Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Τα δόντια των Τυραννόσαυρων πιθανότατα καλύπτονταν από χείλη

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε για πάνω από έναν αιώνα, τα μεγάλα δόντια του Τυραννόσαυρου Ρεξ και άλλων θηριόποδων δεινοσαύρων πιθανότατα δεν προεξείχαν, αλλά καλύπτονταν πλήρως από λεπτά, φολιδωτά χείλη όταν το στόμα τους ήταν κλειστό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».

Τα θηριόποδα είναι γνωστά για τα μεγάλα δόντια τους που μοιάζουν με στιλέτο και οι επιστημονικές και δημοφιλείς ανακατασκευές τους έχουν συχνά εμφανίσει αυτά τα δόντια ως εκτεθειμένα, να προεξέχουν εμφανώς από το κλειστό στόμα τους, όπως στους κροκόδειλους, αντί να καλύπτονται από μαλακούς ιστούς του στόματος, όπως συμβαίνει στα περισσότερα άλλα χερσαία ερπετά.

Ωστόσο τα δόντια των θηριόποδων είναι γνωστό ότι έχουν σχετικά λεπτό σμάλτο και δεδομένου ότι τα μεγάλα είδη θηριόποδων πιθανότατα διατήρησαν τα αιχμηρά και οδοντωτά δόντια τους για μεγάλες χρονικές περιόδους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συνεχής έκθεση θα οδηγούσε πιθανότατα σε φθορά των δοντιών.

Για να δοκιμάσουν τις εναλλακτικές υποθέσεις για τις ανακατασκευές του προσώπου των θηριόποδων, ο ερευνητής Τόμας Κάλλεν από τα Πανεπιστήμια Όμπουρν και Κάρλτον και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Field και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ του μήκους του κρανίου και του μεγέθους των δοντιών διαφορετικών θηριόποδων, καθώς και ζωντανών και εξαφανισμένων ερπετών με δόντια.

Πραγματοποίησαν επίσης μια συγκριτική ιστολογική ανάλυση των μοτίβων φθοράς των δοντιών τυραννόσαυρου και κροκόδειλου.

Όπως παρατήρησαν, σε αντίθεση με τους στενότερους συγγενείς τους κροκόδειλους, τα δόντια των θηριόποδων δεν είχαν καμία ένδειξη φθοράς της εξωτερικής επιφάνειας και αυτό υποδεικνύει την ύπαρξη εξωστοματικών ιστών και στοματικών εκκρίσεων που απαιτούνται για να διατηρούνται τα δόντια ενυδατωμένα και προστατευμένα από την έκθεση.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρ’ όλο που τα κρανία και τα δόντια ορισμένων θηριόποδων ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα ερπετά, ωστόσο η σχέση μεγέθους δοντιού – κρανίου στα θηριόποδα είναι σε στενή συμφωνία με αυτή των ζωντανών ερπετών, ιδιαίτερα των μεγαλόσωμων σαυρών, που δεν έχουν εκτεθειμένα δόντια. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα δόντια των θηριόποδων δεν ήταν πολύ μεγάλα για να χωρέσουν στο στόμα τους.

Τα ευρήματα αλλάζουν τις αντιλήψεις για την εμφάνιση και τη στοματική ανατομία αυτών των εμβληματικών προϊστορικών ζώων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα συνδέει την παιδική παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Published

on

Από

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες ο κίνδυνος χρόνιας ΧΑΠ ήταν 10% υψηλότερος για όσες είχαν ΔΜΣ πάνω από τον μέσο όρο. Photo credits: CNordic / pixabay

Έρευνα που θα παρουσιαστεί στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, τον Μάιο στη Μάλαγα, δείχνει ότι η ύπαρξη υπέρβαρου ή παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Κέντρο Κλινικής Έρευνας και Πρόληψης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης στη Δανία, μελέτησαν δεδομένα από το Μητρώο Σχολικών Ιατρικών Αρχείων για 276.747 παιδιά από τη Δανία, που γεννήθηκαν κατά την περίοδο 1930-1982, τα οποία είχαν από δύο έως δώδεκα μετρήσεις βάρους και ύψους στις ηλικίες 6-15 ετών.

Κατηγοριοποίησαν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε πέντε κατηγορίες: κάτω του μέσου όρου, μέσος όρος, πάνω από τον μέσο όρο, υπέρβαρο και παχυσαρκία.



Στη συνέχεια, οι συγγραφείς παρακολούθησαν δεδομένα για τα άτομα κατά την περίοδο 1977- 2022, μέσα από εθνικά μητρώα υγειονομικής περίθαλψης και εντόπισαν άτομα με διάγνωση ΧΑΠ από την ηλικία των 40 ετών και μετά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες ο κίνδυνος χρόνιας ΧΑΠ ήταν 10% υψηλότερος για όσες είχαν ΔΜΣ πάνω από τον μέσο όρο, 26% υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 65% υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες, σε σύγκριση με τις γυναίκες με ΔΜΣ στον μέσο όρο κατά την παιδική ηλικία.



Στους άνδρες ο κίνδυνος ΧΑΠ ήταν 7% υψηλότερος για τους άνδρες με ΔΜΣ πάνω από τον μέσο όρο, 16% υψηλότερος για τους υπέρβαρους άνδρες και 40% για τους παχύσαρκους άνδρες, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν ΔΜΣ στον μέσο όρο κατά την παιδική ηλικία.

Αντίθετα, χαμηλότερος κίνδυνος μελλοντικής ΧΑΠ παρατηρήθηκε μόνο για τις γυναίκες με ΔΜΣ παιδικής ηλικίας κάτω του μέσου όρου (9% χαμηλότερος κίνδυνος σε σύγκριση με τις γυναίκες με ΔΜΣ στον μέσο όρο κατά την παιδική ηλικία).

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι το κάπνισμα των γονέων και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι πιθανοί παράγοντες σύγχυσης που δεν έχουν μετρηθεί σε αυτή τη μελέτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Published

on

Από

Η νόσος προκαλείται από το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη και καρκίνο του ήπατος. Photo credits: Bru-nO / pixabay

Τα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος έχουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από τον γενικό πληθυσμό και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου τόσο από ηπατικές παθήσεις όσο και από άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of Hepatology».

Εκτιμάται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους στη Σουηδία έχει λιπώδη νόσο του ήπατος (MASLD) και παγκοσμίως μπορεί ο αντίστοιχος αριθμός να είναι έως και ένας στους τέσσερις.



Η νόσος προκαλείται από το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη και καρκίνο του ήπατος.

Οι ερευνητές εντόπισαν όλους τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με MASLD στη Σουηδία μεταξύ 2002 και 2020, περισσότερους από 13.000 ασθενείς συνολικά, και ανέλυσαν τον κίνδυνο θανάτου τους από διάφορες αιτίες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.



Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα με MASLD ήταν σχεδόν διπλάσιο. Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος για σχεδόν όλες τις αιτίες θανάτου που μελετήθηκαν, αλλά ιδιαίτερα για θάνατο από ηπατική νόσο (27 φορές υψηλότερη θνησιμότητα) και καρκίνο του ήπατος (35 φορές υψηλότερη θνησιμότητα).

Ωστόσο, οι πιο κοινές αιτίες θανάτου ήταν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο μη ηπατικός καρκίνος, με ποσοστά θνησιμότητας 54% και 47% υψηλότερα, αντίστοιχα. Επιπλέον, τα άτομα με MASLD είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από λοιμώξεις και γαστρεντερικές, αναπνευστικές ή ενδοκρινικές παθήσεις, αλλά όχι από ψυχικές ασθένειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πουλιά των Γκαλαπάγκος εμφανίζουν επιθετικότητα λόγω του… θορύβου!

Published

on

Από

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίτρινοι τσιροβάκοι των Γκαλαπάγκος που ζούσαν σε περιοχές δίπλα στον δρόμο παρουσίασαν αυξημένη επιθετικότητα. Photo credits: FranciscoJavierCoradoR / pixabay

Τα πουλιά στα νησιά Γκαλαπάγκος αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου και όσα εκτίθενται συχνά σε αυτόν εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας.

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα, με επικεφαλής το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και το ερευνητικό κέντρο Konrad Lorenz του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Animal Behaviour».

Τα νησιά Γκαλαπάγκος, που βρίσκονται πάνω από 500 μίλια από τις ακτές του Ισημερινού, θεωρούνται ένα φυσικό εργαστήριο, λόγω του μεγάλου αριθμού μοναδικών, ενδημικών ειδών.

Μια επίσκεψη στα νησιά Γκαλαπάγκος το 1835 βοήθησε τον Κάρολο Δαρβίνο να αναπτύξει τη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού.



Παράλληλα με την αύξηση του τουρισμού, ο μόνιμος πληθυσμός αυξάνεται κατά περισσότερο από 6% ετησίως, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα οχήματα στους δρόμους των νησιών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της ηχορύπανσης από οχήματα στους κίτρινους τσιροβάκους των Γκαλαπάγκος (Setophaga petechia aureola), ένα ωδικό πτηνό που είναι ευρέως διαδεδομένο στο αρχιπέλαγος.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίτρινοι τσιροβάκοι των Γκαλαπάγκος που ζούσαν σε περιοχές δίπλα στον δρόμο παρουσίασαν αυξημένη επιθετικότητα.



Επιπλέον, εντοπίστηκε ότι τα πουλιά αύξησαν τις ελάχιστες συχνότητες των τραγουδιών τους κατά τη διάρκεια των πειραμάτων θορύβου, ανεξάρτητα από την εγγύτητα της περιοχής τους προς τον δρόμο, συμβάλλοντας στη μείωση τυχόν επικαλύψεων των τραγουδιών τους με τον κυκλοφοριακό θόρυβο χαμηλής συχνότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λοιμώξεις των μητέρων στην εγκυμοσύνη διαταράσσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των νεογέννητων

Published

on

Από

Κατά τη μελέτη αποκαλύφθηκαν αρκετές σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των νευρώνων του ιππόκαμπου στα νεογέννητα που εκτέθηκαν στη λοίμωξη των μητέρων τους. Photo credits: freestocks / pixabay

Οι λοιμώξεις της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών τους, όπως διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής την Ακαδημία Επιστημών της Σλοβακίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain Medicine».

Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας στους πυραμιδικούς νευρώνες του ιπποκάμπου νεογέννητων αρουραίων και διαπίστωσαν ότι η προγεννητική φλεγμονή επηρεάζει σημαντικά την νευρωνική διεγερσιμότητα.

Αυτές οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να υποκρύπτουν αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών.



«Οι μητρικές λοιμώξεις είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη», επισημαίνει ο δρ. Ελιγιάχου Ντρεμένκοφ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, και προσθέτει: «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι αλλοιώσεις στη λειτουργία των νευρώνων του ιπποκάμπου στην πρώιμη ζωή θα μπορούσαν να είναι ένας βασικός μηχανισμός που συνδέει την προγεννητική φλεγμονή με αυτές τις διαταραχές».

Κατά τη μελέτη αποκαλύφθηκαν αρκετές σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των νευρώνων του ιππόκαμπου στα νεογέννητα που εκτέθηκαν στη λοίμωξη των μητέρων τους.

Μεταξύ άλλων οι νευρώνες απαιτούσαν ισχυρότερο ερέθισμα για να ενεργοποιηθούν και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στο ερέθισμα.



Ο ιππόκαμπος είναι μια κρίσιμη περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, τα συναισθήματα και τη γνωστική λειτουργία και η δυσλειτουργία του έχει ενοχοποιηθεί για πολλαπλές νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Τουρίστας παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα και επέζησε επτά ώρες κάτω από το χιόνι!

Published

on

Από

Αφού παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα, πέρασε κατόπιν σχεδόν 7 ώρες μέσα σε κενό αέρα απ’ όπου κατάφερε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία. Photo credits: nitli / pixabay

Ένας τουρίστας που παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα στη βόρεια Νορβηγία διασώθηκε, αφού πέρασε επτά ώρες παγιδευμένος κάτω από το χιόνι, ένα σπάνιο χρονικό διάστημα επιβίωσης, μετέδωσαν νορβηγικά ΜΜΕ.

Ηλικίας περίπου 40 με 50 ετών, ο άνδρας εντοπίστηκε έχοντας τις αισθήσεις του, σε βάθος περίπου 1,5 μέτρου μέσα στο χιόνι, από τη δημοτική αρχή του Λίνγκεν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Αφού παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα, πέρασε κατόπιν σχεδόν 7 ώρες μέσα σε κενό αέρα απ’ όπου κατάφερε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία.

«Προκαλεί μεγάλη έκπληξη που είναι ακόμη ζωντανός», δήλωσε στο TV2 ο Κρίστιαν Μίντγκαρντ, ο διασώστης ο οποίος, μαζί με τον σκύλο του, Ουίσκι, τον βρήκε.

Ο δήμαρχος του Λίνγκεν, Έρικ Λάρσεν, τον οποίο επικαλέστηκε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK, έκανε λόγο για «ένα θαύμα».



«Οι άνθρωποι που επιβιώνουν από μία χιονοστιβάδα μπορούν να πάθουν ασφυξία σε διάστημα 10 λεπτών», σχολίασε ένας ερευνητής του πανεπιστημίου του Τρούμσε, ο Αουντούν Χέτλαντ, στην εφημερίδα iTromso. «Κάποιοι επιβιώνουν για περισσότερο. Όμως, επτά ώρες, είναι σχεδόν μοναδικό στην ιστορία», συμπλήρωσε.

Ο άνδρας ήταν μέλος μιας ομάδας τριών ξένων τουριστών που έκαναν πεζοπορία με σκι σε μια περιοχή όπου, όπως προειδοποιούν οι αρχές, ο κίνδυνος μιας χιονοστιβάδας είναι υψηλός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παρόμοιους μηχανισμούς για την παραγωγή σύνθετων ήχων

Published

on

Από

Μια εξειδικευμένη εγκεφαλική περιοχή στα μπατζεριγκάρ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις περιοχές που σχετίζονται με την ομιλία στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Photo credits: Anilsharma26 / pixabay

Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς για την παραγωγή σύνθετων ήχων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».

Η ανθρώπινη ομιλία είναι μια σύνθετη μορφή επικοινωνίας, που απαιτεί ακριβή έλεγχο των φωνητικών οργάνων για την παραγωγή λέξεων.

Οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα πλάσματα ικανά για φωνητικές εκφράσεις. Τα πουλιά χρησιμοποιούν επίσης αυτή τη μορφή επικοινωνίας, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.



Οι ερευνητές μελέτησαν μπατζεριγκάρ, ένα είδος μικρών παπαγάλων γνωστό για τη μίμηση της ανθρώπινης ομιλίας, καθώς και σπίνους ζέβρες, ένα είδος ωδικών πτηνών, προκειμένου να εντοπίσουν πώς η παραγωγή φωνής κωδικοποιείται στον εγκέφαλο.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα δύο είδη πουλιών χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου για τον έλεγχο των φωνητικών εκφράσεων.



Μια εξειδικευμένη εγκεφαλική περιοχή στα μπατζεριγκάρ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις περιοχές που σχετίζονται με την ομιλία στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι παπαγάλοι μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό μοντέλο για τη μελέτη της ομιλίας και των διαταραχών επικοινωνίας στους ανθρώπους και την ανάπτυξη θεραπειών ομιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis