ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ένδειξη για χειρουργική εγκεφάλου πριν 3.500 χρόνια στο Ισραήλ
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο βόρειο Ισραήλ ένα κρανίο ανθρώπου που έφερε μια τετραγωνισμένη τρύπα, μια βάσιμη ένδειξη επέμβασης τρυπανισμού στο κεφάλι του.
Οι ερευνητές έκαναν λόγο για βάσιμη ένδειξη “χειρουργικής εγκεφάλου” πριν περίπου 3.500 χρόνια, αλλά άλλοι επιστήμονες αντέτειναν ότι η ασυνήθιστη τρύπα μπορεί να ανοίχτηκε όχι για ιατρικούς λόγους αλλά μετά θάνατον στο πλαίσιο κάποιου τελετουργικού.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αυστρία, με επικεφαλής τη Ρέιτσελ Κάλισερ του αρχαιολογικού Ινστιτούτου Joukowsky του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπράουν και τον καθηγητή Ίσραελ Φινκελστάιν, διευθυντή της Σχολής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χάιφα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PloS One”, ανέλυσαν δύο σκελετούς που είχαν βρεθεί το 2016 σε έναν τάφο της ύστερης εποχής του χαλκού στην πόλη Τελ Μεγκίντο, μια από τις πλουσιότερες και πιο κοσμοπολίτικες στην περιοχή ήδη από τον 19ο αιώνα π.Χ.
Η ανάλυση του DNA έδειξε ότι επρόκειτο για αδέλφια.
Η περαιτέρω εξέταση του σκελετού τους αποκάλυψε ότι και οι δύο έπασχαν – πιθανώς λόγω γενετικής προδιάθεσης – από σοβαρές χρόνιες λοιμώδεις ασθένειες (ίσως από λέπρα ή φυματίωση) που είχαν καταστρέψει μερικά οστά τους.
Ο νεότερος αδελφός πέθανε λίγο μετά τα 20 του μεταξύ 1550-1450 π.Χ., ενώ ο μεγαλύτερος μεταξύ 21-46 ετών λίγα χρόνια μετά. Στον τάφο τους βρέθηκαν εκλεπτυσμένα κυπριακά κεραμικά αγγεία και άλλα υψηλής ποιότητας αντικείμενα, που μαρτυρούν ότι οι νεκροί είχαν ανώτερη κοινωνική θέση, ενώ δεν αποκλείεται να ήταν μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Από τον μεγαλύτερο αδελφό είχε αφαιρεθεί ένα τετραγωνισμένο κομμάτι, μήκους περίπου τριών εκατοστών, από το μπροστινό μέρος του κρανίου του, κάτι που εκτιμάται ότι έγινε λίγες μέρες ή και ώρες πριν τον θάνατο του.
Η υπόθεση των ερευνητών είναι ότι επρόκειτο για ιατρική επέμβαση τρυπανισμού με κάποιο αιχμηρό όργανο και με στόχο τη θεραπεία του ασθενούς από τα σοβαρά προβλήματα από τα οποία έπασχε.
“Το σύνολο των στοιχείων παραπέμπουν στο ότι επρόκειτο για ένα άτομο που ήταν άρρωστο για μια μακρά χρονική περίοδο, συνεπώς ίσως του έκαναν κάποιου είδους επέμβαση ή μια απόπειρα σωτήριας για τη ζωή του διαδικασίας”, ανέφερε η Κάλισερ.
“Έχουμε ενδείξεις ότι ο τρυπανισμός ήταν μια εξαπλωμένη μορφή χειρουργικής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλλά στην Εγγύς Ανατολή δεν τη βλέπουμε τόσο συχνά, έχουν βρεθεί μονάχα καμιά δεκαριά περιπτώσεις τρυπανισμού σε όλη την περιοχή”, πρόσθεσε.
Ενδείξεις τρυπανισμού κρανίου έχουν βρεθεί αρκετές άλλες, ακόμη και αρχαιότερες, στη Νότια Αμερική, στην Αφρική και αλλού, αν και η συγκεκριμένη είναι η παλαιότερη που έχει βρεθεί στην Εγγύς Ανατολή.
Πιστεύεται ότι γενικά αποτελούσαν απόπειρες διαφόρων αρχαίων πολιτισμών για θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Η Κάλισερ επεσήμανε ότι είναι πολλά πράγματα ακόμη που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για τους αρχαίους τρυπανισμούς, όπως γιατί άλλοι έχουν στρογγυλές οπές, ενώ άλλοι τετράγωνες ή τριγωνικές. Ούτε είναι σαφές πόσο συχνή ήταν η διαδικασία σε κάθε περιοχή ή τι κυρίως προσπαθούσαν να θεραπεύσουν οι αρχαίοι “χειρουργοί”.
Πάντως, όπως είπε η ίδια, “θα πρέπει να βρισκόσουν σε πολύ άσχημη θέση για να φτάσεις να σου ανοίξουν μια τρύπα στο κεφάλι”.
Πρόσθεσε ότι “στην αρχαιότητα υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ανεκτικότητα και φροντίδα από ό,τι νομίζουν πολλοί. Έχουμε ενδείξεις ότι ουσιαστικά ήδη από την εποχή των Νεάντερταλ οι άνθρωποι παρείχαν φροντίδα ο ένας στον άλλο, ακόμη και σε πολύ δύσκολες συνθήκες… Στο παρελθόν οι άνθρωποι δεν έπαυαν να είναι άνθρωποι”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η αύξηση των τουριστικών δαπανών στην Ισπανία δίνει ώθηση στην οικονομία
Οι δαπάνες των ντόπιων και ξένων τουριστών στην Ισπανία, τον δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, έχουν ήδη αυξηθεί άνω του 8% το δεύτερο τρίμηνο του 2026, δίνοντας ώθηση στην οικονομία της χώρας εν μέσω ενός ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τα δεδομένα του οργανισμού Exceltur.
Το τουριστικό ΑΕΠ, σε άνοδο 3,4% το δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται να αυξηθεί συνολικά το 2026 κατά 2,7%, «υψηλότερα από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας (που αναμένεται στο) 2,3%», προβλέπει αυτός ο οργανισμός, όπου συγκεντρώνονται οι κυριότερες τουριστικές επιχειρήσεις της Ισπανίας.
Σε ετήσια βάση, ο τουρισμός αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το 12,9% του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας, διευκρινίζει ο Exceltur, ένδειξη της βαρύτητας του κλάδου για την ισπανική οικονομία.
Μια ανάπτυξη που επιτυγχάνεται χάρη στην εικόνα ενός «ασφαλούς, γνωστού και ελκυστικού προορισμού μπροστά στην παγκόσμια αβεβαιότητα», την οποία διαθέτει η Ισπανία για τους ξένους τουρίστες, που ξόδεψαν το δεύτερο τρίμηνο 8,2% περισσότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2025, υπογραμμίζει ο οργανισμός.
Οι Ισπανοί τουρίστες ξόδεψαν περισσότερα στη χώρα τους (+8,3% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο), μια αύξηση που οφείλεται σε μια δυναμική κατανάλωση και εκεί επίσης μια «προτίμηση για τους εθνικούς προορισμούς σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
- Όλο και περισσότερο αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη οι κυβερνοεγκληματίες
- Η αύξηση των τουριστικών δαπανών στην Ισπανία δίνει ώθηση στην οικονομία
- Απόκλιση 50% του στόχου για μείωση των θανάτων από τροχαία έως το 2030 στην ΕΕ
- Στην Ινδία καταγράφηκε ο πέμπτος ξηρότερος Ιούνιος από το 1901
- Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες συνδέεται με βραδύτερη γήρανση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απόκλιση 50% του στόχου για μείωση των θανάτων από τροχαία έως το 2030 στην ΕΕ
Παρόλο που ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μειώσει αισθητά τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα, στο σύνολό της η Ευρώπη αποτυγχάνει να πιάσει το στόχο της που είναι μείωση του ποσοστού των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στο 50% έως το 2030, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).
Το 2025, περίπου 19.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ και περισσότεροι από 100.000 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν μόλις κατά 2% σε ετήσια βάση, όταν η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει στο μισό τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. Ωστόσο, το 2025 οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν μόλις κατά 15% από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί πριν από την πανδημία.
Για να έμενε μέσα στους στόχους τους η ΕΕ, έπρεπε να μειώσει τους θανάτους κατά 31%, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.
Έτσι από τώρα έως το 2030, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα θα πρέπει να μειώνονται κατά περίπου 10% κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου πέντε φορές ταχύτερα από τον σημερινό ρυθμό.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα ενθαρρυντικά νέα, αφού ο στόχος του 2030 παραμένει ακόμη εφικτός, αλλά μόνο για χώρες που έχουν καταστήσει την οδική ασφάλεια μακροπρόθεσμη πολιτική προτεραιότητα.
Η Πολωνία έχει πετύχει τη μεγαλύτερη βελτίωση, μειώνοντας τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 43% από το 2019. Το Βέλγιο έχει μειώσει τους θανάτους κατά 31% και παραμένει στην πορεία για τον στόχο του 2030.
Η Δανία, η οποία ήδη συγκαταλέγεται στις ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης, έχει μειώσει τους θανάτους κατά 32%, ενώ η Νορβηγία και η Σουηδία παραμένουν οι ασφαλέστερες χώρες της ΕΕ με μόλις 19 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 43 θάνατοι.
Αντίθετα η Ολλανδία παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της έκθεσης. Είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο είναι πλέον υψηλότεροι από ότι πριν από μια δεκαετία, παρά το γεγονός ότι κατέχει ηγετική θέση στην υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, στις ζώνες μηδενικών εκπομπών και στις υποδομές ποδηλασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Όλο και περισσότερο αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη οι κυβερνοεγκληματίες
- Η αύξηση των τουριστικών δαπανών στην Ισπανία δίνει ώθηση στην οικονομία
- Απόκλιση 50% του στόχου για μείωση των θανάτων από τροχαία έως το 2030 στην ΕΕ
- Στην Ινδία καταγράφηκε ο πέμπτος ξηρότερος Ιούνιος από το 1901
- Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες συνδέεται με βραδύτερη γήρανση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στην Ινδία καταγράφηκε ο πέμπτος ξηρότερος Ιούνιος από το 1901
Η Ινδία κατέγραψε τον ξηρότερο μήνα Ιούνιο εδώ και πάνω από μια δεκαετία και τον πέμπτο ξηρότερο από τότε που άρχισαν να γίνονται μετρήσεις, το 1901, με τις βροχές που φέρνουν οι μουσώνες να υπολογίζονται σε 39,8% κάτω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου, σύμφωνα με στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Το έλλειμμα αυτό βροχοπτώσεων, το οποίο προκλήθηκε από το καθυστερημένo πέρασμα των ετήσιων μουσώνων, επιβράδυνε την σπορά θερινών καλλιεργειών, όπως αυτές ρυζιού, αραβοσίτου, βαμβακιού και σόγιας.
Επίσης διατήρησε ασυνήθιστα ζεστά τμήματα των βορείων πεδιάδων, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 42 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.
Οι μουσώνες φέρνουν περίπου το 70% των ετήσιων βροχών με τις οποίες αναπληρώνονται οι υδάτινοι πόροι στην οικονομία αυτή των σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία σχεδόν το ήμισυ της αγροτικής γης στερείται άρδευσης και της οποίας περίπου ο μισός πληθυσμός κερδίζει τα προς το ζην από τη γεωργία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Όλο και περισσότερο αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη οι κυβερνοεγκληματίες
- Η αύξηση των τουριστικών δαπανών στην Ισπανία δίνει ώθηση στην οικονομία
- Απόκλιση 50% του στόχου για μείωση των θανάτων από τροχαία έως το 2030 στην ΕΕ
- Στην Ινδία καταγράφηκε ο πέμπτος ξηρότερος Ιούνιος από το 1901
- Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες συνδέεται με βραδύτερη γήρανση
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τελείωσε το χαρτί υγείας; Προϊστάμενος αμαξοστοιχίας έκανε έκτακτη στάση κι έτρεξε να αγοράσει!
Γερμανική υπερταχεία έκανε μια στάση εκτός προγράμματος το σαββατοκύριακο όταν διαπιστώθηκε πως είχε τελειώσει το… χαρτί υγείας στις τουαλέτες, με τον προϊστάμενο της αμαξοστοιχίας να τρέχει σε σούπερ μάρκετ για να αγοράσει.
Η επιβατική αμαξοστοιχία, που εκτελούσε δρομολόγιο από τη νήσο Ζυλτ προς το Βερολίνο, έκανε έκτακτη στάση στον σιδηροδρομικό σταθμό Αμβούργου – Μπέργκεντορφ, όπου ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας κατέβηκε ο ίδιος για να προμηθευτεί τρεις μεγάλες συσκευασίες, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος Τύπου των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Η έκτακτη στάση για ψώνια απαθανατίστηκε σε βίντεο με λεζάντα «ο υπάλληλος του μήνα». Το βίντεο στο οποίο διακρίνεται ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας να ανεβαίνει τρέχοντας τις σκάλες, κρατώντας τις συσκευασίες με τα χαρτιά υγείας, και να επιβιβάζεται στο τρένο, αριθμεί περισσότερες από 700.000 προβολές.
Η Deutsche Bahn απέδωσε την έλλειψη χαρτιού υγείας σε απουσία προσωπικού, της τελευταίας στιγμής, κάτι που υποδηλώνει πως οι προμήθειες στο συγκεκριμένο δρομολόγιο δεν ελέγχθηκαν πριν από την αναχώρηση για να διαπιστωθεί εάν επαρκούσαν. Εκπρόσωπος Τύπου διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα διενεργεί στο εξής συχνότερους ελέγχους προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- Όλο και περισσότερο αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη οι κυβερνοεγκληματίες
- Η αύξηση των τουριστικών δαπανών στην Ισπανία δίνει ώθηση στην οικονομία
- Απόκλιση 50% του στόχου για μείωση των θανάτων από τροχαία έως το 2030 στην ΕΕ
- Στην Ινδία καταγράφηκε ο πέμπτος ξηρότερος Ιούνιος από το 1901
- Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες συνδέεται με βραδύτερη γήρανση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκ νέου αυστηροποίηση των κανόνων για βίζες σε ξένους φοιτητές και δημοσιογράφους στις ΗΠΑ
Η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε σε αυστηροποίηση των κανόνων για τη διάρκεια της βίζας σε ξένους φοιτητές, επισκέπτες προγραμμάτων πολιτιστικών ανταλλαγών και δημοσιογράφους, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση.
Ο νέος τελικός κανονισμός του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δημιουργεί μια καθορισμένη χρονική περίοδο για τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις κατηγορίας F για διεθνείς φοιτητές, για τις θεωρήσεις κατηγορίας J που επιτρέπουν σε επισκέπτες προγραμμάτων πολιτιστικών ανταλλαγών να εργαστούν στις ΗΠΑ και τις θεωρήσεις I για μέλη των μέσων ενημέρωσης.
Αυτές οι ταξιδιωτικές θεωρήσεις προς το παρόν χορηγούνται με βάση τη διάρκεια του κάθε προγράμματος ή της απασχόλησης με έδρα τις ΗΠΑ.
Η ημερομηνία έναρξης ισχύος είναι 60 ημέρες από τη δημοσίευση στην αμερικανική εφημερίδα της κυβερνήσεως, υπό την επιφύλαξη επανεξέτασης από το Κογκρέσο.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει τους ελέγχους της νόμιμης μετανάστευσης, ανακαλώντας φοιτητικές βίζες και πράσινες κάρτες φοιτητών πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι περίοδοι ισχύος των φοιτητικών θεωρήσεων και των θεωρήσεων προγραμμάτων ανταλλαγής δεν θα υπερβαίνουν τα τέσσερα χρόνια.
Η βίζα για δημοσιογράφους – η οποία προς το παρόν μπορεί να διαρκέσει χρόνια – θα διαρκεί έως 240 ημέρες ή, στην περίπτωση των Κινέζων υπηκόων, 90 ημέρες. Οι κάτοχοι βίζας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παρατάσεις των ταξιδιωτικών τους θεωρήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Όλο και περισσότερο αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη οι κυβερνοεγκληματίες
- Η αύξηση των τουριστικών δαπανών στην Ισπανία δίνει ώθηση στην οικονομία
- Απόκλιση 50% του στόχου για μείωση των θανάτων από τροχαία έως το 2030 στην ΕΕ
- Στην Ινδία καταγράφηκε ο πέμπτος ξηρότερος Ιούνιος από το 1901
- Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες συνδέεται με βραδύτερη γήρανση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σφοδρές καταιγίδες πλήττουν τη Γαλλία: 2 νεκροί και 53.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς σφοδρές καταιγίδες έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας τη Γαλλία ύστερα από παρατεταμένο καύσωνα, ενώ 53.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης και την εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης Enedis.
Στο Σεντ-Βικτουρνιέν, στο κεντρικό διοικητικό διαμέρισμα Ωτ-Βιέν, μια γυναίκα σκοτώθηκε μετά από πτώση δέντρου, το βράδυ της Πέμπτης και στο Ντολομιέ, στα ανατολικά, βρέθηκε απανθρακωμένος ένας άνδρας σε εργαστήριο στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά αφού χτυπήθηκε από κεραυνό, μετέδωσε το AFP.
Η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης Enedis ανακοίνωσε σήμερα ότι 53.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τις διακοπές ηλεκτροδότησης να επηρεάζουν κυρίως την περιοχή Ωβέρνη-Ροδανός-Άλπεις στη νοτιοανατολική Γαλλία και τη Νέα Ακουιτανία στη νοτιοδυτική.
Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France ήρε σήμερα την πορτοκαλί προειδοποίηση για καταιγίδες σε όλα τα διοικητικά διαμερίσματα της νοτιοανατολικής Γαλλίας που επηρεάστηκαν προηγουμένως, έχοντας νωρίτερα προειδοποιήσει για χαλάζι και ριπές ανέμου από το Μασίφ Σεντράλ ως τις Άλπεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Όλο και περισσότερο αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη οι κυβερνοεγκληματίες
- Η αύξηση των τουριστικών δαπανών στην Ισπανία δίνει ώθηση στην οικονομία
- Απόκλιση 50% του στόχου για μείωση των θανάτων από τροχαία έως το 2030 στην ΕΕ
- Στην Ινδία καταγράφηκε ο πέμπτος ξηρότερος Ιούνιος από το 1901
- Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες συνδέεται με βραδύτερη γήρανση















You must be logged in to post a comment Login