και συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του σχεδίου του ελληνικού ΥΠΕΞ στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της παραδοσιακά φίλης χώρας της Λιβύης.

Προσκύνημα στον ιστορικό Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου

Στην τελετή απόδοσης φόρου τιμής, μαζί με τους ομογενείς, στο Μνημείο Πεσόντων του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Τρίπολης, όπως και στον ορθόδοξο ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου των Σκλάβων, όπως τον αποκαλούν στην Τρίπολη, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού υπενθύμισε την ιστορική ίδρυση της Κυρήνης το 631 π.Χ. από τον Βάττο από τη Θήρα μετά από ακριβείς οδηγίες του Μαντείου των Δελφών.

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης επεσήμανε ότι «εμείς οι Έλληνες ούτε χωρίζουμε, ούτε σπέρνουμε τη μισαλλοδοξία, ούτε γκρεμίζουμε με οργή, αλλά οικοδομούμε αδιαλείπτως γέφυρες αδελφοσύνης».

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης τόνισε στους ομογενείς ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει ως πυξίδα εργασίας την οικουμενική πολιτιστική θεώρηση του αρχαίου ελληνισμού για την ανάπτυξη δικτύων προς όφελος της ειρηνικής συνύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμών και της ευημερίας των λαών στη Μεσόγειο.

Επίσκεψη στο Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Περιέγραψε πώς μπορούν να στηθούν στην ευρύτερη περιοχή δίκτυα πολιτιστικών και μορφωτικών ανταλλαγών, με την ιστορική ομογένεια της Κυρηναϊκής χερσονήσου ως πολύτιμο αρωγό και συνεργάτη.

Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού έχει αποδείξει ότι η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη δικτύων, που απλώνονται εκτός εθνικής επικράτειας αποτελούν εκφράσεις της ταυτότητάς μας.

Ο Γενικός Γραμματέας προσέφερε βιβλία εκμάθησης ελληνικών και εκπαιδευτικά παιχνίδια εκμάθησης της ιστορίας και των ηρώων του 1821 ως ελάχιστη ένδειξη της φροντίδας και της στήριξης του Υπουργείου Εξωτερικών και δεσμεύθηκε για τη στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και εν γένει της ιστορικής μας παροικίας στην Κυρηναϊκή.

Η αποστολή του ΥΠΕΞ με τους εκπροσώπους της Ομογένειας στην Πρεσβεία της Ελλάδας

Στις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της ελληνικής εκπαίδευσης, διατήρησης των υποδομών της ελληνορθόδοξης παροικίας και επισκευών των ορθόδοξων ναών, καθώς και θέματα συμμετοχής της νεολαίας της ελληνικής παροικίας στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, μόλις η αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας επιτρέψει τη συνέχιση των προγραμμάτων του ΥΠΕΞ για τη νεολαία.

Πηγή φωτογραφιών: Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση Μ. Χαρακόπουλου – Γ. Χρυσουλάκη: «Να διαφυλάξουμε τη συσπείρωση της Ομογένειας γύρω από την Εκκλησία»

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

«Ο απόδημος ελληνισμός είναι μια ακόμη Ελλάδα, εκτός Ελλάδος, που συνιστά τον καλύτερο πρεσβευτή των εθνικών μας δικαίων στις χώρες που κατοικούν. Ο ρόλος που παίζουν στην λήψη σημαντικών για εμάς αποφάσεων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία είναι ανεκτίμητος.

Χωρίς αμφιβολία καθοριστικός παράγων της διατήρησης της ταυτότητάς τους είναι η Ορθοδοξία και η συσπείρωση των κοινοτήτων των ομογενών μας γύρω από την Εκκλησία. Πρόκειται για μια σπουδαία αποστολή, που έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννη Χρυσουλάκη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι η «ελληνική πολιτεία οφείλει να διατηρήσει ζωντανούς τους δεσμούς της μητέρας πατρίδας με τον απόδημο ελληνισμό, ενισχύοντας τα στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως είναι η ελληνική γλώσσα και οι εκπαιδευτικές δομές εκμάθησής της. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πρωτίστως για τους ομογενείς τρίτης και τέταρτης γενιάς που χάνουν σταδιακά την επαφή τους με την ομογενειακή κοινότητα.

Ευτυχώς, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας επιτρέπει την αμεσότητα της επικοινωνίας και της πληροφόρησης, καταργώντας τις αποστάσεις».

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημέρωσε ενδελεχώς τον Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας για τις δράσεις του διεθνούς θεσμού.

Ιδιαίτερα στάθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των χριστιανικών παραδόσεων στην Ευρώπη, στην προώθηση του ζητήματος της προστασίας των Χριστιανών, Ορθοδόξων και μη, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και στην ενημέρωση σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τον κ. Χαρακόπουλο για την πολυσχιδή δράση της ΔΣΟ και συμφωνώντας στην αξία της στενής επαφής του απόδημου ελληνισμού με το εθνικό κέντρο, που όπως είπε υπολογίζεται στα 7 εκατομμύρια, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις για τη σύσφιξη των σχέσεων της όπου γης ομογένειας με την πατρίδα και τη στήριξη της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσα.

Επανέλαβε δε την αμέριστη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών στο έργο της ΔΣΟ, και κυρίως στον συντονισμό των Ορθοδόξων όπου γης για την επίτευξη κοινών στόχων.

Ο Γ.Γ. της ΔΣΟ προσέφερε στον Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα την Ανάσταση του Κυρίου.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τελετή παράδοσης της εικόνας της Αγίας Κορώνας στο Arget της Βαυαρίας την Κυριακή 10 Οκτωβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ως γνωστό η Αγία Κορώνα ή Στεφανίδα τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 14 Μαἲου ως Αγία, που μας προστατεύει από πανδημίες.

Μόλις απλώθηκε προ έτους η πανδημία του κορωἳού στο Μόναχο και Βαυαρία οι κληρικοί της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης επισκέφθηκαν το παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας στη κωμόπολη Arget της Βαυαρίας για να προσευχηθούν για τη σωτηρία από την πανδημία, τη θεραπεία των πασχόντων και την ενίσχυση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυθόρμητα εκφράστηκε η επιθυμία να δωρήσει η Εκκλησία Αγίων Πάντων Μονάχου στο παρεκκλήσι μια εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας – και με αφορμή και το ιωβηλαίο των 200 χρόνων από την επαναλειτουργία του παρεκκλησίου (1820)για μόνιμη παραμονή της εικόνας εκεί, ως συνοδεύτριας των πιστών στις προσευχές τους.

Για το λόγο αυτό ανετέθη στον ιεροψάλτη του Ι.Ν. των Αγίων Πάντων και αγιογράφο Πασχάλη Δουγαλή, να αγιογραφήσει μια εικόνα της Αγίας, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση.

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 στις 3 μ.μ.

θα λάβει χώρα στο παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας στο Arget η επίσημη παράδοση της εικόνας από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση στον ρωμαιοκαθολικό ιερέα Josef Steinberger και θα τοποθετηθεί για πάντα στο εσωτερικό του παρεκλησίου.

Η παράδοση και παραλαβή θα συνοδεύεται από ύμνους, αναγνώσματα και παρακλήσεις.

Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου υπό την διεύθυνση του καθηγητή της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο θα ψάλλει ορθοδόξους ύμνους, ενώ η χορωδία της ρωμαιοκαθολικής Ενορίας της πόλης Sauerlach θα λάβει μέρος με ύμνους της εκκλησιαστικής τους παράδοσης.

Ο γνωστός στη Βαυαρία ιστορικός-χρονικογράφος κ. Helmut Berthold θα κάνει μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του παρεκκλησίου, που κτίστηκε το 1648, κατεδαφίστηκε το 1807 και κτίστηκε εκ νέου το 1820.

Το παρεκκλήσι έχει ανακηρυχθεί και ως διατηρητέο μνημείο από το Βαυαρικό Κράτος.

Ακολουθεί λεπτομερές σχεδιάγραμμα της μετάβασης από το Μόναχο στο παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας στο Arget.Το σχεδιάγραμμα επιμελήθηκε ο κ. Βασίλειος Αδημούδης.

“Η Παροικία μας στο Μόναχο και την ευρύτερη περιοχή είναι εγκάρδια προσκεκλημένη στην εκδήλωση αυτή” σημειώνεται στην πρόσκληση της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου.

Πηγή φωτογραφιών: Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου

Συνέχεια
Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες πριν

Με προσμονή για αυξημένη ζήτηση το επόμενο καλοκαίρι η British Airways ξεκινά προσλήψεις

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ18 ώρες πριν

Η Ελλάδα ως φθινοπωρινός προορισμός, σε γερμανικά δημοσιεύματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες πριν

Ιταλία: Η Alitalia παρέδωσε την σκυτάλη στην Ita

ΓΕΡΜΑΝΙΑ20 ώρες πριν

Γερμανία: Το κείμενο αρχών που καλούνται να εγκρίνουν SPD, Πράσινοι και FDP

ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 ώρες πριν

Γερμανία: Δεν είναι Αλτσχάιμερ κάθε μορφή άνοιας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Η Βρετανία χαλαρώνει τους κανόνες για τους Ευρωπαίους οδηγούς φορτηγών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Μείωση τέλους στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

ΥΠΑ: Παρατείνεται έως 22 Οκτωβρίου η NOTAM για πτήσεις εξωτερικού

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Επιστήμονες ζητούν να κατοχυρωθεί συνταγματικά η προστασία της φύσης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση για τον Παύλο Μελά και τους πεσόντες Μακεδονομάχους στη Βιέννη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τρίωρος αποκλεισμός για το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω… οπλοβομβίδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Μελέτη για το ελληνικό γιαούρτι στη Γερμανία: Έχει τα πρωτεία αλλά οι πωλήσεις περιορίζονται από «ελληνικού τύπου» γιαούρτια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Έντονες αντιδράσεις έπειτα από δολοφονία με αφορμή τη χρήση μάσκας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ημέρες πριν

Η Lufthansa συνιστά στους επιβάτες να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου τέσσερις ώρες πριν την αναχώρηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

69χρονη ανέκτησε το τυχερό «ξυστό» μετά από απόπειρα κλοπής!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Μια βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περιπλέκει την ψηφοφορία στο Βούπερταλ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες πριν

19χρονη ζητάει αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας επειδή την έδωσαν σε λάθος οικογένεια όταν γεννήθηκε!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες πριν

Εντυπωσιακή παρέλαση Ομογενών και Φιλελλήνων στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια από το 1821

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Η αιώνια διαμάχη για το όριο ταχύτητας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Επαναπατρισμός δύο εικόνων από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας

Europolitis TV6 μήνες πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV6 μήνες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV8 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV11 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV1 έτος πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV1 έτος πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement