Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Μικρότερος ο κίνδυνος κρυολογήματος για τα παιδιά που ασκούνται περισσότερο

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης και γενικότερα δραστηριότητας στα παιδιά συνδέονται με μειωμένη ευαισθησία τους για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα, δείχνει μια νέα πολωνική επιστημονική μελέτη.

Όσο πιο πολύ κινητικό και αθλητικό είναι ένα παιδί, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να αρρωστήσει.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής έρευνας «Pediatric Research» του «Nature», μελέτησαν 104 παιδιά τεσσάρων έως επτά ετών, μετρώντας επί 24ωρης βάσης για 40 μέρες τη σωματική κινητικότητά τους με ειδικό όργανο που φορούσαν στο χέρι.

Παράλληλα καταγράφονταν επί 60 μέρες από τους γονείς τυχόν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης όπως βήχας, φτάρνισμα κ.α. Υπόψη ελήφθησαν επίσης διάφοροι παράγοντες, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών, η συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες, η έκθεσή τους στο κάπνισμα και σε κατοικίδια στο σπίτι κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι για τα παιδιά που έκαναν 1.000 περισσότερα βήματα ημερησίως κατά μέσο όρο, ο αριθμός των ημερών με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης ήταν μειωμένος κατά 4,1 μέρες κατά μέσο όρο.

Επιπροσθέτως, τα παιδιά που αφιέρωναν τρεις ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε σπορ, είχαν λιγότερες μέρες με κρυολόγημα ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη.

Στα 47 παιδιά που ο μέσος ημερήσιος όρος βημάτων τους ήταν 5.668 κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες της έρευνας, ο συνολικός αριθμός των ημερών με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης κατά τις επόμενες έξι εβδομάδες ήταν 947.

Όμως για μια άλλη ομάδα 47 παιδιών με περισσότερη σωματική δραστηριότητα (9.368 βήματα τη μέρα κατά μέσο όρο), ο συνολικός αριθμός των ημερών με συμπτώματα κρυολογήματος ή άλλης αναπνευστικής λοίμωξης ήταν μειωμένος (724).

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η μεγαλύτερη σωματική άσκηση και γενικότερα δραστηριότητα βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων των παιδιών, μειώνοντας αφενός τις φλεγμονώδεις κυτταροκίνες (που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή και ασθένειες) και αφετέρου ενισχύοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και των Τ-λεμφοκυττάρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΥΓΕΙΑ

Η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου συνδέεται με λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα παιδιά που ζουν από τη γέννησή τους σε περιοχές με πράσινο (δάση, πάρκα, αυλές), μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα μεταξύ των ηλικιών 2-5 ετών, σύμφωνα με μελέτη.

Οι ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ ανέλυσαν πληροφορίες από γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους από τις ηλικίες δύο έως έντεκα ετών.

Συνδύασαν τα δεδομένα με τη διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας όταν γεννήθηκε το παιδί και δορυφορικά δεδομένα για την πυκνότητα της βλάστησης γύρω από τα σπίτια τους. Τα δεδομένα αφορούσαν σε 2.103 παιδιά που γεννήθηκαν το χρονικό διάστημα 2007-2013 και τα οποία ζούσαν σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ.



Όπως διαπίστωσαν στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open», τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονταν με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες από δύο έως πέντε ετών.

Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση και την κοινωνικοοικονομική ευπάθεια της γειτονιάς.

Αντίθετα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του χώρου πρασίνου γύρω από το σπίτι και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε μεταγενέστερα παιδικά χρόνια, στις ηλικίες 6-11 ετών, οπότε τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

38 εκατ. οι αδιάγνωστοι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια παγκοσμίως

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί παγκοσμίως μία διαρκώς αυξανόμενη σε συχνότητα πάθηση, αναγνωρίζεται ως μία επιδημία της εποχής μας και για την αντιμετώπισή της έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη διάγνωση.

Πρόκειται για μία σοβαρή πάθηση, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία νοσηλειών στις καρδιολογικές κλινικές, αλλά και την κύρια αιτία απώλειας ποιότητας ζωής.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνουν συνεχώς και διαρκούν από 8 έως 10 ημέρες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται τόσο ο ασθενής όσο και το σύστημα υγείας.

Υπάρχουν πλέον νεότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια αλλά η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το πόσο πρώιμα έγινε η διάγνωση της νόσου και η έναρξη της θεραπείας.



Έχει ιδιαίτερη σημασία η διάγνωση να γίνει στα αρχικά στάδια και η θεραπεία να ξεκινήσει άμεσα. Επίσης, όπως στο σύνολο σχεδόν των καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπάρχουν τρόποι πρόληψης της νόσου και το κοινό πρέπει να τους γνωρίζει.

Τα συμπτώματα που πιθανόν υποδηλώνουν παρουσία της νόσου είναι αρκετά κοινά, όπως δυσκολία εκτέλεσης καθημερινής δραστηριότητας, λόγω εύκολης κόπωσης ή δύσπνοιας, που επιδεινώνεται με τον καιρό ή/και πρήξιμο στα πόδια, συμπτώματα που συχνά αποδίδονται λανθασμένα στην ηλικία ή σε άλλες παθήσεις.

Υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι τρόποι για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, αν όσοι αισθάνονται παρόμοια συμπτώματα απευθυνθούν στον γιατρό τους.

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το Καρδιολογικό Τμήμα (Εργαστήριο Καρδιακής Ανεπάρκειας) του νοσοκομείου Παπανικολάου προγραμματίζει για τις 16 και 17 Απριλίου δωρεάν προληπτικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης.



Ο έλεγχος θα γίνεται στο Εργαστήριο Καρδιακής Ανεπάρκειας (2ος όροφος, Νέο Κτίριο), στις 09:00-13:00, κι αφού γίνει συζήτηση με όσους/ες εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα ακολουθεί λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα και σε επιλεγμένες περιπτώσεις υπερηχοκαρδιογράφημα ή/και έλεγχος νατριουρητικών πεπτιδίων.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες για προγραμματισμό ραντεβού θα πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνώντας στον αριθμό 2313307632 (Αλεξία Σταυράτη, επιστημονικά υπεύθυνη Εργαστηρίου Καρδιακής Ανεπάρκειας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού παγκοσμίως και υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα εμφανίσει την πάθηση κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 400.493 ενήλικες ηλικίας 40-69 ετών, οι οποίοι είχαν κάνει χρήση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας για οποιονδήποτε λόγο και είχαν εγγραφεί στη βρετανική τράπεζα βιοϊατρικών δεδομένων «UK Biobank». Από τη μελέτη αποκλείστηκαν οι καπνιστές και όσοι είχαν ήδη κολπική μαρμαρυγή.



Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τον αριθμό των ωρών που είχαν εκτεθεί σε καπνό άλλων ανθρώπων σε μια τυπική εβδομάδα κατά το τελευταίο έτος, είτε στο σπίτι, είτε σε άλλα περιβάλλοντα. Το 21% των συμμετεχόντων είχε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα το προηγούμενο έτος με μέση έκθεση 2,2 ώρες την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12,5 ετών, κολπική μαρμαρυγή αναπτύχθηκε στο 6% των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και της εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής μετά την προσαρμογή σε παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν αυτή τη συσχέτιση, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά λιπίδια αίματος και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Όπως διαπιστώθηκε, η ομάδα που εκτέθηκε στο παθητικό κάπνισμα είχε 6% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιστατικού κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με την ομάδα που δεν εκτέθηκε.

Ο κίνδυνος αυξήθηκε στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, κάθε αύξηση της διάρκειας του εβδομαδιαίου παθητικού καπνίσματος συνδεόταν με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Για παράδειγμα 7,8 ώρες παθητικού καπνίσματος την εβδομάδα σχετίζονταν με 11% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με το μηδενικό παθητικό κάπνισμα.



«Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις εκτεθείς σε παθητικό κάπνισμα, η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αρχίζει να αυξάνεται με τον κίνδυνο να κλιμακώνεται σημαντικά όσο παρατείνεται ο χρόνος έκθεσης.

Η διαπίστωση ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβές όχι μόνο σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικά περιβάλλοντα υπογραμμίζει τη σημασία της απαγόρευσης του καπνίσματος για την προστασία της δημόσιας υγείας», σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης, Κιούνγκ-Γέον Λι από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ, στη Δημοκρατία της Κορέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Λιγότερο από το 25% του πληθυσμού με επαρκή φυσική δραστηριότητα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η 6η Απριλίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η παγκόσμια ημέρα φυσικής δραστηριότητας, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της, ως απαραίτητου στοιχείου της συνολικής υγείας του οργανισμού.

Για κάθε ηλικιακή ομάδα έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα, κατώτερα όρια φυσικής δραστηριότητας, τα οποία είναι αναγκαίο να πληρούνται, ώστε οι ευεργετικές επιδράσεις της στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στις αναπνευστικές εφεδρείες, στο μεταβολικό προφίλ και στην γνωσιακή λειτουργία να είναι εφικτές.

Συγκεκριμένα, σε ενήλικες συνιστώνται τουλάχιστον 150-300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης εβδομαδιαία, σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαία, ενώ σε ενήλικες άνω των 65 ετών πρέπει να προστίθενται και ασκήσεις που ενισχύουν την ισορροπία.



Οι γενικές αρχές που διέπουν την συνιστώμενη φυσική δραστηριότητα είναι παρόμοιες και σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Δυστυχώς, παρά τις διεθνείς συστάσεις, λιγότερο από το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει επαρκή φυσική δραστηριότητα.

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με την έλλειψή της είναι η μεγαλύτερη ηλικία, η κακή λειτουργική κατάσταση, το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και οι συννοσηρότητες. Αυτοί όμως είναι και οι παράγοντες που σχετίζονται με χειρότερη φυσική κατάσταση και με βαρύτερο στάδιο νόσου στους αναπνευστικούς ασθενείς.

Επομένως, οι ασθενείς που χρειάζονται περισσότερη φυσική δραστηριότητα είναι αυτοί που ασκούνται και λιγότερο, με συνέπεια να επιδεινώνεται ο φαύλος κύκλος της δύσπνοιας, της μειωμένης ικανότητας για άσκηση, της κακής ποιότητας ζωής και της αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης, σημειώνει η ΕΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια που παρουσιάζουν μέτρια ή έντονη φυσική δραστηριότητα έχουν σημαντικά καλύτερη επιβίωση από αυτούς που έχουν χαμηλή ή πολύ χαμηλή.



Για το λόγο αυτό η σύσταση για επαρκή φυσική δραστηριότητα και επαναλαμβανόμενη, δομημένη άσκηση αποτελεί την βάση της μη φαρμακολογικής αντιμετώπισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις διεθνείς συστάσεις, ενώ έχει προσφάτως ενταχθεί και στις οδηγίες αντιμετώπισης ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση και με Διάμεσες Πνευμονοπάθειες.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, με το εργαλείο Ζωή με ΧΑΠ (τον πρώτο ελληνικό ιστότοπο για κατ’ οίκον άσκηση ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), βάσει των Εθνικών Συστάσεων για την Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, των Οδηγιών για ασθενείς με Post-Long COVID και τις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις και σε ασθενείς με άλλα αναπνευστικά νοσήματα, επιδιώκει να ενισχύσει και να αναδείξει τον ρόλο της φυσικής δραστηριότητας και της εξατομικευμένης άσκησης, ως αναγκαίο θεραπευτικό μέσο των ασθενών με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως την τελευταία 30ετία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια από το 1990, καθώς αντιμετωπίστηκαν κύριες αιτίες θανάτου, όπως η διάρροια, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η ισχαιμική καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet».

Ωστόσο, η ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας Covid-19 περιόρισε την πρόοδο σε πολλά μέρη.

Η περιοχή που περιλαμβάνει τη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Ασία και την Ωκεανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής μεταξύ 1990 και 2021 που ανέρχεται σε 8,3 έτη, κυρίως λόγω της μείωσης της θνησιμότητας από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και καρκίνο. Η ισχυρή διαχείριση της πανδημίας συνέβαλε στη διατήρηση αυτών των αριθμών.

Η νότια Ασία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής (7,8 έτη), κυρίως χάρη στην απότομη μείωση των θανάτων από διαρροϊκές ασθένειες.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η ανατολική υποσαχάρια Αφρική παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, κατά 10,7 έτη.



Συνολικά, η μείωση θανάτων από εντερικές ασθένειες αύξησε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά 1,1 χρόνια μεταξύ 1990 και 2021.

Οι μειώσεις των θανάτων από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος πρόσθεσαν 0,9 χρόνια στο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής. Στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής συνέβαλε και η πρόοδος στην πρόληψη θανάτων από άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, των νεογνικών διαταραχών, της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Οι ερευνητές αναδεικνύουν τις τοποθεσίες, όπου συγκεντρώνονται πλέον ορισμένες από τις πιο επιβαρυντικές ασθένειες, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες για παρέμβαση.

Για παράδειγμα, το 2021 οι θάνατοι από εντερικές νόσους ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένοι στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία. Επιπλέον, το 90% των θανάτων από ελονοσία συνέβη σε μια περιοχή που κατοικείται από μόλις το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκτείνεται από τη δυτική υποσαχάρια Αφρική, μέσω της κεντρικής Αφρικής, έως τη Μοζαμβίκη.



Οι ερευνητές εντοπίζουν και άνιση πρόοδο κατά παθήσεων, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν μειώσει τους θανάτους από πολλούς τύπους μη μεταδοτικών ασθενειών, σε αντίθεση με πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η μελέτη, που έγινε από το αμερικανικό ανεξάρτητο ερευνητικό Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, υπογραμμίζει επίσης πως ο Covid-19 άλλαξε ριζικά τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια. Εκτόπισε έναν επί μακρόν κυρίαρχο δολοφόνο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, και έγινε η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τέλος, η μελέτη αποκαλύπτει αυξανόμενες απειλές από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι νεφροπάθειες, που αυξάνονται σε κάθε χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Η καμπάνια του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την εξάλειψη των περιστατικών βίας κατά γιατρών και υγειονομικών συνεχίζεται με ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης, στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία και ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης καθώς και πλήθος εκπροσώπων της τοπικής και ιατρικής κοινότητας.

Η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ και καθηγήτρια Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Μαρία Χατζηδημητρίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας κάλεσαν την επιστημονική κοινότητα να πει ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ, στο αμφιθέατρο του ΑΕΙ, στη Σίνδο.

Τόσο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας μίλησαν για την ασφαλή παροχή υγείας σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές κάτι που ζητούσαν από το 2019. 

Όπως επεσήμανε η κα Χατζηδημητρίου, «ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με συντονισμένες ενέργειες και με την πίεση του ΙΣΘ και του προέδρου Νίκου Νίτσα πέτυχαν τη θεσμοθέτηση στο άρθρο 33 του ν. 5090/2024 του ιδιώνυμου αδικήματος της διατάραξης λειτουργίας σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας».



Ο κ. Εξαδάκτυλος στην ομιλία του με θέμα «Η Ευρωπαϊκή υποχρέωση εξάλειψης της βίας στους χώρους υγείας ζητούμενο για ασθενείς, κοινωνία και υγειονομικούς» εξήγησε με σαφήνεια το πρόβλημα αλλά και τη λύση του καθώς «η τελευταία νομοθετική ρύθμιση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες στους χώρους υγείας».

Ο κ. Νίτσας παρουσίασε το πανευρωπαϊκό ερωτηματολόγιο καταγραφής περιστατικών βίας κατά των γιατρών και υγειονομικών τονίζοντας ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα στις αρχές τον επόμενο μήνα, όταν θα αρχίσει η εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Πηγή φωτογραφίας: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Η κα Χατζηδημητρίου τόνισε ότι «το φαινόμενο της βίας με τις διάφορες μορφές του έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας κάτι που καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποφασιστικά».

Ακολούθησε το καλωσόρισμα του προέδρου του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, Καθηγητή Πέτρου Σκεπαστιανού. Χαιρετισμό έκανε ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Καθηγητής Σταμάτιος Αγγελόπουλος, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα της εκδήλωσης δίνοντας συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Ισότητας και Δημόσιας Υγείας Δήμου Δέλτα Σοφία Μαυρίδου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Κεντρικής Διοίκησης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Γιώργος Μπαλιόζογλου.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Καθηγήτρια Ευγενία Μηνασίδου, ενώ ομιλία πραγματοποίησε και ο Χρήστος Τένης, Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας «Άγιος Παντελεήμονας», στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας ο οποίος βρίσκεται στον εργασιακό του χώρο, καθημερινά αντιμέτωπος με περιστατικά βίας. 



Να σημειωθεί ότι η Φωτεινή Βλάχου, Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, Νομικός Σύμβουλος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανέλυσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά ιατρών και υγειονομικών, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 33 του ν.5090/2024.

Όπως τόνισε «η θεσμοθέτηση στο άρθρο 33 του ν. 5090/2024 του ιδιώνυμου αδικήματος της διατάραξης λειτουργίας σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και επιβοηθητική σε ότι αφορά στην προστασία της  ομαλής και απρόσκοπτης  άσκησης του έργου των ιατρών αλλά και των εν γένει παρεχόντων υγειονομικές υπηρεσίες. Οι φωνές, ο θόρυβος, οι ύβρεις και οι απειλές κατά  των προαναφερθέντων επαγγελματιών  υγείας επισύρουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.

Πηγή φωτογραφίας: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Όταν δε η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας η ποινή φυλάκισης  είναι τουλάχιστον δύο ετών και  χρηματική ποινή. Η δίωξη κινείται αυτεπάγγελτα , δίχως να απαιτείται η υποβολή έγκλησης εκ μέρους του παθόντα». 

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία τον ΠΙΣ, τον ΙΣΘ και το τμήμα Βιοιατρικων Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια των γιατρών και υγειονομικών είναι προϋπόθεση για την ασφάλεια κυρίως των ασθενών.


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ10 ώρες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ16 ώρες ago

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης για την εποχή στον ιαπωνικό βορρά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ22 ώρες ago

Η καρδιά του ελληνισμού χτύπησε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Προβολή της Μήλου σε Βρετανία και Αυστραλία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Γ. Κώτσηρας: Εξωστρεφής και ενεργητική εξωτερική πολιτική με σύμμαχο τον Απόδημο Ελληνισμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Μηδενικές εκπομπές ρύπων στα νέα φορτηγά που θα πωλούνται από το 2040 στην ΕΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Σχέδιο αναδιάρθρωσης για περιορισμό της παραγωγής ανακοίνωσε η Thyssenkrupp

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το προφίλ της παγκόσμιας αυτοκίνησης το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV3 έτη ago

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis