Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εντυπωσιακή παρέλαση Ομογενών και Φιλελλήνων στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια από το 1821

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντυπωσιακή, συναρπαστική, θεαματική, πανηγυρική ήταν κάποια από τα επίθετα, που γράφτηκαν στα διθυραμβικά δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για την παρέλαση, την οποία διοργάνωσαν περισσότερες από πενήντα ελληνικές ομογενειακές οργανώσεις, πολιτιστικοί και σχολικοί σύλλογοι, κοινότητες και εθνικοτοπικές οργανώσεις το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε στην παρέλαση, της οποίας η αποκορύφωση ήρθε στο τέλος με χιλιάδες ανθρώπους να μεταμορφώνονται σε μια μεγάλη χορωδία για να τραγουδήσουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο στο Europa-Viertel, που ξεσηκώθηκε από το πάθος των ομογενών και των γερμανών φιλελλήνων.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία κ. Μαρία Μαρινάκη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Στουτγάρδη κ. Συμεών Λιναρδάκης, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος κ. Ε. Κολόβης καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κύριος Βαρθολομαίος, συμμετείχαν στο κλείσιμο της παρέλασης και περπάτησαν μαζί προς τη βιβλιοθήκη της πόλης, κρατώντας την ελληνική σημαία απλωμένη μεταξύ τους.

Πριν την εορταστική εκδήλωση, ο κ. Χρυσουλάκης περπάτησε στο δρόμο της παρέλασης και συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με εκατοντάδες ομογενείς.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Στουτγάρδης, αφού συνόδευσε την εκδήλωση με το ελληνικό μουσικό πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει ειδικά για την παρέλαση, μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας ανταποκρίθηκε στην επιθυμία του κόσμου και έπαιξε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην παρέλαση συμμετείχαν περίπου 1.600 παιδιά και ενήλικες από ελληνικά σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους από όλη τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, καθώς και από τη Βαυαρία, την Έσση, τη Ρηνανία Παλατινάτου, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και την Ελβετία.

Δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ανέβασαν σε περίπου δέκα χιλιάδες τους ομογενείς και τους φιλέλληνες, που κατέκλυσαν τους δρόμους με ελληνικές σημαίες στα χέρια για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση του Ελληνισμού της Στουτγάρδης για την εθνική παλιγγενεσία.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η Ελληνική Προεδρική Φρουρά, η οποία παρήλασε και με τις έξι στολές της. Υπήρξε η πρώτη φορά, που οι Εύζωνες εμφανίστηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος εκτός Ελλάδας, όπως και η πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν μαζί όλες οι ενδυμασίες τους.

Επίτιμοι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση, την οποία η οργανωτική επιτροπή προετοίμαζε από καιρό, ήταν αξιωματούχοι του Ελληνικού Κράτους καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Γερμανία.

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Στουτγάρδη και σε συνεργασία με την Πρέσβη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, είχε συναντήσεις με την οργανωτική επιτροπή της παρέλασης, με τη συντονίστρια της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, με διευθύντριες και καθηγήτριες σε σχολεία της Βάδης Βυρτεμβέργης, με παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά, με εκπροσώπους ομογενειακών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, κοινοτήτων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς και με ομογενείς επιχειρηματίες, επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, καλλιτέχνες, μουσικούς και ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού συμφώνησε με τους ομογενείς για τη μετατροπή της πλατφόρμας staellinika.com και για γερμανόφωνα παιδιά.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, παρουσία τμήματος του Αγήματος της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, παρέστη στην τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες ομογενείς.

Την παραμονή της παρέλασης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμή των Φιλελλήνων Γερμανών, με ομιλία του πανεπιστημιακού καθηγητή ιστορίας και φιλοσοφίας Wilfried Setzler για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και το φιλελληνικό κίνημα.

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης μίλησε στην εκδήλωση επισημαίνοντας την προσφορά της γνωστής «Γερμανικής Λεγεώνας» και των οπαδών του φιλελληνικού κινήματος της Γερμανίας, που τελικά θυσιάστηκαν ως «μάρτυρες».

Σημειώνεται ότι πριν από 200 χρόνια ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός Γερμανών Φιλελλήνων υποστήριξε τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό. Εκείνη την εποχή ιδρύθηκε στη Στουτγάρδη, το πρώτο φιλελληνικό σωματείο στη Γερμανία, ο λεγόμενος «Σύλλογος Βοήθειας για την Ελλάδα», μετά το κάλεσμα του καθηγητή Κρουγκ.

Σε όλη τη Γερμανία, η Ελληνική Επανάσταση πυροδότησε ένα φιλελληνικό κίνημα με μεγάλη δύναμη κινητοποίησης. Πολλοί υπήρξαν οι Γερμανοί ανάμεσα στους περίπου 1.200 Φιλέλληνες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από τη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη από το 1821 και μετά για να υποστηρίξουν τον αγώνα για την ελευθερία.

Πηγή φωτογραφιών: Γ. Γ. Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Προκήρυξη θέσης Ιδιαιτέρου Γραμματέα στο Γενικό Προξενείο Μονάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Από το Γενικό Προξενείο Μονάχου ανακοινώνεται ότι προκηρύσσεται μία θέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), διετούς διάρκειας, σύμφωνα με το άρθρο 422 του Ν. 4781/2021 περί οργάνωσης και λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ως κατωτέρω:

Μία (1) θέση Ιδιαιτέρου/-ας Γραμματέα με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.100,00 ευρώ.

Απαιτούμενα προσόντα των υποψηφίων:

α) Μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας με ελληνική ή γερμανική υπηκοότητα. Τυχόν άλλη υπηκοότητα δύναται να εξεταστεί, εφόσον πιστοποιείται νόμιμη διαμονή στη Γερμανία με δυνατότητα εργασίας.

β) Κατώτερο όριο ηλικίας το 21ο έτος συμπληρωμένο και ανώτατο το 60ο έτος.

γ) Εφόσον είναι Έλληνες υπήκοοι, να έχουν συμπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.

δ) Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν:

– Πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών,
– Άριστη γνώση της γερμανικής και ελληνικής γλώσσας.
– Άριστη γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή,
– Προθυμία, εργατικότητα και πνεύμα συνεργασίας.

Κατά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων θα συνεκτιμηθεί η ύπαρξη σχετικής εμπειρίας και προϋπηρεσίας, η γνώση επιπλέον γλωσσών, η πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης και η ύπαρξη άλλων συναφών, με την συγκεκριμένη θέση, προσόντων. Επίσης είναι απαραίτητη η διάθεση για εργασία πέραν του ωραρίου, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Ο/η προσλαμβανόμενος/η, εφόσον έχει την ελληνική ιθαγένεια, μπορεί με αίτηση του/της να υπαχθεί στην ελληνική νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων ή να ασφαλισθεί σε επιτόπιο ασφαλιστικό φορέα. Το καθεστώς των αλλοδαπών διέπεται από την επιτόπια κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία.

Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές βαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι/νες παρακαλούνται να αποστείλουν επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, βιογραφικό σημείωμα, αντίγραφο Ποινικού Μητρώου, καθώς και υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα δεσμεύονται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εφόσον τους ζητηθεί.

Ο σχετικός φάκελος θα πρέπει να αποσταλεί, αποκλειστικά ταχυδρομικώς, στη διεύθυνση του Γ. Προξενείου Μονάχου: Mohlstraße 22, 81675 Munchen.

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων μέχρι 26.08.2022.

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο από 15 έως 17 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης).

Το Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο θα αναπτυχθεί σε δύο άξονες:

Το «Aristotle Medical Forum», που διοργανώνεται από το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και το «International Conference of the Hellenic Medical Diaspora», που συντονίζεται από τις Hellenic Medical Societies.

Το Συνέδριο, το οποίο θα τιμήσουν με την παρουσία τους κορυφαίοι ερευνητές, διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές από όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης (Μ2).

Επισημαίνεται ότι στο Συνέδριο έχουν χορηγηθεί 18 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits).

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://diaspora.med.auth.gr/amf2022/, όπου είναι επίσης διαθέσιμο το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου, πληροφορίες σχετικά με τους ομιλητές, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή και τη μετακίνηση των συμμετεχόντων.

Για όσους ενδιαφερόμενους δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία, έχει προβλεφθεί εναλλακτικά η δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης και συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.medevents.gr/congress/amf22.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν. Το Συνέδριο καλύπτει επιπλέον την εστίαση των συμμετεχόντων, καθώς και την είσοδο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα το πλαισιώσουν.

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ορθόδοξη Ευλογία για τα 864α γενέθλια της πόλης του Μονάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dietmar Frey

Η πόλη του Μονάχου, η “πόλη με καρδιά” όπως συνήθως χαρακτηρίζεται, εορτάζει φέτος τα 864α γενέθλιά της.

Το γεγονός αυτό εορτάστηκε με πολυποίκιλο πολιτιστικό πρόγραμμα στις κεντρικές πλατείες της πόλης, όπου παρευρέθησαν χιλιάδες Βαυαρών και άλλων τουριστών.

Λόγω της δίχρονης απαγόρευσης συγκεντρώσεων εξαιτίας του κορωνοΐού, δόθηκε φέτος η ευκαιρία στους κατοίκους του Μονάχου και στους επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης, να γλεντήσουν, να χορέψουν και να απολαύσουν βαυαρικές λιχουδιές και μπύρα κάτω από τον καταγάλανο βαυαρικό ουρανό αν και με τη συνοδεία καύσωνα.

Πηγή φωτογραφίας: Dietmar Frey

Στις εκδηλώσεις έλαβε μέρος και το Συμβούλιο των Χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου με μια σεμνή τελετή σε εξέδρα στη κεντρική πλατεία Marienplatz, όπου οι εκπρόσωποι των τριών εκκλησιών (ρωμαιοκαθολικής ευαγγελικής και ορθόδοξης) ευχήθηκαν στη πόλη Μονάχου κάθε ευλογία του Θεού για μια αρμονική συμβίωση λαών και πολιτισμών και ειρήνη στον κόσμο.

Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος ανέγνωσε στα ελληνικά το ψαλμικό χωρίο: “του αναγγείλαι ότι ευθύς Κύριος ο Θεός μου και ουκ έστιν αδικία εν αυτώ” (Ψαλμός 92) καθώς επίσης και μια σύντομη ευχή για το καλό της πόλης.

Πηγή φωτογραφίας: Dietmar Frey

Σημειώνεται ότι οι στίχοι του ψαλμού 92 αναγνώστηκαν σε διάφορες γλώσσες, (γερμανική, αγγλική, γαλλική, ελληνική, ρωσική, κοπτική, ισπανική, αραβική και με το βαυαρικό γλωσσικό ιδίωμα).

Στην τελετή έγινε αναφορά και στο 50ο ιωβηλαίο της Ολυμπιάδας Μονάχου (1972-2022) και ιδιαίτερα με μουσική πλαισίωση με την ρωσίδα Angela Avetisyan (Τρομπέτα) και άλλους μουσικούς.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Βελιγράδι η 9η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία

Στο Βελιγράδι, το διήμερο 10 και 11 Ιουνίου 2022 έλαβε χώρα η 9η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, παρουσία πολλών μελών από την Ελλάδα και τις γύρω Βαλκανικές χώρες.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, ύστερα από πρόσκληση, τα μέλη της Π.Β.Α. με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Μαγειρία επισκέφτηκαν τον Σύλλογο Βλάχων Βελιγραδίου «Lunjina» όπου έτυχαν θερμής υποδοχής με έκδηλη την συγκίνηση και στις δύο πλευρές για το αντάμωμα αυτό, το οποίο έδωσε την ευκαιρία και στις δύο πλευρές, τους Βλάχους Τσιντσάρους του Βελιγραδίου και την Π.Β.Α., να έχουν μία γόνιμη συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων γύρω από την συμμετοχή του ιστορικού αυτού Συλλόγου στην Π.Β.Α.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 το πρωί, μία σεμνή τελετή απότισης φόρου τιμής έλαβε χώρα στον χώρο του ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου, μνημείο το οποίο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου.

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία

Ο πρόεδρος της ΠΒΑ κ. Μιχ. Μαγειρίας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βελιγραδίου η «Lunjina» κ. Αριστοτέλης Μαρτίνοβιτς, κατέθεσαν μαζί στο Μνημείο του Ρήγα Φεραίου ένα δάφνινο στεφάνι φερμένο από την Ελλάδα παρουσία των μελών της Π.Β.Α. και πολλών μελών της «Lunjina».

Κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός αλλά και η ικανοποίηση των συμμετεχόντων βλαχόφωνων Ελλήνων μελών της Π.Β.Α., ήταν ιδιαίτερα γιατί για πρώτη φορά είχαν στο πλευρό τους Βλάχους Τσιντσάρους του Βελιγραδίου μπροστά από τον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου, του «διερμηνευτή του ριζοσπαστικού Διαφωτισμού τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη» στον τόπο του μαρτυρίου του.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 9ης Ανοιχτής Συνδιάσκεψης της Π.Β.Α. στην αίθουσα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι με την παρουσία του Προξένου της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Κωνσταντίνου Ανδρουλάκη.

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία

Ο πρόεδρος της Π.Β.Α. κ. Μιχάλης Μαγειρίας αναφέρθηκε στο κλίμα ενθουσιασμού που επικράτησε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης, για την παρουσία όλων που έδωσε ελπίδα για το μέλλον και έκανε ιδιαίτερη αναφορά κυρίως για την υποδοχή και την συμμετοχή στις εργασίες του Συλλόγου Βλάχων Βελιγραδίου «Lunjina»!

Η 9η Ανοιχτή Συνδιάσκεψη έκλεισε όμορφα και νοσταλγικά με παράσταση της Χορωδίας του Συλλόγου Βλάχων Βελιγραδίου «Lunjina».

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση Αντιπροέδρου του ΠΣΗΕ Λ. Δημητρίου με τις Προξενικές αρχές της Ελλάδας στην Κύπρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Συνάντηση με το Νέο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου και τη Διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου κ.  Αθηνά Παπαγεωργίου είχε χθες ο Αντιπρόεδρος του ΠΣΗΕ, Λευτέρης Δημητρίου.


Ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε τον εξοχότατο Πρέσβη και τη Διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου για τη δομή και τις δραστηριότητες του ΠΣΗΕ, ως τριτοβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των Απόδημων Ηπειρωτών.

Στη συνέχεια έγινε εκτενής αναφορά για την πρόσφατη διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: «Ήπειρος ιδανικός Προορισμός για τους Κύπριους ταξιδιώτες» η οποία διοργανώθηκε από το ΠΣΗΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Top kinisis Travel, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ Κύπρου και του ACTA.

Τέλος ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Βόρειο ΄Ηπειρο, τα προβλήματα και τις προκλήσεις.

Ο εξοχότατος Πρέσβης ευχαρίστησε τον κ. Δημητρίου για την ενδελεχή ενημέρωση για τις δραστηριότητες του ΠΣΗΕ.

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Δημητρίου δώρισε στον Πρέσβη το βιβλίο του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Γεωργίου Σούρλα «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν»

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νανοαισθητήρα που ανιχνεύει παρασιτοκτόνα στα φρούτα, δημιούργησε Έλληνας της διασποράς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Επιστήμονες στη Σουηδία, με επικεφαλής έναν Έλληνα της διασποράς, ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό μικροσκοπικό αισθητήρα, ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία τοξικών γεωργικών παρασιτοκτόνων στα φρούτα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Η τεχνική χρησιμοποιεί νανοσωματίδια από άργυρο για να αυξήσει το “σήμα” των χημικών ουσιών που τυχόν υπάρχουν μέσα στα φρούτα. Αν και ακόμη σε αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τέτοιοι νανοαισθητήρες θα βοηθήσουν σημαντικά στο μέλλον προκειμένου να ανιχνεύονται επικίνδυνα για την υγεία χημικά μέσα στα φρούτα, προτού αυτά καταναλωθούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γεώργιο Σωτηρίου του Τμήματος Μικροβιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Advanced Science”.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής, “έως τα μισά από όλα τα φρούτα που πουλιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουν συνδεθεί με προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Όμως οι υπάρχουσες τεχνικές για την ανίχνευση παρασιτοκτόνων σε προϊόντα πριν την κατανάλωση τους είναι περιορισμένες στην πράξη λόγω του υψηλού κόστους τους και της δύσκολης παραγωγής των αισθητήρων τους.

Για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, αναπτύξαμε φθηνούς και εύκολα αναπαραγόμενους νανοαισθητήρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή παρασιτοκτόνων στα φρούτα, ακόμη και στο ίδιο το κατάστημα πώλησης τους”.

Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι ο νέος αισθητήρας μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις παραθείου στα μήλα μέσα σε πέντε λεπτά χωρίς να προξενήσει καμία βλάβη στο φρούτο.

Ο Γ. Σωτηρίου αποφοίτησε από τη σχολή ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ (2006) και έκανε μεταπτυχιακά στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, από όπου πήρε και το διδακτορικό του (2011). Μετά από μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (2013-15) και στο ΕΤΗ (2016), είναι σήμερα ανώτερος ερευνητής στο σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, εστιάζοντας στη νανοβιοτεχνολογία και στα βιοϋλικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια
Advertisement

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ32 λεπτά πριν

Tui: Ομαλά θα κυλήσουν οι διακοπές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιωτών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ώρες πριν

Μειωμένος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για ηλικιωμένους που έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ18 ώρες πριν

Γερμανία: Προσωρινούς εργαζόμενους από το εξωτερικό τοποθετεί στα αεροδρόμια η κυβέρνηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες πριν

Οι τροπικοί κυκλώνες έγιναν λιγότερο συχνοί τον 20ό αιώνα λόγω κλιματικής αλλαγής

ΓΕΡΜΑΝΙΑ23 ώρες πριν

Γερμανία: Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κατάργηση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Αυτοκίνητο: Αυξήθηκαν οι κλοπές καταλυτών λόγω των μετάλλων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Προκήρυξη θέσης Ιδιαιτέρου Γραμματέα στο Γενικό Προξενείο Μονάχου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 ημέρες πριν

Τη Μήλο επιλέγει το Conde Nast Traveller για καλοκαιρινές διακοπές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Η… μύτη ίσως καθορίζει ποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν φίλοι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Αντιμέτωπο με ένα «καλοκαίρι απεργιών» το αεροδρόμιο Χίθροου

Europolitis TV1 έτος πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV1 έτος πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV1 έτος πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV2 έτη πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement