ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην κόψη του ξυραφιού η άγρια ζωή στη Γη

Χιλιάδες είδη άγριων φυτών και ζώων κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η ανάγκη για ευαισθητοποίηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το 1973 ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 3 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής.
Τα άγρια φυτά και ζώα δεν απειλούνται με αφανισμό μόνο στα τροπικά δάση ή σε παγωμένες πολικές περιοχές.
Δυστυχώς ο κίνδυνος αυτός έχει χτυπήσει και την πόρτα της κεντρικής Ευρώπης. Η κατάσταση είναι σοβαρή, αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Σένκενμπεργκ για τη βιοποικιλότητα, Κλεμέντ Τόκνερ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). «Δεν διαθέτουμε πολύ χρόνο για αντίμετρα».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Διατήρηση της Φύσης (BfN), υπάρχουν περισσότερα από 71.500 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων στη Γερμανία. Περίπου 9.000 από αυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Με αφορμή την 50η Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής, ο Τόκνερ επισημαίνει ότι το ποσοστό αυτό αφορά μόνο τα γνωστά είδη. Περίπου το ένα τρίτο των ειδών που βρίσκονται στη Γερμανία δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.
«Τα είδη εξαφανίζονται προτού καν τα ανακαλύψουμε(..) μία φορά χαμένα…πάντα χαμένα» δηλώνει ο οικολόγος.
«Βιώνουμε τη μεγαλύτερη εξαφάνιση ειδών από το τέλος των δεινοσαύρων», λέει ο Άλμπερτ Βότκε, διευθυντής προγράμματος της WWF για τη διατήρηση της φύσης στη Γερμανία.
Αν δεν αλλάξει κάτι, ένα εκατομμύριο είδη σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ο εθνικός «κόκκινος κατάλογος» της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Διατήρηση της Φύσης (BfN) καταγράφει τον βαθμό κινδύνου για περισσότερα από 30.000 είδη στην Γερμανία.
Πέντε είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση και σε πληθυσμιακή μείωση είναι τα εξής: Το ευρωπαϊκό χάμστερ (κρικητός). Το χαριτωμένο τρωκτικό με τα διάσημα μάγουλα απειλείται με εξαφάνιση λόγω της εντατικής χρήσης της γεωργικής γης, η όποια είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια δραστική μείωση των οικότοπων και συνεπώς του πληθυσμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Προστασίας της Φύσης (Nabu), έχουν απομείνει μόνο 10.000 έως 50.000 χάμστερ στη Γερμανία σήμερα.
Ένα κούκος τελικά δεν φέρνει την άνοιξη
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF, λόγω της κλιματικής κρίσης, η παρασιτική συμπεριφορά αναπαραγωγής του κούκου απειλείται.
Η άνοιξη έρχεται ολοένα και πιο νωρίς στη χώρα επομένως όταν ο κούκος επιστρέψει από την Αφρική πολλά πουλιά είναι ήδη απασχολημένα να ταΐσουν τα μικρά τους.
Έτσι το πτηνό με το εντυπωσιακό του κάλεσμα δεν αναπαράγεται καθώς βρίσκει λιγότερες φωλιές για να γεννήσει τα αυγά του. Στην Γερμανία είναι απειλούμενο είδος.

Η φώκαινα αποτελεί τη μοναδική ντόπια φάλαινα στη Γερμανία και κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό.
Η Greenpeace εκτιμάει ότι περίπου 20.000 ζώα του είδους ζουν στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική μόνο 500.
Αυτό το είδος πολλές φορές αποτελεί παρεμπίπτον αλίευμα στα δίχτυα ψαρέματος ενώ είναι πολύ ευαίσθητο στους υποβρύχιους θορύβους που προκαλείται από μεγάλα πλοία σύμφωνα με το Γερμανικό Ίδρυμα Άγριας Ζωής.
Αυτό μπορεί να βλάψει την ακοή τους και να χάσουν τον προσανατολισμό τους.
Οι βομβίνοι, από την οικογένεια των μελισσών, ανήκουν στους σημαντικότερους επικονιαστές.
Εκτός από τα άγρια φυτά, γονιμοποιούν, ντομάτες, μελιτζάνες και βατόμουρα για παράδειγμα.
Σύμφωνα με το WWF υπάρχουν 250 είδη σε όλο τον κόσμο. Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της καταστροφής των βιοτόπων τους, οι βομβίνοι απειλούνται με διάφορους τρόπους.
Στην Γερμανία όπου η «κοινή» μέλισσα ήταν ευρέως διαδεδομένη, θεωρείται πλέον είδος υπό εξαφάνιση.
Τα περισσότερα είδη του όμορφου γαλάζιου λουλουδιού που ονομάζεται «μη με λησμόνει» δεν απειλούνται.

Ωστόσο το συγκεκριμένο είδος που αναπτύσσεται μόνο στη λίμνη της Κωνσταντίας και τη λίμνη Στάρνμπερκ, απειλείται με εξαφάνιση. Ο βιότοπος του σπάνιου φυτού αλλάζει σημαντικά και γίνεται ολοένα μικρότερος λόγω της καλλιέργειας στις όχθες του ποταμού.
Κλιματική κρίση, ο νούμερο ένα παράγοντας εξαφάνισης των ειδών
Σύμφωνα με το WWF, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της γης έχει αυξηθεί περίπου έναν βαθμό Κελσίου από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης. Μια πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος εκτιμά πως η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ακόμη πιο δραστική επίδραση στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα από ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί. Σε αυτό προστίθεται η ανθρώπινη εκμετάλλευση των οικοτόπων που ανήκουν σε πολλά είδη.
Υπάρχει ωστόσο ακόμη ελπίδα. «Τα οικοσυστήματα μας δεν είναι ακριβώς πλούσια σε είδη, αλλά είναι πολύ ισχυρά», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ζωολογικού κήπου της Φρανκφούρτης, Κρίστοφ Σένκ.
Η προστασία κάποιων ειδών μέχρι σήμερα είναι επιτυχής. Την εποχή του κράτους της Ανατολικής Γερμανίας (1949-1990) υπήρχαν περίπου 60 ζευγάρια θαλασσαετού ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος σήμερα ζουν 805 ζευγάρια στη Γερμανία.
Ιστορική συμφωνία για τη βιοποικιλότητα
Στη Διάσκεψη του Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα (COP 15) οικολόγοι και ερευνητές εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε μία ιστορική συμφωνία να τεθεί υπό προστασία τουλάχιστον το 30% της επιφάνειας της γης και των ωκεανών έως το 2030 προκειμένου να διασφαλιστεί η βιοποικιλότητα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «μας αφήσει» το όχημά μας στο δρόμο

Ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητιστικούς οργανισμούς, η γερμανική ADAC, δημοσιοποίησε τους τρεις σημαντικότερους λόγους που οι οδηγοί μένουν στο δρόμο με το αυτοκίνητό τους και καλούν την οδική βοήθεια.
Η πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου ήταν η μπαταρία, σύμφωνα με την έρευνα το 2022. Το 43,2% από τις συνολικές κλήσεις έδειξαν ότι η μπαταρία δεν είχε τη δύναμη να κινήσει τον κινητήρα και χρειάζονταν άμεσα αλλαγή.
Ωστόσο το ποσοστό των αιτιών το 2022 ήταν μικρότερο από τις αντίστοιχες κλήσεις που είχαν γίνει το 2021 (46,2%).
Η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου είναι η βλάβη στον κινητήρα (23,8%) και είχε να κάνει κυρίως με προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμου, (ψεκασμός, ανάφλεξη κ.ά.).
Σε ποσοστό 10,4%, ο τρίτος συχνότερος λόγος που απαιτούσε τη βοήθεια της οδικής βοήθειας ήταν το πρόβλημα με τη μίζα, καθώς αυτή δεν ήταν σε θέση να εκκινήσει τον κινητήρα, παρά το γεγονός ότι η μπαταρία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.
Η βοήθεια που πρόσφεραν στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκε αισθητά πέρσι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αφού για τις αντίστοιχες περιπτώσεις το 2021 η εταιρεία είχε 25.000 κλήσεις, ενώ το 2022 οι αντίστοιχες κλήσεις ήταν 52.000.
Οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας αναφέρουν ότι ο λόγος που συνέβη κάτι τέτοιο είναι η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων και της κυκλοφορίας των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η παλαιότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε φθορές των ηλεκτρικών συστημάτων.
Σε ποσοστό πάνω από 50% κύρια αιτία για τα ηλεκτρικά οχήματα ήταν το σύστημα εκκίνησης, ενώ συγκεκριμένα εξαρτήματα όπως η μπαταρία, ο ηλεκτροκινητήρας ή η τεχνολογία φόρτισης σπάνια ευθύνονται για βλάβες και ακινητοποίηση ενός οχήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα στοματικής υγείας: Οι κανόνες της στοματικής υγείας από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Την αξία της καλής στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της με τη γενική υγεία και τα οφέλη της διατήρησής της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, υπενθυμίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας.
Συστήνει την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας, την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, την αποχή από την χρήση καπνού, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2023 είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς εκστρατείας που έφερε τον ενιαίο κεντρικό τίτλο «να είσαι περήφανος για το στόμα σου».
Το μήνυμα αυτό, αναφέρει η ΕΟΟ, αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία της στοματικής υγείας και να ενδιαφερθούν για αυτήν.
«Η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά, ενώ τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, αυτά εξακολουθούν να επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας», τονίζει η ΕΟΟ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΟ, Αθανάσιο Δεβλιώτη, «η κακή στοματική υγεία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως θέμα υψηλής ιεράρχησης στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία και την ανάπτυξη. Γι΄ αυτό το λόγο όλες οι οδοντιατρικές ομοσπονδίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και στις ηγεσίες των εθνικών Συστημάτων Υγείας να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τον κρίσιμο ρόλο της δια βίου οδοντιατρικής φροντίδας».
Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, η ΕΟΟ επικεντρώνει τις πολύμορφες δράσεις της στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ο οποίος «Παίζει ‘Αμυνα για το χαμόγελό σας».
«Όλοι και όλες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν βασικές αρχές και προδιαγραφές κατασκευής, καθώς και κλινικές διαδικασίες, που απαιτείται να τηρούνται, προκειμένου οι οδοντίατροι να παραδίδουν σε κάθε αθλούμενο τον μοναδικό του εξατομικευμένο αθλητικό νάρθηκα. Ο εξατομικευμένος Αθλητικός Νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη των οδοντικών τραυμάτων», αναφέρεται.
Την αξία της χρήσης του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, υπογραμμίζει ο κ. Δεβλιώτης, αναφέροντας ότι το οδοντικό τραύμα αποτελεί την 5η πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο (πρώτη η τερηδόνα).
Ο αθλητής έχει 50% πιθανότητα να τραυματιστεί στην αθλητική του καριέρα και η επίπτωση των τραυματισμών είναι μέγιστη στην ηλικία 8-11 ετών. Τα αθλήματα που έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι: Πολεμικές τέχνες, Ποδόσφαιρο, Ράγκμπυ, Μπέιζμπολ, Ποδηλασία, Καλαθοσφαίριση, Σκι, Χόκεϋ επί πάγου, Ιππασία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτοκίνητο: Οι κακές συνήθειες των οδηγών που αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος

Κάθε χρόνο βαρύς είναι ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι εποχούμενοι στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που εγκυμονούν πολλούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Είναι γνωστό ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μειώνει τον χρόνο αντίδρασης του οδηγού και ουσιαστικά αυξάνει τις πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα.
Το ίδιο συμβαίνει και με την χρήση ναρκωτικών ουσιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ναρκωτικές ουσίες έχουν αρνητικές συνέπειες στην αντίληψη και στην σωστή σκέψη του οδηγού.
Η κόπωση και η υπνηλία μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην οδήγηση. Ο ανεπαρκής ύπνος επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης και επιφέρει παρατεταμένη διαταραχή προσοχής.
Είναι γνωστό ότι η χρήση ζώνης σώζει ζωές. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οδηγός και επιβάτες όταν μπαίνουν στο αυτοκίνητο.
Άλλωστε είναι ανούσια τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου, αν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν φορούν ζώνες.
Ο οδηγός δεν θα πρέπει να φοράει ακουστικά, καθώς η δυνατή μουσική τον απομονώνει και του περιορίζει την αντίληψή του.
Η περιήγηση στην κεντρική οθόνη αφής κατά τη διάρκεια της οδήγησης μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού για πολλά δευτερόλεπτα, αυξάνοντας τα ποσοστά ατυχήματος.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι μια κακιά συνήθεια πολλών οδηγών.
Προσέχοντας το κινητό, το αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει πολλά μέτρα, χωρίς έλεγχο. Τα τελευταία χρόνια τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν βασική αιτία πολλών ατυχημάτων, λόγω απροσεξίας.
Η παρουσία ενός ζώου στο αυτοκίνητο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, σχεδόν το 25% από εκείνους που οδηγούν με τα ζώα του στο αυτοκίνητο δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τα χέρια τους για να κρατήσουν το σκυλί τους στη θέση του, όταν χρειάστηκε να φρενάρουν απότομα. Αυτό και μόνο επισημαίνει την αναγκαιότητα ειδικού καθίσματος για ζώα.
Οι σύγχρονοι ρυθμοί μετακίνησης και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου αναγκάζει πολλούς οδηγούς να τρώνε οδηγώντας. Καλό είναι ο οδηγός να σταθμεύσει για λίγο το αυτοκίνητό του και να απολαύσει το γεύμα του.
Τα κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή του οδηγού και των επιβατών, όσο και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου. Η κακή κατάσταση των ελαστικών και οι κακοσυντηριμένες αναρτήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες εμπλοκής σε ένα ατύχημα.
Η υπερβολικά υψηλή ταχύτητα αποτελεί τη βασική αιτία ατυχημάτων. Η συμμόρφωση των οδηγών με τα όρια ταχύτητας στους δρόμους θα μειώσει αισθητά τα ατυχήματα.
Τα νεύρα κατά την οδήγηση δεν βοηθούν. Ο νευριασμένος οδηγός θέτει σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους χρήστες, καθώς δεν λειτουργεί λογικά, προβαίνει σε απότομα φρεναρίσματα ή πατάει απότομα στο γκάζι, αντιμετωπίζοντας τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου ως εχθρούς του.
Η τοποθέτηση των ποδιών στο ταμπλό απαγορεύεται αυστηρά. Σε περίπτωση μιας σύγκρουσης και αν ανοίξουν οι αερόσακοι, τα πόδια θα τιναχτούν προς τα πίσω, τραυματίζοντας σοβαρά τον συνοδηγό.
Τέλος, ποτέ δεν βάζουμε μικρά παιδιά να κάθονται στα μπροστινά καθίσματα, αλλά και ούτε πίσω χωρίς να έχουν ειδικά καθίσματα. Πάντα θα πρέπει να είναι δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Κατά 2 ώρες μειώθηκε η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο

«Ο σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή». Η ιδέα ότι μπορεί να κόψουμε χρόνο ύπνου για να τον αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες, είτε εργασιακές, είτε αναψυχής, είναι μια πολύ-πολύ επικίνδυνη ιδέα.
Η ευημερία μας και πολλές πλευρές της κοινωνικής μας ζωής πλήττονται από την έλλειψη επαρκούς ύπνου, αναφέρει η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο», της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, 17 Μαρτίου.
Τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες που θεωρείται το ελάχιστο για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από την στέρηση ύπνου.
Υπογραμμίζεται ότι ο ύπνος, μαζί με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή είναι βασικές ανάγκες του οργανισμού μας και η μακροχρόνια στέρηση του είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, που περιλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, την άνοια και τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Σημειώνεται ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την όρεξη, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει, εκτός των άλλων, σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα μείωση της απόδοσή μας στην εργασία ή στις σπουδές και σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
Ο καλός ύπνος είναι επίσης απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την σειρά των ανοσολογικών αντιδράσεων μεταφέρονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναφέρει η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της ΕΠΕ.
Αποφρακτική υπνική άπνοια
Μια πολύ συχνή διαταραχή που καταστρέφει τον ύπνο είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια. Σε ορισμένους ανθρώπους το ροχαλητό συνοδεύεται από πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι πάνω από ένα λεπτό.
Κατά τη διάρκεια των διακοπών αυτών σταματάει το ροχαλητό και ξαναρχίζει πιο έντονο, όταν το άτομο ξαναρχίζει να αναπνέει. Οι διακοπές αυτές της αναπνοής ονομάζονται άπνοιες και αν ένα άτομο εμφανίζει αρκετές άπνοιες θεωρείται ότι πάσχει από το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της άπνοιας στον ύπνο είναι το χρόνιο ροχαλητό με παρουσία διακοπών της αναπνοής (απνοιών) στον ύπνο, η νυχτερινή συχνουρία, οι πρωινοί πονοκέφαλοι, η υπνηλία και η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
H Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έχει καταρτήσει το αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο (STOP BANG), ένα χρήσιμο εργαλείο προς τους ιατρούς, για την ανίχνευση ατόμων που είναι πιθανό να πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πώς τα πρόβατα σώζουν τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας

Έναν απρόσμενο «σύμμαχο» στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα αρχαία ερείπια της Πομπηίας βρήκαν οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία.
Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει μόνο – περίπου – τα δύο τρίτα της έκτασης 163 στρεμμάτων της ρωμαϊκής πόλης που θάφτηκε κάτω από ένα τεράστιο κύμα στάχτης στην καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές, πριν από 250 χρόνια.
Η διατήρηση των ανεξερεύνητων τμημάτων της αρχαίας πόλης από τη διάβρωση – από τη φύση και τον χρόνο – αποτελεί προτεραιότητα για την εφορεία αρχαιοτήτων της Πομπηίας.
Τελικά, ένα κοπάδι από πρόβατα που βοσκούν ελεύθερα εντός του αρχαιολογικού χώρου, έδωσε τη λύση.
«Εάν φυτρώνει χόρτο και άλλα φυτά μέσα ή πάνω στους αρχαίους τοίχους και τα σπίτια, αυτό είναι ένα πρόβλημα για μας. Επομένως, προσπαθούμε να έχουμε μια βιώσιμη προσέγγιση για ολόκληρο το περιβάλλον, προκειμένου επίσης να αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών και, στη συνέχεια, να αποφύγουμε την ανάπτυξη φυτών στο τείχη και ερείπια», δήλωσε ο Γκάμπριελ Ζούχτριγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Το κοπάδι των 150 προβάτων έχει αναπτυχθεί στο “Regio V”, ένα βόρειο τμήμα της πόλης, όπου χορταριασμένοι λόφοι είναι διάσπαρτοι με τα ερείπια αρχαίων σπιτιών και καταστημάτων.
Το Regio V εξακολουθεί να είναι εκτός ορίων για τα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται στην Πομπηία κάθε χρόνο, αλλά ως μέρος των προσπαθειών διατήρησης του, το αρχαιολογικό πάρκο έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια νέες ανασκαφές στον χώρο.
Ανάμεσα στα εντυπωσιακά ευρήματα που ήρθαν στο φως το 2018 είναι τοιχογραφίες, ένα θερμοπωλείο και σκελετικά υπολείμματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη.
Ο Ζούχτριγκελ είπε ότι η πρωτοβουλία με τα πρόβατα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και στη διατήρηση του πάρκου.

«Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα βιώσιμο έργο και βοηθά τα ερείπια», είπε.
«Είναι επίσης κάτι που πραγματικά δίνει μια εικόνα για το πώς ήταν η Πομπηία την εποχή που ανακαλύφθηκε ξανά. Ήταν γεμάτη δάση, αμπελώνες, κοπάδια. Χαρακτηριζόταν απ΄ αυτό το είδος αγροτικού περιβάλλοντος και στη μέση είχαμε την Πομπηία».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σταθερά ανοδική πορεία των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης παρουσιάζουν μια σταθερά ανοδική πορεία τη δεκαπενταετία 2006-2020, όπως προκύπτει από στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
Συνολικά την περίοδο 2006-2020 εντοπίζονται 4.425 επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετιζόμενες με την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρουσιάζοντας έντονα αυξητική τάση.
Συγκεκριμένα κατά το έτος 2006 καταγράφηκαν μόλις 135 δημοσιεύσεις, οι οποίες έδωσαν τη θέση τους στις 444 δημοσιεύσεις το 2020, που αποτελεί και τη μέγιστη επίδοση της περιόδου αναφοράς που επικεντρώθηκε η παρούσα έρευνα.
Ειδικότερα, οι δημοσιεύσεις από 1.175 την πενταετία 2006-2010 (ετήσιος μέσος όρος 235 δημοσιεύσεις), αυξάνονται σε 1.411 την πενταετία 2011-2015 (ετήσιος μέσος όρος 282) και σε 1.839 την πενταετία 2016-2020 (ετήσιος μέσος όρος 368).
Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες της νέας έκδοσης του ΕΚΤ «Εντοπισμός και ανάλυση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με τεχνικές Μηχανικής Μάθησης», που παρουσιάζει τον αριθμό των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης για την περίοδο 2006-2020, τους δείκτες απήχησης, τους κυριότερους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα και τα διεθνή δίκτυα συνεργασιών που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες ερευνητές.
Αναφορικά με τους φορείς που παράγουν τις δημοσιεύσεις αυτές, τα πανεπιστήμια Πατρών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις.
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Τις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Σε όρους συνεργασίας και δικτύωσης, συνολικά, οι χώρες με τις οποίες συνεργάζονται οι ελληνικοί φορείς στις σχετικές με την Τεχνητή Νοημοσύνη επιστημονικές δημοσιεύσεις της περιόδου 2006-2020, ανέρχονται στις 71.

Αξιοποιώντας τις γεωγραφικές διευθύνσεις (affiliations) των συγγραφέων, καταγράφεται ότι η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κίνα, η Κύπρος, η Ολλανδία και το Βέλγιο αποτελούν τις χώρες με τις οποίες είναι κυρίως συνδεδεμένοι ερευνητικά οι επιστήμονες των ελληνικών φορέων και ιδρυμάτων.
Όπως σημειώνει η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ. Εύη Σαχίνη, «το ΕΚΤ, για πρώτη φορά, συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε, με τεχνικές μηχανικής μάθησης, τα δεδομένα από όλες τις διεθνείς βιβλιομετρικές βάσεις και εντόπισε τις επιστημονικές δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ