Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τρεις πόλεις της Γερμανίας βρίσκονται στις δέκα κορυφαίες στον κόσμο για ποδήλατο

Published

on

Στη σχετική κατάταξη το Βερολίνο κατέλαβε τη 19η θέση. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το ποδήλατο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τρόπος μετακίνησης. Ωστόσο, ορισμένες πόλεις είναι πιο φιλικές για τους ποδηλάτες από άλλες. Μια πρόσφατη μελέτη κατέταξε τις καλύτερες πόλεις για ποδηλασία στον κόσμο και τρεις γερμανικές πόλεις μπήκαν στην πρώτη 10άδα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, χιλιάδες άνθρωποι στράφηκαν στο ποδήλατο ως τρόπο διατήρησης της υγείας και αποφυγής των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι σύντομα διαπίστωσαν ότι ορισμένες πόλεις ήταν καλύτερες για ποδήλατο από άλλες.

Προκειμένου να προσδιορίσει ποιες πόλεις είναι καλύτερες για τους ποδηλάτες, η Luko, μια ασφαλιστική εταιρεία, διεξήγαγε το 2022 μια μελέτη παραδοσιακών πόλεων ποδηλασίας σε όλο τον κόσμο, καθώς και πόλεων που έχουν βελτιώσει τις ποδηλατικές τους υποδομές.

Επιλέχθηκαν 90 πόλεις για να συμπεριληφθούν στη μελέτη, με βάση τις επενδύσεις τους και τις εργασίες για τη βελτίωση των ποδηλατικών τους υποδομών.

Η Luko αξιολόγησε μια σειρά από μετρήσεις που ομαδοποιήθηκαν σε έξι κατηγορίες: καιρός, ποσοστό χρήσης ποδηλάτου, εγκληματικότητα και ασφάλεια, υποδομές, κοινή χρήση και εκδηλώσεις.

Ίσως να μην το περιμένατε αλλά η γερμανική πόλη Mίνστερ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία κατατάχθηκε ως η δεύτερη καλύτερη πόλη για ποδήλατο στον κόσμο. Η πόλη σημείωσε υψηλές βαθμολογίες σε γενικές γραμμές, αλλά τα πήγε ιδιαίτερα καλά στην κατηγορία εγκληματικότητα και ασφάλεια, καθώς και στην κατηγορία εκδηλώσεων.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Δύο άλλες γερμανικές πόλεις μπήκαν στην πρώτη 10άδα – η Βρέμη και το Ανόβερο – οι οποίες έρχονται στην 9η και 10η θέση, αντίστοιχα.

Αρκετές άλλες γερμανικές πόλεις είχαν επίσης καλές επιδόσεις στην κατάταξη, με συνολικά 15 να κατατάσσονται μεταξύ των 90 πόλεων που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Το Αμβούργο (13η θέση) και η Λειψία (14η θέση) ήταν οι πρώτες γερμανικές πόλεις εκτός της πρώτης 10άδας, το Βερολίνο κατέλαβε τη 19η θέση και το Ντόρτμουντ (45η θέση) ήταν η χειρότερη γερμανική πόλη στην κατάταξη.


Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτές οι 10 πόλεις κατατάχθηκαν ως οι καλύτερες για τους ποδηλάτες για το 2022:


1. Ουτρέχτη, Ολλανδία
2. Mίνστερ, Γερμανία
3. Αμβέρσα, Βέλγιο
4. Κοπενχάγη, Δανία
5. Άμστερνταμ, Ολλανδία
6. Μάλμο, Σουηδία
7. Χανγκτσόου, Κίνα
8. Βέρνη, Ελβετία
9. Βρέμη, Γερμανία
10. Ανόβερο, Γερμανία

Πηγή: iamexpat.de

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στο κλίμα των Χριστουγέννων ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στο κλίμα των Χριστουγέννων μπαίνει σιγά σιγά το Βερολίνο.

Ο ζωολογικός κήπος της πρωτεύουσας αποφάσισε φέτος να μπει δυναμικά στο πνεύμα των εορτών στολίζοντας τους χώρους με εντυπωσιακά φώτα. Στο επίκεντρο του στολισμού είναι ένα εμβληματικό κάστρο 400 ετών.

Φέτος, αν και το κύριο θέμα του ζωολογικού κήπου είναι η ζωή της ζούγκλας, οι επισκέπτες θα μπορούν να κυκλοφορούν εκεί κρατώντας ζεστή σοκολάτα, γλυκά και ακούγοντας μουσική.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου, πρόκειται για ένα σχέδιο μελετημένο από ειδικούς και εκτιμάται ότι αυτό θα κάνει καλό στην ψυχολογία των επισκεπτών.

«Σε βοηθάει να ανακτήσεις όλες τις δυνάμεις που χρειάζεσαι, να επεξεργαστείς τις πληροφορίες, να πάρεις αποφάσεις. Έχει θετικά αποτελέσματα για την διάθεσή, σε κάνει πιο ήρεμο, σε χαλαρώνει, αποκτάς χαρούμενη διάθεση» δήλωσε στο euronews ο ψυχολόγος και ερευνητής Άρμιν Λάζλο Χάλμπαχ.

Τέτοια οφέλη θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τους χειμερινούς μήνες, όταν οι άνθρωποι τείνουν να μένουν σε εσωτερικούς χώρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η έξοδος των ανθρώπων σε φυσικό περιβάλλον είναι πιο σημαντική από ποτέ.

«Προσπαθήστε να σκεφτείτε την αξία που έχει η φύση για εμάς και να δημιουργήσετε μια σύνδεση ανθρώπου-φύσης. Τείνουμε να ξεχνάμε ότι είμαστε έντονα εξαρτημένοι και αλληλοεξαρτώμενοι και μέρος της φύσης» προσθέτει ο Άρμιν Λάζλο Χάλμπαχ.

Ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου θα διατηρήσει τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό μέχρι τις 14 Ιανουαρίου.

Πηγή: euronews.com

Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Περίπου 300 Ελληνικές εταιρίες στην φετινή Anuga

Published

on

Από

Μεγάλη η συμμέτοχη της Ελλάδας στην φετινή διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Anuga που  θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. έως την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 στην Κολωνία.

Η έκθεση που αποτελεί ορόσημο στον κλάδο, με τις 10 εμπορικές εκθέσεις κάτω από μια στέγη, πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στη Κολωνία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότεροι από 7.800 εκθέτες από 118 χώρες συμμετέχουν σε ένα πλήρως κρατημένο εκθεσιακό κέντρο με συνολική έκταση περίπου 300.000m². Το ξένο μερίδιο είναι 94 τοις εκατό. Οι δέκα μεγαλύτερες συμμετοχές χωρών προέρχονται από το Βέλγιο, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Υπό το κατευθυντήριο θέμα της «Βιώσιμης Ανάπτυξης», η φετινή Anuga, μαζί με νέους συνεργάτες, προσφέρει επίσης ένα ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συνεδρίων που εστιάζει σε τρέχοντα θέματα στη βιομηχανία τροφίμων.

Επισκεφτείτε  μας στην Anuga από 8 -11 Οκτωβρίου Hall: 9.1 STAND: A-050/

Επισκεφτείτε  μας στην Anuga από 8 -11 Οκτωβρίου Hall: 10.1 STAND: A-041/

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Θα μειωθεί στα 16 έτη η ηλικία ψήφου;

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει την ηλικία ψήφου στα 16 έτη. Για να υλοποιήσει το σχέδιό της θα χρειαστεί και την αντιπολίτευση. Η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί.

Το Σύνταγμα της Γερμανίας είναι σαφές: «Δικαίωμα ψήφου έχει όποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του». Πολλοί νέοι όμως αρνούνται να το δεχτούν. Είναι πολιτικοποιημένοι, διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους και – όπως η «Τελευταία Γενιά» – επιμένουν στους σκοπούς τους.

Για τη μαθήτρια Ράγιε Λινγιόνομ Νιζαγιάτου, ένα τέτοιο όριο θα ήταν πολύ χαμηλό. «Αλλά το να μπορώ να ψηφίζω στις ομοσπονδιακές εκλογές από τα 16 μου, αυτό θα ήταν τέλειο», αναφέρει στην DW η μαθήτρια από το Βερολίνο, προσθέτοντας πως έχει διαμορφωμένη πολιτική άποψη και θέλει να την εκφράσει διά της ψήφου.

Ο Μίρο Λιμ είναι μάλλον επιφυλακτικός. Ο 17χρονος μαθητής λυκείου είχε δικαίωμα να ψηφίσει για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, αλλά μόνο σε δημοτικό επίπεδο, δηλαδή για τα μέλη της περιφερειακής διοίκησης στο Βερολίνο.

«Τέτοιες εκλογές είναι πιο “διαχειρίσιμες” και μπορώ να οραματιστώ τις δυνατές αλλαγές για το μέρος που ζω», λέει. «Στις ομοσπονδιακές εκλογές, όμως, όλα είναι πολύ πιο περίπλοκα». Επιπλέον, το διάστημα μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, του φαίνεται πολύ μεγάλο. «Μέχρι τότε, η άποψή μου ενδέχεται να έχει αλλάξει προ πολλού».

Η πλειοψηφία αντιτίθεται στην ψήφο από τα 16

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Insa, το 62% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο ή μάλλον αντίθετο με την αναγνώριση του δικαιώματος ψήφου από την ηλικία των 16 ετών στις ομοσπονδιακές εκλογές. Ωστόσο, ο σκεπτικισμός μειώνεται: σε παρόμοια έρευνα πριν από επτά χρόνια, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 80%.

Η Ζίγκριντ Μάινχολντ-Χένσελ από το Ίδρυμα Bertelsmann δεν κατανοεί τον σκεπτικισμό. Η μείωση της ηλικίας ψήφου αποτελεί καλό αντίδοτο κατά της απογοήτευσης με την πολιτική.

«Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι οι 16χρονοι δεν διαφέρουν από τους 18χρονους όσον αφορά στις πολιτικές τους γνώσεις και το ενδιαφέρον τους», εξηγεί σε συνέντευξή της στην DW. «Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει καμία εύλογη δικαιολογία για τη μη μείωση της ηλικίας ψήφου». Ακόμη, είναι σημαντικό να ασχολείται κανείς με τα κόμματα και τις εκλογές από νεαρή ηλικία, καθώς έτσι «διατηρείται η δημοκρατία ζωντανή και αποτελεσματική μακροπρόθεσμα».

Διάσταση απόψεων στην πολιτική ηγεσία

Οι γραμμές στη γερμανική πολιτική είναι σαφείς: τα κόμματα του συνασπισμού τάσσονται υπέρ της μείωσης της ηλικίας ψήφου στις ομοσπονδιακές εκλογές, όπως και το αριστερό κόμμα Die Linke.

Το CDU/CSU και το δεξιό λαϊκιστικό AfD, από την άλλη, αντιτίθενται σε μία τέτοια μεταρρύθμιση.

Στο ενδεχόμενο μίας σχετικής τροποποίησης του εκλογικού νόμου, υπολογίζεται πως ο αριθμός των εκλογέων θα αυξηθεί κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο. Ωστόσο, μία τέτοια αλλαγή θα απαιτούσε την έγκριση των 2/3 των μελών της Μπούντεσταγκ και του Μπούντεσρατ και τα κόμματα του συνασπισμού δεν διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία.

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, αντιπρόεδρος του FDP, αγωνίζεται για τη μείωση της ηλικίας ψήφου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Όσοι αντιτίθενται στην ηλικία ψήφου στα 16 έτη θα πρέπει «να δικαιολογήσουν πλήρως γιατί αρνούνται να παραχωρήσουν αυτό το δικαίωμα σε έναν πολίτη», αναφέρει ο Φόγκελ στην DW.

Σε εποχές γήρανσης της κοινωνίας, η δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών αποτελεί επίσης ένα επιχείρημα υπέρ της μικρής ηλικίας ψήφου: «Φυσικά, θα ήταν θετικό εάν οι προοπτικές των μελλοντικών γενεών συμπεριλαμβάνονταν πιο έντονα στην πολιτική».

Η συντηρητική αντιπολίτευση διαφωνεί. Στα 16 τους χρόνια, πολλοί νέοι δεν γνωρίζουν καν τι επάγγελμα πρόκειται να ακολουθήσουν ή τι επιθυμούν να σπουδάσουν, ενώ συχνά οι γονείς επηρεάζουν τις εκλογικές τους αποφάσεις.

Ο Άνσγκαρ Χέβελινγκ, νομικός σύμβουλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στην Μπούντεσταγκ, υποστηρίζει στην DW ότι «είναι προφανώς αντιφατικό να επιτρέπεται στους νέους να συνάπτουν συμβάσεις και να ευθύνονται αστικά μετά την ηλικία των 18 ετών και, ταυτοχρόνως, να μειωθεί η ηλικία ψήφου».

Περίπλοκο το νομικό πλαίσιο στη Γερμανία

Στην Ευρώπη, οι νέοι 16 ή 17 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές μόνο στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Αυστρία.

Ακόμη και παγκοσμίως, είναι πολύ λίγες οι χώρες στις οποίες προβλέπεται μία τόσο χαμηλή ηλικία ψήφου.

Στη Γερμανία, πάντως, παρ’ ότι στις ομοσπονδιακές εκλογές συμμετέχουν όσοι πολίτες είναι άνω των 18 ετών, σε έξι κρατίδια επιτρέπεται στους 16χρονους να ψηφίζουν στις κρατιδιακές εκλογές.

Σε 11 από τα 16 κρατίδια, αναγνωρίζεται σε αυτούς δικαίωμα ψήφου και στις δημοτικές εκλογές.

Στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2024, οι 16χρονοι Γερμανοί θα έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά, όπως αποφάσισαν τα κόμματα του συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) τον Νοέμβριο του 2022. Για μία τέτοια αλλαγή, δεν ήταν απαραίτητη μία πλειοψηφία 2/3.

Η κ. Χένσελ του Ιδρύματος Bertelsmann θεωρεί ότι οι διαφορετικοί κανονισμοί είναι ατυχείς: «Όσον αφορά την πρόσβαση στην κάλπη, έχουμε ένα συνονθύλευμα κανονισμών και καλούμαστε να εξηγήσουμε σε έναν νέο ότι έχει δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές, αλλά όχι στις ομοσπονδιακές».

Το εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει τελικά να μειώσει την ηλικία ψήφου στα 16 έτη, παραμένει ασαφές.

Πηγή: dw.com

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Της μόδας η χρονοκράτηση στα εστιατόρια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έξω για φαγητό και κουβέντα πολλή ώρα για να απολαύσετε το φαγητό; Όλο και περισσότερα εστιατόρια δίνουν πλέον περιορισμένο χρόνο στις κρατήσεις.

Ο χρόνος είναι χρήμα. «Έχουμε προγραμματίσει μιάμιση ώρα για την παραμονή σας» αναφέρεται στην επιβεβαίωση της κράτησης για το μοντέρνο εστιατόριο “Frühstück 3000” στο Βερολίνο. Η νέα αυτή τακτική κρατήσεων στα εστιατόρια εξαπλώνεται πλέον και στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Κάποτε ήταν δεδομένο πως το να βγαίνεις έξω σήμαινε να φας, να πιείς και να γνωρίσεις ανθρώπους.

Όλο και περισσότερες πόλεις μπαίνουν στον χορό των περιορισμένων χρονικά κρατήσεων. Δεν είναι μόνο τα εστιατόρια του Μονάχου και του Βερολίνου αλλά και πολύ γνωστά εστιατόρια στη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ, το Αμβούργο, τη Φρανκφούρτη, την Κολωνία, τη Λειψία, τη Στουτγάρδη, τη Ζυρίχη.

Σε άλλες χώρες, εκτός από αυτές τις τρεις προαναφερόμενες γερμανόφωνες, η χρονοκράτηση είναι γνωστή. Στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Λονδίνο, το Παρίσι, την Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη, τα τραπέζια γεμίζουν ακόμη και τρεις φορές μέσα σε ένα βράδυ.

Με μερικά μόνο κλικ κράτηση

Στις γερμανόφωνες χώρες αποτελούσαν εξαίρεση μέχρι το 2020. Στην πανδημία λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων απόστασης άρχισε να γίνεται αποδεκτό και λίγο της μόδας. Το εστιατόριο “893 Ryotei” στο Βερολίνο αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι «οι διαδικτυακές κρατήσεις περιορίζονται σε δύο ώρες».

Σε κάθε περίπτωση μια ηλεκτρονική κράτηση είναι αναμφίβολα πρακτική για τους επισκέπτες και τους εστιάτορες, όταν με μερικά μόνο κλικ μπορεί να κλειστεί ένα τραπέζι.

Τι λένε όμως οι ίδιοι οι επισκέπτες των εστιατορίων;

«Το βρίσκω κάπως αντιπαθητικό», λέει ένας. Κάποιος άλλος συμπληρώνει πως «αισθάνομαι σαν μηχανή χρήματος που πρέπει να φύγει γρήγορα». Ένας τρίτος κάνει λόγο για «κατάντια της γαστρονομίας».

Υπάρχει όμως και κατανόηση. «Έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζομαι ποτέ πάνω από δύο ώρες για να φάω σε ένα θορυβώδες εστιατόριο», λέει κάποιος. «Καλύτερα από το να μένω περισσότερο και να σερβίρονται ακόμη πιο ακριβά πιάτα και ποτά», λέει κάποιος άλλος. «Με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει, είναι φυσικό οι ιδιοκτήτες να θέλουν να γίνονται κρατήσεις για τα τραπέζια τους περισσότερες από μία φορές».

Θα εκλείψει η ζεστή ατμόσφαιρα;

Μήπως όμως αυτού του είδους οι περιορισμένες χρονικά κρατήσεις αφαιρούν κάτι από τη ζεστασιά και τη γοητεία των εστιατορίων;

Η Ίνγκριντ Χάρτγκες, επικεφαλής της γερμανικής Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, δηλώνει πως «ιδιαίτερα ενόψει της ραγδαίας αύξησης του κόστους στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων και του προσωπικού, οι επιχειρήσεις μας περισσότερο από ποτέ πρέπει να υπολογίζουν με ακρίβεια και να βρίσκουν τρόπους για να έχουν υπό έλεγχο τα έξοδά τους».

Επισημαίνει πάντως πως υπάρχουν εστιατόρια και παμπ χωρίς ωράριο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν θέση ακόμη και χωρίς κράτηση.

Επίσης οι επιθυμίες διαφέρουν, υπάρχουν οικογένειες που επιθυμούν να μείνουν από τις 5:30 μμ μέχρι τις 8:00 μμ.

Οι περιορισμένες χρονικά κρατήσεις γίνονται πάντως από εστιατόρια που έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση, εξηγεί η Ίνγκριντ Χάρτγκες, και τονίζει ότι δεν υπάρχει κάποια θεμελιώδης αλλαγή στην κουλτούρα της γαστρονομίας.

Κατά τη γνώμη της δεν είναι το τέλος της ζεστασιάς, του καλού φαγητού και της εξυπηρέτησης, λέει. Υπάρχουν και για αυτό λύσεις. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, οι επισκέπτες που μένουν περισσότερο και θέλουν να πιουν άλλο ένα ποτό, αφήνουν το τραπέζι τους και πάνε στο μπαρ.

Σημαντικό πάντως είναι, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών, τα εστιατόρια να κάνουν σαφή την πολιτική τους στους πελάτες και στη συνέχεια αυτοί μπορούν να αποφασίζουν.

Πηγή: dw.com

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Θα πάψει η Γερμανία να είναι χώρα των μηχανικών;

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η έλλειψη εργαζομένων στην Γερμανία είναι γνωστή. Ο τομέας της μηχανολογίας έχει τεράστιες ελλείψεις με αρνητικές συνέπειες για τη χώρα εάν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης.

Είτε ηλεκτρολόγος μηχανικός είτε μηχανικός υπολογιστών, πολιτικός μηχανικός ή μηχανικός με εξειδίκευση στην τεχνολογία κτιρίων, όποιος αναζητά στην Γερμανία εργασία σε αυτόν τον κλάδο έχει πολλές επιλογές.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 υπήρχαν 387 κενές θέσεις για 100 αιτούντες ενώ ένα χρόνο αργότερα 471 θέσεις μια αύξηση της τάξεως σχεδόν του 22%.

Στα τέλη του 2022 υπήρξαν συνολικά 170.300 κενές θέσεις εργασίας για μηχανικούς στη Γερμανία.

Η Ένωση Γερμανών Μηχανικών (VDI) προειδοποιεί πως υπάρχει παντού έλλειψη εργαζομένων και πως η κατάσταση αυτή είναι επισφαλής καθώς τα δημόσια κατασκευαστικά έργα έχουν σταματήσει ή δεν μπορούν καν να ξεκινήσουν. Παράλληλα και τα έργα ψηφιοποίησης παραμένουν στάσιμα.

Η Γερμανία εδώ και δεκαετίες είναι γνωστή ως χώρα των μηχανικών και χαίρει μεγάλης αναγνώρισης σε παγκόσμιο επίπεδο για την τεχνογνωσία της.

«Στη Γερμανία ζούσαμε πραγματικά από το καλό ανθρώπινο δυναμικό, αυτή ήταν η δύναμη μας», λέει ο μηχανικός Ντίτερ Βεστερκάμπ, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας και κοινωνίας στο VDI. Παρόλα αυτά σήμερα υπάρχουν περισσότεροι συνταξιούχοι και λιγότεροι φοιτητές στον κλάδο. Δεν είναι λίγοι αυτοί όμως που θεωρούν ότι δεν υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.

Λιγότεροι οι σπουδαστές στον τομέα μηχανολογίας

Στα βασικά μαθήματα που προβλέπονται για τους σπουδαστές μηχανολογίας, ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών μειώνεται σημαντικά.

«Συνεπώς αναμένεται σημαντική μείωση του αριθμού αποφοίτων τα επόμενα χρόνια», λέει ο οικονομολόγος Άξελ Πλούνεκε από το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο στην Κολωνία. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει αύξηση της ανάγκης για μηχανικούς, ειδικά στον τομέα των φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών και προϊόντων.

Έρευνα του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου αναφέρει πως μελλοντικά το 43% των εταιρειών θα χρειάζονται περισσότερους μηχανικούς και το 63% περισσότερους ειδικούς πληροφορικής.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο Ντίτερ Βεστερκάμπ προειδοποιεί πως η βιομηχανία παρακολουθεί στενά αυτή την έλλειψη. «Από τον κλάδο ακούμε πως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι μια κατάσταση για την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, απλά υπάρχει».

Αυτό όμως εξαλείφει ένα βασικό επιχείρημα υπέρ της Γερμανίας. «Εάν κάποιος έχει αυτή την κατάσταση κατά νου και γνωρίζει πως τα πράγματα είναι διαφορετικά σε άλλες χώρες, τότε θα είναι δύσκολο να πειστεί ο βιομηχανικός κλάδος να επενδύσει στη χώρα μελλοντικά και αυτό θα ήταν μοιραίο», συμπληρώνει. Διακυβεύεται εν τέλει η ευημερία της χώρας.

Ο ίδιος αναφέρει πως μοναδική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η εισαγωγή ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό. Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 126,5% των αλλοδαπών εργαζομένων σε επαγγέλματα μηχανικών. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Η πολιτική ηγεσία έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και επί του παρόντος θέλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση.

Ο Ντίντερ Βεστερκάμπ υπογραμμίζει ότι η VDI καλωσορίζει αυτή την στρατηγική και ελπίζει να εφαρμοστεί ειδάλλως η Γερμανία οδεύει σε λάθος κατεύθυνση. Ο Γερμανός μηχανικός τονίζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όταν ένας επιχειρηματίας θέλει να προσλάβει ένα άτομο από το εξωτερικό.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και μήνες και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά η χώρα αυτή τη στιγμή, λέει ο ίδιος.

Η γραφειοκρατία κρατάει πίσω τους εργαζόμενους από το εξωτερικό

Από την άλλη πλευρά ο οικονομολόγος Πλούνεκε ζητά περισσότερη ψηφιοποίηση και περισσότερο προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς όπως λέει και ο ίδιος οι αρχές προκαλούν «κυκλοφοριακή συμφόρηση» σε αυτή τη στρατηγική λόγω των μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων.

Σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του προβλήματος αποτελούν τα γερμανικά πανεπιστήμια λόγω του ότι προσφέρουν πολλές δυνατότητες για να μεταναστεύσει κάποιος και να σπουδάσει ένα από τα επαγγέλματα μηχανολογίας. Μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία ολοένα και περισσότεροι φοιτητές από το εξωτερικό επέλεγαν τη Γερμανία για τις σπουδές τους.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το να παραμείνουν οι ξένοι πτυχιούχοι στη Γερμανία μετά την αποφοίτηση τους είναι δύσκολο καθώς οι μισοί από αυτούς φεύγουν ακριβώς μετά τις σπουδές τους «και παίρνουν μαζί τους, τις γνώσεις που απέκτησαν εδώ», δηλώνει ο Ντίντερ Βεστερκάμπ.

Ο μηχανικός λέει πως πρέπει κανείς να φροντίζει τους ανθρώπους που έχει κερδίσει. Στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, η Ένωση Γερμανών Μηχανικών (VDI), συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου τα μέλη της Ένωσης βοηθούν ξένους συναδέλφους, σαν ένα είδος μέντορα στο εργασιακό και αλλά και στο κοινωνικό κομμάτι.

Επιπλέον, σχεδιάζονται στοχευμένα πακέτα κατάρτισης και περαιτέρω εκπαίδευσης, τα οποία «θα δημιουργήσουν γέφυρες για τις μελλοντικές τεχνολογίες».

Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργηθούν «διεθνείς κοινότητες», δηλαδή δίκτυα σε εταιρείες και περιφέρειες μέσω των οποίων θα προσελκύονται ευκολότερα μετανάστες σε επαγγέλματα μηχανικών. Ο Ντίντερ Βεστερκάμπ θεωρεί πως η κοινωνία έχει καθήκον να αναπτύξει μια κουλτούρα υποδοχής αυτών των ανθρώπων ειδάλλως θα υπάρχουν δυσκολίες στην ποιότητα ζωής στη Γερμανία στο μέλλον.

Πηγή: dw.com

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αφιερωμένο στη Ελλάδα το διεθνές φεστιβάλ Χέντελ του Γκέτινγκεν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Hellas» είναι ο τίτλος του φετινού διεθνούς φεστιβάλ Χέντελ (18-29 Μαΐου) του παλαιότερου φεστιβάλ μουσικής μπαρόκ στον κόσμο. Διοργανώνεται στο Γκέτινγκεν από το 1920 και προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ο διεθνώς γνωστός και πολυβραβευμένος αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του από το 2022, σχεδίασε το πρόγραμμα υπό μια εντελώς νέα – ελληνική – οπτική.

Τι σχέση έχει όμως ο Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ (1686-1759) με την Ελλάδα;

«Φαίνεται ασυνήθιστο, αν όμως ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά, θα δει μια ξεκάθαρη αναφορά στον κόσμο των ελληνικών μύθων στις όπερες και τα ορατόρια του Χέντελ», σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα του προγράμματος η Πέτρα Μπρόιστντ, δήμαρχος της γερμανικής πόλης. Κάτι ανάλογο υποστηρίζει και ο Βόλφγκανγκ Ζάντμπεργκερ, ο πρόεδρος της «Εταιρείας Χέντελ» και καθηγητής μουσικολογίας στο πανεπιστήμιο του Λιούμπεκ: «Η Ελλάδα θεωρείται το λίκνο του πολιτισμού μας. Οι αρχαίοι μύθοι και η ελληνική ιστορία παίζουν ρόλο στη μουσική του Χέντελ. Για μένα, το θέμα του ορατορίου “Ηρακλής” είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μέχρι σήμερα. Ο αρχαίος ήρωας πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην αρετή και την κακία».

Με αυτό ακριβώς το έργο, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ξεκίνησε και το φεστιβάλ.

Συμμετείχαν ο περιζήτητος από όλες τις όπερες μπασοβαρύτονος Αντρέας Βολφ στον ομώνυμο ρόλο, η μεσόφωνος Βιβίκα Ζενώ, μία από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες της μουσικής μπαρόκ, στον ρόλο της Δηιάνειρας και η διάσημη σοπράνο Άννα Ντέννις, στον ρόλο της Ιόλης.

Ο Γιώργος Πέτρου σκηνοθετεί και διευθύνει επίσης τις παραστάσεις της όπερας «Σεμέλη» του Χέντελ, η οποία παρουσιάζεται, όμως, ως δραματικό ορατόριο, με την κορυφαία σοπράνο Μαρί Λις στον ομώνυμο ρόλο και τον διεθνούς φήμης τενόρο Τζέρεμι Όβεντεν στον ρόλο του Δία. Ο Πάρις Μέξης έκανε τα σκηνικά και τα κοστούμια, ενώ η Στέλλα Κάλτσου επιμελήθηκε τον φωτισμό. Δύο Έλληνες -επίσης- με διεθνή καριέρα.

Ο Γιόχεν Σέφσμαϊερ, διευθύνων σύμβουλος του φεστιβάλ, επισήμανε σε συνεντεύξεις του ότι «ο Γιώργος Πέτρου ήταν εκείνος ο οποίος έδωσε το έναυσμα για να ερευνηθεί η σχέση της μουσικής του μπαρόκ με την Ελλάδα. Ο Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ είναι ο Μάικλ Τζάκσον του 18ου αιώνα, και ενθουσίαζε το διεθνές κοινό πολύ πριν εφευρεθούν το ραδιόφωνο, το βίντεο κλιπ και η αναπαραγωγή μουσικής µέσω του διαδικτύου.

Στον Χέντελ άρεσε να τολμά το νέο. Ο Πέτρου αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση έδειξε ότι έχει κάτι κοινό μαζί του, τη χαρά να ανοίγει νέους μουσικούς δρόμους».

Υπάρχει όμως αποδεδειγμένη επιρροή του Χέντελ στην ελληνική μουσική ή αντίστροφα του ελληνικού μουσικού πολιτισμού στην μουσική γενικώς;

«Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου οργανικά έργα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, αφού στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν συνόδευε τις ακολουθίες εκκλησιαστικό όργανο. Έτσι, δεν υπήρχε βάση σύγκρισης για μια διαδραστική επιρροή.

Οι σχέσεις μεταξύ Χέντελ και Ελλάδας θα μπορούσαν να βρεθούν σε τελείως διαφορετικά επίπεδα: Για παράδειγμα, σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες έγραψαν έργα για εκκλησιαστικά όργανα ή συνδύασαν τη μουσική του μπαρόκ με ελληνικούς χορούς», εξήγησε στο περιοδικό «kulturis» ο Γιόχεν Σέφσμαϊερ.

Το μουσικό σύνολο «filoBarocco Tetraktys» παρουσιάζει ακριβώς αυτή την αλληλεπίδραση μπαρόκ-ελληνικών χορών, ως αποτέλεσμα ενός επιδέξιου συνδυασμού μουσικής και μαθηματικών.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη σημασία των αριθμών. Ιδιαίτερα ιερός ήταν το τέσσερα, εξού ο όρος «τετρακτύς» των Πυθαγορείων.

Εκκινώντας από αυτήν τη μυστικιστική ιδέα, το εν λόγω μουσικό σύνολο εξερευνά τις ρίζες της δυτικής αρμονίας. Άλλωστε, ο Πυθαγόρας ήταν αυτός που ανακάλυψε τη σχέση ανάμεσα στο μήκος των χορδών και το ύψος των τόνων.

Το πόσο γόνιμος μπορεί να είναι ο διάλογος παρελθόντος και παρόντος αποδεικνύει η αρχιμουσικός και συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή, η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό και συνέθεσε ένα έργο για βιόλα εμπνευσμένο από πίνακα του ζωγράφου Μαρκ Σαγκάλ. Με τη μουσική της, μεταφέρει τους ακροατές σε έναν μαγικό κόσμο γεμάτο ηχοχρώματα.

Επίσης, δύο εκ των σπουδαιότερων εν ζωή Ελλήνων συνθετών ο Γιώργος Κουρουπός και ο Γιώργος Κουμεντάκης ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση να συνθέσουν μουσική εμπνεόμενη από ιστορικά όργανα μπαρόκ και δημιούργησαν έργα που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν δίνοντάς τους νέα πνοή.

Πάντως, εκτός από τις αναφορές στην ελληνική μυθολογία ήταν σημαντικό κατά τον Γιώργο Πέτρου να παρουσιασθεί ο μουσικός πλούτος της χώρας μας: «Ακόμη και αν η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ κέντρο μουσικής μπαρόκ, πολλοί συνθέτες εξακολουθούν να εμπνέονται από το έργο των μεγάλων συνθετών της».

Για αυτό και το πρόγραμμα του φεστιβάλ καλύπτει το ελληνικό μουσικό φάσμα από την Αναγέννηση έως σήμερα. Για παράδειγμα, ο – μάλλον άγνωστος στους πολλούς – Κρητικός Φραγκίσκος Λεονταρίτης, συνέθεσε τον 16ο αιώνα στο ενετοκρατούμενο νησί ναπολιτάνικα τραγούδια, βρέθηκε στο Μόναχο μέσω Βενετίας και σήμερα θεωρείται ο πρώτος Έλληνας συνθέτης δυτικής έντεχνης μουσικής.

Η Χορωδία Αθηνών υπό τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο και άλλα σύνολα, τολμούν τη γεφύρωση των αιώνων και προσκαλούν σε ένα ταξίδι χορωδιακής a cappella μουσικής από την ιταλική και γαλλική Αναγέννηση μέχρι τους σύγχρονους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα Έλληνες συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο Ιωάννης Σακελλαρίδης, ο Αλέξανδρος Αινιάν και πολλοί άλλοι.

Η μουσική του Χέντελ αναμετράται και εμπλουτίζεται φέτος με την ελληνική και γίνονται εκπληκτικοί παραλληλισμοί, όπως λόγου χάριν ανάμεσα στα ρυθμικά χορευτικά στοιχεία της μουσικής του Νίκου Σκαλκώτα και στην ορμητική «Είσοδο της βασίλισσας του Σαβά», ένα σύντομο ορχηστρικό κομμάτι από το ορατόριο του Χέντελ «Σολομών».

Στο φεστιβάλ παρουσιάζεται επίσης το συμφωνικό έργο του Θεοδωράκη «Οιδίπους Τύραννος», ενώ στη συναυλία του ελληνικού συνόλου «Ex Silentio» η διεθνούς φήμης σοπράνο Φανή Αντωνέλου θα ερμηνεύσει εννέα μονωδίες με μύθους, ορισμένοι εκ των οποίων αναφέρονται σε νύμφες του Κρητικού πελάγους, τις οποίες συνέθεσε τον 17ο αιώνα ο Φράτε Τσερουμπίνο Καβαλίνο.

Δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείψουν τα κλασσικά ρεμπέτικα τραγούδια τα οποία επανερμηνεύουν η Ελεάννα Πιτσικάκη και ο Μουράτ Τσοσκούν – στις μητρικές τους γλώσσες – μαζί με την Aνέτε Μάγιε στο κλαρίνο.

Ορισμένες από τις εξήντα συναυλίες του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν σε απροσδόκητα σημεία στο κέντρο της πόλης και την ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι πριν την επίσημη έναρξή του, στις 18 Μαΐου, οι πλατείες και τα πάρκα του Γκέτινγκεν γέμισαν με μουσική, χάρη στην κινητή σκηνή «Rolling George».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Ένα μοναδικά συγχρονισμένο βαλς έξι εξωπλανητών εντόπισαν επιστήμονες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της ΕΕ τάσσονται οι περισσότεροι Βρετανοί

ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες ago

Γερμανία: Δικαστήριο εγκρίνει τις υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων με ακτιβιστές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ11 ώρες ago

Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago

Αρχαιολογικός περίπατος στον Μόλυβο αναδεικνύει την άγνωστη Αρχαία Μήθυμνα στη Λέσβο

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Με φλεγμονή του αυχένα συνδέονται οι πρωτογενείς πονοκέφαλοι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ακριβότερο αλλά και… δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στη Γαλλία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Σολτς: Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου δυσχεραίνει σημαντικά το έργο της κυβέρνησης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Επιστολή ΠΑ.Σ.Π.Ε. στον Πρωθυπουργό: Διεκδίκηση της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής της Παναγίας Σουμελά στους χώρους που λειτουργούν ως μουσείο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis